EK voetbal kijken in het buitenland

EK kijken in het buitenland uitgelichte afbeelding
Klik hier voor een korte samenvatting van dit artikel
EK kijken in het buitenland: meteen aan de slag!

Met een VPN (Virtueel Privé Netwerk) omzeil je gemakkelijk geografische blokkades van streamingdiensten. Dit betekent dat je met een VPN overal ter wereld het EK kunt volgen. Een VPN die wij hiervoor aanraden is ExpressVPN. Dit is een uitstekende VPN met hoge streamingsnelheden. Als je snel het EK met Nederlands commentaar wilt kijken, maar je in het buitenland bent, installeer dan simpelweg deze VPN op je apparaat, selecteer een Nederlandse server, ga naar je streamingdienst en geniet van je stream!

ExpressVPN installeren en gebruiken om het EK mee te volgen is eenvoudig. Wil je weten hoe het precies werkt? Lees dan het stappenplan in dit artikel.

Computerscherm met VoetbalEr zijn heel wat spannende sporten, maar vooralsnog is voetbal wereldwijd gezien de meest populaire. Binnen deze dynamische sport is het Europees Kampioenschap één van de grootste toernooien waar voetbalfans naar uitkijken. In de aanloop naar het aankomend EK voetbal zal dat ook zeker voor de Nederlandse voetbalfans gelden! Na niet gekwalificeerd te zijn voor het EK in 2016 én het WK in 2018, is Nederland dit EK eindelijk weer van de partij.

Ondertussen is het EK van 2020 door de coronacrisis uitgesteld tot juni 2021. Omdat het slechts uitstel betreft, blijft de naam “Euro 2020” wel gehandhaafd. Door dit uitstel snakt Nederland al helemaal naar Oranje in actie, dus het toernooi wordt onmisbaar voor de echte voetbalfan.

Maar hoe zit het als je in het buitenland bent en toch het EK wilt kijken? In dit artikel leggen we uit waarom dit vaak lastig is, hoe je dit toch voor elkaar krijg en wat extra tips over geschikte VPN’s hiervoor. Alleereerst vind je hieronder een stappenplan om wereldwijd het EK te volgen. Als je daarna nog meer informatie wilt over hoe VPN’s precies werken, kun je gewoon verder lezen uiteraard.

Simpel stappenplan: kijk het EK voetbal met een VPN

Waar vind je zo’n VPN en hoe werkt dit allemaal? Hier volgt een simpel stappenplan waarmee je binnen vijf minuten de EK-wedstrijden live kunt kijken, waar ter wereld je ook bent.

 1. Sluit een abonnement af bij een goede VPN-provider. Wij raden ExpressVPN aan. Voor het streamen van het EK en andere video’s is een snelle verbinding heel belangrijk. De meeste VPN’s vertragen je internetverbinding enigszins, maar ExpressVPN beschikt over zulke stabiele en snelle verbindingen dat je dit verschil vrijwel niet merkt, ook niet tijdens het streamen.
  ExpressVPN
  Onze keuze
  Onze keuze
  Actie:
  Drie maanden cadeau bij een jaarabonnement
  Vanaf
  €5.68
  9.5
  • Erg makkelijk te gebruiken VPN
  • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
  • 3000+ servers in 94 landen
  Bezoek ExpressVPN
 2. Installeer de software of app van je gekozen VPN-provider op het apparaat waar je het EK op wilt streamen. Bij veel providers is dit erg eenvoudig en wijst het zichzelf uit. Heb je toch wat extra hulp nodig bij het installeren van ExpressVPN? Lees dan onze ExpressVPN review voor een korte uitleg. Mocht je voor een andere provider hebben gekozen en hulp nodig hebben bij het installeren, kijk dan op onze review pagina. Hier vind je o.a. meer informatie over de installatieprocedure van veel bekende VPN-providers.
 3. Zet de VPN-software aan en verbind met een Nederlandse server. Afhankelijk van de streamingdienst die je gebruikt, kun je ook een server in een ander EU-land kiezen. Een algemene regel die je aan kunt nemen is de volgende: kijk je via een gratis Nederlandse stream? Dan heb je een Nederlandse server nodig. Heb je een betaald account? Dan volstaat een server in een EU-land.
 4. Ga naar de streamingdienst waarmee je het EK wilt kijken, log in en navigeer naar de uitzending van de wedstrijd. De stream zou nu moeten werken. Veel kijkplezier!

EK voetbal volgen in het buitenland vaak niet mogelijk

Waarom heb je het stappenplan hierboven en een VPN eigenlijk nodig om in het buitenland het EK te kijken? Vooral als je buiten Europa op vakantie bent of verblijft, kan het lastig worden om het EK voetbal te volgen. Veel landen buiten Europa beschikken namelijk niet over de uitzendrechten van het EK – zij doen immers niet mee aan dit kampioenschap. Daarnaast worden de wedstrijden in andere (Europese) landen vaak met commentaar in de eigen taal uitgezonden. Als je het EK in het buitenland volgt, bijvoorbeeld in een kroeg, kan het dus zijn dat je niks van het commentaar begrijpt.

Om dit te voorkomen, hebben veel mensen tegenwoordig bijvoorbeeld een Ziggo of NLZIET-abonnement. Dit zijn streamingdiensten waarmee je Nederlandse programma’s online kunt volgen en terugkijken. Echter, Ziggo, NLZIET en andere betaalde Nederlandse streamingdiensten werken alleen binnen de EU. Legale gratis streamingdiensten werken vaak zelfs alleen in Nederland. Zo werkt NPO Start (de gratis versie, dus niet Plus), waarop het EK voetbal wordt uitgezonden, alleen binnen de grenzen van Nederland. Erg onhandig als je tijdens het voetbalseizoen niet in Nederland bent. Gelukkig is er een makkelijke oplossing waarmee je, waar je ook bent, het EK kunt volgen: een VPN (Virtueel Privé Netwerk).

EK kijken in het buitenland met een VPN

Een VPN maakt het mogelijk om overal ter wereld de EK-wedstrijden te volgen. Met een VPN kun je namelijk zogenoemde geografische blokkades omzeilen en je internetvrijheid vergroten. Zoals we al aangaven, blokkeren veel streamingdiensten hun aanbod voor gebruikers buiten een bepaald gebied, bijvoorbeeld buiten de landgrenzen van Nederland. Dit is een geografische blokkade: je locatie bepaalt of je toegang krijgt of niet.

Unblocking met een VPN

Als je een VPN gebruikt, ga je het internet op via een externe server. Deze server staat op een andere locatie dan waar jij daadwerkelijk bent. Dit betekent dat je bijvoorbeeld in Turkije van de Mediterraanse zon kunt genieten, terwijl je verbonden bent met een Nederlandse VPN-server. Het mooie is dat je hierdoor ook een Nederlands IP-adres toegeschreven krijgt en veel websites en apps hierdoor “denken” dat je in Nederland bent. Op deze manier krijg je toegang tot content die normaal gesproken buiten Nederland of Europa geblokkeerd is. Dit is precies hoe je dit jaar op vakantie zowel van de zon als van het EK voetbal kunt genieten, of tijdens die belangrijke zakenreis toch Oranje in actie kunt zien!

Waarom zou ik een VPN gebruiken (behalve 0m het EK te volgen)?

voetbalspelersWellicht vraag je je af waarom je überhaupt een VPN zou gebruiken. Het helpt je om het EK in het buitenland te kijken, maar dat is niet het enige waar een VPN goed voor is. VPN-gebruik helpt je namelijk ook je internetvrijheid, privacy en online veiligheid te waarborgen. Een VPN versleutelt jouw dataverkeer (alle data die jij via het internet verstuurt en ontvangt) met een encryptieprotocol. Dit betekent dat anderen niet zomaar kunnen zien wat jij online doet. Daarnaast leidt een VPN jouw internetverkeer via een veilige VPN-tunnel om naar een externe server voordat je het reguliere web opgaat, waardoor je tot op zekere hoogte anoniem blijft.

Je krijgt met een VPN dus niet alleen toegang tot content en websites die normaal op jouw locatie geblokkeerd zijn, maar bent ook veel anoniemer en veiliger online, vooral in het buitenland. Misschien zie je dit nu nog als overbodige luxe, maar dat is het zeker niet! Veel mensen die online het EK voetbal volgen, doen dit bijvoorbeeld via een openbaar wifi-netwerk. Hier liggen altijd gevaren op de loer: veel mensen maken gebruik van hetzelfde netwerk en je weet nooit wat voor figuren daar tussen zitten. Je wilt natuurlijk niet dat jouw onbeveiligde internetverkeer bijvoorbeeld in handen komt van een hacker op zo’n openbaar wifi-netwerk.

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook online, en er kan altijd iets mis gaan. Toch maak je deze kans met een VPN een stuk kleiner. Een VPN zorgt ervoor dat jouw dataverkeer, als deze toch in handen van een malafide partij, zoals een hacker, komt, vele malen moeilijker te ontcijferen is. Dit komt door de encryptie die een VPN biedt. Op dit moment doet zelfs de beste kwantumcomputer die er bestaat nog erg lang over het kraken van zeer goede encryptie. Je hoort het al: niet alleen voor je internetvrijheid, maar ook voor je online privacy en veiligheid is een VPN een goede investering. Als je meer wilt lezen over de voordelen van een VPN, verwijzen we je graag naar dit artikel.

Kan ik het EK voetbal kijken met een gratis VPN?

Dit is een logische vraag: gratis is één van de mooiste woorden uit de Nederlandse taal. Zoals bij vrijwel alle producten, kunnen gratis VPN’s meestal echter niet op tegen betaalde providers. Zo hebben veel gratis VPN-providers bijvoorbeeld een data- of snelheidslimiet. Zelfs als ze geen bewuste snelheidslimiet hebben, zijn ze vaak toch een stuk langzamer dan goede betaalde diensten (zeker in vergelijking met ExpressVPN). Gratis VPN’s stellen immers vaak een relatief klein aantal servers beschikbaar voor een groot aantal gebruikers. Deze servers raken daardoor snel overbelast, waardoor de snelheid omlaag schiet.

De bovenstaande gebreken van veel gratis VPN’s zijn vooral problematisch als je online wilt streamen, bijvoorbeeld om het EK voetbal live te volgen. Voor het afspelen van video’s heb je namelijk grote hoeveelheden data (of breedband) en goede snelheden nodig. Hier schieten gratis VPN’s over het algemeen tekort. Als je geld wilt besparen op een VPN om het EK mee te kijken, dan raden wij aan een goedkope VPN te overwegen. Hier zul je uiteindelijk veel meer aan hebben. In dit geval is het handig te weten wat de beste goedkope VPN’s van dit moment zijn. Hieronder volgt er alvast één.

Bonus tip: Surfshark – een uitstekende VPN voor een uitstekende prijs!

Ben je op zoek naar een VPN die uitstekende kwaliteit en een lage prijs met elkaar weet te combineren? Dan raden wij Surfshark aan. Dit is een relatief nieuwe provider die snelle servers, uitstekende gebruiksvriendelijkheid en tal van extra opties combineert met een prijskaartje van slechts €1,79 als je het goedkoopste abonnement neemt. Surfshark biedt daarnaast nog een ander voordeel. Het is één van de weinige providers waar je met slechts één abonnement de VPN kunt gebruiken op zoveel apparaten als je wilt. Kortom, als je dit EK geen doelpunt wilt missen, maar ook niet teveel geld uit wilt geven, dan zit je bij Surfshark goed!

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2,12 per maand
Vanaf
€2.12
9.0
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

Waar kan ik het EK voetbal live volgen?

De NOS beschikt over de uitzendrechten van dit EK voetbal. Dit geldt overigens voor alle wedstrijden van de Oranje-mannen, in ieder geval tot 2022. Je kunt de EK-wedstrijden (van Nederland) dus live op televisie volgen op NPO1 of NPO3. Online streamen – dit is in het buitenland vaak de eerste keus – kun je via NPO Start (Plus), Ziggo en NLZIET. Al deze streamingdiensten bieden toegang tot content van NPO1 en NPO3, zodat je ook van het EK kunt genieten als je geen televisie (bij je) hebt.

EK-wedstrijden kalender

Met bovenstaande tips en een goede VPN zit je binnen een mum van tijd veilig de wedstrijden van Oranje te kijken, of je je nu in Nederland of in het buitenland bevindt. Hieronder vind je zowel het speelschema van het Nederlands Elftal voor de groepsfase als de data van de verschillende rondes van het EK 2020, dat door de coronacrisis in 2021 wordt gehouden.

Speelschema Nederland (groepsfase):

Wedstrijd Datum Tijdstip aftrap (NL tijd) Locatie
Nederland – Oekraïne 13 juni 2021 21:00 Amsterdam
Nederland – Oostenrijk 17 juni 2021 21:00 Amsterdam
Play-off winnaar D (A) – Nederland 21 juni 2021 18:00 Amsterdam

Data groepsfase en knockoutrondes:

Ronde Datum
Groepsfase 11-23 juni 2021
Achtste finales 26-39 juni 2021
Kwartfinales 2-3 juli 2021
Halve finales 6-7 juli 2021
Finale 11 juli 2021
EK voetbal kijken in het buitenland - Veelgestelde vragen

Heb je een vraag waarop je snel een antwoord nodig hebt, zonder eerst het hele artikel door te ploegen? Kijk dan hieronder en misschien is je probleem in een paar seconden opgelost.

Met name als je je buiten Europa bevindt, kan het lastig zijn om het EK voetbal te volgen. Dit is enerzijds het geval doordat landen buiten Europa niet over de uitzendrechten van het EK beschikken – zij doen immers niet mee. Als er wel uitzendingen zijn, worden de wedstrijden natuurlijk vaak met commentaar in de eigen taal uitgezonden. Als je het EK dus bijvoorbeeld in een kroeg gaat volgen kan het zijn dat het commentaar niet verstaat.

Met een VPN kun je in het buitenland gewoon het EK voetbal kijken. Als je een VPN gebruikt, verbind je met het internet via een externe server. Dit betekent dat je je bij wijze van spreken op de Bahama’s kunt bevinden, terwijl je verbonden bent met een VPN-server die zich in Nederland bevindt. Daardoor krijg je een Nederlands IP-adres toegeschreven, waardoor je je voor veel websites en apps in Nederland bevindt.

Het gebruik van een VPN is in de meeste westerse landen volledig legaal. Er zijn echter wel landen waar dit niet het geval is, denk aan regimes als China of Noord-Korea. Wees dus altijd voorzichtig en check de wet- en regelgeving van het land waar je je bevindt. Lees voor meer informatie ons artikel over de legaliteit van VPN-diensten.

De VPN die wij aanraden voor het EK is ExpressVPN. Deze provider is uitstekend op meerdere vlakken. Hoge streamingsnelheden, goede veiligheid en er worden geen logs bijgehouden over gebruikers. Als je dus het EK gewoon met Nederlands commentaar wilt kijken in het buitenland, installeer dan zeker deze VPN.

Door de Corona pandemie is het EK voetbal in 2020 niet doorgegaan. Het kampioenschap is verplaatst naar 2021 en zal plaatsvinden van 11 juni tot 11 juli. Nederland zal zijn eerste wedstrijd spelen op 13 juni tegen Oekraïne.

Tech-journalist
Nathan is een internationaal opgeleide journalist en hij heeft vooral interesse in de preventie van cybercrime, vooral waar het kwetsbare groepen betreft. Voor VPNgids.nl doet hij onderzoek op het gebied van cybersecurity, internetcensuur en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen