Opera VPN PNG Logo

Opera VPN Review 2021

Update: 4 januari 2021
Hoogtepunten
 • Geen echte VPN, maar proxy
 • Beperkt aantal servers
 • Alleen te gebruiken in Opera browser
Score
4.5

Onze Opera VPN score

 • Snelheid
  7.0
 • Veiligheid
  3.0
 • Gebruiksgemak
  5.0
 • Servers
  3.0

Opera VPN Review (2021) – Geen echte VPN maar een browser met proxy

Opera VPN is een gratis dienst die is geïmplementeerd in de Opera browser. Deze browser draait al 20 jaar mee in de browserwereld en is ontwikkeld door het Noorse bedrijf Opera Software. Het is de eerste browser die uitgerust is met een gratis VPN. In 2019 werd de VPN gelanceerd met als doel iedereen de mogelijkheid geven anoniem te kunnen internetten.  De VPN vereist geen account, is gratis te gebruiken en heeft geen datalimiet.

Dit klinkt allemaal erg positief, maar toch zijn er ook wat minpunten. Zo is de naam Opera VPN erg misleidend. Het is namelijk geen echte VPN, maar een proxy. Wil je echt voor privacy gaan? Dan heb je dus alsnog een externe VPN nodig. Maak bijvoorbeeld een keuze uit ons overzicht met de beste VPN’s.

Deze Opera ‘VPN’ versleutelt jouw dataverkeer niet en de VPN werkt enkel binnen de browser. Ook is er een kans dat het bedrijf bijhoudt wat je online allemaal doet.  Vanuit een privacy- en veiligheidsperspectief is Opera VPN dus verre van ideaal. Wil je niet betalen voor een VPN maar vind je jouw privacy belangrijk? Neem dan een kijkje in ons overzicht met veilige, gratis VPN’s.

Specificaties Opera VPN
Besturingssysteem
 • Windows
 • ,
 • Mac
 • ,
 • Linux
Gelijktijdige verbindingen
 • 1
Torrents
 • Torrents toegestaan
Logbeleid
 • Zero logs
Geld-terug-garantie
 • Ja
Werkt ook met
 • Netflix
 • Torrent

Verschil tussen Opera en een VPN

Opera VPN biedt gebruikers de mogelijkheid om anoniemer over het web te surfen. Maar hoe veilig is deze VPN eigenlijk? Opera VPN gebruikt een proxy om het internetverkeer te versleutelen in plaats van OpenVPN of een andere VPN-protocol.

OperaVPN is dus eigenlijk een proxy en geen VPN. Wat is eigenlijk het verschil tussen een VPN en een proxy? Het grootste verschil is dat een VPN je meer online anonimiteit en bescherming biedt. Een VPN versleutelt al jouw internetverkeer en zorgt ervoor dat je beter beschermd bent tegen hackers en cyberciminelen. Een proxy beschermt je slechts gedeeltelijk. Proxies verbergen je IP-adres, maar daarnaast doen ze niet veel meer om je online te beschermen. Voor de lange termijn is een VPN absoluut de beste keuze om je data en veiligheid te beschermen.

Hoewel we Opera VPN afraden als je op zoek bent naar een veilige VPN die je privacy garandeert, hebben we de VPN toch getest. Hieronder lees je de uitgebreide bevindingen.

Snelheid – Hoe snel is Opera VPN?

De snelheid van een VPN is van groot belang. Met een snelle VPN heb je geen last van vertragingen en bufferen tijdens het internetten. Als een VPN te traag is, zorgt dit voor veel irritaties tijdens het internetten. We hebben Opera VPN uitgebreid getest en verschillende speedtests uitgevoerd.

Speedtest resultaten Opera

We hebben een aantal speedtests uitgevoerd via speedtest.net. Hieronder staan de resultaten van deze tests. We hebben deze metingen verricht vanuit Nederland. De resultaten zijn echter afhankelijk van je locatie, internetprovider en het moment waarop je test, waardoor ze bij iedere gebruiker anders zijn. De resultaten geven dus slechts een indicatie.

Snelheid zonder VPN (speedtest.net):

Opera_speedtest_zonder_vpn

Dit zijn de snelheden van onze internetverbinding zonder VPN. Deze resultaten gebruiken we als nulmeting, om de andere tests mee te vergelijken.

Server in Europa (speedtest.net):

Hierboven zie je de snelheden van onze internetverbinding wanneer we via een server in Europa verbonden zijn. Opera VPN geeft geen mogelijkheid om een specifiek land te selecteren. De VPN kiest een willekeurige locatie in Europa. In ons geval werd verbinding gemaakt met Vaduz (Liechtenstein). Dit kan echter per gebruiker verschillen.  Zoals je ziet, is de ping flink toegenomen. De download- en uploadsnelheden zijn bijna niet afgenomen.

Server in de Verenigde Staten (speedtest.net):

Opera_Speedtest_Amerika

Hier zie je de snelheden van onze internetverbinding wanneer we verbonden zijn met een willekeurige server in de Verenigde Staten. Zoals je ziet is de uploadsnelheid flink afgenomen en de ping is erg gestegen.  Dit heeft te maken met de lange afstand tussen de server en onze daadwerkelijke locatie. Mogelijk geeft deze vertraging problemen bij het spelen van online games. De downloadsnelheid is nog steeds fantastisch, maar dat komt dus omdat er geen encryptie is.

Snelheid in alledaags gebruik

Over het algemeen is de snelheid van Opera VPN tijdens het dagelijks gebruik goed. Dit komt omdat het een proxy is en geen VPN. We hebben geen verschil in laadtijd gemerkt. Ook YouTube werkt goed en  snel met deze VPN. Verder was het downloaden van diverse bestanden geen probleem met deze VPN.

Je kunt Opera VPN ook gebruiken voor online gamen. Als je verbonden bent met één van de aanbevolen servers, merk je geen vertraging. Zelfs op Amerikaanse servers konden we zonder vertraging gamen. Bij schietspellen was geen verschil in reactiesnelheid merkbaar. Opera is wat ons betreft dus ook geschikt om mee te gamen. Het is helaas niet mogelijk om buiten de browser te gamen.

Conclusie snelheid Opera

 • De snelheidstesten laten zien dat Opera VPN je verbinding niet ernstig vertraagt.
 • Opera VPN is geschikt voor online gamen binnen de Opera browser.
 • Er was geen merkbaar verschil in snelheid bij dagelijks gebruik.

Veiligheid – Hoe veilig is Opera VPN?

Veiligheid is voor veel mensen de belangrijkste reden om een VPN te gebruiken. Een VPN versleutelt jouw internetverkeer en zorgt ervoor dat je veilig kunt internetten en online anoniemer bent. Het is lastig om Opera te beoordelen als VPN, omdat het geen echte VPN is. Zoals eerder in dit artikel aangegeven is Opera eerder een proxy en minder veilig dus. Toch hebben we een algemeen beeld proberen te schetsen van de veiligheid van Opera VPN.

Hieronder lees je alles over de VPN-protocollen , het log- en privacybeleid en de veiligheidsfuncties van Opera VPN.

Protocollen

Als we een VPN beoordelen, dan zijn encryptie en protocollen belangrijke aandachtspunten. Over de beveiliging en het gebruik van protocollen is helaas geen informatie te vinden. Je kunt verbinding maken met drie verschillende locaties: Azië, Verenigde Staten en Europa. Verder is er geen mogelijkheid om te kiezen uit protocollen. Ook over de encryptie van deze VPN is niets terug te vinden. Dit zorgt ervoor dat we niet tevreden zijn over de veiligheid van Opera VPN.

Logbeleid en privacy

Bij een gratis VPN zit vaak een addertje onder het gras. Veel gratis VPN’s hebben een data- of snelheidslimiet of zijn onveilig. Hoe zit het met het logbeleid van Opera VPN? In het privacybeleid van Opera staat dat het bedrijf geen logs bijhoudt en geen IP-adressen verzameld. In 2016 is Opera overgekocht door het Chinese Consortium. Het Chinese Consortium geeft ook aan dat er geen gegevens worden verzameld.

Dat het bedrijf in Chinese handen is, zorgt ervoor dat sommige mensen twijfelen aan de privacy. De Chinese overheid zou bijvoorbeeld ineens kunnen aangeven dat ze inzage willen hebben. Opera is echter gevestigd in Noorwegen en volgt de Europese regelgeving.

Noorwegen is onderdeel van de 5, 9 en 14 Eyes-alliantie. De term verwijst naar samenwerkingen tussen landen die onderling informatie van hun inwoners delen. Wil jij niet bespioneert worden en hecht je veel waarde aan jouw privacy? Dan raden we aan om een VPN te kiezen die niet gelokaliseerd is in één van de 5, 9, of 14 eyes-landen. ExpressVPN is bijvoorbeeld een goede optie.

Welke informatie heeft Opera nodig

Je hoeft geen account aan te maken om Opera VPN te installeren. Dit betekent dat je geen persoonlijke gegevens zoals een e-mailadres hoeft te geven.

Conclusie veiligheid Opera

We betwijfelen of Opera VPN veilig is. Opera VPN is geen echte VPN maar een proxy. Opera VPN verbergt je IP-adres, maar versleutelt de data die je verstuurt niet. We hebben onderstaande conclusies getrokken over de veiligheid van Opera VPN:

 • Opera VPN is geen echte VPN, maar een proxy.
 • Opera VPN verbergt je IP-adres.
 • Opera VPN versleutelt jouw internetverkeer niet.
 • Je hoeft geen account te maken en dus ook geen persoonlijke gegevens zoals e-mailadres te geven.
 • We hebben twijfels bij het logbeleid van Opera.

De gebruiksvriendelijkheid van Opera VPN

Opera is zeer gebruiksvriendelijk. Hieronder lees je in detail over de gebruiksvriendelijkheid van Opera. We bespreken de website, het installatieproces, de software, de prijs en de klantenservice.

De Opera website

Opera heeft een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke website. Bovenaan de website wordt direct de downloadknop getoond. Dit is eigenlijk het enige dat je nodig hebt. Ook vind je op de website een korte opsomming van de voordelen van Opera VPN. Op de website staat ook een korte instructie hoe je de VPN kunt activeren.

Opera_VPN_homepage

Op de website staat met illustraties duidelijk aangegeven wat je moet doen om de VPN te activeren. Dit kan al met één druk op de knop.

Het installatieproces van Opera

Het installeren van Opera gaat zeer eenvoudig en snel. Met het gemakkelijke installatieprogramma gebruik je de browser met ingebouwde VPN in een handomdraai. De Opera-software is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux.

Nadat je op de downloadknop hebt geklikt, verschijnt onderstaand stappenplan in beeld:

Opera_VPN-stappenplan

Zo eenvoudig is het. Zodra de installatie is voltooid, kun je de VPN aanzetten. Om de VPN de eerste keer te activeren, ga je naar het menu. Vervolgens ga je naar “Settings” en open je het tabblad “Privacy & security”. Vink ten slotte de box naast “Enable Opera VPN” aan.

In tegenstelling tot veel andere VPN-providers, hoeven gebruikers van Opera VPN geen account aan te maken om de service te gebruiken. Als je de VPN hebt gedownload, kun je dus meteen aan de slag.

Uitstraling en gebruiksvriendelijkheid Opera software

De uitstraling van de Opera is erg aantrekkelijk en de browser heeft een strak ontwerp. Je kunt in de browser eenvoudig navigeren. Het grote nadeel is dat je Opera VPN niet buiten de Opera browser kunt gebruiken. Dit zorgt ervoor dat Opera VPN niet altijd even praktisch is in het dagelijks leven.

Opera verbindt je automatisch met de snelste server voor jouw huidige locatie. Klik op het VPN-icoon om de VPN aan en uit te zetten en van server te wisselen. Zie ook afbeelding hieronder:
Activate_Opera_VPN

Prijzen en betaalmogelijkheden

Opera VPN is een volledig gratis dienst. Veel gratis VPN’s hebben datalimieten, maar dit is bij Opera VPN niet het geval. Je kunt onbeperkt internetten. Opera VPN is wel beperkt tot de Opera browser.

Misschien vraag je je af wat het verdienmodel is van Opera VPN? Opera verdient geld met advertentie-inkomsten. Gebruikers voeren zoekopdrachten uit via Opera’s standaard zoekmachine. In de meeste landen is dit Google. Google deelt een deel van de advertentie-inkomsten die voortkomen uit zoekopdrachten met Opera.

Daarnaast vind je aantal standaard bookmarks in Opera van bedrijven zoals eBay, Amazon en Booking.com. Wanneer je deze bookmarks gebruikt en bijvoorbeeld een hotel boekt, ontvangt Opera daarvoor een commissie.

Opera biedt gratis VPN’s aan in de hoop dat meer mensen Opera gaan gebruiken. Meer gebruikers zoeken meer en klikken op meer bookmarks, wat resulteert in meer opbrengsten.

Klantenservice

De Opera-browser met ingebouwde VPN is zo eenvoudig te gebruiken dat er waarschijnlijk weinig klantenondersteuning nodig is. Mocht je toch ondersteuning nodig hebben, dan kun je op de website een contactformulier invullen. Ook vind je op de site een FAQ-pagina.

Conclusie gebruiksvriendelijkheid Opera

 • De website van Opera VPN is overzichtelijk.
 • Het installatieproces van Opera VPN is zeer gemakkelijk en snel.
 • Het inschakelen van VPN en het veranderen van server is erg eenvoudig.
 • Opera VPN is gratis.
 • De klantenservice van Opera VPN is bereikbaar via een contactformulier.

Servernetwerk Opera VPN

Met Opera VPN is het mogelijk om verbinding te maken met verschillende locaties:

 • Europa
 • Azië
 • Amerika

Opera VPN maakt automatisch verbinding met de voor jou meest gunstige server. Als deze locatie niet voldoet aan jouw wensen, kun je ervoor kiezen om verbinding te maken met een server in Europa, Amerika of Azië. Het is niet duidelijk om welke landen het precies gaat en hoeveel landen het zijn. Tijdens het testen kregen we IP-adressen van Chicago en Vaduz. Dit geeft geen garantie dat dit voor jou ook geldt. Tijdens het testen viel ons op dat bij keuze voor Azië, Europa en ‘optimal location’ een IP-adres uit Vaduz werd getoond. Het is niet gelukt een daadwerklijk Aziatische IP te krijgen.

Het aantal servers is van belang voor het omzeilen van geografische blokkades. Hoe meer servers een VPN heeft, hoe makkelijker het is om de blokkades te omzeilen. Kies een server in een land waar jij de content wilt kijken en je krijgt toegang. We hebben getest of we met Opera VPN toegang kregen tot de Amerikaanse Netflix, maar dit is helaas niet gelukt.

Conclusie servernetwerk Opera

 • Het servernetwerk is vaag en beperkt.
 • Het is niet mogelijk om met Opera VPN geo-restricties te omzeilen.
 • Opera VPN biedt geen dedicated IP’s aan.

Mogelijkheden Opera VPN

Voor veel VPN-gebruikers is het vooral belangrijk om veilig en anoniem te kunnen internetten. Een VPN kan daarnaast ook zorgen voor meer internetvrijheid en toegang tot meer online content. Met sommige VPN’s is het bijvoorbeeld mogelijk om buitenlandse Netflix te kijken. Een ander bijkomstig voordeel van veel VPN’s is dat het downloaden van torrents een stuk veiliger is. We hebben bekeken of Opera VPN de gebruiker ook deze extra voordelen kan bieden. We bespreken de resultaten hieronder.

Opera VPN en Netflix

Opera VPN werkt niet met de Amerikaanse Netflix. Wanneer we verbinding maken met een Amerikaanse server, krijgen we toch alleen het Nederlandse aanbod te zien. Helaas konden we dit niet testen voor de BBC iPlayer, omdat Opera VPN geen mogelijkheid biedt om te verbinden met Britse servers.

Opera VPN en torrents

Omdat Opera VPN alleen werkt in je browser, is het niet mogelijk torrents te downloaden middels Opera. Je kunt je IP-adres alleen veranderen zolang je binnen de Opera-browser werkt.

Conclusie opties van Opera

 • Je kunt geen torrents downloaden met Opera VPN.
 • Het is niet mogelijk om buitenlandse Netflix te kijken met Opera VPN.

Conclusies – Onze ervaring met Opera VPN

PluspuntenMinpunten
Redelijk goede VPN wat betreft snelheidGeen echte VPN, maar proxy
Gebruiksvriendelijke en overzichtelijkAlleen te gebruiken in Opera-browser
Makkelijk te installerenTorrents downloaden niet mogelijk
100% gratisSoms traag
Geen datalimietGeen encryptie
Beperkt aantal servers en vaag
Werkt niet met Netflix

Opera VPN lijkt op het eerste gezicht aantrekkelijk. Het is een eenvoudige VPN met onbeperkte data waarmee je snel aan de slag kunt. Je hoeft geen account voor deze VPN aan te maken, de verbindingen zijn redelijk snel en de dienst is gratis. Toch zijn we niet zo te spreken over Opera VPN.

Opera VPN heeft een aantal grote gebreken en we zijn niet tevreden over de veiligheid van Opera VPN. Om te beginnen is de naam misleidend en is Opera VPN geen echte VPN. Het is een proxy en daardoor minder veilig. Ook is er niets bekend over de protocollen en encryptie van Opera VPN. Vind jij privacy erg belangrijk? Kies dan voor een veilige VPN zoals NordVPN.

Opera VPN biedt verschillende servers aan. Helaas zijn de locaties erg vaag en kun je alleen een continent kiezen en geen specifiek land. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om specifiek een Britse server te selecteren en op die manier toegang te krijgen tot BBC iPlayer. Omdat de serverkeuze zo vaag is, wordt het ook lastig om toegang te krijgen tot geo-geblokkeerde websites. Bovendien is Opera VPN niet geschikt om torrents te downloaden of buitenlandse Netflix te kijken vanuit Nederland.

Raden wij Opera VPN aan? Het antwoord is nee. Opera heeft een mooi gratis product ontwikkeld, maar deze ‘VPN’ is niet geschikt als je op zoek bent naar 100% veiligheid en bescherming tijdens het internetten. Je kunt beter kiezen voor een echt veilige, premium, allround VPN zoals bijvoorbeeld ExpressVPN.

ExpressVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:

Drie maanden cadeau bij een jaarabonnement

Vanaf

€5.76

9.5
 • Erg makkelijk te gebruiken VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 94 landen

Bezoek ExpressVPN

Persoonlijke meningen experts VPNgids.nl

“Geen echte VPN, maar een browser met ingebouwde proxy. Wij raden deze niet aan vanwege privacy concerns.”
Onze score
4.5
Ronella van der Burgt
Ronella van der Burgt
OperaVPN is gratis en redelijk snel, maar toch ben ik niet echt enthousiast over deze 'VPN'. OperaVPN is geen echte VPN maar een browser met ingebouwde proxy. OperaVPN is niet geschikt als je veel waarde hecht aan je privacy. Ik vind het erg belangrijk om veilig en anoniem te kunnen internetten en kies daarom liever voor een veilige, premium VPN.
OperaVPN is gratis en redelijk snel, maar toch ben ik niet echt enthousiast over deze 'VPN'. OperaVPN is geen echte VPN maar een browser met ingebouwde proxy. OperaVPN is niet geschikt als je veel waarde hecht aan je privacy. Ik vind het erg belangrijk om veilig en anoniem te kunnen internetten en kies daarom liever voor een veilige, premium VPN.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Bezoek Opera VPN