Opera VPN PNG Logo

Opera VPN Review 2022

Update: 29 december 2021
Hoogtepunten
 • Geen echte VPN, maar proxy
 • Beperkt aantal servers
 • Alleen te gebruiken in Opera browser
Score
4.5

Onze Opera VPN score

 • Snelheid
  7.0
 • Veiligheid
  3.0
 • Gebruiksgemak
  5.0
 • Servers
  3.0

Opera VPN Review (2022) – Geen echte VPN maar een browser met proxy

Opera VPN is een gratis dienst die standaard in de Opera-browser is ingebouwd. Deze browser draait al 20 jaar mee in de browserwereld en is ontwikkeld door het Noorse bedrijf Opera Software. Het is de eerste browser die uitgerust is met een ingebouwde ‘gratis VPN’. In 2019 werd de VPN gelanceerd om iedereen de mogelijkheid te geven anoniem te internetten. De VPN vereist geen account, is gratis te gebruiken en heeft geen datalimiet.

Dit klinkt allemaal erg positief, maar toch zijn er ook wat minpunten. Zo is de naam Opera VPN erg misleidend. Het is namelijk geen echte VPN, maar een proxy. Wil je echt voor privacy gaan? Dan heb je dus alsnog een externe VPN nodig. Maak bijvoorbeeld een keuze uit ons overzicht met de beste VPN’s.

Deze Opera ‘VPN’ versleutelt jouw dataverkeer niet en de VPN-functie verwerkt enkel de data die je via de browser uitwisselt. Ook is er een kans dat het bedrijf bijhoudt wat je online allemaal doet, al claimt het bedrijf wel dat ze een no logging policy hanteren. Vanuit een privacy- en veiligheidsperspectief is Opera VPN dus verre van ideaal.

We raden Opera VPN eigenlijk alleen aan wanneer je toch al graag met de Opera-browser werkt en je op een simpele manier de tracking door adverteerders wilt verstoren. Wil je niet betalen voor een VPN maar vind je jouw privacy belangrijk? Neem dan een kijkje in ons overzicht met veilige, gratis VPN’s.

Specificaties Opera VPN
Besturingssysteem
 • Windows
 • ,
 • Mac
 • ,
 • Linux
Gelijktijdige verbindingen
 • 1
Torrents
 • Torrents toegestaan
Logbeleid
 • Zero logs
Geld-terug-garantie
 • Ja
Werkt ook met
 • Netflix
 • Torrent

Verschil tussen Opera en een VPN

Opera VPN biedt gebruikers de mogelijkheid om anoniemer over het web te surfen. Maar hoe veilig is deze VPN eigenlijk? Opera VPN gebruikt een proxy om het internetverkeer te versleutelen in plaats van OpenVPN of een andere VPN-protocol.

Opera VPN is dus eigenlijk een proxy en geen VPN. Wat is eigenlijk het verschil tussen een VPN en een proxy? Het grootste verschil is dat een VPN je meer online anonimiteit en bescherming biedt. Een VPN versleutelt al jouw internetverkeer en zorgt ervoor dat je beter beschermd bent tegen hackers en cybercriminelen door alle data van je internetverbinding te versleutelen met (meestal) 256-bit encryptie.

Een proxy beschermt je slechts gedeeltelijk. Proxies verbergen je IP-adres, maar daarnaast doen ze niet veel meer om je online te beschermen. Voor de lange termijn is een VPN absoluut de beste keuze om je data en veiligheid te beschermen.

Hoewel we Opera VPN afraden als je op zoek bent naar een veilige VPN die je privacy garandeert, hebben we de dienst toch getest. Hieronder lees je de uitgebreide bevindingen.

Snelheid – Hoe snel is Opera VPN?

De snelheid van een VPN is van groot belang. Met een snelle VPN heb je geen last van vertragingen en bufferen tijdens het internetten. Als een VPN te traag is, zorgt dit voor veel irritaties tijdens het internetten. We hebben Opera VPN uitgebreid getest en verschillende speedtests uitgevoerd.

Speedtest resultaten Opera

We hebben een aantal speedtests uitgevoerd via speedtest.net. Hieronder vind de resultaten van deze tests. We hebben deze metingen verricht vanuit Nederland. De resultaten zijn echter altijd afhankelijk van verschillende factoren als je locatie, internetprovider, internetsnelheid en het moment waarop je test. Hierdoor zullen ze bij iedere gebruiker anders zijn. De resultaten geven dus slechts een indicatie.

Snelheid zonder VPN (speedtest.net):

DownloadsnelheidUploadsnelheidPing
293.80 Mbps29.52 Mbps23ms

Dit zijn de snelheden van onze internetverbinding zonder VPN. Deze resultaten gebruiken we als nulmeting, om de andere tests mee te vergelijken.

Server in Europa (speedtest.net):

DownloadsnelheidUploadsnelheidPing
283.21 Mbps29.39 Mbps23ms

Hierboven zie je de snelheden van onze internetverbinding wanneer we via een server in Europa verbonden zijn. Opera VPN geeft geen mogelijkheid om een specifiek land te selecteren. De VPN kiest een willekeurige locatie in Europa. In ons geval werd verbinding gemaakt met Częstochowa (Polen). Dit kan echter per gebruiker en zelfs per sessie verschillen. Zoals je ziet, is de ping flink toegenomen. De download- en uploadsnelheden zijn bijna niet afgenomen.

Server in Amerika (Noord & Zuid) (speedtest.net):

DownloadsnelheidUploadsnelheidPing
Tijdelijk niet beschikbaarTijdelijk niet beschikbaarTijdelijk niet beschikbaar

Bij onze meest recente test waren de servers in Amerika en Azië tijdelijk niet beschikbaar. Hier lees je de resultaten van onze vorige test:

In onze vorige test bleek dat de uploadsnelheid flink was afgenomen en was de ping erg gestegen. Dit heeft te maken met de lange afstand tussen de server en onze daadwerkelijke locatie. Mogelijk geeft deze vertraging problemen bij het spelen van online games. De downloadsnelheid was nog steeds erg goed, maar dat komt omdat er geen encryptie was.

Snelheid in alledaags gebruik

Over het algemeen is de snelheid van Opera VPN tijdens het dagelijks gebruik goed. Dit komt waarschijnlijk omdat het een proxy is en geen VPN, waar ook nog encryptie wordt toegepast. We hebben geen verschil in laadtijd gemerkt. Ook YouTube werkt goed en snel met deze VPN. Verder was het downloaden van diverse bestanden geen probleem met deze VPN.

Je kunt Opera VPN ook gebruiken voor online browser games. Als je verbonden bent met één van de aanbevolen servers, merk je geen vertraging. Zelfs op Amerikaanse servers konden we zonder vertraging gamen. Het is helaas niet mogelijk om buiten de browser te gamen, want de dienst werkt alleen binnen de Opera-browser.

Conclusie snelheid Opera

 • De snelheidstesten laten zien dat Opera VPN je verbinding niet ernstig vertraagt.
 • Opera VPN is geschikt voor online gamen binnen de Opera-browser.
 • Er was geen merkbaar verschil in snelheid bij dagelijks gebruik.

Veiligheid – Hoe veilig is Opera VPN?

Veiligheid is voor veel mensen de belangrijkste reden om een VPN te gebruiken. Een VPN versleutelt jouw internetverkeer en zorgt ervoor dat je veilig kunt internetten en online anoniemer bent. Het is lastig om Opera te beoordelen als VPN, omdat het geen echte VPN is. Zoals eerder in dit artikel aangegeven is Opera eerder een proxy en minder veilig dus. Toch hebben we een algemeen beeld proberen te schetsen van de veiligheid van Opera VPN.

Hieronder lees je alles over de VPN-protocollen , het log- en privacybeleid en de veiligheidsfuncties van Opera VPN.

Protocollen

Als we een VPN beoordelen, dan zijn encryptie en protocollen belangrijke aandachtspunten. Over de beveiliging en het gebruik van protocollen is helaas geen informatie te vinden. Je kunt verbinding maken met drie verschillende locaties: Azië, Verenigde Staten en Europa. Verder is er geen mogelijkheid om te kiezen uit protocollen. Ook over de encryptie van deze VPN is niets terug te vinden. Over het algemeen zijn dergelijke proxy-diensten alleen beschermd door HTTPS. Dit zorgt ervoor dat we niet tevreden zijn over de veiligheid van Opera VPN.

Logbeleid en privacy

Bij een gratis VPN zit vaak een addertje onder het gras. Veel gratis VPN’s hebben een data- of snelheidslimiet of zijn onveilig. Hoe zit het met het logbeleid van Opera VPN? In het privacybeleid van Opera en op de VPN informatiepagina staat dat het bedrijf geen logs bijhoudt en geen IP-adressen verzamelt. In 2016 is Opera overgekocht door een Chinees Consortium. Het Chinese Consortium geeft ook aan dat er geen gegevens worden verzameld.

Dat het bedrijf in Chinese handen is, zorgt ervoor dat sommige mensen twijfelen aan de privacy. De Chinese overheid zou bijvoorbeeld ineens kunnen aangeven dat ze inzage willen hebben. Opera is echter gevestigd in Noorwegen en volgt de Europese regelgeving.

Noorwegen is onderdeel van de 5, 9 en 14 Eyes-alliantie. De term verwijst naar samenwerkingen tussen landen die onderling informatie van hun inwoners delen. Wil jij niet bespioneerd worden en hecht je veel waarde aan jouw privacy? Dan raden we aan om een VPN te kiezen die niet gelokaliseerd is in één van de 5, 9, of 14 eyes-landen. ExpressVPN is bijvoorbeeld een goede optie.

Welke informatie heeft Opera nodig

Je hoeft geen account aan te maken om Opera VPN te installeren. Dit betekent dat je geen persoonlijke gegevens zoals een e-mailadres hoeft te geven.

Conclusie veiligheid Opera

We betwijfelen of Opera VPN veilig is. Opera VPN is geen echte VPN maar een proxy. Opera VPN verbergt je IP-adres, maar versleutelt de data die je verstuurt niet zorgvuldig. We hebben onderstaande conclusies getrokken over de veiligheid van Opera VPN:

 • Opera VPN is geen echte VPN, maar een proxy.
 • Opera VPN verbergt je IP-adres.
 • Opera VPN versleutelt jouw internetverkeer niet met een encryptie protocol.
 • Je hoeft geen account te maken en dus ook geen persoonlijke gegevens zoals e-mailadres te geven.
 • We hebben twijfels bij het logbeleid van Opera.

De gebruiksvriendelijkheid van Opera VPN

Opera is zeer gebruiksvriendelijk. Hieronder lees je in detail over de gebruiksvriendelijkheid van Opera. We bespreken de website, het installatieproces, de software, de prijs en de klantenservice.

De Opera website

Opera heeft een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke website. Bovenaan de website wordt direct de downloadknop getoond. Dit is eigenlijk het enige dat je nodig hebt. Ook vind je op de website een korte opsomming van de voordelen van Opera VPN. Op de website staat ook een korte instructie hoe je de VPN kunt activeren.

Opera_VPN_homepage

Op de website staat met illustraties duidelijk aangegeven wat je moet doen om de VPN te activeren. Dit kan al met één druk op de knop.

Het installatieproces van Opera

Het installeren van Opera gaat zeer eenvoudig en snel. Met het gemakkelijke installatieprogramma gebruik je de browser met ingebouwde VPN in een handomdraai. De Opera-software is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. Tijdens het testen viel het ons op dat het als browser wel een snelle, gelikte en vloeiende optie is.

Nadat je op de downloadknop hebt geklikt, verschijnt onderstaand stappenplan in beeld:

Opera_VPN-stappenplan

Zo eenvoudig is het. Zodra de installatie is voltooid, kun je de VPN aanzetten. Om de VPN de eerste keer te activeren, ga je naar het menu. Vervolgens ga je naar “Settings” en open je het tabblad “Privacy & security”. Vink ten slotte de box naast “Enable Opera VPN” aan.

In tegenstelling tot veel andere VPN-providers, hoeven gebruikers van Opera VPN geen account aan te maken om de service te gebruiken. Als je de VPN hebt gedownload, kun je dus meteen aan de slag.

Uitstraling en gebruiksvriendelijkheid Opera software

De uitstraling van de Opera is erg aantrekkelijk en de browser heeft een strak ontwerp. Je kunt in de browser eenvoudig navigeren. Het grote nadeel is dat je Opera VPN niet buiten de Opera-browser kunt gebruiken. Dit zorgt ervoor dat Opera VPN niet altijd even praktisch is in het dagelijks leven.

Opera verbindt je automatisch met de snelste server voor jouw huidige locatie. Klik op het VPN-icoon om de VPN aan en uit te zetten en van server te wisselen. Zie ook afbeelding hieronder:
Activate_Opera_VPN

Prijzen en betaalmogelijkheden

Opera VPN is een volledig gratis dienst. Veel gratis VPN’s hebben datalimieten, maar dit is bij Opera VPN niet het geval. Je kunt onbeperkt internetten. Opera VPN is wel beperkt tot de Opera-browser en leidt niet je hele internetverbinding om, wat wel nodig is om bijvoorbeeld veilig en anoniem torrents te downloaden.

Misschien vraag je je af wat het verdienmodel is van Opera VPN? Opera verdient geld met advertentie-inkomsten. Gebruikers voeren zoekopdrachten uit via Opera’s standaard zoekmachine. In de meeste landen is dit Google. Google deelt een deel van de advertentie-inkomsten die voortkomen uit zoekopdrachten met Opera.

Daarnaast vind je aantal standaard bookmarks in Opera van bedrijven zoals eBay, Amazon en Booking.com. Wanneer je deze bookmarks gebruikt en bijvoorbeeld een hotel boekt, ontvangt Opera daarvoor een commissie. Ook heeft de browser handige ingebouwde functies voor veelgebruikte diensten als WhatsApp, Instagram en Messenger (al zijn dit niet de meest privacy-vriendelijk diensten).

Opera biedt gratis VPN’s aan in de hoop dat meer mensen Opera gaan gebruiken. Meer gebruikers zoeken meer en klikken op meer bookmarks, wat resulteert in meer opbrengsten.

Klantenservice

De Opera-browser met ingebouwde VPN is zo eenvoudig te gebruiken dat er waarschijnlijk weinig klantenondersteuning nodig is. Mocht je toch ondersteuning nodig hebben, dan kun je op de website een contactformulier invullen. Ook vind je op de site een FAQ-pagina.

Conclusie gebruiksvriendelijkheid Opera

 • De website van Opera VPN is overzichtelijk.
 • Het installatieproces van Opera VPN is zeer gemakkelijk en snel.
 • Het inschakelen van VPN en het veranderen van server is erg eenvoudig.
 • Opera VPN is gratis.
 • De klantenservice van Opera VPN is bereikbaar via een contactformulier.

Servernetwerk Opera VPN

Met Opera VPN is het mogelijk om verbinding te maken met verschillende locaties:

 • Europa
 • Azië
 • Amerika

Opera VPN maakt automatisch verbinding met de voor jou meest gunstige server. Als deze locatie niet voldoet aan jouw wensen, kun je ervoor kiezen om verbinding te maken met een server in Europa, Amerika of Azië. Het is niet duidelijk om welke landen het precies gaat en hoeveel landen het zijn.

Tijdens het testen kregen we IP-adressen van Chicago en Vaduz. Dit geeft geen garantie dat dit voor jou ook geldt. Tijdens het testen viel ons op dat bij keuze voor Azië, Europa en ‘optimal location’ een IP-adres uit Vaduz werd getoond. Het is niet gelukt een daadwerkelijk Aziatische IP te krijgen.

Het aantal servers is van belang voor het omzeilen van geografische blokkades. Hoe meer servers een VPN heeft, hoe makkelijker het is om de blokkades te omzeilen. Kies een server in een land waar jij de content wilt kijken en je krijgt toegang. We hebben getest of we met Opera VPN toegang kregen tot de Amerikaanse Netflix, maar dit is helaas niet gelukt.

Conclusie servernetwerk Opera

 • Het servernetwerk is vaag omschreven en lijkt beperkt.
 • Het is niet mogelijk om met Opera VPN hardnekkige geo-restricties te omzeilen.
 • Opera VPN biedt geen dedicated IP’s aan.

Mogelijkheden Opera VPN

Voor veel VPN-gebruikers is het vooral belangrijk om veilig en anoniem te kunnen internetten. Een VPN kan daarnaast ook zorgen voor meer internetvrijheid en toegang tot meer online content. Met sommige VPN’s is het bijvoorbeeld mogelijk om buitenlandse Netflix te kijken. Een ander bijkomstig voordeel van veel VPN’s is dat het downloaden van torrents een stuk veiliger is. We hebben bekeken of Opera VPN de gebruiker ook deze extra voordelen kan bieden. We bespreken de resultaten hieronder.

Opera VPN en Netflix

Opera VPN werkt niet met de Amerikaanse Netflix. Wanneer we verbinding maken met een Amerikaanse server, krijgen we toch alleen het Nederlandse aanbod te zien. Helaas konden we dit niet testen voor de BBC iPlayer, omdat Opera VPN geen mogelijkheid biedt om specifiek met Britse servers te verbinden .

Opera VPN en torrents

Omdat Opera VPN alleen werkt in je browser, is het niet mogelijk torrents te downloaden middels Opera. Je kunt je IP-adres alleen veranderen zolang je binnen de Opera-browser werkt.

Conclusie opties van Opera

 • Je kunt geen torrents downloaden met Opera VPN.
 • Het is niet mogelijk om buitenlandse Netflix te kijken met Opera VPN.

Conclusies – Onze ervaring met Opera VPN

PluspuntenMinpunten
Redelijk goede dienst wat betreft snelheidGeen echte VPN, maar een HTTPS-proxy
Gebruiksvriendelijke en overzichtelijkAlleen te gebruiken in de Opera-browser zelf
Makkelijk te installerenTorrents downloaden niet mogelijk
100% gratisNo-logging policy moeilijk te verifiëren.
Geen datalimietGeen encryptie!
Beperkte informatie over het servernetwerk
Werkt niet met buitenlandse Netflix

Opera VPN lijkt op het eerste gezicht aantrekkelijk. Het is een eenvoudige VPN met onbeperkte data waarmee je snel aan de slag kunt. Je hoeft geen account voor deze VPN aan te maken, de verbindingen zijn redelijk snel en de dienst is gratis. Toch zijn we niet zo te spreken over Opera VPN.

Opera VPN heeft een aantal grote gebreken en we zijn niet tevreden over de veiligheid van Opera VPN. Om te beginnen is de naam misleidend en is Opera VPN geen echte VPN. Het is een proxy en daardoor minder veilig. Ook is er niets bekend over de protocollen en encryptie van Opera VPN. Vind jij privacy erg belangrijk? Kies dan voor een veilige VPN zoals NordVPN.

Opera VPN biedt verschillende servers aan. Helaas zijn de locaties vaag omschreven:je kunt alleen een continent kiezen en geen specifiek land. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om specifiek een Britse server te selecteren en op die manier toegang te krijgen tot BBC iPlayer. Omdat de serverkeuze zo vaag is, wordt het ook lastig om toegang te krijgen tot geo-geblokkeerde websites. Bovendien is het met Opera VPN niet mogelijk om torrents te downloaden of buitenlandse Netflix te kijken vanuit Nederland.

Raden wij Opera VPN aan? Het antwoord is nee. Opera heeft een mooi gratis product ontwikkeld, maar deze VPN is niet geschikt als je op zoek bent naar 100% veiligheid en bescherming tijdens het internetten. Je kunt beter kiezen voor een echt veilige, premium, allround VPN zoals ExpressVPN. Kortom, het is wel een aangename toevoeging als je toch al graag gebruikmaakt van de Opera-browser, maakt is geen vervanging voor een volwassen premium VPN-dienst.

ExpressVPN
Actie:

3 extra maanden gratis bij een jaarabonnement

Vanaf

€6.59

8.9
 • Erg makkelijk te gebruiken VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 95 landen

Bezoek ExpressVPN

Persoonlijke meningen experts VPNgids.nl

“Geen echte VPN, maar een browser met ingebouwde proxy. Wij raden deze niet aan vanwege privacy concerns.”
Onze score
4.5
Ronella van der Burgt
Ronella van der Burgt
OperaVPN is gratis en redelijk snel, maar toch ben ik niet echt enthousiast over deze 'VPN'. OperaVPN is geen echte VPN maar een browser met ingebouwde proxy. OperaVPN is niet geschikt als je veel waarde hecht aan je privacy. Ik vind het erg belangrijk om veilig en anoniem te kunnen internetten en kies daarom liever voor een veilige, premium VPN.
OperaVPN is gratis en redelijk snel, maar toch ben ik niet echt enthousiast over deze 'VPN'. OperaVPN is geen echte VPN maar een browser met ingebouwde proxy. OperaVPN is niet geschikt als je veel waarde hecht aan je privacy. Ik vind het erg belangrijk om veilig en anoniem te kunnen internetten en kies daarom liever voor een veilige, premium VPN.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Bezoek Opera VPN