F-Secure Logo

F-Secure FREEDOME VPN Review 2022

Update: 29 december 2021
Hoogtepunten
 • Extra opties voor internetveiligheid
 • Geen torrents of Netflix
 • Houdt logs bij
Score
5.8

Onze F-Secure FREEDOME VPN score

 • Snelheid
  5.0
 • Veiligheid
  4.0
 • Gebruiksgemak
  8.5
 • Servers
  5.5

F-Secure FREEDOME VPN review (2022) – Niet de beste VPN

F-Secure is een groot internetveiligheidsbedrijf dat allerlei verschillende producten aanbiedt. Naast een VPN heeft het bedrijf ook een virusscanner, een wachtwoordmanager, en meer. Het grote voordeel van een bedrijf als F-Secure is de jarenlange ervaring: het bestaat al meer dan 30 jaar.

De VPN-optie van F-Secure heet FREEDOME VPN en focust vooral op privacy en veiligheid in plaats van absolute anonimiteit en unblocking. Wij hebben deze VPN uitgebreid getest om te kijken hoe FREEDOME scoort op het gebied van snelheid, veiligheid, gebruiksvriendelijkheid, servernetwerk en opties. Lees onze volledige review hieronder voor alle details!

Specificaties F-Secure FREEDOME VPN
Besturingssysteem
 • Android
 • ,
 • Windows
 • ,
 • Mac
 • ,
 • iOS
Gelijktijdige verbindingen
 • 3
Protocollen
 • OpenVPN
 • ,
 • IKEv2
Betaalmethoden
 • iDeal
 • ,
 • PayPal
 • ,
 • Creditcard
Geld-terug-garantie
 • Ja
Werkt ook met
 • Android
 • Windows

Snelheid – Hoe snel is F-Secure FREEDOME VPN?

Wanneer je een VPN hebt die je internetverbinding flink vertraagt, zul je hem al snel zat worden. Het is immers niet leuk om langer te moeten wachten tot internetpagina’s en video’s geladen zijn. Ook tijdens het online gamen is een vertraagde verbinding ontzettend onhandig.

Gelukkig zijn de beste VPN’s in staat om je snelheid zo veel mogelijk intact te laten. De vraag is, weet F-Secure’s FREEDOME VPN dit ook te doen? Dat hebben we onderzocht.

Speedtest resultaten FREEDOME VPN

Om de snelheid van FREEDOME VPN te testen, hebben we verschillende speedtests uitgevoerd met speedtest.net. Alle metingen zijn verricht vanuit Nederland met onze eigen internetverbinding.

Houd er rekening mee dat deze resultaten geen garanties geven voor je eigen snelheid. Deze is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, inclusief je locatie, internetprovider en het moment van testen. De resultaten hieronder geven slechts een indicatie van het effect van FREEDOME VPN op de internetsnelheid.

VerbindingPingDownloadsnelheid (Mbps)Uploadsnelheid (Mbps)
Zonder VPN14 ms299.6830.09
Nederlandse FREEDOME server15 ms123.8325.90
Amerikaanse FREEDOME server100 ms191.8226.40

Het eerste wat ons opviel bij de resultaten, was dat de Amerikaanse VPN-server van FREEDOME (wij gebruikten de server Oostkust) erg snel is. Zowel de downloadsnelheid als de uploadsnelheid waren bij de server in New York hoger dan de Nederlandse FREEDOME-server in Amsterdam. De downloadsnelheid verschilde zelfs aanzienlijk. Dit resultaat is opmerkelijk; normaal gesproken ligt de snelheid bij een server in de Verenigde Staten een stuk lager, aangezien het internetverkeer via de VS wordt omgeleid en dus een grote afstand moet afleggen.

Over het algemeen zijn de snelheden van de FREEDOME-servers prima. Vergeleken met de nulmeting haalt FREEDOME VPN redelijke snelheden en is de VPN prima geschikt voor bijvoorbeeld browsen.

Snelheid in alledaags gebruik

De snelheid van FREEDOME VPN is in de praktijk erg wisselend. Browsen gaat met FREEDOME VPN vrij aardig. We konden allerlei verschillende pagina’s bezoeken zonder te veel last van laadtijden te hebben. Althans, op sommige momenten was de snelheid juist erg laag en moesten we tijden wachten voor een website was geladen.

Streamen gaat minder soepel. Spotify hapert af en toe. YouTube werkt vrij goed, maar de snelheid lijkt niet heel stabiel, waardoor het laden op sommige momenten erg snel en op andere momenten juist langzaam gaat.

Netflix werkt, net als YouTube, vrij aardig, al kunnen we ook hier geen garanties geven over de stabiliteit van de verbinding. Overigens konden we FREEDOME VPN enkel gebruiken om internationale content van Netflix te kijken. Content die specifiek was voor de Amerikaanse Netflix, was onbereikbaar.

Gamen met F-Secure FREEDOME VPN ging ook met veel moeite. Het laden duurde erg lang. In één geval kregen we zelfs helemaal geen toegang tot de game. Bij andere games moesten we langer wachten dan we gewend waren, maar konden we daarna wel spelen. Door de onstabiliteit van de verbinding durven we echter niet te garanderen dat dit altijd het geval zal zijn.

Freedome VPN Steam error

Het is niet mogelijk om torrents te downloaden met FREEDOME VPN. Zelfs bij het gebruiken van een server die torrenting volgens de F-Secure-website niet zou moeten blokkeren, weigerden torrents om te downloaden.

Conclusie snelheid FREEDOME VPN

 • F-Secure FREEDOME VPN vertraagt je verbinding enigszins, maar niet veel.
 • De Amerikaanse server haalt verrassende snelheden.
 • Bij dagelijks gebruik geeft FREEDOME VPN een onstabiele internetverbinding.

Veiligheid – Hoe veilig is F-Secure FREEDOME VPN?

Van alle voordelen die een VPN je kan brengen, is veiligheid misschien wel de belangrijkste. Met een VPN wordt al jouw dataverkeer beveiligd, waardoor je niet alleen anoniemer kunt internetten, maar ook veel veiliger bent tijdens het internetten. Zo ben je minder snel het slachtoffer van hackers, bijvoorbeeld.

F-Secure staat bekend om zijn producten voor het waarborgen van je internetveiligheid. Maar hoe zit het nu werkelijk met de veiligheid die FREEDOME VPN biedt? Wij onderzochten verschillende aspecten van de software, zoals de gebruikte VPN-protocollen, de beschikbare veiligheidsopties en de manier waarop het product omgaat met de privacy van zijn gebruikers, om jou te kunnen vertellen hoe veilig deze VPN is.

Protocollen

FREEDOME VPN werkt met verschillende protocollen, deels afhankelijk van je besturingssysteem. Voor Windows wordt OpenVPN gebruikt (zowel TCP als UDP), evenals IPSec/IKEv2. Voor Mac geldt alleen OpenVPN. Android ondersteunt alleen het OpenVPN UDP protocol, en iOS ondersteunt IPSec, zowel in combinatie met IKEv1 als met IKEv2.

Bij alle protocollen is sprake van AES-256 of AES-128 encryptie. Hoewel AES-128 niet zo sterk en veilig is als AES-256, zijn dit allebei erg goede algoritmes die prima dienst doen. AES-128 wordt specifiek gebruikt bij de data channels van zowel OpenVPN als IKEv1. Dit is niet heel ongebruikelijk: de data channels, waar je daadwerkelijke data doorheen gaat, hebben wel vaker een lagere vorm van encryptie dan het control channel, dat ervoor zorgt dat de verbinding intact en stabiel blijft.

Hoewel er niet veel verschillende opties zijn wat betreft VPN-protocollen bij FREEDOME, zijn de gebruikte protocollen wel de sterkste die op dit moment beschikbaar zijn voor de apparaten waar ze op gebruikt worden.

Logbeleid en privacy

In het privacybeleid van F-Secure FREEDOME VPN wordt uitgebreid gepraat over de veiligheid van de service. De dienst zegt geen logs bij te houden, wat het dus een ‘no logging’ VPN zou maken. Echter, als je het privacybeleid goed doorleest, merk je dat F-Secure verschillende soorten informatie over je verzamelt, zelfs met FREEDOME VPN.

Allereerst houdt FREEDOME VPN je IP-adres en privécommunicatie bij. Je IP-adres, en daarmee ook het land waar je bent, wordt verwerkt, net als het aantal MB’s dat je via de F-Secure-server laat lopen. Daarnaast is FREEDOME ook in staat om je verkeer te controleren op schadelijke of verdachte bestanden en websites én weet het torrents te blokkeren.

De dienst heeft dus een goed idee van wat jij online aan het doen bent, anders kan het deze service niet verlenen. FREEDOME VPN claimt hier ook statistieken over te verzamelen, al wordt deze informatie niet aan jouw persoon gekoppeld.

Ook worden er communicatielogs opgeslagen over de plek en tijd waarop je een verbinding start of beëindigd. Ook hierbij wordt het IP-adres gelezen, net als andere apparaatgegevens. Je device krijgt bovendien een eigen apparaat-id mee.

Hoewel FREEDOME VPN zegt geen logboeken bij te houden over internetgebruik, weet de provider heel veel over je verbinding. Dit komt onder meer naar voren in zijn ‘Tracker Mapper’-functionaliteit. Deze optie geeft je de keuze 24 uur lang bij te houden wat voor trackers je online tegenkomt, op welke websites deze in je browser zijn geplaatst, en waar deze cookies informatie naartoe spelen. Hoewel deze info na drie dagen wordt verwijderd, laat het toch zien hoe gemakkelijk FREEDOME VPN kan zien wat jij online doet.

Met andere woorden: F-Secure mag erg sterk zijn op het gebied van veiligheid, maar levert daarbij in op privacy.

Kill switch

Kill Switch UitDe software van FREEDOME VPN werkt met een kill switch. Dit betekent dat je internetverbinding automatisch helemaal afgesloten wordt als de VPN-verbinding wegvalt. Misschien klinkt dit onhandig, maar eigenlijk zorgt het juist voor extra veiligheid. Zo komt je data nooit open en bloot op straat te liggen terwijl je VPN even uitvalt.

F-Secure FREEDOME VPN heeft een kill switch ingebouwd op Android, Windows en Mac. Op Windows en Mac staat deze optie standaard uitgeschakeld, wat betekent dat je hem handmatig in je instellingen moet inschakelen als je hem wilt gebruiken. Op Android is de optie juist standaard ingeschakeld.

Voor iOS biedt FREEDOME geen eigen kill switch aan, maar werkt het samen met het IPSec-onderdeel in het besturingssysteem van iOS. Dit geeft echter niet dezelfde veiligheid als een daadwerkelijke kill switch.

Je kunt de kill switch inschakelen door binnen de FREEDOME VPN-software naar ‘Instellingen‘ te gaan en het vakje voor ‘Automatische killswitch gebruiken‘ aan te vinken.

Welke informatie heeft F-Secure FREEDOME VPN nodig?

Als je een F-Secure FREEDOME VPN abonnement-koopt, moet je verschillende gegevens met het bedrijf delen. Naast de informatie die bij de verschillende betaalmethoden gevraagd wordt, vraagt F-Secure ook om je e-mailadres, voornaam, achternaam, postcode en land. Dit is erg specifieke en persoonsgebonden informatie, dus wordt het erg lastig om deze VPN anoniem aan te schaffen.

FREEDOME VPN biedt een gratis proefperiode van vijf dagen. Om deze te krijgen, hoef je geen gegevens in te vullen; ook niet je betaalgegevens of e-mailadres.

Wanneer je een vraag wilt stellen in de live chat, moet je je voornaam, achternaam en e-mailadres opgeven.

Conclusie veiligheid FREEDOME VPN

 • FREEDOME VPN gebruikt AES-256 en AES-128 encryptie.
 • F-Secure’s VPN werkt met de OpenVPN UDP, OpenVPN TCP, IKEv2/IPsec en IKEv2/IPsec protocollen.
 • FREEDOME VPN heeft een ingebouwde kill switch.
 • FREEDOME VPN houdt veel gegevens bij, inclusief je IP-adres en (delen van) je browsergeschiedenis.
 • Om een account te maken, vraagt FREEDOME VPN je je e-mailadres, voornaam, achternaam, postcode en land te delen.
 • Het aanschaffen van de gratis proefperiode van vijf dagen vereist geen gegevens.

De gebruiksvriendelijkheid van F-Secure FREEDOME VPN

F-Secure is een groot bedrijf dat talloze producten voor internetveiligheid aanbiedt. Het bedrijf heeft dus al flink wat ervaring bij het opzetten en updaten van zijn VPN-software. We verwachten dan ook dat de gebruiksvriendelijkheid van deze aanbieder erg goed is. Een gebruiksvriendelijke VPN is gemakkelijk om te vinden, downloaden en gebruiken. Wel zo prettig, zou je denken. Maar is F-Secure FREEDOME VPN wel echt zo gebruiksvriendelijk als het doet vermoeden?

De F-Secure website

De website van F-Secure geeft een professionele indruk. Omdat F-Secure een groter bedrijf is, is niet de hele website gewijd aan de VPN-service. Als je informatie specifiek over FREEDOME VPN zoekt, moet je dus even verder klikken.

F-Secure website homepage

Alle verschillende producten die F-Secure aanbiedt, kun je vinden onder ‘Producten‘ in de menubalk. Als je daar op ‘F-Secure FREEDOME VPN‘ klikt, kom je op de sectie van de site die puur over de VPN gaat.

Landingspagina van F-Secure's FREEDOME VPN

Je kunt hier vrijwel meteen zien wat een VPN voor je kan doen, en wat FREEDOME VPN specifiek te bieden heeft. Ook zie je een knop voor het aanschaffen van de VPN. Dit helpt bezoekers meteen op weg. Een groot gedeelte van de website is bovendien beschikbaar in het Nederlands: alleen de FAQ is op het moment enkel in het Engels (en in een paar andere talen) te lezen.

De FREEDOME VPN webpagina bevat extra informatie, inclusief prijzen, beschikbaarheid, serverlocaties en de gratis proefperiode van vijf dagen. Om deze te vinden moet je bij de prijzen iets omlaag scrollen.

Al met al is de F-Secure website dus vrij gebruiksvriendelijk, ook al is de VPN-sectie van de website iets dieper verborgen dan bij andere VPN-providers. Wel hadden we liever iets meer feitelijke informatie over FREEDOME op deze pagina teruggezien, zoals de protocollen.

Het installatieproces van FREEDOME VPN

Je kunt FREEDOME VPN gemakkelijk installeren vanaf de F-Secure-website. Ga naar de VPN-pagina en klik op ‘Downloaden voor PC‘. Zit je op een ander apparaat, bijvoorbeeld je smartphone? Dan zal deze knop ‘Downloaden voor Android’ heten en je automatisch doorsturen naar de FREEDOME VPN-app in de Play Store.

Zit je op je desktop? Dan zorgt een klik op ‘Downloaden voor PC’ er automatisch voor dat een .exe-bestandje wordt gedownload. Open dit bestand en klik op ‘Uitvoeren‘.

FREEDOME VPN Installatiescherm

Je krijgt het bovenstaande scherm te zien. Klik op ‘Gratis proefversie starten‘. Je wordt gevraagd om akkoord te gaan met de servicevoorwaarden en het privacybeleid. Klik op ‘Accepteren‘. Er verschijnt een installatiescherm. Na slechts enkele minuten is het programma gedownload en kun je aan de slag.

FREEDOME VPN Installatie

Zodra je proefperiode voorbij is, kun je ervoor kiezen een abonnement af te sluiten. Dit gaat heel gemakkelijk en kan op twee manieren: ten eerste kun je binnen de software op de knop ‘Kopen‘ klikken om naar de prijspagina doorgestuurd te worden. Ook is het mogelijk direct via de F-Secure-website een abonnement aan te schaffen.

Uitstraling en gebruiksvriendelijkheid FREEDOME software

De F-Secure FREEDOME VPN software heeft een basis interface dat er erg simpel en rustig uitziet. De eerste keer dat je op de interface komt, verschijnt er uitleg over de functies. De app is volledig in het Nederlands. Dit is niet vaak het geval bij VPN-providers.

Je kunt de VPN aanzetten door de grote knop met ‘Bescherming UIT‘ in het midden aan te klikken. Je wordt dan automatisch verbonden met de dichtstbijzijnde server, die je onderaan achter ‘Locatie‘ ziet staan. Ook zie je hier hoeveel data je in je huidige sessie hebt gebruikt en hoeveel schadelijke websites en trackingpogingen FREEDOME heeft geblokkeerd.

F-Secure FREEDOME VPN software

Je kunt de verschillende beschikbare servers zien door op ‘Locatie’ onderaan te klikken. Verder heb je nog een aantal extra opties in de zijbalk. Zo kun je je browserbeveiliging en bescherming tegen tracking in- en uitschakelen. We adviseren je beide opties aan te laten staan voor extra beveiliging.

In de zijbalk vind je ook informatie over je abonnement, de helpsectie en je instellingen terug. Onder ‘Instellingen‘ kun je een aantal basisfuncties instellen. Hier vind je onder andere je taalkeuze en de kill switch.

Ten slotte is er de ‘Tracker Mapper‘. Deze functie laat je zien hoe en waar je op het internet gevolgd wordt. Als je deze optie activeert, controleert hij 24 uur lang welke trackers je tegenkomt. Deze worden weergegeven in een interactieve kaart, zodat je duidelijk kunt zien welke cookies en websites er meewerken aan het tracken van jouw internetgedrag. Helaas werkt dit alleen op HTTP-verkeer, terwijl wij je zouden aanraden om, waar mogelijk, altijd gebruik te maken van veiliger HTTPS-verkeer.

Prijzen en betaalmogelijkheden

F-Secure FREEDOME VPN heeft verschillende soorten abonnementen. De verschillen tussen deze abonnementen zijn gebaseerd op het aantal apparaten dat je tegelijkertijd kunt beschermen:

Prijzen en abonnementen F-Secure FREEDOME VPN

F-secure FREEDOME VPN biedt standaard jaarabonnementen aan en één abonnement voor twee jaar. Je kunt kiezen voor het jaarabonnement met zeven apparaten tegelijk, of het jaarabonnement met drie apparaten. Het tweejarig abonnement beschermt zeven apparaten tegelijkertijd.

De duur van het abonnement en het aantal apparaten kunnen naar behoeften worden aangepast. Je kunt zelf kiezen tussen een eenjarig of tweejarig abonnement, en je kunt kiezen of je drie, vijf of zeven apparaten wilt beschermen.

Abonnementsvormen F-Secure FREEDOME VPN

De bedragen worden jaarlijks betaald. Je betaalt dus in één keer het volledige bedrag, in plaats van een vast bedrag per maand.

F-Secure FREEDOME VPN accepteert de volgende betaalmogelijkheden:

 • PayPal
 • Creditcard (VISA, MasterCard, American Express, JCB)
 • iDEAL (en andere regionale betaalmethoden)
 • SEPA-overschrijving (een overschrijving vanuit een EU-land of één van de andere 9 SEPA-landen)

Er zijn geen opties beschikbaar die je in staat stellen anoniem te betalen, zoals Bitcoin. Je zult bij elke betaalmanier persoonlijke informatie prijs moeten geven.

Klantenservice

F-Secure heeft een uitgebreide klantenservice die bestaat uit een database met artikelen, fora, chatondersteuning en een optie om telefonisch contact met het bedrijf op te nemen. Heb je een vraag? Dan raden wij je aan om eerst in de database en op de fora naar een antwoord te zoeken. Je kunt deze vinden onder ‘Ondersteuning‘ op de F-Secure website of door op ‘Help‘ binnen de FREEDOME VPN-software te klikken.

De chatfunctie is helaas enkel beschikbaar in het Engels. Je kunt met deze functie via een live chatscherm in je browser direct een vraag stellen, waar dan door een werknemer van F-Secure naar gekeken wordt. Wij stelden onze vraag en kregen binnen enkele minuten uitgebreid antwoord. Ook op een vervolgvraag kregen we snel antwoord. De medewerker was bovendien erg vriendelijk. F-Secure geeft zelf aan dat je de fora en FAQ’s van de provider kunt raadplegen als de chat niet beschikbaar is.

Naast de live chat is het ook mogelijk om te bellen. Dit kan in het Nederlands binnen kantooruren (9:00-18:00). Telefoonnummers kun je per land terugvinden op de website van F-Secure.

De dienst is telefonisch beschikbaar tijdens kantooruren, die per land verschillen. In Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland is de F-Secure niet telefonisch bereikbaar op Finse feestdagen. Het hoofdkantoor bevindt zich namelijk in Finland.

Conclusie gebruiksvriendelijkheid F-Secure FREEDOME VPN

 • De F-Secure website is groot, met een kleine sectie over de VPN.
 • Het installatieproces van FREEDOME VPN is erg snel en gemakkelijk.
 • De FREEDOME VPN-software heeft een gemakkelijke interface met weinig opties.
 • FREEDOME VPN heeft abonnementen voor een degelijke prijs.
 • Het is niet mogelijk om anoniem te betalen.
 • F-Secure heeft een uitgebreide klantenservice met een live chat en de mogelijkheid om te bellen.
 • Veel informatie op de website is in het Nederlands beschikbaar, evenals de VPN-app.

Servernetwerk F-Secure

Hoe meer servers een VPN heeft, hoe meer kans je hebt dat je een goede, snelle en stabiele verbinding kunt vinden die je ook nog eens meer internetvrijheid geeft. Het servernetwerk van een provider is dus erg belangrijk. F-Secure FREEDOME VPN heeft een relatief klein servernetwerk dat nog aan het groeien is. Met 28 serverlocaties verspreid over 22 landen, haalt de dienst het lang niet bij grotere providers met duizenden servers, zoals CyberGhost en NordVPN.

Aantal servers en locaties

F-Secure FREEDOME VPN biedt 28 serverlocaties aan, verspreid over 22 landen. Deze “virtual locations”, zoals de provider ze zelf noemt, zijn:

 • Azië: Japan (Tokio) en Singapore
 • Europa: België (Brussel), Denemarken (Kopenhagen), Duitsland (Falkenstein), Finland (Espoo), Frankrijk (Parijs), Ierland (Dublin), Italië (Milaan), Nederland (Amsterdam), Noorwegen (Oslo), Oostenrijk (Wenen), Polen (Warschau), Spanje (Madrid), Tsjechië (Praag), Verenigd Koninkrijk (Londen), Zweden (Stockholm) en Zwitserland (Zürich).
 • Noord-Amerika: Canada (Montreal, Toronto en Vancouver), Mexico (Mexico-Stad) en de Verenigde Staten (Noordwesten, Oostkust, Westkust, Zuiden en Zuidoosten)
 • Oceanië: Australië (Melbourne)

De provider geeft aan dat er in de toekomst meer locaties toegevoegd zullen worden. De kans is dus groot dat het servernetwerk nog zal groeien.

Het is wel handig dat deze VPN-servers in Nederland en België aanbiedt. Grote kans dat jij je nu in één van deze twee landen bevindt. Met deze servers kun je dus, naar verwachting, snel en veilig anoniem internetten. Een opmerking die we daarbij moeten maken, is dat ontzettend veel VPN’s servers in Nederland hebben, dus erg uniek is deze optie bij FREEDOME VPN helaas niet.

Dedicated IP-adres

F-Secure FREEDOME VPN geeft nergens aan gebruik te maken van dedicated IP-adressen. We hebben dit nagevraagd bij de klantenservice en ze bieden deze optie inderdaad niet. In plaats daarvan heeft FREEDOME VPN semi-static IP-adressen. Iedere virtuele server heeft een beperkt aantal IP-adressen, die af en toe wijzigen.

Wil je meer weten over wat een dedicated IP-adres is en wanneer dit wellicht handig is? Lees dan ons artikel ‘Wat is een dedicated IP?‘.

Conclusie servernetwerk F-Secure FREEDOME VPN

 • FREEDOME VPN heeft op het moment een servernetwerk met 28 serverlocaties in 22 landen.
 • FREEDOME VPN biedt geen dedicated IP-adressen aan.

Mogelijkheden F-Secure FREEDOME VPN

Een VPN is fijn als je je internetverbinding wilt beschermen. Hier komt FREEDOME VPN je goed van pas. Maar wat als je daarnaast ook wat extra’s wil? Toegang tot de Amerikaanse Netflix, bijvoorbeeld? Of het veilig kunnen downloaden van torrents? Veel VPN’s bieden extra opties aan om dit soort dingen mogelijk te maken. Voor F-Secure ligt dit echter wel iets anders. In deze sectie vertellen we je hier meer over.

FREEDOME VPN en streaming (Netflix, BBC iPlayer)

F-Secure geeft aan dat FREEDOME VPN in de eerste plaats bedoeld is om gebruikers op een veilige en anonieme manier toegang tot het internet te geven. Zijn unblocking-opties komen dus niet per definitie op de eerste plaats.

Het resultaat is dat Netflix wel werkt met FREEDOME VPN, maar dat de provider niet in staat is om de Netflix-bibliotheek uit andere landen te unblocken. In plaats daarvan krijg je met een VPN enkel toegang tot de films en series die eigendom van Netflix zijn en op alle versies van Netflix te zien zijn. Voor het kijken van de Amerikaanse Netflix vanuit Nederland of voor de Nederlandse Netflix kijken vanuit het buitenland is FREEDOME VPN dus geen goede keuze.

Hetzelfde geldt voor andere streamingdiensten. Zo geeft F-Secure in zijn FAQ’s aan dat BBC iPlayer vaak niet werkt, omdat BBC VPN-gebruikers blokkeert. De oplossing die FREEDOME VPN hiervoor aandraagt, is dat gebruikers contact opnemen met BBC iPlayer om het VPN-blokkeerbeleid aan te passen. Daarnaast geeft de dienst aan dat het belangrijk is dat gebruikers de gebruikersovereenkomsten van services naleven.

FREEDOME VPN en torrents

F-Secure is gefocust op veiligheid en privacy, maar steunt illegale praktijken niet. Om te voorkomen dat programma’s zoals BitTorrent worden gebruikt voor illegaal downloaden, wat vaak het geval is, blokkeert de dienst het downloaden via deze programma’s. FREEDOME VPN ondersteunt P2P-downloaden dus niet en gebruikers zijn niet in staat om bestanden op deze manieren te downloaden zolang de VPN aan staat, of het hierbij nu gaat om legale bestanden of illegale kopieën van materiaal met copyright.

In principe blokkeert FREEDOME VPN enkel downloaden via servers in bepaalde landen. Op deze manier probeert de dienst de DMCA (Digital Millennium Copyright Act) te honoreren. Zelfs het gebruiken van een server in een land dat volgens de website niet onder deze restricties valt, helpt overigens niet. Torrenting blijkt niet mogelijk.

Conclusie opties van FREEDOME VPN

 • FREEDOME VPN is niet in staat content van Netflix en BBC iPlayer te unblocken.
 • Je kunt geen torrents downloaden met FREEDOME VPN.

Conclusies – Onze ervaring met F-Secure FREEDOME VPN

PLUSPUNTENMINPUNTEN
Goede VPN met focus op veiligheidGeen torrents mogelijk
Gebruiksvriendelijke softwareGeen Amerikaanse Netflix beschikbaar
Gemakkelijk te installerenHoudt logs en IP-adres bij
Goede en snelle klantenserviceKlein servernetwerk
Extra opties voor je internetveiligheidOnstabiele snelheden
30 dagen geld-terug-garantie

Zoals al te verwachten viel, is F-Secure’s VPN vooral sterk als het aankomt op veiligheid. Het gebruikt sterke protocollen, heeft een simpel design dat goed werkt, en biedt meerdere opties om jouw internetervaring zo veilig mogelijk te houden. Bovendien heeft F-Secure een snelle en adequate klantenservice die voor je klaar staat.

Helaas staat daartegenover dat er ook heel wat dingen ontbreken bij FREEDOME VPN. Zo zullen veel gebruikers al afhaken omdat de VPN geen mogelijkheid geeft voor het downloaden van torrents of het kijken van de Amerikaanse Netflix. Ook is er een klein servernetwerk dat behoorlijk instabiel kan zijn. Hierdoor worden veel online activiteiten, zoals gamen, muziek luisteren en het afnemen van speedtests, erg lastig.

Ten slotte houdt F-Secure veel informatie over jouw internetgebruik bij om zijn service te kunnen leveren. De echte afweging die gebruikers van FREEDOME VPN moeten maken, is of ze het waard vinden in te leveren op hun privacy om hun online veiligheid te bewaken.

F-Secure FREEDOME VPN: veelgestelde vragen

Heb je een korte vraag over FREEDOME VPN? Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over deze VPN-aanbieder. Klik op een vraag om het antwoord te lezen.

Het ligt eraan wat je onder “veilig” verstaat. FREEDOME VPN gebruikt sterke encryptie en protocollen, zodat je gegevens goed beschermd zullen zijn tegen de buitenwereld. Daarnaast heeft F-Secure extra functies aan de VPN toegevoegd, zoals een anti-tracker-functie en een extra laag browserbeveiliging tegen verdachte websites. Op het gebied van privacy valt de dienst echter tekort: om deze functies beschikbaar te maken, moet F-Secure veel weten over jouw internetgebruik.

Nee. F-Secure focust niet op unblocking en geeft vanuit andere landen geen toegang tot de Amerikaanse versie van Netflix. Je kunt met FREEDOME VPN wel Netflix Originals en andere content die wereldwijd op het platform beschikbaar is, bekijken. Om echt de Amerikaanse Netflix te kijken, heb je echter andere VPN’s nodig.

F-Secure staat zijn VPN-gebruikers niet toe om torrents te downloaden. In een poging om illegaal downloaden op de FREEDOME VPN-servers tegen te gaan, blokkeert de dienst al het torrentverkeer. Je kunt met deze VPN dus niet anoniem downloaden. Zo houdt F-Secure zich aan de DMCA.

Nee, FREEDOME VPN heeft op dit moment geen dedicated IP-adressen. Het heeft enkel gedeelde servers in 22 landen. Een goede VPN die wel dedicated IP-adressen aanbiedt, is NordVPN.

F-Secure biedt drie verschillende abonnementen aan voor FREEDOME VPN. Deze abonnementen zijn ofwel eenjarig ofwel tweejarig. Ook verschilt het aantal apparaten dat je tegelijkertijd kunt beschermen:

 • Voor drie apparaten (één jaar) betaal je €3,33 per maand.
 • Voor zeven apparaten (één jaar) betaal je €5,83 per maand.
 • Voor zeven apparaten (twee jaar) betaal je €3,75 per maand.

Daarnaast kun je zelf abonnementen samenstellen door aan te geven hoeveel apparaten je wilt beschermen (drie, vijf of zeven) en of je een abonnement voor één jaar of voor twee jaar wilt.

Persoonlijke meningen experts VPNgids.nl

“F-Secure FREEDOME VPN zet in op veiligheid, maar laat daarmee steken vallen op het gebied van privacy, snelheid en mogelijkheden.”
Onze score
5.8
2
Reacties
Plaats een reactie
 1. Enorm voordeel: komt uit Zweden……..daar heb ik toch echt meer vertrouwen in dan Amerike en Rusland. Om maar twee willekeurige landen te noemen……..

  • Het hoofdkantoor van F-Secure is niet gevestigd in Zweden, maar in Finland. Dit is een goed iets, aangezien Zweden deel uitmaakt van de 14-eyes-alliantie, maar Finland niet. De Zweedse overheid deelt dus informatie over haar burgers met 13 andere landen, terwijl de Finse dit niet zomaar doet.
   F-Secure logt echter wel browsergegevens, waardoor er wordt opgeslagen welke webpagina’s jij bezoekt met de VPN. Een hack van de server kan er al toe leiden dat jouw internetgebruik in de verkeerde handen valt. Bovendien kunnen autoriteiten in Finland nog steeds de gegevens opvragen en zelf gebruiken.
   Daarom heb je graag dat VPN’s gevestigd zijn in landen waar geen wet bestaat die stelt dat je data moet opslaan, zoals Panama of de Britse Maagdeneilanden. Ook wil je er zeker van zijn dat de provider geen logs over je bijhoudt, bijvoorbeeld door het gebruik van alleen RAM-geheugen, zodat jouw privacy gegarandeerd blijft.

Een reactie plaatsen

Bezoek F-Secure FREEDOME VPN