VPN instellen op Windows 10

Windows 10 gebruiker met VPN schild op computerscherm
Klik hier voor een samenvatting
Stel een VPN in op Windows 10: een kort en snel stappenplan

Moet je met een VPN verbinden via je Windows 10-computer? Soms heb je geen VPN-software die je hierbij helpt en moet je dit zelf instellen. Gelukkig hoeft dit niet veel moeite te kosten. Volg simpelweg deze stappen:

 1. Zorg dat je de juiste inloggegevens hebt. Ben je nog op zoek naar een VPN-aanbieder? Probeer dan bijvoorbeeld Surfshark.
 2. Klik op het Windows-logo of de Windows-knop op je toetsenbord en ga naar je instellingen. Kies ‘Netwerk en internet’ en klik vervolgens op ‘VPN’.
 3. Voeg de VPN-verbinding toe door op ‘Een VPN-verbinding toevoegen’ te klikken. Vul de juiste inloginformatie in het blauwe scherm dat verschijnt in en druk op ‘Opslaan’.
 4. Selecteer de verbinding binnen het scherm ‘VPN-instellingen’ en maak verbinding.

Loop je tegen problemen aan tijdens dit proces of wil je simpelweg meer informatie? Lees dan de rest van ons artikel hieronder.

Je kunt een VPN op verschillende manieren op je Windows 10-computer instellen. In dit artikel bespreken we hoe je een VPN in kunt stellen binnen je Windows-settings. Dit is bijvoorbeeld handig als je via het VPN-netwerk van je werk wilt internetten.

Laptopscherm met slot en Windows 10 logoVeel VPN-aanbieders leveren speciale software waarmee je gemakkelijk en snel verbinding maakt met hun verschillende VPN-servers. Sommige VPN’s, zoals veel zakelijke, beveiligde netwerken, hebben echter geen software. Gelukkig beschikt Windows zelf over een functie die je in staat stelt een VPN-verbinding op te zetten.

In deze stap-voor-stap handleiding bespreken we hoe je een VPN-verbinding in Windows 10 opzet. Heb je een VPN die zijn eigen software aanbiedt, zoals NordVPN of Surfshark? Scrol dan verder naar beneden voor een korte handleiding over hoe je je VPN binnen de software aanzet.

Stap 1: zorg dat je de juiste inloggegevens hebt

Voor het opzetten van een VPN-verbinding met Windows 10 heb je inloggegevens nodig. Anders krijg je geen toegang tot de VPN-server. Als je VPN-verbinding geregeld wordt via je werk, zul je deze gegevens bij je baas na moeten vragen. Werk je met een particuliere VPN voor privégebruik? Dan heb je deze gegevens zelf aangemaakt bij het opzetten van je account.

Deze gegevens bestaan vaak uit een gebruikersnaam en wachtwoord en eventueel een specifiek serveradres waar je mee wilt verbinden. Hiermee kun je de volgende stappen doorlopen.

Heb je nog geen inloggegevens en ben je op zoek naar een goede VPN om je verbinding mee te beveiligen? Probeer dan Surfshark eens uit. Deze provider is erg goedkoop, maar levert wel een top service. Bovendien heeft de dienst een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie, waardoor je de VPN eerst gratis uit kunt proberen.

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2.21 per maand
Vanaf
€2.21
9.0
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

Stap 2: VPN-instellingen openen

Wil je een VPN op Windows 10 installeren? Allereerst moet je zorgen dat je op Windows bent ingelogd op een account met ‘beheerrechten’. Meestal heeft de eigenaar van de computer deze rechten. Hij of zij kan die ook uitdelen aan anderen.

Ga naar het startmenu door op het Windows-logo linksonder in je scherm te klikken en klik op ‘Instellingen‘. Deze knop wordt vaak afgebeeld als een tandwieltje. Zodra het scherm met instellingen is geopend, klik je op ‘Netwerk en internet‘ en dan aan de linkerzijde van het scherm op ‘VPN‘.

Screenshot van de de schermen "Instellingen" en "Netwerk en Internet" in Windows 10

Stap 3: een VPN-verbinding toevoegen

Nu gaan we een VPN-verbinding toevoegen. Klik allereerst bovenaan op de knop ‘Een VPN-verbinding toevoegen‘.

Screenshot van het scherm "VPN" in Windows 10

In het blauwe scherm dat nu opkomt, kun je de gegevens van je VPN-provider invoeren. In sommige landen kun je bij ‘VPN-provider‘ kiezen uit een aantal standaard providers, maar vanuit Nederland kun je hier alleen ‘Windows (ingebouwd)‘ selecteren.

Screenshot van het formulier "Een VPN-verbinding toevoegen" in Windows 10

 • Bij ‘Naam van de verbinding‘ geef je de VPN-verbinding een naam die voor jou herkenbaar is. Kies bijvoorbeeld ‘VPN-verbinding Werk’ als je deze alleen voor werk-gerelateerde activiteiten nodig hebt.
 • Bij ‘Servernaam of -adres‘ geef je het IP-adres of de server-URL van de VPN-server op. Deze informatie wordt verschaft door je VPN-aanbieder, bijvoorbeeld je baas.
 • Onder ‘VPN-type‘ kies je het VPN-protocol dat je wilt gebruiken. In de meeste gevallen lukt het om hier de optie ‘Automatisch‘ te kiezen.
 • Bij ‘Type aanmeldingsgegevens‘ geef je de manier aan waarop je wilt inloggen. In de meeste gevallen gaat het hier om een gebruikersnaam en wachtwoord. Alternatieven zijn bijvoorbeeld inloggen met een smartcard of certificaat.
 • Onder ‘Gebruikersnaam‘ en ‘Wachtwoord‘ vul je vervolgens de nodige inloggegevens in.
 • Als je klaar bent met het invoeren van alle gegevens, klik je op ‘Opslaan‘. Let op! Kies er alleen voor om de gegevens op te slaan als je computer niet door onbekenden gebruikt kan worden én goed beveiligd is!

Stap 4: verbinding maken met de VPN-server

Via het VPN-menu in Instellingen, zoals beschreven in stap 1, kun je de toegevoegde VPN-verbinding nu selecteren en verbinding maken met de VPN-server. Je bent direct veilig verbonden en je kunt met een gerust hart het internet op.

Geavanceerde instellingen

Verander deze instellingen alleen als je zeker weet waar je mee bezig bent. In principe zorgen Windows en je VPN-provider er samen al voor dat je verbinding veilig is. Je hoeft dus, zeker als beginner, geen geavanceerde instellingen aan te passen.

Na het toevoegen van een VPN-verbinding kun je ervoor kiezen om aanvullende gegevens in te voeren. Je hebt namelijk extra mogelijkheden buiten het uit- en aanzetten van je VPN om.

Zo is het mogelijk om een proxyserver in te stellen. Hiervoor ga je naar het geavanceerde menu. Dit kan door stap 2 opnieuw te volgen en vervolgens op de VPN-verbinding die je wilt wijzigen te klikken. Er verschijnt nu de optie ‘Geavanceerde opties‘ waarop je moet klikken.

Screenshot in Windows van de knop "Geavanceerde opties" bij de VPN CyberGhost

Om het VPN-onderdeel in je instellingen sneller en gemakkelijker te bereiken, kun je ook rechtsonder in de taakbalk op ‘Meldingen‘ (het informatieballonnetje) en vervolgens op VPN klikken. In de screenshot hieronder zie je hoe dat scherm eruitziet. Het kan zijn dat je eerst op ‘Uitvouwen’ moet klikken om het gehele menu te zien.

Met de VPN-knop ga je direct naar het scherm met VPN-instellingen waar je in stap 2 naartoe wordt geleid.

Screenshot van de meldingen in Windows 10 waarbij "VPN" is uitgelicht

VPN-software op Windows 10

Het kan heel fijn zijn als je je VPN automatisch op Windows 10 hebt ingesteld. Je wordt dan immers automatisch door Windows met de VPN-server verbonden, zodat je de VPN niet elke keer zelf handmatig aan hoeft te zetten. Bovendien geeft het je de mogelijkheid om op een veilige manier op afstand met een privénetwerk te verbinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan thuiswerken, waarbij je met een VPN-server via je werk alsnog toegang krijgt tot alle documenten en andere bestanden binnen het bedrijfsnetwerk.

Het is echter niet altijd even handig om je VPN aan je besturingssysteem te koppelen. Als je een betaalde VPN-provider hebt, zoals NordVPN of Private Internet Access, raden wij je aan de bijgeleverde software te gebruiken. Deze ondersteunen vaak verschillende VPN-protocollen, gebruiken hun eigen DNS-servers om DNS-lekken tegen te gaan en hebben een kill switch die automatisch ingrijpt bij een wegvallende VPN-verbinding. Je bent dus beter beveiligd als je deze software gebruikt in plaats van op je VPN-server in te loggen via Windows.

VPN instellen op Windows met VPN-software: een stappenplan

Het installeren van een VPN op Windows 10 werkt als volgt:

VPN Algemeen Installeren Stappenplan Desktop

 1. Maak een account aan op de VPN-website. Ga hiervoor naar de officiële website van de gewenste VPN-provider (bijvoorbeeld de website van Surfshark) en kies het abonnement dat jij wilt. Doorloop de stappen om een abonnement aan te schaffen en een account aan te maken.
 2. Download de VPN-software van de officiële website. Vaak kun je dit doen gelijk nadat je je abonnement hebt afgesloten.
 3. Installeer de VPN-software. Zodra je het installatiebestand hebt gedownload, kun je die aanklikken om de stappen te doorlopen en de VPN-software op je computer te installeren.
 4. Log in op de software met je account. Vaak is dit een kwestie van het invullen van de gebruikersnaam en wachtwoord die je in stap 1 hebt aangemaakt.
 5. Kies de gewenste VPN-server (optioneel). Afhankelijk van wat je online wilt doen, kun je een gepaste serverlocatie uitkiezen. Je kunt een Amerikaanse server uitkiezen om de Amerikaanse Netflix te kijken. Of je kiest een Nederlandse server als je in het buitenland bent om Nederlandse televisie te kijken. Wil je gewoon veilig internetten? Kies dan de server die het dichtst bij jou in de buurt is.
 6. Zet de VPN aan. De meeste VPN-software heeft een grote, duidelijke ‘aan’-knop, waarmee je dit in één klik regelt. Vaak is het zelfs zo dat de software automatisch de dichtstbijzijnde of snelste server voor je uitkiest als je stap 5 overslaat.

Waarom zou ik een VPN gebruiken op Windows 10?

Er zijn veel redenen waarom mensen een VPN gebruiken. Dit zijn de meest voorkomende:

 • Een VPN versleutelt je data voor extra bescherming tegen hackers, cybercriminelen en andere afluisterende partijen, zoals overheden en bedrijven.
 • Met een VPN kun je veilig gebruikmaken van openbare netwerken.
 • Je krijgt met een VPN toegang tot diensten die alleen binnen het netwerk van een bedrijf of instelling gebruikt kunnen worden.
 • Een VPN verbergt je echte locatie en IP-adres.
 • Met een VPN kun je anoniem downloaden, onder meer torrents.
 • Met een VPN omzeil je regio-blokkades van bepaalde filmdiensten (Netflix), social media netwerken, of andere websites.
 • Je kunt met een VPN censuur omzeilen in landen zoals Turkije.

Een VPN instellen op je Windows 10-computer is altijd een goed idee. Waarschijnlijk gebruik je dit apparaat voor veel van je dagelijkse internetactiviteiten. Met een VPN ben je tijdens al deze activiteiten beschermd en heb je meer online privacy en vrijheid.

Als je nog geen VPN hebt en er wel een wilt gaan gebruiken om je privénetwerk te beveiligen, heb je verschillende opties. Wil je een particuliere VPN-aanbieder, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Neem dan een kijkje bij onze top 5 beste VPN-aanbieders van dit moment. Ook hebben wij een lijst met de beste VPN’s voor Windows 10 aangemaakt.

Een VPN instellen op Windows: Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over het instellen van een VPN op je Windows-systeem? Klik hieronder op jouw vraag en je krijgt het antwoord automatisch te zien. Loop je toch nog tegen iets aan? Twijfel dan niet en laat een reactie achter onder dit artikel. Wij helpen je graag.

Er zijn twee manieren om een VPN in te stellen op je Windows-computer.

 1. De software van een VPN-provider, zoals NordVPN en Surfshark, installeren.
 2. Als je geen software hebt, kun je dit in Windows zelf regelen. Ga binnen je instellingen naar het kopje “VPN” en voeg daar handmatig een VPN-verbinding toe. Deze methode leggen we uit in het artikel ‘VPN instellen op Windows 10‘.

Een VPN heeft veel voordelen.

Als je een particuliere VPN wilt uitproberen om je internetverbinding te beveiligen, heb je veel opties. Er zijn veel goede VPN-aanbieders die jouw internet zullen beschermen en je meer online mogelijkheden geven. Zo zijn er deze vijf beste VPN-providers van dit moment, die stuk voor stuk prima werken op je Windows-computer.

Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
20
Reacties
Plaats een reactie
 1. Ik gebruik de VPN mogelijkheid binnen Windows10 en met het PPTP protocol maar ondervind problemen. Zodra de VPN actief is kan ik niet meer het internet op. Gmail word bijvoorbeeld niet geladen en ook andere websites zijn niet te benaderen. Ik krijg time-out meldingen. Ook kan ik niet bij de mappen en bestanden op de server van het bedrijf. Ik zie ze wel in de verkenner maar zodra ik erop klik krijg ik na enige tijd de foutmelding. De lokale apparaatnaam word al gebruikt. Wat gaat er fout?

  • Het zou kunnen dat het iets te maken heeft met de DNS instellingen. Wellicht dat je contact op kunt nemen met het supportteam van je VPN-provider, waarschijnlijk kunnen zij jou hier verder mee helpen.

 2. Ik heb me opgegeven en betaald voor 1 jaar, maar krijg het niet voor elkaar om het in gebruik te krijgen.
  Ik heb Windows 10.

  • Bij welke VPN-provider heb je een abonnement aangeschaft? Als het één van de providers op onze reviewpagina is, kun je naar hun review gaan. Onder het kopje “Het installatieproces van…” leggen we je stap voor stap uit hoe je de provider op Windows 10 kunt installeren en er daarna snel mee aan de slag gaat. Succes!

 3. Wie kan mij helpen: Wat moet ik invullen bij de installatie op Windows 10? Er wordt gevraagd naar service naam of adres voor een verbinding met NordVPN.

  • In dit veld moet je het IP-adres van de VPN-server opgeven. Dit kun je ook doen door de server URL in te vullen. Als je op de website van NordVPN eerst naar de hoofdpagina en dan naar “Servers”, kun je hier op “Aanbevolen server” klikken. Dan krijg je automatisch de beste VPN-server voor jouw locatie te zien. Hier staat een link bij. Als je die invult in het servicenaam of -adres veld, zou dit moeten werken! Succes!

 4. Dag,

  sinds ik VPN Nederland heb geinstalleerd krijg ik problemen en af en toe een blauw scherm.
  ook gaat mijn download snelheid drastisch naar beneden.

  • Vervelend dat je zoveel problemen hebt met deze VPN! Het kan inderdaad zijn dat de VPN je internetverbinding vertraagt. Toch zou dit, zeker wanneer je een server in de buurt van je daadwerkelijke locatie kiest, geen groot probleem moeten vormen. Heb je al eens geprobeerd om een andere server te gebruiken? Dit zou een betere snelheid kunnen geven. Ook is VPN Nederland een speciale ‘VPN Speed Boost’-functie aan het ontwikkelen. Volgens hen zou het activeren van deze functie (in je instellingen) een snelheidsverbetering kunnen geven. Je kunt in dit artikel meer lezen over hoe een VPN je internetsnelheid kan beïnvloeden.
   De andere problemen die je ondervindt, vooral het blauwe scherm, zijn minder goed te verklaren. Je kunt het best even contact opnemen met de klantenservice van VPN Nederland. Wellicht zijn zij bekend met dit probleem en weten ze een oplossing. Hopelijk hebben we je zo een beetje verder geholpen. Succes!

 5. Ik heb vandaag SurfShark aangeschaft. Een account gemaakt en de software gedownload en geïnstalleerd op een win10 PC. In de settings zie ik de verbonden VPN verbinding (alles ok). Als ik rechtsonder op de internet verbinding klik zie ik dat naast de VPN ook mijn bestaande wifi verbinding verbonden is via de router.(Router ondersteunt geen VPN). In het menu van SurfShark zie ik dat er verbinding is met een server (deze kan ik wijzigen). Is dit juist? Op mijn mobiel zie ik de VPN verbinding niet, wel op de App. Ergens in het menu kon ik aanvinken of de verbinding via de router moest lopen. Als ik ja aanvinkt hebben de Google applicaties geen verbinden, de rest wel? Graag advies of opmerkingen

  • Je ziet als het goed is, naast je verbinding met de VPN-server, ook nog het wifi-netwerk waar je mee verbonden bent. Dit hoort ook. Als je een extra check wil doen of je verbonden bent met een VPN-server kun je onze ‘Wat is mijn IP‘-pagina gebruiken om te controleren of je locatie daadwerkelijk anders is.

 6. Even een vraag, deze VPN is alleen actief als ik VPN aanklik toch?

  • De meeste VPN’s moeten inderdaad eerst aangezet worden voordat ze actief zijn. Ik weet niet welke VPN je hebt of wilt gebruiken, maar vaak heeft de VPN-software een duidelijke knop om de VPN aan te zetten.

 7. Waar vind ik het IP adres voor de VPN server???

  • Inderdaad, dat is een goede suggestie.

  • Hallo Carla,
   Er zijn verschillende manieren om daar achter te komen. Ik probeer dit ook op school zodat ik zonder externe apps toch een vpn verbinding kan hebben. Ik denk dat de makkelijkste manier is om naar ipchicken te gaan. Dan komt er bovenaan in je scherm je IP adress te staan. De cijfercode is je IP adres. In het midden van je scherm komt adress te staan. Dat is een bepaalde link. Die link is je server adres.

 8. Ik ervaar het zelfde ook ik krijg steeds de melding onbekend netwerk, geen internet toegang. Hoe handel ik dit? Ook ik heb nordvpn

  • idd heb zelfde probleem

 9. Goede avond,
  Heb NordVpn geïnstalleerd in mijn Windows 10 pc. Rechts onderaan in het systeemvak bij de internetverbinding verschijnt dan een tweede internet verbinding: onbekend netwerk, geen internet toegang.
  Zodra ik NORDVPN weer uitzet werkt de verbinding weer. Zowel met IE of mrt Erge hetzelfde probleem.
  Doe ik iets fout ?

  • Wat gebeurt er als je met NordVPN een andere server selecteert? Het probleem dat je beschrijft klinkt ons niet bekend in de oren!

 10. Bedankt, deze uitleg voor VPN in Windows 10 zocht ik!

Een reactie plaatsen