Windows 10 gebruiker met VPN schild op computerscherm

VPN instellen op Windows 10

Laatst bijgewerkt: 27 februari 2019
Leestijd: 4 minuten, 54 seconden

Windows 10 PrivacyVeel VPN-aanbieders leveren speciale software waarmee je gemakkelijk en snel verbinding maakt met hun verschillende VPN-servers. Het kan echter handig zijn om de VPN-verbinding door Windows zelf te laten afhandelen. Soms heb je zelfs geen andere keuze, bijvoorbeeld bij een VPN-netwerk van je werk. Gelukkig beschikt Windows zelf over een functie die je in staat stelt een VPN-verbinding op te zetten. In deze stap-voor-stap handleiding bespreken we hoe je een VPN-verbinding in Windows 10 opzet.

Voor het opzetten van een VPN-verbinding met Windows 10 moet je de juiste inloggegevens voor toegang tot de VPN-server hebben. Als je die niet hebt, neem dan contact op met de serverbeheerder.

Er zijn veel redenen waarom mensen een VPN gebruiken. Dit zijn de meestvoorkomende:

 • Versleuteling van data voor extra bescherming tegen hackers (en andere afluisterende partijen, zoals overheden en bedrijven)
 • Veilig gebruikmaken van openbare netwerken
 • Toegang tot diensten die alleen binnen het netwerk van een bedrijf of instelling gebruikt kunnen worden
 • Verbergen van je echte locatie en IP-adres
 • Anoniem downloaden van torrents
 • Omzeilen van regio-blokkades van bijvoorbeeld bepaalde filmdiensten (Netflix) of social media netwerken
 • Omzeilen van censuur in een land
 • Versnellen van een verbinding met een andere server

Stap 1: VPN-instellingen openen

Allereerst moet je zorgen dat je op Windows bent ingelogd op een account met ‘beheerrechten’. Meestal heeft de eigenaar van de computer deze rechten. Hij of zij kan die ook uitdelen aan anderen.

Ga naar het startmenu en klik op Instellingen, het configuratie-onderdeel in Windows. Deze knop wordt vaak afgebeeld als een tandwieltje. Zodra het scherm met instellingen is geopend, klik je op Netwerk en internet en dan aan de linkerzijde van het scherm op VPN.


Stap 2: een VPN-verbinding toevoegen

Nu gaan we een VPN-verbinding toevoegen. Klik allereerst op de knop Een VPN-verbinding toevoegen.

In het blauwe scherm dat nu opkomt, kun je de gegevens van je VPN-provider invoeren. In sommige landen kun je bij VPN-provider kiezen uit een aantal standaard providers, maar vanuit Nederland kun je hier alleen Windows (ingebouwd) selecteren.

Bij Naam van de verbinding kun je de VPN-verbinding een naam geven die voor jou herkenbaar is. Kies bijvoorbeeld ‘VPN-verbinding Werk’ als je hem alleen maar voor werkgerelateerde activiteiten nodig hebt.

VPN-verbinding toevoegen op Windows 10

Bij Servernaam of -adres geef je het IP-adres of de server-url van de VPN-server op.

Onder VPN-type kies je het VPN-protocol dat je wilt gebruiken. In de meeste gevallen lukt het om hier de optie Automatisch te kiezen. Voor meer informatie over VPN-protocollen kun je ons artikel over dit onderwerp bekijken.

Bij type aanmeldingsgegevens geef je de manier aan waarop je wilt inloggen. In de meeste gevallen gaat het om een gebruikersnaam en wachtwoord. In sommige gevallen kun je bijvoorbeeld kiezen voor een smartcard of certificaat.

In de vakjes voor gebruikersnaam en wachtwoord vul je vervolgens je inloggegevens in. Let op: Kies er alleen voor om de gegevens op te slaan als je computer niet door onbekenden gebruikt kan worden én goed beveiligd is!

Als je klaar bent met het invoeren van alle gegevens, klik dan op Opslaan.


Stap 3: verbinding maken met de VPN-server

Via het VPN-menu in Instellingen (zoals beschreven in stap 1) kun je de toegevoegde VPN-verbinding nu selecteren en verbinding maken met de VPN-server. Nu ben je veilig verbonden en kun je met een gerust hart het internet op.


Wat je verder kunt doen

Windows 10 VPN-knop

Na het toevoegen van een VPN-verbinding kun je eventueel naar het geavanceerde menu gaan om aanvullende gegevens in te voeren. Dit kan door in het menu zoals beschreven in stap 1 op de VPN verbinding te klikken en Geavanceerde instellingen te kiezen. Hier kun je bijvoorbeeld een proxy-server instellen. Verander deze instellingen wel alleen maar als je weet waar je mee bezig bent. In principe zorgen Windows en je VPN-provider ervoor dat je verbinding veilig is zonder dat je geavanceerde instellingen aan hoeft te passen.

Om het VPN-onderdeel in je instellingen sneller en makkelijker te bereiken, kun je ook rechts onderin de taakbalk op Meldingen (het informatieballonnetje) en vervolgens op VPN klikken. Hiernaast zie je hoe dat scherm eruitziet. Met deze knop ga je direct naar het scherm met VPN-instellingen waar je in stap 1 naartoe wordt geleid.


VPN providers en Windows 10 via VPN-software

Het kan heel fijn zijn als je je VPN automatisch op Windows 10 in hebt gesteld. Zo hoef je niet elke keer je VPN-verbinding via de software van de provider te activeren. Je wordt door Windows permanent en automatisch met de VPN-server verbonden. Bovendien geeft het je de mogelijkheid op een veilige manier met een bepaald privénetwerk te verbinden terwijl je daar niet bij aanwezig bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je werk. Met een VPN geregeld via Windows kun je gemakkelijk thuis in het netwerk van je werk aan de slag.

Het is echter niet altijd even handig om je VPN aan je besturingssysteem te koppelen. Als je een betaalde VPN-provider zoals NordVPNPureVPN of Private Internet Access hebt, raden wij je aan de bijgeleverde software te gebruiken. Deze ondersteunen vaak extra VPN-protocollen, gebruiken hun eigen DNS-servers om DNS-lekken tegen te gaan en hebben een kill switch die automatisch ingrijpt bij een wegvallende VPN-verbinding. Je bent dus beter beveiligd als je deze software gebruikt in plaats van via Windows op je VPN-server in te loggen.

Het installeren van een VPN (in dit geval CyberGhost) op Windows 10 werkt als volgt:

 1. Ga naar de website van de gewenste VPN-provider (bijvoorbeeld de website van CyberGhost)
 2. Ga naar het abonnementsoverzicht
 3. Selecteer het gewenste abonnement
 4. Selecteer een betaalmethode en doorloop de stappen om een account aan te maken
 5. Log in op de website en download het VPN-installatiebestand
 6. Open het installatiebestand zodra de download voltooid is
 7. Installeer de VPN software
 8. Open de geïnstalleerde software
 9. Log in met je account
 10. Zet de VPN aan. Dit is meestal middels een duidelijk knop.

Optioneel: je kunt bij de VPN-software ook je locatie veranderen door een server in een ander land te selecteren, bijvoorbeeld om YouTube in China te unblocken of Amerikaanse Netflix te kijken.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘VPN instellen’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
18
Reacties
 1. Bedankt, deze uitleg voor VPN in Windows 10 zocht ik!

 2. Goede avond,
  Heb NordVpn geïnstalleerd in mijn Windows 10 pc. Rechts onderaan in het systeemvak bij de internetverbinding verschijnt dan een tweede internet verbinding: onbekend netwerk, geen internet toegang.
  Zodra ik NORDVPN weer uitzet werkt de verbinding weer. Zowel met IE of mrt Erge hetzelfde probleem.
  Doe ik iets fout ?

  • Wat gebeurt er als je met NordVPN een andere server selecteert? Het probleem dat je beschrijft klinkt ons niet bekend in de oren!

 3. Ik ervaar het zelfde ook ik krijg steeds de melding onbekend netwerk, geen internet toegang. Hoe handel ik dit? Ook ik heb nordvpn

  • idd heb zelfde probleem

 4. Waar vind ik het IP adres voor de VPN server???

  • Inderdaad, dat is een goede suggestie.

  • Hallo Carla,
   Er zijn verschillende manieren om daar achter te komen. Ik probeer dit ook op school zodat ik zonder externe apps toch een vpn verbinding kan hebben. Ik denk dat de makkelijkste manier is om naar ipchicken te gaan. Dan komt er bovenaan in je scherm je IP adress te staan. De cijfercode is je IP adres. In het midden van je scherm komt adress te staan. Dat is een bepaalde link. Die link is je server adres.

 5. Even een vraag, deze VPN is alleen actief als ik VPN aanklik toch?

  • De meeste VPN’s moeten inderdaad eerst aangezet worden voordat ze actief zijn. Ik weet niet welke VPN je hebt of wilt gebruiken, maar vaak heeft de VPN-software een duidelijke knop om de VPN aan te zetten.

 6. Ik heb vandaag SurfShark aangeschaft. Een account gemaakt en de software gedownload en geïnstalleerd op een win10 PC. In de settings zie ik de verbonden VPN verbinding (alles ok). Als ik rechtsonder op de internet verbinding klik zie ik dat naast de VPN ook mijn bestaande wifi verbinding verbonden is via de router.(Router ondersteunt geen VPN). In het menu van SurfShark zie ik dat er verbinding is met een server (deze kan ik wijzigen). Is dit juist? Op mijn mobiel zie ik de VPN verbinding niet, wel op de App. Ergens in het menu kon ik aanvinken of de verbinding via de router moest lopen. Als ik ja aanvinkt hebben de Google applicaties geen verbinden, de rest wel? Graag advies of opmerkingen

  • Je ziet als het goed is, naast je verbinding met de VPN-server, ook nog het wifi-netwerk waar je mee verbonden bent. Dit hoort ook. Als je een extra check wil doen of je verbonden bent met een VPN-server kun je onze ‘Wat is mijn IP‘-pagina gebruiken om te controleren of je locatie daadwerkelijk anders is.

 7. Dag,

  sinds ik VPN Nederland heb geinstalleerd krijg ik problemen en af en toe een blauw scherm.
  ook gaat mijn download snelheid drastisch naar beneden.

  • Vervelend dat je zoveel problemen hebt met deze VPN! Het kan inderdaad zijn dat de VPN je internetverbinding vertraagt. Toch zou dit, zeker wanneer je een server in de buurt van je daadwerkelijke locatie kiest, geen groot probleem moeten vormen. Heb je al eens geprobeerd om een andere server te gebruiken? Dit zou een betere snelheid kunnen geven. Ook is VPN Nederland een speciale ‘VPN Speed Boost’-functie aan het ontwikkelen. Volgens hen zou het activeren van deze functie (in je instellingen) een snelheidsverbetering kunnen geven. Je kunt in dit artikel meer lezen over hoe een VPN je internetsnelheid kan beïnvloeden.
   De andere problemen die je ondervindt, vooral het blauwe scherm, zijn minder goed te verklaren. Je kunt het best even contact opnemen met de klantenservice van VPN Nederland. Wellicht zijn zij bekend met dit probleem en weten ze een oplossing. Hopelijk hebben we je zo een beetje verder geholpen. Succes!

 8. Wie kan mij helpen: Wat moet ik invullen bij de installatie op Windows 10? Er wordt gevraagd naar service naam of adres voor een verbinding met NordVPN.

  • In dit veld moet je het IP-adres van de VPN-server opgeven. Dit kun je ook doen door de server URL in te vullen. Als je op de website van NordVPN eerst naar de hoofdpagina en dan naar “Servers”, kun je hier op “Aanbevolen server” klikken. Dan krijg je automatisch de beste VPN-server voor jouw locatie te zien. Hier staat een link bij. Als je die invult in het servicenaam of -adres veld, zou dit moeten werken! Succes!

 9. Ik heb me opgegeven en betaald voor 1 jaar, maar krijg het niet voor elkaar om het in gebruik te krijgen.
  Ik heb Windows 10.

  • Bij welke VPN-provider heb je een abonnement aangeschaft? Als het één van de providers op onze reviewpagina is, kun je naar hun review gaan. Onder het kopje “Het installatieproces van…” leggen we je stap voor stap uit hoe je de provider op Windows 10 kunt installeren en er daarna snel mee aan de slag gaat. Succes!

Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past