Windows 10 gebruiker met VPN schild op computerscherm

VPN instellen op Windows 10

Laatst bijgewerkt: 4 december 2018
Leestijd: 3 minuut, 15 seconden

vpn-windows-10Veel VPN-aanbieders leveren speciale software waarmee je gemakkelijk en snel verbinding kan maken met hun verschillende VPN-servers. Soms kan het echter handig zijn om de VPN verbinding door Windows zelf te laten afhandelen. Soms is dit zelfs vereist, bijvoorbeeld voor een VPN-netwerk van het werk. Gelukkig beschikt Windows zelf over een functie die je in staat stelt een VPN-verbinding op te zetten. In deze stap-voor-stap handleiding bespreken wij hoe het opzetten van een VPN-verbinding in Windows 10 in zijn werk gaat.

Het opzetten van een VPN-verbinding met Windows 10 vereist het voorhanden hebben van de juiste inloggegevens voor toegang tot de VPN-server. Indien u deze niet heeft dient u contact op te nemen met de serverbeheerder.
De redenen waarom mensen een VPN gebruiken zijn erg divers, maar de meest voorkomende zijn:

 • Versleuteling van data voor extra bescherming tegen hackers (en andere afluisterende personen, zoals overheden en bedrijven)
 • Veilig gebruikmaken van openbare netwerken
 • Gebruikmaken van diensten die alleen binnen het netwerk van een bedrijf of instelling gebruikt kunnen worden
 • Het verbergen van je echte locatie en IP-adres
 • Anoniem downloaden van torrents
 • Het omzeilen van regio-blokkades van bijvoorbeeld bepaalde films, muziek, Netflix of social media netwerken
 • Het omzeilen van censuur in een land
 • Het versnellen van een verbinding naar een andere server

Stap 1: Inloggen en het onderdeel VPN-instellingen openen

Allereerst dient u in Windows in te loggen met een account met “beheerrechten”. De eigenaar van de computer zal deze over het algemeen hebben en kunnen uitdelen, indien uw account deze bevoegdheden niet heeft.

Vervolgens gaat u naar het startmenu en opent het onderdeel “Instellingen”, het configuratie-onderdeel in Windows.

Windows 10 start instellingen

In het onderdeel instellingen moet u vervolgens naar netwerk en VPN gaan (zie onderstaande afbeelding).


Stap 2: een VPN-verbinding toevoegen

De volgende stap is het toevoegen van een VPN-verbinding.

Allereerst klikt u op de knop: VPN-verbinding toevoegen

Het scherm waar u de gegevens van de VPN-provider kunt opgeven wordt geopend. In de Windows versie van sommige landen kunt u bij VPN-provider kiezen uit een aantal voorgedefinieerde providers, maar vanuit Nederland kun je alleen Windows (ingebouwd) selecteren.

Bij het onderdeel Naam van de verbinding dient u een (voor u) herkenbare naam te geven aan de VPN verbinding.

Bij het onderdeel Servernaam of -adres geeft u het ip-adres of de server url van de VPN server op.

Het onderdeel VPN-type stelt u in staat het type VPN-verbinding dat u wilt gebruiken op te geven. In de meeste gevallen werkt automatisch (zie ook ons artikel VPN protocollen vergeleken )

Bij type aanmeldingsgegevens kunt u de manier waarop u wilt inloggen aangeven. In de meeste gevallen gaat het om een gebruikersnaam en wachtwoord. In sommige gevallen zal u kunnen kiezen voor bv een smartcard.

In de vakjes voor gebruikersnaam en wachtwoord kunt u desgewenst deze gegevens al invullen.

Kies er alleen voor om de gegevens op te slaan indien uw computer niet door onbekenden gebruikt kan worden én goed beveiligd is!

Klik vervolgens op Opslaan om de VPN-server gegevens op te slaan.


Stap 3: verbinding maken met de VPN-server:

Via het VPN menu in instellingen (zie stap 1) kun je vervolgens de zojuist toegevoegde VPN verbinding selecteren en verbinding maken met de VPN-server.

Aanvullend:

Na het toevoegen van een VPN-verbinding kunt u zo nodig naar het geavanceerde menu gaan om aanvullende gegevens in te vullen. Dit kan door in het menu zoals beschreven in stap 1 op de VPN verbinding te klikken en geavanceerde instellingen te kiezen. Hier kunt u een proxy-server instellen.

Om het VPN-onderdeel in het instellingen onderdeel sneller en makkelijker te bereiken kunt u ook rechts onderin de taakbalk op het informatie-icoontje klikken en vervolgens op VPN klikken:


VPN providers en Windows 10

Indien je gebruik maakt van een betaalde VPN-provider zoals NordVPN, PureVPN of Private Internet Access dan raden wij mensen aan om de bijgeleverde software te gebruiken. Deze ondersteunen vaak extra VPN-protcollen, gebruiken hun eigen DNS-servers om DNS-lekken tegen te gaan en kunnen bijvoorbeeld automatisch ingrijpen bij een wegvallende VPN-verbinding voor extra veiligheid.

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘VPN instellen’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
9
Reacties
 1. Bedankt, deze uitleg voor VPN in Windows 10 zocht ik!

 2. Goede avond,
  Heb NordVpn geïnstalleerd in mijn Windows 10 pc. Rechts onderaan in het systeemvak bij de internetverbinding verschijnt dan een tweede internet verbinding: onbekend netwerk, geen internet toegang.
  Zodra ik NORDVPN weer uitzet werkt de verbinding weer. Zowel met IE of mrt Erge hetzelfde probleem.
  Doe ik iets fout ?

  • Wat gebeurt er als je met NordVPN een andere server selecteert? Het probleem dat je beschrijft klinkt ons niet bekend in de oren!

 3. Ik ervaar het zelfde ook ik krijg steeds de melding onbekend netwerk, geen internet toegang. Hoe handel ik dit? Ook ik heb nordvpn

  • idd heb zelfde probleem

 4. Waar vind ik het IP adres voor de VPN server???

  • Inderdaad, dat is een goede suggestie.

  • Hallo Carla,
   Er zijn verschillende manieren om daar achter te komen. Ik probeer dit ook op school zodat ik zonder externe apps toch een vpn verbinding kan hebben. Ik denk dat de makkelijkste manier is om naar ipchicken te gaan. Dan komt er bovenaan in je scherm je IP adress te staan. De cijfercode is je IP adres. In het midden van je scherm komt adress te staan. Dat is een bepaalde link. Die link is je server adres.

 5. Even een vraag, deze VPN is alleen actief als ik VPN aanklik toch?

  • De meeste VPN’s moeten inderdaad eerst aangezet worden voordat ze actief zijn. Ik weet niet welke VPN je hebt of wilt gebruiken, maar vaak heeft de VPN-software een duidelijke knop om de VPN aan te zetten.

Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past