VPN instellen op macOS

VPN schild en tandwiel naast een computer waar MacOS (Big Sur) op draait
Klik hier voor een samenvatting van dit artikel
Stel een VPN in op macOS: een kort en snel stappenplan

Wil je met een VPN verbinden op je macOS-computer? Soms heb je geen VPN-software die je hierbij helpt, of wil je dit zelf instellen voor maximale controle. Volg in dat geval simpelweg de volgende stappen:

1. Zorg dat je de juiste inloggegevens hebt. Ben je nog op zoek naar een VPN-aanbieder? Probeer dan bijvoorbeeld Surfshark.

2. Ga naar Systeemvoorkeuren en kies ‘Netwerk‘.

3. Voeg de VPN-verbinding toe door op het plus-teken links beneden te klikken. Vul de juiste inloginformatie in en druk op ‘Pas toe‘.

4. Selecteer de VPN-verbinding in de lijst en klik op ‘Verbind‘.

Loop je tegen problemen aan tijdens dit proces of wil je simpelweg meer informatie? Lees dan de rest van ons artikel hieronder.

Tegenwoordig leveren veel VPN-aanbieders speciale software waarmee je eenvoudig een VPN-verbinding op macOS installeert. We raden je aan om altijd de applicatie van een VPN-aanbieder te gebruiken, omdat dit de meest eenvoudige optie is.

Helaas voldoet deze VPN-software niet altijd aan de wensen van de gebruiker. In dit geval kun je zelf een VPN-verbinding tot stand brengen. MacOS heeft een ingebouwde functie voor het instellen van een VPN. In deze stap-voor-stap handleiding lees je alles over het instellen van een VPN-verbinding op jouw macOS-apparaat.

Let op! Wanneer je begint met het instellen van een VPN, gaan we ervan uit dat je al beschikt over een VPN-abonnement en bijbehorende inloggegevens. Mocht dit niet het geval zijn, bekijk dan de beste VPN-aanbieders voor macOS.

Hoe stel je een VPN in op macOS?

Als je een VPN wilt instellen op je Mac, moet je eerst ingelogd zijn op een account met ‘beheerdersrechten’. Heb je deze rechten niet? Dan kun je dit navragen bij de eigenaar van de gebruikte computer.

Optioneel: Afhankelijk van je VPN kan het zijn dat je een security-certificaat moet downloaden voor toegang tot je sleutelhangertoegang. Dit is de ‘kluis’ met inloggegevens en andere vertrouwelijke informatie die je op macOS kunt gebruiken. Informatie over de nodige certificaten is te vinden op de website van je VPN-provider.

Als de provider met een certificaat werkt, klik dan met de rechtermuisknop op het certificaat in de sleutelhangertoegang en klik op ’toon info’. Zorg dat de instellingen van je certificaat er als volgt uitzien:

VPN instellen op MacOS certificaat instellingen

Stap 1: ga naar VPN-instellingen

Nu kun je je macOS-apparaat in gaan stellen. Dit doe je door naar je VPN-instellingen te gaan. Deze vind je door te klikken op het Apple-icoontje links bovenin je scherm. Selecteer in het dropdown-menu ‘Systeemvoorkeuren‘.

Mac OS systeemvoorkeuren

Vervolgens zie je het onderstaande menu. Klik hier op ‘Netwerk‘.

Stap 2: voeg een VPN-verbinding toe

Als je eenmaal in het Netwerk-menu bent, krijg je het volgende overzicht. Klik in dit overzicht op ‘+‘.

Verbinding toevoegen MacOS

Vervolgens zie je het volgende menu:

VPN aanmaken Mac OS

 1. Kies bij interface voor de optie ‘VPN‘.
 2. Bij de optie VPN-type kun je jouw gewenste protocol kiezen. In het voorbeeld hierboven is gekozen voor IKEv2, wat het veiligste VPN-protocol is dat je via deze instellingen kunt gebruiken. De aangeboden opties zijn afhankelijk van de gebruikte firewall en de router waarmee je verbonden bent.
 3. Bij de derde optie, ‘Naam voorziening‘, kun je zelf een toepasselijke naam voor je verbinding bedenken.

Stap 3: stel de VPN-verbinding in op macOS

In de vorige stap heb je het protocol gekozen. Nu zul je de server en het gebruikersaccount in moeten stellen. Wanneer je de VPN-verbinding hebt toegevoegd, krijg je het volgende scherm te zien:

VPN instellingen menu Mac OS

Dit scherm vul je als volgt in:

 1. Het serveradres kun je vaak vinden in het accountoverzicht van de VPN-aanbieder die jij gebruikt. Ook hebben sommige providers een tool waarmee je de beste server kunt selecteren voor jouw voorkeuren. Kun je dit serveradres niet vinden? Neem dan contact op met je VPN-provider.
 2. De externe ID is opnieuw het serveradres van jouw VPN-aanbieder.
 3. De lokale ID is optioneel. Je hoeft hier dus niks in te vullen.
 4. Klik op ‘Instellingen identiteitscontrole…‘ als je alles hebt ingevuld.

Als je op ‘Instellingen identiteitscontrole…‘ klikt, krijg je het volgende scherm te zien:

Gebruikersnaam Mac OS

Kies voor de verificatie met ‘Gebruikersnaam‘.

 1. Vul de gebruikersnaam van je VPN-account in.
 2. Vul het bijbehorende wachtwoord in.
 3. Klik op ‘OK‘.

Stap 4: maak verbinding met de VPN-server

Als je de vorige stappen correct hebt doorlopen, kom je weer bij het Netwerk-menu:

Klik op de ‘Verbind‘-knop. Je kunt er ook voor kiezen om de VPN-status in de menubalk te tonen. Dit doe je door de optie ‘Toon VPN-status in menubalk‘ aan te vinken. In dat geval kun je ook gemakkelijk verbinden via het drop-down menu, zoals hieronder afgebeeld:

VPN-statusbalk Mac OS

Je VPN-verbinding werkt nu naar behoren en je kunt veilig het internet bezoeken!

Wat is de beste VPN voor macOS?

Als je een VPN op je Mac-computer wilt gebruiken, moet je op een aantal dingen letten. De compatibiliteit met Apple-producten, de snelheid en de extra opties zijn daarbij belangrijk. Surfshark is in onze test als een van de beste opties voor macOS uit de bus gekomen. Behalve een hoge snelheid heeft deze VPN meer dan 3000 servers verspreid over 65 landen.

Surfshark is erg gebruiksvriendelijk, waardoor iedereen er gemakkelijk gebruik van kan maken. Je hebt dus weinig technische ervaring met computers nodig om Surfshark te gebruiken. Surfshark is daarnaast ook een goedkope VPN met een zeer gunstig prijskaartje. Surfshark is daarom niet alleen voor Mac, maar ook in veel andere gevallen de beste VPN die je kunt hebben.

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2.05 per maand
Vanaf
€2.05
9.0
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

Ben je op zoek naar meer informatie over andere VPN-providers? Kijk dan bij onze actuele top 5 beste VPN-aanbieders.

VPN instellen op macOS met VPN-software

Het is niet altijd even handig om je VPN vanuit je besturingssysteem te installeren. Als je een betaalde VPN-provider, zoals Surfshark, gebruikt, raden wij je sterk aan de meegeleverde software te gebruiken. Deze ondersteunt vaak meer VPN-protocollen en gebruikt eigen DNS-servers om DNS-lekken tegen te gaan. Ook is er vaak een kill switch ingebouwd, die automatisch ingrijpt bij een wegvallende VPN-verbinding. Je bent dus beter beveiligd als je deze software gebruikt.

Het installeren van VPN-software op macOS werkt als volgt:

VPN Algemeen Installeren Stappenplan Desktop

 1. Sluit een abonnement af bij een VPN-provider en maak een account aan.
 2. Download de VPN-software van de officiële website.
 3. Installeer de software door de aangegeven stappen te volgen.
 4. Log in op de software met je account. Vaak is dit een kwestie van het invullen van de gegevens die je in stap 1 hebt aangemaakt.
 5. Optioneel: kies de gewenste VPN-server. Afhankelijk van je plannen kun je een gepaste serverlocatie uitkiezen. Kies bijvoorbeeld een Amerikaanse server om de Amerikaanse versie van Netflix te bekijken. Als je in het buitenland bent, kun je met een Nederlandse server zo Nederlandse televisiezenders bekijken. Wil je gewoon veilig internetten? Kies dan de server die het dichtst bij jou in de buurt is.
 6. Zet de VPN aan. Bij de meeste VPN-software gaat dit met één druk op de knop. Vaak kiest de software daarbij overigens automatisch de dichtstbijzijnde of snelste server.

Waarom een VPN gebruiken op macOS?

Er zijn een hoop redenen waarom mensen een VPN gebruiken. Hieronder vind je de meest voorkomende:

 • Je data wordt versleuteld. Dit zorgt voor extra bescherming tegen hackers en cybercriminelen en andere partijen die mogelijk meeluisteren, zoals overheden en bedrijven.
 • Maak veilig gebruik van openbare netwerken.
 • Je kunt je locatie en IP-adres verbergen.
 • Torrents en andere bestanden kun je anoniem downloaden.
 • Regio-blokkades omzeilen wordt gemakkelijker. Filmdiensten zoals Netflix en social media hebben hier regelmatig last van.
 • Censuur in bepaalde landen is te omzeilen.
 • Je kunt mogelijk je internetverbinding versnellen.
 • Toegang krijgen tot diensten die normaal gesproken alleen binnen het netwerk van een bedrijf of instelling gebruikt kunnen worden, wordt gemakkelijker. Dit kan handig zijn bij bijvoorbeeld thuiswerken.

Kortom, een VPN instellen op je Mac is altijd een goed idee. Waarschijnlijk gebruik je dit device voor de meeste dagelijkse internetactiviteiten. Met een VPN ben je tijdens al deze activiteiten in één klap beschermd en vergroot je je online privacy en vrijheid.

Conclusie: VPN instellen op macOS

In dit artikel heb je kunnen lezen waarom sommige macOS-gebruikers kiezen voor het handmatig instellen van hun VPN en hoe dit in zijn werk gaat. In principe is dit zelden nodig, want de meeste premium-VPN’s bieden software die het instellen erg eenvoudig maakt. We raden verder aan gebruik te maken van Surfshark. Deze voordelige VPN is eenvoudig en veilig te gebruiken.

VPN instellen op macOS - Veelgestelde vragen

Loop je tegen een probleem aan bij het kiezen van een VPN voor je Mac? Bekijk dan de veelgestelde vragen hieronder. Klik op een vraag om direct een kort en snel antwoord te zien.

De makkelijkste manier om een VPN in te stellen is door de software van de provider te installeren. Zolang er compatibiliteit met macOS is, raden wij dit aan.

Ook is het mogelijk om in de instellingen van je Mac handmatig een VPN te installeren. Dit kan handig zijn als je meer instellingen zelf wil kunnen aanpassen of als je niet tevreden bent met de software van je provider.

Een VPN heeft een aantal grote voordelen. Je beschermt je internetverbinding, je krijgt toegang tot specifieke netwerken, waaronder het netwerk van je werk als je bijvoorbeeld thuiswerkt, en je beschermt je privacy. Ook vergroot een VPN je internetvrijheid. Kortom, met een VPN ben je zonder al te veel moeite veiliger online.

Als je een VPN op je Mac-computer wil gebruiken, moet je op verschillende dingen letten. Dit zijn de compatibiliteit met Apple-producten, de snelheid en de extra opties. Surfshark is in onze tests voor de beste VPN’s voor Mac als een van de beste opties uit de bus gekomen.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
2
Reacties
Plaats een reactie
 1. Dank voor de goede uitleg.
  Ik ben vooral geïnteresseerd om, wonend in Zuid-Frankrijk, Nederlandse zenders online via Apple TV 3 > NPO te kunnen bekijken.

  Mijn vraag is echter wat mijn Franse TV provider doet als zijn signaal via een Nederlandse of Belgische server loopt. Heb ik dan niet hetzelfde probleem met de Franse zenders als nu met de Nederlandse zenders? Of is het alleen de Apple TV app die wordt omgeleid?

  Met vriendelijke groeten,

  Hans M.

  • Als je je Apple TV met een VPN verbindt, zal al je internetverkeer via een Nederlands IP-adres worden omgeleid, waardoor je toegang krijgt tot Nederlandse televisie. Dit geldt dus wel alleen voor online streams, zoals NPO Start en NLZiet. De VPN heeft geen effect op zenders die je op een andere manier ontvangt. Als je dus online Franse zenders wilt streamen, zou een Nederlandse VPN-server dit moeilijker kunnen maken. Dit is echter niet het geval voor alle online Franse streams: volgens de Europese wet moet betaalde online content binnen de gehele EU beschikbaar zijn. Grote kans dat je dus nog gewoon kunt kijken wat je gewend bent, zowel Nederlandse als Franse televisie. Is dit niet zo? Dan kun je simpelweg de VPN op een Franse serverlocatie instellen als je Franse televisie wilt kijken, en op een Nederlandse serverlocatie als je Nederlandse televisie wilt kijken. Check ook zeker even de volgende links voor meer informatie over NPO kijken in het buitenland en een VPN gebruiken op je Apple TV!

Een reactie plaatsen