Tablets en smartphones met VPN schild

VPN instellen op je iPhone of iPad (iOS)

Laatst bijgewerkt: 19 november 2019
Leestijd: 5 minuten, 36 seconden

We gebruiken onze smartphone voor steeds meer activiteiten op het internet. Net zoals je computer wordt het van steeds groter belang dat je veilig en anoniem kunt internetten op je telefoon. Een VPN kan je deze veiligheid en anonimiteit geven. De data die je verstuurt en ontvangt wordt versleuteld en omgeleid via een externe server waardoor je anonimiteit sterk toeneemt. In deze handleiding leggen wij stap voor stap uit hoe je een VPN-verbinding kan instellen voor je iPhone of iPad.

iPhone Instellingen VPN


Waarom een VPN op iPhone of iPad?

Zodra je het internetverkeer van je iPhone of iPad via een VPN-verbinding laat lopen wordt het versleuteld zodat hackers en afluisterende instanties niet mee kunnen lezen. Tevens wordt al het internet verkeer omgeleid zodat het niet meer terug te leiden is naar jouw locatie. Een andere reden waarom mensen een VPN installeren op hun iPhone of iPad is om toegang te krijgen tot het netwerk van werk. Een VPN verbinding kan gebruikt worden voor internet verkeer via WiFi of via het mobiele netwerk.

Om al het verkeer van en naar jou iPhone te beveiligen kun je dus gebruik maken van een VPN. De beste VPNs voor iPhone, iPad en iOS vind je in ons overzicht. Als je weet welke VPN je wilt gaan gebruiken hoef je alleen nog maar te weten hoe je deze kunt instellen voor jouw apparaat. Hieronder vind je een overzicht van alle mogelijker manieren om dit te doen.


Een VPN instellen voor iPhone en iPad

Hoewel het instellen van een VPN voor iPhone heel veel overeenkomsten heeft met het instellen van een VPN voor iPad zijn er toch nog kleine verschillen. Daarom kun je hieronder eerst vinden hoe dit werkt voor je iPhone en daarna hoe het werkt voor je iPad. Met deze handleidingen gaat het je zeker lukken om een VPN perfect in te stellen voor jou device.


VPN app voor iPhone instellen

De meeste VPN’s hebben een handige app voor iOS die gemakkelijk te installeren is. Deze installatie verschilt eigenlijk niet van dat van een andere app uit de App Store. Hieronder staat stap voor stap hoe je een VPN abonnement kan afsluiten en installeren middels een dergelijke iOS app:

 1. Maak een account aan op de website van de door jou gekozen VPN-aanbieder.
 2. Open de App Store en zoek op de naam van jouw VPN-aanbieder.
 3. Selecteer de VPN-app van jouw VPN-aanbieder om deze te downloaden en te installeren.
 4. Open de VPN-app.
 5. Log in met de door jou aangemaakte account.
 6. Als het goed is, is de app geïnstalleerd en ben je nu ingelogd. Je zult nu op het homescherm van jouw VPN-app zitten. Afhankelijk van de door jou gekozen VPN-aanbieder kun je hier verschillende opties selecteren en instellingen aanpassen.
 7. Pas eventueel de server aan naar de locatie die je wilt en zet de VPN aan. Dit is vaak met een duidelijke knop in de app. Je zult nu ook een icoontje zien op het scherm van je iPhone waaruit blijkt dat de VPN actief is.

iPhone Top Bar VPN


VPN instellen op iPhone zonder app

Je kan er ook voor kiezen om je netwerkinstellingen aan te passen om op die manier een VPN in te stellen op je iPhone. Dit werkt als volgt:

 1. Ga op je iPhone naar ‘Instellingen’
 2. Ga naar ‘VPN’ (deze optie zal tussen de rest van je netwerkinstellingen staan zoals ‘Persoonlijke hotspot’ en ‘Mobiel Netwerk’).
 3. Druk op ‘Voeg VPN-configuratie toe…’
 4. Vul hier de gegevens in van jouw VPN-aanbieder. Deze kan je vaak terugvinden op de site van de door jou gekozen VPN-aanbieder.
 5. Druk op ‘Gereed’ en je instellingen zullen worden opgeslagen.
 6. Zet de VPN aan door het schakelaartje om te zetten van het door jou aangemaakt VPN-profiel. De VPN staat nu aan (te zien aan het ‘VPN’ icoontje bovenin het scherm van je iPhone).

IiPhone VPN Instellen Netwerkinstellingen


VPN app voor iPad instellen

De door ons aangeraden VPN’s voor iPad hebben allemaal een eenvoudig te installeren app. Je kunt deze gewoon uit de App Store downloaden en direct gebruiken zoals elke andere app. Om de app te gebruiken heb je wel een account nodig bij de desbetreffende VPN-aanbieder. Stap voor stap gaat dit hele proces als volgt:

 1. Maak een account aan bij de gekozen VPN-aanbieder.
 2. Pak je iPad, open de app store en zoek naar de app van jouw VPN-aanbieder.
 3. Download en installeer deze app.
 4. Open de app.
 5. Je moet nu vaak inloggen in de app om de VPN te gebruiken. Doe dit met de account die je eerder hebt aangemaakt.
 6. De VPN-app is nu geactiveerd, maar om je verbinding te beveiligen moet je eerst de VPN aanzetten. Dit kun je bij de meeste VPN-apps doen door middel van een duidelijke knop.
 7. Als de VPN aanstaat zie je een duidelijk icoontje bovenin het scherm van je iPad. Mocht je de locatie willen aanpassen dan kan dit vaak eenvoudig in de VPN app, let wel goed op dat je daarna weer verbindt met de VPN (mits dit niet automatisch gebeurt).

iPhone Top Bar VPN


VPN instellen op iPad zonder app

Als je geen app wil downloaden kan je ook je netwerkinstellingen aanpassen om de VPN in te stellen op je iPad. Dit doe je als volgt:

 1. Ga naar de ‘instellingen’ van je iPad.
 2. Ga naar ‘VPN’.
 3. Klik op ‘Voeg VPN-configuratie toe…’
 4. Je komt nu in een scherm waar je bepaalde gegevens moet invullen van jouw VPN-aanbieder. Deze kun je van hun site halen. Bij account vul je de account in die je eerder hebt aangemaakt bij jouw VPN-aanbieder.
 5. Klik op ‘Gereed’.
 6. Zet de VPN aan door het schakelaartje van het desbetreffende VPN-profiel om te zetten. Je ziet nu als het goed is een VPN icoontje bovenin het scherm van je iPad.

VPN instellen via router of virtuele router voor  iPhone of iPad

Router instellenAls je een VPN gebruikt voor meerdere apparaten kan het handig zijn om de VPN in te stellen op je router in plaats van op elk individueel apparaat. Dit kan door de firmware van je router aan te passen. Je moet dan wel eerst kijken of je router geschikt is. Mocht dit zo zijn dan raden we je aan de VPN te installeren middels onze handleiding: VPN instellen op router. Het aanpassen van de firmware van je router brengt namelijk wat risico met zich mee, dus het is belangrijk om stap voor stap een duidelijke handleiding te volgen.

Je kunt ook een VPN instellen op je apparaten door de VPN te installeren op je PC of Mac en deze te gebruiken als wifi-hotspot. Elk apparaat wat je dan verbindt met deze hotspot is dan ook beveiligd middels een VPN. Hoe je dit kan doen hebben we uitgewerkt in twee artikelen, afhankelijk van je besturingssysteem:

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘VPN instellen’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
11
Reacties
 1. Dank! Werkt inderdaad prima. Het lijkt echter wel alsof de wifi verbinding wordt uitgezet zodra het iPhone scherm gelocked wordt. Enig idee wat je daar tegen kan doen? Nieuwe verbinding leggen duurt dan weer 3-4 seconden voordat je internet hebt.

  • Dit is inderdaad een bekend probleem. Wat je zou kunnen proberen, is het netwerk uit je telefoon verwijderen en opnieuw toevoegen. Hiervoor klik je simpelweg op de wifi-verbinding die je op dat moment gebruikt en dan op ‘Vergeet dit netwerk’/’Forget this network’. Als je daarna je wifi even aan- en uitzet, kun je de verbinding weer opnieuw toevoegen. Zorg er overigens wel voor dat je VPN hierbij constant aan staat. Hopelijk helpt dit. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je ook nog proberen om de optie ‘Wi-Fi Assist’ uit te zetten. Dit doe je bij je instellingen.

 2. Beste,

  Werkt een VPN ook als je surft op internet via 4G?

  mvg

  • Dit werkt inderdaad! Zolang je VPN geactiveerd is, beveiligt hij je hele apparaat, of je nu via wifi of 4G online gaat.

   • Dank u wel!

   • Is het geheel gratis ?
    Ik wil namelijk bbc two programma’s terug kijken in Holland

    • Sommige VPN’s zijn gratis, maar die staan je niet altijd toe om BBC terug te kijken. Natuurlijk kun je dat wel altijd proberen. Als je meer zekerheid wilt, kun je ook een goedkope VPN zoals Surfshark of CyberGhost proberen. Deze werken met de BBC iPlayer, zolang je een server in het Verenigd Koninkrijk uitkiest. Bovendien kosten deze VPN slechts een paar euro per maand. Hiernaast hoef je niet bij te betalen om de BBC te kunnen kijken.

 3. Het enige vervelende is dat er in kranten (AD, Telegraaf) geen filmpjes gekeken kunnen worden zonder NordVPN uit te zetten.

  • Wat voor melding krijg je precies als je dit probeert? Terwijl wij NordVPN aan hadden staan, konden wij alsnog filmpjes op De Telegraaf kijken. Wel moesten we onze adblocker binnen onze browser uitschakelen. Wellicht is dit in jouw geval ook het probleem?

 4. Ik heb het net geïnstalleerd op mijn iPhone. Heb 12,95 betaald.
  Hoe kan ik zien of ik nu Netflix USA kan kijken?

  • Als je een VPN hebt die Netflix ondersteunt, zoals bijvoorbeeld NordVPN of ExpressVPN, dan hoef je enkel een Amerikaanse serverlocatie uit te kiezen en naar de website van Netflix te gaan. Je krijgt dan gemakkelijk het Amerikaans aanbod van Netflix te zien. Houd er wel rekening mee dat niet alle VPN’s werken met Netflix, dus het hangt ook deels van je provider af. Voor een stappenplan over hoe je Netflix US werkend kunt krijgen, kun je dit artikel lezen.

Een reactie plaatsen