9 manieren om je internetsnelheid te verbeteren met een VPN

Laptop met snelheidsmeting vliegt door de ruimte met een VPN schild
Klik hier voor een samenvatting van het artikel
In het kort: manieren om je internetsnelheid te verbeteren met een VPN

Is je internetsnelheid wat trager wanneer je een VPN gebruikt? Dit komt doordat een VPN jouw gegevens versleutelt en omleidt naar een andere server.

Hoewel een lichte daling normaal is, kunnen sommige gebruikers aanzienlijk tragere verbindingen ervaren. Heb jij hier ook last van? Probeer dan de volgende methoden om de snelheid van je internetverbinding te verhogen wanneer je een VPN gebruikt:

 1. Kies een andere VPN-server.
 2. Wijzig je VPN-protocollen.
 3. Schakel split-tunneling in.
 4. Kies voor een andere VPN-provider.
 5. Verander van een draadloze verbinding naar een bekabelde verbinding.
 6. Sluit onnodige achtergrond-apps.
 7. Schakel je antivirus en firewall tijdelijk uit.
 8. Herstart je toestel.
 9. Controleer je internetverbinding.

Als je op zoek bent naar de snelste VPN op de markt, dan is Surfshark een aanrader. Je kunt de uitstekende snelheden die Surfshark biedt gratis ervaren door gebruik te maken van de 30 dagen geld-terug-garantie.

Lees het volledige artikel hieronder voor een uitgebreide uitleg over bovenstaande methodes.

Het gebruik van een VPN is een van de beste manieren om jouw identiteit en informatie op het web te beschermen. Een VPN kan jouw IP-adres verbergen, jouw online activiteiten versleutelen en door geoblokkades beperkte content deblokkeren. Dit zorgt voor meer vrijheid en privacy wanneer je online bent.

Er zitten echter bepaalde nadelen aan het gebruik van een VPN. Zo kan een VPN jouw internetsnelheid vertragen. Een trage internetverbinding en hoge latency of ping kunnen ervoor zorgen dat het langer duurt om video’s te bufferen of om torrents te downloaden, wat niet ideaal is. Ook voor streamen en gamen is een snelle verbinding een vereiste.

We hebben 9 methodes gevonden die gebruikers kunnen toepassen om hun internetsnelheid te verhogen wanneer ze een VPN-verbinding gebruiken. Voordat we dit verder gaan bespreken, leggen we eerst uit wat de mogelijke oorzaken zijn van een langzame internetverbinding tijdens het gebruik van een VPN.

Waarom vertraagt het gebruik van een VPN de internetsnelheid?

Een VPN verstuurt jouw internetverkeer door een versleutelde tunnel naar een externe server. Het omleiden van je internetverkeer via een externe VPN-server verhoogt jouw veiligheid en privacy. Het voorkomt namelijk dat andere partijen, zoals je internetprovider of de overheid, meekijken met je online activiteiten of je IP-adres blootleggen.

Hoe Werkt een VPN Illustratie

Het proces van encryptie en omleiden zorgt er echter ook voor dat internetpakketten meer tijd nodig hebben om van jouw apparaat naar de bestemming te reizen. Als gevolg hiervan is jouw internetverbinding waarschijnlijk iets trager wanneer je een VPN gebruikt.

Meestal is deze vertraging nauwelijks merkbaar. Als je constant een trage verbinding ervaart, dan is het misschien tijd om enkele van de onderstaande methoden uit te proberen om jouw VPN sneller te maken.

Jouw internetsnelheid verhogen terwijl je een VPN gebruikt

De onderstaande methoden zouden voor de meeste gebruikers moeten helpen de langzame VPN-verbindingssnelheden te verbeteren. In sommige gevallen kan het zijn dat je een combinatie van twee of meer methoden moet uitproberen om je VPN-snelheid te verbeteren.

Infographic met tips om je internetsnelheid met een VPN te verbeteren

1.Kies een andere VPN-server

Zoals we hierboven hebben uitgelegd, stuurt een VPN jouw versleutelde gegevens naar een externe server. Vanuit deze externe server worden de data doorgestuurd naar het bestemmingsadres. Hoe verder de server van jouw locatie verwijderd is, hoe langer het duurt om de gegevens naar de externe VPN-server te verzenden.

Een eenvoudige manier om je VPN-snelheid te verhogen is dus om van server te veranderen en te kiezen voor de server die zich het dichtst bij je huidige locatie bevindt. Door de dichtstbijzijnde server te kiezen, verminder je de afstand die je gegevens moeten afleggen en zou je verbinding sneller moeten zijn.

De meeste premium VPN’s, zoals NordVPN en Surfshark, selecteren meestal de snelste VPN-servers die beschikbaar zijn voor jouw locatie. Wanneer je toegang wilt tot content die niet beschikbaar is op jouw locatie, dan moet je de VPN-server wel wijzigen. Zo kun je bijvoorbeeld verbinding maken met een Amerikaanse server om toegang te krijgen tot het uitgebreide aanbod van de Amerikaanse Netflix.

NordVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Tijdelijk €2.99 per maand bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.99
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

Soms is het mogelijk dat je snelheid niet verbetert als je de server kiest die zich het dichtst bij jou bevindt. Dit kan gebeuren door de hoge serverbelasting. Kies in dergelijke situaties een andere server die minder overbelast is om een snellere verbinding te krijgen.

2. Wijzig het VPN-protocol

Een VPN-protocol verwijst simpelweg naar het systeem dat verantwoordelijk is voor het versleutelen van je gegevens voordat ze doorgestuurd worden naar een externe server. Het protocol dat je gebruikt heeft niet alleen invloed op het niveau van veiligheid en privacy, maar ook op de snelheid van de VPN. We hebben verschillende VPN-protocollen vergeleken in een eerder artikel. Het is aan te raden om dit artikel te lezen voordat je aan de slag gaat met de instellingen van een VPN-protocol.

Het OpenVPN-protocol wordt het meest gebruikt door VPN-aanbieders. Het biedt een hoge mate van versleuteling om jouw online activiteiten te beveiligen. Zo’n sterke versleuteling gaat meestal echter ten koste van jouw VPN-snelheid.

Andere protocollen, zoals PPTP, geven prioriteit aan de snelheid van de VPN-verbinding, maar zijn minder veilig. Het WireGuard-protocol combineert beveiliging met verhoogde snelheid en biedt het beste van twee werelden. WireGuard wordt door kenners gezien als het protocol van de toekomst. Dit lichtgewicht protocol zal waarschijnlijk alle huidige opties voor VPN-tunneling voorbijstreven en de standaardoptie worden voor veel VPN-verbindingen.

Een andere manier om jouw internetsnelheid te verhogen wanneer je een VPN gebruikt, is dus het wijzigen van jouw protocolinstellingen. Bijna alle VPN-aanbieders die voorkomen op ons lijstje van de beste VPN’s, bieden de mogelijkheid om tussen verschillende protocollen te wisselen. Als je op zoek bent naar een VPN-provider die het WireGuard-protocol ondersteunt, dan is NordVPN een geschikte keuze.

NordVPN ondersteunt  meerdere protocollen. Hieronder leggen we uit hoe je het protocol kunt veranderen om te zorgen voor een goede snelheid:

Volg de onderstaande stappen om over te schakelen naar WireGuard op NordVPN:

 1. Klik op het pictogram van instellingen in de NordVPN-app. Op een computer bevindt het pictogram zich meestal in de rechterbovenhoek. Op mobiele apparaten zou het linksonder op je scherm moeten staan.
 2. Navigeer naar het tabblad ‘Auto-connect‘ op je laptop en het tabblad ‘VPN Connection‘ op je mobiele apparaat.
 3. Schakel de automatische selectie van het VPN-protocol en de VPN-server uit.
 4. Selecteer NordLynx in het vervolgkeuzemenu.

NordVPN software met daarin een VPN-protocol uitgelicht

Je kunt ook proberen bepaalde instellingen binnen elk afzonderlijk protocol te wijzigen. Je kunt bijvoorbeeld de poort veranderen die jouw VPN-service standaard gebruikt. Poort 443 wordt aanbevolen omdat deze wordt gebruikt voor gecodeerd webverkeer. Deze poort krijgt zelden te maken met bandbreedtebeperking door jouw internetprovider.

3. Schakel split-tunneling in

De meeste VPN-diensten versleutelen standaard het internetverkeer van alle apps en software die op jouw apparaat zijn geïnstalleerd. Als je toevallig meerdere apps draait die veel bandbreedte gebruiken, zal je verbindingssnelheid meestal traag zijn.

Gelukkig bieden de meeste VPN-aanbieders een ingebouwde oplossing aan waarmee je kunt kiezen welke sites, apps en netwerken je via de VPN wilt laten lopen, en welke je rechtstreeks wilt openen. Dit staat bekend als split-tunneling. Hieronder vind je een afbeelding die uitlegt hoe split-tunneling werkt:

Infographic die uitlegt wat Split Tunneling doet

Je kunt ervoor kiezen om alleen het verkeer te versleutelen van apps met privacy-implicaties, zoals jouw mail-app. Op die manier kun je de VPN-snelheid verhogen zonder afbreuk te doen aan de veiligheid. Surfshark is een voorbeeld van een kwalitatieve en goedkope VPN die split-tunneling biedt. Volg de onderstaande stappen om split-tunneling (‘Bypasser’ genaamd in de Surfshark-app) in te schakelen op Surfshark:

 1. Open de Surfshark-app en klik linksonder op ‘Instellingen’ (‘Settings‘).
 2. Klik vervolgens op ‘Connectivity‘.
 3. Selecteer ‘Bypasser‘ in het menu aan de linkerkant van je scherm.
 4. Je krijgt nu twee opties te zien: ‘Route via VPN‘ en ‘Bypass VPN‘. Als je de eerste optie inschakelt, kun je selecteren welke apps via de VPN worden gerouteerd. Met de laatste optie kun je omgekeerde split-tunneling inschakelen. Dit houdt in dat je kunt voorkomen dat bepaalde apps via de VPN lopen.
 5. Je kunt ook de optie ‘Bypass VPN’ onder ‘Website/IP-adres’ gebruiken om omgekeerde split-tunneling voor URL’s in te schakelen.

Bypasser functie in Surfshark app

4. Kies voor een andere VPN-provider

Sommige VPN-providers zullen mogelijk geen goede snelheid leveren, zelfs niet na het veranderen van servers en protocollen. Het kan dan verstandig zijn om de VPN die je gebruikt in te ruilen voor een snellere VPN.

We hebben een aantal van de beste VPN’s door een snelheidstest gehaald om de snelste te identificeren. Surfshark kwam naar voren als de VPN met de beste snelheden voor servers die zich dichtbij en ver weg bevinden. Surfshark gaf zelfs hogere VPN-snelheden voor sommige buitenlandse servers in vergelijking met lokale servers. Dit is echt opmerkelijk!

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2.30 per maand
Vanaf
€2.30
9.0
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

De andere twee VPN’s die relatief hoge internetsnelheden bieden zijn NordVPN en GOOSE VPN. Beiden horen ook bij onze hoogst beoordeelde VPN’s. Je kunt dus gerust een van beiden kiezen zonder je al te veel zorgen te maken over eventuele VPN-snelheidsproblemen. Je kunt Surfshark, GOOSE VPN en NordVPN eerst rustig uitproberen met hun geld-terug-garantie zonder je meteen vast te leggen op een volledig abonnement.

We hebben inmiddels de belangrijkste wijzigingen besproken die je in jouw VPN-instellingen kunt aanbrengen om hogere snelheden te krijgen. Als dit allemaal niet werkt, dan kun je nog proberen om wijzigingen aan te brengen in de instellingen van je apparaat of router.

5. Schakel over van een draadloze verbinding naar een bekabelde verbinding

Met behulp van wifi kun je het internet op zonder gedoe met draden en kabels. Maar wist je dat de snelheid van een draadloze verbinding meestal lager is dan die van een bekabelde verbinding?

Dat komt omdat gegevenspakketten tussen je apparaat en de router worden verzonden via radiosignalen. Deze zijn gevoelig voor interferentie en storingen. Pakketverlies beïnvloedt de verbindingssnelheid. Bovendien gebruiken draadloze verbindingen een gedeeld kanaal om gegevens naar meerdere apparaten tegelijk te verzenden, wat jouw internet traag maakt.

Als je apparaat ethernetpoorten heeft en je hebt thuis een ethernetkabel liggen, dan is het aan te raden om een bekabelde verbinding te gebruiken voor sneller internet.

6. Sluit onnodige apps op de achtergrond

Waarschijnlijk draaien een heleboel apps en programma’s stilletjes op de achtergrond van jouw apparaat. Hoewel deze apps niet worden weergegeven in de gebruikersinterface, verbruiken ze toch rekenkracht en bandbreedte.

Als je meerdere van deze apps op de achtergrond hebt draaien, wordt je verbindingssnelheid behoorlijk traag. Daarom is het belangrijk om af en toe je achtergrond-apps te controleren en degenen die niet nodig zijn te sluiten. Door dit regelmatig te doen, zou je VPN-snelheid moeten toenemen.

Je kunt achtergrond-apps en -processen meestal sluiten met behulp van Taakbeheer op Windows en Activiteitenmonitor op een Mac. Maar wees voorzichtig als je dit doet, want sommige processen zijn essentieel om je systeem draaiende te houden. Hieronder zie je een aantal gedetailleerde stappen voor het sluiten van achtergrond-apps op Windows:

 1. Druk op Ctrl + Shift + Esc om Taakbeheer op te roepen.
 2. Je krijgt een lijst te zien met apps en achtergrondprocessen die op je laptop draaien (zie de afbeelding hieronder).
 3. Kies de app of het proces dat je wilt sluiten en klik op ‘Taak beëindigen’.
 4. Wees voorzichtig met het sluiten van achtergrondprocessen, want dit kan de functionaliteit van je apparaat beïnvloeden. Sluit geen Windows-processen!

Task Manager in Windows

7. Schakel je antivirus en firewall tijdelijk uit

We raden onze lezers over het algemeen niet aan om hun antivirussoftware en firewall uit te schakelen. Beiden zijn cruciaal om je systeem veilig te houden. Als je ze uitschakelt, ben je kwetsbaarder voor malware zoals virussen, wormen, keyloggers en trojans.

Maar als je iets downloadt van een betrouwbare bron en de snelheid van je VPN-verbinding een beetje moet opvoeren, kun je overwegen jouw antivirus en firewall tijdelijk uit te schakelen. Al het verkeer dat door jouw computer gaat wordt gefilterd door de antivirus om kwaadaardige elementen te detecteren. Dit kan een impact hebben op jouw verbindingssnelheid. Volg de onderstaande stappen om de Windows Defender-firewall op jouw Windows-laptop uit te schakelen.

 1. Zoek naar ‘Windows Defender‘ met behulp van het zoekpictogram in de taakbalk.
 2. Open de Defender-app en selecteer ‘Firewall & netwerkbeveiliging‘.
 3. Hier zie je de status van jouw firewall op openbare netwerken, privénetwerken en domeinnetwerken.
 4. Je kunt op elk van deze netwerken klikken om de firewall uit te schakelen. Houd er rekening mee dat je Gebruikersaccountbeheer toestemming moet geven om jouw firewall uit te schakelen.

Windows Firewall instellingen

In het algemeen raden we aan om je antivirus niet uit te schakelen. Het is verstandiger om hogere snelheden op te offeren voor betere beveiliging en veiligheid.

8. Herstart je toestel

Het herstarten of opnieuw opstarten van een apparaat wanneer het niet goed werkt is waarschijnlijk een van de meest populaire oplossingen die er zijn.

Dezelfde truc kan ook worden gebruikt om jouw VPN-verbinding te versnellen. Een herstart helpt interne systeemfouten op te lossen die jouw VPN-verbinding zouden kunnen vertragen.

Je kunt ook overwegen om naast je computer of mobiele apparaat ook je router opnieuw op te starten om te zien of dat een verschil maakt.

9. Controleer je internetverbinding

Als geen van de bovenstaande stappen heeft geholpen om de snelheid van je VPN-verbinding te verbeteren, dan ligt het probleem misschien bij jouw internetverbinding zelf. Zelfs een premium VPN kan je geen hoge snelheden geven op een trage internetverbinding.

Je kunt nagaan of het probleem bij je internetverbinding ligt door een snelheidstest uit te voeren. Dit kun je bijvoorbeeld doen via speedtest.net. Als de snelheden lager zijn dan wat je gewoonlijk krijgt of wat je internetprovider heeft beloofd, dan is dat een duidelijk teken dat je netwerkverbinding niet goed presteert.

Het herstarten van je router kan soms onderliggende connectiviteitsproblemen oplossen en je snelheid weer opkrikken. Maar als het probleem zich blijft voordoen, moet je misschien contact opnemen met je internetprovider of overstappen op een internetabonnement met een hogere bandbreedte.

Conclusie

Online privacy en veiligheid zijn tegenwoordig belangrijker dan ooit. Een VPN is één van de beste en handigste manieren om jezelf online te beveiligen. Tegelijkertijd wil niemand lang wachten op webpagina’s, video’s en apps om te laden. Met de negen tips die we hierboven hebben gegeven, kunnen de meeste gebruikers hun identiteit en veiligheid online beschermen zonder afbreuk te doen aan de snelheid van hun verbinding.

Voor meer informatie over veilig online blijven, kun je enkele van de volgende artikelen lezen:

 1. Hoe kan ik anoniem op internet surfen?
 2. Wat is phishing? Wees op je hoede voor nep-e-mails en andere oplichtingspraktijken!
 3. Hoe houd je je kinderen veilig online: de ultieme gids!
Internetsnelheid verbeteren terwijl je een VPN gebruikt: veelgestelde vragen

Tegenwoordig is het gebruik van een VPN van cruciaal belang om veilig en beveiligd te blijven online. Maar het kan soms de snelheid van jouw internetverbinding beïnvloeden. In onze FAQ-sectie vind je enkele snelle tips en oplossingen die je kunt gebruiken om de snelheid van jouw VPN-verbinding te verhogen.

Een VPN versleutelt je internetverkeer en leidt het om via een externe server. Dit proces neemt een beetje tijd in beslag waardoor je internetverbinding trager kan worden.

Meestal is de vertraging nauwelijks merkbaar en heeft het geen invloed op gewone activiteiten zoals browsen of streamen. Als je toch erg trage snelheden ervaart, dan raden we aan om de top 9 methoden te bekijken om je internetsnelheid te verhogen wanneer je verbonden bent met een VPN.

We hebben een aantal van de beste VPN’s aan een snelheidstest onderworpen en Surfshark kwam als duidelijke winnaar uit de bus, zowel voor servers die dichtbij als ver weg staan.

Je kunt de snelheid van Surfshark zelf testen door gebruik te maken van de 30 dagen geld-terug-garantie.

Er zijn een paar dingen die je kunt proberen om je internetsnelheid te verhogen wanneer je verbonden bent met een VPN:

 1. Schakel over naar een andere VPN-serverlocatie.
 2. Probeer een ander VPN-protocol.
 3. Schakel split-tunneling in.
 4. Wijzig jouw VPN-serviceprovider.
 5. Sluit alle onnodige achtergrond-apps.
 6. Gebruik een bekabelde ethernetverbinding.
 7. Schakel jouw antivirus en firewall tijdelijk uit.
 8. Herstart jouw apparaten.
 9. Controleer jouw internetsnelheid zonder VPN.
Techredacteur
Ronella houdt zich  bezig met de vraag hoe we onze digitale samenleving zo veilig mogelijk maken. De huidige digitale ontwikkelingen zorgen ervoor dat we steeds voor nieuwe veiligheidsvraagstukken komen te staan. Ronella wil daarom meer bewustwording creëren over cybersecurity en mensen wijzen op de risico’s en valkuilen. Meer over Ronella.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen