Is Discord veilig voor jongeren? Een handleiding voor ouders

Meisje in een bubbel achter een computer met het Discord logo
Klik hier voor een korte samenvatting
Zo zorg je dat je kind veilig blijft op Discord

Discord is een platform waar je kind kan kletsen met vrienden. Het is echter ook een platform waarvan veel volwassenen gebruik maken. Niet alles is daarom even kindvriendelijk. Met deze tips bescherm jij je kind tegen de gevaren van Discord:

 1. Stel de privacyinstellingen goed in.
 2. Praat met je kind over de gevaren van het internet.
 3. Blijf bij geverifieerde servers.
 4. Laat je kind alleen deelnemen aan kindvriendelijke servers.
 5. Rapporteer gebruikers die regels overtreden.
 6. Filter wie je vriendschapsverzoeken kan sturen.
 7. Deel geen persoonlijke informatie online.

In de rest van dit artikel gaan we dieper in op de tips en tricks die je kunt toepassen om Discord zo veilig mogelijk te houden. Ook vertellen we je meer over alle ins- en outs van het platform.

Discord is een gratis chat en (video)bel-app. Sinds de oprichting in 2015 is het voornamelijk populair onder gamers, maar steeds meer mensen maken er gebruik van. Als je dit leest, zit jouw kind waarschijnlijk ook op ‘de cord’.

Net als bij Facebook, Instagram of Reddit kunnen volwassenen actief zijn op het platform. Zij zouden kinderen en tieners bloot kunnen stellen aan spam en phishing berichten of volwassen content. Wanneer je de privacyinstellingen aanscherpt, kan je kind relatief veilig van Discord gebruik maken.

In dit artikel gaan we dieper in op de veiligheid van Discord. Ook geven we je een aantal tips om de ervaringen van je kind op het platform zo veilig en fijn mogelijk te maken. Als je meer interesse hebt in wat het platform eigenlijk voor persoonlijke informatie verzamelt, lees dan ‘Wat weet Discord over mij?‘.

Wat is Discord?

Discord LogoDiscord is een communicatieplatform. Je kunt er chatten, videobellen en regulier bellen. Als je voor je werk ooit Slack hebt gebruikt, zul je merken dat Discords interface hier wel op lijkt. Discord wordt echter voornamelijk gebruikt tijdens het gamen en reguliere sociale interactie in plaats van werk. Het platform werkt met zogenaamde servers en channels. Wat dit zijn, net als overige Discord-lingo zoals ‘bots’, lees je verderop in dit artikel.

Discord is als app te downloaden op Windows, macOS, Linux, Android en iOS. Ook kun je het platform gebruiken via de internetbrowser.

Is Discord geschikt voor kinderen?

Cirkel met 13+Discord is een vrij-toegankelijk platform. Ook kinderen maken hier veelvuldig gebruik van. Zo is het een ideaal platform om te voicechatten tijdens het spelen van online games met vrienden. Net als op het gehele internet liggen er echter ook op deze chatwebsite gevaren op de loer. Wanneer je je bewust bent van de risico’s die Discord met zich meebrengt en hier eventuele voorzorgsmaatregelen tegen treft, kun je zorgen dat je kind toch relatief veilig gebruik kan maken van het platform.

Vanaf welke leeftijd mag mijn kind op Discord?

Discord zegt in zijn Terms of Service dat je gebruik mag maken van het platform, als je “13 jaar of ouder bent en de minimale leeftijd van digitale toestemming in uw land hebt bereikt”. In Nederland is de minimale leeftijd van digitale toestemming 16 jaar. Dit betekent dat Nederlandse jongeren wettelijk gezien pas vanaf hun zestiende gebruik mogen maken van Discord.

We zijn ons ervan bewust dat ook in Nederland kinderen gebruikmaken van Discord. We willen ouders dan ook niet vertellen dat ze het gebruik van Discord helemaal moeten verbieden. Voor veel kinderen is dit immers een platform om met vrienden en leeftijdgenoten in contact te blijven, zeker tijdens de pandemie.

De ‘gevaren’ van Discord

Discord is ideaal om met vrienden in contact te blijven. Toch wil dit niet zeggen dat iedereen op Discord je vriend is. Dit geldt ook voor de contacten die je kind opdoet. Zo zijn er verschillende servers waar onderwerpen worden besproken die niet voor kinderoren zijn bedoeld. Ook delen mensen er regelmatig afbeeldingen van seks of geweld. Bovendien zijn spamberichten die malware verspreiden een veelvoorkomend probleem op het platform.

Aanstootgevende content

Discord staat volwassen, edgy en aanstootgevende content toe op zijn platform. Je kind kan dit soort content dus overal aantreffen. Zo zijn er openbare servers waar de leden over geweld praten of ‘Not Safe For Work (NSFW)’-tekeningen en -afbeeldingen posten.

Daarnaast bestaan er speciale ‘NSFW-servers en -channels. Zo kan die ene bekende YouTuber een kindvriendelijke Discord server beheren met één NSFW-channel. Op zich is het aan de beheerder van de server om te verifiëren dat leden van zijn servers oud genoeg zijn om een dergelijk channel te betreden.

Discord zelf heeft wel een feature dat je waarschuwt wanneer je volwassen content opent. Zo zie je onderstaande melding wanneer je een NSFW-channel probeert te openen.

Discord NSFW melding

Een andere manier waarop gebruikers zelf aanstootgevende content kunnen verbergen is door geplaatste afbeeldingen als ‘spoiler‘ te markeren. In plaats van de afbeelding zie je dan een zwart vak met ‘SPOILER’. Alleen als je hierop klikt, zie je de daadwerkelijke content. Uiteraard is het erg aanlokkelijk voor tieners en jongere kinderen om hier toch op te klikken.

Discord afbeelding met de optie "mark as spoiler" aangevinkt

Phishing en malware

Helaas komt phishing veelvuldig voor op Discord. Vooral kinderen en tieners die geïnteresseerd zijn in Discord Nitro worden hier slachtoffer van. Discord Nitro is een betaald abonnement van het platform, waarover we in de volgende paragraaf meer zullen vertellen.

Scammers maken hun slachtoffers wijs dat ze een mogelijkheid bieden om een gratis Nitro-abonnement af te sluiten. De links die zij meesturen leiden vaak naar nepwebsites waarop je kind betaalinformatie of inloggegevens van een account moet invullen. Op deze manier geeft het persoonlijke gegevens direct aan de internetcrimineel.

Discord phishing bericht

Dit soort phishing links zijn extra verwarrend, omdat er servers bestaan waarop legitieme Nitro-giveaways worden georganiseerd. Gelukkig zijn er wel enkele zaken waarop je kunt letten. Bespreek de volgende zaken dus met je kind:

 • Controleer de spelling. Nep giveaway berichten staan vaak vol spel- en grammaticafouten of vreemde verwoordingen. Ook de link is vaak nét anders, bijvoorbeeld ‘dlscord-app.com’ met een L in plaats van I in ‘Discord’.
 • Check wie het bericht met de link heeft geplaatst. Als het van een admin, mod of servereigenaar komt, is het waarschijnlijk een legitieme giveaway. In andere gevallen is de kans groot dat het om een scam gaat. Overigens kan het nooit kwaad om de mods zelf te vragen of het om een legitieme link gaat.
 • Klik nooit zomaar op links in Discord. Zeker als het gaat om downloadlinks, kan dit vervelende gevolgen hebben. Zo denk je misschien een leuk filmpje te downloaden, maar heb je per ongeluk malware op je computer geïnstalleerd.

Kost Discord geld?

In principe is Discord gratis. Iedereen kan gratis gebruik maken van het platform, vele servers bezoeken en met vrienden praten. Dat terwijl er geen advertenties worden getoond. Dit komt doordat Discord wel een betaalde versie heeft: Discord Nitro.

Met Nitro kun je net iets meer op het platform. Zo kun je grotere bestanden uploaden en langere berichten schrijven. Ook is er een goedkopere variant van Discord Nitro: Discord Nitro Classic. Een volledige lijst van features zie je hieronder.

FeatureGratis DiscordDiscord Nitro ClassicDiscord Nitro
PrijsGratis9,99 dollar per maand4,99 dollar per maand
Maximale bestandsgrootte8 MB50 MB100 MB
Kwaliteit beeldbellen720p1080p en 60fps1080p en 4k 60fps
Karakterlimiet200020004000
Hoeveelheid servers je mag joinen100100200
Mogelijkheid tot profielpersonalisatie
Mogelijkheid om servers van extra features te voorzien30% korting2 keer gratis en daarna 30% korting
Custom en geanimeerde emoji’s gebruiken
Custom stickers gebruiken en toegang tot 300 Nitro-exclusieve stickers

Misschien heeft een vriendje van je kind een Nitro abonnement. Wanneer jouw zoon of dochter dan ziet dat deze leuke emoji’s gebruikt, wil hij of zij dat misschien ook. Dit is misschien wel het uitgelezen moment om met je kind te praten over de waarde van geld en de effecten van peer pressure.

Hoe zorg ik ervoor dat Discord veilig is voor mijn kinderen?

Naast het veranderen van privacyinstellingen is er niet veel wat een gebruiker kan doen om zichzelf op Discord te beschermen. Dit is natuurlijk wel al een goede eerste stap.

Daarnaast is het belangrijk om goed op te blijven letten. Praat daarom met je kinderen over de mogelijke gevaren van Discord. Hieronder geven we nog een aantal tips om je kind veilig gebruik te laten maken van het platform, te beginnen bij het veranderen van de privacyinstellingen.

Tip 1: verander de privacyinstellingen op Discord

Door de privacyinstellingen aan te passen op Discord, kun je voorkomen dat je kind ongewenste en ongepaste berichten krijgt. De instellingen pas je op de volgende manier aan:

 1. Klik op het tandwieltje linksonder in je Discordscherm.
 2. Screenshot van een Discord profiel waarbij het symbool voor instellingen is uitgelicht
 3. Selecteer ‘Privacy & veiligheid‘ in het menu aan de rechterkant van je beeld.
 4. Screenshot van de "Mijn account" pagina op Discord waarbij "Privacy en veiligheid" is uitgelicht
 5. Pas de instellingen aan.

Let erop dat je kind deze instellingen gemakkelijk zelf kan verzetten. We raden je daarom aan met je kind, zeker wanneer dit al een tiener is, te praten over het belang van cybersecurity. Op deze manier kunnen jullie samen werken aan een veilige online omgeving die voor iedereen leuk blijft.

Aanbevolen privacy settings

Om er zeker van te zijn dat je kind geen ongewenste berichten ontvangt of aanstootgevende content ziet, moet je de privacyinstellingen op een bepaalde manier instellen. Hieronder zie je hiervoor de ideale keuze.

De instellingAanbevolen optieBeschrijving
Veilige Direct MessagingHoud me veiligAlle privéberichten worden hiermee gescand op expliciete media-inhoud.
Privéberichten van serverleden toestaanUitServerleden die niet al bevriend met je zijn, kunnen je zo geen DM (directe berichten) sturen. Deze instelling werkt niet met terugwerkende kracht. Als je kind al lid is van een server, moet je dit apart instellen voor die server.
Toegang tot NSFW-servers toestaan op iOSUitJe kind mag nu geen NSFW-server joinen op een iOS apparaat, zoals een iPhone.
Wie kan jou toevoegen als vriendUit voor Iedereen, Vrienden van vrienden en ServerledenDoor alle opties uit te zetten, kunnen mensen je kind alleen toevoegen door zijn of haar gebruikersnaam in te typen.

Tip 2: praat met je kind

Kinderen en tieners spenderen een groot deel van hun vrije tijd op sociale media. Dit is op zichzelf niet slecht, al hebben sociale mediakanalen ook zo hun nadelen. Zo kan je kind er gepest worden of te maken krijgen met online seksueel misbruik.

Om ervoor te zorgen dat het internet een leuke, veilige plek blijft, is het daarom belangrijk om met je kind over veiligheid en privacy te praten. Let hierbij wel op dat je kind, zeker als tiener, een eigen sociale kring opbouwt. Gewoon zaken verbieden zal dan dus niet helpen.

Als je meer tips wilt over het praten over online veiligheid met je kind, kun je terecht bij onze leeftijdsgebonden handleidingen:

Mocht je kind online gepest worden, dan kun je ook terecht bij het artikel ‘Cyberpesten melden‘ om te kijken welke stappen jullie kunnen ondernemen.

Tip 3: blijf bij geverifieerde servers

Het is verstandig voor je tiener om alleen lid te worden van officiële of geverifieerde servers. Zo hebben de meeste games en gameplatformen, zoals Roblox, hun eigen Discord-server. Geverifieerde servers geven iets meer zekerheid dat het gaat om veilige, goed gemodereerde servers.

Via de officiële website van zo’n game vind je de server uitnodigingslink. Door middel van deze link kan je kind lid worden. Een andere mogelijkheid om geverifieerde publieke servers te vinden is door op ‘Verken openbare servers‘ te klikken. Deze vind je onder de servers waar je kind al lid van is.

Discord kompas knop

Je kunt je tiener ook een kijkje laten nemen bij een van deze populaire geverifieerde Discord servers:

Tip 4: join alleen kindvriendelijke servers

Wat het onderwerp ook is, er bestaat waarschijnlijk een Discord server over. Een community vinden die geschikt is voor kinderen kan echter lastig zijn. Zoals we eerder vermelden, staat Discord immers volwassen en ongepaste inhoud toe.

Wanneer je kind een server wil joinen, is het daarom verstandig om op enkele zaken te letten:

 • Is er een actief moderatie team? Op grote servers is dit essentieel om leden veilig te houden. Zij kunnen trolls blokkeren en spamberichten verwijderen. Als een server geen mods lijkt te hebben, kun je er beter wegblijven.
 • Wat zijn de serverspecifieke regels? Deze regels geven je een beeld wat voor community er actief is in de server. Zijn er bijvoorbeeld leeftijdrestricties en wat gebeurt er wanneer je een regel overtreedt?
 • Worden de regels nageleefd? Alleen regels en mods hebben is niet voldoende. De regels moeten immers ook worden nageleefd op een eerlijke manier. Als blijkt dat bepaalde gebruikers wel regels mogen overtreden en ongewenste berichten kunnen plaatsen, is het beter om niet deel te nemen aan de server.

Tip 5: rapporteer mensen die regels overtreden

Wanneer je tiener ongewenste berichten krijgt, kan deze de afzender rapporteren bij de server mods. De meeste servers hebben regels over hoe je dit doet, maar meestal moet je gewoon een DM sturen naar de mod.

Ook is het mogelijk om individuele gebruikers te blokkeren. Zo heeft je kind nergens last van die ene persoon. Dit doe je zo:

 1. Klik met de rechtermuisknop op de profielfoto van de gebruiker die je wilt blocken. Op je smartphone moet je de profielfoto aantikken en op de drie bolletjes klikken.
 2. Discord profiel waarbij de drie bolletjes zijn uitgelicht
 3. Klik op ‘Blokkeren‘.
 4. Discord menu waarbij "blokkeren" is uitgelicht
 5. Er verschijnt nu een pop-up die je vraagt of je zeker weet dat je de gebruiker wilt blokkeren. Wanneer je weer op ‘Blokkeren‘ klikt, bevestig je jouw keuze.
 6. Discord melding die vraagt of je iemand wil blokkeren

Tip 6: filter vriendverzoeken

Over het algemeen is het onverstandig als kinderen, of volwassenen, vriendenverzoeken accepteren van onbekenden. Op Discord kan iedereen met wie je bevriend bent je privéberichten sturen. Deze berichten worden niet gemodereerd. Ongepast gedrag en ongepaste beelden worden hier dus niet door een ander uitgefilterd.

Gelukkig geeft Discord je de mogelijkheid om te beperken wie jou een vriendenverzoek kan sturen. Om deze instellingen aan te passen, volg je deze stappen:

 1. Klik op het tandwieltje naast je gebruikersnaam linksonder op je scherm. Je gaat nu naar je instellingen.
 2. Screenshot van een Discord profiel waarbij het symbool voor instellingen is uitgelicht
 3. Selecteer ‘Privacy & veiligheid‘.
 4. Screenshot van de "Mijn account" pagina op Discord waarbij "Privacy en veiligheid" is uitgelicht
 5. Scrol naar ‘Wie kan jou toevoegen als vriend‘. Zet hier de sliders voor ‘Iedereen‘, ‘Vrienden van vrienden‘ en ‘Serverleden‘ op uit.
 6. Discord pagina "Wie kan jou toevoegen als een vriend"

Tip 7: deel geen persoonlijke informatie

Wanneer het aankomt op digitale veiligheid is er een gouden regel: deel geen persoonlijk identificeerbare informatie, zoals je naam, adres, wachtwoorden of telefoonnummer. Ook is het verstandig om Discord niet te verbinden met andere sociale media accounts. Deze informatie komt dan immers niet alleen in handen van Discord zelf, maar kan ook getoond worden op je profiel. Zo kunnen anderen jouw kinds social media account gebruiken om meer persoonlijke informatie buit te maken.

Gelukkig kun je op Discord de toestemmingen van andere partijen, zoals Reddit, beperken. Dit doe je als volgt:

 1. Klik op het tandwiel icoontje om de instellingen te openen.
 2. Screenshot van een Discord profiel waarbij het symbool voor instellingen is uitgelicht
 3. Selecteer ‘Verbindingen‘.
 4. Discord menu waarbij "Verbindingen" is uitgelicht
 5. Als er een bestaande koppeling is tussen Discord en een ander social media platform, verwijder je deze door op de ‘X’ naast het logo te klikken.
 6. Discord verbindingen waarbij het kruisje om een verbinding te verwijderen is uitgelicht

Discord terminologie

Aan het begin van dit artikel hebben we het al even gehad over wat Discord precies is. Als je onbekend bent met het platform, kun je nogal eens verward raken door de verschillende termen die erbij gebruikt worden. Daarom zullen we enkele belangrijke functionaliteiten van Discord extra toelichten.

Wat zijn Discord servers?

Om met anderen te praten, moet je deelnemen aan een zogenaamde server. Dit is een plek op het platform waar je alleen inkomt via een uitnodigingslink. Het is eigenlijk vergelijkbaar met een Facebook groep. Binnen één server bestaan er diverse channels waarin mensen met elkaar kunnen praten en chatten.

Een Discord server kan gebouwd zijn rondom een specifieke game, zoals Minecraft of Roblox, of interesse, zoals het leren van een taal. Ook bestaan er servers van bekende YouTubers of Twitch-streamers. Zelfs mainstream beroemdheden hebben soms hun eigen fanservers.

Er zijn twee soorten servers:

 • Privéservers (private servers). Je kind kan zelf een server hebben opgezet of deelnemen aan een server van bijvoorbeeld zijn of haar studiegroep. Deze server kun je zo instellen dat hij niet zichtbaar is voor het algemene publiek. Iedere Discord-gebruiker kan zo servers maken.
 • Openbare/publieke servers (public servers). Je kind kan ook deelnemen aan een grote openbare server, zoals de officiële Minecraft-server. Zo’n openbare server bestaat uit een zelfregulerende community. Zo kan de beheerder van de server zelf regels instellen die de rest van de deelnemers moeten volgen.

De beheerder van een server is in eerste instantie de enige die de instellingen kan aanpassen. Hij of zij kan andere leden blokkeren, uit de groep verwijderen, of (tijdelijk) dempen. Het is ook mogelijk dat de beheerder sommige taken delegeert.

Deelnemers naar wie deze taken gedelegeerd worden, worden admins of mods genoemd. Deze termen komen van de woorden administrator en moderator. Welke toestemmingen leden, mods en admins hebben kan de beheerder zelf instellen. Zo kan het zijn dat reguliere leden geen eigen emoji’s mogen gebruiken, maar mods wel.

Discord pagina met de toestemmingen van bepaalde rollen

Wat zijn Discord-channels?

Binnen een Discord-server zijn verschillende ‘categorieën‘ te vinden. Een categorie bestaat op zijn beurt uit een aantal zogenoemde channels. Hoe dat eruit ziet, zie je in de afbeelding hieronder. Onder de categorie ‘Information‘ vindt je de channels ‘server-information‘, ‘new-to-dnd‘, ‘new-to-discord‘ en ‘faq‘.

Discord Kanalen in een server

Een beheerder, of mod, heeft de mogelijkheid om bepaalde servers ontoegankelijk te maken voor alle leden. Zo hebben we al gezien dat een NSFW-channel alleen zichtbaar is voor volwassenen. Er zijn ook content creators die een channel alleen toegankelijk maken voor abonnees op Twitch bijvoorbeeld.

Een ander onderscheid in channels dat je kunt maken is dat tussen text- en voice-channels:

 • Text channels zijn de channels waarin gebruikers met elkaar chatten. Ze kunnen getypte berichten sturen, alsmede foto’s, video’s, links, emoji’s en stickers.
 • Voice channels zijn channels waarin je via de microfoon kunt praten met anderen. Deze channels worden ook wel ‘voice chats‘ genoemd. Het is in deze channels ook mogelijk om te videobellen.

Voice channels

De voice channels op Discord werken net anders dan videobellen via Skype of Zoom. Zo hoef je niet in te bellen. Simpelweg zo’n channel betreden is voldoende om deel te nemen.

Wanneer je kind een voice channel betreedt, kan het direct deelnemen aan het gesprek. Als de app of browser toestemming heeft om de microfoon te gebruiken, staat deze ook meteen aan. Het is echter mogelijk om zowel de microfoon als webcam uit te schakelen. Je kind kan dan nog steeds meeluisteren met het gesprek.

Het is bovendien erg gemakkelijk om een voice chat te verlaten. Stel dat het gesprek ongepast wordt, dan kan het met een druk uit de knop uit het gesprek stappen.

Discord voicechat waarbij de ophang-knop is uitgelicht

Hoe werken privéberichten in Discord?

Hoewel de meeste communicatie op Discord binnen verschillende servers plaatsvindt, is het mogelijk om privéberichten te sturen naar anderen. Deze worden ook wel ‘direct messages’, ‘DM’s‘ of ‘pb’s‘ genoemd. Ook voor privégesprekken geldt dat je één op één kunt (video)bellen. Het hoeft dus niet bij tekst te blijven.

Afhankelijk van iemands privacyinstellingen kunnen alleen vrienden of juist iedereen je kind een DM sturen. De standaardinstellingen laten de volgende mogelijkheden toe:

 • Je kind kan vriendenverzoeken ontvangen van iedereen.
 • Je kind kan DM’s ontvangen van iedereen met wie het in een server zit of met wie het bevriend is.

Deze instellingen kun je veranderen onder het kopje ‘Privacy & Security‘, zoals we eerder in dit artikel hebben aangegeven.

Wat zijn Discord custom emoji’s, stickers en bots?

Het is op Discord mogelijk om emoji’s en stickers te gebruiken die een ander heeft gemaakt. Normaal gesproken zijn emoji’s van die gele gezichtjes die een emotie uiten, zoals de welbekende smiley. Deze zelfgemaakte emoji’s en stickers op Discord kunnen echter ook NSFW content bevatten.

Ook Discord bots kunnen linken naar expliciete content. Een bot op dit platform is een programma dat je aan een server kunt toevoegen. Sommige serverbeheerders stellen bots in om grote servers te modereren. Andere bots maken het mogelijk samen te gamen of muziek te luisteren.

Zo is er de ‘Carl-bot’. Deze bot reageert telkens als iemand vraagt om een foto van een hond. Als de bot is geïnstalleerd en een serverlid typt ‘+dog’, dan plaatst de Carl-bot een foto van een hond.

Discord bot toont het plaatje van een hond

Op de website top.gg kun je een lijst met populaire bots vinden. Je zult zien dat de meeste hiervan onschuldig zijn, maar er bestaan ook bots die zijn gemaakt met slechte bedoelingen. Deze zijn geïnfecteerd met malware. Zo zijn er bots die speciaal zijn gemaakt om een channel te spammen met phishinglinks.

Hier komt het belang van goede servermods dus weer om de hoek kijken. Deze mods zijn namelijk de enigen die bots kunnen toevoegen aan een server.

Conclusie

Discord is een ideale manier voor je kind om contact te houden met vrienden. Ze kunnen via het platform samen gamen of gewoon gezellig bellen en chatten. Discord is echter niet uitsluitend voor kinderen bedoeld. Zo bestaat er de kans dat je kind in aanraking komt met ongepaste inhoud, zoals gewelddadige beelden. Daarom is het belangrijk om samen met je tiener ervoor te zorgen dat de online omgeving een veilige plek blijft.

Hiervoor stel je (samen) de privacyinstellingen goed in, zorg je dat je kind selectief is in het deelnemen aan servers en benadruk je het belang geen persoonlijke informatie te delen online. Het allerbelangrijkste blijft uiteraard om met je kind in gesprek te blijven over online veiligheid.

Wil je meer weten over hoe je je kind veilig houdt bij populaire apps? Neem dan eens een kijkje bij onze artikelen over hoe je je kind beschermt op:

Hoe veilig is Discord: veelgestelde vragen

Wil je snel antwoord op je vraag? Kijk dan of deze beantwoord wordt in onze FAQ. Zo niet, dan kun je hem altijd stellen in de reacties.

Om Discord te gebruiken moet je officieel 13 jaar of ouder zijn en de minimale leeftijd van digitale toestemming in je land hebt bereikt. In Nederland is dit 16 jaar.

Nu weten wij ook dat ook Nederlandse kinderen onder de 16 gebruik maken van Discord. In ‘Is Discord veilig?‘ lees je hoe je jezelf en je kind toch beschermt op het platform.

Er zijn enkele stappen die je kunt zetten om je kind te beschermen op Discord. Enkele voorbeelden zijn:

 1. Stel de privacyinstellingen goed in.
 2. Blijf bij geverifieerde servers.
 3. Deel geen persoonlijke informatie online.

Meer tips en tricks vind je in het artikel ‘Is Discord veilig?

Een Discord server is een verzameling aan kanalen waarin je met anderen kunt praten. Je hebt twee soorten Discord servers:

 1. Private servers. Dit zijn servers die niet voor iedereen toegankelijk zijn. Dat je berichten zijn afgeschermd voor anderen, wil echter niet zeggen dat Discord deze berichten zelf niet opslaat.
 2. Public servers. Van deze openbare servers kan iedereen lid worden.

 

Discord is in principe gratis. Je kunt echter een abonnement nemen op Discord Nitro of Discord Nitro Classic. Hiermee krijg je enkele handige voordelen, zoals de mogelijkheid om grotere bestanden te uploaden in een gesprek.

Meer over de verschillen tussen de verschillende abonnementen lees je in ‘Is Discord veilig?

Techredacteur
Tamara is al jaren bezig met taal en communicatie. De steeds vernieuwde kennis over tech en cybersecurity weet ze zo goed over te brengen op het grote publiek. Tamara is geïnteresseerd in kwesties rondom (overheids)censuur en de balans tussen privacy en vrijheid online.
1
Reacties
Plaats een reactie
 1. Zeer slechte communicatie middel. Iedereen moet erg opletten voor hun kinderen te beschermen. Er zijn inderdaad slechte mensen op discord. Echte afrader. Als je je kind houdt en wil je veilig houden dan geen DISCORD!!!!!!

Een reactie plaatsen