Is Instagram veilig voor jongeren? Wat ouders moeten weten

Jongen met een tablet naast een Instagram like-symbool
Klik hier voor een samenvatting van dit artikel
Samenvatting: is Instagram veilig voor kinderen en tieners?

Instagram is een van de populairste social media-apps die er zijn, vooral onder tieners. Daarom is het belangrijk dat ouders weten welke risico’s hun kinderen lopen.

Allereerst is Instagram zo opgebouwd dat het zeer verslavend is, en kinderen kunnen met iedereen op het platform in contact komen. Dit brengt verschillende gevaren met zich mee, zoals cyberpesten, een laag zelfbeeld, problemen met het lichaamsbeeld, stalking, phishing, en meer.

Helaas biedt Instagram momenteel geen streng ouderlijk toezicht. Het heeft echter wel een aantal privacyfuncties waarvan iedere ouder zou moeten weten hoe hij/zij deze instelt. Je kunt onder andere:

 • Een privé account hebben waarmee je voorkomt dat vreemden berichten zien of sturen.
 • Ongewenste interacties met andere gebruikers beperken.
 • Gevoelige inhoud blokkeren die ongeschikt is voor kinderen.

Wil je meer weten over ouderlijk toezicht op Instagram en hoe je je kinderen veilig houdt? Lees dan het volledige artikel hieronder.

Met meer dan een miljard actieve gebruikers is Instagram een van de populairste sociale media-apps. Van al deze gebruikers is maar liefst acht procent tussen de 13 en 17 jaar oud. Dit roept belangrijke vragen op. Is Instagram veilig voor kinderen en tieners? En wat kunnen ouders doen om ervoor te zorgen dat hun kinderen veilig blijven? Dit artikel onderzoekt de eventuele gevaren van Instagram voor kinderen en welk ouderlijk toezicht mogelijk is.

Is Instagram veilig voor kinderen?

Net als andere socialemediaplatforms, zoals YouTube en Reddit, is Instagram gemaakt om verslavend te zijn. De dienst wil dat zoveel mogelijk mensen de app zo lang mogelijk gebruiken. Dat je lang achter het scherm zit is echter niet het enige probleem met dit platform.

Op Instagram kunnen gebruikers afbeeldingen en video’s delen en bekijken, andere mensen volgen en met hen communiceren, en privéberichten (bekend als ‘direct messages’ of ‘DMs’) sturen naar iedereen die op de app zit. Dit betekent dat kinderen met iedereen op het platform in contact kunnen komen zonder volledig te weten wie die persoon is.

Op Instagram zijn er veel neppe accounts. Ook kunnen er kinderlokkers actief zijn. Bovendien is Instagram eigendom van Facebook – tegenwoordig Meta – dat berucht is om zijn duistere privacypraktijken en gebrek aan regulering van de inhoud.

Met het oog op deze zaken volgen hieronder enkele van de belangrijkste gevaren van Instagram waar ouders rekening mee moeten houden als ze hun kinderen toestaan het platform te gebruiken.

Cyberpesten op Instagram

Als je op Google zoekt naar “cyberpesten op Instagram” vind je eindeloos veel nieuwsberichten en artikelen over dit onderwerp.

De Annual Bullying Survey uit 2017 vroeg respondenten of zij ooit online gepest zijn en zo ja, op welk platform. Van alle jonge respondenten die online zijn gepest, gebeurde dit in 42% van de gevallen op Instagram.

Een enquête uit 2019 van het Cyberbullying Research Center onder scholieren liet zien dat 36,5% van de ondervraagden cyberpesten heeft meegemaakt op een moment in hun leven. Dit kan zowel door vrienden en klasgenoten als door willekeurige vreemden zijn gebeurd.

Het is dus duidelijk dat cyberpesten een grote bedreiging vormt voor kinderen op alle socialemediaplatforms. Helaas kan dit ernstige gevolgen hebben op de lange termijn, zoals emotionele problemen, depressie, geweld, en meer.

Emotionele effecten op jongeren

Instagram is uitgebreid in verband gebracht met angst, een negatief lichaamsbeeld en andere negatieve effecten bij gebruikers van alle leeftijden.

Het is echter vooral schadelijk voor de geestelijke gezondheid van jongeren, vooral tienermeisjes. Dit komt omdat het platform de neiging heeft om gedrag te bevorderen wat kinderen emotioneel kan beschadigen. Voorbeelden zijn constante vergelijkingen met anderen en een behoefte aan perfectie. Tieners kunnen zich gemakkelijk buitengesloten en minderwaardig voelen als ze niet hetzelfde uiterlijk of dezelfde levensstijl hebben als ze bij anderen online tegenkomen.

Bovendien wordt Instagram overspoeld door beroemdheden en influencers die misleidende informatie kunnen verspreiden, van onderwerpen aangaande gezondheid tot politieke kwesties. Zij kunnen kinderen ook aanmoedigen om producten en diensten te kopen die nep, schadelijk, extreem duur of simpelweg onnodig zijn.

Instagram privacykwesties

Net als andere websites en apps verzamelt Instagram informatie over gebruikers. Het kan een privacy-nachtmerrie zijn als kinderen en tieners persoonlijke informatie over zichzelf posten.

Stel je voor dat een vreemde te weten komt wie de vrienden van je kinderen zijn, waar ze naar school gaan, hoe hun dagelijkse routine eruitziet en waar ze graag naartoe gaan in het weekend. Het is vrij eenvoudig om deze informatie uit Instagramprofielen en -posts te halen. Kinderen kunnen vervolgens in het echte leven worden gestalkt en in gevaarlijke situaties worden gebracht.

Bovendien kunnen vreemden de contactinformatie van je kind in handen krijgen en via verschillende kanalen beginnen met pesten, spammen of catfishen.

Daarnaast is er een overvloed aan Instagram-scams waar kinderen het slachtoffer van kunnen worden. Dit varieert van phishing tot misleidende aanbiedingen, de verkoop van namaakproducten en nog veel meer.

Zo houd je jongeren veilig op Instagram

Alle bovengenoemde risico’s maken het van essentieel belang om de privacycontroles die Instagram biedt in te stellen. Helaas biedt Instagram niet specifiek ouderlijk toezicht aan. Toch zijn er verschillende stappen die ouders kunnen nemen om Instagram veiliger te maken voor kinderen en tieners. Hieronder staan onze beste tips.

1. Praat met je kinderen

Allereerst is het belangrijk om de gevaren van sociale media te bespreken met je kinderen, en uit te leggen hoe ze het veilig kunnen gebruiken. Kinderen simpelweg verbieden om de platforms te gebruiken is geen oplossing. Praat in plaats daarvan over privacy en help ze de hieronder genoemde instellingen te wijzigen.

2. Schakel het delen van locaties uit

Het taggen van je locatie in posts maakt het voor stalkers en anderen vrij eenvoudig om kinderen in het echte leven op te sporen. Het is dus sterk aan te raden om de locatie in Instagram-posts uit te schakelen.

Helaas kun je het delen van locaties op Instagram niet volledig uitschakelen. Zorg er daarom voor dat je kinderen zelf geen locatie toevoegen aan Instagram-posts. Het is wel mogelijk om de locatiegegevens van eerdere posts te verwijderen. Bij deze tip moeten we een kanttekening zetten. Het leek bij ons voor de Android-versie niet te werken. Op de iOS-app van Instagram werkt deze manier wel. Volg onderstaande stappen om de locatiegegevens van posts te verwijderen:

 1. Ga naar het profiel van je kind en tik op de drie stippen boven een post met een locatie-tag.
 2. Klik op ‘Bewerken‘.
 3. Instagram menu waar "Bewerken" is uitgelicht
 4. Nu kun je bij Android het bericht bewerken. Tik op de naam van de locatie en verwijder deze. Bij iOS kun je er expliciet voor kiezen om de locatie te verwijderen.
 5. De locatie lijkt nu weg te zijn. Controleer op je Android-telefoon of dit ook daadwerkelijk het geval is.

3. Beperk de schermtijd van de app

Zoals we al uitlegden, is Instagram zeer verslavend. Urenlang gebruik van de app kan nadelige gevolgen hebben voor het emotionele welzijn van kinderen. Om dit tegen te gaan, kun je een dagelijks limiet instellen voor het gebruik van de app. Je ontvangt dan een herinnering wanneer het limiet is bereikt en het tijd is om de app af te sluiten. Volg deze instructies om het in te stellen:

 1. Klik op de drie lijntjes rechtsboven bij de profielpagina van je kind. Selecteer vervolgens ‘Instellingen‘.
 2. Tik op ‘Account‘ en vervolgens op ‘Je activiteit‘.
 3. Klik op ‘Tijd‘. Dit laat de gemiddelde tijd zien die je dagelijks op Instagram doorbrengt.
 4. Instagram scherm "Je activiteit" waar het tabblad "Tijd" is uitgelicht
 5. Je kunt een limiet instellen bij ‘Dagelijkse tijdslimiet instellen‘.
 6. Selecteer het tijdslimiet en klik op ‘Herinnering instellen‘.

Wanneer het geselecteerde tijdslimiet is bereikt, zal Instagram je kind eraan herinneren de app niet meer te gebruiken. Natuurlijk is dit geen onfeilbare methode, want kinderen kunnen de app alsnog gebruiken zodra de limiet is bereikt. Om dit te voorkomen kun je externe apps voor ouderlijk toezicht downloaden.

4. Stel de privacyinstellingen van Instagram in

Instagram biedt een reeks privacyinstellingen die je kunt aanpassen om het veiliger te maken voor kinderen en tieners. Hieronder bekijken we ze stuk voor stuk.

Aangezien Instagram vooral een mobiel platform is, gelden de instructies die we geven voor de Instagram-app op Android en iOS. Mogelijk zijn ze niet allemaal beschikbaar op het web of de desktopversie.

Volg onderstaande stappen om naar de privacyinstellingen van Instagram te gaan:

 1. Open het Instagramaccount van je kind en ga naar het profiel-gedeelte.
 2. Klik op het icoon met drie horizontale lijnen rechts bovenin.
 3. Instagram profiel waarbij het hamburgermenu is uitgelicht
 4. Klik op ‘Instellingen‘.
 5. Instagram menu waarbij "Instellingen" is uitgelicht
 6. Klik vervolgens op ‘Privacy‘.
 7. Instagram menu waarbij "Privacy" is uitgelicht

Van hieruit heb je toegang tot elk van de instellingen die in de volgende sectie worden beschreven.

Zo stel je de privacyinstellingen op Instagram in

Ondanks de openbare aard van Instagram en andere sociale media-apps, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om de privacy op Instagram te verbeteren. Als je deze volgt voor de Instagram-accounts van je kinderen, voorkom je dat vreemden contact met hen opnemen, en verberg je alle of de meest aanstootgevende inhoud. Hieronder bespreken we de maatregelen die je kunt nemen om de Instagram privacyinstellingen van je kinderen op orde te stellen.

Instellen op privé account

Instagram-gebruikers kunnen ofwel een openbaar profiel, ofwel een privé profiel hebben. Openbare accounts zijn voor iedereen zichtbaar, terwijl privé accounts besloten zijn. Bij laatstgenoemde moet de eigenaar ‘volgverzoeken’ goedkeuren voordat iemand de posts kan bekijken of berichten kan sturen. Foto’s en video’s die aan een openbaar account zijn toegevoegd, worden allemaal beschouwd als openbare berichten.

Kinderen kunnen het beste hun account op privé zetten als ze iets persoonlijks over zichzelf delen op het platform. Instagram laat je het type account kiezen wanneer je het voor het eerst instelt, maar je kunt het ook op ieder moment als volgt controleren:

Controleer op de Instagram-pagina met privacyinstellingen of ‘Privéaccount‘ is ingeschakeld.

Instagram menu "Privacy" waar "Privéaccount" is uitgelicht

Tijdelijk ongewenste interacties beperken

Als je kind wordt lastiggevallen op Instagram, kun je tijdelijk alle ongewenste opmerkingen en berichten beperken.

 1. Druk op de privacyinstellingen-pagina op ‘Beperkingen‘ en klik vervolgens op ‘Doorgaan‘.
 2. Instagram menu "Privacy" waar "Beperkingen" is uitgelicht
 3. Selecteer wie moet worden beperkt en hoe lang interacties moeten worden beperkt. Dit kan vanaf één dag tot vier weken zijn.

Verberg beledigende opmerkingen

Instagram kan je kind automatisch beschermen tegen opmerkingen en berichtverzoeken die aanstootgevend taalgebruik bevatten. Je kunt hier ook woorden toevoegen die je wilt uitfilteren.

 1. Tik op de privacyinstellingen pagina op ‘Verborgen woorden‘.
 2. Instagram menu "Privacy" waar "Verborgen woorden" is uitgelicht
 3. Schakel vervolgens ‘Opmerkingen verbergen‘ in.
 4. Instagram scherm "Verborgen woorden" waar "Opmerkingen verbergen" is uitgelicht
 5. Je kunt ook ‘Geavanceerd opmerkingsfilter‘ en ‘Berichtverzoeken verbergen‘ inschakelen.
 6. Instagram scherm "Verborgen woorden" waar "Geavanceerd opmerkingsfilter" en "Berichtverzoeken verbergen" zijn uitgelicht
 7. Druk bij ‘Aangepaste woorden en zinsdelen‘ op ‘Lijst beheren‘.
 8. Instagram scherm "Verborgen woorden" waar "Lijst beheren" is uitgelicht
 9. Type de woorden en zinsdelen in die je wilt wegfilteren en druk op ‘Toevoegen‘.
 10. Instagram scherm "Woorden of zinnen toevoegen"

Blokkeer opmerkingen

Als je kind ongepast commentaar op zijn of haar berichten krijgt, kun je specifieke gebruikers blokkeren.

 1. Klik onder privacyinstellingen op ‘Opmerkingen‘.
 2. Instagram menu "Privacy" waar "Opmerkingen" is uitgelicht
 3. Klik vervolgens op ‘Opmerkingen blokkeren van‘.
 4. Instagram scherm "Opmerkingen" waar "Opmerkingen blokkeren van" is uitgelicht
 5. Tik op het aantal personen en typ de gebruikersnaam in van degene die je wilt blokkeren.
 6. Klik op ‘Blokkeren‘ wanneer de juiste naam verschijnt.
 7. Instagram lijst waar je kunt selecteren of je iemand wil blokkeren

Verberg berichten en tags

Op Instagram kun je het aantal vind-ik-leuks en weergaven verbergen van de berichten die je in je feed ziet. Het is verstandig om deze functie op kinderaccounts in te schakelen. Het kan namelijk helpen een ongezonde vergelijking tegen te gaan tussen het aantal likes en views van het eigen account en andere accounts. In hetzelfde gedeelte kun je ook bepalen wie je kind kan taggen in posts.

 1. Klik op ‘Berichten‘ op de privacyinstellingen-pagina.
 2. Instagram menu "Privacy" waar "Berichten" is uitgelicht
 3. Schakel ‘Aantal vind-ik-leuks en weergaven verbergen‘ in.
 4. Selecteer onder ‘Tags toestaan van‘ ofwel ‘Mensen die je volgt‘ ofwel ‘Niemand‘.
 5. Tik op ‘Tags handmatig goedkeuren‘ en schakel deze optie in zodat je kind niet zonder toestemming kan worden getagd in irrelevante berichten.
 6. Instagram pagina "Berichten" waarbij meerdere opties zijn uitgelicht

Vermeldingen

Vermeldingen zijn vergelijkbaar met tags. Als je ze uitschakelt, kunnen anderen de gebruikersnaam van je kind niet vermelden in Instagram-stories, opmerkingen, foto’s en video’s.

 1. Klik in de privacy-instellingen pagina op ‘Vermeldingen‘.
 2. Instagram menu "Privacy" waar "Vermeldingen" is uitgelicht
 3. Selecteer ofwel ‘Personen die je volgt‘ ofwel ‘Niemand‘.
 4. Instagram scherm "Mentions" waar de opties om vermeldingen niet toe te staan zijn uitgelicht

Schakel de activiteitsstatus uit

De activiteitsstatus laat mensen die je volgt of een bericht stuurt weten wanneer je online bent of voor het laatst actief bent geweest op Instagram. Als je dit uitschakelt, weet niemand wanneer je kind de app actief gebruikt.

 1. Klik bij de privacyinstellingen-pagina op ‘Activiteitsstatus‘.
 2. Instagram menu "Privacy" waar "Activiteitsstatus" is uitgelicht
 3. Zorg dat ‘Activiteitsstatus weergeven‘ is uitgeschakeld.
 4. Instagram scherm "Activiteitsstatus"

Berichten beperken

Bij deze instelling voorkom je dat vreemden berichten sturen naar je kind en ook dat je kind wordt toegevoegd aan onbekende groepschats.

 1. Tik bij de privacyinstellingen op ‘Chatberichten‘.
 2. Instagram menu "Privacy" waar "Chatberichten" is uitgelicht
 3. Klik bij iedere optie of je berichtverzoeken wilt toestaan of niet. Wanneer je je Facebook-account aan je Instagram-account hebt gekoppeld, zullen hier meer opties tussen staan.
 4. Klik onder ‘Groepschats‘ op ‘Wie kan jou toevoegen aan groepen?‘.
 5. Instagram scherm "Opties voor chatberichten" waar "Wie kan jou toevoegen aan groepen?" is uitgelicht
 6. Selecteer ‘Alleen mensen die je volgt op Instagram‘.
 7. Instagram optie om in te stellen dat alleen mensen die je volgt je kunnen toevoegen aan groepen

Tot zover de privacyinstellingen van je account die je kunt wijzigen om Instagram veiliger te maken voor kinderen. Er is echter nog veel meer dat je kunt doen, zoals we in de volgende stappen uitleggen.

Onbekende volgers verwijderen

Het is verstandig om ervoor te zorgen dat je kinderen niet door vreemden worden gevolgd op Instagram. Je kunt de lijst met volgers op ieder moment controleren met de onderstaande stappen.

 1. Open de Instagram-app van je kind en ga naar het tabblad ‘Profiel’.
 2. Tik op het aantal volgers van het account.
 3. Instagram profiel waarbij het aantal volgers is uitgelicht
 4. Blader door de lijst en tik op de knop ‘Verwijderen‘ naast iedere volger die je niet goedkeurt. Je kunt op de naam van een volger tikken om zijn of haar volledige profiel te bekijken voordat je het account verwijdert.
  Tip: doe dit samen met je tiener en vraag hem of haar wie de persoon is, zodat het een gezamenlijk proces wordt en je geen inbreuk maakt op zijn of haar privacy.
 5. Instagram menuInstagram scherm "Volgers" waar opties om iemand te verwijderen is uitgelicht

Ontvolg ongeschikte accounts

Net als bij het verwijderen van ongewenste volgers, kun je ook kijken wie je kind allemaal volgt om te voorkomen dat hij of zij ongeschikte inhoud op Instagram te zien krijgt.

 1. Open de app van Instagram en ga naar ‘Profiel’.
 2. Klik bovenaan op ‘Volgend‘.
 3. Instagram profiel waarbij het aantal volgende profielen is uitgelicht
 4. Je kunt op een profiel klikken om het te bekijken.
 5. Als je op ‘Volgend‘ klikt, stop je meteen met het volgen van deze persoon.
 6. Instagram scherm "Volgend" waar opties om iemand te ontvolgen zijn uitgelicht
 7. Je kunt ook op het pictogram met de drie puntjes tikken om iemand te dempen in plaats van direct te ontvolgen. Op deze manier blijft de persoon in de volglijst staan, maar verschijnen zijn of haar berichten niet in de feed van je kind.

Gebruikers blokkeren of rapporteren

Als een Instagram-account je kind lastigvalt, kun je dit account blokkeren en melden. Dit zal verdere interactie voorkomen en Instagram waarschuwen over het probleem waarmee je te maken hebt.

 1. Om iemand op Instagram te blokkeren of te rapporteren, ga je naar zijn of haar profiel en tik je rechtsboven op het pictogram met de drie stippen.
 2. Instagram profiel waarbij de drie bolletjes voor het menu zijn uitgelicht
 3. Klik op ‘Blokkeren‘.
 4. Instagram menu waar de optie "Blokkeren" is uitgelicht
 5. Selecteer een optie om ofwel het huidige account, ofwel nieuwe door hem of haar aangemaakte accounts te blokkeren.
 6. Instagram scherm waarin wordt gevraagd of je iemand wil blokkeren
 7. In hetzelfde menu kun je op ‘Blokkeren en rapporteren’ drukken en een optie selecteren om de gebruiker ook te rapporteren.
 8. Instagram scherm waarin wordt gevraagd of je iemand wil blokkeren waarbij de optie "Blokkeren en rapporteren" is uitgelicht
 9. Mocht je een gebruiken alleen willen rapporteren, selecteer dan de optie ‘Rapporteren…’.
 10. Instagram menu waarbij "Rapporteren..." is uitgelicht

Aanstootgevende berichten melden

Behalve accounts rapporteren, kun je ook individuele posts uit de Instagram-feed melden.

 1. Tik op de drie puntjes rechtsboven de post en selecteer ‘Rapporteren‘.
 2. Instagram menu waarbij "Rapporteren..." is uitgelicht
 3. Selecteer een reden uit de lijst en volg de instructies op het scherm.
 4. Instagram scherm "Rapporteren" waar je opties kunt aanvinken waarom je een bericht wil rapporteren

Advertenties beheren

Instagram verdient inkomsten met advertenties en bevat zeer gerichte reclame. Deze kunnen thema’s en onderwerpen voor volwassenen bevatten die ongeschikt zijn voor kinderen. Je kunt deze advertentie-inhoud als volgt beperken.

 1. Ga naar het Instagram-profiel van je kind en klik op de drie lijntjes rechts bovenin.
 2. Instagram profiel waarbij het hamburgermenu is uitgelicht
 3. Klik op ‘Instellingen‘ en vervolgens op ‘Advertenties‘.
 4. Klik op ‘Advertentie-onderwerpen‘ en tik op de onderwerpen waarvan je niet wilt dat je kind ze ziet in reclames op Instagram. Je kunt slechts een beperkt aantal onderwerpen selecteren. Klik wanneer je klaar bent op ‘Opslaan‘.
 5. Instagram menu "Advertenties" waar "Advertentie-onderwerpen" is uitgelicht

Gevoelige inhoud blokkeren

Instagram biedt een grote variatie aan inhoud, waaronder posts over gevoelige onderwerpen die kinderen van streek kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan posts met geweld, misdaad, hate speech, enzovoorts. Je kunt dergelijke inhoud beperken.

 1. Open de Instagram-app en ga naar ‘Profiel’.
 2. Klik op de drie lijntjes rechtsboven.
 3. Instagram profiel waarbij het hamburgermenu is uitgelicht
 4. Selecteer ‘Instellingen‘ en vervolgens ‘Account‘.
 5. Druk op ‘Controle op gevoelige inhoud‘.
 6. Selecteer ‘Nog meer beperken‘ om mogelijk verontrustende of aanstootgevende inhoud tot een minimum te beperken.
 7. Instagram scherm "Controle op gevoelige inhoud" waar "Nog meer beperken" is uitgelicht

Je Instagram-account deactiveren of verwijderen

Het is mogelijk om een account tijdelijk te deactiveren, of permanent te verwijderen. Aangezien Instagram eigendom is van Meta, is het onduidelijk welke gebruikersgegevens het bedrijf op zijn servers bewaart nadat het account is verwijderd. Meta is namelijk niet transparant over deze informatie. Een Instagram-account verwijderen of uitschakelen moet je via de browser doen. Het proces werkt momenteel niet op de mobiele app.

Een Instagram-account tijdelijk uitschakelen

 1. Ga naar de website van Instagram op een desktop of mobiele browser (dus niet de app), en log in bij het account van je kind.
 2. Klik op de profielfoto rechtsboven (of rechtsonder op je telefoon) en klik op ‘Instellingen‘.
 3. Scrol bij ‘Profiel bewerken‘ omlaag en klik op ‘Mijn account tijdelijk uitschakelen‘.
 4. Instagram scherm "Profiel bewerken" waar de optie "Mijn account tijdelijk uitschakelen" is uitgelicht
 5. Nu kun je een reden selecteren voor het uitschakelen van je account uit de gegeven opties. Vul ook het wachtwoord van je account in.
 6. Klik op ‘Account tijdelijk uitschakelen‘ om het uitschakelen te bevestigen.
 7. Instagram scherm waar je je account tijdelijk kunt uitschakelen

Een Instagram-account permanent verwijderen

 1. Ga naar de pagina om je account te verwijderen vanuit de browser op je mobiel of computer. Log in op het account van je kind.
 2. Selecteer een optie van het menu naast ‘Waarom wil je [je account] verwijderen?‘. Vul ook je wachtwoord nogmaals in.
 3. Klik op ‘[je account] verwijderen‘.
 4. Instagram pagina "Je account verwijderen"

Hoe gaat Instagram om met zorgen over veiligheid?

In maart 2021 kondigde Instagram nieuwe maatregelen aan om jonge gebruikers te beschermen. Het meest opvallende is dat het platform werkt aan meer geavanceerde kunstmatige intelligentie en machine learning-technologieën om de echte leeftijd van gebruikers te achterhalen. Voor het aanmaken van een account vereist Instagram namelijk dat gebruikers minstens dertien jaar oud zijn. De geboortedatum die een gebruiker bij het aanmelden invoert is echter moeilijk te verifiëren.

Verder neemt Instagram de volgende veiligheidsmaatregelen:

 • Nieuwe gebruikers van onder de zestien jaar (of achttien jaar in sommige landen) krijgen automatisch een privé account. Als een jongere al een openbaar account heeft, zal Instagram hem of haar op de hoogte stellen van de voordelen van een privé account. Ook herinnert het platform de jongere er in dit geval aan de privacyinstellingen te controleren.
 • Vreemden die ‘mogelijk verdacht gedrag’ vertonen, kunnen geen contact leggen met kinderen en tieners op Instagram.
 • Gebruikers van jonger dan achttien jaar krijgen alleen advertenties te zien op basis van ‘leeftijd, geslacht en locatie’. Zij zien dus geen advertenties op basis van interesses of activiteiten. Dit is om mogelijk ongepaste inhoud te beperken.
 • Volwassenen kunnen geen direct messages sturen naar personen van onder de achttien jaar, tenzij de ontvanger hen volgt.
 • Het zal voor volwassenen lastiger zijn om te zoeken naar profielen en inhoud van kinderen en tieners.

Conclusie: ouderlijk toezicht op Instagram heeft een boost nodig

Gezien de populariteit van Instagram onder jonge internetters, denken we dat het platform zou kunnen profiteren van meer verfijnd ouderlijk toezicht. Een voorbeeld is een exclusieve app voor kinderen en tieners, net als YouTube heeft gedaan met YouTube Kids.

Met de juiste begeleiding en ondersteuning kan een jonge Instagram-gebruiker genieten van de voordelen van het platform en andere apps voor een leuke, leerzame en inspirerende ervaring. De sleutel hiervoor is kinderen vanaf jonge leeftijd te informeren over de digitale wereld. Zo leren ze de basis om online veilig te blijven.

Wil je weten wat de veiligheidsrisico’s van andere populaire apps voor jongeren zijn? Wij hebben onderzoek gedaan naar de volgende platformen:

Is Instagram veilig voor kinderen? Veelgestelde vragen

Lees onze veelgestelde vragen hieronder als je op zoek bent naar meer informatie over de veiligheid van kinderen op Instagram.

Momenteel is er geen kindvriendelijke versie van Instagram. In maart 2021 kondigde het platform plannen aan voor een kindvriendelijke versie van de app, net als YouTube Kids. Dit werd echter uitgesteld na kritiek van ouders die zich zorgen maken over de veiligheid van de sociale media-app.

Instagram is zeer verslavend en heeft weinig inhoudsregulering. Iedereen kan zonder veel supervisie een account aanmaken, alles posten en met iedereen in contact komen. Dit brengt gevaren met zich mee, zoals Instagram-scams, cyberpesten, emotionele effecten en privacykwesties.

Instagram heeft geen specifiek ouderlijk toezicht, maar het heeft een reeks privacyfuncties die ouders kunnen gebruiken om Instagram veiliger te maken voor kinderen en tieners. Deze omvatten de optie om een account privé te houden, ongewenste interacties met vreemden te beperken, gevoelige inhoud te beheren, aanstootgevende opmerkingen en berichten te blokkeren, en meer.

Je kunt de privacyinstellingen aanpassen bij het account van je kind om te voorkomen dat vreemden online met je kinderen praten. Daarnaast kun je overwegen om apps voor ouderlijk toezicht te gebruiken waarmee je de online activiteiten van je kinderen kunt volgen. Lees meer over hoe je je kinderen online veilig houdt.

Techredacteur
Emi heeft een achtergrond in internationale betrekkingen en veiligheid en is met name geïnteresseerd in overheidscensuur en internetvrijheid. Vraagstukken over online privacy en vrijheden worden door de digitalisering namelijk steeds vaker een politieke kwestie.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen