Veilig videobellen en online vergaderen: de beste programma’s, ook voor je privacy

Persoon is aan het videobellen met anderen

Een groot deel van werkend Nederland zit momenteel thuis. Daarom schreven wij eerder al deze complete handleiding voor veilig thuiswerken. Het thuiskantoor is voorlopig ingericht en overleg vindt online plaats middels videoconference software. Privé gebruik je wellicht WhatsApp of FaceTime om in contact te blijven met vrienden en familie, maar voor het werk worden hier meestal andere programma’s voor gebruikt. Er zijn behoorlijk wat programma’s beschikbaar waarmee je kan videobellen en overleggen met collega’s en zakelijke contacten.

Uit een enquête die wij eind maart 2020 uitzetten blijkt dat zo’n 70% van de werkende respondenten videoconference software gebruikt voor het werk. Ook geeft ongeveer 65% van de werkende respondenten aan momenteel vaker gebruik te maken van dergelijke applicaties dan voorheen, sinds de uitbraak van de coronacrisis. De volgende applicaties zijn populair:
Cijfers video conference software gebruik

Zo’n 44% van de werkende respondenten geeft aan privacy een belangrijk aspect te vinden bij het gebruikmaken van videoconference software. In dit artikel zetten we daarom een aantal goede programma’s op een rij om online mee te vergaderen, maar we bespreken ook veelgebruikte applicaties die je eigenlijk beter links kan laten liggen als je waarde hecht aan je privacy.

Overzicht: Programma’s om te videobellen en online te vergaderen

Scherm met spraakballonnetjesAlle besprekingen en meetings die tijdens het thuiswerken worden gehouden, zullen grotendeels online plaatsvinden. Dit betekent dat ook hier een veilig programma voor moet worden gevonden. Veel bedrijven gebruiken videobellen om vergaderingen te houden. Dat is gemakkelijk, want dan kun je elkaar zien terwijl je praat, net als wanneer je gewoon op kantoor bent. Er zijn veel verschillende opties voor veilig videobellen, ieder met zijn eigen voor- en nadelen. Ook zijn er programma’s die enkel chat- of audiocommunicatie toestaan. Hier volgen een aantal bekende en minder bekende mogelijkheden. We zullen ook specifiek enkele goede opties met het oog op privacy uitlichten.

NaamPrijs per maandPrivacyMaximum aantal deelnemers videocallBeveiligingsmaatregelen
EyesonGratis/$9-$99Redelijk4-100SSL/TLS + DTLS/SRTP
Google HangoutsGratisMatig150Géén end-to-end-encryptie
GoToMeeting€10,75-€14,33Goed150-250End-to-end-encryptie (SSL) en 128-bit AES-encryptie
JamiGratisGoed4TLS 1.3 + RSA-key
JitsiGratisRedelijkGeen limiet (maar trager bij 10+ gebruikers)Géén end-to-end-encryptie in standaardversie
Join.meGratis/€9-€24Goed5-250256-bit TLS-codering
Microsoft TeamsGratis/€4,20Matig5000Verplichte tweestapsverificatie
MiroGratis/$8-$16Goed2-50SSL/TLS + AES 256-bit encryptie
SignalGratisGoed2End-to-end-encryptie
SkypeGratisMatig50TLS + AES 256-bit encryptie
SlackGratis/€6,23-€11,75Redelijk15 (bij betaalde abonnementen)EKM + DLP
WebExGratis/$9-$299Matig1000End-to-end-encryptie
WhatsAppGratisMatig4End-to-end-encryptie
WherebyGratis/$9,99Redelijk4 (12 tot 50 voor betaalde versies)DTLS-SRTP en end-to-end-encryptie
WickrGratis/$4,99-$25,00Goed30 (50 voor betaalde versies)End-to-end-encryptie
Wire€4,00-€8,00Goed10End-to-end-encryptie
ZoomGratis/€13,99Matig100 (maximaal 40 minuten bij gratis versie)TLS + AES 256-bit encryptie

Eyeson

Eyeson logoHet voordeel van Eyeson is dat het erg weinig data verbruikt en je het niet hoeft te downloaden en installeren. Binnen een paar seconden heb je een meeting opgezet. Eyeson heeft een gratis versie en verschillende betaalde abonnementen ($9 per maand per host, met extra opties voor grote bedrijven). De goedkoopste versie (€130 per jaar) is bedoeld voor één host, terwijl de duurdere versies (€1300 per jaar) tot wel tien hosts tellen en daarmee tot 25 parallelle meetings kunnen plaatsvinden.

Eyeson gebruikt SSL/TLS encryptie en beschermt zijn video- en audiostreams met DTLS/SRTP. Bovendien wordt alle data van gebruikers in sterk beveiligde Europese datacenters, die zich 100% aan de Europese AVG houden. De data die Eyeson tijdens een videovergadering verzamelt en tijdelijk opslaat, wordt weer van de cloudserver verwijderd nadat de meeting is beëindigd.

Net als bij Whereby, waar je later meer over leest, plaatsen wij echter enkele kanttekeningen bij het privacybeleid van Eyeson, met name de mogelijkheden die het bedrijf heeft data te delen met externe partijen.

Google Hangouts

Google-Hangouts-Icon-LogoGoogle Hangouts is een platform dat zowel binnen je browser als binnen de app of via een extensie werkt. Je kunt er gratis mee chatten, videobellen en audiobellen. Omdat Google Hangouts onderdeel is van Google, kun je al gokken dat het niet het meest privacy-veilige platform is. Het geeft je de mogelijkheid om gratis met tot wel 150 mensen tegelijkertijd te bellen. Door het delen van een link kun je mensen uitnodigen deel te nemen aan een gesprek.

Het grote nadeel van Google Hangouts is dat het geen gebruik maakt van end-to-end-encryptie, zoals veel andere platformen. Dit betekent dat, mocht de nood aan de man zijn, Google jouw gesprekken kan lezen. Al je gesprekken worden namelijk ook opgeslagen. Vanwege de encryptie die Google gebruikt, zijn je conversaties wél onzichtbaar voor anderen.

GoToMeeting

GoToMeeting Logo

GoToMeeting is een service die speciaal voor bedrijven is ontwikkeld. Het geeft je de mogelijkheid om telefonische en videovergaderingen te starten, je scherm te delen en opnames en transcripties te maken. Het werkt zowel op mobiel als desktop en heeft een gratis evaluatieversie van 14 dagen. Je hoeft hier geen betalingsgegevens voor in te voeren. GoToMeeting heeft een Professional-abonnement (€10,75 per organisator per maand met maximaal 150 deelnemers) en een Business-versie (€14,33 per organisator per maand met maximaal 250 deelnemers). Deelnemers hebben overigens zelf geen GoToMeeting-account nodig, zolang de organisator die maar heeft.

GoToMeeting gebruikt end-to-end-encryptie met SSL en 128-bit AES-encryptie. Je gesprekken zullen dus niet door anderen gelezen kunnen worden. Ook geeft de dienst aan dat onversleutelde informatie nooit op hun systemen wordt opgeslagen. LogMeIn, het bedrijf achter GoToMeeting, werkt bovendien volgens de regels van de AVG. In 2019 ontdekte Swascan, een Europese autoriteit op het gebied van cybersecurity, een zwakheid in het systeem van GoToMeeting en werkte samen met het bedrijf om het lek te dichten.

GoToMeeting heeft geen eigen privacybeleid, wat het lastig maakt om uit te vinden hoe alles precies geregeld is. In het privacybeleid van de overkoepelende organisatie, LogMeIn, staat dat ze mogelijk persoonlijke informatie delen met andere serviceproviders, zakenpartners, geaffilieerde bedrijven binnen hun bedrijfsstructuur, en voor legale doeleinden. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat GoToMeeting goed versleuteld is en samenwerkt met betrouwbare instanties zoals Swascan.

Jami (goede keuze voor privacy)

Jami logoJami is een communicatieplatform dat end-to-end versleuteld is en gebruikmaakt van TLS 1.3. Berichten worden beveiligd met een RSA-sleutel. Dit platform is expliciet gericht op de privacy van gebruikers. Jami is ontwikkeld door het Canadese bedrijf Savoir-faire Linux en biedt onder andere conference calling, file sharing en messaging. Het platform is ook gedecentraliseerd, wat betekent dat het geen gecentraliseerde servers gebruikt om persoonlijke gegevens te bewaren. Dit bemoeilijkt massasurveillance of het gericht hacken van de servers.

Jami slaat jouw privésleutels voor encryptie en identiteit ook alleen op op het apparaat waarop je Jami gebruikt. Jami profileert zichzelf als zijnde een meer privacy-minnend alternatief voor Skype. Daarnaast is Jami gratis en open source. Jami heeft een uiterst beknopt privacybeleid. Op wat geanonimiseerde webstatistieken na bij het navigeren op de Jami-website, slaat het bedrijf geen informatie van gebruikers op (wederom gefaciliteerd door het ontbreken van gecentraliseerde servers). Dit maakt het een uitstekende keuze voor privacy-minded gebruikers.

Jitsi

JitsiJitsi is eenvoudig te gebruiken en helemaal gratis. Je hebt niet eens een account nodig. De software is open source, wat betekent dat iedereen een kijkje achter de schermen van het programma kan nemen. Toch zitten hier wat haken en ogen aan, vooral als het gaat over de standaardversie van de software. Helaas heeft deze geen end-to-end-encryptie, wat betekent dat de eigenaar van de server waarlangs je communiceert, gewoon met je gesprekken mee kan kijken. In veel gevallen is dit Jitsi zelf. Verder geven ze ook aan dat ze je IP-adres opslaan en cookies plaatsen wanneer je hun website bezoekt. Veel mensen gebruiken Jitsi via hun website, waardoor dit zeker iets is om rekening mee te houden. Jitsi Meet slaat tijdelijk informatie over gesprekken en meetings op, maar geeft deze niet door aan andere partijen. Wel verzamelt het bedrijf informatie op hun website en geeft deze geanonimiseerde data door aan derden, onder andere voor marketingdoeleinden. Bovendien is de kans op vertragingen groter als je met tien of meer mensen tegelijkertijd probeert te videobellen.

Veel platformen raden Jitsi aan. Dit komt omdat er een manier is om Jitsi veiliger te maken. Ten eerste is al het verkeer tussen jou en Jitsi standaard versleuteld, zodat buitenstaanders jouw berichten niet kunnen zien. Als je bovendien als bedrijf je eigen server opzet, kan Jitsi je gesprekken ook niet langer zien. Enkel de eigenaar van de server kan dat dan. Er zijn bovendien manieren om Jitsi met end-to-end-encryptie te gebruiken. Deze veiligheidsopties zijn echter geen onderdeel van de standaard versie van Jitsi. Enkel als je behoorlijk wat technische kennis hebt en de opties goed onderzoekt, ben je dus in staat om écht veilig via Jitsi te communiceren. De standaardversie van Jitsi is gemakkelijk en snel te gebruiken, maar zeker niet de veiligste optie voor videobellen.

Join.me

Join Me logoPrettig aan join.me is dat je met een simpele code al deel kunt nemen aan een vergadering. Afhankelijk van het pakket wat je kiest, kun je met join.me met tot wel 250 mensen tegelijk een online meeting bijwonen. Deze applicatie heeft de beveiliging en privacy goed op orde. Zo worden er geen sessiedata, zoals afbeeldingen, video’s of chatlogs opgeslagen op de servers, tenzij je ervoor kiest een opname te maken met de recording-functie.

Een andere leuke functie is dat je kan instellen dat participanten moeten ‘kloppen’ als ze een vergadering willen bijwonen. Dit zorgt ervoor dat er alleen mensen aanschuiven die daadwerkelijk iets te zoeken hebben bij desbetreffende meeting.

Microsoft Teams

Microsoft-Teams-LogoMet Microsoft Teams kun je gemakkelijk chatten, bellen en videobellen. Ook kun je er gezamenlijk bestanden mee bekijken en aanpassen. Het programma werkt met Office 365 en heeft zowel een betaalde als een gratis versie. De gratis versie staat je toe teams aan te maken met honderden mensen en biedt 2GB opslag per gebruiker. Met de betaalde versie (vanaf €4,20 per maand voor Office 365 Business Essentials) kun je ook meetings inplannen en opnemen. Bovendien heb je dan toegang tot meer administratiefuncties, en kan je duizenden collega’s uitnodigen. Dit is dus een interessante optie voor erg grote bedrijven.

Microsoft Teams maakt gebruik van tweestapsverificatie en versleutelt data zowel terwijl deze verzonden worden als wanneer deze geüpload worden. Op privacygebied gelden dezelfde bezwaren als bij Skype: beide voice call diensten vallen immers onder hetzelfde moederconcern Microsoft. Er zijn in ieder geval de nodige threads op sites als Reddit waarbij de bescherming van de privacy in twijfel wordt getrokken. Microsoft lag eerder ook al onder vuur over de wijze waarop er met Windows 10 grootschalig informatie wordt verzameld over gebruikers. De drift voor gegevensverzameling is dus aanwezig en dat is altijd goed om in ogenschouw te nemen, zeker met het oogpunt op de privacybescherming die geboden wordt bij een applicatie als Microsoft Teams.

Miro

Miro logoMiro is een programma dat vooral handig is voor mensen die werken in de designwereld. Deze applicatie is bedoeld voor overleg omtrent productontwikkeling, UX research & design, innovatie en mind mapping.  Miro is vooral esthetisch een erg fijne applictatie om mee te werken, en het werkt allemaal erg soepel voor screensharing en presentaties.

Bekijken we Miro vanuit privacy-oogpunt, dan zien we dat de app onder meer AVG-compliant is. Toegang tot je data gebeurt in principe alleen voor troubleshooting doeleinden en technische ondersteuning, op jouw verzoek.

Signal

Signal LogoSignal is een volledig gratis communicatieplatform dat open source is en werkt op Android, iOS, Windows, Mac en Linux. Met Signal kun je chatberichten sturen, maar ook video- en audiogesprekken voeren (al kan dit laatste wel enkel op mobiel). Je kunt bovendien gratis documenten en afbeeldingen delen. De app werkt via je mobiele telefoonnummer, maar zorgt niet voor extra belkosten. Je berichten worden op Signal versleuteld met end-to-end-encryptie, zodat niemand ze in kan zien. Signal wordt door veel professionals aangeraden als een goede noodoplossing tijdens de Coronacrisis. Zo wordt het bijvoorbeeld veel binnen de zorg gebruikt.

Een handige toepassing van Signal is dat je je berichtengeschiedenis na een bepaalde tijd kunt laten verdwijnen. Dit kun je per gesprek aanpassen. Privéberichten met collega’s zouden dus al na tien minuten kunnen verdwijnen, terwijl groepsberichten die voor het hele team bedoeld zijn 24 uur of langer beschikbaar blijven. Helaas kunnen videogesprekken enkel gevoerd worden tussen twee personen. Dit werkt dus niet voor video-conference calling met groepen.

Skype

Skype Logo NieuwSkype is misschien wel het meest bekende programma voor videobellen. Naast videochatten kun je met Skype ook alleen een ‘voice call’ doen, bestanden delen en chatberichten uitwisselen. Je kunt het binnen je browser gebruiken, maar er ook aparte apps of software voor downloaden. Skype is gratis en kan gebruikt worden voor groepsgesprekken (zowel video als alleen audio) met tot wel 50 personen.

Het voordeel van Skype is dat je het gemakkelijk met je werk-e-mail kunt gebruiken. Bovendien wordt alle communicatie die via Skype gebeurt, versleuteld. Ze gebruiken hier TLS en AES 256-bit encryptie, wat erg sterke beveiligingsprotocollen zijn. Je hebt deze beveiliging echter niet als je Skype gebruikt om telefoonnummers te bellen.

Pas wel op: Skype slaat alle berichten en informatie over gesprekken op. Mocht de veiligheid van een apparaat in gevaar zijn, dan kan mogelijk ook deze informatie lekken. Daarnaast bleek in 2014 n.a.v. de Edward Snowden leaks dat de Amerikaanse geheime diensten Skype-conversaties kunnen afluisteren. Daarnaast heeft Kurt Sauer, voormalig Chief Security Officer van Skype, ooit gezegd “We provide a safe communication option. I will not tell you whether we can listen or not.” Ook al is deze uitspraak van vele jaren geleden, het boezemt uiteraard geen vertrouwen in vanuit privacy-oogpunt.

Slack

Slack-LogoSlack heeft een gratis en een betaalde versie. De gratis versie biedt enkel de mogelijkheid tot het versturen van chatberichten en het delen van documenten, maar om te conference callen heb je een betaald abonnement nodig. We hebben eerder al over de veiligheid van Slack geschreven. Helaas heeft Slack in het verleden met meerdere beveiligingslekken te kampen gehad.

Slack heeft de afgelopen jaren wel een actief beleid om hacks tegen te gaan. Het is een veelgebruikte applicatie voor chats en het uitwisselen van bestanden, maar voor beeldbellen kiezen bedrijven vaak voor alternatieve programma’s.

WebEx

Cisco-Webex-LogoCisco WebEx is een uitgebreide videoconferencing-oplossing voor bedrijven. Er worden zowel een gratis als verschillende betaalde versies aangeboden, waarmee je audio- en videogesprekken kunt voeren. Ook kun je bestanden delen. Opmerkelijk: Je kunt met tot wel 1000 gebruikers aan hetzelfde audio- of videogesprek deelnemen. Ook kunnen al deze participanten chatberichten naar elkaar sturen. Uiteraard is de gratis versie van WebEx wel op bepaalde punten gelimiteerd; het maximale aantal deelnemers is hierbij bijvoorbeeld 50. Het goede nieuws is dat bedrijven ook een gratis proefversie bij Cisco kunnen aanvragen, waarin betaalde functies wel beschikbaar zijn. Cisco WebEx kan gebruikt worden op Windows, Mac OS, Linux en Chrome OS.

Verder heeft WebEx veel handige screen-sharing functies. Zo kan de host van de meeting zijn bureaublad of een specifieke app of bestand delen. Dit kan zelfs een videobestand zijn. Tot slot kan er nog een whiteboard gedeeld worden in de chat, waar participanten samen aantekeningen op kunnen maken. Deze screen-sharing opties is dan ook iets waar Cisco wel in uitblinkt, vooral omdat je deze, in tegenstelling tot bij veel andere programma’s, gelijktijdig met de videochat kunt gebruiken. Tot slot kan de host meetings ook volledig opnemen, zowel alle audio- als video-elementen.

De meetingsectie van de WebEx-software maakt gebruik van end-to-end-encryptie. De software kan zo ingesteld worden dat participanten alleen toegelaten worden tot het gesprek als hun WebEx programma succesvol is geconfigureerd voor end-to-end encryptie. Iets om wel op te letten is dat er bepaalde beperkingen zijn en sommige functies niet werken als de end-to-end encryptie is ingeschakeld. Hier kun je zien welke beperkingen dit zijn. Hoe het ook zij, Cisco lijkt de veiligheid van gebruikers serieus te nemen. Wat wel goed is om te realiseren, is dat Cisco’s hoofdkantoor in de VS staat (in San Jose). Hierdoor is Cisco dus wel onderhevig aan de jurisdictie van een 5-eyes-land. Daarnaast hebben we de privacy policy doorgespit, en vinden we het vooral bezwaarlijk dat je expliciet moet opt-outen om je data niet te delen met derde partijen.

WhatsApp

WhatsApp-LogoBijna elke Nederlander heeft wel WhatsApp op zijn telefoon staan. Veelal is dit voor privécommunicatie, maar het wordt ook zeker gebruikt om in contact te blijven met zakelijke relaties. Maar hoe serieus is WhatsApp als optie om zakelijk te beeldbellen of met een groep te overleggen?

Een sterk minpunt aan WhatsApp is dat de webapplicatie het niet toestaat te videobellen of voicebellen; via WhatsApp Web kan je alleen berichten en bestanden sturen. Daarbij kunnen er ook slechts 4 mensen deelnemen aan groepsgesprek. Dat maakt WhatsApp in veel gevallen geen geschikte optie voor grotere teams.

WhatsApp heeft onlangs ook wat steken laten vallen met het oog op de privacy en veiligheid van de app, en bovendien is het een dienst van Facebook. Er is dan wel end-to-end encryptie, maar als privacy een belangrijk thema voor je is, dan is WhatsApp mogelijk niet de juiste zakelijke communicatieapplicatie voor je.

Whereby

Whereby logoWhereby is een audio- en videocommunicatieplatform voor professionals. Het heeft een gratis en een betaalde versie. Met de gratis versie kun je met maximaal vier gebruikers in één ‘meeting room’ vergaderen. Je kunt hierbij je scherm delen en zelfs gemakkelijk YouTube-video’s met de hele meeting bekijken. De verschillende betaalde versies gaan van $9,99 tot $59,99 per maand en geven je de mogelijkheid om te vergaderen met 12 of 50 gebruikers tegelijkertijd. Bovendien kun je bij de betaalde versie een opname maken van een meeting.

Whereby werkt zowel op mobiel als op desktop en maakt het mogelijk om kamers af te sluiten, zodat vreemden niet zomaar aan kunnen sluiten. Bovendien gebruiken ze DTLS-SRTP en end-to-end-encryptie bij hun gratis versie. De betaalde versie maakt eveneens gebruik van een dedicated server. Wel vinden we dat er in de privacy policy naar voren komt dat er toch de nodige data worden opgeslagen en gedeeld met andere partijen. Hierdoor verliest Whereby toch wat punten op het gebied van privacy.

Wickr (goede keuze voor privacy)

WickrWickr geniet vooral bekendheid dankzij de versleutelde berichten-app, maar deze applicatie biedt ook een reeks functies voor gebruik in zakelijke setting. Wickr biedt versleutelde videoconferentiemogelijkheden, en biedt de broncode voor deze functie aan via Github (open source). Met Wickr kan je deelnemen aan end-to-end gecodeerde groepsvideogesprekken en je scherm delen met anderen. Ook kan je bestanden sturen en ontvangen via een beveiligde verbinding.

Naast de gratis versie zijn er betaalde Silver, Gold en Platinum pakketten. Hiermee krijg je als gebruiker additionele privacygerichte functies. Zo wordt er een VPN-functionaliteit meegeleverd. Wickr is een goede keuze voor de privacy van gebruikers onder meer door het feit dat er geen informatie over gebruikers wordt opgeslagen. Wickr zegt zelfs bij een officieel huiszoekingsbevel geen informatie te overhandigen van gebruikers, simpelweg omdat de gebruikersdata lokaal op de apparaten van gebruikers worden versleuteld en niet worden opgeslagen op de servers van Wickr. Er is dus geen informatie beschikbaar waar overheden of hackers mee aan de haal kunnen.

Wire (goede keuze voor privacy)

WireWire is een applicatie voor video- en spraakoproepen van Wire Swiss GmbH. Wire biedt gebruikers end-to-end versleutelde videoconferentiemogelijkheden, de software is gratis en de app is open source. Hierdoor kunnen externe beveiligingsexperts Wire controleren op mogelijke privacy- en beveiligingsproblemen. Open source is veelal een positieve indicatie omdat het toont dat een bedrijf openheid van zaken geeft. Bovendien is er kwaliteitscontrole van buitenaf.

Met Wire kun je videogesprekken voeren met maximaal tien personen en de app bevat ook verscheidene samenwerkingshulpmiddelen. Denk aan groepschats met maximaal 128 personen, het veilig delen van bestanden, scherm delen in vergaderingen en zelfs de mogelijkheid om berichten automatisch te verwijderen na een bepaalde periode.

Met het oog op de privacy van gebruikers is te stellen dat Wire conform de AVG handelt en dus de nodige voorzorgsmaatregelen treft om de persoonsgegevens van gebruikers te beveiligen. Wire is verder transparant over de werkwijze en beveiligingsmaatregelen.

Zoom

Zoom-LogoZoom is snel uitgegroeid tot de meest populaire en controversiële optie voor videobellen onder de thuiswerkers. Via de gratis versie van deze software kun je met tot wel 100 deelnemers meetings houden. Hier zit echter wel een limiet aan van 40 minuten per meeting. Betaalde versies (van €13,99 tot €18,99 per maand) hebben een langere limiet en de mogelijkheid tot meer deelnemers, inclusief andere handige extra’s.

De dienst gebruikt sterke protocollen, namelijk TLS met AES 256-bit encryptie, behalve voor telefoongesprekken die over het telefoonnetwerk gaan. Zoom is vooral gericht op de werkgever, maar wordt nu ook door de menigte veel gebruikt. Alsnog heeft de beheerder van een gesprek toegang tot alle gesprekken en kan hij of zij deze ook opslaan. Bovendien deelt Zoom gegevens met Google voor marketingdoeleinden, dus is het niet erg privacy-bewust. In het verleden deelde Zoom gegevens van gebruikers met Facebook zonder hier transparant over te zijn. De Zoom-app communiceerde richting Facebook wanneer gebruikers de app openden en deelde informatie over het gebruikte toestel. Ook stuurde de app een ID door die bedrijven konden gebruiken om de gebruiker gerichte advertenties te sturen. Eind maart 2020 maakte Zoom bekend deze communicatieuitwisseling met Facebook te stoppen.

Recentelijk heeft Zoom veel negatieve publiciteit ontvangen, vooral met betrekking tot privacy en databescherming. Ze hebben hierop gereageerd en enkele veranderingen aan hun service aangebracht. Zo informeren ze hun gebruikers over hoe ze op een veiligere manier gebruik kunnen maken van Zoom. Ook gebruiken ze nu betere encryptie, hebben ze de layout van hun software veranderd zodat alle veiligheidsopties gemakkelijk te vinden zijn en stellen ze het gebruik van wachtwoorden voor Zoom Meetings verplicht. Ook zijn accountbeheerders nu in staat te kiezen via welk datacentrum ze hun data willen sturen, wat kan helpen als je privacygevoelige landen zoals de 5 Eyes wilt vermijden. Zoom’s veranderingen waren erg hard nodig en maken de dienst zeker beter. De service lijkt de goede richting op te gaan, al zijn andere services op dit moment waarschijnlijk nog steeds de betere keus als je écht zeker wilt zijn van je privacy.

Het juiste programma kiezen: waar moet je op letten?

Ben je op zoek naar software die je helpt op afstand online met anderen te communiceren, bijvoorbeeld omdat je thuis moet werken? Dan wil je natuurlijk de optie hebben die het beste past bij jouw team en jouw werkwijze. Hier zijn een aantal factoren waar je wellicht rekening mee wilt houden voor je je definitieve keuze maakt:

 • Ondersteunde besturingssystemen: als je een Mac-computer hebt en het programma dat je wilt gebruiken alleen beschikbaar is voor Windows en Android, heb je hier weinig aan. Zorg dus altijd dat de software daadwerkelijk werkt op jouw besturingssysteem.
 • Maximaal aantal mogelijke deelnemers: het aantal mensen waarmee je tegelijkertijd kunt video- of audiobellen hangt af van de software die je gebruikt. Als je een groot team hebt, wil je dus software hebben die je toestaat om met veel mensen tegelijkertijd in één gesprek te communiceren.
 • Mogelijkheid tot videobellen/screensharing: zoals net al vermeld, geven niet alle programma’s je dezelfde mogelijkheden. Met sommige software kun je bijvoorbeeld alleen audiobellen, terwijl andere software je niet toestaat om bestanden te delen of te screensharen. Controleer dus altijd of de manier van communicatie die jouw voorkeur heeft, mogelijk is met de software die je wilt kiezen.
 • Mogelijkheid tot opslaan van gesprekken: als je later nog eens meetings terug wilt luisteren of terug wilt kijken, is het handig dat je deze gesprekken kunt opnemen en opslaan. Sommige programma’s geven je deze mogelijkheid, terwijl andere applicaties dat niet doen.
 • Veiligheid en encryptie: de veiligheid van je bedrijf en je werk staat op de eerste plek. Zorg daarom dat het programma dat je gebruikt voor interne communicatie goede beveiliging en encryptie hanteert om jouw gesprekken en bedrijfsgeheimen ook daadwerkelijk privé te houden. Lees daarom ook ons artikelen over de meest gemaakte cybersecurity fouten op kantoor.
Veelgestelde vragen over videobellen

Wil je snel antwoord op een vraag? Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen en antwoorden over veilig videobellen.

Om veilig thuis te werken zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Zo is het verstandig een goede antivirus te installeren en om een VPN-verbinding te gebruiken. Ook is het belangrijk dat je je besturingssystemen up-to-date houdt, sterke wachtwoorden gebruikt en dat je een goede firewall hebt. Meer tips over veilig thuiswerken vind je hier.

Verscheidene programma’s om te videobellen bieden in ieder geval een gratis versie aan. Wickr, Jami, Miro en Join.me zijn allemaal degelijke opties. Er zijn ook gratis programma’s die veel worden gebruikt, maar die niet goed presteren qua privacybescherming, zoals Zoom.

Het verschilt per programma met hoeveel mensen je tegelijk kan deelnemen aan een groepsgesprek. Met Microsoft Teams en WebEx kan je met wel duizenden mensen tegelijk in een conference call deelnemen. Andere apps zoals Whereby als Jami zijn een stuk kleinschaliger. Bekijk dus welke behoeften er liggen bij jouw team.

Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
68
Reacties
Plaats een reactie
 1. Hoe moet ik videobellen met webex. Er is zoveel verschillende om te downloaden

  • Voor een antwoord op deze vraag kun je het beste contact opnemen met Webex zelf. Waarschijnlijk kunnen zij je helpen met het opzetten van je Webex omgeving.

 2. Is het mogelijk om bij Whereby de call op te nemen en later terug te kijken?

  • Dit lijkt mogelijk te zijn volgens de website van Whereby, maar alleen bij de betaalde abonnementen.

 3. Vraag; is het mogelijk dat er nog een Jitsi scherm op de achtergrond openstaat op het moment dat je in zoom belt en mensen in Jitsi kunnen meeluisteren met je nieuwe zoom call?

  • Dit is inderdaad mogelijk. Deze twee programma’s staan los van elkaar dus je kunt aanwezig zijn in allebei tegelijkertijd. Het is dus mogelijk dat mensen in Jitsi kunnen meeluisteren met wat je zegt in een ander programma als je Jitsi nog open hebt staan.

 4. Ik ben op zoek naar een veilige toegankelijke app voor videobellen voor ouderen vanuit de instelling (verpleeghuis) naar familieleden thuis. Het belangrijkste is dat het AVG proof is. Maar omdat wij met ouderen te maken hebben moet het ook gebruiksvriendelijk zijn en toegankelijk. (Niet te veel handelingen zoals het aanmaken van een account of iets dergelijks). Het is niet nodig om met meerdere mensen tegelijk te kunnen praten. Wel zou het wenselijk zijn om een foto of chat gesprek te kunnen starten. Welke app zou u mij aanraden?

  • Op basis van deze informatie zou ik het gebruik van Signal aanraden. Dit is een app die ook veel gebruikt wordt door zorgprofessionals. Je hoeft geen account aan te maken, maar dient wel een pincode in te stellen ter verificatie. Deze app kun je vervolgens ook koppelen aan een Windows computer mocht dat nodig zijn. Signal werkt een beetje als WhatsApp, maar treft meer veiligheidsmaatregelen.

 5. Ik zoek een programma waarmee ik cursisten in beeld kan hebben en tegelijkertijd een document op het scherm kan zetten om samen te bespreken. Bestaat dat?

  • Zeker! Is het de bedoeling dat je cursisten het document ook kunnen aanpassen? Met Wickr kun je bijvoorbeeld handig en veilig documenten met elkaar delen, terwijl je ook aan het videobellen bent. Het is echter ook mogelijk om je eigen scherm met cursisten te delen, zodat zij het document kunnen zien zoals het op jouw scherm te zien is. Programma’s waarbij dit kan, zijn bijvoorbeeld Join.me en GoToMeeting.

 6. Ik mis Facetime in het overzicht. Kunt U daar ook de verschillende aspecten als privacy en security over benoemen?

  • Dit zullen we meenemen in onze volgende update. Bedankt voor de suggestie!

 7. Hallo,

  Ik ken al een programma als zoom, en was overgestapt naar Wickr op basis van jullie vergelijking, maar merk dat je met Wickr wel een scherm kunt delen, maar je kunt de besturing (denk ik althans) van het gedeelde scherm niet kunt overnemen met een andere computer.
  Met zoom lukte dit wel.
  Om ze niet allemaal uit te proberen, weet u soms welk programma dat ook zou mogelijk maken, liefst nog gratis is (voor slechts 2 mensen is al genoeg), en ook voldoende veilig is?

  Alvast bedankt voor uw hulp en mening.
  Vriendelijke groeten,
  Guido Lemeer

  • Er zijn verschillende programma’s die de mogelijkheid geven tot het delen van schermen. Ook geven ze vaak de mogelijkheid om de rol van ‘presentator’ (degene die zijn scherm op dat moment deelt) soepel over te dragen naar een ander. Of het daarnaast mogelijk is om ook deze schermen over te nemen, is vaak niet heel duidelijk. Programma’s die wel screensharing toestaan zijn naast Wickr bijvoorbeeld GoToMeeting en Join.me. Op Miro kun je bovendien samen met anderen tegelijkertijd aan hetzelfde ‘bord’ werken, wat wellicht een goede optie is. Als Miro niet het soort programma is waar je naar op zoek bent, kun je het best contact opnemen met de klantenservice van het programma dat jij het liefst wilt gebruiken, zodat je daar vragen kunt stellen over jouw specifieke situatie en de mogelijkheden die daarvoor zijn.

 8. Hallo David,

  N.a.v. het artikel van jouw hand over beeldbelapplicaties het volgende:

  Context:
  Ik ben werkzaam als vrijgevestigd (kinder- en Jeugd-) Psychiater en ben op zoek naar een beeldbelapplicatie.
  Ik heb tot nu toe ZOOM gebruikt waar ik erg tevreden over ben maar waar ik toch van af wil vanwege veiligheid issues.
  Ik heb me in verschillende andere applicaties verdiept w.o. Jitsi en MBO beeldbellen Caresharing (die overigens ook gewoon Jitsi gebruiken).

  Criteria:
  Ik wil een systeem dat veilig is (End-tot-end-encryptie), waarmee schermen kunnen worden gedeeld, waar een whiteboard functie in zit en waarbij de patiënt niets hoeft te installeren maar alleen maar een linkje in een mailtje hoeft aan te klikken. Webbased dus.

  Browser incompatibiliteit:
  Jitsi leek het ideale systeem echter dat werkt alleen met Chrome en Firefox (maar bij de laatste al veel minder goed) en niet met Safari, internet explorer, etc.
  Als ik patienten een mail stuur met een link naar de meeting dan blijkt dat die alleen geopend kan worden met Chrome (of Firefox ?).
  Maar de meeste mensen hebben Safari, Microsoft Edge of nog weer een andere browser als standaard ingesteld die dus automatisch geopend wordt als men op een linkje klikt.
  Echter ik kan onmogelijk van mijn patienten vragen om een andere browser te installeren of te openen, het linkje te kopiëren en die in de adresbalk van die andere browser te plakken.
  Het feit dat Jitsi alleen maar werkt met Chrome (en soms met Firefox hoewel dan niet alle functionaliteiten het doen) maakt het ongeschikt voor de GGZ.

  Instellingsproblemen:
  Bovendien kan ik geen andere microfoon selecteren. (Ik heb een headset (Plantronics C310) die wel in het pull downmenuutje verschijnt voordat je een meeting opent (tijdens de meeting krijg je geen andere microfoon opties te zien), maar die headset kun je niet selecteren.

  Geen automatische opening in App:
  Op een smartphone of tablet heb je een app nodig maar het probleem is dan weer dat als je het linkje in het mailtje op de smartphone of tablet open, hij niet meteen naar die app gaat maar weer vai Safari naar de website met een melding dat er een probleem is met de browser.

  Problemen met schermdelen:
  Ook werkt het delen van schermen meestal niet omdat het programma openstaande schermen niet herkent waardoor ze niet inzet pulldown menuutje van te delen schermen verschijnen.

  (Als je schermen open zet en vervolgens Jitsi opent worden door Firefox alle op de achtergrond geopende schermen gesloten waardoor ze ook niet in het pull down menuutje van de te delen schermen terecht komen).

  Conclusie:
  Allemaal zeer knullig. Men schijnt er mee bezig te zijn om die issues op te lossen maar dat kan lang duren omdat het open source is.

  Alternatieven:
  Ik heb deze maand nog een betaalde versie van ZOOM maar daar wil ik vanaf vanwege de onveiligheid ervan.
  Jitsi leek mij een van de beste alternatieven maar ik krijg het dus voorlopig niet werkend. Helaas !!!

  Vraag:
  Zou u mij kunnen zeggen of er een beeldbelapplicatie is die wel met alle browsers werkt en een goed en veilig alternatief is voor Jitsi en Zoom ?

  Of kunt u mij naar een andere beeldbelapplicatie verwijzen die wel aan bovengenoemde criteria voldoet ?

  Met vriendelijke groet,

  • Vervelend dat Jitsi niet goed voor je werkt! Het is inderdaad vrij lastig om een applicatie te vinden die binnen de browser werkt en ook met alle browsers goed werkt. Wij zouden je zelf Join.me aanraden. Hoewel deze ook niet op alle browsers werkt, zou je dit eventueel op kunnen lossen door je cliënt instructies te geven over hoe ze Firefox of Chrome kunnen downloaden. Als je echt samen wilt werken in een whiteboard-omgeving, is Miro wellicht ook nog het proberen waard. Veel succes!

 9. Dag David,

  Dank voor je overzicht. Heel erg blij mee. Heb het al vaak doorgestuurd naar anderen.

  Weet je ook iets over het gebruik van Lifesize?

  Alvast bedankt.

  Hartelijke groet, Diana

  • Hallo Diana,
   Heel graag gedaan! Wij zijn nog niet bekend met Lifesize, maar updaten ons artikel regelmatig. We zullen eens kijken of dit een goede toevoeging is. Bedankt voor de suggestie!

 10. Hallo David,
  Bedankt voor de goede, professionele en overzichtelijk artikel. Ik gebruik het als referentie voor het kiezen van een webinar-meeting platform.
  Ken je bluejeans.com? Ze gebruiken AES 256 bit-encryptie.

  Misschien handig om een artikel over encryptie te schrijven en ze te vergelijken, zo dat consumenten beter kunnen begrijpen waar het precies over gaat als technische termen genoemd worden. Wat is b.v. het verschil tussen bank- en militair veiligheidsniveau. Ik kan me wat van voorstellen maar het blijft vaag.
  Bedankt alvast, Vriendelijke groet, Gabriela

  • Dankjewel voor je feedback, Gabriela! We zullen eens kijken naar BlueJeans en deze eventueel toevoegen aan het artikel. Daarnaast hebben wij hier recentelijk een artikel over encryptie geschreven. Hoewel dit deels gericht is op encryptie bij VPN-diensten, bevat het ook informatie over de veiligheid van verschillende vormen die o.a. bij online communicatieprogramma’s gebruikt worden. Hopelijk maakt dat alles een beetje duidelijker!

 11. Ik ga gebruikmaken van FaceTalk. Dit is een volledig AVG-goedgekeurde app. Het is niet gratis voor degene die het beheert en kost € 35,- per maand. Maandelijks opzegbaar.
  https://facetalk.nl/wat-is-facetalk/

 12. Tot die vaststelling was ik idd ook gekomen.
  Heel hard bedankt voor de vaststellingen en moeite om ons “de gewone mens” verder te helpen, en hier klaarder in te zien.
  Vriendelijke groeten,
  Guido

  • Heel graag gedaan! Succes!

 13. Ik heb naar Wickr gekeken en kon niet vinden hoe je net als bij ZOOM de aparte groepjes kunt maken en weer overgaan naar de grotere groep. Wij doen trainingsessies met veelal al wat oudere mensen over leefstijl en ben zelf ook niet heel digitaal aangelegd. Wij (mijn collega en ik) vonden ZOOM veel beter en gemakkelijker werken. Jitsi Meet werd heel rommelig met 10 deelnemers n.l. En je kunt toch de meeting sluiten bij de betaalde versie? Kun je dan nog last hebben van ZOOM bombing? Heb je nog andere suggesties om het zo veilig mogelijk te maken voor de deelnemers? Ik ga het morgenochtend voor de 1e keer doen met ZOOM PRO, maar wellicht ook voor de toekomst.

  • Als je bij Zoom gebruikmaakt van de wachtkamer en/of de meeting op tijd sluit, heb je inderdaad geen last van Zoombombing. Dit is sowieso een goede stap om te nemen. Afhankelijk van de inhoud van jullie trainingsessies en hoe gevoelig die informatie is, zou je alsnog kunnen overwegen een ander programma te gebruiken. Als ik het goed begrijp, heeft Wickr de mogelijkheid om verschillende ‘rooms’ aan te maken, zodat je zowel in kleine groepjes als in grotere groepen aan de slag kunt. Of dit daadwerkelijk fijn werkt voor jullie, kan alleen de praktijk uitwijzen. Heel veel succes!

 14. Hallo. Alvast bedankt voor deze heldere vergelijking tussen deze programma’s om online te kunnen vergaderen.
  Heeft u ook enige informatie over “freeconference call”? Dit lijkt me ook goed te werken, maar ik zou het willen zien vergeleken worden met de andere programma’s, indien mogelijk.

  Alvast bedankt voor uw reactie. Ik heb in ieder geval al een bijkomende keuze gemaakt op basis van uw vergelijking. Super.

  • Graag gedaan! We zijn blij om te horen dat je iets aan dit artikel hebt gehad. FreeConferenceCall lijkt te werken met TLS en end-to-end-encryptie, maar verzamelt daarnaast veel persoonlijke en geanonimiseerde informatie. In hun privacybeleid lazen wij het volgende: “We may collect and store information during your use of the Services, including domestic and international audio, web and video conferencing services, live chat, voicemail, audio, web and video recording, voice broadcasting services and other voice and messaging services.” Dit betekent dus dat ze het recht behouden om jouw gesprekken op te slaan. Later zeggen ze ook dat ze het recht behouden deze informatie in te zien wanneer zij dat nodig achten. We zouden nog iets meer onderzoek moeten doen om een definitief oordeel te kunnen vellen, maar op het eerste gezicht lijkt dit programma ons daarom geen fantastische keuze voor je privacy. Je bent waarschijnlijk beter af met een dienst zoals Wickr of Wire.

 15. Erg bedankt voor het hele duidelijke overzicht. In de gezondheidszorg wordt nu ook meer en meer naar manieren voor consultaties op afstand gezocht en dan kan niet op privacy worden ingeleverd. Dit artikel was echt wat ik nodig had.

 16. Bedankt voor dit duidelijke overzicht.

  Vanuit het bedrijf waar ik werk wordt Teams aangeboden voor videobellen. Ik ga er van uit dat mijn werkgever bij de keuze voor Teams een juiste afweging heeft gemaakt van kosten, gebruiksgemak en privacy.

  Wat mij niet duidelijk is, is of (en zo ja, waar) gesprekken (audio met of zonder video) worden opgeslagen. Daarbij gaat het niet om de opnamemogelijkheid van een vergadering in Stream, maar om content van het gesprek.
  Wordt er tijdens het gesprek content opgeslagen en wordt die na afloop van het gesprek bewaard, bijvoorbeeld op servers van Microsoft of van mijn werkgever?

  • In het geval van het maken van een opname, wordt deze opgeslagen binnen Microsoft’s Stream-service. Zo heeft bijvoorbeeld je werkgever automatisch toegang tot deze opname. Als er geen opname van het gesprek wordt gemaakt, zal deze ook niet opgeslagen en bewaard kunnen worden. Voor zover wij weten, is er dus enkel een opgeslagen bestand wanneer er gebruik wordt gemaakt van de opnamemogelijkheid, en deze kan dan zowel vanuit het kanaal als vanuit de Microsoft Stream-service bereikt worden.

 17. Beste David,

  Bedankt voor het duidelijk overzicht.
  Hier in België mogen wij, zorgverstrekkers, in tijden van Covid-19 videobellen met onze cliënten. Dit mag echter enkel met een programma dat werkt met end-to-end encryptie. In jouw overzicht is het me niet helemaal duidelijk of join.me gebruik maakt van end-to-end encryptie. Kan je dat nog even voor me verduidelijken?

  Ook is het voor veel cliënten een obstakel wanneer er iets moet geïnstalleerd worden. Ik heb zelf Wickr getest (omdat me dit een goede keuze leek) maar vind het niet echt gebruiksvriendelijk. Welke programma’s (end-to-end) kan je dan aanraden, met gebruiksvriendelijkheid en liefst niets te installeren in het achterhoofd?

  Alvast bedankt!

  • End-to-End encryptie bij Join.me
   Join.me maakt geen gebruik van End-to-Encryptie. Bij end-to-end encryptie wordt de data door de verzender versleuteld en pas door de eind-ontvanger weer ontsleutelt. Bij Join.me fungeert de Join.me server als het eindpunt en deze ontsleutelt de data dus voor deze het weer versleutelt verder verstuurt naar de eindgebruiker(s) ).
   Join.me geeft aan dat het gebruik van End-to-End encryptie een onwerkbare situatie creeert bij videovergaderingen waarbij er meer dan 2 deelnemers zijn. Één van de deelnemers zou dan als centraal netwerkpunt moeten fungeren, een belasting die veel thuiscomputers en netwerken niet aankunnen. Interessant genoeg weten andere programma’s zoals bijvoorbeeld Wickr wel end-to-end encryptie, met gebruik van hun servers als tussenstations, te bewerkstelligen
   Join.me heeft dus inzicht in de onversleutelde data die tussen de gebruikers wordt uitgewisseld. Dit is ook een vereiste om eventuele opslag van de vergaderingen op hun servers mogelijk te maken.
   Voor meer informatie over de protocollen, structuur en beveiligingsaspecten van Join.me verwijzen wij je naar: http://az766929.vo.msecnd.net/document-library/joinme/pdf/netherlands/jm-whitepaper-architecture-nl.pdf

   • Bedankt, David, voor het snelle en duidelijke antwoord.

    • Geen probleem! Succes met alles!

 18. Mooi artikel. Ik heb nog wel een aanvullende vraag over Teams. Dit is de keuze van het bedrijf waar ik werk en wordt door de CISO en andere mensen intern als ‘veilig genoeg’ geacht (i.c.m. met het concernbrede Office 365 abonnement). Klopt het dat ik in je artikel lees dat Teams qua privacy niet zo geschikt is omdat de werkgever (de admin) kan meelezen? Voor mijn werk-chats en vergaderingen vind ik dat persoonlijk niet zo’n ramp, namelijk. Of zijn er nog andere zwaarwegende bezwaren, behalve dat het van Microsoft is?

  • Dat klopt inderdaad. Het is sowieso altijd verstandig om gesprekken via diensten die door je werk geregeld worden, strikt werkgerelateerd te houden. Grote kans dat je baas toegang heeft tot die gegevens. Behalve dit, en het feit dat Microsoft Teams onderdeel van Microsoft is, een bedrijf dat vaak gegevens verzamelt over zijn gebruikers, zit je met Teams goed. Het heeft van ons vanwege deze factoren een lagere privacywaardering gekregen. Als het aankomt op veiligheid en het voorkomen van bijvoorbeeld ‘zoombombing’, is Teams wel een goede optie.

 19. Wat een mooi en duidelijk artikel. Ook het schema werkt heel goed. Wat mij bij diverse programma’s opvalt, is dat ze geschreven zijn voor vaste groepen van bijvoorbeeld collega’s, en dat je dus voor iedere gebruiker een abonnement moet afsluiten. Voor ZZP’ers is dat een lastig concept.
  Miro heeft een consultancy plan, maar dan praat je over 1 day passes voor 3 euro per dag, bovenop het maandabonnement. Join.me zelf praat over een free trial, en het goedkoopste aanbod heeft geen videobellen. Het lijkt zelfs dat Go.To.Meeting van hetzelfde bedrijf goedkoper is en meer functionaliteit levert. Voor de ZZP’er met incidentele contacten met klanten, en af en toe vergaderingen met collega’s van de vakvereniging, blijft Zoom qua functionaliteit volgens mij de beste optie. Hopen dat ze de privacyissues snel dichtspijkeren

  • Het klopt inderdaad dat veel programma’s vooral gemaakt zijn voor teambesprekingen en vaste constructies. Alsnog blijft Zoom een riskante optie, zeker aangezien steeds meer ‘hackers’ vergaderingen en andere gesprekken op deze dienst binnen proberen te dringen, wat erg vervelend kan zijn. Wellicht is Jitsi een idee? Hiermee kun je eenvoudig via een link met andere mensen video- of audiobellen. Bovendien heb je, als je daarbij wat tijd steekt in het opzetten van een eigen server, ook nog eens erg goede beveiliging, omdat niemand de gesprekken tussen jou en je klant of collega in kan zien. Dit zouden wij aanraden boven Zoom, in ieder geval totdat Zoom goede oplossingen heeft gevonden voor de huidige privacyproblemen.

 20. Ik kom net weer uit een Zoom-sessie die duidelijk gehackt was. Werd overspoeld met racistische teksten. Nu ben ik toch op zoek naar een ander programma, dus dank voor het overzicht. In de sessie waar ik vanochtend inbelde waren zo’n 400 deelnemers. Wat zou je dan als alternatief adviseren? Gezien de best beveiligde programma’s maar minder deelnemers toelaten. Het gaat in dit geval om meditatiesessies die worden georganiseerd met gemiddeld tussen de 200-500 deelnemers.

  • Vervelend dat je last had van Zoombombing! Het is inderdaad lastig om een goed programma te vinden dat zoveel mensen tegelijkertijd toestaat. Ik zit zelf te denken aan Microsoft Teams, al is dat enkel handig als de meditatiesessies waar je aan deelneemt elke keer onder dezelfde groep mensen gehouden worden. Bovendien is Microsoft niet de beste keuze voor je privacy – al zul je wel veel beter beschermd zijn tegen online ‘inbrekers’ dan bij Zoom. We gaan zelf nog verder op onderzoek uit en zullen meer informatie aan het artikel toevoegen zodra we dat vinden!

   • Dank je David! Ik hou het in de gaten.

 21. Bedankt voor dit overzichtelijke artikel!
  Persoonlijk geef ik op het moment danslessen aan kinderen via Zoom. Nu blijkt dat Zoom ook makkelijk te hacken is en dat hackers plots zeer onprettige beelden aan de deelnemers laten zien. Kun je daar iets over zeggen?
  Welk programma is geschikt voor danslessen voor grote groepen (lees 30+) waarbij ik muziek kan delen en de beelden/muziek goed synchroon blijven lopen? Wickr werkt in dat opzicht bijvoorbeeld helemaal niet fijn.

  • Zoom, en andere onveilige videodiensten, hebben inderdaad veel last van ‘hackers’ en het zogenaamde ‘zoombombing’. Je kunt hier meer lezen over dit fenomeen.
   Vervelend dat Wickr niet goed voor je werkt! Als het probleem met Wickr is dat je te veel vertraging van de stream hebt, is Eyeson misschien een optie. De betaalde versie van deze service kun je met tot wel 100 personen gebruiken, en je verbruikt er maar weinig data mee. Eyeson is goed beveiligt, al zou het bedrijf eventueel data kunnen uitwisselen met andere partijen, waardoor wij het niet met de hoogste score hebben beloond. Toch is deze dienst veel beter beschermd tegen hacken, zodat je in alle rust en zonder zorgen je danslessen kunt geven. Veel succes!

 22. Bedankt, mooi overzicht!
  Voor de duidelijkheid zou je hier eigenlijk niet moeten spreken over “programma’s” maar over “diensten”.
  Sommige programma’s kun je ook zelf installeren (best een klus om het dan veilig te houden) maar kunnen ook door andere aanbieders geleverd worden. Zo heeft Surf een pilot waarbij een eigen installatie van Jitsi wordt aangeboden aan het Nederlandse hoger onderwijs. Misschien zijn er meer van dergelijke initiatieven?

  • We hebben het hier inderdaad over diensten die programma’s voor videobellen en online vergaderen aanbieden. Zoals je zelf al aangeeft, hebben diensten zoals Jitsi de mogelijkheid om je eigen servers in te stellen, zodat je je veiligheid waar nodig kunt verbeteren. Dit kan in veel gevallen erg handig zijn. We houden het in dit artikel bij de verschillende diensten die dit soort programma’s aanbieden, zodat we zo dicht mogelijk bij de ‘bron’ blijven en een snel overzicht kunnen geven van de meest directe opties voor videobellen/online communiceren. Alsnog kunnen instanties en werkgevers zeker programma’s van deze diensten, zoals Jitsi, gebruiken om hun eigen servers op te zetten.

 23. Kun je dus concluderen dat de betaalde versie van Zoom ook niet veilig is om met paramedische cliënten te videobellen?

  • We zouden Zoom (ook de betaalde versie) op dit moment inderdaad niet aanraden, zeker niet voor de zorgsector. Het bedrijf achter Zoom is hard aan het werk om de dienst te verbeteren, maar voor nu zitten er nog te veel risico’s aan verbonden. In plaats daarvan kun je beter een dienst als Wickr, Wire of Jami gebruiken.

 24. Dank voor dit heldere overzicht. Toch nog de volgende vraag: Ik probeer met mijn koor online te repeteren. Een aantal koorleden is niet zo thuis in de computerwereld, dus iets downloaden kan al lastig zijn. Gezien de inhoud van de repetitie vraag ik me af in hoeverre het programma ‘safe’ moet zijn. Het koor heeft 30 leden, ongeveer 20 willen meedoen aan de repetitie.
  Welk programma kan ik het beste gebruiken?
  mvg
  Monique Jansen

  • Hallo Monique,
   Een dienst waarbij je geen account nodig hebt en die gratis toestaat om te videobellen met twintig (of meer) mensen, is Jitsi. Deze dienst is niet de veiligste optie, maar je zou eventueel, als je zelf een beetje technisch ingesteld bent en dit zou willen, je eigen server op kunnen zetten, waardoor de inhoud van de repetitie goed beveiligd zal zijn. Een mogelijk nadeel is wel dat Jitsi ietwat traag kan zijn als je het met grotere groepen (10+) gebruikt, wat wellicht niet ideaal is voor een koorrepetitie. Mijn advies is om eerst te kijken of Jitsi een goede oplossing zou zijn. Een andere optie die we je aanraden, waarbij je wel een betaald account nodig hebt om met meer dan vijf personen te communiceren, is Join.me. Join.me werkt met codes die mensen in kunnen voeren om deel te nemen aan een gesprek, waardoor je ook geen account aan hoeft te maken of software te installeren.
   We wensen jou en je koor veel succes en veel plezier!

 25. Wat een fijn artikel, erg waardevol.

  Ik heb nog wel een vraag; mijn werkgever zit in de medische/zorg branche en wil online video consulten uitvoeren met cliënten, waarin gesproken wordt over medische/bijzondere persoonsgegevens. Wat zijn dan de punten waarop wij met name moeten letten?

  Wij overwegen om hiervoor GoToMeeting in te zetten en ik wil graag een gefundeerde afweging maken of dat het juiste systeem hiervoor is.

  Alvast bedankt!

  • Er zijn verschillende punten die belangrijk zijn om te overwegen:
   1. De manier waarop de berichten en videogesprekken versleuteld worden. Als er bijvoorbeeld sprake is van end-to-end-encryptie, is dit een goed teken, omdat je berichten niet zomaar door hackers en andere partijen onderschept kunnen worden.
   2. Of de data opgeslagen wordt door het bedrijf en eventueel gedeeld wordt met of doorverkocht wordt aan andere partijen. Vooral in de zorg is dit natuurlijk een erg belangrijke factor.
   3. Of de dienst zich houdt aan de Europese AVG-wet.
   4. Welke mogelijkheden de dienst biedt, en in hoeverre die aansluiten op je persoonlijke voorkeuren en wensen.
   GoToMeeting maakt gebruik van SSL en 128-bit AES-encryptie, maar er zijn ook berichten uit 2019 dat het bedrijf wellicht kwetsbaar is (of was) voor hackers. Voor we een definitief advies over deze service geven, moeten we dieper onderzoek doen. We gaan ermee aan de slag en zullen dit artikel zo snel mogelijk aanpassen.

   • Ben ik ook erg nieuwsgierig naar!

    • Ik ook!

     • We zijn ermee bezig. Jullie kunnen later vandaag een update van het artikel verwachten 🙂

 26. Mooi overzicht en relevant voor deze tijd. Hoe kijk je tegen Google Meet aan, de zakelijke/betaalde oplossing van Google?

  • Google Meet gebruikt enige vorm van encryptie tussen de gebruiker en de Google servers. Helaas, omdat het een service van Google is, zegt dit niet alles. Google staat erom bekend dat ze op allerlei manieren informatie verzamelen om vervolgens profielen van hun gebruikers op te kunnen bouwen. Dit is hun strategie, en hier zou ik dan ook zeker rekening mee houden bij je keuze voor een dienst. Er zijn namelijk zeker andere diensten die beter met je privacy omgaan.

 27. Zoom is nu de applicatie die veel aan het repareren is, omdat ze onder vuur staan. Dit kan dus een voordeel zijn.

  Ze hebben tot en met 1 april al weer een en ander opgelost.

  • Dit klopt inderdaad! We hebben hun meest recente blog gelezen en nemen dit ook zeker mee in onze overweging. De komende weken zullen uitwijzen of Zoom ook daadwerkelijk snel met een slim en veilig systeem kan komen. Voor nu lijken ze enigszins op de goede weg, al zijn er nog steeds andere, wat ons betreft betere, opties voor videobellen.

   • Ik wil graag van thuis uit lesgeven aan een 10 tot 16-tal leerlingen. Kies ik dan beter Zoom, Jitsi Meet of nog iets anders?
    Dankjewel!

    • We raden je Wickr aan, omdat je lessen dan online echt goed beveiligd zullen zijn. Bovendien kun je hier met veel mensen tegelijkertijd mee videobellen. Zoom is, op dit moment, geen hele veilige optie waarbij vreemdelingen je gesprek binnen zouden kunnen dringen. Jitsi is eventueel een optie, aangezien je leerlingen daarvoor geen account aan hoeven te maken, al is deze dienst minder privacybewust dan Wickr, tenzij je je eigen server opzet. Hopelijk helpt dit. Veel succes!

 28. Dankjewel voor dit overzichtelijke en korte stuk. Naast mijn gewone werkzaamheden ben ik ook i-coach van een onderwijsinstelling en ik krijg momenteel heel veel vragen over videobellen en welk programma je het beste kunt gebruiken. Nogmaals dank.

  • Heel graag gedaan! We zijn blij dat het artikel je geholpen heeft. Succes met je werk in deze gekke tijden!

  • Superhandig en overzichtelijk artikel dit! Precies waar ik op zat te wachten! Bedankt!

   • Graag gedaan!

 29. Mooi artikel! Duidelijk. Wij zijn gecharmeerd van Zoom, omdat deze de functie heeft om met groepen bezig te gaan en de functie om in kleine groepjes uiteen te gaan. Kennen jullie ook nog andere software (AVG-proof) die de functie opsplitsen in groepjes heeft?

  • We zouden je zelf aanraden om een programma zoals Wickr te gebruiken. Hierbij kun je verschillende groepen aanmaken, zodat je zowel in één grote groep kunt praten, als in kleinere groepjes. Bovendien scoort Wickr heel goed als het op privacy aankomt. Is dit ongeveer waar je naar op zoek bent?

   • Wat is de hackgevoeligheid van Wick t.o.v. Zoom?

    • Wickr (we nemen aan dat je deze dienst bedoelt) maakt gebruik van end-to-end-encryptie en slaat gebruikersdata alleen lokaal, bij de gebruikers, op. Dit betekent dat het ontzettend lastig is voor hackers (of andere partijen) om toegang te krijgen tot jouw data. Dit terwijl Zoom wél gegevens opslaat en deelt met Google (al werken ze eraan om hun dienst meer privacybewust te maken). Wij zouden dus, op dit moment, zeker Wickr aanraden.

Een reactie plaatsen