Mullvad PNG Logo

Mullvad Review 2021

Update: 4 januari 2021
Hoogtepunten
 • Erg goed op het gebied van privacy en veiligheid
 • Extreem snel
 • Software voor iOS niet goed
Score
8.3

Onze Mullvad score

 • Snelheid
  9.0
 • Veiligheid
  9.0
 • Gebruiksgemak
  8.0
 • Servers
  7.0

Mullvad review (2021) – Sterk qua privacy en snelheid

Mullvad is een sterk op privacy gerichte VPN-provider uit Zweden (helaas één van de “14 eyes”-landen). Dit blijkt alleen al uit het feit dat je geen e-mailadres nodig hebt om een account te registreren. Zo geeft Mullvad je, via hun website, een unieke code waarmee je kunt inloggen en waar je een abonnement aan kan koppelen middels betaling. Deze betaling kan uiterst anoniem.

Ook is Mullvad een van de voorlopers op het gebied van VPN-protocollen. Zo kunnen gebruikers van Mullvad kiezen om het WireGuard protocol te gebruiken. Dit is een protocol specifiek voor Linux-gebruikers dat schijnbaar nog betere prestaties levert dan IPsec en OpenVPN.

Specificaties Mullvad
Besturingssysteem
 • Android
 • ,
 • Windows
 • ,
 • Mac
 • ,
 • iOS
 • ,
 • Linux
Gelijktijdige verbindingen
 • 5
Torrents
 • Torrents toegestaan
Logbeleid
 • Zero logs
Protocollen
 • OpenVPN
 • ,
 • Wireguard
Betaalmethoden
 • PayPal
 • ,
 • Creditcard
 • ,
 • Bitcoin
Geld-terug-garantie
 • Ja
Werkt ook met
 • Torrent

Snelheid – Hoe snel is Mullvad?

Wil je moeiteloos kunnen surfen, streamen en downloaden terwijl je VPN aanstaat? Dan moet je een VPN hebben die je snelheid nauwelijks beïnvloedt. Daarom hebben we uitvoerig de snelheid van Mullvad getest. Hieronder zie je onze testresultaten.

Speedtest resultaten Mullvad

Voor de test hebben we eerst een nulmeting gedaan van onze eigen verbinding zonder VPN via speedtest.net. Vervolgens hebben we Mullvad aangezet op een lokale server om te kijken hoe erg de download- en uploadsnelheid van onze verbinding werd aangetast. Dit hebben we vervolgens ook gedaan voor een server in de Verenigde staten. We hebben hierbij geprobeerd de testvariabelen zo consistent mogelijk te houden.

Snelheid Zonder VPN (speedtest.net)

Mullvad Speedtest zonder VPN

Dit waren de snelheden van onze verbinding zonder het gebruik van een VPN

Lokale server (speedtest.net)

Mullvad Speedtest lokale server

Dit zijn de speedtest-resultaten van onze verbinding nadat we verbonden waren met een lokale VPN-server van Mullvad. Zowel de upload- als downloadsnelheid is nauwelijks verandert.

Server in de Verenigde Staten (speedtest.net)

Mullvad Speedtest Amerikaanse Server

De servers in de VS van Mullvad zijn extreem snel vergeleken met de snelheden van andere VPN-providers. Zoals gebruikelijk is de ping sterk toegenomen, maar de download- en uploadsnelheid blijft zeer hoog.

Snelheid in alledaags gebruik

De speedtest-resultaten van Mullvad zijn uistekend. Daarom verbaast het ons ook niks dat we eigenlijk niet merkten dat Mullvad aanstond tijdens dagelijks internetgebruik. Streaming via YouTube, gaming via Steam, downloaden vanuit de browser en via torrentnetwerken en ander internetgebruik werd vrijwel niet beïnvloedt door Mullvad. Alles ging vrijwel net zo snel met Mullvad aan als uit. Hiermee is Mullvad één van de snelste VPN’s die we hebben getest.

Conclusie snelheid Mullvad

We hadden aanvankelijk onze twijfels bij Mullvad omdat deze VPN-provider zich zo sterk richt op privacy. Toch zijn de snelheden van Mullvad uitstekend gebleken. Wij hier dan ook zeer aangenaam verrast mee. Onze conclusies kort samengevat:

 • Mullvad haalt zeer hoge snelheden tijdens onze uitgebreide snelheidstests
 • Het maakt voor alledaags internetgebruik vrij weinig uit qua snelheid tussen of Mullvad aan- of uitstaat
 • Mullvad is een extreem snelle VPN-provider. Sneller dan de meeste andere providers

Veiligheid – Hoe veilig is Mullvad?

Als het gaat om VPN-providers is het gegeven dat een VPN veilig iswellicht het meest belangrijke onderdeel. Veiligheid en privacy welteverstaan. Wat dat betreft is Mullvad een absolute topper. Niet alleen gebruiken ze de veiligste protocollen, ze hebben ook een uniek systeem bedacht om met accounts om te gaan om zo min mogelijk persoonsgegevens te hoeven verwerken.

Protocollen

Mullvad kiest ervoor om enkel de veiligste protocollen te gebruiken: OpenVPN en WireGuard. OpenVPN is zo’n beetje de standaard geworden van VPN-providers. WireGuard is een nieuw protocol wat nog steeds wordt doorontwikkeld maar die nog beter zou moeten zijn dan IPsec en OpenVPN. Mullvad is wat dat betreft een voorloper op het gebied van VPN-protocollen.

Logbeleid en Privacy

Mullvad hanteert een strict ‘no logs’-beleid. Hun privacybeleid is duidelijk verwoord en ze geven aan wat ze wel en niet bijhouden. Over het algemeen houden ze niks (of zo min mogelijk) van je bij en geven ze zelfs aan hoe het wordt opgeslagen en voor hoe lang. Ze zijn er wel open en eerlijk in dat, als je gebruikmaakt van specifieke betaalmethodes, er derden zijn die wel over bepaalde informatie van jou beschikken.

Mullvad is uniek wat dat betreft. Hoewel meerdere providers tegenwoordig meer open zijn over hun beleid is Mullvad misschien wel de enige die er zo open over is. Op zich niet zo gek als je je realiseert dat ze vrijwel niks loggen en dat het enige wat ze nodig hebben voor je account een betaling (met eventueel bijkomende betaalgegevens) is. Zelfs een e-mailadres is niet nodig bij deze provider. Mocht je ze toch mailen voor bijvoorbeeld support, dan kan je ook PGP-encrypted e-mail gebruiken. Mullvad heeft wat dat betreft aan alles gedacht op het gebied van privacy.

Welke gegevens heeft Mullvad nodig?

Mullvad heeft niks nodig wat betreft e-mail. Dit is bijzonder, omdat zelfs de meest private VPN-providers een e-mailadres nodig hebben om je account te beheren. Bij Mullvad is er geen account om te beheren. Het enige wat je nodig hebt is de unieke code die je van Mullvad meekrijgt. Aan deze code kan je dan een betaling koppelen. Dat is alles wat Mullvad nodig heeft om jouw toegang te geven tot hun VPN-netwerk.

Conclusie veiligheid Mullvad

Mullvad is een zeer veilige VPN. Misschien wel een van de veiligste premium VPN’s die we tot nu toe zijn tegengekomen, . Onze conclusies zijn dan ook als volgt:

 • Mullvad maakt enkel gebruik van de zeer veilige protocollen OpenVPN en WireGuard
 • Mullvad houdt absoluut geen logs bij
 • Je hebt geen e-mailadres nodig om een VPN-account bij Mullvad aan te maken
 • Het sturen van e-mails naar support kan ook middels een PGP-encrypted e-mail
 • Enige kanttekening is dat Mullvad in een 14 eyes land zit, waardoor er mogelijk nu of in de toekomst druk kan worden uitgeoefend op Mullvad met betrekking tot datalogging

De gebruiksvriendelijkheid van Mullvad

Het gebruiksgemak van Mullvad is in orde. Veel van de VPN-software lijkt tegenwoordig op elkaar en Mullvad is geen uitzondering. Mullvad is wat dat betreft een zeer gebruiksvriendelijke VPN-provider. Toch zijn er opties die we missen ten opzichte van providers als bijvoorbeeld NordVPN. Dit zit hem voornamelijk in kleine dingetjes zoals dat je niet kunt zien hoe drukbezet een server is en welke servers wel of niet geschikt zijn voor torrents of streaming. Ook kun je Mullvad niet op je iPhone installeren via de AppStore. Dit moet via OpenVPN of WireGuard configuration files.

De Mullvad website

Mullvad heeft een erg overzichtelijke website wat betreft basale informatie. De meeste informatie is terug te vinden op de homepage. Wat meer diepgaande, specifieke informatie moet je echter nazoeken op hun FAQ pagina. Dit is niet altijd even handig. Hoewel ze een about-pagina hebben over het bedrijf achter Mullvad en de visie van de VPN-provider, missen we wat informatie die je bij andere VPN-providers zou terugvinden op een ‘Features’-pagina.

Mullvad-Website

Om in te loggen op het ‘My Account’ gedeelte van de website heb je alleen de code nodig die je ook gebruikt voor je VPN-account. Wat betreft privacy erg handig, maar het probleem is dus dat iedereen met die code overal bij kan in principe. Dit maakt verder weinig uit, omdat je bij het account gedeelte alleen ports kan managen en een betaling kan doen, maar het is toch iets om je bewust van te zijn. Zorg ervoor dat je je accountcode dus nooit zomaar met iemand deelt.

Je hoeft overigens voor het downloaden van Mullvad niet eerst in te loggen. Je kunt de software gewoon middels de duidelijke ‘Download’-knop op de website downloaden. Op de downloadpagina kun je ook simpel switchen tussen de verschillende besturingssystemen.

Installatieprocedure Mullvad

Omdat de installatie van Mullvad net iets anders is dan andere VPN-providers leek het ons handig om even kort uit te leggen hoe dit in zijn werk gaat. Je kunt Mullvad eenvoudig installeren, waarbij je de keuze hebt om eerst de software te installeren of eerst een ‘Account Number’ te laten genereren. Voor de verdere installatie maakt dit vrij weinig uit, dus hebben we ervoor gekozen even kort uit te leggen hoe je Mullvad installeert door eerst een accountnummer te laten genereren.

 1. Scroll op de homepage van Mullvad naar beneden en klik op ‘Generate Account’. Je komt nu op een pagina met een uniek nummer dat je nodig hebt om de VPN in gebruik te kunnen nemen. Dit nummer is alles wat je nodig hebt om te kunnen inloggen en om je account mee te beheren. Bewaar deze dus goed
 2. Voltooi de betaling door je betaalmethode te selecteren op de account-number pagina en de stappen te doorlopen
 3. Download de Mullvad VPN-software door het .exe installatiebestand te downloaden voor jouw besturingssysteem
 4. Doorloop de installatiewizard van de Mullvad VPN
 5. Open na installatie de Mullvad-software
 6. Voer je accountnummer in en je zult meteen kunnen verbinden met een VPN-server naar keuze!

Uitstraling en gebruiksgemak Mullvad software

Screenshot Mullvad SoftwareHoewel Mullvad lijkt op de meeste andere premium-VPN’s is er iets te zeggen voor de minimale hoeveelheid keuzes die de VPN-software je voorlegt. Omdat Mullvad zelf heeft gekozen voor het beperken van de keuze tussen VPN-protocollen en opties is de software zeer makkelijk in het gebruik. Het enige jammere is dat er dus weinig informatie is over de verschillende servers zoals bezetting en of ze goed zijn wat betreft torrents en het deblokkeren van de Amerikaanse Netflix database.

Toch is er weinig aan te merken op het gebruiksgemak van Mullvad. De software ziet er niet speciaal uit, maar alles is duidelijk en werkt. Wel vinden we het jammer dat de software vastzit in de taakbalk en minimaliseert wanneer je ergens anders klikt dan op de software zelf. Al met al, een prima, minimalistische VPN in termen van uitstraling en gebruiksgemak.

Prijzen en betaalmogelijkheden

Mullvad heeft een relatief hoog prijskaartje van €5,- per maand. Deze prijs verandert niet, ongeacht of je een abonnement wil afsluiten voor langere tijd. Wel proberen ze betaling met Bitcoin of Bitcoin Cash te stimuleren door je 10% korting te geven als je daarmee betaalt. Hoewel dit geen torenhoge korting is loont het zich wel om deze opties te bekijken als je langdurig gebruik wil maken van Mullvad.

Betaalopties voor Mullvad VPN

Wat betreft betaalmogelijkheden kun je kiezen uit de volgende opties:

 • Paypal
 • Credit Card
 • Bankoverschrijving
 • Swish
 • Bitcoin
 • Bitcoin Cash
 • Cash
 • Voucher

Betaling via Bitcoin of Cash is waarschijnlijk de meest anonieme optie. Ook is het mogelijk om geld over te maken vanaf je bankrekening direct naar hun rekening. Hierbij moet je wel wat van je accountinformatie overdragen bij de overboeking. Wat wel prettig is, is dat Mullvad een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie heeft.

Klantenservice

Mullvad heeft een uitstekende klantenservice. Hoewel ze niet te bereiken zijn via on-site chat reageren ze razendsnel op e-mails. Zo hebben we vaak binnen 10 minuten antwoord gekregen op onze vragen. We werden hierbij duidelijk ook door echte personen te woord gestaan die daadwerkelijk onze berichten lazen.

Het enige waar ze ons niet mee konden helpen was met het unblocken van Amerikaanse Netflix. Vanwege hun focus op veiligheid en privacy hebben ze ervoor gekozen zich niet te richten op het unblocken van Netflix. Dit is enigszins jammer, maar we begrijpen het wel voor een dergelijke privacygerichte provider.

Conclusie gebruiksgemak Mullvad

Aan de hand van onze ervaringen met Mullvad trekken we de volgende conclusies aangaande het gebruiksgemak:

 • Mullvad is een minimalistische maar zeer gebruiksvriendelijke VPN-provider
 • De software van Mullvad is snel onder de knie te krijgen
 • Het aanmaken van een account kan snel en is vrij simpel
 • Mullvad is eenvoudig te installeren
 • Mullvad heeft geen App in de AppStore voor iOS
 • De klantenservice van Mullvad reageert bijzonder snel via e-mail
 • Met een prijs van €5,- per maand is Mullvad niet de goedkoopste VPN
 • Mullvad heeft een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie

Servernetwerk Mullvad

Mullvad heeft een redelijk groot servernetwerk. Het is niet zo groot als bij ExpressVPN of CyberGhost, maar toch beschikt Mullvad over een redelijk aantal servers. Mullvad heeft zijn servers verdeeld in drie categorieën:

 • OpenVPN Servers (de “standaard” VPN-servers)
 • WireGuard Servers (het “nieuwe” soort VPN-servers. Deze zouden sneller moeten zijn dan OpenVPN-servers maar zitten nog in de experimentele fase)
 • Bridges (een speciaal soort VPN-server als de andere VPN-servers niet te bereiken zijn vanwege censuur)

Mullvad maakt verder geen onderscheid tussen streaming of P2P servers. Daarnaast lijken ze ook geen speciale ‘Onion’-servers te hebben voor het Tor-netwerk zoals NordVPN.

Aantal servers en locaties

Mullvad heeft in totaal 410 servers verdeeld over 63 steden in 39 landen. De locaties van de verschillende servers zijn als volgt:

Mullvad OpenVPN Servers

LandAantal ServersLocaties
Albanië1Tirana
Australië10Adelaide, Brisbane, Canberra, Melbourne, Perth, Sydney
België3Brussel
Brazilië2São Paulo
Bulgarije2Sofia
Canada13Montreal, Toronto, Vancouver
Denemarken6Kopenhagen
Duitsland20Frankfurt
Finland6Helsinki
Frankrijk3Parijs
Griekenland1Athene
Hongarije2Boedapest
Hong Kong2Hong Kong
India1Pune
Israël1Tel Aviv
Italië2Milaan
Japan2Tokio
Letland1Riga
Luxemburg1Luxemburg
Moldavië1Chisinau
Nederland18Amsterdam
Nieuw-Zeeland1Auckland
Noorwegen7Oslo
Oekraïne1Kiev
Oostenrijk3Wenen
Polen3Warschau
Portugal1Lissabon
Roemenië2Boekarest
Servië2Belgrado, Nis
Singapore2Singapore
Spanje3Madrid
Tsjechië3Praag
Verenigde Staten67Atlanta, Chicago, Dallas, Denver, Los Angeles, Miami, New York, Phoenix, Piscataway, Salt Lake City, San Francisco, Seattle, Secaucus
Verenigde Arabische Emiraten1Dubai
Verenigd Koninkrijk27Londen, Manchester
Zuid-Afrika1Johannesburg
Zweden57Göteborg, Helsingborg, Malmö, Stockholm
Zwitserland9Zürich

Mullvad WireGuard Servers

LandAantal ServersLocaties
Australië4Melbourne, Sydney
België2Brussel
Brazilië1São Paulo
Bulgarije3Sofia
Canada7Montreal, Vancouver
Denemarken2Kopenhagen
Duitsland5Frankfurt
Finland1Helsinki
Frankrijk3Parijs
Hongarije2Boedapest
Hong Kong1Hong Kong
Ierland1Dublin
India1Pune
Italië3Milaan
Japan2Tokio
Letland1Riga
Moldavië1Chisinau
Nederland3Amsterdam
Nieuw-Zeeland2Auckland
Noorwegen3Oslo
Oekraïne1Kiev
Oostenrijk2Wenen
Polen3Warschau
Roemenië3Boekarest
Servië2Belgrado
Singapore1Singapore
Spanje3Madrid
Tsjechië3Praag
Verenigde Staten19Atlanta, Chicago, Dallas, Los Angeles, Miami, New York, Phoenix, Piscataway, Salt Lake City, Seattle
Verenigd Koninkrijk7Londen, Manchester
Zweden9Göteborg, Malmö, Stockholm
Zwitserland4Zürich

Mullvad Bridges

LandAantal ServersLocaties
Australië1Sydney
Canada1Montreal
Duitsland1Frankfurt
Hong Kong1Hong Kong
Nederland1Amsterdam
Noorwegen1Oslo
Polen1Warschau
Roemenië1Boekarest
Singapore1Singapore
Verenigde Staten4Chicago, Los Angeles, Miami, New York
Verenigd Koninkrijk1Londen
Zweden3Göteborg, Helsingborg, Malmö

Dedicated IP-adres

Bij Mullvad doen ze niet aan dedicated IP’s. Alle IP-adressen zijn shared en we verwachten niet dat dit gaat veranderen. Mullvad richt zich op privacy en veiligheid en statische IP-adressen zijn makkelijker te herleiden tot één persoon.

Conclusie servernetwerk en locaties

Dit zijn onze conclusies wat betreft het servernetwerk van Mullvad:

 • Mullvad heeft een redelijk aantal servers wereldwijd
 • Mullvad heeft 288 OpenVPN servers, 105 WireGuard servers en 17 Bridges
 • Je kunt alleen kiezen voor een Shared IP bij Mullvad

Mogelijkheden Mullvad

Mullvad is een VPN zonder veel toeters en bellen. Naast een goed functionerende Kill Switch en Bridge-servers hebben ze geen extra functionaliteiten zoals een Whitelister, MultiHop servers of tracking-blocker zoals bijvoorbeeld Surfshark. Toch zit daar ook wel de kracht van Mullvad. Ze richten zich op privacy en veiligheid, al het andere is bijzaak.

Mullvad en Netflix

Netflix App IcoonMullvad lijkt niet te werken met de Amerikaanse versie van Netflix. Netflix probeert VPN-gebruikers actief te weren en ook de Mullvad-servers lijken ons geen toegang te geven tot Netflix USA. Bij navraag laat Mullvad weten dat sommige gebruikers succes hebben met de SOCKS5 Proxy en de New York server, maar bij ons werkt dit niet. Erg jammer voor een VPN die zulke snelheden haalt en anders uitermate geschikt zou zijn voor Netflix streaming.

Mullvad en torrents

BitTorrent-LogoHoewel Mullvad geen speciale P2P servers heeft lijken de lokale servers wel gewoon te werken met het downloaden van torrents. Bestanden worden snel binnengehaald vanwege de hoge snelheid van de Mullvad-servers. Op de site van Mullvad kun je extra instructies vinden voor het extra beveiligen van de BitTorrent client. Andere clients worden niet ondersteund omdat ze niet open source zijn, adware of junkware bevatten of gewoon geen goede privacy settings hebben.

Conclusies opties van Mullvad

 • Mullvad werkt niet met Netflix
 • Torrents downloaden met Mullvad is mogelijk, voor BitTorrent hebben ze extra beveiligingsopties
 • Mullvad heeft een Kill Switch
 • Voor het omzeilen van hardnekkige firewalls heeft Mullvad Bridge-servers

Conclusies – Onze ervaringen met Mullvad

PluspuntenMinpunten
Extreem goed op het gebied van veiligheid en privacyNetflix werkt niet
Houdt geen logs bijRelatief prijzig
Gebruikt alleen de sterkste VPN-protocollenGeen iOS software
Razendsnelle serversZit in een “14 eyes”-land
Zeer gebruiksvriendelijke en overzichtelijke software
Klantenservice reageert snel
Heeft optionele WireGuard servers
Torrents toegestaan

Al met al is Mullvad een uitstekende, veilige VPN-provider. Ondanks dat ze zich met name focussen op veiligheid en privacy is ook de snelheid en gebruiksvriendelijkheid zeer goed. Wat ons betreft is Mullvad absoluut één van de betere VPN’s. Het enige jammere is dat Mullvad relatief prijzig is en dat deze VPN niet werkt met Amerikaanse Netflix. Dit zal voor sommige gebruikers een reden zijn om toch te kiezen voor een goedkopere provider die wel toegang geeft tot Netflix.

Persoonlijke meningen experts VPNgids.nl

“Mullvad is een zeer veilige VPN met snelle servers. Voor het bewaken van je privacy is er wellicht geen betere keuze.”
Onze score
8.3
4
Reacties
Plaats een reactie
 1. Wat wordt bedoeld met geen software voor IOS. Je kunt het toch wel op IOS devices gebruiken?

  • Hiermee wordt bedoeld dat Mullvad geen dedicated software heeft voor iOS. Ze hebben wel de mogelijkheid om via OpenVPN Mullvad in te stellen op iOS. Een Mullvad app voor iOS is er echter niet.

 2. Hallo,

  Ik maak al een aantal jaar gebruik van Mullvad. Bevalt me uitstekend en haal vrijwel dezelfde snelheid als zonder VPN.

  Nu las ik dat vanaf 1 april 2020 in Zweden een nieuwe wet ingaat. Is dit ook van toepassing op Zweedse VPN-providers, zoals Mullvad?

  • Het klopt dat er een nieuwe surveillance-wet in Zweden wordt ingevoerd. Dit zal echter geen invloed hebben op Mullvad, omdat het bedrijf niet geclassificeerd wordt als een service voor electronische communicatie, en dus hebben ze geen rapportageplicht. Mullvad VPN heeft hier zelf een blog over geschreven op hun eigen website. Ze laten hier wel in weten dat het in uitzonderlijke gevallen mogelijk is dat er software of hardware op de apparaten van een verdacht persoon wordt geïnstalleerd, die ervoor zorgt dat data al wordt onderschept voor het ook maar naar de VPN is verstuurd. Hier kunnen zij als service weinig aan doen.

Een reactie plaatsen

Bezoek Mullvad