Mullvad VPN schrapt termijnbetaling in naam van privacy

Vrouw houdt smartphone en pinpas vast

Het is niet meer mogelijk om een abonnement met automatische verlenging af te sluiten bij VPN-provider Mullvad. Mensen kunnen nog wel gebruikmaken van de service wanneer ze in één keer betalen, in plaats van in termijnen. Iedereen die een abonnement heeft lopen wordt geadviseerd om deze binnen zes maanden te cancelen. Loopt je abonnement in deze periode af, dan wordt deze niet automatisch vernieuwd. Dit meldt Mullvad in een blogpost.

Mullvad hanteert een vaste prijs per maand, of je nu een abonnement neemt voor een maand, een jaar of tien jaar. Men had altijd de optie tot automatische verlenging na de contractduur. Dit stopt dus binnenkort. De VPN-provider laat je wel dezelfde abonnementen afsluiten, maar je zult het gehele bedrag in één keer moeten betalen.

Betaalgegevens en privacy

Creditcard- of PayPal-gegevens zijn persoonlijk. Toch hebben bedrijven, zoals Mullvad, deze nodig om de service te leveren. Ook voor het leveren van refunds worden deze gegevens vaak gebruikt. Als je kiest voor automatische verlenging van je abonnement, moeten je betaalgegevens bovendien bewaard blijven zolang jij het abonnement houdt. Al deze tijd liggen de data opgeslagen bij de VPN-dienst.

Zolang je persoonlijke gegevens op een server zijn opgeslagen, lopen ze risico. Een crimineel die toegang krijgt tot de server, kan bijvoorbeeld je betaalgegevens stelen. Ook medewerkers van een organisatie zelf kunnen soms slechte bedoelingen hebben.

Oplossing Mullvad

Het belangrijkste doel van een Virtual Private Network (VPN) is je anonimiteit bewaren op het internet. Mullvad wil zelf ook zo min mogelijk over zijn gebruikers weten. Het bedrijf vermeldt altijd op zoek te zijn naar manieren om de hoeveelheid benodigde data te verminderen zonder de kwaliteit van de service in het geding te laten komen. Betaalgegevens zijn hierbij een heikel punt.

Hier gaat Mullvad VPN verandering in brengen. Door alleen eenmalige betalingen toe te staan, is de dienst in staat om alle betaalgegevens binnen enkele weken voor altijd te verwijderen. Zodra de geld-terug-garantie periode is verlopen, heeft het bedrijf de gegevens immers niet meer nodig. Deze stap bewijst dat de VPN-dienst serieus is over het beschermen van jouw privacy.

Techredacteur
Tamara is al jaren bezig met taal en communicatie. De steeds vernieuwde kennis over tech en cybersecurity weet ze zo goed over te brengen op het grote publiek. Tamara is geïnteresseerd in kwesties rondom (overheids)censuur en de balans tussen privacy en vrijheid online.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen