Mullvad breidt blokkeringsfilter uit met gok- en sekssites

Man bezoekt een sekssite via zijn desktop

VPN-provider Mullvad heeft zijn DNS-blokkadedienst uitgebreid met twee nieuwe filters: goksites en websites met erotische content. Op deze manier probeert de provider iets te doen tegen gok- en seksverslaving. Het bedrijf belooft in de toekomst meer sites aan de blokkadelijst toe te voegen.

Dat meldt Mullvad op zijn blog.

Dit is een VPN: in een notendop

Een Virtual Private Network of VPN is een tool die een versleutelde verbinding tussen jouw computer en het internet tot stand brengt. Dankzij een VPN wordt al je dataverkeer naar een externe VPN-server gestuurd. Deze server maakt vervolgens contact met de website die je probeert te bezoeken en stuurt geanonimiseerde data door naar jouw apparaten.

Omdat je IP-adres en locatie niet langer zichtbaar zijn voor iedereen, ben je een stuk anoniemer. Doordat de verbinding versleuteld is, ben je een stuk veiliger voor hackers en cybercriminelen. Tot slot krijg je met een VPN toegang tot content die anders geblokkeerd zou zijn vanwege geografische restricties, bijvoorbeeld tot de Amerikaanse Netflix-bibliotheek.

Een VPN is hét middel bij uitstek om veilig en anoniem over het web te surfen en toegang te krijgen tot relevante informatie. Dankzij een VPN kun je in landen waar specifieke sites geblokkeerd worden deze zonder problemen bezoeken. Als kritische journalist of mensenrechtenactivist hoef je niet bang te zijn dat er iemand stiekem over je schouder meekijkt. Ook als je in Nederland woont is een VPN aan te raden. Je wil toch op een veilige manier je bankzaken kunnen regelen, zonder dat hackers, overheden, internetproviders, websites of werkgever stiekem meekijken?

DNS-blokkadelijst bestaat uit duizenden domeinnamen

De meeste VPN-providers bieden de mogelijkheid om websites op DNS-niveau te blokkeren. Eén daarvan is Mullvad. Het bedrijf deed dit al voor advertenties, trackers en malware. Nu voegt de VPN-leverancier daar twee nieuwe filters aan toe: gok- en sekssites.

Uit de blokkadelijst van Mullvad op Github blijkt dat de DNS-blokkadelijst voor pornografische websites uit meer dan 153.000 domeinnamen bestaat. Voor goksites staat de teller momenteel op net iets minder dan 2.500 domeinnamen. Op zijn blog schrijft Mullvad dat de eerste versie van deze blokkadelijst niet perfect is. Het bedrijf zegt toe de lijst op termijn te verbeteren.

Met de nieuwe filters hoopt Mullvad een bijdrage te kunnen leveren aan het voorkomen of beëindigen van gok- en seksverslavingen. Het benadrukt dat de DNS-filters geen vervangers zijn voor gespecialiseerde contentfilters of features voor ouderlijk gezag.

Om gebruik te maken van de nieuwe DNS-blokkadefilters, moeten gebruikers deze zelf inschakelen. Aan de hand van een IP-adres is het mogelijk om handmatig een DNS-server te blokkeren. Hoe je dit doet en welke IP-adressen je moet invoeren, vind je op de blog van Mullvad.

Mullvad maakt einde aan termijnbetalingen

Mullvad haalde onlangs het nieuws met de mededeling dat het termijnbetalingen schrapt. Sinds juni is het niet langer mogelijk om een abonnement met automatische verlenging af te sluiten. Dat is naar eigen zeggen om de privacy van klanten te waarborgen.

Dat zit zo. Klanten die maandelijks hun abonnementsgeld laten afschrijven, moeten betaalgegevens doorgeven. Alleen zo kan Mullvad het abonnementsgeld opstrijken, of geld retourneren als iemand zijn (proef)abonnement opzegt. Door het abonnementsgeld in één keer te betalen, heeft de VPN-provider deze gegevens niet langer nodig. Mochten hackers of cybercriminelen onverhoopt de IT-systemen van Mullvad infiltreren, dan kunnen ze geen betaalgegevens buitmaken. Enige voorwaarde om deze data te verwijderen, is dat de niet-goed-geld-terug garantieperiode verstreken is.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen