Wat is een Proxy (Server)

wat-is-een-proxyEen proxy server is een computer die een andere computer (of internet apparaat) toe staat indirecte netwerkverbindingen naar andere netwerkdiensten te maken. Een client (jij) maakt verbinding met de proxyserver, vraagt vervolgens een verbinding, een bestand of andere bron beschikbaar op een andere server aan. De proxyserver geeft vervolgens de gevraagde data door. In sommige gevallen, kan de proxy het verzoek van de cliënt of de reactie van de server voor verschillende redenen wijzigen of weigeren. In praktijk worden proxies meestal gebruikt door mensen die een site willen bezoeken die geblokeerd is. Proxies kunnen ingedeeld worden in 4 groepen, Webproxies, transparante proxies, anonieme proxies en verstoringsproxies

proxy-vpn

Web proxies

Een veelgebruikte proxytoepassing is een caching webproxy. Dit zorgt voor een cache van webpagina’s en het beschikbaar maken bestanden op andere servers, om sneller en betrouwbaarder toegang te verlenen tot de gegevens.

Als er een verzoek komt voor een web bron (aangegeven door een URL) gaat een caching proxy zoeken in de lokale cache. Indien gevonden, kan de proxy direct het document terugsturen naar de aanvrager. Anders haalt de proxy het van de server en stuurt het terug naar de aanvrager en wordt er een kopie in de cache opgeslagen van de proxy. De cache gebruikt meestal een vervaldatum algoritme om documenten uit de cache te verwijderen, afhankelijk van hun leeftijd, grootte, en frequentie waarop het aangevraagd wordt. Twee eenvoudige cache algoritmen zijn Least Recently Used (LRU) en het Least Frequent used )LFU). LRU verwijdert het minst recent gebruikte document, en LF verwijdert de minst frequent gebruikte documenten.

Web proxies kunnen ook de inhoud van webpagina’s geserveerd filteren. Sommige censuurtoepassingen – die proberen om aanstootgevende webinhoud blokkeren of bijvoorbeeld staatscensuur zoals in china – worden geïmplementeerd als web proxies. Andere web proxies formatteren webpagina’s voor een bepaald doel of publiek; bijvoorbeeld Skweezer die formatteert webpagina’s voor mobiele telefoons en PDA’s. Netbeheerders kunnen ook proxies instellen om computervirussen en andere vijandige inhoud van externe webpagina’s te onderscheppen.

Een speciaal type web proxies zijn “CGI proxies.” Dit zijn websites die het mogelijk maken een gebruiker toegang tot een site te geven via hun site. Zij gebruiken meestal PHP of CGI om de proxy-functionaliteit te implementeren. CGI proxy’s worden vaak gebruikt om de toegang tot websites die geblokkeerd zijn door scholen, bedrijven of overheden (bijvoorbeeld de Piratebay). Omdat ze ook het IP-adres van de gebruiker verbergen, worden ze soms ook gebruikt om een bepaalde mate van anonimiteit te krijgen of IP-bans te omzeilen.

Transparante Proxy

Dit soort proxyservers identificeert zichzelf als een proxy-server en maakt het oorspronkelijke IP-adres beschikbaar via de http-headers. Deze worden meestal gebruikt voor hun vermogen om websites te cachen en niet vanwege anonimiteitswensen.

Anonieme Proxy

Dit soort proxyservers identificeert zichzelf als een proxy-server, maar geeft niet het oorspronkelijke IP-adres door. Dit type proxyserver is detecteerbaar, maar biedt redelijke anonimiteit voor de meeste gebruikers.

Hoge Anonimiteit Proxy

Dit type proxyserver identificeert zich niet als een proxy-server en geeft het IP-adres van de gebruiker niet door.

Zoals je kunt lezen heeft een Proxyserver veel weg van een VPN server, maar toch zijn er verschillen. De verschillen behandel ik in dit artikel± Verschil tussen proxy en VPN server

2 reacties

 1. Geachte ontvanger/ster,

  Ik woon in Curaçao en heb een provider genaamd FLOW.
  Deze provider heeft mij een IP adres gegeven wat in Nederland niet geaccepteerd word.
  Deze firma wil wil mij geen Nederlands IP adres geven.
  Ik kan verschillende uit zendingen niet meer bekijken omdat mijn geografische locatie niet bekend is.
  Wat kan ik hier aan doen ???

  MVG.

  PJM Swinkels.

  • Een VPN provider met één of meerdere servers in Nederland kan hier een oplossing voor bieden.
   Als het alleen op het deblokkeren van geografisch gelimiteerde content gaat zou ik voor een Smart DNS oplossing gaan bijvoorbeeld: die van
   OverPlay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *