Je IP-adres verbergen - Hoe werkt dat? - VPNgids.nl

Je IP-adres verbergen – Hoe werkt dat?

justin-2Privacy en bescherming van persoonsgegevens zijn de laatste jaren een hot topic. Wellicht heb je gehoord dat het tijdens het surfen op het internet een goed idee is om je IP-adres te verbergen. Ondanks de wetenschap dat Google, de sociale media platforms en de geheime diensten op grote schaal meekijken met wat je op het internet doet, zijn er nog altijd best veel mensen die hun IP-adres – en daarmee hun privacy – niet goed afschermen en verbergen. En ook al heb je wellicht niks te verbergen, er zijn ook andere goede redenen om je IP-adres af te schermen voor anderen.

Wat is een IP-adres nu precies?

IP staat in deze context voor internet protocol. Het is een unieke code die gekoppeld is aan het internetnetwerk waarmee je verbonden bent. Middels dit IP-adres kunnen in principe alle stappen en handelingen die je op het internet uitvoert gevolgd en gemonitord worden. Het IP-adres vertelt websites en online platforms vanaf waar jij met hen verboden bent. Je wordt geïdentificeerd middels de unieke netwerkcode. Zo kunnen websites bijvoorbeeld precies zien dat je hun website bezoekt vanaf de Herengracht 12 in Amsterdam. Klik hier maar eens, of hier. Deze websites vertellen je jouw IP adres en weten precies vanaf waar je verbinding maakt met hun servers. En zoals deze websites precies weten waar je bent, zo weten ook andere websites dat over het algemeen.

justin-afbeelding

In de meeste gevallen wordt je IP-adres toegewezen aan je internet-router door je internetaanbieder (ISP = internet service provider), en iedereen die van ditzelfde internetnetwerk gebruik maakt (familie, huisgenoten, of collega’s als je op het werk bent) maakt tevens gebruik van hetzelfde IP-adres. En dit IP-adres is dus voldoende om met grote precisie aan te geven waar je je bevindt.

Waarom is het belangrijk om je IP-adres te verbergen?

Hedendaags spenderen we zo veel tijd op het internet, dat we niet moeten onderschatten hoeveel informatie en data we daarmee vrijgeven over onszelf. Middels ons IP-adres kunnen al deze gegevens dikwijls direct gekoppeld worden aan onze persoon. Zelfs als je geen illegale dingen doet op het internet, is het wellicht toch een fijne gedachte dat niet alles wat je online opzoekt en bekijkt direct gekoppeld wordt aan jou als persoon.

De grote online entiteiten (noem Google, Facebook, Instagram, Twitter) verzamelen massaal alle informatie die ze maar kunnen buitmaken. En veel websites doen hetzelfde; als je een website bezoekt worden er vaak cookies geïnstalleerd op je computer, o.a. om de website soepel te laten werken. Maar met deze cookies kunnen websites soms ook meekijken welke andere websites je nog meer bezoekt. Het is je vast wel eens opgevallen dat Google en de sociale media platforms precies reclames aanbieden van zaken waar je recentelijk naar gezocht hebt. Dit komt puur doordat ze al je stappen op internet nauwgezet volgen, om zo reclames optimaal af te stemmen op jouw online gedrag en interesses.

Maar ook je familie, huisgenoten of je collega’s kunnen veelal achterhalen welke websites je bezocht hebt als ze toegang hebben tot de inloggegevens van de internetprovider. Door gebruik te maken van een VPN zijn je stappen op internet (en ook de websites die je bezocht hebt) veelal niet meer traceerbaar via het netwerk.

Hoe verberg je je IP-adres?

Je IP-adres verstop je het makkelijkst met een VPN. Een VPN (Virtual Private Network) zorgt ervoor dat je IP-adres niet meer zichtbaar is voor de websites die je bezoekt. Al je internetverkeer verloopt via een externe beveiligde server. Je maakt verbinding met deze server voordat je gaat internetten, en je krijgt vervolgens een nieuw IP-adres toegewezen dat niet meer te herleiden is tot jou (het is namelijk het generieke IP-adres van de VPN provider). Hierdoor kan je in alle anonimiteit surfen, downloaden en streamen op het internet. Helemaal niemand kan meer zien wat jij doet op het internet als je een VPN gebruikt. Ook overheden en hackers niet.

TIP: Goede VPN diensten om je IP-adres te verbergen en anoniem te internetten zijn bijvoorbeeld IPVanish en GOOSE VPN.

De voordelen van een VPN samengevat

  • Met een VPN is je internetverkeer dus altijd versleuteld en in principe niet traceerbaar.
  • De meeste VPN aanbieders houden zelf ook niet bij welke websites je bezoekt, en er blijven dus geen sporen achter van je internetgedrag.
  • Een VPN stelt je daarnaast ook nog in staat om je locatie te maskeren; vanuit Nederland kan je bijvoorbeeld verbinding maken met een VPN server in de Verenigde Staten, waarbij je een Amerikaans IP-adres toegewezen krijgt. Hierdoor kan je toegang krijgen tot services en websites die mogelijk niet beschikbaar zijn in het land waar je je bevindt. Denk bijvoorbeeld aan Netflix of andere streamingdiensten. Of stel dat je naar China gaat, waar Facebook en andere social media sterk beperkt of afgesloten zijn. Door gebruik te maken van een VPN omzeil je deze restricties.
  • Je merkt eigenlijk niets van het feit dat je verbinding maakt met een VPN; vroeger wilde het nog wel eens voorkomen dat je internetsnelheid sterk achteruit ging met een VPN-verbinding, maar de meeste VPN servers van tegenwoordig zijn dermate snel dat je daarmee geen grote problemen zult ondervinden.

Conclusie: Verberg je IP!

Als je het een vervelende gedachte vindt dat de websites die je bezoekt, de overheid, je internetprovider en wellicht de andere mensen die op hetzelfde internetnetwerk zitten precies kunnen meekijken met wat je doet op het internet, dan is het een goed idee om je IP-adres te verbergen. Ook al heb je in principe niets te verbergen, het gaat anderen simpelweg niets aan wat jij bekijkt of doet op het internet.

Als je eenmaal verbinding hebt gemaakt met een VPN server, kan je hier, hier of hier altijd even controleren of je IP-adres daadwerkelijk veranderd is. Bezoek een van deze websites eerst voordat je verbonden bent met de VPN, en bezoek de website daarna nogmaals nadat je verbonden bent met de VPN om te kijken of je IP-adres veranderd is. Maar in principe ben je altijd gedekt met een plaatsvervangend en anoniem IP-adres zodra je verbonden bent met je VPN server!

Mocht je benieuwd zijn naar welke goede VPN aanbieders er nog meer zijn, kijk dan ook eens naar ons overzicht van goede VPN diensten.

Over David Janssen

David Janssen: psycholoog en gedragsdeskundige. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’; waaronder ook het recht op privacy en bescherming van onze persoonsgegevens. Vanuit deze interesse is hij als mede-oprichter VPNgids.nl gestart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief 
Schrijf je in en maak kans op gratis VPN abonnementen 

Privacy, security en VPN nieuws

Geen SPAM! Wij delen je email adres met niemand, en sturen niet meer dan 1 email per week

Bedankt voor je inschrijving!

Bevestig je inschrijving via de email in je mailbox
(let op je spammap)