Home - Artikelen (VPN, privacy en internetveiligheid) - Je IP-adres verbergen – Hoe werkt dat?

Je IP-adres verbergen – Hoe werkt dat?

justin-2Privacy en bescherming van persoonsgegevens zijn de laatste jaren een hot topic. Wellicht heb je gehoord dat het tijdens het surfen op het internet een goed idee is om je IP-adres te verbergen. Ondanks de wetenschap dat Google, de sociale media platforms en de geheime diensten op grote schaal meekijken met wat je op het internet doet, zijn er nog altijd best veel mensen die hun IP-adres – en daarmee hun privacy – niet goed afschermen en verbergen. En ook al heb je wellicht niks te verbergen, er zijn ook andere goede redenen om je IP-adres af te schermen voor anderen.

Wat is een IP-adres nu precies?

IP staat in deze context voor internet protocol. Het is een unieke code die gekoppeld is aan het internetnetwerk waarmee je verbonden bent. Middels dit IP-adres kunnen in principe alle stappen en handelingen die je op het internet uitvoert gevolgd en gemonitord worden. Het IP-adres vertelt websites en online platforms vanaf waar jij met hen verboden bent. Je wordt geïdentificeerd middels de unieke netwerkcode. Zo kunnen websites bijvoorbeeld precies zien dat je hun website bezoekt vanaf de Herengracht 12 in Amsterdam. Klik hier maar eens. Deze websites vertellen je jouw IP adres en weten precies vanaf waar je verbinding maakt met hun servers. En zoals deze websites precies weten waar je bent, zo weten ook andere websites dat over het algemeen.

justin-afbeelding

In de meeste gevallen wordt je IP-adres toegewezen aan je internet-router door je internetaanbieder (ISP = internet service provider), en iedereen die van ditzelfde internetnetwerk gebruik maakt (familie, huisgenoten, of collega’s als je op het werk bent) maakt tevens gebruik van hetzelfde IP-adres. En dit IP-adres is dus voldoende om met grote precisie aan te geven waar je je bevindt.

Waarom is het belangrijk om je IP-adres te verbergen?

Hedendaags spenderen we zo veel tijd op het internet. We moeten de hoeveelheid informatie en data die we daarmee vrijgeven over onszelf niet onderschatten. Middels ons IP-adres kunnen al deze gegevens dikwijls direct gekoppeld worden aan onze persoon. Zelfs als je geen illegale dingen doet op het internet, is het wellicht toch een fijne gedachte dat niet alles wat je online opzoekt en bekijkt direct gekoppeld wordt aan jou als persoon.

De grote online entiteiten (noem Google, Facebook, Instagram, Twitter) verzamelen massaal alle informatie die ze maar kunnen buitmaken. En veel websites doen hetzelfde; als je een website bezoekt worden er vaak cookies geïnstalleerd op je computer, o.a. om de website soepel te laten werken. Maar met deze cookies kunnen websites soms ook meekijken welke andere websites je nog meer bezoekt. Het is je vast wel eens opgevallen dat Google en de sociale media platforms precies reclames aanbieden van zaken waar je recentelijk naar gezocht hebt. Dit komt puur doordat ze al je stappen op internet nauwgezet kunnen volgen. Dit doet google onder andere om reclames optimaal af te stemmen op jouw online gedrag en interesses.

Maar ook je familie, huisgenoten of je collega’s kunnen veelal achterhalen welke websites je bezoekt of torrents je downloadt of gedownload hebt. Door gebruik te maken van een VPN zijn je stappen op internet (en ook de websites die je bezocht hebt) niet meer traceerbaar.

Hoe verberg je je IP-adres?

Je IP-adres verstop je het makkelijkst met een VPN. Een VPN (Virtual Private Network) zorgt ervoor dat je IP-adres niet meer zichtbaar is voor de websites die je bezoekt. Al je internetverkeer verloopt via een externe beveiligde server. Je maakt verbinding met deze server voordat je gaat internetten, en je krijgt vervolgens een nieuw IP-adres toegewezen dat niet meer te herleiden is tot jou (het is namelijk het generieke IP-adres van de VPN provider). Hierdoor kan je in alle anonimiteit surfen, downloaden en streamen op het internet. Helemaal niemand kan meer zien wat jij doet op het internet als je een VPN gebruikt. Ook overheden en hackers niet.12 + 3 Deal: Nu 3 gratis maanden cadeau bij een jaarabonnement. Daarbij geldt een 30 dagen geld-terug garantie. Mocht ExpressVPN je toch niet bevallen, dan krijg je gewoon je geld terug. No questions asked. Profiteer nu van de 12+3 deal en probeer ExpressVPN 30 dagen uit zonder enig risico. *Werkt alleen via de links op onze website.

Alternatief: Andere goede VPN diensten om je IP-adres te verbergen en anoniem te internetten zijn bijvoorbeeld Ipvanish(review) en GooseVPN (review).

De voordelen van een VPN samengevat

 • Met een VPN is je internetverkeer dus altijd versleuteld en in principe niet traceerbaar.
 • De meeste VPN aanbieders houden zelf ook niet bij welke websites je bezoekt, en er blijven dus geen sporen achter van je internetgedrag.
 • Een VPN stelt je daarnaast ook nog in staat om je locatie te maskeren; vanuit Nederland kan je bijvoorbeeld verbinding maken met een VPN server in de Verenigde Staten, waarbij je een Amerikaans IP-adres toegewezen krijgt. Hierdoor kan je toegang krijgen tot services en websites die mogelijk niet beschikbaar zijn in het land waar je je bevindt. Denk bijvoorbeeld aan Netflix of andere streamingdiensten. Of stel dat je naar China gaat, waar Facebook, skype en andere social media sterk beperkt of afgesloten zijn. Door gebruik te maken van een VPN omzeil je deze restricties.
 • Je merkt eigenlijk niets van het feit dat je verbinding maakt met een VPN; vroeger wilde het nog wel eens voorkomen dat je internetsnelheid sterk achteruit ging met een VPN-verbinding, maar de meeste VPN servers van tegenwoordig zijn dermate snel dat je daarmee geen grote problemen zult ondervinden.

Conclusie: Verberg je IP!

Als je het een vervelende gedachte vindt dat de websites die je bezoekt, de overheid, je internetprovider en wellicht de andere mensen die op hetzelfde internetnetwerk zitten precies kunnen meekijken met wat je doet op het internet, dan is het een goed idee om je IP-adres te verbergen. Ook al heb je in principe niets te verbergen, het gaat anderen simpelweg niets aan wat jij bekijkt of doet op het internet.

Als je eenmaal verbinding hebt gemaakt met een VPN server, kan je hier of hier altijd even controleren of je IP-adres daadwerkelijk veranderd is. Bezoek een van deze websites voordat je verbonden bent met de VPN server en kijk wat je echte IP-adres is. Bezoek de website nadat je verbonden bent met de VPN server opnieuw om te kijken of je IP-adres naar de buitenwereld veranderd is. In principe krijg je altijd en anoniem IP-adres zodra je verbonden bent met de VPN server!

Mocht je benieuwd zijn naar welke goede VPN aanbieders er nog meer zijn, kijk dan ook eens naar ons overzicht van goede VPN diensten.

Duitse versie

10 reacties

 1. Hoe spoort peter r de vries mensen op die hem hebben bedreigd?

  • Daar heb ik geen antwoord op, ik ken het incident ook niet waar je op doelt. Ik heb Peter R de Vries laatst wel gezien op een bijeenkomst over cybersecurity, maar toen is het niet ter sprake gekomen.
   In algemene zin is het vrij makkelijk iemand op te sporen. Doordat jij een reactie hebt achtergelaten op onze site, weet ik nu bijvoorbeeld jouw ip-adres en je e-mail. Met wat zoekwerk heb ik mogelijk ook snel wat sociale mediaprofielen te pakken. Mogelijk doet Peter R de Vries het op die wijze.

 2. Als ik e-mail verstuur via WiFi en VPN, ben ik dan te traceren?

  • Nou, het e-mailadres zelf blijft natuurlijk altijd zichtbaar. De e-mailprovider (bijvoorbeeld gmail) heeft in theorie inzicht in uw inbox. Maar met een VPN wordt het traceren van uw IP-adres wel een heel stuk lastiger.

 3. Om maar meteen de knuppel in het spreekwoordelijke hoenderhok te gooien;

  Hoe kan ik ‘snel & gratis’ meerdere files (bijv .rar files) van één en dezelfde filehoster/website downloaden?

  Ik download graag films, en deze zijn vaak ‘opgeknipt’ in verschillende .rar files. Deze .rar files staan op op de dezelfde website, bijv ausfile.com
  Zodra ik 1 .rar file heb gedownload, herkent deze site mijn IP en moet ik vaak een x-aantal uren wachten alvorens ik de volgende .rar file mag downloaden.
  (voor de duidelijkheid: Ik heb het niet over torrents, maar gewone (grotere) files die gemakshalve door de uploader in kleine stukjes zijn verpakt, middels: .rar, .zip, .001, etc)

  Ik zou dus graag een manier willen weten waarop ik alle .rar files achter elkaar, of eventueel zelfs gelijktijdig verschillende .rar files, kan downloaden zónder de ‘verplichte wachttijd’ tussen de downloads in te moeten uitzetten.

  En het mooiste zou natuurlijk zijn als geheel gratis kan en dus niet ergens een lidmaatschap moet afsluiten of iets dergelijks.

 4. Ik heb een Synology NAS die ik via mijn IP-adres van buitenaf kan benaderen (inloggen) hoe kan ik als ik een VPN aansluiting heb en mijn IP-adres is verborgen dan nog van buitenaf in mijn NAS komen of is dat niet mogelijk. welk IP-adres moet ik dan bijvoorbeeld in de app. van mijn telefoon invoeren? Moet ik mijn NAS dan ook anders instellen zodat ik deze kan gebruiken?

 5. Interessant en leerzaam deze uitleg. Ik gebruik ExpressVPN. Wat er wel gebeurt bij mij is dat Google / Gmail gelijk erg spastisch reageert met berichten dat anderen dan ik ingelogd hebben op mijn account., waarvan geen sprake is. Ik moet telkens mijn account verifiëren. Met VPN kan ik geen gebruik maken van Gmail en moet dan dus ook de VPN uitloggen. Outlook en Apple heb ik geen problemen mee. Vreemd, of niet? Groet

  • Quinten - VPNgids.nl

   Beste Hans,

   Dit komt waarschijnlijk door de beveiliging van Google zelf. Bij het gebruik van ExpressVPN deel je een IP-adres met de andere gebruikers. De kans is groot dat deze op dat moment ook Google gebruiken. Google ziet dan dat er veel verkeer komt, waarbij het lijkt alsof het vanaf dezelfde computer komt. Google denkt dan dat je wellicht een Bot of Spammer bent en vraagt je om je account te verifiëren om er zeker van te zijn dat dit niet zo is. Helaas biedt ExpressVPN je niet de mogelijkheid om een static/dedicated IP in te stellen, wat het probleem mogelijk zou oplossen. Wij lopen zelf niet tegen dit probleem aan, maar weten dat andere gebruikers hier wel eens last van hebben. Je zou contact op kunnen nemen met de klantenservice van ExpressVPN, wellicht dat zij het voor je kunnen oplossen.

   Groet,
   Quinten – VPNgids.nl

 6. Indien met smartphone gebruik gemaakt wordt van een beveiligd WiFi netwerk op het werk kunnen ze dan ook uw IP traceren en zien waar men op internet is gaan surfen?
  Is het mail verkeer dan ook leesbaar voor hen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *