VPN vs VPS – Wat is het verschil?

VPN schild en server met VPS schild staan tegenover elkaar in een boksring
Klik hier voor een samenvatting
In het kort: het verschil tussen VPN en VPS

De termen VPN (Virtual Private Network) en VPS (Virtual Private Server) lijken erg op elkaar. De diensten zijn echter heel anders. Een VPN leidt jouw internetverkeer om en versleutelt je gegevens. Een VPS is een webhostingdienst die jou gebruik laat maken van een gedeelde eigen server. Een VPN laat jou dus veilig en anoniem op het internet surfen, terwijl een VPS jouw website online houdt.

Je kunt deze diensten wel goed samen gebruiken. Let er bij het kiezen van een VPN dan op dat de provider betrouwbaar met jouw gegevens omgaat en deze niet bijhoudt. Wij raden hiervoor ExpressVPN aan.

Behoefte aan een uitgebreidere vergelijking? Lees dan verder.

De afkortingen VPN en VPS lijken erg op elkaar. Veel mensen halen deze twee termen dan ook door elkaar. Toch zijn het twee compleet andere services. Een Virtual Private Server (VPS) is namelijk een vorm van webhosting, terwijl een Virtual Private Network (VPN) een service  is die je anoniem het internet laat betreden.

Het zijn dus verschillende dingen, maar de namen lijken op elkaar. Dit kan erg verwarrend zijn. In dit artikel leggen we dan ook de verschillen tussen een VPN en een VPS uit. Ook gaan we in op de voor- en nadelen van beide services.

Wat is een VPN en hoe werkt het?

We hebben al uitgebreide artikelen over wat een VPN is en hoe deze werkt. We kunnen hier dus snel doorheen.

VPN staat voor Virtual Private Network. Als je verbindt met VPN-software, encrypt deze jouw internetverkeer. Bovendien gaat jouw data eerst door de VPN-server, voordat het naar de website gaat die je bezoekt. De website ziet jouw internetverkeer dus vanuit de server komen, in plaats van vanuit jouw eigen netwerk. Zo krijg je dus bijvoorbeeld een Amerikaans of Duits IP-adres toegewezen, ook al ben je zelf in Nederland.

Hoe Werkt een VPN Illustratie

Voordelen van VPN-gebruik

Op de eerste plaats brengt een VPN je meer online veiligheid. Het gebruik van een VPN heeft daarnaast nog meer voordelen. De belangrijkste voordelen zijn:

 • Geoblokkades opheffen. Wanneer een dienst jou toegang ontzegt tot content op basis van je locatie, helpt een VPN dit te omzeilen.
 • Je data beschermen. Aangezien een VPN je data versleutelt, kan niemand anders jouw gegevens lezen.
 • Je wifi-gebruik beveiligen. Wanneer je openbare wifi-netwerken gebruikt, ben kwetsbaar voor malware. Een VPN maakt het voor hackers moeilijker om in jouw apparaat te komen.
 • Het is relatief goedkoop. Al vanaf een paar euro per maand maak je gebruik van een VPN-service.

Nadelen van VPN-gebruik

Hoewel een VPN veel voordelen biedt op het gebied van veiligheid en anonimiteit, brengt het ook nadelen met zich mee. Drie van deze nadelen zijn:

 • Je internetverbinding wordt trager. Je internetverkeer moet door verschillende stadia van versleuteling. Dit kost wat meer tijd dan rechtstreeks het internet opgaan.
 • Je bent niet 100% veilig. Op de eerste plaats moet je de VPN goed instellen en zelf gebruiken om er zeker van te zijn dat deze werkt. Daarbij blijft een VPN-provider een bedrijf waar dingen fout kunnen gaan. Zo komen IP-lekken wel eens voor.
 • Je VPN-verbinding kan wegvallen. Wanneer je verbinding wegvalt, ben je niet meer beveiligd via de VPN. Daarom is een kill-switch belangrijk. Met een kill-switch schakelt de VPN je hele internet uit als de VPN-verbinding wegvalt.

Wanneer moet ik een VPN gebruiken?

Laptop met een oog met een kruis daar doorheen om censuur te symboliseren

De meeste mensen hebben profijt van een VPN, zeker als ze geven om hun online privacy. Het is goed om een VPN-verbinding te gebruiken als je een van de volgende dingen wilt:

 • Toegang tot geblokkeerde content. Soms wordt content gecensureerd in het land waar je bent. Dan is het met een VPN toch mogelijk om deze content te bekijken. Ook voor toegang tot de bibliotheken van buitenlandse streamingsdiensten is een VPN erg handig.
 • Je data en netwerkverbinding beveiligen. Door de encryptie is je data veilig voor ogen van buitenaf.
 • Online anoniem blijven. Aangezien je een IP-adres van de VPN-server toegewezen krijgt, zien anderen niet jouw eigen IP-adres. Jouw locatie en andere persoonlijke informatie blijven zo anoniem.
 • Openbare wifi-netwerken gebruiken. Als je gebruikmaakt van openbare wifi-netwerken, ook op vakantie, loop je risico gehackt te worden. Wil je dat jouw gegevens privé blijven? Dan is een VPN een goede oplossing.

Wat is een goede VPN?

Niet alle VPN’s zijn hetzelfde. Ze hebben allemaal wel ongeveer dezelfde functie, maar er zitten toch grote verschillen tussen de providers. Zo raden wij je bijvoorbeeld Hola af, omdat deze juist erg onveilig is en anderen jouw IP-adres kunnen gebruiken.

Voor de beste beveiliging en meeste privacy wil je natuurlijk dat de provider een ‘no log’-beleid heeft. Dit betekent dat ze jouw gegevens nergens bewaren. Daarnaast wil je dat jouw internetverkeer goed versleuteld is. Natuurlijk is dit niet het hele verhaal, want gebruiksvriendelijkheid speelt ook een grote rol. Als het lastig is om een VPN in te stellen, zijn mensen al snel geneigd onbeveiligd het internet op te gaan. Gelukkig is het installeren van een VPN niet erg lastig en leggen wij je het voor verschillende apparaten uit.

We hebben nu gezegd welke VPN we níét aanraden. Welke raden we echter wel aan? Dat is ExpressVPN. Dit is wat ons betreft de beste premium VPN. Hij is snel, betrouwbaar, veilig en makkelijk in het gebruik. Mocht je er toch even niet uitkomen, dan hebben ze 24/7 klantenservice. Je probeert deze VPN bovendien al een maand lang gratis uit. Mocht je toch een andere VPN willen proberen, dan krijg jij gewoon je geld terug.

ExpressVPN
Actie:
3 extra maanden gratis bij een jaarabonnement
Vanaf
€6.91
8.9
 • Erg makkelijk te gebruiken VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 95 landen
Bezoek ExpressVPN

Wat is een VPS en hoe werkt het?

VPS staat voor Virtual Private Server. Het is een vorm van webhosting. Er zijn verschillende vormen van webhosting. In het geval van VPS gaat het om een virtuele serveromgeving waarop jouw website wordt gehost.

Dat klinkt misschien nog steeds wat abstract. Laten we daarom wat verder inzoomen. Te beginnen met wat een server is. Een server is een computer die gebruikt wordt om bestanden en data van een website op te slaan. Dus als je een domeinnaam, zoals vpngids.nl, intikt in je browser, maakt je browser contact met de server waar de gegevens van dit domein zijn opgeslagen.

VPS hosting is een specifieke manier waarop deze opslag gebeurt. Het gebruikt virtualisatie technologie om één fysieke server in verschillende virtuele servers te splitsen. Je kunt het zien als een flatgebouw. De fysieke server is het gehele gebouw. Om te wonen heb je niet het hele gebouw nodig, maar slechts één appartement. Voor jouw website heb je ook niet de gehele server nodig, maar slechts een virtueel deel. Jij hebt dus je eigen privé appartement binnen de server. Mocht je willen uitbreiden, huur je er een extra appartement bij.

Infographic die uitlegt wat VPS hosting is

Deze analogie werkt echter niet helemaal. Een VPS-server maakt namelijk vaak gebruik van meerdere dedicated/fysieke servers. Als een van de fysieke servers offline gaat, dan kan de VPS jouw website nog steeds hosten.

Voordelen van een VPS-server

Als je een eigen website wilt hosten en dus geen server wilt delen met anderen, maar ook geen hele server voor jezelf nodig hebt, is een VPS ideaal voor jou. Het biedt bovendien deze voordelen:

 • Het is relatief goedkoop. Je hebt met een VPS toegang tot een dedicated server, zonder dat je betaalt voor een gehele fysieke server.
 • Je hebt meer aanpassingsopties. Als je een server deelt met anderen ben je beperkt tot het besturingssysteem van de dedicated server. Met een VPS kun je jouw eigen systeem gebruiken.
 • Je kunt je server gemakkelijk op- of afschalen. Als jouw website groter wordt, vergroot je de server. Als dit niet nodig is, dan houd je het bij je kleine deel.
 • Een VPS biedt meer controle dan shared hosting. Je krijgt meer toegang binnen de server. Je kunt dit zien als het hebben van meerdere gebruikers binnen een computer. Bij een gedeelde server heb je meerdere gebruikers en één admin die systeeminstellingen aanpast. Bij een VPS kan ieder zijn eigen systeeminstellingen aanpassen.
 • Toegang tot technische hulp. In tegenstelling tot standaard dedicated servers, biedt VPS hosting vaak meer technische hulp.

Nadelen van een VPS-server

Een VPS-server is niet voor iedereen ideaal. Zo is het voor beginners juist gemakkelijker om een gedeelde server te gebruiken. Het is in ieder geval een stuk goedkoper. Een VPS server is misschien kosten-efficiënt als je website te groot wordt voor een shared server, het is wel duurder.

Een volgend nadeel van VPS is dat andere gebruikers van de fysieke server jouw website kunnen beïnvloeden. Als een andere website namelijk veel ruimte inneemt binnen de fysieke server, kan dit van jouw ruimte afgaan. Dit is echter alleen een probleem als je kiest voor een slechtere VPS-host. Bij betrouwbare hosts zou dit geen probleem moeten zijn.

Wanneer moet ik VPS gebruiken?

VPS schild met server icoonEen VPS-host is ideaal als je website de opties van shared hosting ontgroeid is, maar nog niet zo groot is dat je een dedicated server nodig hebt. Twee situaties waarbij een VPS nuttig is, zijn de volgende:

 • Je website moet snel en goed werken. Als je website groeit en meer bezoekers trekt, moet de server dit aankunnen. De ruimte binnen een VPS kun je opschalen, zodat je website alle bezoekers aankan.
 • Je hebt een custom server setup nodig. In andere woorden, je wilt volledige beheerderstoegang. Een VPS geeft je meer controle over de instellingen van je website. Zo kies je jouw eigen besturingssysteem en kun je jouw website geheel naar eigen inzicht aanpassen.

Kort gezegd biedt een VPS je de voordelen van een dedicated server. Toch blijven de kosten binnen de perken, omdat je een fysieke server met anderen deelt.

Samenvatting: VPN versus VPS

Een VPN en VPS hebben dus niet veel met elkaar gemeen. Naast de gelijkenis in naam delen de twee alleen het virtualisatie-aspect van de service. Ze bieden immers compleet andere diensten. Wel kun je ze natuurlijk samen gebruiken. Als je bijvoorbeeld een website hebt die veel bezoekers trekt, gebruik je een VPS voor je website. Om via het internet jouw site bij te houden, gebruik je een VPN. Zo blijft de data van jouw website beveiligd en anoniem.

Nu je beter weet hoe een VPN en VPS van elkaar verschillen, wil je misschien ook weten hoe proxyservers hier weer van afwijken. Of je wilt meteen actie ondernemen om jouw internetgebruik beter te beveiligen. In dat geval verwijzen we je door naar ExpressVPN of naar onze reviewpagina, waar je meer VPN-providers met elkaar kunt vergelijken.

VPN vs VPS - Veelgestelde vragen

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Kijk dan of we deze al beantwoorden in de FAQ. Mocht dit niet het geval zijn, stel jouw vraag gerust in de reacties.

Een VPN is een Virtual Private Network en een VPS is een Virtual Private Server.

Een VPN is een netwerk van servers die jouw internetverkeer versleutelen. Een VPN zorgt ervoor dat je veilig en anoniem bent online. Een VPS host jouw website door je een eigen deel van een gehele server te geven. Het zijn dus twee compleet andere diensten die slechts twee dingen met elkaar gemeen hebben: ze werken virtueel en de namen lijken sterk op elkaar.

VPS staat voor Virtual Private Server. Het is een webhostingdienst die gebruikmaakt van virtualisatietechnieken.

In tegenstelling tot bij shared hosting, heb je wel je eigen privé onderdeel van de server. Zo heb je het profijt van een dedicated server, zonder de kosten voor een hele server.

VPN staat voor Virtual Private Network. Het is een netwerk van meerdere servers waarmee jij jouw apparaat kunt verbinden om anoniemer en veiliger online te gaan. Het verandert namelijk je IP-adres en versleutelt je data. Lees het hele artikel voor een uitgebreide uitleg over VPN’s.

Techredacteur
Tamara is al jaren bezig met taal en communicatie. De steeds vernieuwde kennis over tech en cybersecurity weet ze zo goed over te brengen op het grote publiek. Tamara is geïnteresseerd in kwesties rondom (overheids)censuur en de balans tussen privacy en vrijheid online.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen