Home - Pagina - Hoe kan ik anoniem internetten?

Hoe kan ik anoniem internetten?

Soms wil men in volledige anonimiteit kunnen surfen, streamen of downloaden. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden voor mensen die anoniem gebruik willen maken van het internet. Enkele van de beste methoden om anoniem te internetten zijn:

  • Een VPN (Virtual Private Network) gebruiken.
  • Een proxyserver gebruiken.
  • De Tor-browser gebruiken (The Onion Router)
  • Een anonieme zoekmachine gebruiken

VPN voor anoniem internet

Anoniem en veilig internetten met een VPN

Een VPN is een uitermate geschikte manier om incognito en anoniem gebruik te maken van het internet. Als je verbonden bent met een VPN, betekent dit dat jouw internetverkeer via een beveiligde verbinding verloopt. De VPN-software versleutelt al jouw data middels encryptieprotocollen, zodat deze data niet meer onderschept of afgelezen kan worden door derden. Daarnaast wordt jouw eigen IP-adres verborgen, omdat je het IP-adres van de VPN-server aanneemt. Het IP-adres kan worden gezien als jouw digitale vingerafdruk op het internet; een online identifiticatiecode waarmee jij herkend kan worden. Door een VPN te gebruiken zien de sites die je bezoekt niet meer jouw eigen IP-adres, maar het nietszeggende IP-adres van de VPN-server. Veel VPN-aanbieders houden daarnaast niet bij wat jij via hun verbinding doet op het internet. Dit is het product wat ze leveren: anoniem internet. Door gebruik te maken van hun beveiligde VPN-verbinding bieden deze aanbieders hun gebruikers een anonimiteitsgarantie.

werking van een VPN-verbinding

De combinatie van een gemaskeerd IP-adres én een beveiligde verbinding zorgen er voor dat het internetgedrag van een VPN-gebruiker voor niemand meer te achterhalen is. Daarbij is het wel belangrijk te kiezen voor een betrouwbare en kwalitatieve VPN-dienst met een zero-logs beleid. Dit betekent dat er nergens informatie wordt opgeslagen vanuit de VPN-provider omtrent jouw internetgedrag.

Betrouwbare VPN-aanbieder: ExpressVPN

ExpressVPNEen voorbeeld van een betrouwbare, solide VPN-aanbieder is ExpressVPN. Deze provider heeft meer dan 1700 VPN-servers staan over de hele wereld, en biedt sterke beveiligingsopties aan. Door een abonnement af te sluiten bij ExpressVPN kan je direct al je devices beschermen, want ExpressVPN is geschikt voor zowel Windows, Mac, Android en iOS. Daarnaast is het toegestaan om op één abonnement met drie verschillende apparaten tegelijk verbonden te zijn. ExpressVPN is een zeer geschikte keus voor mensen die graag veilig willen surfen, streamen en downloaden in complete anonimiteit.

Het werkt heel gemakkelijk. Nadat je een abonnement hebt afgesloten installeer je de ExpressVPN-applicatie op je devices. Met enkele klikken ben je vervolgens verbonden via een beveiligde VPN-server; de applicatie draait op de achtergrond en jij kan gewoon net als altijd gebruikmaken van het internet. Alleen ben je nu beveiligd en anoniem. Bekijk eventueel ook onze volledige ExpressVPN review.

Bezoek ExpressVPNBeste Premium VPN. Snel, veilig en 30 dagen geld-terug-garantie.
Actie: 3 maanden gratis bij een jaarabonnement. (Klik hier) *Werkt alleen via de links op onze website.

Anoniem internetten met een proxyserver

Anoniem internetten kan ook met een proxyserver. Als gebruiker vraag je gegevens op bij de proxyserver, en vanuit de proxyserver worden de gegevens vervolgens voor je opgevraagd bij de desbetreffende website. De websites waarvan je informatie opvraagt zien veelal alleen het IP-adres van de proxyserver. Een proxy-verbinding mist wel de encryptie en beveiliging van een VPN. Dus ook al zien de websites die je bezoekt niet direct wie jij bent, toch is jouw IP-adres en dataverkeer gemakkelijker te achterhalen dan bij een VPN. Je verbinding is namelijk niet beveiligd.

Proxyserver

Een proxyserver kan worden gezien als een lichter, gratis alternatief voor een VPN. Helaas biedt het dus net niet dezelfde veiligheidsgaranties als VPN.
TOR voor anoniem internetten

Anoniem internetten met Tor

Tor (een acroniem voor The Onion Router) is een online netwerk voor versleutelde en anonieme communicatie. In principe is Tor een internetbrowser, net zoals Firefox, Safari en Chrome dat zijn. Maar in tegenstelling tot de normale browsers, surf je anoniem als je gebruik maakt van Tor. Het Tor-netwerk bestaat uit vele duizenden servers wereldwijd, en het dataverkeer wordt gefragmenteerd (in kleine stukjes) en versleuteld door verscheidene servers gestuurd voordat het ontcijferd bij de ontvanger aankomt. Dit betekent dat de Tor-browser relatief langzaam is, omdat alle data door een heel netwerk van servers moet waarbij een continu proces van versleuteling plaatsvindt, hetgeen tijd kost. Maar de fragmentatie en versleuteling van de data zorgen er ook dat anderen niet kunnen herleiden wie bepaalde data verstuurd heeft, of waar de data vandaan komt.

Werking TOR

Meer informatie over TOR vind je in de volgende subpagina’s:

Tor kent wel enkele kanttekeningen. Het internetverkeer dat via de browser loopt wordt dan wel versleuteld, maar niet al het internetverkeer loopt via de browser. Veel smartphone-applicaties, maar ook diensten als Skype en Whatsapp, maken gebruik van het internet zonder dat hier een browser aan te pas komt. Hier kan Tor dus geen bescherming bieden. En anders dan bij normale browsers, geeft Tor gebruikers toegang tot het dark web. Surfen op het dark web vergt de nodige voorzichtigheid, omdat het een deel van het internet is dat niet gereguleerd is. Voor de meeste mensen is een VPN mogelijk een makkelijkere, betere en veiligere oplossing dan Tor om anoniem te blijven online.

Een anonieme zoekmachine gebruiken

Er zijn ook zoekmachines die een bepaalde mate van anonimiteit bieden, maar wel tot een beperkte hoogte. Bij een zoekmachine als DuckDuckGo weten de websites die je bezoekt bijvoorbeeld niet welke zoektermen je hebt gebruikt, maar ze registreren nog steeds dat jij hen bezocht hebt. Deze registratie gebeurt middels het IP-adres. DuckDuckGo biedt ten opzichte van ‘reguliere’ zoekmachines extra anonimiteit, maar kan desalniettemin geen volledige privacy garanderen.

Duitse versie

in Privacy

Related Articles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *