VPN instellen op Roku: een stappenplan

Stel kijkt Roku met een VPN op de bank
Samenvatting: een VPN op Roku installeren
Stap voor stap: zo installeer je een VPN op Roku

Een VPN op Roku installeren biedt volop voordelen. Het zorgt voor verbeterde beveiliging en verhoogde anonimiteit. Misschien wel het belangrijkste: je krijgt toegang tot films en series die normaliter geblokkeerd zijn. Omdat Roku geen VPN op de software ondersteunt, moet je de VPN op je router installeren. Dit doe je als volgt:

 1. Check of je router compatibel is met DD-WRT.
 2. Voeg DD-WRT toe aan je router.
 3. Flash de nieuwe firmware op je router.
 4. Installeer je VPN via de DD-WRT interface. De beste VPN die we kunnen aanraden voor Roku is ExpressVPN.
 5. Maak verbinding met een server via de VPN-interface.
 6. Meld je aan voor een Roku account zodra je verbinding hebt met de VPN-server.

Ondersteunt je router DD-WRT niet? Dan kun je jouw Windows-pc of Mac omtoveren tot virtuele router. Lees het volledige artikel om te ontdekken hoe je een VPN precies op Roku installeert.

Roku logoRoku is het ideale apparaatje om je streamingopties uit te breiden. Je sluit het aan op je TV en maakt verbinding met het internet. Vanaf dat moment kun je vanaf elk platform, waarop je jezelf hebt geabonneerd, direct naar je TV streamen. Wil je álle mogelijkheden van Roku benutten? Dan heb je wel een VPN (Virtual Private Network) nodig.

Roku geeft je namelijk geen toegang tot álle films en series die de streamingplatforms aanbieden. Een deel van deze content zit verborgen achter regionale beperkingen. Met een VPN kun je jouw IP-adres wijzigen en de streamingplatforms laten denken dat jij vanuit een ander land inlogt. Dit zorgt ervoor dat je content die eerder verborgen was direct kunt bekijken.

Helaas kun je de VPN niet direct op Roku installeren. Je moet drie stappen zetten:

 1. Nieuwe firmware aan je router toevoegen.
 2. De VPN op deze nieuwe firmware installeren.
 3. Roku verbinden met je router.

Klinkt dit lastig? In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je dit kunt doen. Let op! Het is beter om eerst een VPN te installeren, voordat je een Roku account aanmaakt. Roku onthoudt namelijk het eerste IP-adres dat het registreert. Dit maakt het later inloggen vanaf een andere virtuele locatie een stuk gecompliceerder.

1. Installeer DD-WRT op je router

Router instellenDD-WRT is een open-source, op Linux-gebaseerde firmware die ervoor zorgt dat je meer mogelijkheden hebt met je router. In dit geval zorgt DD-WRT ervoor dat je zonder al te veel moeite een VPN op je router kunt installeren. Je stelt dit op de volgende manier in:

 1. Check eerst of je fysieke router compatibel is met DD-WRT. Kijk of je jouw router in deze lijst met routers die DD-WRT ondersteunen terug kunt vinden. Staat jouw router hier niet tussen, scroll dan naar de onderste sectie van dit artikel om te ontdekken hoe je van jouw PC of Mac een virtuele router maakt.
 2. Lees de hardware-specifieke instructies om te leren hoe je nieuwe firmware op je router kunt flashen. Zijn de instructies niet duidelijk? Kijk dan voor meer instructies eens naar ons artikel over het instellen van een VPN op je router.

2. Installeer een VPN op DD-WRT

Klaar om de VPN op je nieuwe firmware te installeren? Log in op je router en schakel de VPN in. Hiervoor volg je onderstaande stappen. Houd wel rekening met het feit dat de interface van jouw router kan verschillen met onderstaand voorbeeld.

 1. Plak het IP-adres van je router in de zoekbalk van je browser. Om erachter te komen wat het IP-adres van je router is, typ je ‘ipconfig’ in de ‘Opdrachtprompt’ van je computer. Wanneer je op Enter klikt, zie je jouw routers IP-adres:
  Opdrachtprompt Default Gateway
 2. Op de pagina van je router ga je naar ‘Instellingen‘.
 3. Selecteer ‘Basis Instellingen‘, en selecteer vervolgens ‘Netwerk Adres Server Instellingen‘.
 4. Vul het DNS-serveradres van je VPN in. Je vindt deze informatie op de website van je VPN.
 5. Schakel IPv6 uit.
 6. Ga naar ‘Opties‘ en kies ‘VPN‘, zoals op de onderstaande screenshot te zien is.
 7. Router Instellingen VPN
 8. Schakel de OpenVPN-client in, en selecteer ‘Start OpenVPN-client‘.
 9. Vul de gegevens van je VPN-aanbieder in, waaronder:
  • Je e-mailadres.
  • Je VPN-account wachtwoord.
  • Het serveradres dat je wilt gebruiken.
  • Het door jou gekozen VPN-protocoltype.
 10. Kopieer en plak de certificaatsleutel van je VPN-provider in het daarvoor bestemde veld.
 11. Selecteer toepassen.

3. Via je VPN interface verbinding maken met een specifieke server

Je hebt nu je router ingesteld om via de VPN te werken. Vanaf dit moment kun je de interface van je VPN gebruiken om verbinding met een specifieke server te maken. Wij raden Amerikaanse of Britse servers aan voor Roku, omdat de meeste streamingplatforms in deze landen de meeste distributierechten hebben.

Let wel op: zorg ervoor dat je jezelf niet voor Roku aanmeldt, voordat je jouw VPN ingesteld hebt. Wanneer je bijvoorbeeld eerder een Roku-account aanmaakt met een IP-adres uit Duitsland, zal Roku blijven denken dat jij je in Duitsland bevindt. Dit doet het ook wanneer je verbinding maakt met een server in de VS. Je kunt uiteindelijk alsnog van virtuele locatie wisselen. Zorg er wel voor dat je voor iedere virtuele locatie een ander Roku-account aanmaakt.

Een VPN op Roku gebruiken middels een virtuele router

Virtuele Router InstellenWat als je router niet compatibel is met de DD-WRT firmware? Geen zorgen, je kunt je computer omtoveren tot een virtuele router. Op deze manier kun je alsnog een VPN op Roku gebruiken! We nemen de alternatieven met je door.

Een VPN op Roku installeren met een virtuele router op Windows

Wanneer het niet mogelijk is om een VPN op je fysieke router te installeren, kun je van je Windows-pc een virtuele router maken. Op deze manier is de VPN een stuk makkelijker te gebruiken. Zodra jouw pc omgetoverd is tot virtuele router, hoef je alleen je Roku apparaat nog maar met je pc te verbinden.

Check eerst of je pc wifi-overdracht ondersteunt. Dit check je als volgt:

 1. Open de Opdrachtprompt, in het Engels ‘Command Prompt’ op je computer.
 2. Typ onderstaande tekst in de Command Prompt en druk op enter:
  netsh wlan show drivers
 3. Je ziet nu de configuraties van je netwerkstuurprogramma’s. Als je pc wifi-overdracht ondersteunt moet er bij ‘Hosted network supported’ het antwoord ‘Yes’ staan. Dit ziet er als volgt uit:

Opdrachtprompt Hosted network supported

Kun je netwerken op je pc hosten? Dan kun je een VPN op je pc installeren. Meld jezelf aan bij een VPN-aanbieder naar keuze en download de software. Log hierna in op je account. Zodra je VPN actief is, neem je de volgende stappen:

 1. Zoek naar ‘Open netwerk instellingen‘ in je Windows taakbalk, en open de Instellingen.
 2. Selecteer ‘Adapter instellingen wijzigen‘.
 3. Zoek de juiste VPN-verbinding. Deze is vernoemd naar de VPN die je gebruikt.
 4. Klik met de rechtermuisknop en selecteer ‘Eigenschappen‘.
 5. Klik op het tabblad ‘Delen‘.
 6. Schakel de optie ‘Andere netwerkgebruikers toestaan verbinding te maken via de internetverbinding van deze computer‘ in.
 7. Sla de instellingen op.

Deze stappen zorgen ervoor dat jouw pc omgetoverd wordt tot een virtuele router.Heb je meer hulp nodig, neem dan een kijkje bij onze uitgebreide instructie voor Windows-computers met afbeeldingen.

Wanneer dit gedaan is, open je de Roku interface vanaf je tv en maak je verbinding met de virtuele router die je zojuist aangemaakt hebt. Deze komt als het goed is naar voren onder het serienummer van je pc of je Windows accountnaam.

Zodra je verbonden bent met het internet, maak je een nieuw Roku account aan. Je kunt nu zonder beperkingen streamen. Je zult je Roku apparaat vanaf dit moment gebruiken vanaf de server die je hebt gekozen op de VPN-interface van je pc.

Een VPN op Roku installeren via een virtuele router op Mac

Je Mac als virtuele router gebruiken is iets ingewikkelder dan een Windows-pc, maar niet onmogelijk. Volg de volgende stappen:

 1. Open ‘Systeemvoorkeuren‘ en klik op ‘Netwerk‘.
 2. Klik op het plusteken in de linkerbenedenhoek van het venster.
 3. Voeg een nieuwe VPN-verbinding toe door een VPN-interface te kiezen. Je hebt hiervoor nodig: het ‘L2TP over IPSec‘ VPN Type, en de naam van je VPN-aanbieder. Klik vervolgens op ‘Aanmaken‘.
 4. Open de nieuwe verbinding. Schakel de standaardconfiguratie in, voeg een serveradres toe van de website van je VPN-aanbieder en vul je VPN-accountnaam in bij ‘Accountnaam‘. Vergeet niet om ‘Toon VPN status in menubalk‘ aan te vinken.
 5. Open de ‘Authenticatie instellingen‘, stel een wachtwoord in voor deze verbinding en vul vervolgens het wachtwoord van je VPN-aanbieder in.
 6. Ga naar ‘Geavanceerde opties‘ en schakel ‘Stuur al het verkeer via VPN-verbinding‘ in.
 7. Selecteer vervolgens ‘Toepassen‘.

Nadat je de basisinformatie van deze verbinding in je netwerkscherm hebt ingesteld, kun je Roku met het internet verbinden. Verbind Roku niet met je standaard router, maar met de virtuele router die je zojuist aangemaakt hebt.

Maak pas een Roku-account aan, nadat je jezelf met de virtuele router op je Mac verbonden hebt. Zorg uiteraard dat deze ingesteld staat op de VPN-server waarmee je Roku wilt gebruiken.

Welke VPN zou ik op Roku moeten gebruiken?

De beste VPN voor Roku is ExpressVPNExpressVPN werkt ontzettend goed wanneer het om streamen gaat. De stabiele verbindingssnelheden, variatie aan servers en speciale streamingfuncties maken het de ideale VPN om mee te streamen. Daarnaast is ExpressVPN ontzettend gebruiksvriendelijk en dankzij OpenVPN verrassend makkelijk te installeren op routers. Je kunt op de website zelfs een stappenplan vinden waarin stap voor stap uitgelegd wordt hoe je ExpressVPN op een fysieke router installeert.

ExpressVPN
Actie:
3 extra maanden gratis bij een jaarabonnement
Vanaf
€6.91
8.9
 • Erg makkelijk te gebruiken VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 95 landen
Bezoek ExpressVPN

In tegenstelling tot concurrenten zoals Surfshark en CyberGhost is een ExpressVPN-abonnement aan de dure kant. Denk je dat een andere VPN beter aansluit bij jouw wensen? Kijk dan eens in onze lijst met de beste VPN’s en lees ons artikel over de beste VPN’s voor Roku.

Conclusie

Wanneer je een VPN op Roku installeert, til je het streamen naar een hoger niveau. Voordat je het weet, heb je bij ieder streaming platform toegang tot films en series van over de hele wereld.Een VPN zorgt er dus voor dat je het meeste uit je Roku apparaat haalt!

Je moet natuurlijk wel een abonnement afsluiten op een streaming platform. Een VPN zorgt er wel voor dat je toegang krijgt tot services die (nog) niet beschikbaar zijn vanaf jouw locatie. Denk aan Peacock en Hulu.

Toch is het  veranderen van je IP-adres in sommige gevallen helaas niet genoeg om jezelf op dit soort diensten te abonneren. Zo staat Disney+ bijvoorbeeld alleen betalingen toe vanuit landen waar de service beschikbaar is. Wil je jezelf toch aanmelden, dan moet je op zoek naar slimme betaalwijzen, zoals Google Play cadeaubonnen.

Nieuwsgierig geworden naar meer? Ontdek snel meer in de artikelen in onze toegewijde streaming-sectie.

Veelgestelde vragen: een VPN op Roku installeren

Een VPN op Roku installeren kan een lastig proces zijn. In dit artikel lopen we de verschillende stappen door en geven we handige tips om het makkelijker te maken. Zit je toch nog met vragen? Kijk of je jouw antwoord hier terug kunt vinden! Zo niet, stel hem dan in de reacties.

Om een VPN op Roku te installeren moet je jouw router upgraden met DD-WRT firmware en een VPN op je router installeren.

Wanneer jouw router geen DD-WRT firmware ondersteunt kun je een Windows of Mac pc omtoveren tot virtuele router of hotspot. Wil je meer weten? Lees dan ons volledige artikel over het installeren van een VPN op Roku.

ExpressVPN is de beste keuze wanneer je op zoek bent naar een VPN voor Roku:

 • Het is makkelijk op je router te installere.
 • ExpressVPN heeft gespecialiseerde streaming mogelijkheden.
 • De provider biedt betrouwbare verbindingssnelheden.
 • Je hebt keuze uit een gigantisch netwerk aan servers om verbinding mee te maken.

Wil je meer over ExpressVPN en andere, goedkopere VPN’s voor Roku weten? Lees dan ons artikel over de beste VPN’s voor Roku.

Wil je een VPN op je router installeren, dan kijk je eerst of je router compatibel is met DD-WRT. Zo ja, dan:

 • Iinstalleer je DD-WRT op je router,
 • flash je de nieuwe firmware
 • installeer je vervolgens via de DD-WRT interface je VPN.

Let wel op: zorg dat jouw VPN compatibel is met het OpenVPN protocol. Dit is nodig om het op DD-WRT te kunnen installeren.

Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen