Bitwarden review – goedkope en veilige wachtwoordmanager

Bitwarden logo met een wachtwoordboekje en een ster met daarin de score 8,5

Bitwarden is een open-source wachtwoordmanager voor zowel individuele gebruikers als bedrijven, teams en families. Bitwarden biedt zowel een gratis versie voor particulieren en bedrijven als betaalde versies.

Jij wilt waarschijnlijk vooral het volgende weten: Is Bitwarden de veilige en gebruiksvriendelijke wachtwoordmanager die het beweert te zijn? Wij hebben de service uitgebreid getest om het antwoord op deze vraag te vinden.

Weet je al het een en ander over Bitwarden en wil je meteen aan de slag? Klik dan op de oranje knop hieronder om meteen Bitwarden te gebruiken.

Download Bitwarden

Raadpleeg ook ons ‘beste password managers’-artikel om de rest van onze favoriete password managers te bekijken.

Bitwarden review: in het kort

Bitwarden is een wachtwoordmanager die zich vooral op zeer hoge veiligheid focust. Dit komt terug in de sterke end-to-end, zero-knowledge encryptie van Bitwarden en het feit dat het bedrijf zeer transparant is met open source software.

De belangrijkste voor- en nadelen van Bitwarden zijn:

VoordelenNadelen
IJzersterke beveiligingDe (desktop) app had gebruiksvriendelijker gekund
Open-sourceGeen live chat om contact te leggen met de klantenservice
Werkt op alle apparaten en systemenEr is een lange lijst van serviceproviders waarmee Bitwarden gegevens ‘kan’ delen
Goede gratis versie
Veel extra opties voor nog meer veiligheid

Naast wachtwoorden kun je met Bitwarden ook creditcardgegevens, persoonlijke gegevens en beveiligde notities opslaan. Ook zit er geen limiet aan de hoeveelheid gegevens die je op kunt slaan, zelfs niet met een gratis account.

Overigens lijkt Bitwarden niet overdreven commercieel ingesteld: vrijwel alle basisfuncties zijn gratis en het bedrijf doet niet aan schreeuwerige reclame of opdringerige verzoeken om te upgraden naar premium.

Daarbij biedt Bitwarden apps voor de meeste besturingssystemen en extensies voor veel populaire browsers. Zelfs al zit jouw systeem of browser er niet bij, dan kun je Bitwarden toch nog gebruiken dankzij de speciale webversie.

Het enige echte nadeel van de service is het gebrek aan een live chat. Ook werkt de desktop-app niet zo prettig als het online dashboard.

Scores van de Bitwarden wachtwoordmanager review op het gebied van veiligheid, privacy en gebruiksgemak

Prijzen en pakketten Bitwarden

Bitwarden biedt voor particulieren drie pakketten aan:

 • Gratis
 • Premium
 • Familie

De verschillen tussen deze drie pakketten zie je in de tabel hieronder. De prijs is hierbij per jaar weergegeven. Op de Bitwarden-website zijn prijzen weergegeven in Amerikaanse dollar (respectievelijk 0, 10 en 40 dollar). In de tabel zijn deze omgerekend naar euro’s:

SpecificatieBitwarden FreeBitwarden PremiumBitwarden Families
Prijs€0,-€10,12€40,47
Aantal apparatenOngelimiteerdOngelimiteerdOngelimiteerd
Aantal gebruikers226
Maximaal aantal wachtwoordenOngelimiteerdOngelimiteerdOngelimiteerd
Mogelijkheid wachtwoord delenMet 1 ander persoonMet 1 ander persoonMet 6 andere personen
Mogelijkheid wachtwoorden importeren
Wachtwoordgenerator
Controle sterke wachtwoorden
Automatisch invullen van wachtwoorden
Synchronisatie tussen apparaten
Dark web monitor en waarschuwingAlleen gebruikersnamen
Opslag notities, creditcardgegevens en andere privé-informatie
Beveiligde opslag
Virtual Private Network (VPN)
Bitwarden SendAlleen tekstbestandenTekst- en andere bestandenTekst- en andere bestanden
E-mail alias generator
Noodtoegang
Bitwarden authenticator
WebsiteBitwardenBitwardenBitwarden

Bitwarden heeft daarnaast twee abonnementen voor bedrijven:

 • Teams Organization. Deze bevat alle premium features en kost 3 dollar per gebruiker per maand.
 • Enterprise Organization. Deze bevat alle Family features en kost 5 dollar per gebruiker per maand.

Veiligheid: is Bitwarden veilig te gebruiken?

Scorebalk die de score "9/10" laat zien

Bitwarden maakt er geen geheim van dat veiligheid hun eerste prioriteit is, zoals het ook hoort bij een wachtwoordmanager. Bitwarden lijkt aan alles te hebben gedacht, van sterke encryptie tot het veilig kunnen delen van gegevens en documenten. De service verdient wat ons betreft dus een 9 voor veiligheid.

Dit zijn onze belangrijkste conclusies over de veiligheid van Bitwarden:

 • Bitwarden werkt met een zero-knowledge beleid en sterke end-to-end encryptie om je gegevens te beschermen.
 • Je kunt op een veilige manier bestanden en notities delen.
 • Wachtwoorden delen gaat slechts op een beperkte, maar veilige, manier.

Encryptie en veiligheidsmaatregelen

Bitwarden gebruikt de hoogste conventionele encryptiestandaard om jouw data te beschermen: AES-256-encryptie. Deze encryptie is end-to-end, wat betekent dat jouw data al wordt versleuteld op je computer en dus zelfs op de meest kwetsbare momenten wordt beschermd.

Aangezien je data al wordt versleuteld voordat het verstuurd wordt naar de Bitwarden cloud, kan Bitwarden niet weten wat je wachtwoorden zijn. Dit wordt ook wel een zero-knowledge beleid genoemd. Ook kunnen eventuele hackpogingen op de verbinding of de Bitwarden-servers alleen leiden tot het zien van versleutelde data.

Zelfs in het geval dat je per ongeluk op een (onveilig) openbaar Wi-Fi-netwerk inlogt op Bitwarden en een nieuw wachtwoord toevoegt, wat wij uiteraard volledig afraden, ben jij relatief goed beschermd dankzij de end-to-end encryptie.

Naast deze ijzersterke encryptie, maakt Bitwarden gebruik van salted hashing en PBKDF2 SHA-256 om jouw gegevens veilig te houden. Salted hashing is een beveiligingsmethodiek waarbij data ‘door elkaar wordt gehusseld’ en hierbij ook willekeurige data wordt toegevoegd. PBKDF2 SHA-256 is een algoritmische techniek die het vinden van een encryptiesleutel door middel van een computeraanval nog moeilijker maakt.

Ieder Bitwarden-account heeft ook een zogenaamde fingerprint phrase. Deze dient om een specifiek account juist te identificeren, en heb je nodig om bijvoorbeeld een nieuwe gebruiker aan je organisatieaccount toe te voegen. Je vindt deze in de desktop-app onder ‘Account’.

Inloggen bij Bitwarden

Naast een hoofdwachtwoord kun je er ook voor kiezen om bij Bitwarden in te loggen met de vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning van je (mobiele) apparaat. Daarnaast is het mogelijk toegang tot je wachtwoordkluis te krijgen met PIN. Je kunt hiermee wel wachtwoorden automatisch invullen, maar niet aanpassen. Toch is een PIN minder veilig dan een sterk hoofdwachtwoord, omdat dit het niveau van encryptie verlaagt.

Het is daarnaast mogelijk om tweestapsverificatie, ook wel twee factor-authenticatie (2FA) genoemd, in te stellen om bij Bitwarden in te loggen. Als je een gratis account hebt, heb je de optie om een verificatiecode via je e-mail te gebruiken. Daarnaast werkt Bitwarden met de meeste bekende authenticator-apps, zoals Google Authenticator.

Premium Bitwarden-klanten kunnen gebruikmaken van de YubiKey OTP-beveiligingssleutel, FIDO2 WebAuthn en Duo Security’s app, sms, spraakoproep en U2F-sleutelcontrole. Let erop dat dit niet betekent dat je een YubiKey van Bitwarden krijgt bij een abonnement. Je zult deze zelf moeten aanschaffen.

Wachtwoord delen

Wachtwoorden delen doe je via het maken van een ‘organisatie’. Dit doe je het gemakkelijkst via het online dashboard. Aan de linkerkant zie je hier ‘Nieuwe organisatie‘, waarop je kunt klikken.

Bitwarden kluizen met de optie "Nieuwe organisatie" uitgelicht

Vul op de pagina die nu opent de naam van je organisatie in en je e-mailadres. Je kunt dan kiezen voor een gratis abonnement of het families-, teams- of enterprise-abonnement.

Bitwarden formulier om een nieuwe organisatie aan te maken

Onder het kopje ‘Organisaties‘ binnen het online dashboard kun je nu een gebruiker toevoegen. Hiervoor navigeer je naar ‘Beheren‘ en dan ‘Personen‘. Als je klikt op ‘Gebruiker uitnodigen‘, krijg je deze pop-up waarbij je vooral niet moet vergeten aan te vinken dat de gebruiker de wachtwoorden ook mag zien. Het vakje dat je hiervoor aan moet klikken is in de screenshot aangegeven met groen:

Bitwarden opties om een gebruiker uit te nodigen waarbij het selecteren van een kluis is uitgelicht

Als je genodigde de uitnodiging heeft bevestigd en zelf een (gratis) account heeft aangemaakt, dan moet je de gebruiker nog bevestigen. Dit doe je weer onder het ‘Beheren‘ > ‘Personen‘-menu. Ter controle laat Bitwarden een vingerafdrukzin zien. Deze zin is eigenlijk te vergelijken met de versleutelingscode in WhatsApp. Door deze te vergelijken met de vingerafdrukzin van je genodigde, kun je checken of je de juiste persoon toestemming geeft.

Bitwarden scherm om een gebruiker te bevestigen

Tweestapsverificatie en Bitwarden authenticator

Bitwarden heeft een eigen authenticator die je kunt gebruiken als premiumklant. Zo hoef je naast je Bitwarden-wachtwoordkluis geen aparte authenticator-app meer te gebruiken om je accounts met 2FA te beveiligen.

Je stelt de Bitwarden Authenticator gemakkelijk in via het wachtwoordmenu in je Bitwarden-dashboard. Als je de smartphone-app gebruikt, kun je tevens navigeren naar een tabblad ‘Verification Codes‘. Hier zie je direct voor al je accounts een verificatiecode, zonder dat je handmatig hoeft te zoeken in je kluis.

Wachtwoord en e-mailgenerator

Een wachtwoordgenerator is bij wachtwoordmanagers tegenwoordig een must. Ook Bitwarden biedt deze aan, maar gaat nog een stapje verder. Zo kun je niet alleen sterke wachtwoorden genereren van maximaal 128 tekens, maar ook wachtwoordzinnen maken.

De wachtwoordgenerator vind je in het dashboard onder ‘Hulpmiddelen‘. Hier kies je voor het tabblad ‘Generator‘.

Bitwarden tool om wachtwoorden te genereren

Een wachtwoordzin is eigenlijk geen echte zin. Het zijn willekeurige Engelse woorden die door een scheidingsteken worden gescheiden. Je hebt de optie om een hoofdletter aan het begin toe te voegen en cijfers toe te voegen. Het maximaal aantal woorden is 20.

Bitwarden tool om wachtwoordzinnen te genereren

Zoals je in de screenshots misschien al hebt gezien, heb je ook de optie om een gebruikersnaam te genereren. Dit is Bitwardens e-mailgenerator.

Bitwarden tool om een e-mailadres te genereren

Zoals je ziet, heb je de keuze uit de volgende opties:

 • Plus Addressed Email. Dit is handig als je je e-mail voor allerlei soorten spammails wilt filteren of wilt achterhalen welke bedrijven je e-mailadres delen met advertentienetwerken. Stel, je e-mailadres is [email protected], maar het plus address is [email protected] Alle mails die naar [email protected] gestuurd worden, krijg je in je normale mailbox, maar je ziet wel welke bedrijven afweten van het bestaan van je plus address.
 • Catch-all e-mail. Dit soort e-mailadressen worden vaak gebruikt door bedrijven die hun eigen domein gebruiken.
 • Doorgestuurd e-mailalias. Hiermee kun je andere e-mailaliasservices die je gebruikt koppelen aan de Bitwarden generator.
 • Willekeurig woord. Dit helpt je bij het automatisch genereren van een willekeurige gebruikersnaam.

Bitwarden Send

Bitwarden Send is een erg handige feature die het mogelijk maakt om gevoelige informatie te delen met anderen, bijvoorbeeld collega’s of zakenpartners. Dit is zelfs mogelijk als deze geen Bitwarden-account hebben. Bitwarden Send is hiermee vergelijkbaar met WeTransfer.

Deze handige optie is beschikbaar in zowel de Bitwarden-webversie, als de -apps en de -browserextensies. Je kunt zowel notities als documenten delen, die door een wachtwoord beveiligd zijn. Let er wel op dat je een premiumaccount nodig hebt om bestanden te delen.

Het is bovendien mogelijk om extra veiligheidsvoorwaarden toe te voegen aan je Send. Zo stel je in hoelang deze blijft bestaan en hoe vaak de ontvanger hem mag openen. Ook is het mogelijk toegang tot de Send te beveiligen met een wachtwoord.

Bitwarden formulier om een "Send" aan te maken

Hoofdwachtwoord vergeten?

Aangezien Bitwarden met zero-knowledge encryptie werkt, weet het bedrijf niet wat jouw hoofdwachtwoord is. Als je deze bent vergeten, kan Bitwarden deze dus ook niet voor je resetten.

Wel zijn er andere manieren om toch in te loggen:

 • Misschien sta je op een ander apparaat nog wel ingelogd, vanwaaruit je je wachtwoorden kunt exporteren naar een nieuw account. Wij raden wegens de veiligheid aan om dit niet mogelijk te maken. Om te voorkomen dat anderen toegang krijgen tot je wachtwoordkluis is het verstandig om deze automatisch te laten vergrendelen na enkele minuten inactiviteit. Dit doe je binnen je accountinstellingen onder ‘Voorkeuren’.
 • Bij het aanmaken van je hoofdwachtwoord, kun je een hoofdwachtwoordhint instellen. Deze kun je wel ten alle tijden opvragen.
 • Als je noodtoegang hebt ingesteld, kan iemand die je vertrouwt nog toegang krijgen tot je wachtwoordkluis.
 • Als je een Bitwarden-account hebt vanuit je werk, dan is het mogelijk dat je organisatie wel een admin password reset heeft ingesteld. In dat geval kun je de beheerder van je organisatie om hulp vragen.

Privacy: hoe gaat Bitwarden om met mijn gegevens?

Scorebalk die de score "8,5/10" laat zien

De open source service zorgt ervoor dat iedereen constant kan inzien of er problemen zijn met de service. Dit is erg transparant natuurlijk. Bitwarden is ook in zijn eigen beleid transparant en weet daarmee een 8,5 te scoren op de pijler privacy. Dit zijn onze belangrijkste bevindingen:

 • Bitwarden heeft geen zicht op de gegevens die je in je kluis opslaat.
 • Het bedrijf logt weinig gegevens over je. Wat het logt, is nodig om de dienst te verlenen.
 • Er zijn een hele hoop serviceverleners met wie het bedrijf informatie kan delen.
 • Bitwarden wordt regelmatig geaudit, heeft een bug bounty en open source code.
 • Je kunt je privacy en veiligheid met behulp van de rapportages in de Bitwarden-app zelf goed in de hand houden.

Bitwarden privacybeleid

Bitwarden moet op de eerste plaats alles wat jij in je kluis zet opslaan. Deze informatie wordt wel eerst versleuteld, waardoor zelfs Bitwarden deze niet kan lezen. Daarnaast logt Bitwarden zogenaamde ‘administrative data’. Hieronder vallen deze gegevens:

 • De naam die je opgeeft.
 • Het e-mailadres dat je opgeeft.
 • Je telefoonnummer en andere contactgegevens, als je deze opgeeft.
 • Hoeveel items je in je Bitwarden Service-account hebt opgeslagen.

Helaas houdt de wachtwoordmanager niet al je informatie voor zichzelf. Bitwarden maakt namelijk gebruik van andere serviceproviders en moet gegevens delen om de Bitwarden-service te leveren. Het bedrijf zegt je gegevens te delen met dit ‘soort’ diensten:

 • Data management.
 • Database hosting.
 • Integratie services.
 • Professional services.
 • Informatie security, integriteit en identiteit en authenticatie services.
 • E-mail services, waaronder bedrijven die zorgen voor de marketing, evenementen en trainingen.
 • Financiële services.
 • Betalingsprocessors.
 • Verzendingsservices.
 • Communicatie services. Hier worden vergader- en berichtenservices als voorbeeld genoemd. Het lijkt dus te gaan om services als Slack of Microsoft Teams.
 • Support services.
 • Cloud services.
 • Dochterbedrijven, affiliates en partners.

Over welke bedrijven het precies gaat, is Bitwarden erg transparant in de helpsectie. Je vindt onder ‘Security’ namelijk de volledige lijst met subprocessors. Wel is het niet duidelijk wat het bedrijf precies bedoelt met bijvoorbeeld ‘Informatie security, integriteit en identiteit en authenticatie services’. Bitwarden deelt bovendien informatie om te voldoen aan wet- en regelgeving. Hieronder valt ook:

 • De veiligheid en integriteit van Bitwarden beschermen.
 • Reageren op een noodgeval waarvan Bitwarden gelooft dat deze kan leiden tot verwondingen of dood van een persoon.
 • Als er sprake is van een overname of merger, zal Bitwarden je persoonlijke informatie prijsgeven aan de nieuwe eigenaar. Wel moet het nieuwe bedrijf voldoen aan ditzelfde privacybeleid of je de op de hoogte stellen van veranderingen, zodat je altijd kunt besluiten je gegevens niet meer te delen.

Audits

Bitwarden laat regelmatig audits (controles) uitvoeren door professionele cybersecuritybedrijven om zowel zijn code als zijn cryptografische processen te controleren. Al vanaf het ontstaan van Bitwarden laat het bedrijf deze audits uitvoeren. De eerste vond plaats in november 2018 en is gedaan door Cure53. In juli 2020 controleerde Insight Risk Consulting de veiligheid van de password manager, en in juni 2021 deed ditzelfde bedrijf de audit opnieuw.

In augustus 2020 behaalde Bitwarden bovendien de SOC 2 Type II- en SOC 3-certificaten. SOC staat voor System and Organization Controls en het toont aan dat het bedrijf voldoende beveiliging en beleid heeft om data te beschermen. Alle auditrapporten zijn gemakkelijk op Bitwardens website te vinden. Dit is erg transparant.

Over transparantie gesproken, Bitwarden is volledig open-source. Je kunt de volledige code van Bitwarden vinden op GitHub. Op deze manier kan iedereen die verstand heeft van dit soort code controleren of er fouten in de code zitten en of deze iets doet dat niet hoort te gebeuren. Dit draagt uiteraard enorm bij aan de veiligheid van Bitwarden.

Tot slot heeft Bitwarden ook nog een bug bounty-programma op HackerOne. Dit houdt in dat Bitwarden een beroep doet op de ethische hackers en cybersecurityspecialisten van de HackerOne-gemeenschap om te zien of ze veiligheidslekken kunnen ontdekken in Bitwarden in ruil voor een beloning.

Bitwarden rapportages

Als je ingelogd bent bij Bitwarden kun je navigeren naar het ‘Rapportages’-menu. Hier krijg je handige informatie over de veiligheid van je inloggegevens. Er zijn de volgende rapportages:

 • Gelekte wachtwoorden. Deze dark web monitor speurt het dark web en hackersfora af naar je inloggegevens. Uiteraard gebruikt Bitwarden niet je echte wachtwoorden, maar de bijbehorende hashes, om dit te checken. Bitwarden heeft namelijk geen inzicht in je inloggegevens.
 • Dubbele wachtwoorden. Als je één wachtwoord voor meerdere accounts hebt gebruikt, krijg je hier in dit rapport melding van.
 • Zwakke wachtwoorden. Dit rapport geeft een overzicht van alle wachtwoorden in je kluis die je sterker kunt maken.
 • Niet-beveiligde websites. Als je in je items verwijst naar een HTTP-variant van een website, krijg je hiervan een melding. HTTP is namelijk niet zo veilig als HTTPS. Als er een HTTPS-versie van de website beschikbaar is, stelt Bitwarden deze ook voor om te gebruiken.
 • Tweestapsaanmelding. In dit rapport zie je voor welke items tweestapsverificatie een optie is en waar je dit nog niet hebt ingesteld.
 • Datalekken. Met behulp van de service Have I Been Pwned scant Bitwarden hier het internet af naar datalekken waar jouw e-mailadres of gebruikersnaam in voorkomt.

De pagina "Rapportages" op de Bitwarden website

Van deze rapportages is alleen ‘Datalekken’ beschikbaar voor gratis klanten van Bitwarden. Toegang tot de andere informatie is alleen voor premiumklanten weggelegd.

Gebruiksgemak: hoe gebruiksvriendelijk is Bitwarden?

Scorebalk die de score "8/10" laat zien

Bitwarden is erg makkelijk te installeren en de meest essentiële features zijn eenvoudig te gebruiken. De dienst verdient wat ons betreft een 8 als het gaat om gebruiksgemak en wel om deze redenen:

 • De website is erg overzichtelijk en biedt heel veel informatie over het product.
 • Het installatieproces verloopt intuïtief.
 • De online kluis werkt erg prettig, maar de desktop-app mist wat features.
 • Bestaande wachtwoorden toevoegen gaat erg gemakkelijk.
 • Je kunt gebruikmaken van een 7-daagse proefperiode.
 • De klantenservice is kundig, maar niet bereikbaar via een live chat.

Website

De website van Bitwarden is overzichtelijk vormgegeven. Erg positief is dat je op de homepage meteen bovenaan een knop ziet die je naar de downloadpagina brengt (de ‘Download’-knop in het hoofdmenu). Hier kun je meteen de juiste Bitwarden-app voor jouw besturingssysteem of browser downloaden. Ook kun je via ‘Get Started‘ meteen een account aanmaken. Download je eerst de software, dan zul je later geprompt worden om een account te maken.

Bitwarden website homepage

Vooral voor mensen die Bitwarden (eerst) gratis willen gebruiken, is dit ideaal: je kunt meteen aan de slag zonder creditcardgegevens door te geven en kunt later altijd nog upgraden naar premium.

Wat we iets minder vinden is dat de Bitwarden-website niet in het Nederlands beschikbaar is. Ook kan de help-sectie wat overweldigend aandoen door de grote hoeveelheid artikelen. Dit is natuurlijk wel erg fijn voor mensen die eerst alle ins en outs willen weten voordat ze beginnen met het een dienst.

Installatieproces

Bitwarden installeren is een fluitje van een cent en gaat erg snel. Technisch gezien hoef je niet eens een programma te downloaden als je alleen van de online wachtwoordkluis gebruik wilt maken. Dit laatste is erg simpel. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

 1. Ga naar de Bitwarden-website.
 2. Klik op ‘Get Started‘ rechts bovenaan.
 3. Bitwarden website homepage waarbij "Get Started" is uitgelicht
 4. Vul alle velden in. Zorg dat je een sterk hoofdwachtwoord kiest. Dit wachtwoord is namelijk alles wat tussen een hacker en jouw inloggegevens staat. Heb je hier hulp bij nodig? Check dan ons artikel over het maken van sterke wachtwoorden.
 5. Bitwarden formulier om een Bitwarden-account aan te maken
 6. Nu kun je inloggen met je hoofdwachtwoord en dan kom je in je eigen web vault (online wachtwoordenkluis) terecht.
 7. Bitwarden inlogscherm

Sommige mensen zullen wellicht liever de desktopversie gebruiken. Deze is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. Daarnaast biedt Bitwarden tevens apps voor Android en iOS. Voor alle apps is de installatie erg simpel, maar hieronder doorlopen we de installatie van de Windows desktop-app.

 1. Doorloop de stappen om een account aan te maken hierboven. Je kunt dit ook overslaan, maar dan moet je later alsnog een account maken. Je kunt hier dus net zo goed mee beginnen.
 2. Ga naar de Bitwarden-website en klik op de downloadknop in het hoofdmenu.
 3. Bitwarden website homepage waarbij "Download" in het menu is uitgelicht
 4. Kies jouw besturingssysteem: Windows, Mac of Linux. Voor Android of iOS moet je naar de Google Play Store of de Apple App Store. Ook via de Microsoft Store en appstore kun je de app op je desktop downloaden. Het is daarnaast mogelijk om Bitwarden via de command line interface op Linux in te stellen.
 5. Drie door Bitwarden ondersteunde besturingssystemen: Windows, macOS en Linux
 6. Sla het installatiebestand op.
 7. Open het installatiebestand en doorloop de stappen.
 8. Log nu simpelweg in en je hebt toegang tot de app-versie van je eigen wachtwoordenkluis.
 9. Openingsscherm van de Bitwarden app

Tot slot zullen ook veel mensen de Bitwarden-browserextensie willen gebruiken. Deze maakt het immers makkelijk om automatisch, maar toch veilig, wachtwoorden in te vullen in je browser. Je installeert deze eenvoudig:

 • Ga naar de Bitwarden-downloadpagina.
 • Klik op het icoontje van jouw browser.
 • Je wordt naar de browserextensie pagina van jouw browser geleid. Hier kun je de extensie toevoegen.

Software

De Bitwarden (desktop) app is gemakkelijk te gebruiken en is zelfs beschikbaar in het Nederlands. Zodra je de app opent en inlogt, zie je meteen alle wachtwoorden die je hebt opgeslagen. Je kunt zelfs met de gratis versie van Bitwarden een onbeperkt aantal wachtwoorden en andere gegevens opslaan.

Naast wachtwoorden kun je nog een hele hoop andere soorten gegevens veilig opslaan met Bitwarden, namelijk creditcardinfo, persoonsgegevens en beveiligde notities. Je kunt deze gegevens ook ordenen in mapjes.

Verder kun je in de app een wachtwoord laten genereren van maximaal 128 tekens! We raden aan om hier zoveel mogelijk gebruik van te maken, omdat je zo complexe wachtwoorden maakt die (vrijwel) niet te breken of raden zijn.

Onder ‘Account’ kun je zaken regelen als het wijzigen van je master password, het instellen van tweestapsverificatie, en het beheren van je abonnement of een premium lidmaatschap afsluiten. Voor al deze zaken word je vervolgens naar de web vault van Bitwarden geleid, die overigens een stuk uitgebreider is dan de apps.

Wij zijn van mening dat de Bitwarden Web Vault een stuk beter georganiseerd is en nog makkelijker is in het gebruik dan de Bitwarden-apps. De webversie verdeelt alle opties en features namelijk in vier overzichtelijke categorieën, terwijl de apps toch wat minder overzichtelijk zijn.

Bitwarden browserextensie

Net als veel wachtwoordmanagers heeft Bitwarden een handige browserextensie. Deze is in een groot aantal browsers te gebruiken:

 • Google Chrome
 • Mozilla Firefox
 • Opera
 • Microsoft Edge
 • Vivaldi
 • Brave
 • Tor Browser
 • Safari

Wij hebben de extensie getest voor Firefox, maar ze werken allemaal ongeveer hetzelfde.

De extensie werkt erg handig. De voornaamste functie van de browserextensie is het snel en gemakkelijk opslaan van nieuwe inloggegevens en het automatisch laten invullen hiervan. Soms suggereert Bitwarden dit zelf al, andere keren moet je op het wachtwoordveld klikken (of op mobiel het wachtwoordveld enkele seconden indrukken).

Bitwarden heeft zelf een enorm handig filmpje over de browserextensie en hoe deze werkt. In het kort komt het erop neer dat je de extensie simpelweg opent, inlogt en bij ’tabs’ de optie krijgt om snel de voor de juiste site inloggegevens aan te maken.

Als je al inloggegevens hebt opgeslagen in Bitwarden, dan klik je bij een bezoek aan die website op het icoontje van de extensie. Die geeft dan precies aan welke gegevens je voor de site hebt opgeslagen. Klik op de juiste site en je inloggegevens worden automatisch ingevuld. Het is ook mogelijk om vanuit de Bitwarden-browserextensie de gewenste pagina te openen en direct in te loggen.

Wachtwoorden toevoegen

Een nieuw wachtwoord of veilige notitie toevoegen gaat erg gemakkelijk in Bitwarden. Als je de wachtwoordkluis voor het eerst opent, zie je meteen ‘Item toevoegen‘. Als je hierop klikt, krijg je de volgende pop-up:

Bitwarden formulier om een item toe te voegen

Je vult hier in onder welke categorie je nieuwe item valt (inloggegevens, notitie, identiteit of kaart). Je vult de naam van het item in en – in het geval van inloggegevens – je gebruikersnaam en wachtwoord op de betreffende site. Om automatisch inloggen te vergemakkelijken, kun je ook de URL van de website waarvoor de inloggegevens zijn bedoeld invullen. Zet het item in een specifieke map in je kluis, vul eventueel wat extra informatie voor jezelf toe en klik op ‘Opslaan’.

Als je al eerder een wachtwoordmanager hebt gebruikt, kun je alle gegevens hieruit gemakkelijk in Bitwarden importeren. Het makkelijkste is om je wachtwoorden als cvs-bestand te downloaden, dit te uploaden in Bitwarden en direct het cvs-bestand permanent te verwijderen. Je wilt immers niet dat er losse bestanden met wachtwoorden rondslingeren.

Als jouw oude password manager geen optie tot exporteren in cvs heeft, komt dat met Bitwarden goed. Zo kun je ook 1PUX-bestanden (uit 1Password) of xml-files (uit Sticky Password) importeren zonder problemen.

Bitwarden pagina "Gegevens importeren"

Betaalmogelijkheden, proefperiode en geld-terug-garantie Bitwarden

Als je premium-opties wilt gebruiken zoals het gebruik van Bitwardens eigen tweestapsverificatiesysteem of het delen van gegevens met meer dan twee personen, kun je upgraden naar een van de premium-accounts. Wij raden dit zeker aan. Bitwardens betaalde opties bieden namelijk enorm veel handige extra functies aan. Deze helpen zowel bij het veilig houden van je wachtwoorden als bij het zeer veilig delen hiervan met familieleden of collega’s die je vertrouwt.

Je kunt voor jouw gekozen premium-abonnement betalen op de volgende manieren:

 • Creditcard (Visa, Mastercard, Discover, American Express, JCB, Diners Club en Union Pay)
 • PayPal
 • Bitcoin. Deze optie werkt alleen om geld op je Bitwarden-account te zetten, niet om eenmalig een betaling uit te voeren.

Je hebt de optie om gebruik te maken van een gratis proefperiode van zeven dagen. Binnen deze termijn kun je jouw abonnement kosteloos opzeggen. Er wordt pas geld van je rekening afgeschreven aan het einde van deze zeven dagen.

Daarnaast hanteert Bitwarden een geld-terug-garantie van 30 dagen. Als je de klantenservice binnen een maand benadert met de vraag om een refund, krijg je dus je geld terug.

Klantenservice

De klantenservice van Bitwarden werkt iets anders dan bij veel andere wachtwoordmanagers. In plaats van een live chat, zoals bij NordPass, heeft Bitwarden een behoorlijk uitgebreide hulp-pagina waar zo’n beetje elk denkbaar onderwerp wordt behandeld.

Je kunt wel contact opnemen met Bitwarden via een contactformulier, maar dit lijkt de enige ’traditionele’ manier om Bitwarden direct te contacteren als je een vraag hebt. Verder kun je het bedrijf namelijk alleen via diverse social media bereiken (Twitter, Reddit, het Bitwarden-forum en GitHub).

We hebben geprobeerd contact op te nemen met Bitwarden via het contactformulier. Dit ging erg soepel. We kregen binnen twee uur een goed antwoord op onze vragen van iemand die duidelijk kennis van zaken had. Wel is dit natuurlijk een vrij lange wachttijd vergeleken met de meeste live chats.

Conclusie: eindoordeel over Bitwarden

Al met al is Bitwarden een erg fijne en veilige wachtwoordmanager om mee te werken. Zeker de premium-versie biedt veel features die erg handig zijn, zoals de controle op wachtwoordsterkte en een uitgebreide dark web monitor. Aangezien Bitwarden Premium zeer goedkoop is in vergelijking met andere password managers, raden we deze kleine investering zeker aan.

Wil jij zelf Bitwarden uitproberen? Dat kan heel gemakkelijk door op de knop hieronder te klikken! Je kunt ook een kijkje nemen bij onze lijst van beste wachtwoordmanagers om deze dienst te vergelijken met andere op de markt.

Ga naar de Bitwarden website
Bitwarden - veelgestelde vragen

Hieronder vind je wat veelvoorkomende vragen over Bitwarden en de antwoorden hierop. Klik op een vraag om het antwoord te zien.

Bitwarden is een wachtwoordmanager. Een wachtwoordmanager helpt je bij het opslaan van je inloggegevens voor allerlei websites en apps.

Als je wilt weten of Bitwarden een betrouwbare en fijne wachtwoordmanager is, lees dan onze uitgebreide Bitwarden-review.

Bitwarden heeft zowel een gratis versie als verschillende betaalde versies voor individuen, gezinnen en bedrijven.

De basisfuncties van Bitwarden zijn allemaal te gebruiken met de gratis versie. Sterker nog, deze versie is behoorlijk uitgebreid en laat je zelfs je gegevens synchroniseren tussen een onbeperkt aantal apparaten.

Bitwarden Premium brengt extra veiligheidsfeatures met zich mee die de lage prijs zeker waard zijn. Wil je meer weten over de gratis versie of de extra features? Lees dan de hele Bitwarden-review.

Bitwarden is erg simpel in gebruik:

 • Je downloadt de juiste app voor jouw apparaat
 • Je maakt een account aan.
 • Je voegt wachtwoorden toe. Dit kan handmatig, door deze te importeren vanuit je browser of een andere wachtwoordmanager
 • Je laat Bitwarden nieuwe wachtwoorden genereren en automatisch invullen tijdens het inlogproces op websites.

Dit is een vrij beknopte uitleg. Voor meer informatie raadpleeg je onze uitgebreide Bitwarden-review.

Bitwarden is een zeer veilige wachtwoord manager. Dit komt onder andere door:

 • IJzersterke encryptie.
 • Extra beveiliging tegen gecomputeriseerde kraakpogingen.
 • Open-source, zero-knowledge beleid.
 • Mogelijkheid tot tweestapsverificatie en biometrisch inloggen.
 • Regelmatige inspecties door cybersecurityprofessionals.

Wil je meer informatie? Lees dan de uitgebreide Bitwarden-review.

Als je Bitwarden wilt gebruiken op mobiel, dan kun je deze downloaden uit de App Store of Google Play Store. In de app vind je de wachtwoordkluis en kun je wachtwoorden genereren en wijzigen. Ook maakt de app het mogelijk om wachtwoorden automatisch in te vullen in andere apps en webpagina’s.

Als je Bitwarden Authenticator gebruikt, is het op mobiel zelfs mogelijk om verificatiecodes van alle sites in een oogopslag te zien. Zo hoef je niet naar aparte inloggegevens te zoeken.

Meer informatie over de Bitwarden-service lees je in onze review.

Techredacteur
Nathan is een internationaal opgeleide journalist en hij heeft vooral interesse in de preventie van cybercrime, vooral waar het kwetsbare groepen betreft. Voor VPNgids.nl doet hij onderzoek op het gebied van cybersecurity, internetcensuur en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen