Is de wachtwoordmanager van jouw browser veilig?

Twee verwarde mensen kijken naar een browserscherm dat een fout toont op een inlogscherm
Klik hier voor een korte samenvatting
In-browser wachtwoordmanagers: veilig maar beperkt

In-browser wachtwoordmanagers zijn te vinden in de meeste populaire browsers zoals Safari, Chrome, Firefox en Edge. De bescherming die deze wachtwoordmanagers bieden is vergelijkbaar met de functionaliteit van wachtwoordbeheer-apps van derden zoals 1Password.

In-browser wachtwoordmanagers missen echter bepaalde functionaliteit die wel te vinden is in apps van derden. Dit maakt ze ongeschikt voor gebruikers met geavanceerde behoeften.

Voordelen van in-browser wachtwoordmanagers:

 • Gratis
 • Gemakkelijk te gebruiken
 • Geen downloads nodig

Nadelen van in-browser wachtwoordmanagers: 

 • Niet mogelijk om wachtwoorden te delen met anderen
 • Geen mogelijkheid om wachtwoorden automatisch in te vullen in andere browsers
 • Niet mogelijk om automatisch gegenereerde wachtwoorden aan te passen

Vanuit een veiligheidsstandpunt zijn in-browser wachtwoorden relatief veilig. Het is wel belangrijk dat je extra veiligheidsmaatregelen neemt zoals wachtwoord-beveiligde toegang tot jouw apparaat en tweestapsverificatie.

Of je ze verkiest boven een wachtwoordbeheerprogramma van derden, hangt af van de functionaliteit die je nodig hebt. Lees voor meer informatie de rest van dit artikel.

In de huidige digitale wereld zijn we in ons dagelijks leven steeds meer afhankelijk van het internet. Van het inchecken op social media tot het lezen van e-mails en het betalen van rekeningen. We loggen elke dag meerdere keren online in.

Mensen die hun online veiligheid belangrijk vinden vertrouwen vaak op wachtwoordmanagers. Zij gebruiken een wachtwoordmanager als onderdeel van hun beveiligingsstrategie. Deze handige tools maken door de computer gegenereerde wachtwoorden. Deze wachtwoorden zijn complex, uniek en moeilijk te achterhalen voor hackers. Daarnaast bewaren wachtwoordmanagers ook jouw privégegevens op een veilige, gecodeerde locatie.

Er zijn twee soorten wachtwoordmanagers: apps van derden en de wachtwoordbeheerder die in jouw webbrowser is ingebouwd. Het aanbod van wachtwoordbeheer-apps is groot. We hebben veel van deze apps uitvoerig getest en raden onder andere 1Password, Keeper en NordPass aan. Dit zijn wat ons betreft de veiligste wachtwoordmanagers.

Maar hoe zit het met de wachtwoordbeheerder in jouw favoriete browser? Voldoet deze aan al jouw behoeften? En nog belangrijker, is de wachtwoordmanager van jouw browser veilig? Lees verder om erachter te komen of de ingebouwde wachtwoordbeheerders in Chrome, Safari, Firefox en Edge geschikt zijn voor jou.

Zijn browser wachtwoordmanagers veilig?

Jarenlang hebben beveiligingsexperts het advies gegeven nooit wachtwoorden in je browser op te slaan. Voorheen boden password managers van derden namelijk betere encryptie dan hun concurrenten in de browser. Bij wachtwoordmanagers van derden was het risicio kleiner dat jouw wachtwoorden in verkeerde handen kwamen.

In-browser wachtwoorden zijn tegenwoordig veel veiliger door het gebruik van tweestapsverificatie. Door een tweede verificatiemethode in te schakelen, maak je het hackers veel lastiger om toegang te krijgen tot je computer. Iedereen die toegang probeert te krijgen tot jouw account heeft meer nodig dan alleen jouw wachtwoord om te slagen.

Wat extra veiligheid betreft, bieden de browsers Safari, Chrome, Firefox en Edge allemaal versleuteling. Ze beschermen jouw opgeslagen wachtwoorden met dezelfde beveiliging die wordt gebruikt om jouw e-mail, cloudopslag en apparaten te beschermen.

Geen enkele password manager is echt veilig. Zelfs apps van derden bevatten beveiligingsfouten. Desondanks bevatten apps voor wachtwoordbeheer sterkere beveiligingsmaatregelen. Deze maatregelen zijn nodig om de veiligheid van hun extra functionaliteit te garanderen (zoals het delen van wachtwoorden en de beschikbaarheid van gegevens over browsers heen).

De bedrijven achter de populairste browsers blijven investeren in het versterken van hun beveiligingsprotocollen. Hiermee willen ze een veilige en beveiligde omgeving creëren om jouw wachtwoorden veilig te houden. Daarnaast kan een gebruiker zelf ook extra veiligheidsmaatregelen nemen. Denk bijvoorbeeld aan het beveiligen van je computer met een wachtwoord of het inschakelen van tweestapsverificatie. Het is ook belangrijk om je computer te vergrendelen wanneer je weg bent. Al deze maatregelen dragen bij aan jouw algehele veiligheid.

Een overzicht van de meest populaire browsergebaseerde wachtwoordmanagers

Tegenwoordig biedt elke grote browser een wachtwoordbeheerder. Deze wachtwoordbeheerders gebruiken allemaal encryptie om jouw informatie veilig te houden. Maar er zijn enkele verschillen in functionaliteit tussen de grote vier: Safari, Chrome, Firefox en Edge.

BrowserWerkt op verschillende besturingssystemenTweestapsverificatieHoofdwachtwoord-functie
Safari
Chrome
Firefox
Edge

Safari-wachtwoordbeheerder: geschikt voor Apple-fans

Voor de echte Apple-fans, is Apple’s iCloud-sleutelhanger als wachtwoordbeheerder een logische keuze. Het is vooraf geïnstalleerd op elke Mac, iPhone en iPad. Je hebt een iCloud-account nodig om Safari’s wachtwoordbeheer te kunnen gebruiken. Als je al een iPhone, iPad of Mac hebt, heb je waarschijnlijk ook een iCloud-account.

Als je een iCloud-sleutelhanger wilt gebruiken, moet je deze functie op elk Apple-apparaat inschakelen. Keychain synchroniseert jouw wachtwoorden automatisch op elk ingeschakeld apparaat.

iCloud-sleutelhanger inschakelen op een Mac

 1. Kies het Apple-menu en ga naar ‘Systeemvoorkeuren’.
 2. Klik op ‘Apple ID’ en vervolgens op iCloud’ in de navigatiekolom.
 3. Selecteer ‘Sleutelhanger’ (‘Keychain’).

Screenshot iCloud Synchronisatie Keychain

iCloud-sleutelhanger inschakelen op een iPhone en iPad

 1. Ga naar Instellingen, klik vervolgens op [jouw naam] en kies ‘iCloud’.
 2. Scroll naar beneden en tik op Sleutelhanger’.
 3. Schuif om iCloud-sleutelhanger in te schakelen.*

*Je wordt mogelijk gevraagd om jouw Apple ID-wachtwoord in te voeren om deze stap te voltooien.

Zodra iCloud-sleutelhanger is ingeschakeld, werkt het op de achtergrond. Het genereert automatisch een complex wachtwoord wanneer je nieuwe inloggegevens aanmaakt op een website. Je kunt ook je eigen wachtwoorden aanmaken en opslaan. Op elk apparaat, waarop de functie voor automatisch invullen is geactiveerd, vult iCloud -sleutelhanger jouw opgeslagen wachtwoord automatisch in.

iCloud-sleutelhanger geeft een melding wanneer jouw wachtwoorden betrokken zijn bij datalekken. Ook krijg je een waarschuwing wanneer Keychain denkt dat de wachtwoorden die je aanmaakt te zwak zijn.

Hoe beschermt iCloud-sleutelhanger jouw gegevens?

Apple gebruikt 256-bits AES-encryptie om jouw gegevens te beschermen. Daarbij wordt een unieke sleutel gemaakt. Deze sleutel bevat informatie die specifiek is voor jouw apparaat, gecombineerd met een wachtwoord dat je zelf aanmaakt. Dankzij deze versleutelingstechnologie kan niemand anders jouw gegevens lezen, zelfs Apple niet.

Veiligheidsoverwegingen

Hoewel dit een zeer veilige manier is om jouw gegevens te beschermen, heeft iCloud-sleutelhanger wel een duidelijke keerzijde. Het is belangrijk om al jouw apparaten met een wachtwoord te beveiligen. Doe je dit niet, dan heeft iedereen met jouw telefoon, tablet of computer jouw wachtwoorden binnen handbereik. Het is belangrijk om altijd wachtwoord- of biometrische toegang tot jouw telefoon of tablet in te stellen. Het is ook aan te raden twee-factor-authenticatie in te schakelen voor een extra beschermingslaag.

Google Chrome wachtwoordbeheerder: geweldig voor alle besturingssystemen

Gebruik je meerdere besturingssystemen? De wachtwoordbeheerder van Google werkt overal waar je de Chrome-browser gebruikt. Het maakt Chrome niet uit of je een Android-, Windows- of iOS-apparaat gebruikt. Google biedt Chrome-apps voor alle besturingssystemen.

Het wachtwoordbeheer in Chrome is gekoppeld aan de Google-account van een gebruiker. Je moet zijn aangemeld bij jouw Google-account om deze functie te kunnen gebruiken. Als je bent aangemeld, worden jouw wachtwoorden opgeslagen in jouw Google-account en gesynchroniseerd op alle apparaten waarop je Chrome gebruikt. Als je dit wilt inschakelen, moet je de synchronisatiefunctie van Chrome op elk apparaat inschakelen.

Chrome-synchronisatie op jouw computer inschakelen

 1. Open Chrome.
 2. Klik rechtsboven in je scherm op Profiel’.
 3. Klik op ‘Synchronisatie inschakelen’.
 4. Log in op je Google-account.
 5. Kies Ja, aanzetten’ om synchronisatie in te schakelen.

Screenshot Synchronisatie Google Chrome Account

Chrome-synchronisatie inschakelen op jouw Android-apparaat

 1. Open de Chrome-app op jouw Android-telefoon of -tablet.
 2. Klik op Meer’, vervolgens op Instellingen’ en vervolgens op Synchronisatie inschakelen’.
 3. Selecteer het account dat je wilt gebruiken.
 4. Klik op ‘Ja, aanzetten’ om de synchronisatie in te schakelen.

Chrome-synchronisatie inschakelen op iPhone en iPad

 1. Open de Chrome-app op jouw apparaat.
 2. Meld je aan bij je Google-account.
 3. Tik op ‘Meer’ … en vervolgens op Instellingen’.
 4. Kies jouw accountnaam.
 5. Tik op Synchroniseren’.

De password manager van Chrome genereert unieke en sterke wachtwoorden voor elke website. Je kunt ook jouw eigen wachtwoorden maken en opslaan.

Hoe beschermt Chrome’s wachtwoordmanager jouw gegevens?

Google gebruikt AES 256-bits SSL/TLS-encryptie voor wachtwoorden. Met een wachtwoordzin kun je de Google-cloud gebruiken om je gegevens op te slaan en te synchroniseren. De wachtwoordzin codeert jouw gegevens volledig op de servers van Google. Dit houdt in dat zelfs Google geen toegang heeft tot deze unieke wachwoordzin. Met de ingebouwde functie Wachtwoordcontrole van Chrome kun je zien of jouw aanmeldgegevens betrokken zijn geweest bij een datalek. Deze functie is standaard ingeschakeld.

Veiligheidsoverwegingen

Hoewel Google stappen onderneemt om jouw gegevens te beschermen met versleuteling en een wachtwoordzin, zijn er nog steeds veiligheidsoverwegingen. Iedereen die toegang heeft tot jouw apparaat, heeft ook jouw wachtwoorden. Het is belangrijk om al jouw apparaten te beveiligen met een wachtwoord. Door tweestapsverificatie in te schakelen, wordt de beveiliging nog beter.

Een van de grootste zorgen voor gebruikers is misschien wel het delen van gegevens. Wanneer je Chrome-wachtwoordbeheer gebruikt, worden al jouw gegevens naar Google gestuurd. Google legt jouw gegevens vast en gebruikt het om winst te maken. Hoewel er geen gevallen bekend zijn waarin Google de privégegevens van accounthouders op deze manier heeft gecompromitteerd, is het wel iets om over na te denken. Wil je meer weten over algemene browserveiligheid? Lees dan ook ons artikel over de beste internetbrowser voor je privacy.

Firefox wachtwoordmanager: het beste voor je privacy en beperkte gegevensdeling

Mensen die hun online privacy serieus nemen, kiezen vaak voor Mozilla Firefox als hun primaire browser. Mozilla, het moederbedrijf van Firefox, is een non-profitorganisatie die zich vooral richt op online beveiliging.

Firefox biedt een ingebouwde password manager en synchronisatie tussen apparaten. Het werkt op verschillende besturingssystemen. Je moet je aanmelden voor een Firefox-account. Vervolgens moet je Firefox Sync inschakelen om wachtwoorden op te slaan en te delen tussen apparaten. Jouw Firefox-account is niet gebonden aan andere diensten, zoals e-mail of cloudopslag. Bij Google, Microsfot en Apple is dit wel het geval.

Firefox-account aanmaken en Firefox Sync inschakelen op jouw computer

 1. Open de Firefox-browser.
 2. Klik op het pictogram ‘Profiel’ in de rechterbovenhoek.
 3. Voer je e-mailadres in.
 4. Als je een nieuw Firefox-account aanmaakt, wordt je gevraagd een wachtwoord aan te maken en je leeftijd in te voeren (verplicht).
 5. Kies wat je wilt synchroniseren.
 6. Klik op Account aanmaken’.
 7. Je wordt gevraagd een tweede apparaat toe te voegen. Volg de aanwijzingen op dat apparaat om de installatie van je Firefox-account en synchronisatie te voltooien.

Screenshot Synchronisatie Mozilla Firefox Account

Net als andere in-browser wachtwoordmanagers genereert Firefox sterke wachtwoorden voor jou. Je kunt ook jouw eigen wachtwoorden aanmaken en opslaan. Het is belangrijk dat je niet je steeds hetzelfde wachtwoord gebruikt. Kies steeds voor een ander wachtwoord. Firefox Lockwise vult jouw wachtwoorden automatisch in op verschillende apparaten. Het werkt achter de schermen op jouw computer, en heeft een aparte app voor jouw telefoon of tablet.

Hoe beschermt Firefox wachtwoordmanager jouw gegevens?

Firefox gebruikt 256-bit AES-encryptie om wachtwoorden te beschermen. Firefox biedt daarnaast de optie voor het gebruik van een hoofdwachtwoord. Met dit hoofdwachtwoord worden al jouw opgeslagen wachtwoorden versleuteld. Deze wachtwoorden zijn alleen toegankelijk als je het hoofdwachtwoord invoert. Firefox Monitor geeft bovendien een waarschuwing als jouw wachtwoorden bij een datalek betrokken waren.

Veiligheidsoverwegingen

Net als bij de andere browser-gebaseerde wachtwoordbeheerders, hangt de veiligheid van jouw informatie af van de beveiliging van jouw apparaat. Zorg voor wachtwoordbeveiliging op jouw telefoon, tablet en computer Dit voegt een extra beschermingslaag toe. Firefox biedt ook twee-factor-authenticatie. Je moet deze functie zelf inschakelen.

Edge wachtwoordmanager: ideaal voor gebruikers van een Microsoft-account

Als je al een Microsoft-account hebt, is het handig om de wachtwoordbeheerder in Edge te gebruiken. Wanneer je de synchronisatie activeert, zijn jouw wachtwoorden beschikbaar in de Edge-browser op elk apparaat waarop je bent aangemeld met jouw Microsoft-account. Als je nog geen Microsoft-account hebt, moet je er een maken.

Zo schakel je Edge Sync in op jouw computer

 1. Selecteer jouw profielafbeelding in de Edge-taakbalk.
  Opmerking: als je ‘Profielinstellingen beheren’ ziet, ben je al aangemeld. Zo niet, dan word je gevraagd om je aan te melden bij je account (ga verder naar stap 3).
 2. Selecteer Profielinstellingen beheren’ > ‘Synchronisatie’ > ‘Synchronisatie inschakelen’.
 3. Klik op Aanmelden’ en voer jouw inloggegevens in, klik dan op ‘Doorgaan’.
 4. Kies Synchroniseren’ wanneer daar om wordt gevraagd.

Screenshot Synchronisatie Microsoft Edge Account

Edge-synchronisatie inschakelen op jouw mobiele apparaat

 1. Download de Microsoft Edge-app voor iOS en Android.
 2. Meld je aan bij jouw Microsoft-account.
 3. Klik op Synchroniseren’.

Wanneer je aanmeldgegevens voor nieuwe websites aanmaakt, genereert Edge automatisch een complex wachtwoord. Je kunt ook je eigen wachtwoord maken en opslaan. Het Edge-wachtwoordbeheer werkt in meerdere browsers en op meerdere apparaten. Als je automatisch invullen wilt inschakelen in Chrome, heb je de Microsoft Autofill-extensie nodig. Voor Android- en iOS-apparaten kun je automatisch invullen met de Microsoft Authenticator-app.

Hoe beschermt Edge wachtwoordmanager jouw gegevens?

Microsoft Edge gebruikt AES-256 encryptie om jouw vertrouwelijke informatie te beschermen. Microsoft heeft onlangs ook de Wachtwoordmonitor uitgerold. Deze nieuwe functie informeert je wanneer één van jouw wachtwoorden is gehackt. Het vraagt je ook om het gecompromitteerde wachtwoord te wijzigen. Hoewel andere browserwachtwoordbeheerders deze functie ook aanbieden, is Microsoft uniek door homomorfe encryptie te gebruiken. Met deze nieuwe cryptografische technologie wordt data niet “uitgepakt” en blijft de data versleuteld. Microsoft kan hierdoor niet zien wat de data precies inhoudt.

Veiligheidsoverwegingen

Net als bij Chrome, Firefox en Safari is de wachtwoordmanager van Edge veilig zolang jouw toestel niet in verkeerde handen valt. Schakel altijd wachtwoordbeveiliging in op al jouw apparaten. Edge biedt geen extra optie om een hoofdwachtwoord in te stellen binnen het wachtwoordbeheer zelf. Chrome en Firefox bieden deze functie wel. Het is wel mogelijk om jouw Microsoft-account verder te beveiligen met twee-factor-authenticatie. Je moet deze functie zelf inschakelen.

Is het gebruik van een browser-gebaseerde wachtwoordmanager aan te raden?

Browser-gebaseerde wachtwoordmanagers zijn geen magische oplossing voor elk beveiligingsprobleem. Ze bieden voordelen, maar hebben ook beperkingen. De beslissing om een in-browser wachtwoordmanager te gebruiken hangt af van de functionaliteit die je nodig hebt.

VoordelenNadelen
GratisNiet mogelijk om veilig wachtwoorden te delen
Makkelijk te gebruikenGeen cross-browser mogelijk om toegang te krijgen tot opgeslagen wachtwoorden
Geen downloads nodigNiet mogelijk om te veranderen hoe
automatisch gegenereerde wachtwoorden worden aangemaakt

Hoef jij je inloggegevens met niemand te delen? Dan is een in-browser wachtwoordmanager een geschikte optie. Hetzelfde geldt voor gebruikers die slechts één browser gebruiken wanneer ze op het web surfen. Daarnaast is het handig dat in-browser wachtwoordmanagers al geïnstalleerd zijn met je browser. Je hoefdt dan zelf niet meer te downloaden.

Voor gebruikers die meer functionaliteit nodig hebben dan een in-browser wachtwoordmanager biedt, zijn apps van derden voor wachtwoordbeheer (zoals 1Password, Keeper en Nordpass) een goede keuze. Deze apps bevatten ook een hoger niveau van encryptie, dat nodig is om hun extra functionaliteit te ondersteunen.

Andere manieren om jouw digitale veiligheid te vergroten

Of je nu kiest voor de wachtwoordmanager in jouw favoriete browser of voor een app van derden, veilig online blijven is een prioriteit. Wachtwoordmanagers zijn één van de vele hulpmiddelen om jou daarbij te helpen.

Naast het beveiligen van jouw wachtwoorden zijn er nog andere manieren om jezelf en jouw vertrouwelijke gegevens te beschermen. Zo raden we aan om altijd een antivirusprogramma te installeren en te gebruiken. Er zijn verschillende gratis en betaalde opties die wij aanbevelen. Antivirussoftware werkt achter de schermen. Het antivirusprogramma detecteert en verhelpt problemen snel voordat ze escaleren.

Een VPN (Virtual Private Network) is een ander handig hulpmiddel om veiliger en anoniemer te blijven tijdens het surfen op het web. Het gebruik van een VPN heeft veel voordelen. VPN’s maken je anoniemer op het internet. Ook zorgt een VPN ervoor dat hackers en cybercriminelen moeilijker toegang krijgen tot jouw apparaten. Een VPN helpt daarnaast ook om toegang te krijgen tot mogelijk geblokkeerde websites.

Vergeet niet om al jouw apparaten met een wachtwoord te beveiligen. Gebruik altijd twee-factor-authenticatie op jouw accounts wanneer dat beschikbaar is. Deze meervoudige aanpak is de beste manier om veilig te blijven in de huidige online wereld.

In-browser wachtwoordmanagers: veelgestelde vragen

Heb jij nog een vraag over in-browser wachtwoordmanagers? Bekijk onze veelgestelde vragen voor meer informatie. Staat jouw vraag er niet tussen? Laat dan een reactie achter. Wij helpen je graag verder.

Alle in-browser wachtwoordmanagers zijn direct gekoppeld aan de veiligheid van jouw apparaat. Om te zorgen dat je browser-gebaseerde wachtwoordmanager veilig is, moet je er dus voor zorgen dat je extra maatregelen neemt om jouw computer, telefoon of tablet te beveiligen. Dit kun je doen door wachtwoordbeveiliging te gebruiken voor toegang en door tweestapsverificatie toe te voegen.

Als je nog steeds bezorgd bent over de veiligheid van wachtwoordbeheer in de browser, kun je overwegen een wachtwoordbeheer-app van derden te gebruiken, zoals 1Password. Deze diensten bieden extra functionaliteit en verbeterde beveiliging om deze functionaliteit te ondersteunen.

Zowel Chrome als Firefox bieden de mogelijkheid om een hoofdwachtwoord in te stellen. Deze functie vind je niet in Safari of Edge. Dit hoofdwachtwoord fungeert als een extra beveiligingslaag. Als iemand toegang zou krijgen tot jouw apparaat of jouw account die aan de browser is gekoppeld, moet hij of zij nog steeds dit extra stukje vertrouwelijke informatie weten om bij jouw wachtwoordgegevens te komen. Chrome is eigendom van Google en niet de beste keuze als het gaat om je privacy. Volgens ons is Firefox de veiligste in-browser wachtwoordbeheerder. Neem ook een kijkje in ons overzicht met de beste wachtwoordmanagers.

Alle grote in-browser wachtwoordmanagers vertrouwen op end-to-end encryptie om jouw gegevens veilig te houden. Dit is dezelfde technologie die jouw e-mail en cloudopslag beschermt. Alle browser wachtwoordmanagers zijn ook gekoppeld aan jouw account (bijv. Google-account, Apple ID) voor de desbetreffende browser. De beveiliging die op jouw algemene account wordt toegepast, fungeert dus als een extra beschermingslaag voor jouw wachtwoordgegevens.

Techredacteur
Ronella houdt zich  bezig met de vraag hoe we onze digitale samenleving zo veilig mogelijk maken. De huidige digitale ontwikkelingen zorgen ervoor dat we steeds voor nieuwe veiligheidsvraagstukken komen te staan. Ronella wil daarom meer bewustwording creëren over cybersecurity en mensen wijzen op de risico’s en valkuilen. Meer over Ronella.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen