Wat is een gekraakte VPN en is het veilig om te gebruiken?

Gekraakt (Cracked) VPN-schild op een computerscherm

Klik hier voor een samenvatting van dit artikel
In het kort: wat is een gekraakte VPN?

Een gekraakte VPN is een illegale versie van premium VPN-software zoals ExpressVPN, NordVPN of CyberGhost.

Hoewel het misschien lijkt te werken zoals een normale VPN-dienst, zijn er veel verborgen gevaren aan verbonden, zoals:

 • Virussen en malware
 • Adware
 • Privacyrisico’s
 • Geen updates
 • Geen klantenservice

Je kunt daarom het beste wegblijven van gekraakte VPN’s. Probeer in plaats daarvan een gratis VPN of investeer in je veiligheid met een betaalbaar premium VPN-abonnement. Een goede keuze is CyberGhost. Deze VPN kost slechts een paar euro per maand.

Lees onderstaand artikel om meer te weten te komen over het gebruik van gekraakte VPN-software.


Het gebruik van een VPN (Virtual Private Network) kent veel voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het anonimiseren van je online activiteiten, het verbeteren van je veiligheid en het deblokkeren van inhoud. Maar goede VPN-diensten kosten natuurlijk geld, en gratis VPN’s zijn vaak niet zo effectief. Sommige mensen lossen dit probleem op door een gekraakte VPN te downloaden. Zo hopen ze gebruik te kunnen maken van een premium dienst zonder te betalen voor een abonnement. Dit kan echter illegaal en gevaarlijk zijn. In dit artikel leggen we je uit hoe een gekraakte VPN werkt en of het veilig is om te gebruiken. Zo kun je een weloverwogen keuze maken over jouw gebruik van een VPN.

Wat is een gekraakte VPN?

Een gekraakte VPN is een illegaal gekopieerde versie van premium VPN-software die je van het internet kunt downloaden. Bij de download zit een activeringscode, waardoor het er geldig uitziet, maar deze code is nep en illegaal. Een bedrijf met een goede reputatie geeft doorgaans geen gratis activeringscodes voor hun premium software. Want, zoals het gezegde luidt: voor niets komt de zon op! Laptop met Slot

Op forums en social media kun je links naar gratis downloads van premium VPN-software tegenkomen. Er kan bijvoorbeeld worden beweerd dat een gekraakt ExpressVPN-bestand net zo goed werkt als de complete premium ExpressVPN software, zonder dat je geld hoeft te betalen voor een abonnement. Dit soort aanbiedingen zijn echter oplichterij. Ook al krijg je de gekraakte VPN gratis, je betaalt er alsnog voor op een andere manier; bijvoorbeeld door je veiligheid op te offeren.

Er zijn ook online verkopers die premium VPN-abonnementen verkopen voor lagere prijzen. Dit lijken misschien aantrekkelijke aanbiedingen, maar het zijn in feite gewoon gestolen VPN-accounts van premium gebruikers met zwakke wachtwoorden. Dit betekent dat je informatie kan worden ingezien door de mensen die dergelijke VPN-abonnementen verkopen. Laat je dus niet misleiden en koop abonnementen altijd rechtstreeks bij de provider.

Werken gekraakte VPN’s?

Nu je een idee hebt over hoe gekraakte VPN’s werken, vraag je je misschien af of ze wel effectief zijn of niet. Het antwoord is: ja. Technisch gezien zal een gekraakte VPN werken. Er zijn echter veel risico’s aan verbonden. Zo kan het schadelijk zijn voor je apparaat en voor je privacy. Bovendien is het dus illegaal om een gekraakte VPN te gebruiken. Als iemand erachter komt dat je dergelijke software gebruikt, kun je in de problemen komen met de VPN-provider en met de wet.

Dus: hoewel een gekraakte VPN je misschien helpt om anoniem te browsen of toegang te krijgen tot geografisch beperkte content, is het de veiligheidsrisico’s waarmee het gepaard gaat niet waard.

Is het veilig om een gekraakte VPN te gebruiken?

Zoals gezegd kan het gebruik van een gekraakte VPN zeer onveilig zijn. Het kan zorgen voor ernstige schade aan je apparaat en het is bovendien slecht voor je online privacy. Zelfs als het bestand prima lijkt te werken, kun je jezelf en je apparaat blootstellen aan risico’s die lastig op zijn te lossen. Dit zijn enkele gevaren van het gebruik van een gekraakte VPN:

1. Virussen en ransomware

Wanneer je een illegaal gekopieerde versie van een VPN downloadt, is dat meestal van een onbekende website, een link die iemand je heeft gestuurd, of een anonieme server. Dit alles maakt je vatbaar voor het downloaden van gevaarlijke virussen en malware. Deze kunnen je apparaat infecteren en zijn moeilijk te verwijderen. Zelfs de beste antivirussoftware detecteert mogelijk niet alle soorten virussen en bedreigingen.

Ook kun je onbewust ransomware downloaden. Ransomware vergrendelt al je bestanden. Je moet vervolgens geld betalen om de toegang weer terug te krijgen. Het is natuurlijk niet de moeite waard om dit alles te riskeren voor een illegale gratis VPN die wel of niet werkt.

2. Adware

Misschien heb je geluk en downloadt je geen irritant virus of ransomware. Dan nog kun je andere soorten malware tegenkomen. Adware, bijvoorbeeld, kan net zo vervelend zijn, ook al is het over het algemeen minder gevaarlijk. Dit soort programma’s overspoelen je computer of mobiele apparaat met advertenties. Je krijgt dan constant pop-ups en er is geen eenvoudige manier om er vanaf te komen. Adware kan je systeem vertragen en kan je bovendien naar kwaadaardige websites leiden als je per ongeluk op de advertenties klikt.

3. Geen updates

VPN-diensten brengen constant nieuwe software-updates uit om te beschermen tegen nieuwe bugs, bedreigingen en kwetsbaarheden. Gekraakte software voert geen updates uit, wat ertoe kan leiden dat het veroudert, niet goed meer werkt en zo je veiligheid in gevaar brengt. Zelfs als je gekraakte VPN de laatste updates wel ontvangt, kan het alsnog stoppen met werken, omdat het geen echte software is. Hierdoor heeft het weinig nut om een gekraakte VPN te gebruiken.

4. Privacyrisico’s

Je riskeert dus je online privacy als je een gekraakte VPN downloadt en gebruikt. Dit gaat volledig voorbij aan het doel van het VPN-gebruik in de eerste plaats. Zelfs als de VPN werkt, kan het verbinding maken met onbekende servers die zijn opgezet door hackers of door degene die de software heeft gekraakt. Dit betekent dat al je online activiteiten en gegevens beschikbaar kunnen zijn voor derden. Man met hoodie achter laptop met spin erop

Volslagen vreemden zouden dus kunnen volgen wat je online doet en zouden ook je persoonlijke gegevens kunnen verzamelen. Dit kan gevoelige informatie zijn, zoals inloggegevens, creditcardnummers, etcetera. Uiteraard is dit een belangrijk privacyprobleem. Het kan je slachtoffer maken van fraude en andere vormen van intimidatie.

5. Geen toegang tot klantenservices

Als je geen echte VPN-software gebruikt, kun je ook niet profiteren van de technische ondersteuning en garanties die het biedt. Van de beste VPN-providers, hebben de meeste een uitstekende klantenondersteuning die je helpt als je problemen ondervindt bij het gebruik van de software. De klantenservice is vaak van onschatbare waarde als je niet tevreden bent met de dienst of als er iets misgaat. Als je illegale gekraakte VPN’s gebruikt, sta je er vanzelfsprekend alleen voor bij het oplossen van problemen. Zo kun je uiteindelijk je veiligheid in gevaar brengen, wat je apparaat meer kwaad dan goed doet.

Zo mijd je gekraakte VPN’s

Gezien alle nadelen van gekraakte VPN’s die hierboven zijn uitgelegd, raden we je sterk aan om ze te vermijden. Het is beter om helemaal geen VPN te gebruiken dan je veiligheid en online privacy te riskeren met een gekraakt exemplaar.

Gelukkig is het vrij eenvoudig om ervoor te zorgen dat je niet per ongeluk een gekraakte VPN gebruikt. Hier zijn enkele tips om te voorkomen dat je ergens in trapt en een gekraakte VPN downloadt.

Abonneer je via de officiële website

Zorg ervoor dat je altijd een abonnement afsluit via de officiële website van een VPN-provider. Hier zijn enkele aanwijzingen om te bepalen of je op de juiste pagina bent:

 • Een officiële website van een VPN-provider zal bijna altijd een URL hebben met hun merk- of bedrijfsnaam. Deze begint ook vaak met “https://”. De “s” geeft aan dat het een beveiligde website is. Er zijn echter ook frauduleuze websites die ‘https’ gebruiken, dus let ook op andere aspecten.
 • De site van een echte VPN ziet er schoon en overzichtelijk uit. Er staan doorgaans geen irrelevante pop-ups of vreemde advertenties op. De “Over ons” pagina vertelt je meer over de eigenaar van de website en de VPN als je twijfelt.
 • Het gebruik van links van betrouwbare recensieplatforms, zoals VPNGids, stuurt je direct naar de juiste pagina op de juiste website. Bij twijfel kun je altijd de knoppen op onze website gebruiken.

Neem abonnementen in plaats van eenmalige betalingen

Wees op je hoede wanneer VPN-diensten een eenmalige betaling lijken aan te bieden. De meeste betrouwbare VPN’s hebben namelijk maandelijkse kosten. Als je een provider tegenkomt die je een ongelimiteerd account aanbiedt, moet je wantrouwig zijn. Zeker als je op de officiële website leest dat diezelfde provider een ander systeem gebruikt.

Onderzoek deals en prijzen

Geloof nooit een deal die te mooi klinkt om waar te zijn, zeker niet als je erover leest op fora. Doe onderzoek naar de prijzen van goede VPN-diensten en neem een geïnformeerde beslissing voordat je de software koopt of downloadt.

Alternatieven: goedkope en gratis VPN’s

Als je geïnteresseerd bent in een betaalbare premium VPN-dienst, raden wij aan om CyberGhost te proberen. Deze dienst heeft meer functies en meer beveiliging dan een gratis VPN. De prijs begint bij een paar euro per maand, wat zeker de moeite waard is om te missen voor het belang van je online veiligheid. Bovendien kan CyberGhost je helpen om alle soorten inhoud op het internet te deblokkeren, inclusief Netflix.

CyberGhost
Actie:
Probeer CyberGhost voor slechts €2.11 per maand!
Vanaf
€2.11
8.9
 • Hoge mate van gebruiksgemak
 • Hoge kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Torrents en Netflix mogelijk
Bezoek CyberGhost

Bovendien kun je CyberGhost of andere VPN-diensten gratis uitproberen, zodat je de voordelen kunt ervaren voordat je voor een abonnement betaalt. Zo weet je zeker dat je een goede deal krijgt.

Wil je toch geen geld uitgeven? Dan is het een goed alternatief om een gratis VPN te proberen die je online activiteiten beveiligt. Aan het gebruik van gratis VPN’s zitten slechts een paar nadelen. Zo kunnen je snelheid of je datalimiet beperkt zijn. Wij raden aan om de gratis versie van ProtonVPN te proberen.

ProtonVPN heeft geen snelheids- of datalimiet en werkt vrij goed met Windows, Mac, iOS, Android en Linux. Hoewel deze VPN soms traag kan zijn en een zeer beperkt aantal beschikbare servers heeft, zal het je helpen veilig en anoniem op het web te blijven.

ProtonVPN Gratis
Actie:
Deze versie van Proton is ongelimiteerd gratis te gebruiken
Vanaf
€0.00
7.0
 • Gratis servers in Nederland, Japan en de VS
 • Geen datalimiet
 • Snelheden beperkt bij gratis abonnement
Bezoek ProtonVPN Gratis
Gekraakte VPN's: veelgestelde vragen

Heb je andere vragen over het gebruik of de risico’s van een gekraakte VPN? Bekijk onze veelgestelde vragen of laat het ons weten in de reacties onder dit artikel en we helpen je graag verder.

Een gekraakte VPN, of cracked VPN, is een illegaal gekopieerde of gestolen versie van VPN-software zoals ExpressVPN, NordVPN, CyberGhost, enzovoorts. Je kunt dergelijke versies meestal downloaden van online verkopers en websites. Zulke software is nooit te vertrouwen, omdat het verschillende veiligheidsrisico’s kan opleveren. Bijvoorbeeld:

 • Malware, adware en virussen.
 • Het lekken van je gevoelige informatie, zoals inloggegevens of creditcardgegevens.
 • Geen toegang tot klantenservices of updates.

Een gekraakte VPN kan je helpen toegang te krijgen tot inhoud die geografisch beperkt is. Ook kan het je de illusie geven van online privacy en veiligheid. In feite is het zeer riskant omdat derden in staat zijn om alles te zien wat je online doet.

Nee, het is zeker niet veilig. Je zou je apparaat kunnen besmetten met virussen, adware of ransomware. Bovendien zou je je persoonlijke gegevens aan hackers kunnen geven zonder dat je het doorhebt. Het is daarom aan te raden om nooit een gekraakte VPN te gebruiken.

Het beste alternatief is om elke maand een paar euro uit te geven aan een premium VPN-abonnement. De meeste grote providers zoals ExpressVPN of NordVPN bieden niet-goed-geld-terug-garanties die je kunt gebruiken als een gratis proefperiode.

Als je echt geen geld wilt uitgeven, zijn er enkele goede gratis VPN’s die je zou kunnen bekijken. Houd er echter rekening mee dat deze vaak hun eigen nadelen hebben, zoals een beperkt aantal servers of trage snelheden.

Techredacteur
Emi heeft een achtergrond in internationale betrekkingen en veiligheid en is met name geïnteresseerd in overheidscensuur en internetvrijheid. Vraagstukken over online privacy en vrijheden worden door de digitalisering namelijk steeds vaker een politieke kwestie.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen