Wat is een ‘workation’, en hoe blijf je veilig?

Persoon in een tuinstoel met een drankje en laptop naast een Wi-Fi schild
Klik hier voor een korte samenvatting
Zo werk en surf je veilig tijdens een workation

De makkelijkste manier om data en gegevens te beschermen tijdens jouw workation is door gebruik te maken van de mobiele databundel van de telefoon. In Europa kan dat tegen hetzelfde tarief als in Nederland. Maak je toch gebruik van een publieke wifihotspot? Installeer dan een VPN! Deze software versleutelt alle data zodat jouw gegevens onherkenbaar en onbruikbaar zijn.

Een voorbeeld van een VPN-provider die hoge streamingsnelheden haalt en erg gebruiksvriendelijk is, is NordVPN.

Wil je meer weten over de risico’s en hoe je jezelf hier het beste tegen beschermt? Lees dan snel verder!

Workation. Voordat de pandemie uitbrak kende niemand het woord, maar inmiddels is het een trend. Het begrip komt neer op werken en vakantievieren tegelijk. Werkgevers zien het als een leuke extra arbeidsvoorwaarde in een tijd dat personeel lastig te vinden is. En waarom ook niet? Nu de lockdowns ons leren dat je niet naar kantoor hoeft om je werk te doen, wordt de verleiding groot een weekje te werken op een terras in, bijvoorbeeld, Barcelona.

Reisbureaus springen inmiddels op de trend in, met aanbiedingen naar bestemmingen waar het lekker werken én relaxen is. Ze geven op hun websites meteen wat tips. Die komen neer op goedbedoelde adviezen als: laat de 9-5 mentaliteit los, vergeet opladers niet en voorzie alle devices van de laatste updates.

De belangrijkste goede raad ontbreekt echter: werk veilig. Voorkom hacks, virussen en datalekken zoveel mogelijk. Dat is altijd belangrijk, maar wie slechts met handbagage wil reizen gebruikt waarschijnlijk zakelijk en privé dezelfde mobiele devices, wat het gevaar vergroot dat privacygevoelige informatie wordt gelekt.

Dat kan natuurlijk vervelend zijn voor jezelf, maar ook voor de werkgever: als persoonsgegevens van relaties of klanten worden gelekt kan dat tot forse boetes leiden. Wapen je dus tegen gevaren, bijvoorbeeld door een VPN te gebruiken. Daarmee kun je anoniem en veilig online werken. Later in het artikel zullen we hier meer over vertellen.

De risico’s van gratis openbare wifi

Wi-Fi symbool met een waarschuwingsdriehoekDe bescherming tegen aanvallen begint met bewustwording. Wie vanaf verschillende locaties toegang heeft tot het netwerk, de applicaties en de data van een onderneming is een interessant doelwit voor cybercriminelen. Maak het hen zo moeilijk mogelijk! Criminelen kiezen graag voor de makkelijkste weg om hun doel snel te bereiken, en in de praktijk is dat vaak door hun pijlen te richten op de gebruikers van een openbaar wifinetwerk.

En niet voor niets: we zijn gewend geraakt aan gratis wifi, overal waar we zijn. Van hotel tot trein, van winkel tot luchthaven. En zelfs complete steden, zoals Perth in Australië, bieden gratis openbaar wifi op straat aan. Voor ons gevoel is er geen verschil tussen het wifinetwerk thuis of binnen de kantooromgeving, en het draadloze netwerk van een hamburgerketen. Ten onrechte.

De gevaren van het gebruik van publieke wifi-omgevingen zijn groot. Niet voor niets stopte de gemeente Tilburg een paar jaar geleden met het gratis publieke netwerk in de binnenstad. De privacy van de gebruikers en hun data was niet te garanderen. Sterker nog: de gemeente voorzag plaatselijke ondernemers zelf van de gebruikersinformatie voor verkoop- en marketingdoeleinden.

Klantenbinding

De meeste publieke wifi-hotspots zijn heel eenvoudig te gebruiken. Ze moeten er eigenlijk vooral voor zorgen dat klanten, bijvoorbeeld bezoekers van het terras zo lang met hun social media bezig zijn, dat een tweede kop cappuccino wordt besteld. De security van het netwerk heeft meestal geen prioriteit.

Ook hotels, die ooit aan telefoontikken een goede inkomstenbron hadden, investeren vaak niet in de veiligheid van het netwerk. Ze investeren echter wel in het zo veel mogelijk verzamelen van de mailadressen van bezoekers. Die informatie kan weer voor marketingdoelen ingezet worden.

Persoonlijke hotspot

Smartphone met Wifi-symboolHet belangrijkste advies is daarom meteen de eenvoudigste tip: gebruik geen wifi tijdens de workation, maar de belbundel van de smartphone. Als de laptop of tablet niet over een simkaart beschikt, koppel het toestel dan met de smartphone via een persoonlijke hotspot. Binnen Europa is roaming niet duurder dan in Nederland, dus vaak zal deze handeling voldoende zijn om veilig te kunnen werken en binnen de omvang van de bundel te blijven.

Bedenk daarbij dat het mobiele telefoonnetwerk vaak voor een snellere en stabielere verbinding zorgt dan gratis wifi-omgevingen. Gebruik het liefst apparaten met twee-factor-authenticatie (2FA), waarbij naast het wachtwoord een tweede controle wordt gebruikt, bijvoorbeeld door het invoeren van een sms-code of een vinger- of gezichtsscan.

Reis je buiten Europa, of worden er veel data gedownload tijdens de workation, dan is het gebruik van wifi soms noodzakelijk. Bereid je dan goed voor. Veel hotels vragen om een mailadres of om instemming met de gebruikersvoorwaarden, maar daarmee is de verbinding nog niet veilig. Dat is alleen het geval als er daadwerkelijk een wachtwoord moet worden ingevuld. Wees voorzichtig als het wachtwoord, vaak met vette letters vermeld op de menukaart, valt in de categorie ‘Terras1234’.

Tips voor veilig internetten tijdens de workation

Hebben we je bang gemaakt nu je de gevaren van online surfen en digitaal werken kent? Dat is niet nodig! We geven je graag vier handige tips om veilig te werken.

Vier tips om veilig te internetten op een workation, met illustraties

1. Gebruik een VPN

Kies (niet alleen tijdens een workation) voor maximale zekerheid en gebruik een Virtual Private Network (VPN). Waar ter wereld je ook bent, een VPN-verbinding geeft je altijd beveiligde toegang tot een netwerk. Het verkeer is versleuteld, zodat niemand anders kan zien waar jij mee bezig bent. Ook de locatie blijft verborgen.

Voor het maken van een VPN-verbinding heb je een abonnement nodig van een VPN-aanbieder. Abonnementen zijn doorgaans niet duur: je hebt er al een voor nog geen twee euro in de maand. Met een VPN kun je de gevaren van openbare wifinetwerken vermijden. De verbinding wordt versleuteld, waardoor derden niet meer kunnen zien wat je via het netwerk doet. Sommige aanbieders werken zelfs met gratis abonnementen, maar net als altijd zou je (als het om security gaat) niet voor ‘gratis’ moeten kiezen.

Een aanbieder die wij aanraden is NordVPN. Deze provider beschikt over servers wereldwijd en heeft privacy hoog in het vaandel staan. NordVPN houdt geen gegevens over je bij en werkt bovendien met de Amerikaanse Netflix! Ook dit is fijn als je op reis bent.

NordVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Tijdelijk €2.88 per maand bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.88
9.3
  • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
  • Mooie en elegante applicatie
  • Geen logs
Bezoek NordVPN

Wil je graag wat verder onderzoek doen naar welke VPN-provider de beste voor jou is? Neem dan eens een kijkje bij onze extensieve lijst van VPN-reviews.

2. Maak nooit automatisch verbinding

Wie eenmaal inlogt bij een vestiging van een internationale winkel- of hotelketen kan met dat wachtwoord vaak bij álle vestigingen terecht. En volgend jaar waarschijnlijk nog steeds. Op die manier is het beveiligingsniveau vrij laag. Voorkom daarom dat je telefoon, laptop of tablet automatisch verbindt met netwerken.

Automatisch verbinden heeft meer gevaren. Zo kun je het slachtoffer worden van spoofing; je logt dan automatisch in op een nepaccount met bijna dezelfde naam, dat echter door criminelen wordt gerund.

3. Bescherm belangrijke mail-accounts

Gebruik geen primaire werk- of privé-accounts als bij het inloggen om een mailadres wordt gevraagd, maar creëer een mailaccount onder een andere naam bij een aanbieder. Wis alle berichten (ook de ongewenste) en maak de prullenmand steeds leeg. Dit voorkomt dat hackers via het wifinetwerk gevoelige (werk)informatie uit jouw persoonlijke mailbox achterhalen.

Denk daarbij aan creditcard- of betalingsgegevens. Een hacker kan bijvoorbeeld tussen jou als gebruiker en de bank gaan zitten om alle informatie te kopiëren. Dit wordt een ‘man-in-the-middle’-aanval genoemd. Vanuit een werkgerelateerde mailbox kan daarnaast eenvoudig informatie over het hele bedrijf gestolen worden.

Of beter gezegd: klik niet op een link als in het webadres ‘http’ staat. De ‘s’ in https staat voor ‘security’ en laat zien dat de verbinding naar de server versleuteld is. Een veilige gedachte!

Natuurlijk hebben de reisbureaus gelijk als ze de tip geven devices te updaten en opladers niet te vergeten voor je op reis gaat naar de bestemming voor een workation. Maar het afsluiten van een VPN-abonnement mag op het to do lijstje niet ontbreken!

Veilig werken tijdens een workation - Veelgestelde vragen

Zowel privé als zakelijk gebruiken we laptops en smartphones voor zaken die we niet graag met anderen delen. Denk bijvoorbeeld aan het doen van betalingen. Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over veilig werken tijdens een workation. Klik op een vraag om het antwoord te lezen.

Zowel gezichtsherkenning als een VPN zijn vormen van beveiliging en ze zijn allebei belangrijk. Maar daarmee houden de overeenkomsten wel op. De herkenning van een gezicht (of een vingerafdruk) beveiligt de toegang tot het fysieke toestel, terwijl een VPN de communicatie via het internet beveiligt.

Het instellen van een VPN op je mobiel is niet lastig. Het is in een paar stappen te regelen. Lees hier hoe het moet op een iPhone. Of volg hier het stappenplan voor Android-telefoons.

Helemaal veilig ben je helaas nooit. Wel maak je de kans op incidenten kleiner met een goede beveiliging. Een VPN helpt ook niet tegen alle vormen van cybercrime. Via bijvoorbeeld e-mailberichten kun je nog steeds tegen een computervirus oplopen.

Ook blijft er een kans dat je berichten ontvangt die er sprekend uitzien alsof ze van jouw bank komen, maar die door criminelen worden gestuurd om de gegevens van jouw creditcard in handen te krijgen. Een VPN is, kortom, een hele goede en belangrijke aanvulling op andere vormen van beveiliging. Die blijven nodig!

De kans is groot dat je wifinetwerk zichtbaar is voor de buren of mensen die langs je huis lopen. De verbinding tussen jouw wifi en het internet wordt verzorgd door de router. Helaas zijn die niet altijd veilig. Vaak werken ze met een standaard wachtwoord. Lees hier hoe je dat makkelijk aanpast.

ICT-journalist
Mels was ooit een whizzkid, zoals dat toen heette en werkte zelfs enige tijd als programmeur. Inmiddels is Mels al 22 jaar ICT-journalist met een speciale interesse in security.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen