Rabobank betaalpas

Pas op voor phishingbericht over ‘antibacteriële betaalpas’

Laatst bijgewerkt: 17 maart 2020
Leestijd: 1 minuut, 48 seconden

Er doet een phishingbericht over zogenaamde antibacteriële betaalpassen de ronde. De Rabobank waarschuwt dat vanuit hun naam nep mails worden verzonden. In de mail wordt mensen aangeraden een nieuwe zogenaamd ‘antibacteriële bankpas’ aan te vragen. Wanneer men op de link klikt proberen de criminelen bankgegevens van het slachtoffer buit te maken.

Antibacteriële bankpas

De cybercriminelen spelen in op de angst omtrent het coronavirus. Op deze manier hopen de criminelen veel geld van onschuldige burgers te stelen. De mail lijkt in eerste instantie echt van de Rabobank te komen doordat ze een gedeelte van de tekst hebben overgenomen van de webpagina over corona op de Rabobank website. Phishingberichten kunnen soms moeilijk te onderscheiden zijn van echte berichten. Toch zijn er een paar dingen waaraan je ze kunt herkennen. Een belangrijk punt is dat banken nooit op deze manier om je gegevens zouden vragen.

Het is niet de eerste keer dat er uit naam van de Rabobank phishingmails worden verstuurd. Cybercriminelen opereren graag uit naam van een bank om zo meteen toegang te vragen tot de financiële gegevens van een slachtoffer. De Rabobank kreeg begin maart ook al honderden meldingen over een nepmail die slachtoffers opriep om hun bankpas te vervangen in verband met het Coronavirus.

Corona-phishing

Het is misschien naar om te bedenken, maar cybercriminelen gedijen goed in crisistijd. Omdat veel mensen angstig zijn over het coronavirus zijn ze minder op hun hoede. Wanneer een cybercrimineel in een bericht dan een oplossing lijkt te bieden voor dit probleem zijn mensen eerder geneigd om zonder na te denken te klikken op bijvoorbeeld een link. Cybercriminelen maken graag gebruik van angst.

Naast de Rabobank hebben ook anderen banken zoals de ABN AMRO te maken met nepberichten over het Coronavirus. Ook op andere plekken online maakt men gebruik van deze moeilijke tijden om mensen in de val te lokken. Het is dan ook verstandig om de komende tijd even extra op je hoede te zijn.

Wanneer je iets niet helemaal vertrouwt, klikt dan meteen weg. Bel je bank om na te vragen of zij de echte verzender van dit bericht waren en eventueel om melding te doen van een phishingpoging.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen