Pas op voor phishingbericht over ‘antibacteriële betaalpas’

Rabobank betaalpas

Er doet een phishingbericht de ronde over zogenaamde antibacteriële betaalpassen. De Rabobank waarschuwt dat vanuit hun naam nepmails worden verzonden. In de mail wordt mensen aangeraden een nieuwe zogenaamd ‘antibacteriële bankpas’ aan te vragen. Wanneer men op de link klikt, proberen de criminelen bankgegevens van het slachtoffer buit te maken.

Antibacteriële bankpas

De cybercriminelen spelen in op de angst omtrent het coronavirus. Op deze manier hopen de criminelen veel geld van onschuldige burgers te stelen. De mail lijkt in eerste instantie echt van de Rabobank te komen: de daders gebruiken het echte logo van de bank en hebben een gedeelte van de tekst op de website van de Rabobank overgenomen over het coronavirus. Phishingberichten kunnen soms moeilijk te onderscheiden zijn van echte berichten. Toch zijn er een paar dingen waaraan je ze kunt herkennen. Een belangrijk punt is dat banken nooit op deze manier om je gegevens zouden vragen.

Bij de huidige oplichtingstruc proberen criminelen de inloggegevens van nietsvermoedende Rabobank-klanten te ontfutselen. In het nepbericht staat dat de bank voorzorgsmaatregelen heeft genomen zodat de dienstverlening niet in gevaar komt tijdens de coronacrisis. Het antwoord van de bank is een ‘antibacteriële bankpas’, een pas waarmee het coronavirus zich zogenaamd niet mee kan verspreiden. Klanten kunnen deze pas tot 19 maart gratis aanvragen, na deze datum wordt een bedrag van 44,99 euro van hun rekening geschreven. Door een gevoel van urgentie in combinatie met tijdsdruk op te leggen, hopen de daders dat slachtoffers hier met open ogen intrappen. Zoals gezegd is het een vals bericht, moet je niet op de link in de e-mail klikken en al helemaal niet je gegevens achterlaten.

Het is niet de eerste keer dat er uit naam van de Rabobank phishingmails worden verstuurd. Cybercriminelen opereren graag uit naam van een bank om zo meteen toegang te vragen tot de financiële gegevens van een slachtoffer. De Rabobank kreeg begin maart ook al honderden meldingen over een nepmail die slachtoffers opriep om hun bankpas te vervangen in verband met het coronavirus.

Corona-phishing

Het is misschien naar om te bedenken, maar cybercriminelen gedijen goed in crisistijd. Omdat veel mensen angstig zijn over het coronavirus zijn ze minder op hun hoede. Wanneer een cybercrimineel in een bericht dan een oplossing lijkt te bieden voor dit probleem zijn mensen eerder geneigd om zonder na te denken te klikken op bijvoorbeeld een link. Cybercriminelen maken graag gebruik van angst.

Naast de Rabobank hebben ook anderen banken zoals de ABN AMRO te maken met nepberichten over het Coronavirus. Ook op andere plekken online maakt men gebruik van deze moeilijke tijden om mensen in de val te lokken. Het is dan ook verstandig om de komende tijd even extra op je hoede te zijn.

Wanneer je iets niet helemaal vertrouwt, klikt dan meteen weg. Bel je bank om na te vragen of zij de echte verzender van dit bericht waren en eventueel om melding te doen van een phishingpoging.

Update (augustus 2020): de ‘antibacteriële bankpas’ is niet de enige truc die oplichters in coronatijd gebruiken. Eerder dit jaar zagen we ook al voorbeelden voorbijkomen mondkapjes en desinfecterende zeep die niet worden geleverd. Ook barbecues, fitnessapparatuur en consumentenelektronica wordt op grote schaal aangeboden door criminelen. Zodra consumenten betaald hebben, zijn ze hun geld kwijt en krijgen ze ook niets geleverd. Volgens de politie is het een kat-en-muisspelletje tussen haar en de criminelen. “Maar vroeg of laat hebben we ze hoor”, zo vertelt Gijs van der Linden, teamleider van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting.

Techredacteur
Tove is al een aantal jaar actief bij VPNgids als techredacteur. Haar doel is om belangrijke informatie over veilig internetten en privacy voor iedereen beschikbaar en begrijpelijk te maken. Mensen kunnen zich beter wapenen tegen cybercriminaliteit en internetcensuur wanneer ze weten waar het over gaat. Meer over Tove.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen