VPN instellen op Amazon Fire TV Stick

Persoon met Amazon Fire TV Stick afstandsbediening die TV kijkt met een VPN schild en Amazon Fire TV Stick
Klik hier voor de samenvatting van het artikel
VPN instellen op Amazon Fire TV Stick: een korte samenvatting

Met Amazon Fire TV Stick kun je gemakkelijk online streamen op je televisie. Voor meer online veiligheidheid en online privacy is het aan te raden om je Amazon Fire TV te beveiligen met een VPN. Het instellen van een VPN voor Amazon Fire TV Stick is erg eenvoudig. Er zijn 4 manieren om ervoor te zorgen dat je met je Firestick via een VPN het internet op kan:

 1. Download de VPN-verbinding rechtstreeks op je Amazon Fire TV Stick-app (ExpressVPN en IPVanish hebben een app die je kunt downloaden op je Fire TV Stick).
 2. Installeer een VPN client op je router. Zodra je de VPN daarop hebt ingesteld (door je router te flashen) zijn al je devices die met het netwerk verbonden zijn beschermd door de VPN.
 3. Installeer de VPN op je PC of Mac en verbind de Fire TV Stick met je virtuele router.
 4. Installeer een VPN door middel van Android APK.

Wil jij gebruik maken van een VPN? Wij raden ExpressVPN aan voor de Amazon Fire TV Stick. Het is een gebruiksvriendelijke en overzichtelijke VPN, die beschikt over een Amazon Fire TV-app. Dit is erg handig voor de installatie en configuratie.

Wil je meer weten? Lees dan hieronder verder.

Amazon Fire TV Stick geeft je toegang tot je favoriete films, muziek, foto’s en games. Voor online anonimiteit en verbeterde veiligheid is het aan te raden om een Virtual Private Network (VPN) te gebruiken. Door het gebruik van een VPN zien anderen niet wat jij online allemaal doet. Ook is je verbinding beveiligd tegen hackers. Bovendien kun je met een VPN je IP-adres veranderen, waardoor je toegang krijgt tot films en series uit landen die anders geblokkeerd zouden zijn voor jouw locatie.

Wil jij weten hoe je met je Firestick via een VPN het internet op kan en wat de beste VPN is voor Amazon Fire TV stick? Je leest het in dit artikel.

Hoe stel ik een VPN in op Amazon Fire TV Stick

Er zijn meerdere manieren om ervoor te zorgen dat je met je Firestick via een VPN het internet op kunt:

 1. Door middel van een VPN-app in de Amazon Fire TV library zoals ExpressVPN en IPvanish. Dit is de gemakkelijkste manier.
 2. Een VPN client op je router instellen zodat alle aan de router verbonden apparaten via een beschermde verbinding lopen.
 3. Door middel van een virtuele router op je PC of Mac.
 4. Door middel van een Android APK.

VPN Instellen Amazon Fire TV Stick Illustratie

We leggen hieronder uit hoe je middels deze vier methoden gemakkelijk een VPN kan installeren op je Fire TV Stick. Meer weten over de mogelijkheden van een VPN voor de Amazon Fire TV Stick? Lees dan ons uitgebreide artikel: ‘Alles wat je moet weten over VPN voor Amazon Fire TV Stick‘.

Het instellen van een VPN door middel van ExpressVPN voor Amazon Fire TV Stick-app

De Amazon Fire TV Stick maakt het mogelijk om via een Amazon Fire TV-app gemakkelijk een VPN verbinding op te zetten. Dit kan bij meerdere VPN-providers, maar omdat wij ExpressVPN aanraden voor de Firestick, leggen we hieronder uit hoe je deze installeert:

 1. Zoek in de Firestick-appbibliotheek naar ‘ExpressVPN’.
 2. Ga naar de ExpressVPN-app en download deze.
 3. Open, na het downloaden, de ExpressVPN-app en vul je email en wachtwoord in om in te loggen op je ExpressVPN-account. Heb je nog geen account? Maak deze dan aan via de ExpressVPN-website.
 4. Als je je inloggegevens hebt ingevuld is de app geactiveerd. Voordat je echter via de VPN kan streamen moet je eerst nog instellingen aanpassen, hiervoor verschijnt automatisch een melding van ExpressVPN. Klik hier op ‘Ok’.
 5. Er wordt gevraagd of je het verzoek van ExpressVPN om via een VPN te verbinden wil accepteren. Klik hier ook op ‘Ok’.
 6. De app zal vervolgens vragen of je anonieme informatie wil delen met ExpressVPN om hun VPN dienst te verbeteren. Dit is optioneel en hoef je niet toe te staan. Klik , afhankelijk van je keuze, op ‘Allow’ of ‘Don’t Allow’.
 7. De app is nu geactiveerd, ingesteld en klaar voor gebruik. Als je de app opent zie je of de VPN aan of uit staat.
 8. Klik op de knop om de VPN aan te zetten en je kan vervolgens veilig en anoniem surfen via de Amazon Fire TV Stick.

Om de verbinding te verbreken met de VPN kan je gewoon weer op de aan/uit knop klikken van de ExpressVPN-app. Wil je geografische beperkingen omzeilen en vanuit een andere locatie streamen? Klik dan in de ExpressVPN-app op de ‘Choose location’ knop en selecteer een ander land van waaruit je wilt verbinden.

ExpressVPN
Actie:
3 extra maanden gratis bij een jaarabonnement
Vanaf
€6.59
8.9
 • Erg makkelijk te gebruiken VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 95 landen
Bezoek ExpressVPN

Het instellen van een VPN client op je router

Als je een VPN wil instellen voor al je devices kan je er ook voor kiezen om een VPN client in te stellen op je router. Sommige routers zijn hier meer geschikt voor dan anderen. Dit doe je door de firmware aan te passen op je router (ook wel ‘flashen’ genoemd). Er bestaat een kleine kans dat je router wordt beschadigd als je de firmware aanpast. Het is daarom erg belangrijk om dit zorgvuldig te doen en volgens de juiste instructies. Hiervoor hebben we een uitgebreide handleiding geschreven over het installeren van DD-WRT en VPN op je router. In deze handleiding leggen we stap voor stap uitleggen wat je moet doen, inclusief duidelijke afbeeldingen.

Het voordeel van deze manier is dat alle devices die via kabel of wifi aan je router zijn verbonden direct aangesloten zitten door middel van een VPN. Hierdoor is al het verkeer wat via de router loopt beschermd door je VPN aanbieder.

Het instellen van een VPN door middel van een virtuele router op PC of Mac

Als je de firmware van je router niet wil aanpassen kan je er ook voor kiezen om je PC of Mac om te toveren in een virtuele router. Je kan dan PC of Mac als wifi hotspot gebruiken om je Fire TV aan te verbinden. Wanneer je de desbetreffende computer of laptop dan voorziet van een goede VPN verbinding heb je ervoor gezorgd dat alle apparaten die verbonden zijn via de wifi hotspot van je computer via een VPN verbinding lopen. Voor meer informatie over hoe je een VPN kan instellen op je PC of Mac kun je terecht bij onze artikelen: ‘VPN-verbinding instellen op Windows 10‘ en ‘Beste VPN voor Mac‘.

Het installeren van een Android APK op je Amazon Fire TV Stick

De meeste VPN-providers beschikken niet over een app die je kan vinden in de Amazon library. Toch kan je voor sommige van deze VPN-providers een app installeren door middel van een Android APK. Dit kan op twee manieren: door middel van een directe download of een tweede Android device. De twee manieren beginnen met dezelfde stap maar gaan vervolgens anders verder. Hieronder bespreken we beide manieren, waarna we aangeven hoe je de app kan openen en updaten op je Amazon Fire TV Stick.

Het installeren van een VPN via een Android APK door middel van een directe download

 1. Zorg dat je Amazon Fire TV Stick apps van buitenaf toestaat, dit doe je als volgt:
  1. Ga op je Amazon Fire TV Stick naar ‘Settings’ en vervolgens naar ‘System’.
  2. Scroll naar beneden en ga naar ‘Developer options’.
  3. Zet vervolgens de optie ‘Apps from unknown sources’ aan.
 2. Zoek op de website van je VPN-aanbieder naar de URL voor het APK bestand.
 3. Ga terug naar je Amazon Fire TV en typ ‘Downloader’ in in de zoekbalk.
 4. Installeer de ‘Downloader App’ en open deze.
 5. Vul de URL in om het APK-bestand te downloaden.
 6. Als het goed is, is het APK-bestand direct geïnstalleerd. Mocht dit niet het geval zijn ga bij de Downloader App dan naar ‘Downloads’ en klik op het APK bestand om deze te installeren.
 7. De app van je VPN-provider zou nu klaar moeten zijn voor gebruik, mocht dit niet het geval zijn raden we je aan contact op te nemen met de klantenondersteuning van je VPN-provider.

Het installeren van een VPN via een Android APK door middel van een tweede Android device

 1. Ook hier zorg je dat je Amazon Fire TV Stick apps van buitenaf toestaat, dit doe je als volgt:
  1. Ga op je Amazon Fire TV Stick naar ‘Settings’ en vervolgens naar ‘System’.
  2. Scroll naar beneden en ga naar ‘Developer options’.
  3. Zet vervolgens de optie ‘Apps from unknown sources’ aan.
  4. Ga naar het ‘System’ menu, klik op ‘About’ en selecteer ‘Network’.
  5. Noteer het IP-adres van je Amazon Fire TV.
 2. Download en installeer de app van je VPN-dienst door middel van de Google Play Store op je tweede Android device.
 3. Download en installeer de app ‘Apps2Fire’ op je tweede Android device.
 4. Open de ‘Apps2Fire’-app, klik rechtsboven op de drie puntjes en druk op ‘Setup’.
 5. Je krijgt nu een scherm te zien waarin je het eerder genoteerde IP adres van je Fire TV dient in te voeren. Klik vervolgens op ‘Save’.
 6. Klik weer op de drie bolletjes in de rechterbovenhoek van Apps2Fire en selecteer ‘Upload Apps’.
 7. Selecteer de app van de VPN-dienst die je graag zou willen gebruiken op je Amazon Fire TV Stick. Als het goed is wordt de app automatisch geïnstalleerd op je Fire TV. Mocht dit niet het geval zijn raden we je aan contact op te nemen met de klantenondersteuning van je VPN-provider.

Het openen van een APK geïnstalleerde VPN-app

De geïnstalleerde APK-app staat niet direct in het standaard app-menu. Om de app te openen en gebruik te maken van je VPN dien je de volgende stappen te doorlopen:

 1. Ga naar het start menu van je Fire TV.
 2. Ga naar ‘Settings’ en vervolgens naar ‘Applications’.
 3. Klik op ‘Manage Installed Applications’.
 4. Als het goed is zie je nu een lijst met apps die je naar je Fire TV hebt geüpload. Selecteer de VPN-app die je wilt gebruiken en klik vervolgens op ‘Launch application’.
 5. Log via de app in op de door jou geselecteerde VPN-dienst. Het is afhankelijk van de VPN-dienst hoe dit precies gaat, maar dit zal vaak door middel van een email en wachtwoord zijn.
 6. Selecteer eventueel de locatie van waaraf je wil verbinden en zet vervolgens de VPN aan. De VPN zal aan blijven staan totdat je de Amazon Fire TV Stick uitzet of tot je de VPN-verbinding handmatig verbreekt.

Hoe update ik de Android APK-app op mijn Amazon Fire TV Stick?

Het updaten van een handmatig geïnstalleerde Android APK-app gaat niet vanzelf zoals bij andere apps. Dit hoeft geen probleem te zijn als de app verder werkt en je VPN-verbinding veilig en stabiel is. Soms is het nodig dat de app wordt geüpdatet. Dit kan je doen op de volgende manier:

 1. Ga op je Fire TV Stick naar ‘Settings’.
 2. Selecteer ‘Applications’ en klik op ‘Manage Installed Applications’.
 3. Klik op de door jou geselecteerde VPN-app en druk op ‘Force Stop’.
 4. Je dient nu weer de VPN-app te installeren. Dit kan door middel van de twee hierboven APK installatiemethodes.
 5. Als je de app weer hebt geïnstalleerd op je Fire TV Stick krijg je een pagina te zien waarop wordt gevraagd of je de update wil installeren voor deze applicatie. Klik hierbij op ‘Yes’.
 6. De app zal nu worden geüpdatet. Zodra de app klaar is met updaten is het van belang dat je weer inlogt in de app om een verbinding tot stand te brengen met jouw VPN-app.

Bekijk beste VPN's

De beste VPN voor Amazon Fire TV Stick

Wil jij weten wat de beste VPN is voor Amazon Fire TV Stick? Hieronder geven we een aanrader.

ExpressVPN voor Amazon Fire TV Stick

ExpressVPN is één van de meest overzichtelijke en gebruiksvriendelijke VPN’s en is wat ons betreft het meest geschikt voor Amazon Fire Tv Stick.  ExpressVPN is zeer snel en heeft erg veel servers. Bovendien is ExpressVPN eenvoudig in gebruik, ook voor mensen met minder VPN-ervaring. Daarnaast is ExpressVPN voorzien van een goede beveiliging. Je kunt deze provider ook eerst een maand uitproberen, want ExpressVPN biedt een 30 dagen geld-terug-garantie.

Naast betaalde VPN’s zijn er ook gratis VPN’s op de markt. Deze gratis VPN’s hebben vaak beperkingen. Ze hebben vaak datalimieten en zijn soms niet veilig. Het is dus verstandig om deze gratis VPN’s links te laten leggen en te betalen voor een betrouwbare VPN.

Wat is het voordeel van een VPN voor Amazon Fire TV Stick?

Een VPN zorgt ervoor dat jij je online privacy weer terug krijgt. Door het gebruik van een VPN kunnen anderen niet zien welke films jij streamt of welke muziek jij luistert. Daarnaast versleutelt een VPN al het internetverkeer van je Amazon Fire TV. Hierdoor is je verbinding beveiligd tegen bijvoorbeeld hackers of overheden die jouw data proberen te onderscheppen. Een ander groot voordeel van het gebruik van een VPN  is dat je films en series kunt kijken die normaal gesproken geblokkeerd zijn vanwege je geografische locatie.

VPN instellen voor Amazon Fire TV Stick: veelgestelde vragen

Heb je een vraag over het instellen van een VPN voor Amazon Fire TV Stick? Klik op één van onze veelgestelde vragen hieronder en het antwoord verschijnt in beeld. Heb jij toch nog een vraag? Laat dan een reactie achter onder het artikel en we proberen je zo snel mogelijk te helpen.

Er zijn 4 manieren om ervoor te zorgen dat je met je Firestick via een VPN het internet op kan. Je kunt de VPN-verbinding rechtstreeks op je Amazon Fire TV Stick downloaden via een VPN-app of je kunt een VPN downloaden op je router of virtuele router. Daarnaast kun je door middel van Android APK-app een VPN-verbinding opzetten.

Met een VPN krijg je online privacy en kan niemand zien welke films jij streamt. Ook versleutelt een VPN het internet van je Amazon Fire TV, zodat je online veilig blijft en geen last hebt van hackers. Een VPN verandert je IP-adres, waardoor je toegang krijg tot films en series uit andere landen die anders geblokkeerd zouden zijn voor jouw locatie. Zo kun je er met een VPN voor zorgen dat je in Nederland toegang hebt tot de Amerikaanse Netflix.

Wij raden ExpressVPN aan voor de Amazon Fire TV Stick. Het is een gebruiksvriendelijke en overzichtelijke VPN, die beschikt over een Amazon Fire TV-app. Dit is erg handig voor de installatie en configuratie. Daarnaast beschikt ExpressVPN over meer dan 3.000 servers in 94 landen.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen