NordVPN vs. Surfshark: welke VPN is beter?

Logo's van NordVPN en Surfshark met daartussen de tekst "VS"
Klik hier voor een samenvatting van dit artikel
NordVPN vs. Surfshark: welke VPN is beter?

We hebben NordVPN en Surfshark getest om je te helpen bepalen welke van deze twee VPN’s het beste voor je is. We vergelijken ze in alle belangrijke categorieën en houden de winnaars in elke categorie in de gaten. Onze test omvat beveiliging, snelheid en prestaties, loggingpraktijken, prijs, gebruiksvriendelijkheid en klantenservice.

Laten we eens kijken naar onze winnaars voor elke categorie:

  • Veiligheid: NordVPN
  • Snelheid: Surfshark
  • Privacy: Gelijkspel
  • Prijs: Surfshark
  • Gebruiksgemak: NordVPN
  • Klantenservice: NordVPN

Naar onze mening is NordVPN op dit moment een betere VPN-service. Surfshark blijft echter onze tweede keus. Wij denken dat Surfshark Nord kan inhalen met wat extra polijstwerk.

Meer weten over de resultaten van de test en vergelijking? Lees dan het gehele artikel hieronder.

NordVPN en Surfshark zijn allebei populaire en kwalitatieve VPN-providers. NordVPN heeft een gevestigde naam, terwijl Surfshark iets recenter is begonnen. Om te kunnen concurreren met de grote jongens heeft Surfshark zijn aanbod goedkoop gehouden. Iets wat uiteindelijk heeft gezorgd dat Surfshark naar de top van de VPN-markt is gestegen. De recente fusie met NordVPN onderstreept dit.

Toch hebben we bekeken welke VPN uitblinkt. Niet alleen op het gebied van prijs en functionaliteiten, maar ook op snelheid, veiligheid, gebruiksgemak en klantenservice.

Welke van de twee VPN-providers is de beste optie voor jou? Lees hieronder verder om erachter te komen.

NordVPN of Surfshark: functionaliteiten, kenmerken en extra opties

Dit zijn de basic features van beide providers:

SpecificatieNordVPNSurfshark
Servers5500+ servers in 58 landen3200+ servers in 99 landen
Torrents/P2P ondersteuning
Netflix
Gelijktijdige verbindingen6Geen limiet
BesturingssystemenWindows, Mac, iOS, Android, LinuxWindows, Mac, iOS, Android, Linux
ProtocollenOpenVPN, IKEv2/IPsec, NordLynx (WireGuard)OpenVPN, IKEv2, WireGuard
PrijsVanaf €2,99 per maandVanaf €2,05 per maand
LogbeleidGeen logsGeen logs
Geld-terug-garantie30 dagen30 dagen
DNS Leak Test
Tor over VPN
Obfuscated servers
Double VPN
Dedicated IP
Kill Switch
Split-tunneling
Adblocker
Diskless servers
Malicious website blocker
Custom DNS optie
Online tracker blocker
Link naar de websiteGa naar NordVPNGa naar Surfshark

NordVPN of Surfshark: welke VPN is veiliger?

Goede VPN’s moeten je beschermen tegen alle online bedreigingen. Dit omvat hackers, internationale spionageagentschappen en zelfs je internetprovider. Ze hebben allemaal interesse in jouw persoonlijke gegevens, hetzij om jou te monitoren of om ze te verkopen aan marketeers. Een VPN moet ervoor zorgen dat jij ten allen tijde anoniem blijft.

Hieronder bekijken we hoe NordVPN en Surfshark jou helpen om online veilig te blijven.

Encryptieprotocollen

VPN-protocollen bepalen de veiligheid, snelheid en flexibiliteit van jouw VPN. NordVPN en Surfshark ondersteunen zeer vergelijkbare protocollen. Het enige verschil tussen hen is dat NordVPN een eigen protocol gebruikt in plaats van WireGuard.

Surfshark en NordVPN werken beide met de volgende protocollen:

  • OpenVPN (TCP/UDP): Zeer snel en veilig open-source protocol. Het ondersteunt elke TCP- of UDP-poort, waardoor het ideaal is om met online censuur om te gaan. De TCP-verbinding is trager, maar bijna onmogelijk te blokkeren (zelfs door de Chinese Great Firewall). UDP is sneller maar minder veerkrachtig.
  • IKEv2: Nog een veilig en snel protocol met een unieke twist. IKEv2 is namelijk zeer veerkrachtig ten opzichte van netwerkschakelaars en zal de verbinding nooit verbreken tijdens de overdracht. Het is de beste keuze voor mobiele gebruikers, mensen die veel reizen en mensen die veel te maken hebben met onbeveiligde netwerken.
  • WireGuard/NordLynx: Surfshark biedt WireGuard aan. De “vanilla” versie van WireGuard is bliksemsnel, maar ondersteunt alleen UDP verbindingen en kan wat privacy problemen hebben. Het is een zeer jong protocol dat nog steeds in ontwikkeling is. Het is daarom beter als VPN-aanbieders de basisversie van WireGuard overnemen en intern “de plooien gladstrijken”. Dit is precies wat NordVPN doet met hun eigen protocol NordLynx, dat is gebaseerd op WireGuard. Het gebruikt WireGuard’s verbazingwekkende snelheden en eenvoud terwijl het de privacyproblemen elimineert. WireGuard is sneller dan OpenVPN en veel moeilijker te hacken. De kleine codebase maakt het gemakkelijker om te inspecteren en problemen op te lossen. Aan de andere kant hebben aanvallers minder kwetsbaarheden om uit te buiten.

Dit is een uitstekende lijst van de sterkste VPN-protocollen die er zijn. OpenVPN blijft nog steeds de populairste optie, maar we denken dat het langzaam overschaduwd wordt door WireGuard en NordLynx. IKEv2 blijft een topkeuze voor mobiele toestellen.

Met andere woorden, NordVPN en Surfshark zijn beide ideaal voor veilige online gamingsessies, streaming in full HD, torrenting, en al het andere dat je maar kunt bedenken. Toch geven wij de voorkeur aan NordVPN’s NordLynx boven Surfshark’s WireGuard.

Encryptie en extra functies

Zowel NordVPN als Surfshark versleutelen jouw verkeer met 256-bit encryptie. OpenVPN en IKEv2 gebruiken AES als versleutelingsmethode. WireGuard en NordLynx gebruiken ChaCha20. Dit wordt volgens moderne internationale normen beschouwd als beveiliging van topniveau. Beide diensten hebben een automatische kill switch die jouw internetverbinding verbreekt en gegevenslekken voorkomt als je VPN hapert en de verbinding verbreekt.

Hier zijn enkele andere verbazingwekkende beveiligingsfuncties die worden ondersteund door zowel NordVPN als Surfshark:

  • Bedreiging blokkeren: Beide VPN’s kunnen malware, advertenties en trackers blokkeren vanaf de client zelf. Dit is beter dan reguliere adblocking extensies, aangezien ze ook verdachte apps op je apparaat kunnen aanpakken. De specifieke functies heten “Threat Detection” (NordVPN) en “CleanWeb” (Surfshark).
  • Obfuscated (of stealthy) servers: Obfuscation vermomt je VPN-verkeer, zodat het op gewoon browsen lijkt. VPN-blokkerende firewalls kunnen geen VPN-verkeer tegenhouden dat ze niet kunnen zien. SurfShark noemt deze functie “Camouflage Mode”. Beide diensten ondersteunen obfuscated alleen met OpenVPN.
  • Dubbele VPN (of Multi-Hop): Met deze functie kun je jouw VPN-verkeer via meerdere servers laten lopen in plaats van slechts één. Met een dubbele VPN, zelfs als iemand erin slaagt om de eerste VPN-tunnel te hacken, zullen ze alleen een andere VPN-server raken (in plaats van je echte IP). Dit is ideaal voor het verslaan van censuur in landen zoals Rusland. Dubbele encryptie zal echter ook je snelheid en prestaties drastisch beïnvloeden. We raden je dus niet aan deze functie te gebruiken, tenzij het absoluut noodzakelijk is.
  • Split-tunneling: Als je je VPN niet wilt gebruiken met sommige vertrouwde apps of netwerken, kun je met split-tunneling deze uitsluiten van VPN-bescherming. Met andere woorden, het laat je rechtstreeks toegang krijgen tot het internet (zonder VPN-servers). Dit resulteert in hogere snelheden, omdat je je geen zorgen hoeft te maken over encryptie. Surfshark noemt deze functie de “Bypasser,” wat verwarrend kan zijn omdat het klinkt als iets dat te maken heeft met censuur of geo-restricties.

Surfshark heeft onlangs ook de Nexus-update gelanceerd. Deze functie verenigt zijn hele servernetwerk en zou interessante opties moeten bieden zoals het roteren van je IP om de paar minuten. Ook maakt deze functie het mogelijk te schakelen tussen servers zonder de verbinding te verbreken.

Conclusie: de veiligste VPN

NordVPN en Surfshark bieden talrijke beveiligingsfuncties. Ze zijn allebei uitstekend als het op online veiligheid aankomt, maar we moeten Nord de bovenhand geven, zij het met een zeer dunne marge. Wij geven de voorkeur aan Nord’s implementatie van WireGuard, dat wij zien als de toekomst van VPN-technologie.

Veiligste VPN: NordVPN

Banner met daarop de tekst "Winnaar", "Veiligheid" en het logo van NordVPN


NordVPN of Surfshark: welke VPN is sneller?

Om te kijken welke van deze twee VPN-providers de snelste is, hebben we ze onderworpen aan een snelheidstest. Hierbij hebben we eerst een nulmeting gedaan van onze eigen snelheid, om te kijken hoe groot de afname in snelheid is. Dit was onze nulmeting:

Speedtest NL geen VPN

Vervolgens waren dit de snelheidstest resultaten van NordVPN en Surfshark (beste score dikgedrukt)

VPN-providerNordVPNSurfshark
Downloadsnelheid NL (in Mbps)257,20381,40
Uploadsnelheid NL (in Mbps)388,64265,15
Ping NL94
Downloadsnelheid VS (in Mbps)146,64372,46
Uploadsnelheid VS (in Mbps)27,2419,02
Ping VS7878

Bij ons dagelijkse internetgebruik merkten we niks van zowel Surfshark als NordVPN. Toch zagen we aan de testresultaten een duidelijk verschil naar boven komen. Surfshark scoort vele malen beter op downloadsnelheid, en NordVPN scoort iets beter op uploadsnelheid. Voor de meeste gebruikers zal de downloadsnelheid echter het meest belangrijk zijn. We geven de winst hierbij dan ook aan Surfshark.

Winnaar snelheid: Surfshark

Banner met daarop de tekst "Winnaar", "Snelheid" en het logo van Surfshark


NordVPN vs. Surfshark: welke VPN gaat beter om met data?

Veiligheid gaat hand in hand met privacy. Het is daarom belangrijk om, naast de encryptie, ook te kijken naar hoe een VPN en het bedrijf achter de VPN omgaat met jouw data. Als de encryptie van een VPN goed is, maar je data wordt doorverkocht aan een andere partij, dan kun je beter kiezen voor een andere VPN. Dit zijn de bijzonderheden met betrekking tot de mate van privacy van NordVPN en Surfshark:

NordVPN privacy bijzonderheden

  • NordVPN is gevestigd in Panama. Dit zorgt voor een gunstig klimaat voor het niet hoeven opslaan van data (no-log beleid). NordVPN hoeft geen gehoor te geven aan verzoeken van andere landen om inzicht te krijgen in hun gegevens (als die er al zouden zijn).
  • Je kunt je NordVPN account eenvoudig aanmaken door alleen een e-mailadres op te geven
  • Als je een NordVPN account aanmaakt kun je betalen met Bitcoin, dit is een anonieme manier om een account aan te maken.
  • Nord Security heeft een onafhankelijke audit ondergaan, uitgevoerd door een van de “Big 4” auditfirma’s, PricewaterhouseCoopers AG. De resultaten bevestigen dat Nord zijn zero-logs beleid heel serieus neemt.
  • Omdat NordVPN gebruikmaakt van diskless RAM servers, staan er geen gegevens opgeslagen. De servers dienen alleen als doorgeefluik. Stel dat iemand deze servers in handen krijgt, dan hebben ze daar alsnog niks aan.
  • NordVPN wordt ook geleverd met een SmartDNS-service die je DNS-query’s 100% anoniem houdt. ISP’s kunnen elke site die je bezoekt en hoe je met hen omgaat zien en registreren. Ze bewaren deze gegevens meestal jarenlang en zullen ze overhandigen wanneer de overheid daarom vraagt.

Surfshark privacy bijzonderheden

  • Velen geloven dat Surfshark is gevestigd op de Britse Maagdeneilanden terwijl het opereert vanuit het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf is echter gevestigd in Nederland. Nederland valt onder de “9 eyes” dat informatie over zijn burgers verzamelt en internationaal deelt. Daarom is het zo belangrijk voor Surfshark om een volledig no-logging beleid te implementeren, wat het ook doet – voor het grootste deel.
  • Je hebt alleen een e-mailadres nodig om je te registeren bij Surfshark.
  • Ook bij Surfshark kun je betalen middels cryptovaluta. Je hoeft je account dus niet te koppelen aan een persoonlijke betaalmethode.
  • Het bedrijf was het eerste dat het AV-Test-keurmerk ontving. AV-Test is een gerenommeerd Duits onderzoeksinstituut voor cyberbeveiliging.
  • Ook Surfshark maakt gebruik van diskless RAM servers. Qua privacy en veiligheid is dit dus net zo goed geregeld als bij NordVPN.
  • Surfshark heeft ook een SmartDNS-functie beschikbaar.
  • Surfshark helpt je met Incogni bij het verwijderen van je persoonsgegevens uit databases van datahandelaren.

Wat betreft privacy vinden we het onderscheid tussen beiden te klein om een duidelijke winnaar uit te spreken. Dit is wat ons betreft dan een gelijkspel.

Winnaar privacy: gelijkspel

Banner met daarop de tekst "Gelijkspel", "Privacy" en een weegschaal-symbool


NordVPN vs. Surfshark: welke provider is goedkoper?

In de tabel bovenaan de pagina kun je al zien dat het goedkoopste abonnement van Surfshark goedkoper is dan dat van NordVPN. NordVPN is iets goedkoper als het gaat om een los maandabonnement, maar Surfshark is veruit de goedkoopste als het gaat om het 2-jarig abonnement. De prijzen (per maand) van deze abonnementen vind je hieronder:

AbonnementNordVPNSurfshark
1 maand€11,99€12,95
6 maanden
1 jaar€4,69€3,99
2 jaar + 2 maanden€2,05
2 jaar + 3 maanden€2,99

Let op: meestal is het bij de langdurige abonnementen zo dat je eenmalig betaalt voor de gehele abonnementsperiode. Je wordt dus gefactureerd per abonnementsperiode en niet per maand. Ook kan de daadwerkelijke prijs iets verschillen van het bovenstaande overzicht vanwege de wisselkoers. Check altijd de site van de VPN zelf voor de meest actuele prijs.

Winnaar prijs: Surfshark

Banner met daarop de tekst "Winnaar", "Prijs" en het logo van Surfshark


Gebruiksgemak: uitstraling en installatie

In onze lijst met top VPN-providers zijn eigenlijk alle providers zeer gebruiksvriendelijk. Het is meer een kwestie van smaak en voorkeur, dan dat de ene echt beter is dan de andere. Hieronder gaan we kort in op de uitstraling van de software en de eenvoud van de installatie van zowel NordVPN als Surfshark.

Verschillen tussen NordVPN en Surfshark qua uiterlijk

Net als CyberGhost geeft Surfshark de voorkeur aan een lijstweergave van haar VPN-servers. NordVPN kiest daarentegen voor een kaartweergave, met een optie om de servers ook in een lijst weer te geven. Met NordVPN heb je dus eigenlijk het beste van beide werelden. Een intuïtief kaartje, en een meer diepgaande lijst.

Verder vinden we de opbouw van de ‘settings’ pagina van NordVPN iets duidelijker, ook al is dit maar een klein verschil. NordVPN heeft bovendien een optie om de VPN-verbinding voor een paar minuten te “pauzeren”, wat zeer gebruiksvriendelijk is.

Screenshots van de software van NordVPN en Surfshark:

NordVPN en Surfshark VPN client software naast elkaar

Beide VPN’s werken intuïtief en zijn geschikt voor vrijwel elke gebruiker. NordVPN heeft net iets meer functies en opties die de VPN net iets gebruiksvriendelijker maken dan Surfshark.

Installatieproces

NordVPN en Surfshark lijken zoveel op elkaar, dat ook de installatie nagenoeg identiek aan elkaar is. Op het moment dat je een account hebt aangemaakt log je in op de website en kun je het geschikte bestand downloaden voor jouw besturingssysteem. Vervolgens wordt er een .exe bestand gedownload. Deze kun je openen, waarna de VPN wordt geïnstalleerd. Daarna hoef je enkel nog in te loggen in de VPN-software wanneer deze is geïnstalleerd.

Op je smartphone of tablet kun je de VPN-app downloaden van de website, of je kunt hem vinden in de App Store of Google Play. Na het downloaden en installeren van de app hoef je alleen nog toestemming te geven aan de app om je netwerkinstellingen aan te passen. Zodra je daarbij op akkoord hebt geklikt, is de VPN klaar voor gebruik.

Winnaar gebruiksgemak: NordVPN

Banner met daarop de tekst "Winnaar", "Gebruiksgemak" en het logo van NordVPN


Klantenservice: hoe goed worden gebruikers ondersteund?

Ook de klantenservice van een VPN-provider kan belangrijk zijn. Voor het merendeel van de gebruikers zal de software prima werken, maar als er iets mis is, moet je wel goed geholpen worden. Wij hebben met verschillende vragen contact opgenomen met NordVPN en Surfshark en dit zijn onze bevindingen:

  • NordVPN en Surfshark bieden allebei live chat-support.
  • Beide support agents wisten ons te voorzien van een passend antwoord. Bij NordVPN werden we iets sneller te woord gestaan en werden we net iets beter geholpen.
  • Zowel NordVPN als Surfshark hebben een support-database met daarin de antwoorden op veelgestelde vragen en handige handleidingen.

Het verschil tussen de klantenservice van deze twee providers was zeer klein. Het team van NordVPN was echter iets sneller en grondiger. We geven NordVPN dus de winst.

Winnaar klantenservice: NordVPN

Banner met daarop de tekst "Winnaar", "Klantenservice" en het logo van NordVPN


Conclusie: NordVPN of Surfshark, welke VPN is beter?

NordVPN en Surfshark lijken erg op elkaar wat betreft beveiliging en prestaties. Het zijn allebei uitstekende VPN’s, maar NordVPN heeft een lichte voorsprong, naar onze mening. Dit zijn de winnaars op de verschillende onderdelen:

  • Veiligheid: NordVPN
  • Snelheid: Surfshark
  • Privacy: Gelijkspel
  • Prijs: Surfshark
  • Gebruiksgemak: NordVPN
  • Klantenservice: NordVPN

Zoals je kunt zien, is Surfshark een duidelijke winnaar als het gaat om snelheid en prijs. Nord is echter de beste als het gaat om beveiliging, gebruiksgemak en klantenservice. Als we kijken naar het geheel moeten we concluderen dat NordVPN op basis van deze criteria beter is dan Surfshark.

NordVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Tijdelijk €2.99 per maand + 3 maanden gratis bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.99
9.3
  • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
  • Mooie en elegante applicatie
  • Geen logs
Bezoek NordVPN
Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2.05 per maand
Vanaf
€2.05
9.0
  • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
  • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
  • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

Meer VPN-vergelijking zien? Bekijk dan ook de onderstaande VPN vs. VPN artikelen:

NordVPN vs Surfshark: veelgestelde vragen

Heb je specifieke vragen over onze NordVPN vs Surfshark vergelijking? Klik op een van de FAQ’s hieronder om het antwoord te zien.

Nee. NordVPN biedt een betere service op het gebied van beveiliging, gebruiksvriendelijkheid en klantenondersteuning. Surfshark is iets sneller en de abonnementsopties voor de lange termijn zijn goedkoper. Het zijn allebei uitstekende VPN’s. Je leest er alles over in onze NordVPN vs Surfshark vergelijking.

Ja! Surfshark staat in ons lijstje met de beste VPN’s. De VPN is snel, veilig en gemakkelijk te gebruiken. Volgens onze interne tests is het de snelste VPN die momenteel op de markt is. Lees alles over deze uitstekende VPN in onze volledige Surfshark review.

Nee. NordVPN vervangt jouw echte IP-adres door een vals IP-adres terwijl jouw verkeer wordt versleuteld. Dit betekent dat je online verkeer niet kan worden herleid naar jou als individu. Zelfs als iemand je probeert te traceren, is het enige wat ze te zien krijgen complete wartaal en een vals IP-adres. Lees meer over deze uitstekende VPN in onze volledige NordVPN review.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen