NordVPN vs Surfshark

NordVPN vs. Surfshark: welke VPN is beter?

Laatst bijgewerkt: 11 september 2020
Leestijd: 12 minuten, 42 seconden
Klik hier voor een samenvatting van dit artikel
NordVPN vs. Surfshark: welke VPN is beter?

Door NordVPN en Surfshark uitgebreid te testen en langs elkaar te leggen ter vergelijking zijn we tot een duidelijke winnaar gekomen. We hebben op de volgende criteria gelet en ook op losse criteria een winnaar bepaald:

 • Veiligheid: NordVPN
 • Snelheid: Surfshark
 • Privacy: Gelijkspel
 • Prijs: Surfshark
 • Gebruiksgemak: Gelijkspel
 • Klantenservice: Surfshark

Hierdoor zijn we tot de conclusie gekomen dat Surfshark de betere VPN is van de twee.

Meer weten over de resultaten van de test en vergelijking? Lees dan het gehele artikel hieronder.

NordVPN en Surfshark zijn allebei populaire VPN-providers. NordVPN heeft een gevestigde naam, terwijl Surfshark iets recenter is begonnen. Om te kunnen concurreren met de grote jongens heeft Surfshark zijn aanbod goedkoop gehouden. Iets wat uiteindelijk heeft gezorgd voor een goede groei in vaste gebruikers. Om te kijken welke VPN het beste is, hebben we deze twee VPN-providers vergeleken. Niet alleen op het gebied van prijs en functionaliteiten, maar ook op snelheid, veiligheid, gebruiksgemak en klantenservice.

NordVPN of Surfshark: functionaliteiten, kenmerken en extra opties

Dit zijn de basic features van beide providers:

NordVPN Surfshark
Servers 5400+ servers in 59 landen 1700+ servers in 63 landen
Torrents/P2P ondersteuning
Netflix
Gelijktijdige verbindingen 6 Geen limiet
Besturingssystemen Windows, Mac, iOS, Android, Linux Windows, Mac, iOS, Android, Linux
Protocollen OpenVPN, IKEv2/IPsec, NordLynx (WireGuard) OpenVPN, IKEv2/IPsec, Shadowsocks (proxy)
Prijs Vanaf €3,30 per maand Vanaf €2,09 per maand
Logbeleid Geen logs Geen logs
Geld-terug-garantie 30 dagen 30 dagen
DNS Leak Test
Tor over VPN
Obfuscated servers
Double VPN
Dedicated IP
Kill Switch
Split tunneling
Adblocker
Diskless servers
Malicious website blocker
Custom DNS optie
Online tracker blocker
Statisch IP-adres Servers
Anonieme zoekmachine
E-mail lek melding
Link naar de website Ga naar NordVPN Ga naar Surfshark

Korte toelichting bovenstaande aspecten:

 • Servers: hier staat het aantal servers dat een VPN heeft. Ook staat hier het aantal landen waarover deze servers zijn verdeeld.
 • Torrents/P2P ondersteuning: hier staat of deze VPN-providers het toestaan om torrents te downloaden via hun servers.
 • Netflix/Streaming: hier staat of deze VPN werkt met (Amerikaanse) Netflix.
 • Gelijktijdige verbindingen: hier kun je vinden met hoeveel apparaten je tegelijkertijd verbonden kunt zijn met het VPN-netwerk op één account.
 • Besturingssysteem: hier vind je terug op welk besturingssysteem de VPN werkt.
 • Protocollen: hier staat welke encryptieprotocollen een VPN ondersteunt. Meer over encryptieprotocollen kun je hier vinden.
 • Prijs: hier vind je de goedkoopste prijs per maand voor een VPN-abonnement bij deze specifieke VPN-provider.
 • Logbeleid: hier staat of een VPN-provider gegevens (logs) bijhoudt wanneer je hun dienst gebruikt.
 • Geld-terug-garantie: dit is binnen hoeveel dagen je je geld terug kunt vragen als je niet tevreden bent met de VPN.
 • DNS Leak test: hier staat of deze specifieke VPN-provider een ingebouwde DNS leak test heeft om te kijken of je IP-adres toch niet ergens wordt gelekt.
 • Tor over VPN: hier kun je vinden of een VPN speciale dark web servers heeft. Tor over VPN betreft speciale servers die geschikt zijn in combinatie met de Tor-browser.
 • Obfuscated servers: hier staat of een VPN obfuscated servers heeft. Deze servers kunnen het internet in zelfs de meest restrictieve regimes unblocken. Dit zijn dus servers speciaal uitgerust om censuur tegen te gaan.
 • Double VPN: hier vind je terug of een VPN-provider double VPN-servers heeft. In plaats van middels 1 VPN-server verbinding te maken met het internet, doe je dit bij Double VPN met 2 VPN-servers.
 • Dedicated IP: hier zie je of een VPN-provider een dedicated IP-adres aanbiedt. Dit IP-adres deel je met niemand anders, maar kost je wel vaak extra geld per maand.
 • Kill switch: je kunt hier zien of deze VPN een kill switch heeft. Dit is een schakelaar die ervoor zorgt dat je data niet op straat komt te liggen, mocht de VPN een storing hebben.
 • Split tunneling: dit wordt bij VPN’s als Surfshark ‘Whitelister’ genoemd. In principe kun je hiermee selecteren welke apps je wel wil verbinden via VPN, en welke niet.
 • Adblocker: Sommige VPN’s zijn begonnen met het aanbieden van een adblocker als extra privacyservice.
 • Diskless servers: dit zijn servers waar niks op opgeslagen wordt. Diskless servers maken uitsluitend gebruik van RAM geheugen. Hierdoor staat er niks op de server zelf opgeslagen, de server dient enkel als doorgeefluik.
 • Malicious website blocker: een dergelijke optie beschermt je tegen het bezoeken van schadelijke websites.
 • Custom DNS optie: dit is een optie waarmee je je eigen DNS kunt gebruiken.
 • Online tracker blocker: deze extra functie blokkeert online trackers van websites en andere online services.
 • Statisch IP-adres servers: Surfshark heeft geen dedicated IP mogelijkheid, maar Surfshark heeft wel enkele servers met een vast IP-adres. Deze servers worden wel gedeeld met andere gebruikers.
 • Anonieme zoekmachine: Surfshark heeft een eigen zoekmachine waarbij geen gebruiksgegevens worden bijgehouden.
 • E-mail lek melding: Surfshark heeft een crawler waarmee ze kijken of jouw e-mailadres ergens online in databases terugkomt. Ze geven je vervolgens een melding als je e-mailadres in een dergelijke database staat.

NordVPN of Surfshark: welke VPN is veiliger?

De grootste verschillen op het gebied van veiligheid tussen NordVPN en Surfshark zijn:

 • Encryptieprotocollen: er zit maar een klein verschil tussen de protocollen van NordVPN en Surfshark. NordVPN heeft NordLynx, wat een aangepaste variant is van WireGuard. Surfshark heeft een Shadowsocks proxy, wat niet echt een encryptieprotocol is, maar een proxy om censuur te omzeilen. Dit zorgt niet echt voor een groot verschil in veiligheid voor nu. WireGuard zit nog in een experimentele fase en Shadowsocks is meer een tool voor het omzeilen van censuur dus is te vergelijken met de obfuscated servers van NordVPN.
 • Servers voor speciale doeleinden: NordVPN heeft speciale Tor-servers voor de samenwerking met de Tor-browser, terwijl Surfshark dit niet heeft. Verder hebben ze allebei obfuscated servers en double VPN-servers. De Tor-servers geven NordVPN een klein voordeel op het gebied van veiligheid voor gebruikers van de Tor-browser.
 • Blokkeren van online trackers: Surfshark heeft een speciale functie om online trackers te blokkeren. Dit is goed voor de privacy en veiligheid, maar het is niet een heel groot voordeel aangezien er erg goede gratis browserextensies zijn die hetzelfde doel bereiken. NordVPN heeft een malicious website blocker, maar ook dit is maar een klein voordeel ten opzichte van Surfshark.

Veiligste VPN: NordVPN (met een minuscuul verschil o.b.v. de Tor-servers)

NordVPN Winnaar Veiligheid Banner


NordVPN of Surfshark: welke VPN is sneller?

Om te kijken welke van deze twee VPN-providers de snelste is, hebben we ze onderworpen aan een snelheidstest. Hierbij hebben we eerst een nulmeting gedaan van onze eigen snelheid, om te kijken hoe groot de afname in snelheid is. Dit was onze nulmeting:

Speedtest NL geen VPN

Vervolgens waren dit de snelheidstest resultaten van NordVPN en Surfshark (beste score dikgedrukt)

VPN Provider NordVPN Surfshark
Downloadsnelheid NL (in Mbps) 257,20 381,40
Uploadsnelheid NL (in Mbps) 388,64 265,15
Ping NL 9 4
Downloadsnelheid VS (in Mbps) 146,64 372,46
Uploadsnelheid VS (in Mbps) 27,24 19,02
Ping VS 78 78

Bij ons dagelijkse internetgebruik merkten we niks van zowel Surfshark als NordVPN. Toch zagen we aan de testresultaten een duidelijk verschil naar boven komen. Surfshark scoort vele malen beter op downloadsnelheid, en NordVPN scoort iets beter op uploadsnelheid. Voor de meeste gebruikers zal de downloadsnelheid echter het meest belangrijk zijn. We geven de winst hierbij dan ook aan Surfshark.

Winnaar snelheid: Surfshark

Surfshark Winnaar Snelheid Banner


NordVPN vs. Surfshark: welke VPN gaat beter om met data?

Veiligheid gaat hand in hand met privacy. Het is daarom belangrijk om, naast de encryptie, ook te kijken naar hoe een VPN en het bedrijf achter de VPN omgaat met jouw data. Als de encryptie van een VPN goed is, maar je data wordt doorverkocht aan een andere partij, dan kun je beter kiezen voor een andere VPN. Dit zijn de bijzonderheden met betrekking tot de mate van privacy van NordVPN en Surfshark:

NordVPN privacy bijzonderheden

 • NordVPN is gevestigd in Panama. Dit zorgt voor een gunstig klimaat voor het niet hoeven opslaan van data. NordVPN hoeft geen gehoor te geven aan verzoeken van andere lanen om inzicht te krijgen in hun gegevens (als die er al zouden zijn).
 • In 2018 is er een hack geweest van een Finse server van NordVPN. Dit was enigszins zorgwekkend, maar het bleek al snel dat er geen gegevens waren gelekt. Deze gegevens waren er namelijk simpelweg niet. NordVPN heeft snel en adequaat gereageerd en heeft de complete samenwerking met deze serverfarm opgezegd.
 • Als je een NordVPN account aanmaakt kun je betalen met Bitcoin, dit is dus een anonieme manier om een account aan te maken.
 • NordVPN lijkt geen logs bij te houden. Dit is ook bevestigd door middel van een onafhankelijke audit.
 • Omdat NordVPN gebruikmaakt van diskless RAM servers, staan er geen gegevens opgeslagen. De servers dienen alleen als doorgeefluik. Stel dat iemand deze servers in handen krijgt, dan hebben ze daar alsnog niks aan.
 • NordVPN heeft een DNS leak test om te kunnen controleren of je IP wordt gelekt.

Surfshark privacy bijzonderheden

 • Surfshark is gevestigd op de Britse Maagdeneilanden. Net als Panama bij NordVPN is dit een gebied zonder strenge dataretentieregels. Surfshark hoeft dus, net als NordVPN, geen gegevens bij te houden van haar gebruikers.
 • Ook bij Surfshark kun je betalen middels cryptovaluta. Je hoeft je account dus niet te koppelen aan een persoonlijke betaalmethode.
 • Ook Surfshark maakt gebruik van diskless RAM servers. Qua privacy en veiligheid is dit dus net zo goed geregeld als bij Surfshark.
 • Qua privacy heeft Surfshark enkele functies die zowel goed als minder goed zijn voor de privacy. In plaats van een dedicated IP-adres (zoals NordVPN aanbiedt) heeft Surfshark enkele statische IP-servers. Hoewel dit een beetje het voordeel wegneemt van een dedicated IP, is het wel beter voor de privacy. Daarnaast heeft Surfshark een anonieme browser als extra mogelijkheid, en een melder om je te laten weten wanneer je e-mailadres lijkt te zijn gelekt online. Dit zijn redelijk goede toevoegingen op het gebied van privacy, hoewel deze functies ook prima kunnen worden opgevangen door gratis browserextensies of sites als ‘haveibeenpwned?’. Al met al goede intenties, maar niet zo goed voor de privacy als ze zelf misschien aangeven.
 • Surfshark biedt de mogelijkheid om hun anonieme zoekmachine te gebruiken. Ook dit is een leuke toevoeging, maar je kunt waarschijnlijk beter gebruikmaken van de gratis anonieme zoekmachine DuckDuckGo.

Qua privacy is het lastig om een winnaar te kiezen. NordVPN heeft een DNS leaktest als extra toevoeging, maar in principe mag je hopen dat een VPN je IP-adres überhaupt niet lekt. Surfshark heeft wat extra (soms betaalde) functies ter verbetering van de privacy, maar deze functies kun je net zo goed opvangen met gratis browserextensies en andere gratis websites. Wat betreft privacy vinden we het onderscheid tussen beiden te klein om een duidelijke winnaar uit te spreken. Dit is wat ons betreft dan een gelijkspel.

Winnaar privacy: gelijkspel

Gelijkspel Privacy Banner


NordVPN vs. Surfshark: welke provider is goedkoper?

In de tabel bovenaan de pagina kun je al zien dat het goedkoopste abonnement van Surfshark goedkoper is dan dat van NordVPN. De termijn van de abonnementen komt overeen. NordVPN is iets goedkoper als het gaat om een los maandabonnement, maar bij de langere abonnementen is Surfshark duidelijk een stuk goedkoper. De prijzen (per maand) van deze abonnementen vind je hieronder:

Abonnement NordVPN Surfshark
1 maand €10,64 €10,95
6 maanden €8,01 €5,49
2 jaar €3,30 €2,09

Let op: meestal is het bij de langdurige abonnementen zo dat je eenmalig betaalt voor de gehele abonnementsperiode. Je wordt dus gefactureerd per abonnementsperiode en niet per maand.

Winnaar prijs: Surfshark

Surfshark Winnaar Prijs Banner


Gebruiksgemak: uitstraling en installatie

In onze lijst met Top VPN-providers zijn eigenlijk alle providers zeer gebruiksvriendelijk. Het is meer een kwestie van smaak en voorkeur, dan dat de ene echt beter is dan de andere. Hieronder gaan we kort in op de uitstraling van de software en de eenvoud van de installatie van zowel NordVPN als Surfshark.

Verschillen tussen NordVPN en Surfshark qua uiterlijk

Net als CyberGhost geeft Surfshark de voorkeur aan een lijstweergave van haar VPN-servers. NordVPN kiest daarentegen voor een kaartweergave, met een optie om de servers ook in een lijst weer te geven. Met NordVPN heb je dus eigenlijk het beste van beide werelden. Een intuïtief kaartje, en een meer diepgaande lijst.

Surfshark kiest voor een duidelijke ‘connect’ knop op het homescherm, terwijl NordVPN deze iets beter heeft verstopt in de kaartweergave.

Verder vinden we de opbouw van de ‘settings’ pagina van NordVPN iets duidelijker, maar dit is maar een klein verschil en niet belangrijk genoeg om echt het voordeel te geven aan NordVPN.

Screenshots van de software van NordVPN en Surfshark:

Homescreens van NordVPN en Surfshark naast elkaar gelegd

Voor de applicaties op zowel desktop als smartphone zit er weinig verschil in gebruiksgemak tussen NordVPN en Surfshark. Beide VPN’s werken intuïtief en zijn geschikt voor vrijwel elke gebruiker. NordVPN heeft nog een leuk kaartje als toevoeging, maar op de lange termijn zal dit weinig verschil maken voor de meeste gebruikers. Dit doet ons concluderen dat er geen duidelijke winnaar is op het gebied van gebruiksgemak.

Installatieproces

NordVPN en Surfshark lijken zoveel op elkaar, dat ook de installatie nagenoeg identiek aan elkaar is. Op het moment dat je een account hebt aangemaakt log je in op de website en kun je het geschikte bestand downloaden voor jouw besturingssysteem. Vervolgens wordt er een .exe bestand gedownload. Deze kun je openen, waarna de VPN wordt geïnstalleerd. Daarna hoef je enkel nog in te loggen in de VPN-software wanneer deze is geïnstalleerd.

Op je smartphone of tablet kun je de VPN-app downloaden van de website, of je kunt hem vinden in de App Store of Google Play. Na het downloaden en installeren van de app hoef je alleen nog toestemming te geven aan de app om je netwerkinstellingen aan te passen. Zodra je daarbij op akkoord hebt geklikt, is de VPN klaar voor gebruik.

De installatie van NordVPN en Surfshark is simpel en er zit zo weinig onderscheid tussen de twee apps, dat ook op het gebied van gebruiksgemak het een gelijkspel is tussen deze twee providers.

Winnaar gebruiksgemak: gelijkspel

Gelijkspel Gebruiksgemak Banner


Klantenservice: hoe goed worden gebruikers ondersteund?

Ook de klantenservice van een VPN-provider kan belangrijk zijn. Voor het merendeel van de gebruikers zal de software prima werken, maar als er iets mis is, moet je wel goed geholpen worden. Wij hebben met verschillende vragen contact opgenomen met NordVPN en Surfshark en dit zijn onze bevindingen:

 • NordVPN en Surfshark bieden allbei chat-support. Bij NordVPN krijg je echter eerst een bot aan de lijn, bij Surfshark direct een echt persoon.
 • Beide support agents wisten ons te voorzien van een passend antwoord.
 • Zowel NordVPN als Surfshark hebben een support-database met daarin de antwoorden op veelgestelde vragen en handige handleidingen.

Het verschil tussen de klantenservice van deze twee providers was zeer klein, maar omdat we bij Surfshark iets netter te woord werden gestaan en we direct contact kregen met een echt persoon geven we Surfshark de winst.

Winnaar klantenservice: Surfshark

Surfshark Winnaar Klantenservice Banner


Conclusie: NordVPN of Surfshark, welke VPN is beter?

NordVPN en Surfshark ontlopen elkaar zeer weinig. Beide VPN’s zijn goed, maar op basis van onze criteria is de een net iets beter dan de ander. Dit zijn de winnaars op de verschillende onderdelen:

 • Veiligheid: NordVPN
 • Snelheid: Surfshark
 • Privacy: Gelijkspel
 • Prijs: Surfshark
 • Gebruiksgemak: Gelijkspel
 • Klantenservice: Surfshark

Zoals je ziet is Surfshark een duidelijke winnaar. Het enige waar NordVPN beter op scoort is veiligheid, en dit was met een kleine marge. Surfshark is een duidelijke winnaar op het gebied van snelheid en prijs. Bij klantenservice is Surfshark maar ietsje beter dan NordVPN. Als we dan kijken naar het geheel zouden we moeten zeggen dat Surfshark op basis van deze criteria beter is dan NordVPN.

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2,09 per maand
8.8
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark
NordVPN
Actie:
Slechts €3,30 per maand bij een 2-jarig abonnement
9.1
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

Meer VPN-vergelijking zien? Bekijk dan ook de onderstaande VPN vs. VPN artikelen:

Techredacteur
Quinten is inmiddels al enkele jaren als cybersecurity- en VPN-expert betrokken bij VPNgids. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het opzetten van speciale onderzoeken over cybersecurity en online privacy voor VPNgids.nl.

Meer artikelen uit het ‘Beste VPN-providers voor elk doel’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen