NordVPN vs. CyberGhost: welke VPN is beter voor jou?

Logo's van NordVPN en CyberGhost met daartussen de tekst "VS"
Klik hier voor een samenvatting van dit artikel
Samenvatting: NordVPN of CyberGhost, welke VPN is beter?

Om je te helpen bij de keuze tussen NordVPN en CyberGhost hebben we de twee providers langs elkaar gelegd en vergeleken op verschillende onderdelen. De onderdelen waarop we NordVPN en CyberGhost hebben beoordeeld zijn snelheid, veiligheid, privacy, prijs, gebruiksgemak en klantenservice.

Hieronder zie je per onderdeel de winnaar:

 • Veiligheid: NordVPN
 • Snelheid: Gelijkspel
 • Privacy: NordVPN
 • Prijs: CyberGhost
 • Gebruiksgemak: NordVPN
 • Klantenservice: NordVPN

Naar onze mening verslaat NordVPN CyberGhost in de meeste categorieën. Het voelt simpelweg als een verfijnder product. CyberGhost blijft een solide keuze, maar NordVPN is de duidelijke winnaar volgens ons.

Lees het volledige artikel om uit te vinden hoe we precies tot ons definitieve oordeel zijn gekomen.

NordVPN en CyberGhost zijn allebei zeer populaire VPN-aanbieders. Op vrijwel iedere lijst van de beste VPN-providers vind je CyberGhost en NordVPN wel ergens bovenaan. Het zijn twee zeer indrukwekkende VPN’s met te veel geavanceerde functies om op te noemen. Maar hoe doen ze het in een directe vergelijking? En nog belangrijker: welke van deze twee diensten is het beste voor jou? In dit artikel kijken we kritisch naar NordVPn en CyberGhost en geven we antwoord op deze brandende vragen.

We beginnen de vergelijking door de functionaliteiten, kenmerken en extra opties van NordVPN en CyberGhost naast elkaar te leggen. Vervolgens kijken we naar de VPN’s op het gebied van snelheid, veiligheid, privacy, prijs, gebruiksgemak en klantenservice en trekken we een conclusie.

NordVPN of CyberGhost: functionaliteiten, kenmerken en extra opties

Voordat we dieper ingaan op specifieke kenmerken, geven we je een overzicht van de features van beide providers:

SpecificatieNordVPNCyberGhost
Servers5500+ servers in 58 landen9500+ servers in 91 landen
Torrents/P2P ondersteuning
Netflix
Gelijktijdige verbindingen67
BesturingssystemenWindows, Mac, iOS, Android, LinuxWindows, Mac, iOS, Android, Linux
ProtocollenOpenVPN, IKEv2/IPsec, NordLynx (WireGuard)OpenVPN, IKEv2, WireGuard
PrijsVanaf €2,99 per maandVanaf €2,03 per maand
LogbeleidGeen logsGeen logs
Geld-terug-garantie30 dagen45 dagen
DNS Leak Test
Tor over VPN
Obfuscated servers
Double VPN
Dedicated IP
Kill Switch
Split-tunneling
Adblocker
Diskless servers
Malicious website blocker
Custom DNS optie
Online tracker blocker
Geautomatiseerde HTTPS redirect
Data compressie optie
Link naar de websiteGa naar NordVPNGa naar CyberGhost

NordVPN of CyberGhost: welke VPN is veiliger?

Veiligheid is de belangrijkste factor bij het kiezen van een goede VPN. Tegenwoordig zijn er meer dreigingen dan ooit; van hackers en spionagebureaus tot bemoeizuchtige internetproviders. Iedere partij heeft zijn eigen reden om te proberen je gegevens in handen te krijgen. Je VPN moet je beschermen in dit veranderende klimaat.

We ontdekten het volgende tijdens het vergelijken van de veiligheidsinstellingen van NordVPN en CyberGhost.

Protocollen

CyberGhost en NordVPN ondersteunen vergelijkbare VPN-tunnels. Het enige verschil is dat CyberGhost WireGuard gebruikt, terwijl NordVPN dit protocol verwisselt voor een eigen protocol. De volgende VPN-protocollen worden door de twee providers ondersteund:

 • OpenVPN (TCP-UDP): Dit open-sourceprotocol staat bekend om zijn snelheid, stabiliteit en veiligheid. Het kan op iedere TCP- of UDP-poort worden gebruikt, waardoor het restrictieve firewalls kan omzeilen. Houd er rekening mee dat de TCP-verbinding langzamer, maar veerkrachtiger is. UDP is sneller, maar gemakkelijker te blokkeren.
 • IKEv2/IPsec: Dit wordt beschouwd als het meest stabiele protocol, omdat het de verbinding niet verbreekt tijdens netwerkwisselingen. Dat maakt het ideaal voor mobiele gebruikers en mensen die veel reizen. Let op: de website van CyberGhost vermeldt dit protocol alleen als ‘IKEv2’, zonder het gedeelte ‘IPsec’. Dit kan enige verwarring veroorzaken, aangezien de twee elkaar meestal aanvullen. Dit is ook bij CyberGhost het geval; de dienst koos simpelweg voor een eenvoudigere naam.
 • WireGuard (CyberGhost) of NordLynx (NordVPN): WireGuard heeft een veel kleinere codebase dan OpenVPN, wat zorgt voor minder potentiële doelen voor hackers. NordVPN’s eigen protocol genaamd NordLynx is gebaseerd op WireGuard en haalt de verbazingwekkende snelheden van het protocol terwijl het tegelijkertijd de privacy-problemen elimineert.

Uit deze geweldige reeks VPN-protocollen zijn WireGuard en met name NordLynx naar onze mening de beste optie. Dit protocol slaagt er op de een of andere manier in om uitstekende snelheden te behouden zonder je veiligheid op te offeren. Dit maakt WireGuard/NordLynx ideaal voor verschillende doeleinden; van het streamen van Netflix in HD tot online gamen met een VPN.

De kleine codebase maakt het gemakkelijker om te ontwikkelen, te onderhouden en problemen op te lossen. Wij geloven dat WireGuard (en zijn varianten) de toekomst van VPN-technologie zijn.

Encryptie en extra opties

Zowel NordVPN als CyberGhost versleutelen je internetverkeer met 256-Bit AES-encryptie. OpenVPN en IKEv2/IPsec gebruiken de AES-codering terwijl WireGuard ChaCha20 gebruikt. Volgens internationale normen is dit het hoogste beveiligingsniveau dat VPN-diensten bieden. Beide VPN’s bieden een automatische kill switch die datalekken voorkomt als de software plotseling de verbinding verliest.

Onlangs introduceerde NordVPN een functie genaamd ‘Threat Detection‘, waarmee je malware, advertenties en trackers van je VPN-dienst kunt blokkeren. CyberGhost biedt hiervoor een speciale ‘Security Suite‘, waarvoor je los van de VPN extra moet betalen. Hierin moeten we NordVPN dus een voorsprong geven.

Bovendien biedt NordVPN enkele geweldige functies die je niet krijgt met CyberGhost:

 • Obfuscated (of stealth) servers: deze servers maskeren je VPN-verkeer zodat het eruitziet als normaal browsen. Dit zal je helpen de Amerikaanse Netflix te deblokkeren en internetcensuur te omzeilen. Als een VPN-filter ‘denkt’ dat je geen VPN gebruikt, hoef je niet te vrezen voor blokkades.
 • Dubbele VPN (of multi-hop): met deze functie kun je jouw verkeer door meer dan één VPN-server leiden. Als iemand erin slaagt de eerste tunnel te kraken, zullen ze uitkomen bij de tweede VPN-server in plaats van jouw apparaat en echte IP-adres. Het gebruik van multi-hop wordt alleen aanbevolen in landen met veel censuur, zoals China en Rusland. Twee versleutelde tunnels zullen namelijk je snelheid aanzienlijk beïnvloeden. Gebruik deze functie dus alleen als het echt nodig is.

Conclusie: de veiligste VPN

Zowel NordVPN als CyberGhost zijn erg veilig en hebben veel functies. CyberGhost gebruikt echter de ‘normale’ WireGuard, die wij als inferieur beschouwen aan NordLynx. Ook komt CyberGhost niet helemaal in de buurt van de NordVPN’s lijst met veiligheidsopties. Daarom moeten we de overwinning aan NordVPN toekennen.

Veiligste VPN: NordVPN

Banner met daarop de tekst "Winnaar", "Veiligheid" en het logo van NordVPN

NordVPN vs. CyberGhost: welke VPN is sneller?

Om de snelheid te vergelijken hebben we speedtests gedaan voor zowel NordVPN als CyberGhost. Eerst hebben we onze eigen internetverbinding getest om een nulmeting te creëren:

Speedtest NL geen VPN

Vervolgens hebben we voor zowel NordVPN als CyberGhost Nederlandse en Amerikaanse servers getest. Hieronder vind je de resultaten terug, met daarin de beste scores dikgedrukt:

NordVPNCyberGhost
Downloadsnelheid NL (in Mbps)257,20441,67
Uploadsnelheid NL (in Mbps)388,64214,62
Ping NL94
Downloadsnelheid VS (in Mbps)146,64122,07
Uploadsnelheid VS (in Mbps)27,2417,30
Ping VS7878

In het dagelijks gebruik merkten we bij zowel NordVPN als CyberGhost geen snelheidsverlies. Toch kunnen we in de snelheidsmetingen een duidelijk verschil zien. Wat betreft lokale servers scoort CyberGhost beter qua downloadsnelheid en ping. NordVPN scoort dan weer beter bij servers die verder weg staan. Daarnaast lijkt NordVPN ook veel hogere lokale uploadsnelheden te halen.

Dat gezegd hebbende, haal je bij beide providers nog steeds voldoende snelheid voor al je favoriete taken. Dit omvat streaming in full HD, online gamen zonder lag, torrenting, en alles wat je maar kunt bedenken. Omdat de verschillen tussen beide providers in deze categorie zo minimaal zijn, geven we voor snelheid een gelijkspel.

Snelste VPN: gelijkspel

Banner met daarop de tekst "Gelijkspel", "Snelheid" en een weegschaal-symbool

NordVPN of CyberGhost: welke VPN gaat beter om met data?

Naar onze mening kun je geen goede beveiliging hebben zonder bulletproof privacy. Al heb je enorm veel opties voor veiligheid; dit betekent niets als je persoonlijke gegevens alsnog in de verkeerde handen terechtkomen. De enige manier om volledige anonimiteit te garanderen, is met een echte ‘no log’-VPN. Laten we eens kijken hoe NordVPN en CyberGhost met jouw persoonlijke gegevens omgaan.

NordVPN privacy bijzonderheden

 • Het hoofdkantoor van NordVPN bevindt zich in Panama, wat wordt beschouwd als een VPN-vriendelijke locatie. Hierdoor kunnen VPN-providers een echt no-logbeleid implementeren.
 • Het enige dat je nodig hebt voor het aanmaken van een NordVPN-account is een actief e-mailadres.
 • Je kunt betalen met Bitcoin. Hoewel Bitcoin-betalingen niet 100% anoniem zijn, lopen ze nog steeds ver vooruit op creditcards op het gebied van privacy.
 • NordVPN heeft een onafhankelijke audit laten doen door PricewaterhouseCoopers AG (een van de grote auditkantoren). Dit was de eerste log-audit van een dergelijk omvang. Het toonde aan dat NordVPN geen schadelijke logs bijhoudt.
 • De diskless RAM-servers van NordVPN zorgen ervoor dat data nergens opgeslagen kan worden. De servers hebben namelijk geen harde schijven.
 • Met de Smart DNS-service van NordVPN kun je op internet surfen zonder dat iemand je DNS-verzoeken registreert. Zonder dit kan je internetprovider zien en registreren welke sites je bezoekt. Meestal zijn internetproviders zelfs verplicht om die gegevens jarenlang te bewaren en te overhandigen wanneer de overheid daarom vraagt.

CyberGhost privacy bijzonderheden

 • Het hoofdkantoor van CyberGhost ligt in Roemenië, dat geen wetten heeft voor verplichte gegevensbewaring.
 • Voor het creëren van een account heb je alleen een e-mailadres nodig.
 • Je kunt met Bitcoin betalen voor je CyberGhost-abonnement. Houd er rekening mee dat add-ons zoals CyberGhost Security Suite en dedicated IP’s geen Bitcoin-betalingen ondersteunen.
 • CyberGhost publiceert regelmatig een transparancy report waarin staat hoe vaak ze verzoeken ontvangen om gegevens te overhandigen. Tot op heden heeft CyberGhost nooit aan dergelijke verzoeken voldaan.
 • Het bedrijf onderging een onafhankelijke audit uitgevoerd door QSCert. Deze audit keek echter alleen naar de interne veiligheidsprocessen, niet naar informatieregistratie.
 • CyberGhost legt enkele anonieme gegevens vast om de dienstverlening te verbeteren. Dit omvat het bijhouden van serverbelastingen, het vastleggen van geanonimiseerde IP-adressen en geschatte locaties (alleen het land), transactie-informatie en betaalmethoden.

NordVPN heeft een betere privacy-infrastructuur. Het draait op servers met alleen RAM, en heeft een log-audit achter de rug. Met dat in ons achterhoofd moeten we de overwinning aan NordVPN laten.

Meest privacy-bewuste VPN: NordVPN

Banner met daarop de tekst "Winnaar", "Privacy" en het logo van NordVPN

NordVPN of CyberGhost: welke provider is goedkoper?

CyberGhost heeft een iets goedkoper aanbod dan NordVPN voor zijn langetermijn-abonnement. De afgelopen jaren merken we dat de twee aanbieders weinig verschillen in prijs. Ze zijn beide meestal rond de twee tot vier euro per maand. Hoewel CyberGhost goedkoper is bij een langdurig abonnement, is NordVPN goedkoper bij het maandelijkse abonnement.

Hieronder vind je een compleet overzicht van de maandprijzen van NordVPN en CyberGhost:

AbonnementNordVPNCyberGhost
1 maand€11,99€11,99
6 maanden€6,99
1 jaar€4,69
2 jaar (+ 3 maanden gratis)€2,99
2 jaar (+ 4 maanden gratis)€2,03

Let op: meestal betaal je bij de langdurige abonnementen eenmalig voor de gehele abonnementsperiode. Je wordt dus gefactureerd per abonnementsperiode en niet per maand. Ook kunnen de prijzen van de VPN’s variëren van dag tot dag. Wij proberen dit overzicht up-to-date te houden, maar raadpleeg altijd de site van de VPN-aanbieder voor de meest actuele prijs.

Winnaar prijs: CyberGhost

Banner met daarop de tekst "Winnaar", "Prijs" en het logo van CyberGhost

CyberGhost of NordVPN: welke app is gemakkelijker in gebruik?

Alle goede VPN’s zijn erg gebruiksvriendelijk. Als je ze vergelijkt, gaat het meestal meer om persoonlijke voorkeur dan om superioriteit. Desalniettemin hebben we beide clients getest om duidelijke verschillen te vinden tussen NordVPN en CyberGhost.

Verschillen tussen NordVPN en CyberGhost qua uiterlijk

NordVPN geeft een meer visuele weergave van haar wereldwijde servers. Op een wereldkaartje kun je klikken op het land waarmee je verbinding wilt maken. Dit werkt zeer intuïtief en is een leuke toevoeging bovenop een traditionele lijstweergave. Ook kun je ervoor kiezen om een standaard serverlijst weer te geven.

CyberGhost kiest juist voor deze standaard lijstweergave. Daarbovenop heeft CyberGhost een beginscherm met een duidelijke ‘aan/uit’ knop.

Een ander verschil is dat CyberGhost standaard vergrendeld blijft op de taakbalk. De client van NordVPN kan worden verplaatst, wat onze voorkeur heeft. Ook kun je de VPN een paar minuten ‘pauzeren’ wanneer je NordVPN gebruikt. CyberGhost biedt deze optie niet aan.

Hieronder zie je screenshots van de software van NordVPN en CyberGhost:

NordVPN en CyberGhost VPN client software naast elkaar

Wat betreft de applicaties op desktop en smartphone concluderen wij dat er weinig verschil zit tussen NordVPN en CyberGhost. NordVPN voelt echter iets gestroomlijnder aan.

Installatieproces

Het installatieproces van NordVPN en CyberGhost is vrijwel identiek. Je logt in op de website van de VPN-provider, navigeert naar het tabblad waar je de VPN kunt downloaden en kiest het besturingssysteem waarop je de VPN wilt installeren. Op desktop wordt er vervolgens een .exe-bestand gedownload. Open deze en doorloop de stappen om de VPN te installeren. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is de software te openen en in te loggen in de software zelf. Dit doe je met dezelfde account als op de website.

Op smartphones kun je de VPN-app downloaden van de website, of je kunt deze vinden in de App Store of Google Play. Let bij het downloaden uit de App Store en Google Play wel goed op dat je de juiste VPN downloadt. Er zijn meerdere apps die deze twee providers imiteren, en die wil je niet op je apparaat hebben.

Aangezien NordVPN een iets beter ontwerp biedt met meer intuïtieve opties, moeten we de overwinning voor deze ronde aan NordVPN geven. Beide providers zijn echter zeer gebruiksvriendelijk en bieden geweldige opties voor zowel ervaren als nieuwe VPN-gebruikers.

Meest gebruiksvriendelijke VPN: NordVPN

Banner met daarop de tekst "Winnaar", "Gebruiksgemak" en het logo van NordVPN

Klantenservice: hoe goed worden gebruikers ondersteund?

Naast gebruiksgemak is ook klantenservice zeer belangrijk. Een goede klantenservice is het verschil tussen het direct oplossen van je problemen, of pas over een week. We kijken hoe NordVPN en CyberGhost gebruikersvragen afhandelen.

 • NordVPN en CyberGhost hebben allebei een klantenservice die bereikbaar is via live chat. Je krijgt hierbij contact met een echt persoon.
 • We werden bij zowel NordVPN als CyberGhost zeer deskundig te woord gestaan. Binnen enkele minuten kregen we nuttige antwoorden.
 • Het is bij allebei de providers niet mogelijk om contact op te nemen in het Nederlands.
 • NordVPN en CyberGhost hebben op hun website allebei een support database met antwoorden op veelgestelde vragen en handleidingen voor installatie.
 • Tijdens het reviewen en vergelijken kwamen we verouderde informatie tegen op de CyberGhost support website.

Op basis van deze resultaten en het feit dat NordVPN de meest actuele en nauwkeurige informatie op zijn website heeft, geven we de overwinning aan NordVPN.

VPN met de beste klantenservice: NordVPN

Banner met daarop de tekst "Winnaar", "Klantenservice" en het logo van NordVPN

NordVPN of CyberGhost: welke VPN is beter?

NordVPN en CyberGhost bieden beide uitstekende VPN-diensten. Het is echter te merken dat NordVPN een groter bedrijf is. Alles voelt meer gestroomlijnd aan en is perfect afgewerkt. Toch is niet gemakkelijk om een keuze tussen de twee te maken; vooral niet wanneer we persoonlijke voorkeuren als variabele toevoegen.

Hieronder zie je onze winnaars per categorie:

 • Veiligheid: NordVPN
 • Snelheid: Gelijkspel
 • Privacy: NordVPN
 • Prijs: CyberGhost
 • Gebruiksgemak: NordVPN
 • Klantenservice: NordVPN

We zouden zeggen dat NordVPN beter scoort op de belangrijkste aspecten van een VPN. Zelfs op de punten waarop NordVPN het aflegt tegen CyberGhost zijn de verschillen erg klein. Wij raden daarom NordVPN aan, maar CyberGhost is natuurlijk nog steeds een zeer goede VPN.

NordVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Tijdelijk €2.99 per maand + 3 maanden gratis bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.99
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN
CyberGhost
Actie:
Probeer CyberGhost voor slechts €2.03 per maand!
Vanaf
€2.03
8.9
 • Hoge mate van gebruiksgemak
 • Hoge kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Torrents en Netflix mogelijk
Bezoek CyberGhost

Wil je weten hoe sommige andere fantastische VPN-providers het doen ten opzichte van NordVPN en CyberGhost? Bekijk dan ook de andere VPN vs. VPN artikelen om erachter te komen welke VPN je het beste kunt kiezen:

CyberGhost vs NordVPN: veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over deze VPN-providers? Klik simpelweg op een van onderstaande vragen om het antwoord te lezen.

Op dit moment zouden we zeggen dat NordVPN een betere keuze is. Deze VPN voelt verfijnder aan. Ook heeft NordVPN een aantal geweldige veiligheidsfuncties die niet beschikbaar zijn bij CyberGhost (bijvoorbeeld stealth-servers en dubbele VPN). Je kunt alles over deze twee providers lezen in onze uitgebreide vergelijking tussen NordVPN en CyberGhost.

Dit hangt af van je persoonlijke behoeften. CyberGhost is sneller op servers die zich dichter bij je daadwerkelijke locatie bevinden. NordVPN werkt weer beter op servers ver weg, en heeft over het algemeen hogere uploadsnelheden. Beide VPN’s bieden je echter voldoende snelheid voor alle activiteiten: van HD-streaming tot torrenting en online gamen. Bekijk onze lijst met de snelste VPN’s voor meer informatie.

Op dit moment zouden we zeggen van wel. NordVPN biedt de beste veiligheidsfuncties in combinatie met hoge snelheden en een goed privacy-beleid. NordVPN biedt alles wat je bij een VPN wenst en nodig hebt. Je leest er alles over in onze uitgebreide NordVPN-review.

Volgens ons niet, hoewel CyberGhost wel tot de beste VPN’s op de markt behoort. Wij zijn van mening dat zowel NordVPN als Surfshark beter presteren en meer waar geven voor de prijs. Bekijk onze regelmatig bijgewerkte lijst met de beste VPN’s om op de hoogte te blijven van de VPN-markt.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen