NordVPN vs. CyberGhost: welke VPN is beter voor jou?

NordVPN vs CyberGhost
Klik hier voor een samenvatting van dit artikel
Samenvatting: NordVPN of CyberGhost, welke VPN is beter?

Om je te helpen bij de keuze tussen NordVPN en CyberGhost hebben we de twee providers langs elkaar gelegd en vergeleken op verschillende onderdelen. De onderdelen waarop we NordVPN en CyberGhost hebben beoordeeld zijn snelheid, veiligheid, privacy, prijs, gebruiksgemak en klantenservice. Hieronder zie je per onderdeel de winnaar:

 • Veiligheid: NordVPN
 • Snelheid: Gelijkspel
 • Privacy: NordVPN
 • Prijs: CyberGhost
 • Gebruiksgemak: NordVPN
 • Klantenservice: NordVPN

Zoals je kunt zien scoort NordVPN beter op de meeste aspecten. In deze showdown is NordVPN dan ook de duidelijke winnaar.

Hieronder vind je een toelichting op deze conclusies, inclusief handige tabel waarbij alle functionaliteiten naast elkaar staan.

NordVPN en CyberGhost zijn allebei zeer populaire VPN-providers. Omdat ze allebei goed uit onze reviews komen leek het ons een goed idee om deze providers langs elkaar te leggen en ze kritisch te vergelijken.

We beginnen de vergelijking door de functionaliteiten, kenmerken en extra opties van NordVPN en CyberGhost naast elkaar te leggen. Vervolgens kijken we naar de VPN’s op het gebied van snelheid, veiligheid, privacy, prijs, gebruiksgemak en klantenservice en trekken we een conclusie.

NordVPN of CyberGhost: functionaliteiten, kenmerken en extra opties

Voordat we dieper ingaan op specifieke kenmerken, geven we je een overzicht van de features van beide providers:

SpecificatieNordVPNCyberGhost
Servers5200+ servers in 59 landen7400+ servers in 90 landen
Torrents/P2P ondersteuning
Netflix
Gelijktijdige verbindingen67
BesturingssystemenWindows, Mac, iOS, Android, LinuxWindows, Mac, iOS, Android, Linux
ProtocollenOpenVPN, IKEv2/IPsec, NordLynx (WireGuard)OpenVPN, IKEv2, WireGuard
PrijsVanaf €2,92 per maandVanaf €1,89 per maand
LogbeleidGeen logsGeen logs
Geld-terug-garantie30 dagen45 dagen
DNS Leak Test
Tor over VPN
Obfuscated servers
Double VPN
Dedicated IP
Kill Switch
Split-tunneling
Adblocker
Diskless servers
Malicious website blocker
Custom DNS optie
Online tracker blocker
Geautomatiseerde HTTPS redirect
Data compressie optie
Link naar de websiteGa naar NordVPNGa naar CyberGhost

Korte toelichting bovenstaande aspecten:

 • Servers: hoe meer VPN-servers er zijn, hoe meer unblocking mogelijkheden je hebt. Ook zorgen meer VPN-servers voor hogere snelheden omdat het aantal VPN-gebruikers meer verdeeld kan worden.
 • Torrents/P2P ondersteuning: dit geeft aan of een VPN P2P-verkeer toestaat op hun servers. Bijvoorbeeld voor het downloaden van torrents.
 • Netflix/Streaming: dit geeft weer of een VPN-provider werkt met Netflix en andere bekende streamingdiensten. Bijvoorbeeld om toegang te krijgen tot de Amerikaanse Netflix.
 • Gelijktijdige verbindingen: dit geeft aan met hoeveel apparaten je tegelijkertijd verbinding kunt maken met de VPN.
 • Besturingssysteem: hier staat voor welk besturingssysteem de VPN-provider software heeft.
 • Protocollen: dit zijn de encryptieprotocollen die een VPN heeft. Meer over encryptieprotocollen kun je hier vinden.
 • Prijs: hier staat de vanaf prijs per maand voor het goedkoopste VPN-abonnement van deze provider.
 • Logbeleid: logs zijn bestanden met gebruikersinformatie. Als een VPN geen logs bijhoudt, is dat een goed teken voor de privacy en veiligheid.
 • Geld-terug-garantie: dit is de periode waarin je van een VPN je geld terug kan vragen voor het door jou afgesloten abonnement. let op: bij kortere abonnementen kunnen er kortere garantieperiodes zijn.
 • DNS Leak test: een DNS lek is wanneer je echte IP-adres wordt gelekt. Een provider met een DNS Leak test heeft een functie om te zien of je IP-adres ergens wordt gelekt.
 • Tor over VPN: Tor over VPN betreft speciale servers die geschikt zijn in combinatie met de Tor-browser.
 • Obfuscated servers: dit zijn servers die VPN-verkeer eruit laten zien als normaal verkeer. Deze servers maken het makkelijker om geblokkeerde websites te omzeilen zoals in China.
 • Double VPN: bij Double VPN maak je verbinding met het internet middels twee VPN-servers in plaats van één. Het voordeel is dat je hierdoor nog anoniemer bent. De internetprovider ziet bijvoorbeeld alleen dat je verbinding maakt met de eerste VPN-server, niet de tweede. Dit zorgt voor een nog hogere mate van privacy.
 • Dedicated IP: hier staat of de VPN een statisch IP-adres aanbiedt. Meer over deze statische IP-adressen vind je hier.
 • Kill switch: een kill switch is een extra veiligheidsoptie die je internet uitschakelt als de verbinding met de VPN wegvalt. Meer over kill switches lees je hier.
 • Split-tunneling: split-tunneling is een extra optie waarbij je kunt instellen welk apparaat of welke apps verbinding maken middels de VPN en welke niet.
 • Adblocker: hier staat of een VPN een extra functie heeft om advertenties te blokkeren.
 • Diskless servers: diskless servers zijn servers die alleen dienen als doorgeefluik. Op dergelijke servers staat geen informatie en deze servers zijn goed voor de veiligheid en privacy.
 • Malicious website blocker: dit is een optie waarbij een VPN de toegang tot schadelijke websites blokkeert.
 • Custom DNS optie: hier staat of je je eigen DNS-records kunt instellen.
 • Online tracker blocker: dit is een extra functionaliteit waarbij online trackers worden geblokkeerd.
 • Geautomatiseerde HTTPS redirect: deze functie zorgt dat je automatisch naar een HTTPS versie van een website gaat in plaats van een HTTP versie. Wat het verschil is lees je hier.
 • Data compressie optie: dit is een optie waarbij grote databestanden worden gecomprimeerd om te zorgen voor een snellere surfervaring.

NordVPN of CyberGhost: welke VPN is veiliger?

NordVPN en CyberGhost beschikken allebei vrijwel over dezelfde protocollen: OpenVPN, IKEv2/IPsec en WireGuard. Qua encryptie zit er dus weinig verschil tussen NordVPN en CyberGhost. Om te kunnen bepalen welke van deze twee providers veiliger is, hebben we gekeken naar de belangrijkste verschillen.

 • Servers voor speciale doeleinden: NordVPN heeft veel meer gespecialiseerde servertypes dan CyberGhost. NordVPN heeft obfuscated servers om censuur te omzeilen, Double VPN servers om je internetverkeer via twee VPN-servers te laten lopen en Tor over VPN servers, speciaal voor gebruik met de Tor browser. Streaming servers en P2P servers hebben NordVPN en CyberGhost allebei, maar het is duidelijk dat NordVPN daarbovenop meer servers heeft voor gespecialiseerde veiligheidsdoeleinden.
 • Diskless servers: NordVPN maakt gebruik van diskless servers, CyberGhost doet dit niet. Een diskless server is een server waar niks op wordt opgeslagen. Zelfs als de server zou worden gehackt zou er geen data zijn om af te lezen. Dit is dus een pluspunt voor NordVPN.
 • Blokkeren van online trackers: zowel CyberGhost als NordVPN kunnen online advertenties en gevaarlijke websites blokkeren. CyberGhost heeft daarbovenop ook nog een automatische HTTPS redirect functie en een ’tracker blocker’ om online trackers te blokkeren. Dit is een pluspuntje voor CyberGhost, maar wel maar een kleine. Dit zijn leuke extra tools, maar deze zijn net zo goed op te lossen met gratis browser-addons. Vaak zijn deze gratis browser-addons zelfs beter.

Veiligste VPN: NordVPN

NordVPN Winnaar Veiligheid Banner


NordVPN vs. CyberGhost: welke VPN is sneller?

Om de snelheid te vergelijken hebben we speedtests gedaan voor zowel NordVPN als CyberGhost. Eerst hebben we onze eigen internetverbinding getest om een nulmeting te creëren:

Speedtest NL geen VPN

Vervolgens hebben we voor zowel NordVPN als CyberGhost Nederlandse en Amerikaanse servers getest. Hieronder vind je de resultaten terug, met daarin de beste scores dikgedrukt:

NordVPNCyberGhost
Downloadsnelheid NL (in Mbps)257,20441,67
Uploadsnelheid NL (in Mbps)388,64214,62
Ping NL94
Downloadsnelheid VS (in Mbps)146,64122,07
Uploadsnelheid VS (in Mbps)27,2417,30
Ping VS7878

In het dagelijks gebruik merkten we bij zowel NordVPN als CyberGhost niks van het snelheidsverlies. Toch kunnen we in de snelheidsmetingen een duidelijk verschil zien. Wat betreft lokale servers scoort CyberGhost beter qua downloadsnelheid en ping. NordVPN scoort dan weer beter bij servers die verder weg staan. Daarnaast lijkt NordVPN ook veel hogere lokale uploadsnelheden te halen. Er is niet een duidelijke winnaar op alle onderdelen, dus in dit geval zouden we dit een gelijkspel geven.

Winnaar snelheid: gelijkspel

Gelijkspel Snelheid Banner


NordVPN of CyberGhost: welke VPN gaat beter om met data?

Naast veiligheid is het ook erg belangrijk om te letten op privacy. Voor veel mensen is dit namelijk een belangrijk aspect om te kiezen voor een VPN. Als je VPN “veilig” is, maar je persoonsgegevens komen terecht bij de verkeerde mensen, dan heb je er alsnog niks aan. De bijzonderheden van NordVPN en CyberGhost met betrekking tot privacy lees je hieronder:

NordVPN privacy bijzonderheden

 • NordVPN zit juridisch gezien in Panama. Hierdoor hoeft NordVPN geen gehoor te geven aan andere overheden om data vrij te geven.
 • In 2018 is een Finse server van NordVPN gehackt. Hierbij zijn geen gegevens gelekt omdat deze er simpelweg niet waren. NordVPN heeft vervolgens het contract met deze serverfarm opgezegd.
 • Voor het aanmaken van een NordVPN account kun je betalen met Bitcoin.
 • NordVPN heeft een onafhankelijke audit laten doen waaruit blijkt dat ze inderdaad geen logs bijhouden.
 • De diskless RAM-servers van NordVPN zorgen ervoor dat data nergens opgeslagen kan worden.

CyberGhost privacy bijzonderheden

 • CyberGhost zit juridisch gezien in Roemenië. Hierdoor hoeft CyberGhost geen data op te slaan en deze data wordt dus ook niet vrijgegeven aan anderen.
 • Voor het aanmaken van een CyberGhost account kun je betalen met Bitcoin.
 • CyberGhost brengt regelmatig een zelfgemaakt ’transparency report’ uit, waarin staat hoe vaak ze aanvragen krijgen om data vrij te geven. Ze hebben tot op heden nog nooit gehoor aan gegeven aan deze verzoeken.
 • CyberGhost laat op hun accountpagina zien op wat voor apparaten je hun VPN hebt geïnstalleerd. Dit lijkt ons niet goed voor je privacy.

Op het gebied van privacy is het lastiger een duidelijker winnaar te vinden. NordVPN heeft een betere infrastructuur voor privacy, maar is een keer gehackt. CyberGhost maakt geen gebruik van diskless RAM-servers, maar is nooit gehackt. Als we kijken naar de huidige mate van privacy dan is NordVPN momenteel een betere optie, puur vanwege de servers waar niks opgeslagen kan worden.

Winnaar privacy: NordVPN

NordVPN Winnaar Privacy Banner


NordVPN of CyberGhost: welke provider is goedkoper?

Zoals uit de tabel al blijkt heeft CyberGhost een net iets voordeliger aanbod dan NordVPN als je een abonnement afsluit voor de langere termijn. Wij hebben in de afgelopen jaren, tijdens het reviewen van VPN’s, gemerkt dat deze twee providers weinig variëren in prijs. Ze blijven allebei altijd rond de twee tot drie euro per maand hangen.

Wat wel aanzienlijk verschilt is de abonnementsprijs voor een los maandabonnement. Die is bij NordVPN lager dan bij CyberGhost. Hieronder vind je een compleet overzicht van de maandprijzen van NordVPN en CyberGhost:

AbonnementNordVPNCyberGhost
1 maand€10,59€11,99
6 maanden
1 jaar€4,36€3,50
15 maanden
2 jaar€2,92€2,75
3 jaar (+ 3 maanden gratis)€1,89

Let op: meestal is het bij de langdurige abonnementen zo dat je eenmalig betaalt voor de gehele abonnementsperiode. Je wordt dus gefactureerd per abonnementsperiode en niet per maand. Ook kunnen de prijzen van de VPN’s variëren van dag tot dag. Wij proberen dit overzicht up-to-date te houden, maar raadpleeg altijd de site van de VPN-aanbieder voor de meest actuele prijs.

Winnaar prijs: CyberGhost

CyberGhost Winnaar Prijs Banner


Gebruiksgemak: uitstraling en installatie

Als we kijken naar de beste VPN providers, dan zit er weinig verschil meer tussen gebruiksgemak. Alle goede VPN’s zijn zeer gebruiksvriendelijk en het zal dus meer een kwestie zijn van voorkeur dan dat er een beter is dan de ander. Desalniettemin hebben we gekeken naar het gebruiksgemak en geprobeerd een duidelijk onderscheid te vinden tussen NordVPN en CyberGhost.

Verschillen tussen NordVPN en CyberGhost qua uiterlijk

NordVPN geeft een meer visuele weergave van haar wereldwijde servers. Op een wereldkaartje kun je klikken op het land waarmee je verbinding wil maken. Dit werkt zeer intuïtief en is een leuke toevoeging bovenop een traditionele lijstweergave.

CyberGhost kiest juist voor deze standaard lijstweergave. Daarbovenop heeft CyberGhost een beginscherm met een duidelijke ‘Zet VPN aan’ knop. NordVPN toont direct het kaartje en heeft een ‘Quick Connect’ knop, maar deze is iets minder in het zicht geplaatst. Wel kun je bij NordVPN ook kiezen voor de lijstweergave, bij CyberGhost kan je niet kiezen voor een kaartweergave.

Een ander verschil is dat CyberGhost standaard aan de taakbalk vastgeplakt blijft, tenzij je meer settings of servers opent. NordVPN zit niet vast aan de taakbalk. Dit vinden wij zelf een stuk handiger.

Screenshots van de software van NordVPN en CyberGhost:

NordVPN en CyberGhost VPN client software naast elkaar

Wat betreft de applicaties op desktop en smartphone concluderen wij dat er weinig verschil zit tussen NordVPN en CyberGhost. Toch vinden we de kaartweergave en het feit dat NordVPN niet aan de taakbalk vastkleeft een duidelijk voordeel voor NordVPN.

Installatieproces

Het installatieproces van NordVPN en CyberGhost is vrijwel identiek. Je logt in op de website van de VPN-provider, navigeert naar het tabblad waar je de VPN kunt downloaden en kiest het besturingssysteem waarop je de VPN wilt installeren. Op desktop wordt er vervolgens een .exe gedownload. Open deze en doorloop de stappen om de VPN te installeren. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is de software te openen en in te loggen in de software zelf. Dit doe je met dezelfde account als op de website.

Op smartphones kun je de VPN-app downloaden van de website, of je kunt deze vinden in de App Store of Google Play. Let bij het downloaden uit de App Store en Google Play wel goed op dat je de juiste VPN downloadt.

Winnaar gebruiksgemak: NordVPN

VPN Provider vs Provider Winnaar Gebruiksgemak NordVPN


Klantenservice: hoe goed worden gebruikers ondersteund?

Naast gebruiksgemak is ook klantenservice zeer belangrijk. Een goede of slechte ervaring met een service kan de service namelijk maken of breken. Hieronder delen we onze ervaringen met NordVPN en CyberGhost.

 • NordVPN en CyberGhost hebben allebei een klantenservice die bereikbaar is via chat. Je krijgt hierbij contact met een echt persoon.
 • We werden bij zowel NordVPN als CyberGhost voorzien van een passend antwoord.
 • Het is bij allebei de providers niet mogelijk om contact op te nemen in het Nederlands.
 • NordVPN en CyberGhost hebben allebei een support database met antwoorden op veelgestelde vragen.
 • Tijdens het reviewen en vergelijken kwamen we verouderde informatie tegen op de CyberGhost support website.

Winnaar klantenservice: NordVPN

NordVPN Winnaar Klantenservice Banner


Conclusie: NordVPN of CyberGhost, welke VPN is beter?

NordVPN en CyberGhost zijn allebei zeer goede VPN-diensten, maar toch zijn er enkele verschillen die belangrijk zijn voor een gebruiker. Hieronder vind je een korte samenvatting van welke provider wij beter achten op de verschillende testaspecten.

 • Veiligheid: NordVPN
 • Snelheid: Gelijkspel
 • Privacy: NordVPN
 • Prijs: CyberGhost
 • Gebruiksgemak: NordVPN
 • Klantenservice: NordVPN

Hoewel ze elkaar weinig ontlopen zouden we zeggen dat NordVPN beter scoort op de belangrijkste aspecten van een VPN. Op de punten waarop NordVPN het aflegt tegen CyberGhost zijn de verschillen erg klein. Wij raden NordVPN aan, maar CyberGhost is natuurlijk nog steeds een zeer goede VPN.

NordVPN
Actie:
Tijdelijk €2.92 per maand bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.92
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN
CyberGhost
Actie:
Probeer CyberGhost voor slechts €1.89 per maand!
Vanaf
€1.89
8.8
 • Hoge mate van gebruiksgemak
 • Hoge kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Torrents en Netflix mogelijk
Bezoek CyberGhost

Bekijk ook de andere VPN vs. VPN artikelen om erachter te komen welke VPN je het beste kunt kiezen:

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen