ExpressVPN vs. CyberGhost: wie wint het in deze showdown?

Logo's van ExpressVPN en CyberGhost met daartussen de tekst "VS"
Klik hier voor een samenvatting van dit artikel
ExpressVPN vs. CyberGhost: een korte samenvatting

Om je VPN-keuze gemakkelijker te maken, hebben we twee van de populairste VPN-providers met elkaar vergeleken: ExpressVPN en CyberGhost. De gebieden waarop we de twee aanbieders hebben beoordeeld, zijn snelheid, veiligheid, privacy, prijs, gebruiksgemak en klantenservice. Hieronder zie je de winnaar per onderdeel:

 • Winnaar veiligheid: ExpressVPN
 • Winnaar snelheid: Gelijkspel
 • Winnaar privacy: ExpressVPN
 • Winnaar prijs: CyberGhost 
 • Winnaar gebruiksgemak: ExpressVPN
 • Winnaar klantenservice: CyberGhost

De twee VPN-aanbieders zijn op alle gebieden een goede keuze, maar zoals je kunt zien, blijkt uit onze vergelijking dat ExpressVPN net ietsje beter is.

Lees hieronder verder als je precies wilt weten hoe we tot ons oordeel zijn gekomen.

Om je te helpen bij het kiezen tussen ExpressVPN en CyberGhost, onderwerpen we deze aanbieders aan een vergelijking: welke van deze twee providers is beter? Op welke gebieden wint ExpressVPN zoals vanouds, en waar doet CyberGhost het beter? Hieronder vind je een uitgebreide vergelijking waarin we de veiligheid, snelheid, gebruiksvriendelijkheid, privacybeleid (logs) en de geboden functionaliteit meenemen. Ook zullen we specifieke functies toelichten: onder meer het kunnen kijken van de Amerikaanse Netflix-library en het gebruik in landen met repressieve regimes komen aan bod.

ExpressVPN of CyberGhost: functionaliteiten, kenmerken en extra opties

Dit zijn de basic features van beide providers:

SpecificatieExpressVPNCyberGhost
Servers3000+ servers in 94 landen9500+ servers in 91 landen
Torrents/P2P-ondersteuning
Netflix
Gelijktijdige verbindingen57
BesturingssystemenWindows, Mac, iOS, Android, LinuxWindows, Mac, iOS, Android, Linux
ProtocollenOpenVPN, IKEv2, L2TP/IPsec, LightwayOpenVPN, IKEv2, WireGuard
PrijsVanaf €6,69 per maandVanaf €2,03 per maand
LogbeleidGeen logsGeen logs
Geld-terug-garantie30 dagen45 dagen
DNS Leak-Test
Tor over VPN
Obfuscated servers
Double VPN
Dedicated IP
Kill switch
Split-tunneling
Adblocker
Diskless servers
Malicious website blocker
Custom DNS-optie
Online tracker blocker
Geautomatiseerde HTTPS-redirect
Data compressie-optie
Link naar de websiteGa naar ExpressVPNGa naar CyberGhost

Toelichting bij de tabel

Hier volgt een korte toelichting van de bovenstaande aspecten:

 • Servers. Hier kun je terugvinden hoeveel VPN-servers een VPN-provider heeft in zijn servernetwerk.
 • Torrents/P2P ondersteuning. Hier staat of een VPN-provider P2P verkeer toelaat op hun servers. Dit geeft aan of een VPN P2P-verkeer toestaat op hun servers, bijvoorbeeld voor het downloaden van torrents.
 • Netflix/Streaming. Hier kun je terugvinden of een VPN werkt met Netflix en dan vooral de Amerikaanse versie van Netflix.
 • Gelijktijdige verbindingen. Hier staat met hoeveel apparaten je tegelijkertijd verbinding kunt maken als je een abonnement hebt op deze VPN-provider.
 • Besturingssysteem. Hier zie je op welke besturingssystemen deze VPN werkt.
 • Protocollen. Hier staan de verschillende VPN-protocollen genoemd. Dit zijn de encryptieprotocollen die worden gebruikt of ondersteund door deze provider.
 • Prijs. Hier staat de goedkoopste prijs per maand genoteerd van deze VPN-provider.
 • Logbeleid. Hier kun je zien of een VPN logs bijhoudt of niet. Logs kunnen vele vormen aannemen en het is belangrijk dat een VPN geen logs bijhoudt.
 • Geld-terug-garantie. Hier staat binnen hoeveel dagen je je geld terug kunt krijgen wanneer je een abonnement afsluit. Deze periode kan verschillen als je besluit een los maandabonnement af te sluiten.
 • DNS Leak-test. Hier staat of deze VPN-provider een DNS-lek test heeft in zijn software. Deze test kan gebruikt worden om te zien of je IP-adres wordt gelekt.
 • Tor over VPN. Hier staat genoteerd of een VPN speciale servers heeft die goed samenwerken met de Tor-browser. Dit is de browser die wordt gebruikt om het dark web te bezoeken.
 • Obfuscated servers. In dit veld staat of een VPN obfuscated servers heeft. Dit zijn servers die zelfs de meest extreme blokkades kunnen omzeilen.
 • Double VPN. Als hier staat dat een VPN Double VPN servers heeft, dan kan je ervoor kiezen om met twee VPN-servers tegelijkertijd verbinding te maken. Hierdoor ontstaat er een dubbele tunnel.
 • Dedicated IP. Hier vind je of een VPN Dedicated IP-adressen aanbiedt. Hiervoor moet je wel vaak extra betalen.
 • Kill switch. Hier staat of een VPN een kill switch heeft. Dit is een veiligheidsfunctie die je internet tijdelijk stopzet als er een storing is bij de VPN.
 • Split-tunneling. Hier kun je checken of een VPN een split-tunneling functie heeft. Dit is een optie waarbij je zelf kunt aangeven welk verkeer je via de VPN wil laten lopen, en welke niet.
 • Adblocker. Als hier een vinkje staat betekent dat dat een VPN een adblocker heeft ingebouwd als optie.
 • Diskless servers. Hier staat of een VPN gebruikmaakt van diskless RAM servers. Dit zijn servers die enkel fungeren als doorgeefluik en niet als harde schijf waar data opgeslagen staat.
 • Malicious website blocker. Hier staat of de VPN een extra optie heeft om gevaarlijke website te blokkeren.
 • Custom DNSoptie. Hier staat of je bij deze VPN-provider je eigen DNS-records kunt instellen.
 • Online tracker blocker. In dit veld kun je zien of een VPN een extra functie heeft ingebouwd om online trackers te blokkeren.
 • Geautomatiseerde HTTPS redirect. Hier kun je terugvinden of een VPN een functie heeft om je automatisch naar de HTTPS variant van een website te sturen in plaats van de HTTP versie.
 • Data compressie-optie. Dit is een optie waarbij grote databestanden worden gecomprimeerd om te zorgen voor een snellere surfervaring.

ExpressVPN vs. CyberGhost: welke is het veiligst?

Wat betreft de veiligheid kijken we naar de protocollen, encryptie en de extra opties van de twee providers:

ExpressVPN

 • ExpressVPN heeft OpenVPN met UDP of TCP. Daarnaast werkt het met IKEv2, L2TP/IPSec en Lightway. ExpressVPN zelf geeft in hun applicatie aan dat L2TP/IPSec alleen geschikt is voor anonimisering (onder meer om de Amerikaanse Netflix-bibliotheek te bekijken). De pluspunten voor de veiligheid zijn daarbuiten erg beperkt. OpenVPN is daarentegen wel erg veilig. Dit protocol wordt dan ook gezien als de beste keuze. IKEv2 zit er een beetje tussenin, dus wij raden aan gewoon OpenVPN te gebruiken.
 • ExpressVPN heeft daarbovenop ook nog Lightway. Lightway is een nieuw protocol van ExpressVPN waarvan het hoopt dat het beter gaat zijn dan OpenVPN.
 • Deze provider gebruikt 256-bit encryptie: het hoogste veiligheidsniveau volgens internationale normen. Bovendien heeft ExpressVPN een kill switch.

CyberGhost

 • CyberGhost’s protocollen zijn te vergelijken met die van ExpressVPN (behalve dat CyberGhost geen L2TP/IPsec ondersteunt). Het veiligste protocol, OpenVPN, is bij beide providers beschikbaar.
 • Daarbovenop heeft CyberGhost WireGuard. WireGuard zou in de toekomst het veiligste en snelste protocol moeten worden. Het is hier al goed naar op weg.
 • Ook CyberGhost maakt gebruik van 256-bit encryptie en heeft een kill switch. .In het geval dat je VPN-verbinding dan onverhoopt wegvalt, wordt de internetverbinding verbroken. CyberGhost heeft verder een aantal functies in de app waarmee je kwaadaardige websites, online tracking en onveilige sites kunt blokkeren. Deze optie heeft ExpressVPN niet.
 • CyberGhost laat op haar accountpagina zien op welke devices je de VPN hebt geïnstalleerd bij een bepaald abonnement. Je kunt dus zien op welke devices de VPN actief is. Dit is geen positief teken voor de veiligheid.

Concluderend kunnen we zeggen dat zowel ExpressVPN als CyberGhost erg veilige VPN-verbindingen biedt. Wat ons betreft wint ExpressVPN het net, omdat deze provider niet op een accountpagina bijhouden op welk device de VPN is geïnstalleerd.

Veiligste VPN: ExpressVPN

Banner met daarop de tekst "Winnaar", "Veiligheid" en het logo van ExpressVPN


Speed: welke VPN is sneller?

Om de snelheid van deze VPN’s te vergelijken, hebben we speedtests gedaan voor beide providers. Eerst hebben we onze eigen internetverbinding getest om een baseline te creëren:

Speedtest NL geen VPN

Vervolgens hebben we voor zowel CyberGhost als ExpressVPN Nederlandse en Amerikaanse servers getest. Hieronder de resultaten:

ExpressVPNCyberGhost
Downloadsnelheid NL (Mbps)322,38441,67
Uploadsnelheid NL (in Mbps)171,11214,62
Ping NL8 ms4 ms
Downloadsnelheid VS (in Mbps)139,68122,07
Uploadsnelheid VS (in Mbps)26,9717,30
Ping VS114 ms78 ms

Wat hier duidelijk wordt, is dat beide providers in het dagelijks gebruik vlekkeloos functioneren. De kans dat je problemen ondervindt met je internetsnelheid door deze VPN’s is dus erg klein. Ook als je vaak intensief bezig bent met downloads of streaming, zijn beide providers een goede keuze. Omdat de snelheden voor beide aanbieders meer dan hoog genoeg zijn voor uitmuntende gebruiksomstandigheden, geven we een gelijke score aan de twee providers.

Winnaar snelheid: gelijkspel

Banner met daarop de tekst "Gelijkspel", "Snelheid" en een weegschaal-symbool


Privacy: welke gebruikersgegevens verzamelen ExpressVPN en CyberGhost?

Naast een goede snelheid en goede beveiliging is het ook belangrijk hoe VPN-providers omgaan met gebruikersgegevens. Als aanbieders logs bijhouden, kan de beveiliging nog zo goed zijn, maar uiteindelijk ben je niet anoniem online. Hoe zit dat bij deze twee aanbieders?

ExpressVPN

 • ExpressVPN houdt geen logs bij. Zoals bij alle andere providers, is dit eigenlijk niet te bewijzen, maar in de lange staat van dienst van de provider is er nog nooit iets voorgevallen waaruit het tegendeel blijkt.
 • Bovendien wordt er gebruikgemaakt van TrustedServers, waarop geen permanente gegevens opgeslagen kunnen worden. Ook al zou ExpressVPN dus logs willen verzamelen, de TrustedServers maken dat onmogelijk.

CyberGhost

 • Net als ExpressVPN houdt CyberGhost geen logs bij. Wel houdt de provider voor verbetering van de VPN-dienst anonieme gegevens bij. Dit gaat bijvoorbeeld over het inloggen bij CyberGhost, om bij te houden op welke momenten servers het meest belast zijn. Deze informatie wordt volgens CyberGhost zelf na 24 uur verwijderd. Gegevens die per maand worden bijgehouden, worden na een maand weer verwijderd. Verder lijkt CyberGhost geen data te verzamelen betreffende dataverkeer, IP-adres of de tijdstippen van andere acties door gebruikers.
 • CyberGhost brengt elke drie maanden een zogenaamd ‘transparency report’ uit. Dit is een rapport dat inzicht geeft in hoe vaak persoonlijke gegevens worden opgevraagd bij deze provider. Onder meer instanties voor copyrightbescherming kunnen bijvoorbeeld gegevens van downloaders opvragen.
 • Uit het rapport blijkt dat CyberGhost geen gegevens verstrekt aan partijen die daarom vragen. Zelfs overheidsinstanties spreken in dat geval voor dovemansoren. Ook CyberGhost heeft dus een goede reputatie als het om privacy gaat.

Zowel ExpressVPN als CyberGhost hebben hun privacybeleid goed op orde, maar ExpressVPN houdt nog minder gegevens bij dan CyberGhost.

Winnaar privacy: ExpressVPN

Banner met daarop de tekst "Winnaar", "Privacy" en het logo van ExpressVPN


ExpressVPN of CyberGhost: wie is er goedkoper?

Zie hieronder een overzicht van de abonnementskosten van ExpressVPN en CyberGhost (de weergegeven prijs is per maand). Zoals je kunt zien, is CyberGhost een stuk voordeliger op de langere termijn.

AbonnementExpressVPNCyberGhost
1 maand€12,99€11,99
6 maanden€10,02€6,99
1,25 jaar (15 maanden)€6,69
2 jaar + 4 maanden€2,03

Let op: VPN-providers stunten regelmatig met hun prijzen. Ook zijn schommelen sommige prijzen omdat deze aan de dollarkoers verbonden zijn. Wij proberen dit overzicht zo up-to-date mogelijk te houden, maar raadpleeg altijd de site van de VPN zelf voor de meest actuele prijs.

Winnaar prijs: CyberGhost

Banner met daarop de tekst "Winnaar", "Prijs" en het logo van CyberGhost


Gebruiksgemak: installatie en uitstraling

Uit onze eerdere reviews van CyberGhost en ExpressVPN bleek dat beide providers een goed evenwicht vinden tussen gebruiksvriendelijkheid en de opties waar gebruikers mee kunnen spelen. Zowel de website als de software van de twee providers zijn erg overzichtelijk. Hieronder gaan we specifieker in op bepaalde aspecten.

Het startscherm van de software is nagenoeg identiek bij beide providers. Het kleurenschema van ExpressVPN (voornamelijk wit) oogt wel wat rustiger dan dat van CyberGhost (zwart en geel). We kunnen verder concluderen dat de twee providers vergelijkbaar zijn. Er is bij beide applicaties een grote knop waarmee je kunt verbinden, en de extra opties zijn te vinden onder de instellingen.

Wel kun je bij ExpressVPN gemakkelijk verbinding maken met een van je drie laatst gekozen servers. Het verschil is niet heel groot, maar zelf zouden wij zeggen dat ExpressVPN net iets gemakkelijker is om te gebruiken.

Screenshots van de software van ExpressVPN en CyberGhost:

ExpressVPN en CyberGhost VPN client software naast elkaar

Installatieproces

Bij het testen van een VPN-applicatie kijken we natuurlijk ook naar het installatieproces. Bij ExpressVPN en CyberGhost zijn deze installatiemethodes nagenoeg hetzelfde. Het installatieproces wijst zich redelijk vanzelf: je begint met het aanmaken van een account, downloadt vervolgens de software, installeert deze en logt in met je account.

Wat dat betreft kunnen we geen wezenlijk onderscheid vinden tussen ExpressVPN en CyberGhost qua installatie. Mocht je meer in-depth weten hoe het installatieproces precies in zijn werk steekt, bekijk dan onze reviews van ExpressVPN en CyberGhost.

Winnaar gebruiksgemak: ExpressVPN

Banner met daarop de tekst "Winnaar", "Gebruiksgemak" en het logo van ExpressVPN


Klantenservice: hoe goed worden gebruikers ondersteund?

 • We kunnen kort en bondig zijn over de klantenservice van ExpressVPN, want we kregen direct antwoord op de live chat (en niet van een bot). We werden ook niet doorverwezen naar een artikel of een andere link: de kennis was volledig aanwezig bij de medewerker.
 • De livechat van CyberGhost reageerde erg snel en accuraat.
 • Op de website van ExpressVPN vind je in 99 van de 100 gevallen een antwoord op je vraag. Soms is het een beetje heen en weer klikken om de juiste categorie voor je antwoord te vinden, maar uiteindelijk is de kennis allemaal aanwezig. Wel was het wat raar dat de pagina over protocollen alleen beschikbaar is als je helemaal naar beneden scrolt op de pagina “Wat is VPN”.
 • Wat CyberGhost betreft is de website wat strakker vormgegeven dan bij ExpressVPN, maar bijna alle informatietopics zijn neergezet als een soort veelgestelde vragen. In principe is de gedachte daarachter logisch: als mensen een vraag hebben, kunnen ze het antwoord direct vinden.
 • Wat bij CyberGhost nog voor wat extra onderscheid zorgt, is de onderverdeling in de secties ‘Guides’, ‘Troubleshooter’, ‘FAQ’s’ en ‘Announcements’. Als je dus hulp wilt bij het installatieproces, hoef je niet alle veelgestelde vragen door. Ook kun je direct kijken of er nieuwe features aan de service zijn toegevoegd onder ‘Announcements’ of kijken waarom je tegen een specifiek probleem aanloopt in de ‘Troubleshooter’.

Winnaar klantenservice: CyberGhost

Banner met daarop de tekst "Winnaar", "Klantenservice" en het logo van CyberGhost


Recap: de beste VPN voor verschillende doeleinden

Het lijkt ons duidelijk dat ExpressVPN en CyberGhost beide providers zijn die perfect dienst doen voor gebruikers die gemakkelijk en veilig anoniem online willen zijn. Wel zijn er bepaalde voordelen die de ene provider wel en de andere provider niet heeft. Hieronder vind je een overzicht, waarin we op elk gebied aangeven welke provider de overhand heeft.

 • Veiligheid: ExpressVPN
 • Snelheid: Gelijkspel
 • Privacy: ExpressVPN
 • Prijs: CyberGhost 
 • Gebruiksgemak: ExpressVPN
 • Klantenservice: CyberGhost

ExpressVPN heeft net een streepje voor op CyberGhost. In bovenstaande tabel is ook te zien dat Express op meer punten wint van CyberGhost dan andersom. Beide VPN-providers behoren tot de beste VPN-providers die we hebben getest.

CyberGhost is voor bepaalde klanten een goede keuze, omdat er een aantal functies zijn die echt een voordeel bieden. Voor VPN-gebruikers die het grootste deel van de tijd willen streamen en torrenten, zijn de speciale servers van CyberGhost erg aan te bevelen. Geïnteresseerd in één van deze twee providers? Klik dan op één van de onderstaande knoppen:

ExpressVPN
Actie:
3 extra maanden gratis bij een jaarabonnement
Vanaf
€6.91
8.9
 • Erg makkelijk te gebruiken VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 95 landen
Bezoek ExpressVPN
CyberGhost
Actie:
Probeer CyberGhost voor slechts €2.03 per maand!
Vanaf
€2.03
8.9
 • Hoge mate van gebruiksgemak
 • Hoge kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Torrents en Netflix mogelijk
Bezoek CyberGhost

Bekijk ook onze andere VPN-vergelijkingen om erachter te komen welke VPN beter is voor jou:

Techredacteur
Erik is opgeleid als algemeen cultuurwetenschapper, maar vond al snel zijn weg naar de cultuur van technologie en van de online wereld. Daarbij hebben VPN, privacy en netneutraliteit met name zijn interesse. Erik heeft bij verscheidene grote techsites gewerkt in de Benelux. Bij VPNGids.nl houdt hij zich bezig met testen van VPN-diensten en antivirussoftware conform stricte testprotocollen, om zo onze lezers deskundig te kunnen adviseren over gedegen softwareoplossingen in de wereld van cybersecurity.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen