CyberGhost vs Surfshark: welke provider is een betere keuze?

Laatst bijgewerkt: 11 september 2020
Leestijd: 10 minuten, 22 seconden
Klik hier voor een samenvatting van dit artikel
CyberGhost vs. Surfshark: een korte samenvatting

Als je twijfelt tussen CyberGhost en Surfshark is het handig om alle plus-en minpunten naast elkaar te zien. We hebben daarom deze twee aanbieders met elkaar vergeleken, op verschillende fronten. Deze fronten zijn snelheid, veiligheid, privacy, prijs, gebruiksgemak en klantenservice. Zie hieronder de winnaar per onderdeel.

 • Veiligheid: Surfshark
 • Snelheid: Surfshark
 • Privacy: Surfshark
 • Prijs: Surfshark
 • Gebruiksgemak: CyberGhost
 • Klantenservice: Surfshark

Zoals je ziet wint Surfshark het op de meeste punten. Klik hieronder om naar de website van SurfShark te gaan:

Hieronder kun je meer lezen over de specifieke kenmerken van beide providers en hoe deze tegen elkaar opwegen.

In dit artikel vergelijken we CyberGhost en SurfShark. Beide providers hebben een groot gebruiksgemak en zijn geschikt voor het streamen van bijvoorbeeld Netflix, of het downloaden van torrents. Maar welke van de twee is de betere keuze?

CyberGhost of Surfshark: functionaliteiten, kenmerken en extra opties

Voordat we dieper ingaan op specifieke kenmerken, geven we je een overzicht van de features van beide providers:

CyberGhost Surfshark
Servers 5900+ servers in 88 landen 1700+ servers in 63 landen
Torrents/P2P ondersteuning
Netflix
Gelijktijdige verbindingen 7 Geen limiet
Besturingssystemen Windows, Mac, iOS, Android, Linux Windows, Mac, iOS, Android, Linux
Protocollen OpenVPN, IKEv2/IPsec, WireGuard OpenVPN, IKEv2/IPsec, Shadowsocks (proxy)
Prijs Vanaf €2,75 per maand  Vanaf €2,09 per maand
Logbeleid Geen logs Geen logs
Geld-terug-garantie 45 dagen 30 dagen
DNS Leak Test
Tor over VPN
Obfuscated servers
Double VPN
Dedicated IP
Kill Switch
Split tunneling
Adblocker
Diskless servers
Malicious website blocker
Online tracker blocker
Statisch IP-adres Servers
Anonieme zoekmachine
E-mail lek melding
Geautomatiseerde HTTPS redirect
Data compressie optie
Link naar de website Ga naar CyberGhost Ga naar Surfshark

Een korte toelichting van de bovenstaande aspecten:

 • Servers: hier kun je het huidige serveraantal vinden van de VPN-providers in kwestie.
 • Torrents/P2P ondersteuning: als er hier een vinkje staat betekent dat dat deze VPN-provider het toestaat om torrents te downloaden via hun VPN-netwerk.
 • Netflix/Streaming: hier staat of deze VPN werkt met (de Amerikaanse versie van) Netflix.
 • Gelijktijdige verbindingen: hier staat het exacte aantal apparaten waarmee je tegelijkertijd verbinding kunt maken met de VPN op 1 abonnement. Bij Surfshark zit hier geen limiet op.
 • Besturingssysteem: hier staan alle besturingssystemen waarop deze VPN worden gebruikt.
 • Protocollen: dit zijn de VPN’s encryptieprotocollen.
 • Prijs: dit is de goedkoopste (maandelijkse) prijs voor een VPN-abonnement.
 • Logbeleid: hier staat of een VPN bepaalde gegevens van je trackt of niet.
 • Geld-terug-garantie: binnen deze periode kun je van de VPN-provider je geld terugkrijgen als je toch besluit je abonnement op te zeggen. Let erop dat deze periode korter kan zijn als je een los maandabonnement afsluit.
 • DNS Leak test: hier vind je of een VPN een DNS-lek test functie heeft. Dit is een functie waarmee je kunt achterhalen of je IP-adres niet ergens wordt gelekt.
 • Tor over VPN: als een VPN-provider Tor over VPN heeft, betekent dit dat deze VPN-provider speciale servers heeft die goed samengaan met de Tor browser.
 • Obfuscated servers: obfuscated betekent versluierd. Heeft een VPN-provider deze servers, dan kun je deze gebruiken om zelfs in de meest strikte regimes toegang te krijgen tot het vrije internet.
 • Double VPN: heeft een VPN Double VPN servers, dan kun je verbinding maken met twee servers tegelijkertijd. Hierdoor is de kans nog kleiner dat ze je daadwerkelijke IP-adres en locatie achterhalen.
 • Dedicated IP: dedicated IP-adressen zijn IP-adressen die alleen door één gebruiker worden gebruikt. Als een VPN dit heeft, dan kun je, vaak tegen een meerprijs, een soort statisch IP-adres aanvragen.
 • Kill switch: hier vind je of een VPN een noodstopschakelaar heeft voor je internetverbinding. Mocht de VPN een storing ondervinden, wordt je internet (tijdelijk) stopgezet en blijft je data veilig.
 • Split tunneling: als een VPN-provider split tunneling heeft dan kun je kiezen of je wil dat een bepaalde applicatie wel of niet middels de VPN wordt verbonden met het internet.
 • Adblocker: hier staat of een VPN een adblock-functie heeft.
 • Diskless servers: heeft een VPN diskless servers? Dan maakt het VPN-netwerk gebruik van diskless RAM servers waar data  niet opgeslagen op kan worden.
 • Malicious website blocker: dit is een optie waarbij de VPN de toegang tot schadelijke websites kan blokkeren.
 • Custom DNS optie: staat hier een vinkje? Dan kun je bij deze VPN-provider je eigen DNS-records instellen.
 • Online tracker blocker: een VPN die een online tracker blocker heeft kan bepaalde trackers, die geplaatst worden door websites, blokkeren.
 • Statisch IP-adres servers: Surfshark heeft servers met een vast IP-adres. Deze servers worden helaas wel gedeeld met andere gebruikers.
 • Anonieme zoekmachine: Surfshark biedt zijn eigen anonieme zoekmachine aan.
 • E-mail lek melding: Surfshark heeft een melder die je op de hoogte stelt als je e-mailadres is gelekt. Dit werkt enigszins gelijk aan de website havibeenpwned.
 • Geautomatiseerde HTTPS redirect: de geautomatiseerde HTTPS redirect-functie zorgt ervoor dat je automatisch naar de HTTPS versie van een site gaat, en niet de HTTP versie.
 • Data compressie optie: deze optie kan je datagebruik verminderen door bepaalde afbeeldingen te comprimeren terwijl je aan het surfen bent.

CyberGhost vs. Surfshark: wie wint het op veiligheid?

De veiligheid van een provider is in een paar punten samen te vatten: de aangeboden protocollen, de aard van de servers en extra functies als het blokkeren van online trackers en dergelijke.

 • CyberGhost biedt qua protocollen OpenVPN, IKEv2/IPsec en WireGuard. Voor Surfshark bevindt het WireGuard protocol zich nog in een te vroeg stadium, maar de klantenservice gaf aan dat het bedrijf met de ontwikkeling bezig is. Surfshark biedt dus in principe nu alleen nog OpenVPN en IKEv2/IPSec.
 • Wel is Shadowsocks beschikbaar als ‘protocol’ bij Surfshark, maar dit is eigenlijk slechts een proxy. Je kunt dit gebruiken in landen waar VPN-gebruik wordt tegengewerkt. Het is een nadeel dat Surfshark dit niet beter uitlegt in de app, want je krijgt het idee dat Shadowsocks een protocol is als alle andere.
 • Beide providers maken gebruik van 256-bit encryptie. Verder is er bij beide providers een kill switch, die de internetverbinding uitschakelt zodra de VPN-verbinding onverhoopt wegvalt.
 • Surfshark heeft, in tegenstelling tot CyberGhost, een double VPN-functie. Ook zijn er wat extra functies om je privacybescherming te vergroten. Er verschijnt bijvoorbeeld een melding als het gevaar bestaat dat je wachtwoorden of andere gegevens gehackt kunnen worden. Dit laatste is echter geen heel groot verschil, gezien je een e-mail lek ook kunt checken met websites als haveibeenpwned. Ook heeft Surfshark diskless RAM servers, waar geen gegevens op kunnen worden opgeslagen.
 • CyberGhost werkt op dit moment niet in China, waar VPN-gebruik wordt tegengehouden. Daarnaast laat CyberGhost op haar accountpagina zien op welke apparaten je de VPN hebt geïnstalleerd. Zo kun je bijvoorbeeld zien dat de VPN is geïnstalleerd op een smartphone of desktop, en welk type daarvan. Dit is zeer privacygevoelig en vinden wij geen goed teken voor de veiligheid.

Uiteindelijk zien we duidelijk verschil tussen CyberGhost en Surfshark wat betreft veiligheid. Beide providers zijn erg veilig, maar Surfshark houdt niet bij op welke apparaten je hun VPN hebt geïnstalleerd. Dit geeft Surfshark wat ons betreft dan ook de overwinning.

Winnaar veiligheid: Surfshark

Surfshark Winnaar Veiligheid Banner


CyberGhost vs. Surfshark: welke provider wint het op snelheid?

Om de snelheden te vergelijken hebben we speedtests uitgevoerd voor beide aanbieders. Eerst hebben we met onze eigen internetverbinding een speedtest afgenomen om een basis te creëren:

Speedtest NL geen VPN

Vervolgens hebben we voor zowel CyberGhost als SurfShark Nederlandse en Amerikaanse servers getest. Hieronder een overzicht van de resultaten:

CyberGhost Surfshark
Downloadsnelheid NL (Mbps) 441,67 381,40
Uploadsnelheid NL (in Mbps) 214,62 265,15
Ping NL 4 ms 4 ms
Downloadsnelheid VS (in Mbps) 122,07 372,46
Uploadsnelheid VS (in Mbps) 17,30 19,02
Ping VS 78 ms 78 ms

Zowel Surfshark en CyberGhost zijn erg snel. Vergeleken met andere providers horen deze twee zelfs bij de allersnelste providers, en ze ontlopen elkaar niet veel. Surfshark is sneller vanuit de VS, CyberGhost vanuit Nederland. Toch zien we aan de getallen dat Surfshark veel sneller is bij servers die ver weg staan, we zouden Surfshark dan ook tot winnaar willen uitroepen op het gebied van snelheid.

Snelste VPN: Surfshark

Surfshark Winnaar Snelheid Banner


CyberGhost vs. Surfshark: hoe waarborgen deze VPN-aanbieders de privacy van de gebruiker?

Behalve de snelheid is het ook belangrijk dat je persoonlijke gegevens niet alsnog in handen vallen van derden, door de VPN-aanbieder zelf. Houden deze providers logs bij, en zo ja, wat gebeurt daar dan mee?

CyberGhost

 • CyberGhost houdt geen logs bij. Wel houdt de provider anonieme data bij voor verbetering van de VPN-dienst. Als het bedrijf weet hoe vaak er wordt ingelogd op de servers, kan overbelasting worden voorkomen.
 • CyberGhost brengt af en toe een ‘transparency report’ uit. In dat rapport wordt bekeken hoe vaak persoonlijke data worden opgevraagd bij CyberGhost. Uit het rapport blijkt dat CyberGhost deze gegevens niet verstrekt als erom gevraagd wordt. Zelfs overheidsinstanties krijgen nul op het rekest.
 • CyberGhost registreert op welke apparaten de VPN staat geïnstalleerd per abonnement en toont dit op je accountpagina.

Surfshark

 • Surfshark houdt ook geen logs bij. Wel houdt Surfshark anonieme gegevens bij voor het verbeteren van de software. Deze data wordt net als bij CyberGhost gebruikt om uit te vinden hoe belast de servers zijn.
 • Surfshark is overgegaan op een diskless servernetwerk. Dit betekent dat er geen gebruikersgegevens kúnnen worden opgeslagen omdat gegevens alleen tijdelijk bestaan in het RAM-geheugen.

Het feit dat CyberGhost geen diskless servers gebruikt geeft ons reden om Surfshark de winst toe te kennen op privacygebied. Ook al zegt CyberGhost geen logs bij te houden is het niet ondenkbaar dat het toch gebeurt.

Winnaar privacy: Surfshark

Surfshark Winnaar Privacy Banner


CyberGhost vs. Surfshark: waar betaal je het minst?

Surfshark wordt vaak gekozen door de ontzettend lage prijs. Van alle populaire aanbieders die wij hebben getest is dit dan ook de goedkoopste. Zie hieronder voor een vergelijking van de abonnementen:

Abonnement CyberGhost Surfshark
1 maand €11,99 €10,95
6 maanden €7,99 €5,49
1,5 jaar $2,75
2 jaar €2,09

Winnaar prijs: Surfshark

Surfshark Winnaar Prijs Banner


CyberGhost vs. Surfshark: welke applicatie werkt fijner?

In onze reviews van CyberGhost en Surfshark kwam al naar voren dat het gebruiksgemak groot is bij allebei de providers. Waar zitten de verschillen?

 • In de applicatie van CyberGhost vind je direct servers voor torrenten en streamen, zonder dat je lang hoeft te zoeken. Er zijn namelijk aparte lijsten voor. Verbinden is ook in een wip gebeurd. CyberGhost heeft dus een erg fijne app, alleen het kleurenschema kan wat irritant zijn door het contrast. Dit is echter een persoonlijke afweging die we niet mee zullen laten wegen.
 • De verschillende functies die je kunt instellen worden in de Surfshark-app te weinig verduidelijkt. Je kunt bijvoorbeeld Shadowsocks aanzetten zonder dat je weet wat dit eigenlijk voor functie is. CyberGhost biedt alleen (veilige) klassieke VPN-protocollen aan.
 • De website van zowel Surfshark en CyberGhost hebben een kenniscentrum waar je informatie kunt vinden over de functies van een VPN. Ook zijn er handleidingen voor die functies. De website van Surfshark navigeert lekker strak en is up-to-date; op de website van CyberGhost vonden we juist nogal wat verouderde informatie.
 • De installatie van de beide applicaties wijst zich in principe vanzelf en is zeer eenvoudig.

Op de verouderde info op de website na levert het gebruik van CyberGhost minder onduidelijkheid op dan Surfshark. Met name door de verschillen in de applicatie geven we de winst dus aan CyberGhost.

Screenshots van de software van CyberGhost en Surfshark:

Homescreens van CyberGhost en Surfshark naast elkaar gelegd

Winnaar gebruiksgemak: CyberGhost

CyberGhost Winnaar Gebruiksgemak Banner


Klantenservice: hoe lossen deze providers eventuele problemen op?

Natuurlijk zijn er ook problemen die kunnen opduiken waarvoor een kijkje op de website niet genoeg is. Hoe reageert de klantenservice van CyberGhost en Surfshark?

 • Zowel CyberGhost als Surfshark hebben klantenservicemedewerkers die je vragen kunt stellen via een live chat. We werden snel met één van deze medewerkers in contact gebracht toen we een vraag stelden.
 • De Surfshark-medewerker gaf duidelijk antwoord en had kennis van zaken. Dit was bij de CyberGhost-medewerker ook het geval, maar deze was niet op de hoogte van verouderde informatie op helpdesk-pagina’s. Het feit dat wij daarop moesten wijzen was geen pluspunt.
 • De klantenservice is bij beide providers alleen beschikbaar in het Engels.
 • De online helpcentra waren bij beide providers in orde, maar die van Surfshark was net iets beter up-to date.

Winnaar klantenservice: Surfshark

Surfshark Winnaar Klantenservice Banner


Ons eindoordeel: wanneer is CyberGhost de betere keuze, en wanneer Surfshark?

Uit onze vergelijking blijkt dat Surfshark op veel gebieden een streepje voor heeft ten opzichte van CyberGhost. Wel kan CyberGhost een goede keuze zijn als je wat minder wil hoeven uitzoeken en gewoon snel met een VPN wil verbinden.

Zie hieronder voor een overzicht van de winnaar per categorie:

 • Veiligheid: Surfshark
 • Snelheid: Surfshark
 • Privacy: Surfshark
 • Prijs: Surfshark
 • Gebruiksgemak: CyberGhost
 • Klantenservice: Surfshark

Wil je een abonnement op één van de twee providers afsluiten? Kijk dan hieronder en ga naar de website van Surfshark of CyberGhost.

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2,09 per maand
8.8
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark
CyberGhost
Actie:
Probeer CyberGhost voor slechts €2,75 per maand!
9.3
 • Hoge mate van gebruiksgemak
 • Hoge kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Torrents en Netflix mogelijk
Bezoek CyberGhost

Bekijk ook de andere VPN vs. VPN artikelen om te zien welke VPN het beste scoort op veiligheid, snelheid, privacy, prijs, gebruiksgemak en klantenservice:

Techredacteur
Erik is opgeleid als algemeen cultuurwetenschapper, maar vond al snel zijn weg naar de cultuur van technologie en van de online wereld. Daarbij hebben privacy en netneutraliteit met name zijn interesse. Door zijn liefde voor schrijven en taal heeft Erik gewerkt als redacteur, copywriter en vertaler bij verschillende platformen, met tech als rode draad.

Meer artikelen uit het ‘Beste VPN-providers voor elk doel’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen