CyberGhost vs Surfshark: welke provider is een betere keuze?

Logo's van CyberGhost en ExpressVPN met daartussen de tekst "VS"
Klik hier voor een samenvatting van dit artikel
CyberGhost vs. Surfshark: een korte samenvatting

Als je twijfelt tussen CyberGhost en Surfshark is het handig om alle plus- en minpunten naast elkaar te zien. We hebben daarom deze twee aanbieders met elkaar vergeleken, op verschillende fronten. Deze fronten zijn snelheid, veiligheid, privacy, prijs, gebruiksgemak en klantenservice. Zie hieronder de winnaar per onderdeel.

 • Veiligheid: Surfshark
 • Snelheid: Surfshark
 • Privacy: Surfshark
 • Prijs: Gelijkspel
 • Gebruiksgemak: CyberGhost
 • Klantenservice: Surfshark

Zoals je ziet wint Surfshark op de meeste punten. Je kunt de kwaliteit zelf uittesten door op de knop hieronder te klikken en naar de website van SurfShark te gaan:

Hieronder kun je meer lezen over de specifieke kenmerken van beide providers en hoe deze tegen elkaar opwegen.

In dit artikel vergelijken we CyberGhost en Surfshark. Afwegen welke van deze twee VPN-providers beter is op basis van de losse reviews, is namelijk erg lastig. Op papier lijken ze erg op elkaar en ze komen dan ook beide voor in veel ‘beste VPN’-lijstjes. Daarom zfullen we ze in dit artikel direct naast elkaar leggen.

Aan de hand van deze vergelijking kun jij de beste keuze voor jou maken. Dus zonder al te veel gedoe, laten we beginnen met de test. CyberGhost of Surfshark, welke van de twee is de betere keuze?

CyberGhost of Surfshark: functionaliteiten, kenmerken en extra opties

Voordat we dieper ingaan op specifieke kenmerken, geven we je een overzicht van de features van beide providers:

SpecificatieCyberGhostSurfshark
Servers9500+ servers in 91 landen3200+ servers in 99 landen
Torrents/P2P ondersteuning
Netflix
Gelijktijdige verbindingen7Onbeperkt
BesturingssystemenWindows, Mac, iOS, Android, LinuxWindows, Mac, iOS, Android, Linux
ProtocollenOpenVPN, IKEv2, WireGuardOpenVPN, IKEv2, WireGuard
PrijsVanaf €2,03 per maand Vanaf €2,05 per maand
LogbeleidGeen logsGeen logs
Geld-terug-garantie45 dagen30 dagen
DNS Leak Test
Tor over VPN
Obfuscated servers
Double VPN
Dedicated IP
Kill Switch
Split-tunneling
Adblocker
Diskless servers
Malicious website blocker
Online tracker blocker
Statisch IP-adres Servers
Anonieme zoekmachine
E-mail lek melding
Geautomatiseerde HTTPS redirect
Data compressie optie
Link naar de websiteGa naar CyberGhostGa naar Surfshark

CyberGhost vs. Surfshark: wie wint het op veiligheid?

Zonder waterdichte beveiliging is het onmogelijk om een betrouwbare VPN te creëren. Zeker nu er steeds meer online risico’s op de loer liggen, moet je van je VPN op aan kunnen om je veilig te houden.

De veiligheid van een provider is in een paar punten samen te vatten: de aangeboden protocollen, de aard van de servers en extra functies als het blokkeren van online trackers en dergelijke. Hoe doen CyberGhost en Surfshark dit?

VPN-protocollen

Beide VPN-diensten hebben een identieke lijst van ondersteunde VPN-tunnels, namelijk:

 • OpenVPN (TCP en UDP). Dit is het populairste open-source protocol op de markt. Het staat bekend om zijn veiligheid, betrouwbaarheid en prima snelheden. Aangezien zowel de TCP- als UDP-poorten ondersteund worden, is OpenVPN ideaal om bijvoorbeeld de Chinese firewall te omzeilen. Het verschil tussen TCP en UDP is dat de eerste veiliger is en de tweede sneller.
 • IKEv2. Dit VPN-protocol staat bekend om zijn stabiliteit. Je kunt hiermee gemakkelijk switchen van netwerk, zonder je verbinding te verliezen. IKEv2 is dus ideaal voor smartphones die vaak gebruikmaken van onbeveiligde wifinetwerken.
 • WireGuard. Dit is het jongste, maar snelste protocol. WireGuard maakt gebruik van een kleine hoeveelheid code, waardoor het sneller werkt. Ook is het makkelijker om problemen in de code op te lossen dan bij OpenVPN. Bovendien is er minder code om überhaupt te misbruiken door hackers.

Met de protocollen van zowel CyberGhost als Surfshark zit het dus wel snor. Ze zijn geoptimaliseerd voor zowel snelheid als veiligheid, waardoor je probleemloos torrents kunt downloaden en streamen. Ook kun je zonder lag gamen en wereldwijd censuur omzeilen.

Encryptie en extra features

Mail wordt decrypt door sleutelBeide VPN-providers maken gebruik van 256-bit encryptie om je data te versleutelen. Dit is het hoogste niveau van encryptie dat moderne VPN’s kunnen bieden. Ook komen beide services met een automatische kill switch. Deze kill switch verbreekt je verbinding met het internet zodra de veilige VPN-verbinding onverhoopt wegvalt. Zo voorkom je dat je data per ongeluk toch lekt.

Surfshark biedt daarnaast een in-client feature genaamd ‘CleanWeb’. Hiermee blokkeert de VPN onveilige websites, advertenties, trackers en phishingpogingen. CyberGhost biedt een vergelijkbare service, genaamd ‘Security Suite‘. Het verschil is dat dit een apart programma is en dus niet bij de VPN-client is ingebouwd.

Surfshark heeft meer features

Surfshark heeft nog meer extra’s in de aanbieding die CyberGhost niet heeft:

 • Obfuscated servers. Deze verborgen servers zorgen ervoor dat websites niet zien dat je een VPN gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijker toegang krijgen tot de Amerikaanse Netflix, aangezien Netflix VPN-gebruik probeert te blokkeren. Ook kun je met Surfsharks ‘Camouflage Mode‘, zoals de provider deze servers noemt, je VPN gebruiken in landen waarin VPN’s worden geblokkeerd, zoals Rusland. Deze modus gebruik je automatisch wanneer je gebruikmaakt van het OpenVPN-protocol.
 • Multi-hop of Double VPN. Deze feature zorgt ervoor dat je internetverkeer via twee of meer VPN-servers gaat. Op deze manier wordt je data extra beveiligd door twee of meerdere keren versleuteld te worden. Het nadeel hiervan is dat je snelheid hierdoor sterk verlaagt.
 • Nexus. De recent gelanceerde Nexus-upgrade verenigt het gehele servernetwerk van Surfshark. Hiermee belooft de VPN-provider je meer veiligheid, privacy en snelheid. Je bent namelijk automatisch verbonden met alle Surfshark-servers, waardoor je gemakkelijk je IP-adres wijzigt en tussen servers wisselt zonder je VPN-verbinding te verliezen.

Naast deze extra features staat Surfshark een ongelimiteerd aantal gelijktijdige verbindingen toe. CyberGhost laat je slechts zeven apparaten tegelijkertijd verbinden. In andere woorden, met Surfshark kun je met één abonnement meer devices beveiligen dan met CyberGhost.

Conclusie

Beide VPN-aanbieders zijn erg veilig. Uiteindelijk zien we wel duidelijk verschil tussen CyberGhost en Surfshark. Surfshark heeft toch extra veiligheidsopties, zoals de double VPN-functie en een ongelimiteerd aantal gelijktijdige verbindingen. Dit geeft Surfshark wat ons betreft de overwinning.

Winnaar veiligheid: Surfshark

Banner met daarop de tekst "Winnaar", "Veiligheid" en het logo van Surfshark


CyberGhost vs. Surfshark: welke VPN-verbinding is sneller?

Snelheid is een belangrijk aspect van een VPN. Daarom hebben we gekeken of CyberGhost of Surfshark de snelste VPN is. Eerst hebben we met onze eigen internetverbinding een speedtest afgenomen om een basis te creëren:

Speedtest NL geen VPN

Vervolgens hebben we voor zowel CyberGhost als SurfShark Nederlandse en Amerikaanse servers getest. Hieronder een overzicht van de resultaten:

CyberGhostSurfshark
Downloadsnelheid NL (Mbps)441,67381,40
Uploadsnelheid NL (in Mbps)214,62265,15
Ping NL4 ms4 ms
Downloadsnelheid VS (in Mbps)122,07372,46
Uploadsnelheid VS (in Mbps)17,3019,02
Ping VS78 ms78 ms

Zowel Surfshark als CyberGhost zijn erg snel. Vergeleken met andere providers horen deze twee zelfs bij de allersnelste providers, en ze ontlopen elkaar niet veel. Surfshark is sneller vanuit de VS, CyberGhost vanuit Nederland. Toch zien we aan de getallen dat Surfshark veel sneller is bij VPN-servers die ver weg staan. We roepen Surfshark dan ook tot winnaar uit op het gebied van snelheid.

Winnaar snelheid: Surfshark

Banner met daarop de tekst "Winnaar", "Snelheid" en het logo van Surfshark


CyberGhost vs. Surfshark: hoe goed waarborgen deze VPN-aanbieders de privacy van de gebruiker?

Lijst met een vergrootglas en schildSnelheid is belangrijk bij een VPN, maar veiligheid en privacy gaan hand in hand. Je wilt immers niet dat je persoonlijke data die je zo goed mogelijk wilt beschermen alsnog opgeslagen wordt door de VPN-aanbieder. Zelfs grote providers kunnen immers gehackt worden. Wanneer ze een ‘no log’-beleid hebben, leidt dit er echter niet toe dat hackers jouw data in handen krijgen.

Dus, hoe zit het met het logbeleid van CyberGhost en Surfshark?

CyberGhost

Laten we beginnen met hoe CyberGhost omgaat met jouw privacy.

 • Het hoofdkantoor van CyberGhost staat in Roemenië. In dit land is er geen wetgeving die voorschrijft dat bedrijven data moeten opslaan.
 • Om een abonnement af te sluiten hoef je alleen een e-mailadres op te geven. Ook kun je anoniem betalen met Bitcoin. Als je extra features wilt, zoals een dedicated IP (een vast IP-adres) of Security Suite, kun je echter niet betalen met cryptovaluta.
 • CyberGhost houdt geen gebruikerslogs bij. Wel houdt de provider anonieme data bij voor verbetering van de VPN-dienst. Hieronder vallen een geanonimiseerde variant van de IP-adressen van gebruikers, het land waar je je bevindt en betalingsinformatie.
 • CyberGhost brengt elke drie maanden een ‘transparency report’ uit. In dat rapport wordt bekeken hoe vaak persoonlijke data worden opgevraagd bij CyberGhost. Uit het rapport blijkt dat CyberGhost deze gegevens niet verstrekt als erom gevraagd wordt.
 • In 2012 onderging CyberGhost een onafhankelijke audit van QSCert. Sindsdien update de VPN zijn beveiligingscertificaat elk jaar. Deze audit focust zich echter op internetveiligheid, niet op loggingpraktijken.
 • CyberGhost is onderdeel van Kape Technologies. Dit bedrijf heeft een dubieus verleden en heeft ook Private Internet Access in handen. Sinds kort valt ook ExpressVPN onder dit bedrijf.

Surfshark

Hoe zit het dan met je privacy bij Surfshark?

 • Het hoofdkantoor van Surfshark is gevestigd in Nederland. Dit land maakt deel uit van de 9 eyes-alliantie, waardoor het van essentieel belang is dat het bedrijf absoluut geen logs bijhoudt. Gelukkig heeft Surfshark ook een ‘no logs’-beleid. Alleen zijn Smart DNS-feature houdt je IP-adres bij.
 • Je hebt alleen een e-mailadres nodig om een account aan te maken. Ook kun je voor alle services anoniem betalen met cryptocurrency.
 • Onder de noemer van ‘Warrant Canary‘ publiceert Surfshark regelmatig transparancy reports. Tot nu toe heeft het bedrijf nog nooit gebruikersdata gedeeld met derden.
 • Surfshark is overgegaan op een diskless servernetwerk. Dit betekent dat er geen gebruikersgegevens kúnnen worden opgeslagen omdat gegevens alleen tijdelijk bestaan in het RAM-geheugen.
 • In 2021 heeft Surfshark een beveiligingsaudit van Cure53 ondergaan, waarbij ook de gehele serverinfrastructuur nagelopen werd.
 • Recentelijk lanceerde Surfshark de service ‘Incogni‘. Voor enkele euro’s zorgt Surfshark ervoor dat al je data uit online databanken wordt verwijderd.

Conclusie

Het feit dat Surfshark diskless servers gebruikt, privacy-audits ondergaat en een extra service voor je privacy biedt, leidt ons ertoe de overwinning aan deze VPN-provider toe te kennen.

Winnaar privacy: Surfshark

Banner met daarop de tekst "Winnaar", "Privacy" en het logo van Surfshark


CyberGhost vs. Surfshark: waar betaal je het minst?

Beide VPN-providers bieden spotgoedkope deals voor op de langere termijn. Deze lage prijzen zorgen ervoor dat beide aanbieders zo’n sterke concurrentie bieden tegen grotere VPN-services. Als je kijkt naar de maandprijs, zijn beide diensten echter aan de duurdere kant. Dan kun je beter kiezen voor bijvoorbeeld NordVPN.

Zowel Surfshark als CyberGhost bieden bovendien een uitgebreide geld-terug-garantie. De geld-terug-garantie die Surfshark biedt duurt 30 dagen. CyberGhost test je 45 dagen gratis uit.

Verschil tussen CyberGhost en Surfshark is er eigenlijk nauwelijks. Wat betreft prijs is het dus een gelijkspel tussen deze providers.

AbonnementCyberGhostSurfshark
1 maand€11,99€12,95
6 maanden€6,99
1 jaar€3,99
2 jaar + 2 maanden€2,05
2 jaar + 4 maanden€2,03

Let op: de prijs kan fluctueren op basis van de wisselkoers van die dag en op basis van eventuele tijdelijke acties.

Winnaar prijs: Gelijkspel

Banner met daarop de tekst "Gelijkspel", "Prijs" en een weegschaal-symbool


CyberGhost vs. Surfshark: welke provider heeft de beste VPN-applicatie?

In onze reviews van CyberGhost en Surfshark kwam al naar voren dat het gebruiksgemak groot is bij allebei de providers. Waar zitten de verschillen?

 • Bij CyberGhost moet je eerst de software ‘uitklappen’ voordat je de lijst met serverlocaties ziet, bij Surfshark vinden we dit duidelijker aangegeven.
 • Surfshark laat je alleen servers kiezen op basis van locatie. Ook heeft deze VPN-provider geen speciale streamingservers. CyberGhost heeft daarentegen wel speciale servers die voor specifieke diensten zijn geoptimaliseerd.
 • De website van zowel Surfshark en CyberGhost hebben een kenniscentrum waar je informatie kunt vinden over de functies van een VPN. Ook zijn er handleidingen voor die functies. De website van Surfshark navigeert lekker strak en is up-to-date. Op de website van CyberGhost vonden we juist nogal wat verouderde informatie.
 • De installatie van de beide applicaties wijst zich in principe vanzelf en is zeer eenvoudig.

Screenshots van de software van CyberGhost en Surfshark:

CyberGhost en Surfshark VPN client software naast elkaar

Aangezien CyberGhost gespecialiseerde servers heeft, een feature die erg handig is voor veel gebruikers, wint deze provider de ronde. Dit neemt niet weg dat Surfshark ook erg gemakkelijk in het gebruik is.

Winnaar gebruiksgemak: CyberGhost

Banner met daarop de tekst "Winnaar", "Gebruiksgemak" en het logo van CyberGhost


Klantenservice: hoe lossen deze providers eventuele problemen op?

Natuurlijk zijn er ook problemen die kunnen opduiken waarvoor een kijkje op de website niet genoeg is. Hoe reageren de klantenservices van CyberGhost en Surfshark?

 • Zowel CyberGhost als Surfshark hebben klantenservicemedewerkers die je vragen kunt stellen via een live chat. We werden snel met een van deze medewerkers in contact gebracht toen we een vraag stelden.
 • De Surfshark-medewerker gaf duidelijk antwoord en had kennis van zaken. Dit was bij de CyberGhost-medewerker ook het geval. Deze medewerker was echter niet op de hoogte van achterhaalde informatie op de website. Het feit dat wij daarop moesten wijzen was geen pluspunt.
 • De klantenservice is bij beide providers alleen beschikbaar in het Engels.
 • De online helpcentra waren bij beide providers in orde, maar die van Surfshark was net iets beter up-to date.

Winnaar klantenservice: Surfshark

Banner met daarop de tekst "Winnaar", "Klantenservice" en het logo van Surfshark


Ons eindoordeel: wanneer is CyberGhost de betere keuze, en wanneer Surfshark?

Uit onze vergelijking blijkt dat Surfshark en CyberGhost beide erg goede VPN-services zijn. In de meeste gevallen zat het verschil hem in de details. Op het belangrijke aspect van privacy wint Surfshark echter met vlag en wimpel.

Zie hieronder voor een overzicht van de winnaar per categorie:

 • Veiligheid: Surfshark
 • Snelheid: Surfshark
 • Privacy: Surfshark
 • Prijs: Gelijkspel
 • Gebruiksgemak: CyberGhost
 • Klantenservice: Surfshark

Het is vrij duidelijk dat Surfshark wint op bijna alle vlakken. We kunnen dan ook niet anders dan Surfshark tot winnaar uit te roepen. Wil je een abonnement op één van de twee providers afsluiten? Kijk dan hieronder en ga naar de website van Surfshark of CyberGhost.

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2.05 per maand
Vanaf
€2.05
9.0
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark
CyberGhost
Actie:
Probeer CyberGhost voor slechts €2.03 per maand!
Vanaf
€2.03
8.9
 • Hoge mate van gebruiksgemak
 • Hoge kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Torrents en Netflix mogelijk
Bezoek CyberGhost

Bekijk ook de andere VPN vs. VPN artikelen om te zien welke VPN het beste scoort op veiligheid, snelheid, privacy, prijs, gebruiksgemak en klantenservice:

CyberGhost vs Surfshark: veelgestelde vragen

Voor een kort antwoord op je vraag kun je terecht bij onze FAQ. Klik op een vraag om het antwoord te zien.

Nee, CyberGhost is goed, maar Surfshark is beter. Surfshark doet het beter op het gebied van veiligheid, snelheid en klantenservice. Meer informatie over deze twee specifieke VPN-diensten vind je in onze CyberGhost vs Surfshark vergelijking.

Ja. We hebben beide providers uitgebreid getest en kunnen concluderen dat Surfshark sneller is dan CyberGhost als het gaat om servers die ver weg staan. Servers die dichtbij staan lijken sneller te zijn bij CyberGhost, maar Surfshark biedt toch een stabielere connectie.

Meer informatie over snelheid van verschillende VPN’s vind je in het artikel over de snelste VPN’s.

Nee, CyberGhost is niet de beste VPN. Het is een goede VPN, maar kan niet tippen aan diensten als NordVPN en Surfshark. Als je op zoek bent naar de beste VPN, raden we je aan naar deze top 5 VPN-providers te kijken.

Hoewel Surfshark een van de beste VPN’s is, is het niet dé beste. Dat is momenteel NordVPN.

Benieuwd naar de verschillen tussen Surfshark en NordVPN? Lees dan de vergelijking tussen deze twee VPN-providers.

Techredacteur
Erik is opgeleid als algemeen cultuurwetenschapper, maar vond al snel zijn weg naar de cultuur van technologie en van de online wereld. Daarbij hebben VPN, privacy en netneutraliteit met name zijn interesse. Erik heeft bij verscheidene grote techsites gewerkt in de Benelux. Bij VPNGids.nl houdt hij zich bezig met testen van VPN-diensten en antivirussoftware conform stricte testprotocollen, om zo onze lezers deskundig te kunnen adviseren over gedegen softwareoplossingen in de wereld van cybersecurity.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen