ExpressVPN vs. NordVPN: wie komt er beter uit de test?

ExpressVPN vs NordVPN Uitgelichte Afbeelding
Klik hier voor een samenvatting van dit artikel
Samenvatting: ExpressVPN vs. NordVPN

Om je te helpen een keuze te maken tussen ExpressVPN en NordVPN hebben we deze twee aanbieders goed met elkaar vergeleken op verschillende gebieden. Deze gebieden zijn snelheid, veiligheid, privacy, prijs, gebruiksgemak en klantenservice. Zie hieronder de winnaar per onderdeel:

 • Veiligheid: NordVPN
 • Snelheid: ExpressVPN
 • Privacy: NordVPN
 • Prijs: NordVPN
 • Gebruiksgemak: NordVPN
 • Klantenservice: NordVPN

Zoals je ziet heeft NordVPN de overhand in deze battle.

Lees hieronder verder voor meer informatie over de specifieke kenmerken van de twee aanbieders.

We besloten om NordVPN en ExpressVPN eens met elkaar te vergelijken, omdat het twee van de populairste providers zijn. Op welke gebieden wint ExpressVPN en op welke streeft Nord er voorbij?

Hieronder vind je onze vergelijking wat betreft veiligheid, snelheid, gebruiksvriendelijkheid, privacybeleid (logs) en de geboden functionaliteit. Ook zullen we specifieke situaties toelichten voor beide VPN’s, zoals het kijken van de Amerikaanse Netflix-library of eventueel gebruik in landen met repressieve regimes.

Ongeacht onze uiteindelijke conclusie, welke provider de beste is voor jou hangt natuurlijk altijd af van jouw persoonlijke voorkeuren.

ExpressVPN vs. NordVPN: functies, eigenschappen en andere opties

Voordat we dieper ingaan op specifieke kenmerken, geven we je een overzicht van de features van beide providers:

SpecificatieExpressVPNNordVPN
Servers3.000+ servers in 95 landen5.500+ servers in 58 landen
Torrents/P2P-ondersteuning
Netflix
Gelijktijdige verbindingen56
BesturingssystemenWindows, Mac, iOS, Android, LinuxWindows, Mac, iOS, Android, Linux
ProtocollenOpenVPN, IKEv2, L2TP/IPsec, LightwayOpenVPN, IKEv2/IPsec, NordLynx (WireGuard)
PrijsVanaf €6,59 per maandVanaf €2,88 per maand
LogbeleidGeen logsGeen logs
Geld-terug-garantie30 dagen30 dagen
DNS Leak Test
Tor over VPN
Obfuscated servers
Double VPN
Dedicated IP
Kill switch
Split-tunneling
Adblocker
Diskless servers
Malicious website blocker
Custom DNS-optie
Link naar de websiteGa naar ExpressVPNGa naar NordVPN

ExpressVPN vs. NordVPN: welke provider is veiliger?

Het belangrijkste punt van een Virtual Private Network (VPN) is zijn veiligheid. Hoe goed beveiligt de VPN je tegen hackers, spionerende overheden en andere pottenkijkers? Een VPN die je niet anonimiseert zou je eigenlijk geen VPN mogen noemen. Dus hoe zit het met de beveiliging van de twee providers onder de loep?

VPN-protocollen

ExpressVPN ondersteunt de volgende VPN-protocollen:

 • OpenVPN (TCP/UDP). Dit is de populairste optie.
 • L2TP/IPSec. Gebruik van L2TP is af te raden. Ook ExpressVPN zelf adviseert om dit protocol alleen te gebruiken om je locatie te veranderen om bijvoorbeeld de Amerikaanse Netflix-bibliotheek te bekijken. De veiligheidsvoordelen zijn namelijk erg beperkt.
 • IKEv2. Dit is een goed alternatief voor mobiele gebruikers.
 • Lightway. Dit protocol heeft ExpressVPN helemaal zelf ontworpen.

Dit is een solide aanbod van VPN-protocollen. ExpressVPN verspilt zijn tijd bijvoorbeeld niet aan gedateerde technologieën, zoals PPTP en SSTP, maar focust zich op goede beveiliging. Het interessantste is natuurlijk Lightway. Dit protocol is gelijk aan WireGuard wat betreft snelheid, maar voegt hier TCP-ondersteuning en obfuscation toe. Hiermee verhoogt het je privacy en is het ideaal voor het omzeilen van censuur.

NordVPN gebruikt deze protocollen:

 • OpenVPN (TCP/UDP).
 • IKEv2/IPSec.
 • NordLynx. Dit is een zelfontworpen VPN-protocol met WireGuard aan de basis.

NordVPN heeft dus geen L2TP-tunnelingoptie. Daarnaast verschillen de providers in hun eigen protocollen: Lightway en NordLynx. Deze twee vergelijken is erg lastig. Beiden zijn ontzettend snel, efficiënt en veilig. Beiden zijn bovendien goede gegadigden om OpenVPN als gouden standaard te vervangen.

Met andere woorden, beide VPN-aanbieders maken gebruik van erg goede VPN-protocollen. Ook zetten beiden die extra stap om hun eigen protocol te maken.

Encryptie en extra features

Zowel NordVPN als ExpressVPN maken gebruik van 256-bit encryptie (afhankelijk van het protocol dat je gebruikt AES of ChaCha). Beide providers hebben ook een automatische kill switch, waardoor je internetverbinding stopgezet wordt als de VPN onverhoopts stopt met werken.

NordVPN biedt verder Onion over VPN (een verbinding via het Tor-netwerk), een dedicated IP en een double VPN of multi-hop, wat simpelweg betekent dat je via twee servers omgeleid wordt. Zowel NordVPN als ExpressVPN hebben dan weer de mogelijkheid tot split-tunneling; het selectief gebruiken van de VPN-verbinding voor bepaalde applicaties.

Verder ondersteunen beide VPN’s Obfsproxy. Deze techniek van Tor kan Deep Packet Inspection voorkomen. Daarmee verberg je het gebruik van een VPN-verbinding, wat betekent dat je een VPN ook kunt gebruiken in landen waar VPN-gebruik wordt geblokkeerd, zoals China en Turkije.

Conclusie

Zowel ExpressVPN als NordVPN bieden een hoge mate van bescherming als het gaat om hun tunnelingprotocollen en encryptie. NordVPN biedt daarbovenop nog andere veiligheidsfunctionaliteiten aan. Daarom wint deze VPN-aanbieder deze ronde.

Veiligste VPN: NordVPN

NordVPN Winnaar Veiligheid Banner


ExpressVPN of NordVPN: Welke VPN is sneller?

Om de snelheid van deze VPN’s te vergelijken hebben we speedtests voor beide providers gedaan. Eerst hebben we onze eigen internetverbinding zonder VPN getest om een baseline te creëren:

Speedtest NL geen VPN

Vervolgens hebben we voor zowel NordVPN als ExpressVPN Nederlandse en Amerikaanse servers getest. Hieronder de resultaten, met de winnende snelheden vetgedrukt:

ExpressVPNNordVPN
Downloadsnelheid NL (Mbps)322,38257,20
Uploadsnelheid NL (in Mbps)171,11388,64
Ping NL8 ms9 ms
Downloadsnelheid VS (in Mbps)139,68146,64
Uploadsnelheid VS (in Mbps)26,9727,24
Ping VS114 ms78 ms

Het moet gezegd worden dat beide providers in het dagelijks gebruik nergens haperingen of hinder veroorzaken. Dus welke provider je ook kiest, met de snelheid zit het goed. Als je echter regelmatig intensieve downloads hebt lopen, of wil gamen zonder lag, kan het verschil een reden zijn om te kiezen voor ExpressVPN. Deze komt hier voor de Nederlandse server duidelijk beter uit de bus. Voor de Amerikaanse server is het verschil in downloadsnelheid verwaarloosbaar.

Snelste VPN: ExpressVPN

VPN Provider vs Provider Winnaar Snelheid ExpressVPN


Hoe gaan ExpressVPN en NordVPN om met je data?

Behalve de veiligheid ten opzichte van derden is ook het interne beleid natuurlijk belangrijk. Als een provider logs bijhoudt, kan de VPN-verbinding nog zo veilig zijn, maar je data belanden dan waarschijnlijk toch nog in de handen van anderen. Hoe is dit geregeld bij ExpressVPN en NordVPN?

ExpressVPN

Laten we beginnen met het privacybeleid van ExpressVPN:

 • Bij ExpressVPN wordt al snel duidelijk dat er geen logs worden bijgehouden. Het bedrijf opereert vanuit de Britse Maagdeneilanden, waar ze een erg strenge privacywetgeving hebben. De VPN-dienst hoeft wettelijk gezien geen data op te slaan en gegevens ook niet te delen met andere landen.
 • Er wordt gebruik gemaakt van TrustedServers. Dit zijn servers waarop data nooit permanent wordt opgeslagen omdat er ‘diskless’ servers gebruikt worden. Ook al zou je dus logs willen bijhouden, met deze servers kan dat helemaal niet. Deze servers zijn wel alleen beschikbaar voor OpenVPN en IKEv2.
 • Het cybersecuritybedrijf PwC heeft ExpressVPN geaudit. De resultaten tonen aan dat de provider zich inderdaad inzet voor de privacy van gebruikers.
 • ExpressVPN heeft recentelijk enkele privacyproblemen gehad, zoals de Log4Shell kwetsbaarheid in december 2021.
 • De CEO is betrokken geweest bij Project Raven. Dit was een hacking- en spionageproject van de Verenigde Arabische Emiraten.

NordVPN

Dit zien we in NordVPN’s privacybeleid:

 • NordVPN opereert vanuit Panama. Net als de Britse Maagdeneilanden is dit een erg goede locatie voor VPN’s die je privacy waarborgen.
 • NordVPN gebruikt diskless RAM-servers. De benodigde informatie komt dus alleen vanuit de centrale infrastructuur die op en top beveiligd is, en de diskless VPN-servers zijn slechts een soort doorgeefluik.
 • In 2018 gingen er verhalen rond dat VPN’s vaak aan datamining deden, waarop NordVPN als een van de eerste providers een onafhankelijke audit liet doen. Daaruit bleek dat het bedrijf geen user logs bijhoudt.
 • In 2018 werd het logbeleid bovendien onderworpen aan een real-life scenario. Een van de Finse servers van NordVPN werd toen gehackt. Er zijn toen private keys en configuratiebestanden gelekt. Aangezien NordVPN geen logs bijhoudt, is hierbij echter geen gebruikersdata gelekt. Ook werkt de VPN-provider niet meer samen met dit datacenter en heeft het zijn beveiliging verder verbeterd.

Conclusie

ExpressVPN en NordVPN zijn gelijken als het aankomt op loggingpraktijken en servertechnologie. ExpressVPN is echter betrokken geweest in meer privacy- veiligheidsschandalen. Daarom moeten we NordVPN deze ronde laten winnen.

Winnaar privacy: NordVPN

NordVPN Winnaar Privacy Banner


ExpressVPN vs. NordVPN: welke provider is beter voor je portemonnee?

Zoals je hierboven in de tabel al kon zien, heeft NordVPN wat betreft prijs een voordeliger aanbod. Ook wordt er bij beide providers zo ongeveer continu korting gegeven, waarschijnlijk vanwege marketingdoeleinden. Zie ook onderstaand overzicht (de weergegeven prijs is per maand):

AbonnementExpressVPNNordVPN
1 maand€12,80€11,99
6 maanden€9,87
1 jaar€4,69
1,25 jaar (15 maanden)€6,39
2 jaar€2,88

Let op: prijzen van VPN’s veranderen regelmatig. Wij proberen het overzicht up-to-date te houden, maar raadpleeg altijd de website van de VPN-provider voor de meest actuele prijs.

Winnaar prijs: NordVPN

NordVPN Winnaar Prijs Banner


Gebruiksgemak: installatie en uitstraling

Uit onze reviews van NordVPN en ExpressVPN bleek eerder al dat beide providers een prima balans weten te vinden tussen gebruiksvriendelijkheid en het aantal opties dat gebruikers hebben. Zowel de website als de software van de twee providers zijn overzichtelijk en voegen geen onnodige complexiteit toe. Toch zijn er enige verschillen in gebruiksgemak die we hieronder nader willen toelichten.

Layout en intuïtiviteit

Een duidelijk verschil is te vinden in de layout van de startschermen die je ziet zodra je de VPN-software opent. NordVPN toont meer informatie op het scherm, terwijl ExpressVPN kiest voor een simpelere weergave met een verbindingsknop als centrale element.

Dit heeft voor- en nadelen. Bij NordVPN kan het misschien wat verwarrend overkomen dat er een kaart van Europa getoond wordt waarop je servers kunt kiezen, terwijl je ook servers kunt kiezen in de lijst aan de linkerkant. ExpressVPN geeft een duidelijk overzicht waar je snel een connectie kunt maken, al ziet dit er wat ouderwets uit.

De software van NordVPN geeft een wat hedendaagser gevoel. Ook zijn de serveropties die je hebt binnen handbereik. Ten slotte staan bij NordVPN de meest gebruikte servers in een lijstje aan de linkerkant, terwijl ExpressVPN slechts één recente locatie weergeeft.

Screenshots van de software van ExpressVPN en NordVPN:

ExpressVPN en NordVPN VPN client software naast elkaar

Installatieproces

Als we een VPN-applicatie testen, kijken we altijd naar het installatieproces. In het geval van ExpressVPN en NordVPN kunnen we alleen concluderen dat beide providers erg gemakkelijk te installeren zijn. Het installatieproces wijst zich namelijk vanzelf nadat je de apps hebt gedownload.

Wil je weten hoe het installatieproces van beide providers precies werkt? Bekijk dan zeker even onze uitgebreide reviews van zowel ExpressVPN als NordVPN.

Conclusie

Gebruiksgemak is natuurlijk een persoonlijk keuze en kan per persoon verschillen, maar wij vinden NordVPN iets prettiger in gebruik dan ExpressVPN.

Winnaar gebruiksgemak: NordVPN

VPN Provider vs Provider Winnaar Gebruiksgemak NordVPN


Klantenservice: hoe goed worden gebruikers ondersteund?

Behalve het gebruiksgemak van de website en de software is ook de klantenservice een belangrijke factor. De medewerkers moeten weten waar ze het over hebben en op tijd reageren om je goed te helpen. Laten we dus eens kijken hoe de klantenservicemedewerkers van NordVPN en ExpressVPN het doen.

 • Zowel bij ExpressVPN als bij NordVPN kregen we een menselijke reactie, dus geen geautomatiseerde bot.
 • Beide chats zijn alleen in het Engels. Wel hebben beide providers een automatische vertaalservice, waardoor je in het Nederlands kunt converseren.
 • NordVPN’s medewerkers hadden echt verstand van het product. Ook konden ze ons goed helpen met het vinden van een geschikte server voor de Amerikaanse Netflix. ExpressVPN’s medewerkers waren echter niet voldoende technisch onderlegd.
 • Zowel NordVPN als ExpressVPN hebben een supportcenter op hun website waarmee een groot deel van je vragen vrij snel is beantwoord.

Kortom, NordVPN is wat betreft de live chat in het voordeel.

Winnaar klantenservice: NordVPN

NordVPN Winnaar Klantenservice Banner


Ons eindoordeel: wint ExpressVPN of NordVPN?

In dit artikel hebben we een hele lijst aan kenmerken bekeken, waaruit vooral boven komt drijven dat ExpressVPN en NordVPN twee erg goede providers zijn. Toch heeft één provider nét een streepje voor op bepaalde punten, wat een belangrijk verschil voor gebruikers kan maken.

Hieronder een overzicht waarin je direct ziet welke provider op welk gebied beter is:

 • Veiligheid: NordVPN
 • Snelheid: ExpressVPN
 • Privacy: NordVPN
 • Prijs: NordVPN
 • Gebruiksgemak: NordVPN
 • Klantenservice: NordVPN

NordVPN is wat ons betreft de nummer 1 van de VPN’s die we tot nu toe getest hebben. In het overzicht hierboven zie je ook dat NordVPN op alle punten wint behalve op snelheid. NordVPN is een van de meest gebruiksvriendelijke VPN’s voor een redelijke prijs. Veiligheidsliefhebbers zullen zich bij deze provider met vele veiligheidsopties zeker thuis voelen.

Mocht je interesse hebben in een van deze twee providers, gebruik dan de onderstaande boxes om naar de website van de provider te gaan.

NordVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Tijdelijk €2.88 per maand bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.88
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN
ExpressVPN
Actie:
3 extra maanden gratis bij een jaarabonnement
Vanaf
€6.59
8.9
 • Erg makkelijk te gebruiken VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 95 landen
Bezoek ExpressVPN

Benieuwd naar de andere VPN-vergelijkingen? Zie dan ook de onderstaande artikelen:

ExpressVPN vs NordVPN: veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over ExpressVPN, NordVPN en het verschil tussen deze twee aanbieders? Klik dan op een vraag hieronder om het antwoord te zien.

Nee, NordVPN is momenteel beter dan ExpressVPN. Hoewel beide services van het hoogste niveau zijn, heeft ExpressVPN meer privacyschandalen aan zijn broek hangen. Als je benieuwd bent naar alle verschillen tussen deze twee providers, neem dan eens een kijkje bij onze directe vergelijking.

Onze uitgebreide tests laten zien dat ExpressVPN alleen op lokale servers sneller is dan NordVPN. Als je kijkt naar Amerikaanse servers, dan scoort NordVPN beter. Bovendien zijn er andere VPN-services die nóg sneller zijn.

NordVPN is momenteel inderdaad de beste VPN. Het biedt hoge snelheden, de beste beveiliging en heeft verschillende fijne extra’s. Zo kun je probleemloos gamen, torrenten, streamen en browsen zonder dat anderen meekijken met wat jij doet.

ExpressVPN is een prima service, maar gezien de privacyschandalen kunnen we het niet de beste service noemen. NordVPN en Surfshark zijn bijvoorbeeld betere VPN-providers.

Techredacteur
Erik is opgeleid als algemeen cultuurwetenschapper, maar vond al snel zijn weg naar de cultuur van technologie en van de online wereld. Daarbij hebben VPN, privacy en netneutraliteit met name zijn interesse. Erik heeft bij verscheidene grote techsites gewerkt in de Benelux. Bij VPNGids.nl houdt hij zich bezig met testen van VPN-diensten en antivirussoftware conform stricte testprotocollen, om zo onze lezers deskundig te kunnen adviseren over gedegen softwareoplossingen in de wereld van cybersecurity.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen