ExpressVPN vs. NordVPN: wie komt er beter uit de test?

ExpressVPN vs NordVPN Uitgelichte Afbeelding
Klik hier voor een samenvatting van dit artikel
Samenvatting: ExpressVPN vs. NordVPN: wie komt er beter uit de test?

Om je te helpen een keuze te maken tussen ExpressVPN en NordVPN, hebben we deze twee aanbieders goed met elkaar vergeleken op verschillende gebieden. Deze gebieden zijn snelheid, veiligheid, privacy, prijs, gebruiksgemak en klantenservice. Zie hieronder de winnaar per onderdeel:

 • Veiligheid: NordVPN
 • Snelheid: ExpressVPN
 • Privacy: ExpressVPN
 • Prijs: NordVPN
 • Gebruiksgemak: Gelijkspel
 • Klantenservice: ExpressVPN

De twee providers gaan nek-aan-nek. Toch heeft ExpressVPN nét de overhand in deze battle:

Lees hieronder verder voor meer informatie over de specifieke kenmerken van de twee aanbieders.

We besloten om NordVPN en ExpressVPN eens met elkaar te vergelijken, omdat het twee van de populairste providers zijn. Op welke gebieden wint ExpressVPN zoals vanouds, en op welke streeft Nord er voorbij? Hieronder vind je onze vergelijking wat betreft veiligheid, snelheid, gebruiksvriendelijkheid, privacybeleid (logs) en de geboden functionaliteit. Ook zullen we specifieke situaties toelichten voor beide VPN’s, zoals het kijken van de Amerikaanse Netflix-library of eventueel gebruik in landen met repressieve regimes.

ExpressVPN vs. NordVPN: functies, eigenschappen en andere opties

Voordat we dieper ingaan op specifieke kenmerken, geven we je een overzicht van de features van beide providers:

SpecificatieExpressVPNNordVPN
Servers3000+ servers in 94 landen5200+ servers in 59 landen
Torrents/P2P-ondersteuning
Netflix
Gelijktijdige verbindingen56
BesturingssystemenWindows, Mac, iOS, Android, LinuxWindows, Mac, iOS, Android, Linux
ProtocollenOpenVPN, IKEv2, L2TP/IPsec, LightwayOpenVPN, IKEv2/IPsec, NordLynx (WireGuard)
PrijsVanaf €5,76 per maandVanaf €2,80 per maand
LogbeleidGeen logsGeen logs
Geld-terug-garantie30 dagen30 dagen
DNS Leak Test
Tor over VPN
Obfuscated servers
Double VPN
Dedicated IP
Kill switch
Split-tunneling
Adblocker
Diskless servers
Malicious website blocker
Custom DNS-optie
Link naar de websiteGa naar ExpressVPNGa naar NordVPN

Hier volgt een korte toelichting van de bovenstaande aspecten:

 • Servers: hier staat hoeveel servers een VPN heeft. Een voordeel van veel servers is dat de stabiliteit en snelheid kan worden gewaarborgd omdat de hoeveelheid gebruikers beter kan worden verdeeld.
 • Torrents/P2P ondersteuning: hier staat of torrents downloaden/uitwisselen mag via het VPN-netwerk van deze provider.
 • Netflix/Streaming: hier staat of je met deze VPN-provider toegang kunt krijgen tot Netflix (en dan vooral de Amerikaanse Netflix).
 • Gelijktijdige verbindingen: hier staat op hoeveel apparaten je tegelijkertijd de VPN-verbinding aan mag hebben staan voor een abonnement.
 • Besturingssysteem: hier kun je vinden op welk besturingssysteem de VPN van deze VPN-provider werkt.
 • Protocollen: hier staat welke VPN encryptieprotocollen worden ondersteund bij de VPN in kwestie. Meer over encryptieprotocollen vind je hier.
 • Prijs: hier staat de goedkoopste maandprijs van een VPN.
 • Logbeleid: hier staat of een VPN gegevens van je bijhoudt die wellicht privacygevoelig zijn.
 • Geld-terug-garantie: bij de geld-terug-garantie staat binnen hoeveel dagen je je geld terug kunt vragen van de VPN. Deze periode verschilt soms voor het losse maandabonnement van een VPN-provider.
 • DNS Leak-test: hier vind je of een VPN een losse DNS-lek test heeft.
 • Tor over VPN: hier vind je terug of een VPN servers heeft die goed samenwerken met de Tor browser. Deze browser kan gebruikt worden om op het dark web te komen.
 • Obfuscated servers: hier staat of een VPN obfuscated servers heeft. Dit zijn servers die gebruikt worden om zelfs in de meest strenge regimes toegang te kunnen krijgen tot het internet.
 • Double VPN: hier kun je checken of een VPN ‘Double VPN’ servers heeft. Dit zijn servers die niet met één maar met twee VPN-servers tegelijkertijd verbinding maken.
 • Dedicated IP: hier lees je of de VPN in kwestie een dedicated IP-adres aanbiedt. Meer over dedicated IP-adressen lees je hier.
 • Kill switch: hier staat of een VPN een kill switch heeft. Dit is een noodschakelaar die je internetverkeer stopzet als er een storing optreedt bij de VPN als je deze aan het gebruiken bent.
 • Split-tunneling: hier kun je checken of een VPN een split-tunneling functie heeft. Dit is een optie waarbij je zelf kunt aangeven welk verkeer je via de VPN wil laten lopen, en welke niet.
 • Adblocker: hier kun je vinden of een VPN een eigen adblocker heeft.
 • Diskless servers: hier staat of de VPN gebruikmaakt van diskless servers. Dit zijn servers waar geen gegevens op kunnen worden opgeslagen. Dit is een zeer goede methode om een server te beveiligen tegen hackers.
 • Malicious website blocker: hier kun je vinden of een VPN een extra functie heeft om gevaarlijke websites te blokkeren.
 • Custom DNS-optie: hier staat of je je eigen DNS-records kunt instellen (vooral interessant voor gevorderde gebruikers).

ExpressVPN vs. NordVPN: welke provider is veiliger?

De veiligheid van een provider komt voort uit een combinatie van verschillende punten: de aangeboden protocollen, de aard van de servers en extra functies zoals het blokkeren van online trackers en dergelijke.

 • ExpressVPN ondersteunt OpenVPN met UDP of TCP, evenals L2TP/IPSec en Lightway (een nieuw protocol). Gebruik van L2TP is af te raden; ook ExpressVPN zelf adviseert om dit protocol alleen te gebruiken om je locatie te veranderen (bijvoorbeeld om de Amerikaanse Netflix-bibliotheek te bekijken). De veiligheidsvoordelen zijn namelijk erg beperkt. NordVPN richt de blik wat meer op de toekomst, want naast OpenVPN heeft Nord ook een variant op het WireGuard-protocol, namelijk NordLynx. WireGuard is het nieuwste en, potentieel, het allerveiligste protocol dat er is. Volgens ExpressVPN zou Lightway, net als NordLynx, het nieuwe beste protocol moeten worden (beter dan OpenVPN).
 • Zowel NordVPN als ExpressVPN maken gebruik van 256-bit encryptie; ook hebben de beide providers een kill switch voor als de VPN-verbinding onverhoopt wegvalt. NordVPN gebruikt nog een extra NAT-firewall op hun servers, wat een bonuspunt is. ExpressVPN gebruikt dit niet, of in ieder geval blijkt dit nergens uit hun website of de VPN-applicatie zelf.
 • NordVPN biedt verder Onion over VPN (een verbinding via het Tor-netwerk), een dedicated IP en een double VPN, wat simpelweg betekent dat je via twee servers omgeleid wordt. Zowel NordVPN als ExpressVPN hebbent dan weer de mogelijkheid tot split tunneling, het selectief gebruiken van de VPN-verbinding voor bepaalde applicaties.
 • Verder ondersteunen beide VPNs obfsproxy. Deze techniek van Tor kan Deep Packet Inspection voorkomen. Daarmee verberg je het gebruik van een VPN-verbinding, wat betekent dat je een VPN ook kunt gebruiken in landen waar VPN-gebruik wordt geblokkeerd, zoals China en Turkije. Bovendien biedt NordVPN extra bescherming tegen IP-adres-lekken. NordVPN wint het kortom ExpressVPN, omdat er door de extra functies net iets meer aandacht is voor de veiligheid.

Zie hieronder een overzicht van de extra veiligheidsfuncties van beide providers:

Veiligste VPN: NordVPN

NordVPN Winnaar Veiligheid Banner


ExpressVPN of NordVPN: Welke VPN is sneller?

Om de snelheid van deze VPN’s te vergelijken hebben we speedtests voor beide providers gedaan. Eerst hebben we onze eigen internetverbinding zonder VPN getest om een baseline te creëren:

Speedtest NL geen VPN

Vervolgens hebben we voor zowel NordVPN als ExpressVPN Nederlandse en Amerikaanse servers getest. Hieronder de resultaten, met de “winnende” snelheden vetgedrukt:

ExpressVPNNordVPN
Downloadsnelheid NL (Mbps)322,38257,20
Uploadsnelheid NL (in Mbps)171,11388,64
Ping NL8 ms9 ms
Downloadsnelheid VS (in Mbps)139,68146,64
Uploadsnelheid VS (in Mbps)26,9727,24
Ping VS114 ms78 ms

Het moet gezegd worden dat beide providers in het dagelijks gebruik nergens haperingen of hinder veroorzaken, dus welke provider je ook kiest, met de snelheid zit het goed. Als je echter regelmatig intensieve downloads hebt lopen, of wil streamen zonder enige buffering, kan het verschil een reden zijn om te kiezen voor ExpressVPN, die hier voor de Nederlandse server duidelijk beter uit de bus komt. Voor de Amerikaanse server is het verschil in downloadsnelheid verwaarloosbaar.

Snelste VPN: ExpressVPN

VPN Provider vs Provider Winnaar Snelheid ExpressVPN


Hoe gaan ExpressVPN en NordVPN om met je data?

Behalve de veiligheid ten opzichte van derden is ook het interne beleid natuurlijk belangrijk. Als een provider logs bijhoudt kan de VPN-verbinding nog zo veilig zijn, maar je data belandt dan waarschijnlijk toch nog in de handen van anderen. Hoe is dit geregeld bij ExpressVPN en NordVPN?

ExpressVPN

 • Bij ExpressVPN wordt al snel duidelijk dat er geen logs worden bijgehouden. Het bedrijf opereert vanuit de Britse Maagdeneilanden, waar ze een erg strenge privacywetgeving hebben.
 • Er wordt gebruik gemaakt van TrustedServers, servers waarop data nooit permanent wordt opgeslagen omdat er ‘diskless’ servers gebruikt worden. Ook al zou je dus logs willen bijhouden, met deze servers kan dat helemaal niet.

NordVPN

 • Voor NordVPN geldt in principe hetzelfde als voor ExpressVPN, behalve dat het om Panama gaat in plaats van de Britse Maagdeneilanden. Voor de rest is Nord vergelijkbaar met Express.
 • NordVPN probeert actief geruchten uit de lucht te halen. Zo gingen er in 2018 verhalen rond dat VPN’s vaak aan datamining deden, waarop NordVPN een onafhankelijke audit liet doen. Daaruit bleek andermaal dat het bedrijf geen user logs bijhoudt.
 • In 2018 werd hun logbeleid bovendien onderworpen aan een real-life scenario: één van de Finse servers van NordVPN werd toen gehackt. De server in kwestie is niet meer in gebruik; NordVPN werkt niet langer samen met dit datacenter.
 • Ook NordVPN gebruikt diskless RAM-servers. De benodigde informatie komt dus alleen vanuit de centrale infrastructuur die op en top beveiligd is, en de diskless VPN-servers zijn slechts een soort doorgeefluik.

Aan de ene kant kun je concluderen dat ExpressVPN zijn privacy beter voor elkaar heeft, omdat er nooit een schandaal in het nieuws is gekomen zoals bij NordVPN. Aan de andere kant kun je ook het standpunt innemen dat ExpressVPN gewoon nog nooit ‘echt’ is getest door hackers. We weten dus in principe niet zeker of er écht geen logs worden bijgehouden. Wij van VPNGids geven hier echter toch ExpressVPN de overhand, omdat NordVPN nu eenmaal te maken heeft gehad met een serverhack en ExpressVPN niet.

Winnaar privacy: ExpressVPN

VPN Provider vs Provider Winnaar Privacy ExpressVPN


ExpressVPN vs. NordVPN: welke provider is beter voor je portemonnee?

Zoals je hierboven in de tabel al kon zien, heeft NordVPN wat betreft prijs een voordeliger aanbod. Ook wordt er bij beide providers zo ongeveer continu korting gegeven, waarschijnlijk vanwege marketingdoeleinden.

Een addertje onder het gras is wel dat de lage prijs van NordVPN alleen beschikbaar is bij een abonnement voor twee jaar ( + drie maanden gratis), wat een vrij lange periode is. Als je een abonnement voor één maand zou nemen, zijn de prijzen van beide aanbieders vergelijkbaar. Zie ook onderstaand overzicht (de weergegeven prijs is per maand):

AbonnementExpressVPNNordVPN
1 maand€11,19€9,56
6 maanden€8,63
1 jaar€3,93
1,25 jaar (15 maanden)€5,76
2 jaar +3 maanden€2,64

Let op: prijzen van VPN’s veranderen regelmatig. Wij proberen het overzicht up-to-date te houden, maar raadpleeg altijd de website van de VPN-provider voor de meest actuele prijs.

Winnaar prijs: NordVPN

NordVPN Winnaar Prijs Banner


Gebruiksgemak: installatie en uitstraling

Uit onze reviews van NordVPN en ExpressVPN bleek eerder al dat beide providers een prima balans weten te vinden tussen gebruiksvriendelijkheid en het aantal opties dat gebruikers hebben. Zowel de website als de software van de twee providers zijn overzichtelijk en voegen geen onnodige complexiteit toe. Toch zijn er enige verschillen in gebruiksgemak die we hieronder nader willen toelichten.

Installatieproces

Als we een VPN-applicatie testen, kijken we altijd naar het installatieproces. In het geval van ExpressVPN en NordVPN kunnen we alleen concluderen dat beide providers erg gemakkelijk te installeren zijn. Het installatieproces wijst zich namelijk vanzelf nadat je de apps hebt gedownload.

Wil je weten hoe het installatieproces van beide providers precies werkt? Bekijk dan zeker even onze uitgebreide reviews van zowel ExpressVPN als NordVPN.

Layout en intuïtiviteit

Een duidelijk verschil is te vinden in de layout van de startschermen die je ziet zodra je de VPN-software opent. NordVPN toont meer informatie op het scherm, terwijl ExpressVPN kiest voor een simpelere weergave met een verbindingsknop als centrale element.

Dit heeft voor- en nadelen. Bij NordVPN kan het misschien wat verwarrend overkomen dat er een kaart van Europa getoond wordt waarop je servers kunt kiezen, terwijl je ook servers kunt kiezen in de lijst aan de linkerkant. ExpressVPN heeft naar onze mening een duidelijker overzicht waar je snel een connectie kunt maken.

Aan de andere kant geeft de software van NordVPN een wat hedendaagser gevoel. Ook zijn de serveropties die je hebt binnen handbereik. Ten slotte staan bij NordVPN de meest gebruikte servers in een lijstje aan de linkerkant, terwijl ExpressVPN slechts één recente locatie weergeeft.

Screenshots van de software van ExpressVPN en NordVPN:

Screenshots ExpressVPN en NordVPN Software

Winnaar gebruiksgemak: Gelijkspel

Gelijkspel Gebruiksgemak Banner


Klantenservice: hoe goed worden gebruikers ondersteund?

Behalve het gebruiksgemak van de website en de software is ook de klantenservice een belangrijke factor in deze nek-aan-nek race:

 • Zowel bij ExpressVPN als bij NordVPN kregen we uiteindelijk een menselijke reactie, dus geen geautomatiseerde bot.
 • Een Nederlands antwoord op je vraag is bij beide providers niet mogelijk.
 • NordVPN verbindt je pas met een medewerker nadat je de vraag eerst aan een bot hebt gesteld. Bij ExpressVPN kregen we direct een medewerker op de chat.
 • In eerste instantie leken we bij NordVPN doorverwezen te worden naar een generieke blogpost. Dit bleek later als aanvullende info bedoeld te zijn, maar deze respons kwam niet erg behulpzaam over.
 • Zowel NordVPN als ExpressVPN hebben een supportcenter op hun website waarmee een groot deel van je vragen vrij snel is beantwoord.

Kortom, ExpressVPN is wat betreft de live chat in het voordeel. NordVPN doet het nog steeds goed, maar toch iets minder dan ExpressVPN.

Winnaar klantenservice: ExpressVPN

VPN Provider vs Provider Winnaar Klantenservice ExpressVPN


Ons eindoordeel: wint ExpressVPN of NordVPN?

In dit artikel hebben we een hele lijst aan kenmerken bekeken, waaruit vooral boven komt drijven dat ExpressVPN en NordVPN twee erg goede providers zijn, die elkaar op geen enkel onderdeel veel ontlopen. Toch heeft iedere provider nét een streepje voor op bepaalde punten, wat een belangrijk verschil voor gebruikers kan maken.

Hieronder een overzicht waarin je direct ziet welke provider op welk gebied beter is:

 • Veiligheid: NordVPN
 • Snelheid: ExpressVPN
 • Privacy: ExpressVPN
 • Prijs: NordVPN
 • Gebruiksgemak: Gelijkspel
 • Klantenservice: ExpressVPN

Wat ons betreft blijft ExpressVPN dus de nummer 1 van de VPN’s die we tot nu toe getest hebben. Dit is niet omdat NordVPN ondermaats presteert, maar omdat ExpressVPN nu eenmaal ideaal is voor de gemiddelde gebruiker. Het is een ander verhaal voor de mensen die het naadje van de kous willen weten. Echte veiligheidsliefhebbers zullen zich meer thuis voelen bij NordVPN, omdat deze provider wat meer veiligheidsopties biedt. Mocht je interesse hebben in één van deze twee providers, gebruik dan de onderstaande boxes om naar de website van de provider te gaan.

ExpressVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Drie maanden cadeau bij een jaarabonnement
Vanaf
€5.76
9.5
 • Erg makkelijk te gebruiken VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 94 landen
Bezoek ExpressVPN
NordVPN
Actie:
Tijdelijk €2.80 per maand bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.80
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

Benieuwd naar de andere VPN-vergelijkingen? Zie dan ook de onderstaande artikelen:

Techredacteur
Erik is opgeleid als algemeen cultuurwetenschapper, maar vond al snel zijn weg naar de cultuur van technologie en van de online wereld. Daarbij hebben VPN, privacy en netneutraliteit met name zijn interesse. Erik heeft bij verscheidene grote techsites gewerkt in de Benelux. Bij VPNGids.nl houdt hij zich bezig met testen van VPN-diensten en antivirussoftware conform stricte testprotocollen, om zo onze lezers deskundig te kunnen adviseren over gedegen softwareoplossingen in de wereld van cybersecurity.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen