NordLocker review: veilig en gratis bestanden opslaan

Devices verbonden met de cloud waar een NordLocker logo op staat naast een ster met de score 7,8

NordLocker is een cloudopslagdienst die tegelijkertijd functioneert als software voor het versleutelen van je bestanden. Het is ontwikkeld door Nord Security; het bedrijf achter de bekende VPN (Virtual Private Network) NordVPN, en de wachtwoordmanager NordPass. Met NordLocker heb je gratis opslagruimte voor 3GB aan versleutelde bestanden. Verder zijn er nog twee betaalde abonnementen waarbij je voor ofwel 500GB (€3,49 per maand) ofwel 2TB (€8,79) aan cloudopslag hebt.

Alle abonnementen hebben end-to-end encryptie. NordLocker is eenvoudig te gebruiken en heeft een mooie interface. De dienst is erg geschikt voor als je bijvoorbeeld op een veilige manier wilt thuiswerken.

Download NordLocker

NordLocker review in het kort: hoe doet de dienst het?

PluspuntenMinpunten
Gebruikt Advanced Encryption Standard (AES)Geen live support tenzij je een betaald account hebt
End-to-end encryptie voor alle bestandenMobiele versie heeft weinig instellingen
Extra beveiligingsfunctiesHet is momenteel niet mogelijk om bestanden te delen
Eenvoudig te gebruiken en te installerenSoftware niet in het Nederlands beschikbaar
Heeft een gratis account met tot 3GB aan opslag
30-dagen geld-terug-garantie

NordLocker is een prima optie voor iedereen die zijn bestanden en mappen wil versleutelen én in de cloud wil opslaan. NordLocker is een veelzijdige keuze met zijn mix van lokale bescherming en efficiënte online back-ups.

De dienst is bovendien eenvoudig te installeren en te gebruiken, zowel op je laptop als op je mobiele telefoon. Ook de klantenservice is uitstekend, maar alleen voor premium gebruikers. De abonnementen hadden goedkoper gekund – vooral vergeleken met concurrenten op het gebied van bestandsversleuteling of -opslag – maar zijn ook niet extreem duur.

NordLocker is een prima optie voor als je alleen belangrijke bestanden wilt beveiligen. De dienst heeft bovendien een functie om bestanden met anderen te delen. Momenteel werkt NordLocker aan de verbetering van deze functie, waardoor het tijdelijk niet beschikbaar is.

NordLocker prijzen en abonnementen

We zetten de abonnementen en prijzen van NordLocker voor je op een rijtje:

KenmerkNordLocker gratisNordLocker 500 GBNordLocker 2 TB
Opslagruimte3 GB500 GB2 TB
Prijs: maandabonnement€0,00€6,99 per maand€17,59 per maand
Prijs: jaarabonnement€3,49 per maand (je betaalt per jaar)€8,79 per maand (je betaalt per jaar)
Add-on: NordVPN*€4,39 per maand€4,39 per maand
Add-on: NordPass Premium€2,69 per maand€2,69 per maand

* Prijs alleen beschikbaar voor het 1-jarige abonnement.

Het kan zijn dat je niet veel veilige opslagruimte nodig hebt. In dat geval is de gratis versie van NordLocker een goede optie. Zo hoef je niets te betalen en krijg je alle functies die premium-gebruikers ook hebben (behalve de klantensupport), plus gratis opslag.

Als je meer opslagruimte nodig hebt, kun je ofwel een abonnement van 500 GB cloudopslag nemen voor €3,49 per maand, ofwel een abonnement van 2 TB cloudopslag voor €8,79 per maand, als je een jaarabonnement afsluit.

NordLocker prijs

Dit prijzenschema is een veelvoorkomend kritiekpunt op NordLocker. De meeste software voor bestandsversleuteling vraagt slechts een kleine, eenmalige betaling. NordLocker doet echter ook dienst als cloud-service, waardoor de prijzen wat hoger zijn.

Bovendien kun je, als je een jaarabonnement neemt, NordVPN en NordPass Premium tegen een lager tarief krijgen. Zo krijg je NordVPN voor €4,39 per maand en NordPass Premium voor €2,69 per maand. Houd er rekening mee dat je voor de eenjarige abonnementen op alle Nord-diensten vooraf moet betalen.

Je kunt bij NordLocker betalen via iDeal, creditcard, Google Pay, Amazon Pay, Alipay en cryptocurrency’s.

Heeft NordLocker een geld-terug-garantie?

Ja, NordLocker heeft een 30-dagen geld-terug-garantie voor je eerste betaling. Om het bedrag terug te krijgen dien je contact op te nemen met het Customer Success team. Eventueel kun je een refund krijgen op abonnementsverlengingen, maar dat hangt af van de wetten die jouw land daarvoor heeft. Denk bijvoorbeeld aan de Wet van Dam in Nederland.

Opties: wat heeft NordLocker te bieden?

Scorebalk die de score "7/10" laat zien

NordLocker heeft – vergeleken met andere clouddiensten zoals Google One – niet veel functies. We geven NordLocker’s functies en opties zeven van de tien punten. Samengevat zijn dit de mogelijkheden:

 • Een eigen cloudopslag vanaf 3 GB tot 2 TB.
 • Cross-platform synchronisatie van bestanden.
 • Hoge mate van veiligheid.

Onbeperkte lokale opslag en je eigen persoonlijke cloud

Met NordLocker kun je een onbeperkt aantal bestanden in je lokale opslag versleutelen. Deze bestanden worden beschermd door een unieke sleutel waar alleen jij toegang toe hebt. Dit betekent dus dat zelfs Nord niet weet wat voor bestanden jij versleutelt.

Naast lokaal opgeslagen bestanden kun je ook gratis tot 3 GB aan versleutelde bestanden uploaden naar een privécloud. Met de betaalde abonnementen kun je deze limiet verhogen tot 500 GB of 2 TB. Deze privé cloudopslag is geïntegreerd in je pc- of Mac-interface; je hoeft hiervoor geen browser te openen. Dit maakt NordLocker een geweldige manier om bestanden online op te slaan zonder dat dit ten koste gaat van het gebruiksgemak.

Het versleutelen gebeurt aan de hand van zero-knowledge, zero-logs AES 256-bit encryptie.

Veilig bestanden delen

Technisch gezien kan iedereen een NordLocker-bestand ontvangen – zelfs als deze persoon geen account heeft. Het bestand kan echter alleen aan de hand van de NordLocker-app worden geopend. Als je de inhoud van een versleuteld bestand probeert te bekijken met Windows bestandsverkenner, is dit wat je te zien krijgt:

NordLocker bestanden openen zonder account

Dit is een goede indicatie van NordLocker’s beveiliging. Hierdoor kan het echter onhandig zijn voor niet-Nord-gebruikers om je bestanden te bekijken. NordLocker bevatte een optie voor het eenvoudig delen van bestanden. Momenteel werkt de dienst aan verbetering van deze optie, waardoor het tijdelijk niet beschikbaar is.

Cross-platform synchronisatie

Met de NordLocker-app kun je ook toegang krijgen tot geüploade bestanden op je mobiele telefoon. Deze app is beschikbaar voor zowel Android als iOS. NordLocker is ook toegankelijk via je browser, maar in dat geval heb je geen toegang tot je lokaal opgeslagen bestanden.

Als je vaak reist en met gevoelige documenten te maken hebt, is NordLocker volgens ons een betere optie dan cloudopslagdiensten die geen versleuteling bieden.

Toegankelijkheid en veiligheid

De veiligheid en toegankelijkheid van NordLocker zijn een groot pluspunt. Om de dienst te kunnen gebruiken heb je geen kennis van ingewikkelde cryptografie of encryptieprotocollen nodig. Het slepen van bestanden is genoeg om ze onmiddellijk te beschermen met end-to-end encryptie.

NordLocker is een geweldige optie voor mensen die van privacy en veiligheid houden. Waarschijnlijk is de veiligheid de reden waarom NordLocker alleen beschikbaar is op Windows, macOS, iOS en Android – niet op Linux of andere systemen.

Veiligheid: hoe veilig is NordLocker?

Scorebalk die de score "9/10" laat zien

NordLocker is voor een dienst die bestanden beveiligt erg veilig. Het krijgt van ons dan ook negen van de tien punten voor veiligheid. We geven een overzicht van de veiligheidsfuncties die NordLocker biedt:

 • Bestanden versleutelen met zero-knowledge, zero-logs AES 256-bit encryptie.
 • Bestanden lokaal versleutelen. Je kunt je bestanden ofwel op ‘cloud lockers’ (de servers van NordLocker) ofwel lokaal op je apparaat bewaren. In beide gevallen kun je de bestanden versleutelen en veilig bewaren. Zelfs als je apparaat wordt gestolen, zijn je bestanden dus niet toegankelijk voor iemand die je coderingssleutel niet kent.
 • Automatisch een back-up van je bestanden maken. NordLocker maakt automatisch een back-up van bestanden die in de cloud zijn opgeslagen. Zo kun je ze altijd terughalen; wat er ook met je apparaat gebeurt. De automatische back-up geldt niet voor bestanden die lokaal (op je computer of telefoon) zijn opgeslagen.
 • Multi-factorauthenticatie gebruiken. Multi-factorauthenticatie (MFA) vereist dat je meer dan één authenticatiemethode gebruikt, bijvoorbeeld zowel een wachtwoord als een eenmalige code die naar je telefoon wordt gestuurd. MFA is niet automatisch ingeschakeld op NordLocker, maar is wel beschikbaar.
 • Automatisch uitschakeling na een bepaalde tijd. Dit kun je zelf instellen in de app. Na deze tijd dien je opnieuw je master password in te voeren om in de app te komen.

Over het algemeen is NordLocker dus een veilige app voor het opslaan en versleutelen van bestanden.

Welke gegevens verzamelt NordLocker?

Volgens het privacy-beleid verzamelt NordLocker de volgende gebruikersgegevens:

 • E-mailadres als onderdeel van je Nord-accountregistratie.
 • Betalingsgegevens als je voor een betaald abonnement kiest.
 • Land waar je verblijft.
 • IP-adres als je de chat-bot gebruikt. Deze informatie is toegankelijk voor alle sociale-mediabedrijven waarvan Nord de widget op zijn website gebruikt. Op het moment van schrijven is dit alleen Facebook.
 • Besturingssysteem voor de optimalisatie van pushberichten.
 • Browsertype en cookies bij het gebruik van de website.
 • Applicatie diagnostiek zodat Nord problemen kan vaststellen.
 • Geanonimiseerde statistieken over het app-gebruik. Zo onderzoekt Nord hoe mensen NordLocker gebruiken.
 • Geschiedenis van bestandswijzigingen zodat Nord informatie kan weergeven over wanneer een bestand werd geüpload en gecodeerd.

Hoewel Nord dus geen toegang heeft tot je versleutelde bestanden, registreert het bedrijf wel degelijk informatie om zijn diensten te kunnen leveren. Voor meer anonimiteit raden wij aan om een e-mailadres te gebruiken dat niet jouw naam of andere persoonlijke details bevat. Ook kun je gebruikmaken van Internxt, een decentrale cloudopslag die nog minder gegevens over je bijhoudt.

Ook het betalen met cryptovaluta maakt je anoniemer, omdat je kaartgegevens niet worden gelogd. Ten slotte kun je nog je IP-adres verbergen met behulp van een VPN (Virtual Private Network) om extra anonimiteit te krijgen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld NordVPN gebruiken.

Ga naar de NordVPN-review

Met wie deelt NordLocker mijn gegevens?

Nord heeft bekendgemaakt welke derde partijen toegang hebben tot sommige van je gegevens:

 • Zendesk Inc. (live chat en supportdienst)
 • Iterable Inc. (e-mailsysteem)
 • Twilio Inc. (e-mailsysteem)
 • Google (analytics en diagnostiek)
 • AppsFlyer Ltd. (onduidelijk)
 • Bugsnag Inc. (onduidelijk)
 • Tune Inc. (systeem voor conversie-attributie)

Deze bedrijven hebben hun eigen privacy-beleid dat op jouw gegevens van toepassing zal zijn. Lees ons artikel over de risico’s van gebruikersovereenkomsten voor meer informatie over privacy-beleid.

Gebruiksgemak: is NordLocker gebruiksvriendelijk?

Scorebalk die de score "9/10" laat zien

NordLocker’s app is eenvoudig te installeren en nog gemakkelijker te gebruiken. Het lijkt erg op je standaard bestandsverkenner. Bovendien kun je je NordLocker account openen met de gegevens van je NordVPN- of NordPass-account, als je deze hebt.

Hier zijn de belangrijkste conclusies over de toegankelijkheid van NordLocker en waarom het van ons negen van de tien punten krijgt:

 • Het is eenvoudig om een account aan te maken en de app te installeren.
 • NordLocker geeft een snelle en uitgebreide rondleiding om je te helpen de software te begrijpen zodra deze is geïnstalleerd.
 • Je kunt bestanden eenvoudig versleutelen met een handig drag-and-drop-systeem.
 • De Android-app van NordLocker heeft een overzichtelijke interface.
 • De desktop-app heeft meer instellingen dan de Android-app.
 • Het is lastig om bestanden te delen met niet-NordLocker-gebruikers.
 • De software is alleen in het Engels beschikbaar.

Zo installeer je NordLocker op desktop

NordLocker is erg eenvoudig te installeren. Volg de onderstaande stappen om NordLocker op je PC en je Mac te installeren:

 1. Download het installatiebestand van de website van NordLocker. Klik op ‘Get NordLocker’, kies een abonnement en doorloop het betaalproces. Je kunt ook direct op de homepage gaan naar ‘Apps’ en vervolgens klikken op ‘Windows’ of ‘macOS’.
 2. Website van NordLocker waarbij de opties om de apps te downloaden voor macOS en Windows zijn uitgelicht
 3. Doorloop de installatieprocedure. Dit neemt niet veel tijd in beslag.
 4. Maak een account aan als je dit nog niet hebt gedaan. Hiervoor opent er automatisch een tabblad in je browser. Na het invullen van je e-mailadres krijg je een verificatiecode in je mail. Vervolgens dien je een wachtwoord aan te maken, en keer je terug naar de app.
 5. NordLocker knop "Create account" uitgelicht
 6. Maak een hoofdwachtwoord aan voor de bestanden die je met NordLocker opslaat.
 7. Bewaar je herstelsleutel op een veilig plaats, bijvoorbeeld op papier of op een ander apparaat.
 8. NordLocker recovery key met opties

Het is erg belangrijk dat je je herstelsleutel op een veilige plaats bewaart. Als je zowel je hoofdwachtwoord vergeet als je herstelsleutel kwijt bent, zijn de bestanden die je in NordLocker opslaat voor altijd verloren. De beste manier om je herstelsleutel veilig en apart van je master wachtwoord te houden (voor het geval dat ze allebei verloren gaan) is door het fysiek ergens op te schrijven en veilig te bewaren.

Zo installeer je NordLocker op Android en iOS

Volg deze stappen om de NordLocker-app op Android of iOS te installeren:

 1. Open de app store van je systeem (Google Play of Apple App Store).
 2. Zoek naar de ‘NordLocker’-app.
 3. Klik op ‘Installeren’ of een variant daarvan.
 4. NordLocker app in Android App store waarbij "Installeren" is uitgelicht
 5. Open de NordLocker-app zodra deze is geïnstalleerd.
 6. Log in bij je Nord-account. Ook hiervoor ga je naar een browserpagina.
 7. Voer je hoofdwachtwoord in.

Wij hebben de app van NordLocker getest op Android. Ook hier vonden we de app eenvoudig te gebruiken. Het uploaden van bestanden ging redelijk snel en de privécloud was meteen gesynchroniseerd met de desktop-app.

Wij vonden de interface van de Android-app fijner dan de interface van de desktop-app, maar dit hangt af van persoonlijke voorkeur. De desktop-app is erg donker, terwijl de Android-app erg licht is. Wel viel het ons op dat er in de desktop-applicatie veel meer instellingen beschikbaar zijn dan in de Android-app.

De NordLocker-app is zowel op desktop als op Android alleen in het Engels beschikbaar.

Aan de slag met NordLocker

Wanneer je NordLocker voor het eerst opent, krijg je een korte rondleiding door de app. Deze biedt beknopte en nuttige tips over hoe je de NordLocker-app kunt gebruiken en waar dingen zich in de interface bevinden.

NordLocker korte tour eerste stap

Mocht je toch nog moeite met het gebruik hebben, dan kun je een uitgebreide handleiding lezen die uitlegt hoe NordLocker op ieder platform werkt.

Over het algemeen is NordLocker zeer intuïtief in het gebruik. Het werkt vergelijkbaar met de standaard bestandsverkenner van je apparaat. Op Windows maak je bijvoorbeeld een nieuwe map of folder aan door te klikken met de rechtermuisknop, zoals je in de standaard Windows-verkenner doet.

NordLocker nieuwe folder aanmaken

Je versleutelt bestanden door ze vanuit de map op je computer naar de NordLocker-interface te slepen.

Slepen van bestanden van de Windows verkenner naar NordLocker, aangegeven met pijltjes

Je kunt meerdere lockers aanmaken. Als je een nieuwe locker aanmaakt, kun je deze veilig opslaan op je pc of in je privécloud.

NordLocker aanmaken nieuwe locker opties

Je locker delen met andere gebruikers

Voorheen was het mogelijk je locker te delen met andere NordLocker-gebruikers, of zelfs met mensen die geen NordLocker-account hadden (al was dit ingewikkelder). NordLocker laat weten dat het momenteel werkt aan een nieuwe, eenvoudigere manier om bestanden te delen met anderen. Deze functie zal binnenkort beschikbaar zijn, aldus NordLocker.

Wanneer je zelf bestanden die lokaal zijn opgeslagen, probeert te openen zonder NordLocker zelf te openen, krijg je niets te zien. In de map zit namelijk een ‘.locker’-bestand dat alleen kan worden geopend met de NordLocker-app. Dit ‘.locker’-bestand is versleuteld en kan op geen enkele andere manier worden geopend. Eenmaal geopend in de NordLocker-app, kun je de locker wel bekijken. Als je de bestanden met iemand deelt buiten NordLocker om, is de inhoud voor hem of haar dus ook onleesbaar.

Klantenservice: is NordLocker Support nuttig?

Scorebalk die de score "6/10" laat zien

De klantenservice van NordLocker is deels niet toegankelijk voor gratis gebruikers. We hadden liever een systeem gezien zoals bij NordVPN. Toch is de klantenservice volgens ons redelijk; we geven het een 6 van de 10. Dit zijn onze conclusies over de klantenservice van NordLocker:

 • NordLocker’s ticketsysteem zou sneller antwoorden kunnen opleveren. De supportmedewerkers zijn wel behulpzaam.
 • Live chat ondersteuning is alleen beschikbaar voor betalende gebruikers.
 • Het support center van NordLocker is nuttig.
 • Gebruikers kunnen de gidsen en rondleidingen van NordLocker gebruiken om aan de slag te gaan.

NordLocker bereiken

Als je een gratis gebruiker bent of alleen de website bezoekt, krijg je geen live ondersteuning. De ondersteuning aan de hand van de live chat is wel beschikbaar, maar is exclusief voor Premium-gebruikers. Ben je dit niet, dan moet je het ticketsysteem gebruiken. Hierbij is de responstijd vrij lang (ongeveer 12 tot 24 uur als je tijdens kantooruren contact opneemt), maar dit is min of meer de norm.

Wij zouden een vorm van chat-ondersteuning voor gratis gebruikers op prijs stellen; vooral in de fase voorafgaand aan de aankoop. Als je vragen hebt, kun je proberen antwoorden hierop te vinden bij het support center.

NordLocker support center

Het support center van NordLocker is redelijk nuttig. Je kunt antwoorden vinden op veelgestelde vragen, evenals een uitgebreide handleiding voor ieder platform waarop je NordLocker kunt gebruiken. Deze handleidingen zijn vooral nuttig voor nieuwe gebruikers.

Een kortere, meer visuele versie van de handleiding kun je vinden via de ‘NordLocker Intro locker’, die op alle apparaten beschikbaar is. Gebruikers krijgen ook een korte rondleiding wanneer ze de app voor het eerst installeren.

NordLocker: is het de moeite waard?

NordLocker Review Scores

NordLocker is een geheel eigen soort software. Dankzij de clouddienst is het meer dan een eenvoudige versleutelingstool. Toch is het ook geen volledig uitgeruste cloudopslag suite, zoals Google One. Wij raden NordLocker aan als je je bestanden lokaal wilt versleutelen en als je baat hebt bij een privécloud en bestandssynchronisatie.

Al met al raden we NordLocker aan voor degenen die geen volledige cloudopslagdienst nodig hebben. NordLocker bevat alle basiseigenschappen van een cloudopslagdienst: goede ondersteuning, end-to-end AES 256-bit encryptie en veilige cloudopslag. De dienst biedt dit alles in met een naadloze drag-and-drop ervaring.

Download NordLocker
NordLocker review: veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over NordLocker? Misschien vind je het antwoord in een van onze veelgestelde vragen hieronder!

NordLocker is een veilige clouddienst die tegelijkertijd dienstdoet als encryptiesoftware. Je bestanden worden beveiligd en in een privécloud (of lokaal) opgeslagen. NordLocker is ontwikkeld door Nord Security – het bedrijf achter NordVPN en de wachtwoordmanager NordPass.

Ja, NordLocker is zo veilig als een bestandversleutelingsprogramma kan zijn. Het beschikt over AES 256-bit encryptie op alle bestanden die door de software worden beveiligd. De versleuteling wordt lokaal uitgevoerd, zelfs voor bestanden die in je privécloud terechtkomen. NordLocker heeft bovendien extra beveiligingsfuncties zoals automatische uitschakeling na een bepaalde tijd. Lees alles over de veiligheid van NordLocker in onze uitgebreide review.

NordLocker heeft een gratis abonnement, en twee betaalde abonnementen. Bij het gratis abonnement krijg je maximaal 3 GB aan versleutelde opslagruimte. Bij de betaalde abonnementen is dit respectievelijk 500 GB en 2 TB. Een ander verschil tussen het gratis abonnement en de betaalde abonnementen is de klantenservice. Er is bij het gratis abonnement geen live support aanwezig. Lees meer over deze versies in onze uitgebreide NordLocker-review.

Techredacteur
Emi heeft een achtergrond in internationale betrekkingen en veiligheid en is met name geïnteresseerd in overheidscensuur en internetvrijheid. Vraagstukken over online privacy en vrijheden worden door de digitalisering namelijk steeds vaker een politieke kwestie.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen