ExpressVPN vs Surfshark: welke provider komt als beste uit de test?

Logo's van ExpressVPN en Surfshark met daartussen de tekst "VS"
Klik hier voor een beknopte samenvatting
Overzicht: ExpressVPN vs. Surfshark

ExpressVPN en Surfshark zijn twee populaire VPN-aanbieders met verschillende voordelen. ExpressVPN staat vooral bekend als een doorgewinterde aanbieder, Surfshark om zijn goede prijs-/kwaliteitsverhouding. We hebben deze aanbieders daarom vergeleken op onderstaande fronten:

 • Veiligheid: Surfshark
 • Snelheid: Surfshark
 • Privacy: Surfshark
 • Prijs: Surfshark
 • Gebruiksgemak: ExpressVPN
 • Klantenservice: Surfshark

We kennen Surfshark de winst toe, aangezien deze provider een completere service biedt. ExpressVPN is misschien de betere dienst voor beginners, maar Surfshark domineert alle andere categorieën.

Wil je precies weten wat de verschillen zijn tussen deze twee providers? Lees dan hieronder verder.

In onze serie vergelijkingen van populaire VPN-providers zijn we aangekomen bij ExpressVPN en Surfshark. ExpressVPN mag dan een van de populairste VPN’s zijn, Surfshark blijkt toch zeker een sterke tegenstander.

De diensten focussen zich op een ander publiek, maar hebben beide een plekje bemachtigd in de top van de markt. We wilden dan ook eens kijken welke van de twee het allerbeste is. Daarom testen wij de VPN-aanbieders op veiligheid, snelheid, privacy, prijs, gebruiksvriendelijkheid en klantenservice.

Iedere VPN-dienst heeft zijn sterke en zwakke punten. Deze directe vergelijking zal tonen waarin Surfshark en ExpressVPN uitblinken. Zo kun jij de service kiezen die het beste bij jou past.

ExpressVPN vs. Surfshark: de kenmerken op een rij

Hieronder vind je de basic features van ExpressVPN en Surfshark:

SpecificatieExpressVPNSurfshark
Servers3000+ servers in 94 landen3200+ servers in 99 landen
Torrents/P2P ondersteuning
Netflix
Gelijktijdige verbindingen5Geen limiet
BesturingssystemenWindows, Mac, iOS, Android, LinuxWindows, Mac, iOS, Android, Linux
ProtocollenOpenVPN, IKEv2, L2TP/IPSec, LightwayOpenVPN, IKEv2, WireGuard
PrijsVanaf €6,69 per maand Vanaf €2,05 per maand
LogbeleidGeen logsGeen logs
Geld-terug-garantie30 dagen30 dagen
DNS Leak Test
Tor over VPN
Obfuscated servers
Double VPN
Dedicated IP
Kill Switch
Split-tunneling
Adblocker
Diskless servers
Custom DNS optie
Online tracker blocker
Statisch IP-adres Servers
Anonieme zoekmachine
E-mail lek melding
Geautomatiseerde HTTPS redirect
Data compressie optie
Link naar de websiteGa naar ExpressVPNGa naar Surfshark

ExpressVPN vs. Surfshark: wie wint het op veiligheid?

Je VPN-provider moet je beschermen tegen spionerende overheden, hackers, websites en zelfs van je internetprovider. Als de VPN niet in staat is om je internetgedrag te anonimiseren, kun je er net zo goed geen gebruiken. Dus laten we eens kijken hoe ExpressVPN en Surfshark het op dit punt doen.

Connectieprotollen

ExpressVPN ondersteunt de volgende VPN-protocollen:

 • OpenVPN (TCP/UDP). Dit is de beste optie, omdat het de perfecte balans tussen veiligheid en snelheid biedt.
 • IKEv2. Deze optie is het beste voor mobiele gebruikers, omdat je hiermee gemakkelijk switcht van (wifi-)netwerken.
 • L2TP/IPsec. Dit protocol is prima, wanneer de andere niet beschikbaar zijn. Qua snelheid is het vergelijkbaar met OpenVPN en Lightway, maar het is niet zo veilig.
 • Lightway. Dit is ExpressVPN’s zelfontworpen protocol dat ideaal is voor streaming, torrenting en gaming.

Je ziet dat achterhaalde protocollen, zoals PPTP en SSTP niet meer aanwezig zijn. Bovendien heeft ExpressVPN zijn eigen Lightway dat hoge snelheden mogelijk maakt, terwijl het toch obfuscation, TCP-support en privacyboosts mogelijk maakt.

Surfshark heeft eigenlijk dezelfde basis connectieprotocollen. Deze VPN-dienst heeft:

 • OpenVPN.
 • IKEv2.
 • WireGuard. Dit tunnelingprotocol is de beste keuze als je snelheid belangrijk vindt.

Dus ook Surfshark biedt goede beveiliging, waarbij WireGuard de aantrekkelijkste optie is. In onze ogen is dit namelijk de toekomst van VPN-tunneling. Met WireGuard behaal je namelijk hoge snelheden, zonder in te leveren op veiligheid.

Encryptie en aanvullende features

Mail wordt decrypt door sleutelZowel Surfshark als ExpressVPN maken gebruik van 256-bit encryptie, wat de hoogste graad van VPN-versleuteling is. Ook hebben beide providers een kill switch om datalekken te voorkomen, als de VPN-verbinding onverhoopt wegvalt.

Daarnaast hebben beide diensten obfuscated servers. Deze ‘verborgen’ servers maskeren het feit dat je een VPN gebruikt, waardoor het lijkt alsof je gewoon zit te browsen. Hiermee omzeil je gemakkelijker VPN-blokkades van streamingservices en landen die VPN-gebruik verbieden, zoals Rusland.

Een derde veiligheidsaspect waaraan zowel Surfshark als ExpressVPN voldoen, is het ondergaan van onafhankelijke audits. ExpressVPN is geaudit door PricewaterhouseCoopers (PwC), een van de vier grootste auditingbedrijven ter wereld. Surfsharks VPN-servers en browserextensies zijn gecontroleerd door het Duitse Cure53.

Extra beveiliging van Surfshark

Surfshark heeft enkele extra beveiligingsfeatures die ExpressVPN niet aanbiedt. Het gaat hier specifiek om de mogelijkheid tot multi-hop, ook wel ‘Double VPN’ genoemd, en de Nexus update.

 • Multi-hop. Deze feature is in eerste instantie ontwikkeld door NordVPN. Het staat je toe om je internetverkeer via twee VPN-servers te laten gaan. Zo gaat al je data door twee lagen encryptie heen. Dit is natuurlijk erg veilig, maar zorgt wel voor een significante snelheidsverlaging. De meeste gebruikers hebben dit dus niet nodig, als ze niet werken met hele sensitieve en vertrouwelijke informatie.
 • Nexus. Deze update belooft gebruikers meer privacy, beveiliging en snelheid. Je verbindt namelijk met het gehele servernetwerk, in plaats van een individuele VPN-server. Wanneer je switcht van server en IP-adres, raak je dus niet de VPN-verbinding kwijt. Zo blijf je constant beveiligd online.

Conclusie

De verschillen tussen Surfshark en ExpressVPN zijn klein. Beide VPN’s bieden erg goede beveiligingstools. Surfshark heeft er echter meer en ontwikkelde zich de laatste jaren gestaag. ExpressVPN blijft hier achter en biedt voornamelijk de basics. We geven Surfshark dan ook de overhand.

Winnaar veiligheid: Surfshark

Banner met daarop de tekst "Winnaar", "Veiligheid" en het logo van Surfshark


ExpressVPN vs. Surfshark: welke provider wint het op snelheid?

Om de snelheden te vergelijken hebben we speedtests uitgevoerd voor beide aanbieders. Eerst hebben we met onze eigen internetverbinding een speedtest afgenomen om een basis te creëren:

Speedtest NL geen VPN

Vervolgens hebben we voor zowel Surfshark als ExpressVPN Nederlandse en Amerikaanse servers getest. Hieronder de resultaten, met de hoogste snelheden vetgedrukt:

ExpressVPNSurfshark
Downloadsnelheid NL (Mbps)322,38381,40
Uploadsnelheid NL (in Mbps)171,11265,15
Ping NL8 ms4 ms
Downloadsnelheid VS (in Mbps)139,68372,46
Uploadsnelheid VS (in Mbps)26,9719,02
Ping VS114 ms78 ms

Het moet gezegd worden dat beide providers in het dagelijks gebruik zeker snel genoeg zijn. Welke van de twee je dus ook kiest, je zult waarschijnlijk geen last hebben van traagheid. Mocht je echter vaak intensief downloaden of streamen, dan is het verschil in snelheid zeker een reden om te kiezen voor Surfshark. In onze speedtest komt deze provider bovendien als een van de allerbesten naar boven drijven.

Snelste VPN: Surfshark

Banner met daarop de tekst "Winnaar", "Snelheid" en het logo van Surfshark


ExpressVPN vs. Surfshark: hoe gaan deze VPN-providers om met je privacy?

Behalve de veiligheid ten opzichte van derden is ook het interne beleid natuurlijk belangrijk. Als een provider logs bijhoudt kan de VPN-verbinding nog zo veilig zijn, maar je data belandt dan waarschijnlijk toch nog in de handen van anderen. Hoe is dit geregeld bij ExpressVPN en Surfshark?

ExpressVPN

Laten we beginnen met het privacybeleid van ExpressVPN:

 • ExpressVPN is een van de beste ‘no log’-VPN’s.
 • Het bedrijf opereert vanuit de Britse Maagdeneilanden, waar erg strenge privacywetgeving geldt. Bedrijven op de Britse Maagdeneilanden hoeven geen data te bewaren en de overheid is ook geen deel een internationaal data-uitwisselingsalliantie.
 • Er wordt gebruikgemaakt van TrustedServers. Dit betekent dat de OpenVPN- en IKEv2-servers alleen op RAM-geheugen werken, zogenaamde ‘diskless servers‘. Ze slaan dus geen data op, waardoor ExpressVPN geen logs kan bijhouden.
 • De onafhankelijke audit van PwC heeft aangetoond dat het bedrijf zich inderdaad focust op de privacy van zijn gebruikers.
 • Recente ontwikkelingen leiden wel tot zorgen rondom privacy. ExpressVPN is namelijk overgenomen door Kape Technologies, een bedrijf met een twijfelachtig verleden. Daarnaast is ExpressVPN’s CIO betrokken geweest bij de cyberspionagepraktijken van de Verenigde Arabische Emiraten, Project Raven.

Surfshark

Hoe zit het dan met de privacy van Surfshark?

 • Surfshark heeft eveneens een strikt ‘no logs’-beleid.
 • Hoewel velen claimen dat Surfsharks hoofdkantoor is gevestigd op de Britse Maagdeneilanden, staat deze in Nederland. Nederland is deel van de 9 eyes-alliantie, wat betekent dat het land data van zijn burgers deelt met acht andere landen. Gelukkig heeft Surfshark een ‘no log’-beleid, zodat jouw VPN-data niet door de overheid opgevraagd kan worden. Mochten er toch gegevens lekken, dan kan Nederland dit echter delen met andere landen.
 • Surfshark is recent overgegaan op een diskless-only servernetwerk. Net als bij ExpressVPN kúnnen er dus geen gegevens worden bewaard.
 • Surfshark is de eerste VPN die een AV-Test seal of approval heeft behaalt. AV-Test is een vooraanstaand onafhankelijk cybersecurity onderzoeksinstituut uit Duitsland.
 • Surfshark heeft een extra dienst, genaamd Incogni, waarmee je je persoonsgegevens laat verwijderen uit de databases van datahandelaren.

Conclusie

Beide providers houden geen logs bij, gebruiken RAM-only servers en zijn geaudit door onafhankelijke en vooraanstaande cybersecurity bedrijven. Recente gebeurtenissen hebben echter gezorgd voor zorgen over de privacybescherming van ExpressVPN. Daarom vinden wijd at Surfshark de betere keuze is voor je privacy.

Winnaar privacy: Surfshark

Banner met daarop de tekst "Winnaar", "Privacy" en het logo van Surfshark


ExpressVPN of Surfshark: welke provider is beter voor je portemonnee?

Het bekendste kenmerk van Surfshark is de ongekend lage prijs. Van alle premium aanbieders die wij aanraden is dit consistent een van de goedkoopste VPN’s. ExpressVPN staat daarentegen bekend om zijn hoge prijzen. Zie hieronder voor een overzicht van alle abonnementen met de prijs die je ervoor betaalt per maand:

AbonnementExpressVPNSurfshark
1 maand€12,99€12,95
6 maanden€10,02
1 jaar€3,99
1 (+ drie maanden)€6,69
2 jaar + twee maanden€2,05

Let op: prijzen van VPN’s kunnen van tijd tot tijd veranderen. Ook houden sommige VPN-providers een vaste dollarprijs aan en wordt de europrijs afgestemd op basis van de wisselkoers. Hierdoor verandert de europrijs zeer regelmatig. Wij proberen het overzicht up-to-date te houden maar kijk altijd op de site van de VPN-provider zelf voor de meest actuele prijs.

Winnaar prijs: Surfshark

Banner met daarop de tekst "Winnaar", "Prijs" en het logo van Surfshark


ExpressVPN vs. Surfshark: welke applicatie werkt fijner?

Beide providers bieden een makkelijk te gebruiken applicatie. Ze zijn natuurlijk niet identiek. Wat zijn de verschillen en hoe zit het met de installatie en de websites?

De website en app van ExpressVPN en Surfshark

Beide apps zijn duidelijk en minimalistisch vormgegeven, het grootste verschil vind je op de website. Laten we beginnen met de applicatie en website van ExpressVPN:

 • Wanneer je de app opent, zie je direct een grote aan-/uitknop, zodat je minimale tijd kwijt bent om te verbinden. Direct onder deze knop vind je een shortcut naar de serverlijst voor handmatige selectie van een server.
 • De client kiest automatisch de snelste server om mee te verbinden.
 • ExpressVPN geeft binnen de app-settings handige uitleg over de verschillende protocollen en andere opties die je kunt kiezen.
 • De software én de website zijn beschikbaar in het Nederlands.
 • De website is soms moeilijk te navigeren, maar biedt wel veel hulp en uitleg.

Zo zit het met de Surfshark-app en -website:

 • Het startscherm heeft ook een duidelijke aan-/uitknop om direct te verbinden. Ook kun je hier direct kiezen of je wilt verbinden met de snelste server of een server in het dichtstbijzijnde land. In veel gevallen is dit uiteraard hetzelfde, maar als je bijvoorbeeld aan de grens met België woont, kan een Belgische server sneller zijn, terwijl een server in Amsterdam in het dichtstbijzijnde land staat.
 • De instellingen die je kunt aanpassen worden niet uitgebreid uitgelegd door Surfshark.
 • De software is niet beschikbaar in het Nederlands. De Surfshark-website is wel beschikbaar in het Nederlands.
 • De website is erg gemakkelijk te navigeren. De informatie die je er vindt, is echter niet zo uitgebreid als op de site van ExpressVPN.

Voor een directe vergelijking, kun je de screenshots van de software van ExpressVPN en Surfshark hieronder bekijken.

ExpressVPN en Surfshark VPN client software naast elkaar

Installatieproces

De installatie van de beide applicaties wijst zich vanzelf. Je klikt op het gedownloade bestand en volgt de stappen zoals aangegeven. Dit is vergelijkbaar met het installatieproces van veel andere software.

Bovendien hebben beide providers apps voor verschillende besturingssystemen, waaronder Windows, mac, Android en iOS. Ook op smart-tv’s en Android-tv kun je deze apps gebruiken.

Conclusie

We moeten voorop stellen dat beide applicaties fijn werken. Surfshark zou echter wat meer informatie kunnen toevoegen over de verschillende instellingen. Ook is het prettig dat ExpressVPN niet alleen de website, maar ook de app in het Nederlands aanbiedt. Daarom stellen we vast dat ExpressVPN deze ronde wint.

Winnaar gebruiksgemak: ExpressVPN

Banner met daarop de tekst "Winnaar", "Gebruiksgemak" en het logo van ExpressVPN


Klantenservice: hoe lossen deze providers eventuele problemen op?

Natuurlijk zijn er ook problemen die kunnen opduiken waarvoor een kijkje op de website niet genoeg is. De klantenservice is dus een essentieel onderdeel van een goede premium VPN-service. Hoe reageert de klantenservice van ExpressVPN en Surfshark?

 • ExpressVPN en Surfshark hebben allebei klantenservicemedewerkers die bereikbaar zijn via een live chat. Zowel Surfshark als ExpressVPN verbond ons direct met een medewerker.
 • De medewerkers bij Surfshark hebben meer kennis over het product. ExpressVPN’s support team probeerde ons wel te helpen, maar miste vaak de technische kennis.
 • De klantenservice is bij beide providers alleen in het Engels. Wel worden chats in beide gevallen automatisch vertaald. Als je dus in het Nederlands praat, dan krijg je Nederlandse antwoorden. Om misverstanden door vertaalfouten te vermijden, is er ook altijd een optie om het oorspronkelijke Engelse bericht te lezen.
 • Er zijn uitgebreide troubleshooting- en setupguides op beide websites. De FAQ is bij beide providers ietwat beperkt.

Al met al bieden zowel ExpressVPN als Surfshark ongeveer dezelfde klantenservice aan. Surfsharks medewerkers weten echter meer van hun product. Daarom wint deze provider de klantenservice-ronde.

Winnaar klantenservice: Surfshark

Banner met daarop de tekst "Winnaar", "Klantenservice" en het logo van Surfshark


Ons eindoordeel: wanneer kies je ExpressVPN, en wanneer Surfshark?

Zowel Surfshark als ExpressVPN zijn echt goede keuzes, het komt dus aan op jouw individuele voorkeuren. De gebruiksvriendelijke app van ExpressVPN is ideaal voor beginners, maar Surfshark scoort beter op alle andere onderdelen. Vooral als je voor de laagste prijs wilt gaan, kun je beter voor Surfshark kiezen.

Ook als je veel downloadt, streamt of gamet, kun je beter kiezen voor Surfshark. De verbinding is namelijk sneller. Ook wint deze VPN-aanbieder op het gebied van beveiliging en privacy én kan het klantenserviceteam je waarschijnlijk beter helpen in het geval van problemen.

Zie hieronder voor een overzicht per categorie:

 • Veiligheid: Surfshark
 • Snelheid: Surfshark
 • Privacy: Surfshark
 • Prijs: Surfshark
 • Gebruiksgemak: ExpressVPN
 • Klantenservice: Surfshark

Uiteindelijk is Surfshark de overduidelijke winnaar. Wil je een abonnement op een van de twee providers afsluiten? Klik dan hieronder om naar de website van ExpressVPN of Surfshark te gaan.

ExpressVPN
Actie:
3 extra maanden gratis bij een jaarabonnement
Vanaf
€6.91
8.9
 • Erg makkelijk te gebruiken VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 95 landen
Bezoek ExpressVPN
Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2.05 per maand
Vanaf
€2.05
9.0
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

Mocht je ook de andere VPN-vergelijkingen willen zien? Klik dan op een van de onderstaande links:

ExpressVPN vs Surfshark: veelgestelde vragen

Heb je een vraag over ExpressVPN of Surfshark en de verschillen tussen deze twee? Kijk voor een kort en bondig antwoord in onze FAQ.

Ja, op het moment is Surfshark een betere VPN-service dan ExpressVPN. ExpressVPN is misschien beter voor beginners, gezien de simpele (Nederlandstalige) app. Surfshark presteert beter op het gebied van snelheid, beveiliging, privacy en klantenservice. Meer details over deze twee diensten vind je in onze ExpressVPN vs Surfshark vergelijking.

Nee, ExpressVPN biedt een goede service, maar niet de beste. Momenteel is NordVPN toch echt beter. Deze VPN-provider biedt hogere snelheden en betere beveiliging zonder het zorgelijke nieuws over privacy. Een volledige vergelijking tussen deze twee diensten, lees je in ExpressVPN vs NordVPN.

Surfshark is zeker een goede VPN. De prijs-kwaliteitsverhouding is uitstekend en het is een van de snelste VPN’s op de markt, waarmee je gemakkelijk je favoriete series streamt, bestanden downloadt en veilig het internet opgaat. Lees de volledige Surfshark review voor meer details over deze provider.

Techredacteur
Erik is opgeleid als algemeen cultuurwetenschapper, maar vond al snel zijn weg naar de cultuur van technologie en van de online wereld. Daarbij hebben VPN, privacy en netneutraliteit met name zijn interesse. Erik heeft bij verscheidene grote techsites gewerkt in de Benelux. Bij VPNGids.nl houdt hij zich bezig met testen van VPN-diensten en antivirussoftware conform stricte testprotocollen, om zo onze lezers deskundig te kunnen adviseren over gedegen softwareoplossingen in de wereld van cybersecurity.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen