Grooming: alles wat je moet weten om je kind te beschermen

Hand komt uit telefoon en reikt naar meisje die bezig is op haar telefoon
Klik hier voor een samenvatting
Grooming voorkomen: een korte uitleg

Kinderen brengen steeds meer tijd online door. Groomers gebruiken sociale mediasites en andere platforms waar kinderen actief zijn om misbruik van hen te maken. Hieronder lees je hoe je kunt voorkomen dan jouw kind slachtoffer wordt van grooming:

 1. Maak grooming bespreekbaar
 2. Bespreek de gevolgen van het versturen van seksueel getinte foto’s en filmpjes online
 3. Adviseer je kind om geen volgverzoeken van vreemden te accepteren
 4. Zorg dat je kind geen persoonlijke gegevens afgeeft aan onbekenden
 5. Leer je kind ‘nee’ te zeggen
 6. Toon interesse in het online leven van je kind
 7. Werk aan vertrouwensrelatie
 8. Gebruik eventueel digitaal ouderlijk toezicht

Voor meer informatie over het beschermen van je kind tegen groomers en tips wat je moet doen als je kind slachtoffer is, lees je ons volledige artikel hieronder.

Kinderen zijn steeds vaker actief op het internet, al op jonge leeftijd. De digitale wereld brengt gevaren met zich mee. Van cyberpesten tijdens het gamen tot risicovolle internetchallenges. Jonge kinderen zijn zich vaak niet van bewust van deze online bedreigingen. Mensen met slechte intenties kunnen misbruik maken van het vertrouwen van een kind en hen in het ergste geval zelfs overhalen tot een ontmoeting. Dit wordt ook wel grooming genoemd en kan eindigen in seksueel misbruik.

Wat is grooming precies en hoe gaan groomers te werk? Hoe voorkom je dat je kind slachtoffer wordt? Wij geven antwoord op deze en meer vragen en helpen je grooming te herkennen en voorkomen. Ook geven we tips in het geval je kind slachtoffer is geworden van grooming.

Wat is grooming?

Grooming is een vorm van digitaal kinderlokken en vindt online plaats. Een volwassene legt via het internet contact met een kind. Dit kan bijvoorbeeld via een chatsite of sociale media zijn. Het doel van de volwassene is om dat kind te ontmoeten. De volwassene probeert het kind vervolgens aan te zetten tot seksuele handelingen. De slachtoffers van grooming zijn vaak tussen de elf en vijftien jaar oud. Het zijn meestal meisjes die slachtoffer worden van grooming, maar ook jongens die homoseksuele voorkeuren hebben of hier over twijfelen worden vaak slachtoffer.

Hoe gaan groomers te werk?

De komst van het internet heeft het voor Groomers en pedofielen steeds gemakkelijker gemaakt om in contact te komen met een kind. Groomers bekijken vaak de sociale media van kinderen en kiezen bewust de kinderen die kwetsbaar lijken. Ook bekijken ze via sociale media de interesses van het kind. Ze kunnen deze informatie gebruiken om contact te leggen met het kind en net doen alsof ze dezelfde hobby’s hebben.

Groomers maken vaak eerst vriendschappelijk contact via internet en proberen een relatie met de minderjarige op te bouwen. Sommige groomers doen zich voor als leeftijdsgenootjes, zodat ze makkelijker contact kunnen leggen. Wanneer er een vertrouwensband is opgebouwd maken groomers een afspraakje met het kind. Het uiteindelijk doel van groomers is vaak seksueel contact met het kind.

Er zijn ook groomers die alleen online contact hebben met het kind. Ze sturen seksueel getinte berichten en stellen vragen over seksuele ervaringen. Ze gaan vervolgens steeds een stapje verder. De volgende stap is vaak de vraag om naakfoto’s te sturen of om seksuele handelingen te doen voor de webcam. Jouw kind ziet de groomer inmiddels waarschijnlijk als een vriend(in) en zal misschien geen nee durven zeggen.

Als er online beelden zijn van het kind dan kan de groomer dit ook gebruiken als chantagemiddel. De groomer kan dreigen de beelden te laten zien aan bekenden. Ook kan de groomer de beelden gebruiken om geld af te persen. Dit wordt ook wel sextortion genoemd.

Je zou kunnen zeggen dat groomers een soort online loverboys zijn. Het doel van loverboys is echter verschillend. Zij versieren een meisje en geven haar de indruk dat ze verliefd zijn. Vervolgens willen ze vaak geld verdienen aan het kind door het in de prostitutie te laten werken. Het doel van groomers is meestal om zelf in contact te komen met het kind.

Waar vindt grooming plaats?

Groomers zijn actief op platformen en websites waar veel jonge kinderen actief zijn. Grooming vindt bijvoorbeeld plaats op bekende spelletjesplatformen zoals Roblox en Minecraft en chatsites zoals Omegle. Maar ook op sociale media zoals Instagram en TikTok zijn groomers actief.

Deze kanalen hebben chatfuncties en groomers kunnen op deze manieren makkelijk in contact komen met kinderen. Een complimentje op een Instagramfoto of een reactie op een TikTok video is bijvoorbeeld een eenvoudige manier om contact te maken.

Ook bekende YouTubers en Tiktokkers maken zich soms schuldig aan grooming. Jonge kinderen kijken vaak op naar deze online sterren en soms wordt hier door de influencer misbruik van gemaakt. Een invloedrijke YouTuber kan een kind bijvoorbeeld aanzetten om seksueel getinte foto’s te sturen of ontuchtige handelingen te verrichten via de webcam. In Nederland zijn vorige jaar een aantal YouTubers opgepakt voor grooming.

We hebben hierboven een paar voorbeelden besproken van plekken waar grooming plaats kan vinden, maar overal waar kinderen kunnen chatten met volwassenen moet je op je hoede zijn voor grooming.

Hoe kan ik een groomer herkennen?

Een groomer probeert stiekem met een kind af te spreken en zal zichzelf nooit voorstellen als groomer. Maar hoe weet je nou dat je met een digitale kinderlokker te maken hebt? Een groomer doet zich meestal voor als een leeftijdgenoot en gebruikt vaak nepfoto’s. Ook zal een groomer niet snel in beeld willen komen via bijvoorbeeld de webcam.

Hieronder staan een aantal zaken waaraan je een groomer kunt herkennen. Als je kind oud genoeg is kun je deze informatie met je kind delen. Wanneer een groomer contact opneemt met je kind dan gaan hopelijk alle alarmbellen af.

7 aspecten waaraan je een groomer kunt herkennen, met symbolen

 1. Eerste contact: een groomer legt vaak zelf het eerste contact.
 2. Complimentjes: een groomer geeft vaak veel complimentjes en aandacht.
 3. Vertrouwen: een groomer probeert vertrouwen van het kind te winnen. De groomer zal het kind een speciaal gevoel proberen te geven. Dit kan hij of zij doen door het geven van complimentjes of door cadeaus te geven.
 4. Seksueel getinte berichten: een groomer zal na een tijdje over seks beginnen en mogelijk vragen of het slachtoffer naaktfoto’s wilt sturen.
 5. Afspraakje: uiteindelijk kan de groomer voorstellen om af te spreken. Waarschijnlijk op een rustige plek.
 6. Geheim: mogelijk overtuigt een groomer het kind om het contact geheim te houden. Het kind durft hierdoor niets te vertellen en raakt geïsoleerd.
 7. Gebruik van nepfoto: een groomer stuurt mogelijk nepfoto’s om het kind te overtuigen om af te spreken. De groomer stuurt vaak een mooie foto, zodat het kind een beetje verliefd wordt. Is de foto bijna te mooi om waar te zijn? Zoek dan eens via Google Afbeeldingen met ‘Reverse Image Search’ of je dezelfde foto’s tegen komt op andere accounts. Mogelijk heb je te maken met een catfish. Een catfish is iemand die zich online voordoet als iemand anders. Ook het ontwijken van videochats kan wijzen op een catfish.

Hoe weet je of een kind slachtoffer is van grooming?

Het is vaak lastig om online seksueel misbruik te herkennen. Kinderen schamen zich of zijn bang dat ouders boos worden en durven er niet over te praten. Toch zijn er een aantal signalen die erop kunnen wijzen dat jouw kind slachtoffer is van grooming:

 1. Ander gedrag – Je kind wil niet praten en doet geheimzinnig. De slaapkamerdeur is op slot of je kind klikt snel een pagina van een website weg als je langs loopt. Als het gedrag van je kind ineens anders is kan dat een teken zijn dat er iets aan de hand is.
 2. Geheimzinnige afspraken – Je kind doet geheimzinnig over afspraken.
 3. Veel bezig met telefoon en sociale media – Je kind is veel met zijn of haar telefoon en is erg actief op social media.
 4. Nieuwe spullen – Je kind heeft ineens nieuwe kleding, een nieuwe mobiele telefoon of andere spullen. Het is niet duidelijk waar deze spullen ineens vandaan komen.

Dit zijn slechts een paar tekenen die erop kunnen wijzen dat je kind slachtoffer is van grooming. Het blijft moeilijk om grooming te herkennen, vooral in de puberteit. Veel van bovenstaande signalen zijn namelijk ook normaal tijdens de pubertijd. Zorg ervoor dat je de communicatie met je kind open houdt en let op gedragsveranderingen.

De grote sociale media platormen zoals Facebook en Instagram zijn ook steeds actiever in het bestrijden van seksueel misbruik en online pesten. Veel sites bieden de mogelijkheid om ongewenst gedrag te rapporteren en accounts te blokkeren.

Hoe kun je grooming voorkomen?

Je kunt niet alles in de gaten houden wat je kind online doet. Dit kan het lastig maken om grooming te voorkomen. Toch kun je als ouder alert en betrokken zijn en proberen te voorkomen dat je kind slachtoffer wordt van grooming.

8 tips om grooming te voorkomen, met symbolen

 1. Maak grooming bespreekbaar. Leg aan je kinderen uit dat mensen zich online makkelijk voor kunnen doen als iemand anders.
 2. Bespreek de gevolgen van seksueel getinte foto’s en filmpjes online. Raad het sturen van (naakt)foto’s af.
 3. Adviseer je kind om geen volgverzoeken van vreemden te accepteren.
 4. Zorg dat je kind geen persoonlijke gegevens zoals telefoonnummer of adres afgeeft aan iemand die ze niet kennen.
 5. Leer je kind “nee” te zeggen. Benadruk dat je kind nooit iets tegen zijn of haar zin in hoeft te doen.
 6. Toon interesse in het online leven en in de online vrienden van je kind. Zo blijf je op de hoogte wat er online speelt en kun je ingrijpen als je iets verdachts merkt.
 7. Werk aan vertrouwensrelatie. Laat je kind weten dat ze altijd met jou kunnen praten zonder dat ze bang zijn dat je boos wordt. Als je kind ouder wordt zal het minder informatie willen delen. Toch is het is goed om vanaf jonge leeftijd dingen bespreekbaar te maken. Als jouw kind meer deelt, zul je eerder opmerken als er iets gebeurt dat niet oké is.
 8. Gebruik eventeel digitaal ouderlijk toezicht of kijk af en toe over de schouder van je kind mee. Natuurlijk heeft je kind ook recht op privacy en is het belangrijk om een balans te vinden tussen je kind beschermen en het respecteren van de privacy van je kind. Als je als ouder hierin doorslaat kan dit de relatie met je kind negatief beïnvloeden. Je bent dan nog verder van huis.

Is grooming strafbaar?

Grooming is sinds 1 januari 2010 verboden. Grooming is strafbaar als een volwassene een kind benaderd om een afspraak te maken voor seks of cyberseks. Onder cyberseks valt het uploaden van seksueel getinte afbeeldingen en het voeren van seksueel getinte gesprekken.

Grooming wordt gezien als een zwaar vergrijp en er staat een gevangenissstraf van twee jaar op. Het is daarom belangrijk om altijd aangifte te doen.

Wat doen als je kind slachtoffer is geworden van grooming?

Wanneer je kind slachtoffer is geworden van grooming dan gaat er vanalles door je heen. Je bent boos en voelt je machteloos. Misschien voel je je als ouder schuldig dat je het niet eerder hebt gemerkt en het hebt kunnen stoppen. Gelukkig kun je er nu wel voor je kind zijn. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de schade te beperken.

4 dingen die je kunt doen om grooming te voorkomen, met symbolen

 • Laat je kind weten dat het zich niet hoeft te schamen en dat je samen naar een oplossing zoekt. Praat erover en neem eventueel contact op met slachtofferhulp.
 • Probeer te voorkomen dat je kind ingaat op mogelijke eisen van de groomer. Bijvoorbeeld vraag om geld om te voorkomen dat naakfoto’s verspreid worden. De groomer zal door blijven gaan.
 • Verzamel bewijs. Maak screenshots van de gesprekken die je kind heeft gevoerd met de groomer.
 • Doe aangifte. Grooming is strafbaar in Nederland en het is belangrijk om aangifte te doen. Hiermee kun je mogelijk voorkomen dat meer kinderen slachtoffer worden van de groomer.

In het kort: hoe bescherm je je kind tegen grooming?

Met de komst van sociale media en online chatsites liggen gevaren op de loer. Je moet er niet aan denken dat jouw kind slachtoffer wordt van grooming. Toch is het belangrijk om je ogen niet te sluiten voor de gevaren op het internet. Zorg ervoor dat je kind zich ook bewust is van de online bedreigingen. Leg uit dat mensen zich op internet anders voor kunnen doen. Als je kind oud genoeg is kun je uitleggen hoe groomers te werk gaan. Wanneer een groomer contact opneemt met je kind zal je kind alerter zijn en mogelijk herkennen dat het gaat om iemand met verkeerde intenties. Als je kind jonger is kun je eventueel ouderlijk toezicht gebruiken.

Heb jij het vermoeden dat je kind seksueel misbruikt? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de politie. Bekijk ook de website meldknop.nl voor meer informatie.

Grooming: veelgestelde vragen

Wil je meer weten over het beschermen van je kind tegen grooming? Lees dan de veelgestelde vragen hieronder.

Een groomer is een volwassene die een kind online benadert met het doel om af te spreken voor seksuele handelingen. Dit kan zowel fysiek zijn als online (versturen van naaktfoto’s of seksueel getinte berichten).

Grooming is strafbaar. Het is verboden voor volwassenen om online contact te leggen met kinderen en hen te benaderen voor voor (cyber)seks.

Een volwassene legt online contact met een kind en probeert het vertrouwen te winnen. Het uiteindelijke doel is vaak afspreken met het kind en seksueel misbruik plegen.

Onderstaande signalen kunnen erop wijzen dat jouw kind te maken heeft met een groomer:

 1. Leggen van eerste contact
 2. Complimentjes geven
 3. Vertrouwen proberen te winnen
 4. Sturen van seksueel getinte berichten
 5. Aandringen op afspraakje
 6. Overtuigen om contact geheim te houden
 7. Sturen van nepfoto

Met onderstaande tips kun je proberen te voorkomen dat je kind slachtoffer wordt van grooming:

 1. Grooming bespreekbaar maken en uitleg geven.
 2. Het sturen van (naakt)foto’s afraden.
 3. Advies geven om geen volgverzoeken van vreemden te accepteren.
 4. Afraden om persoonlijke gegevens te sturen aan onbekenden.
 5. Kind leren “nee” zeggen.
 6. Aan vertrouwensrelatie met je kind werken.
 7. Digitaal ouderlijk toezicht gebruiken of vaker meekijken over schouder van je kind.
Techredacteur
Ronella houdt zich  bezig met de vraag hoe we onze digitale samenleving zo veilig mogelijk maken. De huidige digitale ontwikkelingen zorgen ervoor dat we steeds voor nieuwe veiligheidsvraagstukken komen te staan. Ronella wil daarom meer bewustwording creëren over cybersecurity en mensen wijzen op de risico’s en valkuilen. Meer over Ronella.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen