Groep mensen kijkt naar electronische apparaten

Groei op de VPN-markt: welke trends nemen VPN-providers waar?

Laatst bijgewerkt: 7 oktober 2019
Leestijd: 18 minuten, 28 seconden

Het gebruik van VPN’s in het dagelijks leven wordt voor veel mensen steeds normaler. Uiteraard is dit een hele positieve ontwikkeling: een VPN beveiligt je verbinding en zorgt ervoor dat je anoniem en vrij kunt internetten. In deze tijd van privacyschandalen is het dan ook niet heel gek dat steeds meer mensen een VPN nemen. Maar hoe zit dat nu precies? Groeit de VPN-markt echt zo snel? Wij spraken met verschillende bekende VPN-aanbieders om dit uit te zoeken.

VPNgids.nl benaderde enkele van ’s werelds grootste VPN-providers. Tezamen hebben deze providers een klantenbestand van vele tientallen miljoenen VPN-gebruikers wereldwijd. Wij vroegen deze providers welke trends zij zien, hoe sterk hun gebruikersaantallen gegroeid zijn de afgelopen jaren en waarom mensen voornamelijk een VPN gebruiken. Daarbij zoomden we waar mogelijk specifiek in op de Nederlandse markt. In de onderstaande tabel kun je, kort samengevat, de reactie per VPN-provider lezen. Onder de tabel hebben we hun reacties verder uitgewerkt en afgezet tegen enkele trends die wij ook zien in de Nederlandse en internationale VPN-markt.

VPN-Provider Woordvoerder Samengevatte reactie
ExpressVPN Harold Li (Vice President) Nederland is een belangrijke groeimarkt voor ExpressVPN, waarschijnlijk deels door de ‘sleepwet’. Er is het afgelopen jaar een toename van 350% waargenomen in het aantal bezoekers op de Nederlandstalige versie van de ExpressVPN website. Databescherming en privacy zijn de voornaamste drijfveren voor mensen om ExpressVPN te gebruiken.
CyberGhost Shay Nahmias (Publisher Relations Manager) Nederland staat in de top 10 wat betreft het aantal CyberGhost gebruikers, met alleen al in 2018 meer dan 100.000 unieke installaties van de desktop-applicatie. CyberGhost zag wereldwijd het totale klantenbestand 2,5 keer zo groot worden in 2018 t.o.v. 2017. Veiligheid en privacy zijn de belangrijkste redenen voor VPN-gebruik, maar ook de unblocking-toepassingen zijn voor veel gebruikers belangrijk.
NordVPN Laura Tyrell (Head of Public Relations) In Nederland is het aantal klanten verdubbeld in 2018 t.o.v. 2017. Wereldwijd is het aantal NordVPN-gebruikers zelfs gegroeid met 300%. NordVPN wordt vooral gebruikt voor veilig internet tijdens het reizen en op openbare wifi-netwerken.
Surfshark Paavo Aalto (Head of Communications) Vanwege de hevige strijd binnen de VPN-markt en de groei van Surfshark doet deze provider liever geen uitspraken over gebruikersaantallen. Wel geeft Surfshark aan dat de meeste gebruikers zich bevinden in de VS, Canada, het VK, Australië en China.
Private Internet Access (PIA) Chris Miller (Senior Vice President of Marketing) PIA heeft aangegeven geen gegevens vrij te willen geven.
VyprVPN Jim Crooks (Client Manager) en Sunday Yokubaitis (CEO) VyprVPN laat ons weten dat er een enorme groei is geweest in het aantal klanten en het aantal afgesloten abonnementen over de laatste jaren. Specifieke cijfers worden niet gegeven. Redenen voor mensen om VyprVPN te gebruiken zijn volgens het bedrijf online privacy, content unblocken en veilig op openbare wifi-netwerken; om deze laatste reden ziet VyprVPN ook een piek in het datagebruik gedurende de zomermaanden, wanneer mensen op vakantie zijn.
Hotspot Shield (AnchorFree) Daniel Charvoz Hotspot Shield geeft niet aan in hoeverre hun klantenbestand is gegroeid of hoeveel bezoekers ze hebben op hun website. Wel geven ze aan (vooral in de Verenigde Staten) aanvragen te krijgen van de autoriteiten om gegevens van gebruikers te overhandigen. Hier kan Hotspot Shield niet aan voldoen omdat het bedrijf deze gegevens simpelweg niet bijhoudt.
IPVanish Clinton Alexander Ook IPvanish heeft, net als PIA, aangegeven geen gegevens te willen vrijgeven.

De consensus onder de ondervraagde VPN-providers is dat mensen zich in toenemende mate bewust worden van hun online privacy en veiligheid. Dit wordt ingegeven door de vele berichten in de media over cybercriminaliteit en privacyschendingen door zowel overheden als bedrijven. Het vergroten van de online privacy en veiligheid is volgens veel providers dan ook de belangrijkste drijfveer om een VPN te gaan gebruiken. Daarnaast gebruiken mensen VPN’s voor de handige unblocking- en entertainmenttoepassingen, zoals het verkrijgen van toegang tot bepaalde streamingdiensten, websites en social media die anders geblokkeerd zouden zijn in het buitenland.

Er zijn hedendaags vele honderden VPN-aanbieders op de markt. Toch lijkt de markt te verschuiven en zijn er een paar aanbieders die in rap tempo marktaandeel winnen ten koste van de concurrentie, in ieder geval in Nederland. Nemen we Google Trends als maatstaf voor de populariteit van een VPN-provider (dat wil zeggen, hoeveel wordt er naar deze VPN gezocht op Google), dan zien we dat vooral NordVPN, ExpressVPN en Surfshark hard groeien in Nederland. Aanbieders als Hotspot Shield, IPVanish en Private Internet Access lijken de afgelopen jaren juist wat aan populariteit te hebben ingeboet. In veel gevallen is dit echter relatief; vrijwel alle ondervraagde VPN-providers geven aan nog altijd een substantiële groei door te maken.

Grafiek 1. Interesse in enkele grote VPN-providers in Nederland volgens Google Trends (jan 2017 – aug 2019)

Interesse in enkele grote VPN providers 2017 - 2019 Google trends Nederland

Zetten we de populariteit in Nederland van deze 5 VPN-providers tegen elkaar af in kwartaal 3 van 2019, dan kom je tot de volgende verdeling:

Grafiek 2. Verdeling van interesse tussen enkele grote VPN-providers in Nederland volgens Google Trends (kwartaal 3 2019)

Top 5 VPN Providers Taartgrafiek Zoekterm Populariteit

ExpressVPN

Namens ExpressVPN werd ons verzoek om informatie beantwoord door Harold Li, de Vice President van ExpressVPN.

Li (vrij vertaald): “Nederland is een belangrijke groeimarkt geweest voor ExpressVPN in recente jaren. We hebben een significante toename in bewustwording en bezorgdheid gezien op het gebied van online privacy en veiligheid, deels door de introductie van de invasieve ‘sleepwet’ en het bijbehorende referendum.

Als een privacygeoriënteerd bedrijf houden we bij ExpressVPN niet bij waar onze gebruikers vandaan komen, maar we kunnen wel enkele trends identificeren die aangeven hoe snel de interesse in VPN’s in Nederland is gegroeid. Onze belangrijke pagina’s over het gebruik van een VPN ontvangen in Nederland nu twee keer zo veel bezoekers vergeleken met een jaar geleden, en in zijn geheel is het aantal bezoekers op de Nederlandstalige versie van onze website toegenomen met meer dan 350%.

Bij ExpressVPN twijfelen we er niet aan dat deze trend zich zal voortzetten omdat cybersecurity- en privacynieuws nog altijd de krantenkoppen domineren – van privacyschandalen bij Facebook tot datalekken bij Marriott – en internetgebruikers in Nederland en daarbuiten zien in toenemende mate in dat zij pro-actief moeten zijn in het beschermen van hun persoonlijke data.”

Grafiek 3. Interesse in ExpressVPN in Nederland volgens Google Trends (jan 2016 – aug 2019)

Expressvpn Google trends Nederland

CyberGhost

CyberGhost is in 2011 begonnen en sindsdien hebben wereldwijd meer dan 30 miljoen mensen CyberGhost gebruikt. Dit zijn zowel gebruikers van de desktop clients als van de mobiele Android en iOS CyberGhost apps. De vijf landen waar de meeste CyberGhost-gebruikers zich bevinden zijn: Duitsland, de Verenigde Staten, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Nederland staat in de top 10 met alleen al in 2018 meer dan 100.000 unieke installaties van de CyberGhost desktop-applicatie.

CyberGhost zag zijn totale klantenbestand 2,5 keer zo groot worden in 2018 en voor 2019 verwacht CyberGhost nog eens vier keer zoveel klanten t.o.v. 2018.

Een woordvoerder van CyberGhost vertelt dat veiligheid en privacy de voornaamste redenen zijn voor mensen om CyberGhost aan te schaffen. Bij CyberGhost kan men dit goed begrijpen, gezien het grote aantal bedrijven en overheidsorganisaties dat online privacy schendt en de online stappen van mensen traceert. Daarnaast ziet CyberGhost ook een stijging in het gebruik van de unblocking-toepassingen van VPN-gebruik, zoals het unblocken van geo-locked content.

CyberGhost stelt dat de VPN-industrie wat reputatieschade heeft opgelopen door de acties van enkele dubieuze VPN-aanbieders die hun “geen logging”-claims niet konden waarmaken of zelfs de apparaten van hun gebruikers inzetten als botnets. Volgens CyberGhost is het nu aan VPN-bedrijven om het vertrouwen van het publiek terug te winnen door transparant te zijn.

Grafiek 4. Interesse in CyberGhost in Nederland volgens Google Trends (jan 2016 – aug 2019)

CyberGhost Google trends Nederland

 

NordVPN

NordVPN is een aanbieder met inmiddels meer dan 8 miljoen gebruikers wereldwijd. Namens NordVPN werden onze vragen beantwoord door Laura Tyrell, Head of Public Relations. Tyrell vertelt dat het bedrijf zich hedendaags gemanifesteerd heeft als één van de betrouwbaarste serviceproviders op het gebied van online privacy en veiligheid.

Tyrell (vrij vertaald): “Over het afgelopen jaar hebben we het aantal klanten uit Nederland meer dan zien verdubbelen. Wereldwijd groeide het aantal NordVPN-gebruikers met bijna 300% in 2018 t.o.v. 2017.”

Het gebruik van Virtual Private Networks is in recente jaren substantieel gegroeid, omdat mensen in toenemende mate streven naar meer veiligheid en digitale privacy. Volgens Tyrell heeft een kwart van alle internetgebruikers in de afgelopen maand een VPN gebruikt. Ze verwijst hierbij naar de Global Web Index. Echter, omdat de wereldbevolking in toenemende mate toegang heeft tot internet, verwacht Tyrell dat de VPN-markt nog flink zal doorgroeien.

Tyrell: “VPN’s zijn niet langer slechts een tool voor geeks en tech-savvy personen, maar steeds meer worden ze ook gebruikt door normale huishoudens die nooit eerder een VPN hebben geprobeerd.

Recente NordVPN-gebruikersonderzoeken tonen aan dat online privacy en veiligheid de belangrijkste redenen zijn voor mensen een VPN te gebruiken. Mensen gebruiken NordVPN hoofdzakelijk om veilig op internet te kunnen tijdens het reizen en voor het veilig browsen op onveilige publieke netwerken. Daarna volgen andere voordelen zoals entertainment en het omzeilen van geografische blokkades op bijvoorbeeld streamingdiensten. 

Voor Noord-Amerikanen en Europeanen in het bijzonder is het beschermen van de anonimiteit een belangrijke drijfveer voor VPN-gebruik.”

NordVPN is trots op haar no-logs audit, waarmee het bedrijf aantoont geen internetgedrag te monitoren of browsegegevens op te slaan. Derhalve kan het bedrijf nooit informatie delen met externe partijen.

Grafiek 5. Interesse in NordVPN in Nederland volgens Google Trends (jan 2016 – aug 2019)

Nordvpn Google trends Nederland

Surfshark

VPNgids.nl sprak met Paavo Aalto, Head of Communications bij Surfshark. Aalto vertelt dat de VPN-service van Surfshark pas in mei 2018 is gelanceerd. Sindsdien ziet het bedrijf de gebruikersaantallen explosief stijgen.

Aalto (vrij vertaald): “Vanwege de extreem competitieve aard van de VPN-markt en onze overweldigende groei, doen we liever geen uitspraken over gebruikersaantallen. Desalniettemin geven we graag wat inzichten in andere cijfers. De meeste Surfshark-gebruikers bevinden zich in Engelstalige markten, voornamelijk de VS, Canada, het VK en Australië. Ook heeft Surfshark een opvallend hoog aantal leden in China, omdat Surfshark een van de weinige VPN-providers is die werkt in China. Surfshark neemt namelijk veel speciale maatregelen om de Great Firewall van China te omzeilen.”

Aalto vertelt dat Nederland in de top 10 staat voor landen met de meeste Surfshark-gebruikers. Dit komt volgens Aalto doordat Nederlanders over het algemeen erg goed Engels spreken (redactie: De Surfshark-software is nu alleen in het Engels beschikbaar). Nederlanders hebben daarbij minder problemen met het gebruik van Engelstalige software vergeleken met sommige mensen met andere nationaliteiten.

“De VPN-markt staat globaal gezien nog in de kinderschoenen. Onze verwachting is dat de VPN-markt de komende jaren een overweldigende groei gaat doormaken. Mensen maken zich steeds meer zorgen over hun online privacy. De vele nieuwsberichten over datalekken, gecombineerd met politieke ontwikkelingen (encryptiewetten in Autralië, het einde van de netneutraliteit in de VS, etc.) zullen voor veel mensen reden zijn om VPN-services te gebruiken.”

Aalto benadrukt ook het belang van transparantie in de VPN-branche. Aalto verwijst hiervoor naar het gegeven dat Surfshark in het eerste jaar reeds ge-audit is door het Duitse onafhankelijke cybersecuritybedrijf Cure53.

Omdat Surfshark een no-logs provider is, kan Surfshark niet zien wat gebruikers online doen als ze verbonden zijn met de service. Door te kijken naar serverloads en populaire Google zoektermen, kan je ontwaren dat mensen VPN gebruiken voor hun privacy en voor het unblocken van geo-restricted content, zoals streams van sportevenementen.

Grafiek 6. Interesse in Surfshark in Nederland volgens Google Trends (jan 2016 – aug 2019)

Surfshark Google trends Nederland

Private Internet Access

Van Private Internet Access (PIA) kregen we van Senior Vice President of Marketing Chris Miller de volgende respons op ons verzoek om informatie:

“Unfortunately, we do not publicly disclose most of the information you are asking for, so I don’t think we are a good match for this. Thank you for your consideration.”

Private Internet Access is een VPN-provider met een goede reputatie en een bewezen no-logs beleid. Het bedrijf mengt zich in de Verenigde Staten geregeld in publieke debatten omtrent privacy. Zo publiceerde het bedrijf in 2017 onderstaande advertentie paginagroot in de New York Times.

Advertentie Private Internet Access in New York Times 2017

Wij respecteren het besluit van Private Internet Access om niet mee te werken aan het huidige onderzoek. Het geeft wel deels de tweedeling in de sector weer. Waar enkele andere VPN-providers juist benadrukken dat transparantie en openheid belangrijk zijn, kiest PIA ervoor zo weinig mogelijk informatie te delen. Private Internet Access heeft in rechtszaken reeds aangetoond niet te loggen en geen informatie te overhandigen aan autoriteiten als daarom gevraagd wordt. Deze bewezen toewijding aan de privacy van gebruikers heeft van PIA een geliefde VPN-provider gemaakt.

Grafiek 7. Interesse in Private Internet Access in Nederland volgens Google Trends (jan 2016 – aug 2019)

Private Internet Access Google trends Nederland

VyprVPN

VyprVPN is een product van Golden Frog. Wij spraken met Jim Crooks, client manager van VyprVPN. Ook Sunday Yokubaitis, de CEO van het bedrijf, deed een duit in het zakje. Crooks laat weten dat er over de afgelopen jaren een gigantische groei in het aantal klanten en abonnementen bij VyprVPN is geweest. Ze verwachten dat dit aantal in de toekomst alleen maar verder zal groeien.

Crooks (vrij vertaald): “Steeds meer landen proberen het internet en de online vrijheid van mensen te censureren. Daarom verwachten wij dat mensen de komende jaren steeds meer naar VPN’s zullen neigen om hun privacy te beschermen.”

Volgens de feedback die VyprVPN van verschillende klanten heeft ontvangen, zijn er een aantal redenen waarom mensen een VPN-verbinding gebruiken. Zo willen ze, naast het beschermen van hun online privacy, ook graag content unblocken en streamen. Dit zou niet alleen te maken hebben met geoblokkades, maar ook met het omzeilen van snelheidsbeperkingen die opgelegd worden door hun provider. Bovendien gaat het algemeen gebruik van de VPN-verbindingen van VyprVPN tijdens de zomermaanden flink omhoog, omdat mensen dan veilig gebruik willen maken van onbeveiligde netwerken.

“In Nederland hebben wij een verandering waargenomen van klanten die toegang willen tot content die achter geoblokkades schuilgaat naar klanten die hun online privacy willen beschermen en hun streamingsnelheden willen verbeteren.”

CEO Yokubaitis vatte dit mooi samen: De verwachtingen van mensen zijn veranderd. Men verwacht nu meer privacy.”

VyprVPN heeft als eerste VPN-provider een publieke audit gedaan. Zo willen ze bewijzen dat zij een betrouwbare aanbieder zijn die absoluut geen logs bijhoudt. Dit in tegenstelling tot andere bekende VPN-providers die in de afgelopen tijd in opspraak raakten. Ze vinden het belangrijk om hun klanten te laten weten dat zij niet liegen over hun no-logs-beleid, vandaar dat zij deze extra stap hebben gezet.

Grafiek 8. Interesse in VyprVPN in Nederland volgens Google Trends (jan 2016 – aug 2019)

vyprvpn Google trends Nederland

Hotspot Shield (AnchorFree)

Hotspot Shield is met meer dan 650 miljoen software-downloads een van de grootste VPN-providers ter wereld. Toen wij moederbedrijf AnchorFree vroegen naar de trends in de VPN-sector, verwezen zij onder meer naar hun recent verschenen transparency rapport dat in januari 2019 uitkwam. Daaruit blijkt dat de autoriteiten in bepaalde landen met regelmaat aankloppen bij VPN-providers met het verzoek om informatie van gebruikers over te dragen.

“AnchorFree wordt regelmatig benaderd door wethandhavingsinstanties. Bijna altijd gaat het hier om verzoeken om een specifieke VPN-gebruiker te identificeren op basis van een IP-adres dat bij AnchorFree hoort. Daarnaast komen er verzoeken om te achterhalen welke informatie AnchorFree van gebruikers bewaart.

Omdat we bij AnchorFree geen informatie verzamelen die ons in staat stelt internetgedrag te traceren tot een individuele gebruiker, kunnen we overheden, handhavingsinstanties en andere externe partijen geen inzichten verschaffen in de websites die onze gebruikers bezoeken als ze onze VPN-service gebruiken. Ook kunnen we geen gebruikers identificeren op basis van een publiek IP-adres waar de autoriteiten eventueel mee aan komen zetten. Tot op de dag van vandaag heeft AnchorFree nog nooit de identiteit of andere persoonlijke informatie van een gebruiker overgedragen aan een overheid, handhavingsinstantie of andere partij.

AnchorFree streeft er niet naar dat haar producten gebruikt worden voor criminele doeleinden. In sommige gevallen heeft AnchorFree wel bepaalde domeinen geblokkeerd op last van de autoriteiten. AnchorFree wil een ‘good corporate world citizen’ zijn, maar daarbij wel de privacy, veiligheid en vrijheid van haar gebruikers waarborgen.”

Tabel A. Aantal inzageverzoeken dat AnchorFree ontving van autoriteiten en andere instanties

Land 2018 2017 2016 Data vrijgegeven
Verenigde Staten 50 71 59 Geen
Frankrijk 1 8 6 Geen
Duitsland 1 3 2 Geen
Rusland 1 Geen
Spanje 1 1 Geen
Zwitserland 1 1 1 Geen
Turkije 1 Geen
Brazilië 1 Geen
Canada 1 3 Geen
Tsjechië 1 Geen
Denemarken 1 Geen
India 2 2 Geen
Verenigd Koninkrijk 2 4 Geen
Oostenrijk 1 Geen
Nederland 1 Geen

Het gaat bij deze inzageverzoeken onder meer om huiszoekingsbevelen, gerechtelijke bevelen en dagvaardingen. Geen enkele keer is AnchorFree meegegaan in een inzageverzoek; er was simpelweg geen informatie om te overhandigen. Enkele andere VPN-providers, zoals HideMyAss, PureVPN en IPVanish, kwamen de afgelopen jaren onder vuur te liggen omdat zij bij dergelijke inzageverzoeken wél data overhandigden. In tegenstelling tot Hotspot Shield/AnchorFree, bleken deze providers dus wel enige vorm van logs bij te houden. Dit is iets wat in de VPN-wereld hedendaags vrij streng bekritiseerd wordt, omdat het een privacy- en veiligheidsrisico vormt voor gebruikers.

Nu is het uiteraard niet de bedoeling dat criminelen vrij spel krijgen doordat zijn hun identiteit kunnen verhullen met een VPN, maar wanneer is iemand een crimineel? De regering Trump vroeg in 2017 de IP-adressen op van meer dan één miljoen mensen die anti-Trump websites hadden bezocht. In bepaalde landen is het verboden je kritisch uit te laten over de regering. Zijn mensen die het toch wagen de machthebbers te bekritiseren dan criminelen? Dit is een complexe discussie, maar wanneer een VPN-provider claimt no-logs bij te houden, moeten gebruikers er in ieder geval vanuit kunnen gaan dat dit ook zo is.

Grafiek 9. Interesse in Hotspot Shield in Nederland volgens Google Trends (jan 2016 – aug 2019)

Hotspot Shield Google trends Nederland

IPVanish

Net als Private Internet Access, gaf IPVanish aan onze vragen niet te kunnen beantwoorden. Motivering ontbrak hierbij. Mogelijk heeft dit te maken met het gegeven dat IPVanish in 2018 in opspraak raakte. De no-log claims van het bedrijf werden onderuit gehaald toen het bedrijf medewerking bleek te hebben verleend aan de Amerikaanse autoriteiten door gegevens van een gebruiker te overhandigen.

Grafiek 10. Interesse in IPVanish in Nederland volgens Google Trends (jan 2016 – aug 2019)

IPVanish Google trends Nederland

Internationale marktomvang van VPN’s

Naast de trends van de VPN-Markt in Nederland zijn er ook enkele trends te zien in de VPN-markt op globaal niveau.  Zo heeft 25% van de internetgebruikers in de Verenigde Staten in 2017 wel eens een VPN gebruikt. Ook laat de marktomvang en groei van de VPN-branche in de Verenigde Staten, Frankrijk, China en Brazilië zien dat VPN’s wereldwijd big-business zijn:

Land Totale Marktomvang VPN 2015 (in Miljoen USD) Totale Marktomvang VPN 2016 (in Miljoen USD) Totale Marktomvang VPN 2017 (in Miljoen USD)
Verenigde Staten 4930.93 5502.56 6171.84
Brazilië 15.49 19.84 25.28
China 587.38 669.15 766.13
Frankrijk 718.56 816.29 932.12

De groei van de VPN-markt is dus een wereldwijd fenomeen en niet iets dat zich alleen in Nederland afspeelt.

VPN-providers in opspraak

Meerdere providers, waaronder CyberGhost, Hotspot Shield, VyprVPN en Surfshark, refereren aan misstanden in de VPN-branche waarbij providers niet eerlijk waren over hun logging-beleid. Maak je gebruik van een VPN-service, dan leid je in principe al je internetverkeer om via de servers van de provider. Dit is een behoorlijk sensitieve aangelegenheid, omdat het een partij moet zijn die je kan vertrouwen met al jouw privacygevoelige data. Aanbieders als IPVanish, HideMyAss en PureVPN claimden geen logs bij te houden van de online activiteiten van gebruikers, maar toen de autoriteiten aanklopten met dataverzoeken bleken er wel degelijk gebruikerslogs te zijn. Deze werden overhandigd en gebruikt als bewijslast bij rechtszaken. Nu zou VPN-gebruik geen vrijbrief moeten zijn voor het ondernemen van criminele activiteiten, maar desalniettemin was het erg zorgelijk dat de desbetreffende VPN-providers het gedrag van hun gebruikers monitoren en opslaan terwijl ze claimen dit niet te doen.

HideMyAss kwam reeds in 2011 al in opspraak tijdens de geruchtmakende rechtszaak tegen Lulzecs, een hacker die het op Sony gemunt had. PureVPN kwam in 2017 in de problemen en in 2018 was IPVanish aan de beurt.

Om het vertrouwen van consumenten te winnen kiezen veel grote providers er hedendaags voor externe audits te laten uitvoeren, waarbij de security en logging policies van een bedrijf worden doorgelicht. Veel VPN-providers houden enige vorm van logs bij, zoals timestamps en bandbreedte-logs (wanneer gebruikers de VPN-verbinding aanzetten en hoeveel data er wordt verbruikt). Ze houden doorgaans niet bij wat een gebruiker precies doet online, maar timestamps en bandbreedte kunnen in sommige gevallen al genoeg zijn een gebruiker te traceren als de autoriteiten komen aankloppen. Echter, op dat moment beroepen veel VPN-providers zich op de jurisdictie van het land waar ze officieel gevestigd zijn. Door zich te vestigen in een privacy-paradijs, zoals Panama of de Britse Maagdeneilanden, kunnen zij de privacywetgeving hanteren die in dat landen geldt. En veelal is deze privacywetgeving erg gunstig voor het legaal afschermen van gebruikersdata; de internationale autoriteiten hebben geen pressiemiddelen om inzage in gebruikersdata op te eisen. Aan de andere kant heb je VPN-providers die zich vestigen in bijvoorbeeld een 5 eyes, 9 eyes of 14 eyes land. Deze providers hebben mogelijk meer problemen wanneer zij inzageverzoeken van de autoriteiten trachten te weigeren, omdat zij zich niet op de wetten van Panama of de Britse Maagdeneilanden kunnen beroepen. Hieronder een lijst met VPN-providers, het land waar zij juridisch gevestigd zijn en of dit land valt onder de 5 eyes, 9 eyes of 14 eyes.

Wat biedt een VPN-provider nou precies voor dienst aan?

Een VPN-aanbieder beschikt doorgaans over een groot netwerk van servers. Dit zijn computers die over datacentra over de hele wereld verspreid staan. Als je als gebruiker een abonnement hebt bij een VPN-aanbieder, mag je gebruikmaken van dit servernetwerk om je internetverbinding om te leiden. Je installeert hiervoor een applicatie van de VPN-aanbieder op je smartphone, tablet of computer. Deze applicatie zorgt ervoor dat alle data die je via internet verstuurt eerst wordt versleuteld middels sterke encryptieprotocollen. Vervolgens wordt deze versleutelde data het internet opgestuurd, richting je internetprovider. Doordat de data is versleuteld, kan de internetprovider jouw internetgedrag niet langer inzien; de data is voor hen onleesbaar geworden, een wirwar van code. Vervolgens wordt je data doorgestuurd naar een van de servers van de VPN-aanbieder. De gewenste server kan je veelal aangeven in de applicatie. Aangekomen bij de VPN-server wordt je data pas weer ontcijferd, en je data is vervolgens klaar om naar de echte bestemming op internet gestuurd te worden. Dit kan bijvoorbeeld een bepaalde website zijn die je opvraagt. Deze website beantwoordt jouw verzoek door data terug te sturen. Deze data loopt ook weer eerst via de VPN-server. Hier wordt de data weer versleuteld voordat het via jouw internetprovider weer bij jou terecht komt. Pas op jouw toestel aangekomen, wordt de data weer ontsleuteld, zodat jij gewoon toegang hebt tot de data.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen