Home - VPN algemeen - VPN: hoe werkt een VPN verbinding

VPN: hoe werkt een VPN verbinding

Hoe werkt een VPN

Hoe werkt een VPN Een VPN-verbinding (wat staat voor Virtual Private Network verbinding), geeft een gebruiker een beveiligde (versleutelde) en anonieme (omgeleide) toegang tot een netwerk en maakt daarmee de internetverbinding veiliger. Net zoals een firewall de gegevens op je computer beschermt, beschermt een VPN je gegevens online.
Een VPN-verbinding werkt op de achtergrond en verandert dus niks in het gebruik van de computer. Al je internetverkeer wordt versleuteld waardoor andere partijen (zoals hackers, overheden, internetproviders, websites en je werkgever) niet meer kunnen zien waar jij mee bezig bent op het internet. Daarnaast wordt het internetverkeer via de VPN-server omgeleid waardoor je locatie wordt verborgen. Een VPN-verbinding kan om verschillende redenen worden gebruikt. Het gebruik van een VPN wordt op publieke wifi-netwerken bijvoorbeeld sterk aangeraden.

Beste VPN’s van 2017

VPN’s zijn enorm populair bij bedrijven, die daarmee gevoelige bedrijfsgegevens beschermen. VPN-netwerken worden daarnaast ook steeds vaker gebruikt door individuele gebruikers (consumenten). VPN’s gebruiken een combinatie van specifieke verbindingen en encryptieprotocollen om virtuele verbindingen te maken en daarmee de internetverbinding te beveiligen; pottenkijkers zijn hierdoor niet langer in staat om toegang te krijgen tot de echte data vanwege de encryptie.

Tevens stelt een VPN je in staat om je fysieke locatie en IP-adres te veranderen. Inderdaad, al woon je in China, dan kun je het met een VPN laten lijken alsof je in Texas woont zodat je langs overheidsfilters op het internet kunt glippen. Je neemt daarbij een IP-adres aan uit een ander land, en geniet daarbij van alle vrijheden op het internet die je in dat andere land ook zou hebben. Een ideale manier om censuur te omzeilen of toegang te krijgen tot bepaalde inhoud van streaming-diensten zoals Netflix.

Hoe maak je gebruik van een VPN?

Om daadwerkelijk verbinding te maken met een VPN netwerk moet je een VPN abonnement hebben. Tegenwoordig zijn er tientallen VPN aanbieders. Om zeker te zijn dat je privacy goed wordt beschermd én je internetverbinding niet traag wordt is het belangrijk een abonnement af te nemen bij een goede VPN provider. Momenteel is ExpressVPN onze eerste keus aanbieder.Beste Premium VPN. Snel, veilig en 30 dagen geld-terug-garantie.
Actie: 3 maanden gratis bij een jaarabonnement. (Klik hier) *Werkt alleen via de links op onze website.

De stappen om als gebruiker een VPN-verbinding op te zetten zijn tegenwoordig erg makkelijk. Als gebruiker maak je eerst verbinding met het openbare internet via een internetprovider, vervolgens start je een VPN-verbinding met een VPN-server via de gratis bijgeleverde software. En dat is alles! De VPN-software op de server start de beveiligde verbinding, verleent jou als gebruiker op afstand toegang tot het eigen VPN-netwerk en klaar! Je internetverbinding is nu versleuteld en geanonimiseerd.

werking van een VPN-verbinding

Waarom gebruiken mensen een VPN:

De redenen waarom je en VPN zou kunnen gebruiken zijn divers.

De meeste mensen gebruiken een VPN om anoniem op het internet te zijn. Je locatie die anderen zien verandert namelijk naar de locatie van de VPN-server waarmee je verbinding maakt. Hierdoor lijkt het alsof je je ergens anders bevindt en ben je moeilijker te traceren óf te volgen.

Versleuteling: Een andere reden waarom veel mensen een VPN gebruiken is vanwege de veiligheid die het biedt. Al je internetverkeer wordt versleuteld waardoor hackers / overheden / bedrijven niet meer kunnen zien wat jij doet. Afluisterpraktijken (zoals de sleepwet) kunnen jou hierdoor niet meer lastig vallen! Het bekendste voorbeeld is het veilig maken van je internetverbinding als je op een publieke WIFI hotspot zit, maar ook thuis verbindingen worden steeds vaker afgeluisterd.

Geoblokkade: Op het internet zijn er een heleboel websites / diensten die alleen maar in een bepaalde regio werken. Denk bijvoorbeeld aan NPO / uitzending gemist of Nederlands voetbal. Als je in Nederland bent, dan kun je deze vaak zonder problemen gratis online kijken, maar als je op vakantie bent dan werken deze diensten vaak niet meer. Door te verbinden met een VPN server in Nederland krijg je deze diensten weer werkend. Ook voor het bekijken van de Amerikaanse Netflix in Nederland wordt een VPN vaak gebruikt of om The Pirate Bay te kunnen bezoeken.

Veilig / anoniem downloaden: downloaders willen vaak niet dat anderen kunnen zien wat ze downloaden. Anoniem downloaden kun je door te downloaden via een VPN verbinding. De een gebruikt het vanwege schaamte, de ander om een downloadboete te ontwijken.

Wat is een goede VPN provider

De keuze voor een VPN provider kan moeilijk zijn. Het aantal providers waaruit je kunt kiezen neemt bijna dagelijks toe. Helaas zit er een heleboel “rommel” tussen de beschikbare providers en is het soms lastig om een goed onderscheid te maken tussen goede providers en slechte VPN providers.

Een goede VPN provider moet voldoen aan verschillende voorwaarden.
Allereerst moet de aanbieder een goed server netwerk hebben. Het server netwerk moet verspreid zijn over verschillende landen, omdat elk land weer zijn eigen voor- en nadelen heeft. Daarnaast moeten de servers zélf snel zijn én hun verbinding met de rest van het internet moet snel zijn.

Daarnaast moet de provider een goede omgang met jouw gegevens garanderen. Er moeten zo min mogelijk logs bijgehouden worden en de beste protocollen (zoals OpenVPN) moeten beschikbaar zijn. Hier zit bij veel providers een groot probleem. Het kan ook lastig zijn voor consumenten om goed na te gaan welke providers het beste met hun privacy omgaan.

Wij hebben een uitgebreide selectie aan VPN providers getest en hebben de 5 beste keuzes op een rij gezet:

Beste VPN’s van 2017

VPN beveiligingsprotocollen

Veel verschillende securityprotocollen zijn ontwikkeld voor VPN’s, elk met verschillende niveaus van beveiliging en functies. De meest voorkomende zijn:

IP-beveiliging (IPSec):

IPSec wordt vaak gebruikt om internetcommunicatie te beveiligen en kent twee versies (modi). Transportmodus versleutelt alleen het datapakket zelf terwijl de Tunneling modus het gehele datapakket versleutelt. Dit protocol kan ook gebruikt worden in combinatie met andere protocollen om gezamenlijk het veiligheidsniveau te verhogen.

Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP) / IPsec:

De L2TP en IPsec-protocollen combineren hun beste individuele eigenschappen om een zeer veilige VPN-verbinding te creëren. Aangezien L2TP niet kan coderen genereert deze de tunnel en wordt het IPSec protocol gebruikt voor de codering.

Secure Sockets Layer (SSL) en Transport Layer Security (TLS):

SSL en TLS worden veel gebruikt in de beveiliging van online retailers en dienstverleners. Deze protocollen werken door middel van een handshake-methode. IBM legt uit: “Een HTTP-SSL-verbinding wordt altijd geïnitieerd door de klant via een URL beginnend met https:// in plaats van http://. Aan het begin van een SSL-sessie, is een SSL-handshake uitgevoerd. Deze handdruk produceert de cryptografische parameters van de sessie.” Deze parameters, meestal digitale certificaten, zijn de middelen waarmee de twee systemen encryptiesleutels uitwisselen, de sessie autoriseren en de beveiligde verbinding creëren.

Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP):

PPTP is een zeer veel gebruikt VPN-protocol en kan op een enorme verscheidenheid aan besturingssystemen worden geïnstalleerd. Net als L2TP, encrypt PPTP zelf geen data, maar legt het een tunnel en kapselt het daarbij het datapakket in. Daarbij wordt een tweede protocol (bv TCP of GRE) gebruikt voor de codering. PPTP is overschaduwd door nieuwere methoden; het protocol blijft sterk, maar is niet meer de veiligste.

Secure Shell (SSH):

SSH legt de VPN-tunnel en zorgt voor de encryptie. De data zelf is niet versleuteld, maar het kanaal wel. SSH-verbindingen worden gemaakt door een SSH-client, die het verkeer doorstuurt van een lokale poort naar een externe server. Alle gegevens tussen de twee kanten van de tunnel stromen door deze gespecificeerde poorten.

Om daadwerkelijk gebruik te maken van de VPN-tunnel, moet de lokale machine een VPN-client (programma) draaien. Open-VPN is een populaire (én gratis) multi-platform applicatie, maar de meeste goede VPN providers leveren hun eigen software mee.

Beste VPN’s van 2017

Duitse versie

6 reacties

  1. Ik heb onlangs een free VPN geïnstalleerd met het doel vertrouwd te raken met deze materie. Als test ben ik naar de site van mijn dagblad gegaan en nu blijkt, dat mijn (IP) adres nog steeds wordt herkend (welkom met mijn E-mailadres terwijl ik VPN gebruik). Ik heb dan toch een ander IP adres en dan is mijn E-mailadres toch ook niet meer bekend?).

    • Hallo,

      Wellicht zijn het in dit geval de cookies waarmee een gebruiker wordt geïdentificeerd. Wat u zou kunnen proberen is de internetgeschiedenis te wissen en verbinding te maken met de VPN. Het is goed mogelijk dat u nu niet meer als zodanig wordt herkend bij de website van het dagblad.

  2. En hoe zit het met OpenVPN?

  3. Wat ik niet duidelijk uitgelegd vind is dit: mijn internetverkeer gaat via het modem van – in dit geval – Ziggo. Hoezo passeer ik dan zoals in het tekeningetje aangegeven mijn provider Ziggo?

    • Het tekeningetje geeft een iets vertekend beeld. Je internetverkeer gaat nog steeds via de kabel van Ziggo in dit geval. Echter, Ziggo ziet slechts een rits versleutelde data voorbij komen, en heeft geen enkel inzicht meer in de sites die je bezoekt, wat je streamt of wat je downloadt. Binnen je ziggo-verbinding wordt door de VPN-software een beveiligde tunnel opgezet die uitkomt bij de VPN-server, en vanuit daar wordt informatie van de rest van het internet voor jou opgevraagd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *