Nieuws:
Home » Algemeen » Hoe werkt een VPN verbinding

Hoe werkt een VPN verbinding

Hoe werkt een VPN

Wat doet een VPN

Een VPN of Virtual Private Networks verbinding, geeft een gebruikers veilige en anonieme toegang tot een netwerk en maakt het internetten op openbare netwerken veiliger. Net als een firewall die uw gegevens op uw computer beschermt, beschermt een VPN de gegevens online. Een VPN verbinding werkt op de achtergrond en verandert dus niks in je gebruik van de computer.

Om deze reden, zijn VPN’s enorm populair bij bedrijven met als doel om gevoelige gegevens te beschermen. VPN netwerken worden ook steeds vaker gebruikt door individuele gebruikers. VPN’s gebruiken een combinatie van specifieke verbindingen en encryptie protocollen om virtuele verbindingen te genereren, zelfs als pottenkijkers er slagen om gegevens af te zijn ze niet in staat om toegang te krijgen tot de echte data vanwege de encryptie. Tevens stelt een VPN je in staat om je fysieke-locatie en ip-adres te verbergen. Inderdaad al woon je in Teheran kun je het laten lijken dat in je Texas woont zodat je langs overheid filters kunt glippen.

Als gebruiker maak je eerst verbinding met het openbare internet via een ISP, vervolgens start je een VPN-verbinding met een VPN-server. En dat is alles! De VPNsoftware op de server start de beveiligde verbinding, verleent de gebruiker op afstand toegang tot het eigen netwerk en-bing, bang, boom je internetverbinding is versleuteld en geanonimiseerd

VPN beveiligingsprotocollen

Veel verschillende security protocollen zijn ontwikkeld voor VPN’s, elk met verschillende niveaus van beveiliging en functies. De meest voorkomende zijn:

IP-beveiliging (IPSec):

IPSec wordt vaak gebruikt om internetcommunicatie te beveiligen  en kent twee modi. Transportmodus versleutelt alleen het datapakket bericht zelf terwijl Tunneling modus gehele datapakket versleutelt. Dit protocol kan ook gebruikt worden in combinatie met andere protocollen om gezamenlijk het veiligheidsniveau te verhogen.

Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP) / IPsec:

De L2TP en IPsec-protocollen combineren hun beste individuele eigenschappen om een zeer veilige VPN-verbinding te creeren. Aangezien L2TP niet kan coderen genereert deze de tunnel en wordt het IPSec protocol gebruikt voor de codering.

Secure Sockets Layer (SSL) en Transport Layer Security (TLS):

SSL en TLS worden veel gebruikt in de beveiliging van online retailers en dienstverleners. Deze protocollen werken door middel van een handshake-methode. IBM legt uit: “Een HTTP-SSL-verbinding wordt altijd geïnitieerd door de klant via een URL beginnend  met https:// in plaats van http://. Aan het begin van een SSL-sessie, is een SSL-handshake uitgevoerd. Deze handdruk produceert de cryptografische parameters van de sessie.” Deze parameters, meestal digitale certificaten, zijn de middelen waarmee de twee systemen encryptie sleutels uitwisselen , de sessie authorizeren en de beveiligde verbinding creeeren.

Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP):

PPTP is een zeer veel gebruikt VPN-protocol en kan op een enorme verscheidenheid aan besturingssystemen worden geïnstalleerd . Net als L2TP, encrypt PPTP zelf geen data, maar legt het een tunnel en kapselt het datapakket in. In plaats daarvan wordt een tweede protocol (bv TCP of GRE) gebruikt voor de codering. PPTP is overschaduwd door nieuwere methoden, het protocol blijft sterken, maar is niet meer de veiligste.

Secure Shell (SSH):

SSH legt de VPN-tunnel en zorgt voor de encryptie . De data zelf is niet versleuteld, maar het kanaal wel. SSH-verbindingen worden gemaakt door een SSH-client, die het verkeer doorstuur van een lokale poort naar een externe server. Alle gegevens tussen de twee kanten van de tunnel stromen door deze gespecificeerde poorten.

Om daadwerkelijk maken van de VPN-tunnel, moet de lokale machine een VPN-client (programma) draaien. Open-VPN is een populaire-en gratis-multi-platform applicatie.

 

Geef een reactie