Home - VPN algemeen - VPN: hoe werkt een VPN verbinding

VPN: hoe werkt een VPN verbinding

Hoe werkt een VPN

Hoe werkt een VPN Een VPN verbinding (wat staat voor Virtual Private Network), geeft een gebruiker een beveiligde (versleutelde) en anonieme (omgeleide) toegang tot een netwerk en maakt daarmee de internetverbinding veiliger. Net zoals een firewall de gegevens op je computer beschermt, beschermt een VPN je gegevens online.
Een VPN verbinding werkt op de achtergrond en verandert dus niks in het gebruik van de computer. Al je internetverkeer wordt versleuteld waardoor andere partijen (zoals hackers, overheden, internetproviders, websites en je werkgever) niet meer kunnen zien waar jij mee bezig bent op het internet. Daarnaast wordt het internetverkeer via de VPN-server omgeleid waardoor je locatie wordt verborgen. Een VPN verbinding kan om verschillende redenen worden gebruikt. Het gebruik van een VPN wordt op publieke wifi-netwerken bijvoorbeeld sterk aangeraden.

Bekijk beste VPN’s

VPN’s zijn enorm populair bij bedrijven, die daarmee gevoelige bedrijfsgegevens beschermen. VPN-netwerken worden daarnaast ook steeds vaker gebruikt door individuele gebruikers (consumenten). VPN’s gebruiken een combinatie van specifieke verbindingen en encryptieprotocollen om virtuele verbindingen te maken en daarmee de internetverbinding te beveiligen; pottenkijkers zijn hierdoor niet langer in staat om toegang te krijgen tot de echte data vanwege de encryptie.

Tevens stelt een VPN je in staat om je fysieke locatie en IP-adres te veranderen. Inderdaad, al woon je in China, dan kun je het met een VPN laten lijken alsof je in Texas woont zodat je langs overheidsfilters op het internet kunt glippen. Je neemt daarbij een IP-adres aan uit een ander land, en geniet daarbij van alle vrijheden op het internet die je in dat andere land ook zou hebben. Een ideale manier om censuur te omzeilen of toegang te krijgen tot bepaalde inhoud van streaming-diensten zoals Netflix.

Hoe maak je gebruik van een VPN verbinding?

Om daadwerkelijk verbinding te maken met een VPN netwerk moet je een VPN abonnement hebben. Tegenwoordig zijn er tientallen VPN aanbieders. Om zeker te zijn dat je privacy goed wordt beschermd én je internetverbinding niet traag wordt is het belangrijk een abonnement af te nemen bij een goede VPN provider. Momenteel is ExpressVPN onze eerste keus aanbieder.Beste Premium VPN. Snel, veilig en 30 dagen geld-terug-garantie.
Actie: 3 maanden gratis bij een jaarabonnement. (Klik hier) *Werkt alleen via de links op onze website.

De stappen om als gebruiker een VPN verbinding op te zetten zijn tegenwoordig erg makkelijk. Als gebruiker maak je eerst verbinding met het openbare internet via een internetprovider, vervolgens start je een VPN verbinding met een VPN-server via de gratis bijgeleverde software. En dat is alles! De VPN-software op de server start de beveiligde verbinding, verleent jou als gebruiker op afstand toegang tot het eigen VPN-netwerk en klaar! Je internetverbinding is nu versleuteld en geanonimiseerd.

werking van een VPN verbinding

Waarom gebruiken mensen een VPN verbinding:

De redenen waarom je een VPN zou kunnen gebruiken zijn divers.

De meeste mensen gebruiken een VPN om anoniem op het internet te zijn. Je locatie die anderen zien verandert namelijk naar de locatie van de VPN-server waarmee je verbinding maakt. Hierdoor lijkt het alsof je je ergens anders bevindt en ben je moeilijker te traceren óf te volgen.

Versleuteling: Een andere reden waarom veel mensen een VPN gebruiken is vanwege de veiligheid die het biedt. Al je internetverkeer wordt versleuteld waardoor hackers / overheden / bedrijven niet meer kunnen zien wat jij doet. Afluisterpraktijken (zoals de sleepwet) kunnen jou hierdoor niet meer lastig vallen! Het bekendste voorbeeld is het veilig maken van je internetverbinding als je op een publieke WIFI hotspot zit, maar ook thuis verbindingen worden steeds vaker afgeluisterd.

Geoblokkade: Op het internet zijn er een heleboel websites / diensten die alleen maar in een bepaalde regio werken. Denk bijvoorbeeld aan NPO / uitzending gemist of Nederlands voetbal. Als je in Nederland bent, dan kun je deze vaak zonder problemen gratis online kijken, maar als je op vakantie bent dan werken deze diensten vaak niet meer. Door te verbinden met een VPN server in Nederland krijg je deze diensten weer werkend. Ook voor het bekijken van de Amerikaanse Netflix in Nederland wordt een VPN vaak gebruikt of om The Pirate Bay te kunnen bezoeken.

Veilig / anoniem downloaden: downloaders willen vaak niet dat anderen kunnen zien wat ze downloaden. Anoniem downloaden kun je door te downloaden via een VPN verbinding. De een gebruikt het vanwege schaamte, de ander om een downloadboete te ontwijken.

Wat is een goede VPN provider

De keuze voor een VPN provider kan moeilijk zijn. Het aantal providers waaruit je kunt kiezen neemt bijna dagelijks toe. Helaas zit er een heleboel “rommel” tussen de beschikbare providers en is het soms lastig om een goed onderscheid te maken tussen goede providers en slechte VPN providers.

Een goede VPN provider moet voldoen aan verschillende voorwaarden.
Allereerst moet de aanbieder een goed server netwerk hebben. Het server netwerk moet verspreid zijn over verschillende landen, omdat elk land weer zijn eigen voor- en nadelen heeft. Daarnaast moeten de servers zélf snel zijn én hun verbinding met de rest van het internet moet snel zijn.

Daarnaast moet de provider een goede omgang met jouw gegevens garanderen. Er moeten zo min mogelijk logs bijgehouden worden en de beste protocollen (zoals OpenVPN) moeten beschikbaar zijn. Hier zit bij veel providers een groot probleem. Het kan ook lastig zijn voor consumenten om goed na te gaan welke providers het beste met hun privacy omgaan.

Wij hebben een uitgebreide selectie aan VPN providers getest en hebben de 5 beste keuzes op een rij gezet:

Bekijk beste VPN’s

VPN beveiligingsprotocollen

Veel verschillende securityprotocollen zijn ontwikkeld voor VPN’s, elk met verschillende niveaus van beveiliging en functies. De meest voorkomende zijn:

IP-beveiliging (IPSec):

IPSec wordt vaak gebruikt om internetcommunicatie te beveiligen en kent twee versies (modi). Transportmodus versleutelt alleen het datapakket zelf terwijl de Tunneling modus het gehele datapakket versleutelt. Dit protocol kan ook gebruikt worden in combinatie met andere protocollen om gezamenlijk het veiligheidsniveau te verhogen.

Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP) / IPsec:

De L2TP en IPsec-protocollen combineren hun beste individuele eigenschappen om een zeer veilige VPN verbinding te creëren. Aangezien L2TP niet kan coderen genereert deze de tunnel en wordt het IPSec protocol gebruikt voor de codering.

Secure Sockets Layer (SSL) en Transport Layer Security (TLS):

SSL en TLS worden veel gebruikt in de beveiliging van online retailers en dienstverleners. Deze protocollen werken door middel van een handshake-methode. IBM legt uit: “Een HTTP-SSL-verbinding wordt altijd geïnitieerd door de klant via een URL beginnend met https:// in plaats van http://. Aan het begin van een SSL-sessie, is een SSL-handshake uitgevoerd. Deze handdruk produceert de cryptografische parameters van de sessie.” Deze parameters, meestal digitale certificaten, zijn de middelen waarmee de twee systemen encryptiesleutels uitwisselen, de sessie autoriseren en de beveiligde verbinding creëren.

Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP):

PPTP is een zeer veel gebruikt VPN-protocol en kan op een enorme verscheidenheid aan besturingssystemen worden geïnstalleerd. Net als L2TP, encrypt PPTP zelf geen data, maar legt het een tunnel en kapselt het daarbij het datapakket in. Daarbij wordt een tweede protocol (bv TCP of GRE) gebruikt voor de codering. PPTP is overschaduwd door nieuwere methoden; het protocol blijft sterk, maar is niet meer de veiligste.

Secure Shell (SSH):

SSH legt de VPN-tunnel en zorgt voor de encryptie. De data zelf is niet versleuteld, maar het kanaal wel. SSH-verbindingen worden gemaakt door een SSH-client, die het verkeer doorstuurt van een lokale poort naar een externe server. Alle gegevens tussen de twee kanten van de tunnel stromen door deze gespecificeerde poorten.

Om daadwerkelijk gebruik te maken van de VPN-tunnel, moet de lokale machine een VPN-client (programma) draaien. Open-VPN is een populaire (én gratis) multi-platform applicatie, maar de meeste goede VPN providers leveren hun eigen software mee.

Bekijk beste VPN’s

Duitse versie

22 reacties

 1. Ik heb onlangs een free VPN geïnstalleerd met het doel vertrouwd te raken met deze materie. Als test ben ik naar de site van mijn dagblad gegaan en nu blijkt, dat mijn (IP) adres nog steeds wordt herkend (welkom met mijn E-mailadres terwijl ik VPN gebruik). Ik heb dan toch een ander IP adres en dan is mijn E-mailadres toch ook niet meer bekend?).

  • Hallo,

   Wellicht zijn het in dit geval de cookies waarmee een gebruiker wordt geïdentificeerd. Wat u zou kunnen proberen is de internetgeschiedenis te wissen en verbinding te maken met de VPN. Het is goed mogelijk dat u nu niet meer als zodanig wordt herkend bij de website van het dagblad.

 2. En hoe zit het met OpenVPN?

 3. Wat ik niet duidelijk uitgelegd vind is dit: mijn internetverkeer gaat via het modem van – in dit geval – Ziggo. Hoezo passeer ik dan zoals in het tekeningetje aangegeven mijn provider Ziggo?

  • Het tekeningetje geeft een iets vertekend beeld. Je internetverkeer gaat nog steeds via de kabel van Ziggo in dit geval. Echter, Ziggo ziet slechts een rits versleutelde data voorbij komen, en heeft geen enkel inzicht meer in de sites die je bezoekt, wat je streamt of wat je downloadt. Binnen je ziggo-verbinding wordt door de VPN-software een beveiligde tunnel opgezet die uitkomt bij de VPN-server, en vanuit daar wordt informatie van de rest van het internet voor jou opgevraagd.

 4. Stel dat je nu een VPN account neemt bij Goose of Express VPN. Is dan al je internetdata versleuteld? Zowel van al je (kabelverbonden) computers en (wifi verbonden) laptops en mobiele telefoons? Die dus allemaal via hetzelfde modem en dezelfde router lopen? Met andere woorden, als ik ga downloaden maakt het dan niet uit via welke PC/laptop dat gebeurt?

  Of moet je voor elke PC, laptop, mobiele telefoon etc. een appart abonnement afsluiten? Ik zie namelijk dat je bijvoorbeeld bij Goose software moet downloaden die naar ik aanneem geïnstalleerd moet worden op je PC/laptop.

  Is het dan niet handiger om bijvoorbeeld een VPN router te kopen en al het verkeer via dat ding te laten lopen?

  • Bij GOOSE VPN heb je slechts één abonnement nodig om al je toestellen te beveiligen. Je mag namelijk met meerdere apparaten tegelijk verbonden zijn op hetzelfde abonnement, dat is geen probleem.

 5. Ik zit in Canada en heb de afgelopen weken gewoon goed via VPN series kunnen kijken van de NPO. Sinds twee dagen is dat ineens veranderd; ik krijg geen verbinding meer met NPO als ik VPN heb ingeschakeld. Hetzelfde geldt voor de NOS. Hoe kan ik zorgen dat ik toch weer kan kijken?

  • Welke VPN-provider gebruik je Merijn? Je zou kunnen proberen om een andere Nederlandse server te kiezen dan je gewend bent, vaak hebben VPN-aanbieders meerdere servers in een land staan namelijk.

   • Nord VPN. Een paar andere servers geprobeerd maar het lukt niet helaas…

    • Kan het misschien zijn dat NPO detecteert dat ik VPN gebruik en me dan alsnog afsluit, of is dat wat paranoia? Kan dat technisch gezien?

     • Dat kan technisch gezien wel, al is het de eerste keer dat wij dit zouden horen over NPO en VPN. Netflix blokkeert bijvoorbeeld wel IP-adressen van VPN servers. In theorie zou het kunnen dat de NPO hier ook mee begonnen is. Wat ook nog kan is dat toevallig een andere VPN gebruiker die op dezelfde server als jij zit, ook verbinding zoekt met een dienst van NPO. Op dat moment registreert de NPO meerdere verbindingsverzoeken vanaf hetzelfde IP-adres (het IP-adres van de VPN-server) en wellicht blokkeert er dan het een en ander.

 6. Ik heb op mijn android toestel een VPN verbinding aangemaakt via mijn Fritzbox. (provider xs4all). Is deze verbinding net zo veilig als bij die betaalde VPN provider?
  Is het mogelijk om met 4g via de VPN verbinding, webtv van xs4all te ontvangen in het buitenland?

  • Weet je iets over de encryptiesleutel voor de VPN-verbinding die tot stand gebracht wordt tussen je androidtoestel en Fritzbox? Kan zo niet zo snel beoordelen hoe veilig deze verbinding precies. Als je webtv van xs4all toegankelijk krijgt door in te loggen op een bepaalde site, zou het in theorie wel mogelijk moeten zijn om middels 4G een VPN-verbinding op te zetten met een Nederlandse VPN-server. Op deze manier zou webtv van xs4all moeten werken.

 7. Het type verbinding is IPSec Xauth PSK.
  Ik heb op mijn android een VPN aangemaakt om via een Webtv app, tv te kunnen kijken via 4g in het buitenland.
  De vraag is dus kan dat via mijn modem, via de app of gaat dit veel data kosten?
  Of moet ik totaal wat anders proberen?

 8. Ik ben me ook eens aan het verdiepen in VPN. Installeer je VPN op elke computer in je netwerk, of is het voldoende om VPN op je router in te stellen (mijn router R7000p schijnt dat te ondersteunen).

 9. Hoe kan het dat Google Maps mijn locatie weet als mijn VPN op locatie VS staat ?

  • Quinten - VPNgids.nl

   Hallo Oga,

   Je locatie op Google Maps wordt niet alleen bepaald op basis van je IP-adres. Sommige browsers en apps vragen ook toestemming om je GPS te gebruiken of gegevens van netwerken en routers in de buurt waarmee je bent verbonden. Ze zien dan aan je IP-adres dat je in de VS zit, maar de GPS en netwerkgegevens laten iets anders zien. Deze zijn dan blijkbaar leidend voor Google Maps. In de instellingen van je browser of specifieke app (in dit geval Google Maps) zou je moeten kunnen aangeven dat je niet toestaat dat ze je locatie bepalen aan de hand van deze gegevens.

 10. Ik heb nu een ExpressVPN account. Kan ik, wanneer ik in Duitsland ben en verbinding maak met VPN (via een NL server), dan met de XS4ALL web-app verbinding maken zodat ik gewoon mijn tv zenders kan ontvangen?

  • Quinten - VPNgids.nl

   Beste Leon,

   Dit zou in principe gewoon mogelijk moeten zijn. Omdat je al een account hebt bij ExpressVPN zou je kunnen testen of je verbinding kan maken met de XS4ALL web-app als je de VPN aanzet op een Nederlandse server (ook wanneer je in Nederland zit). Als dat gewoon werkt zou dat vanuit Duitsland ook moeten werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *