10 tips voor veilig online shoppen in 2022

Schild met een slotje naast een computer waarop een webshop open staat en een winkelwagentje met persoonsgegevens
Klik hier voor een samenvatting van het artikel
10 tips voor veilig online winkelen in 2022: een samenvatting

Hieronder vind je onze top 10 tips voor veilig online winkelen.

 1. Lees reviews over de webwinkel.
 2. Kijk naar het keurmerk van de webshop.
 3. Let op het hangslotje in de URL-balk, dat wijst op een veilige website.
 4. Controleer regelmatig je bankafschriften op onbekende transacties.
 5. Installeer en gebruik een wachtwoordmanager.
 6. Vermijd openbare wifi-netwerken, tenzij je een VPN gebruikt.
 7. Gebruik een veilige betaalmethode.
 8. Let op je privacy.
 9. Vermijd deals die ‘te mooi lijken om waar te zijn‘.
 10. Gebruik een VPN om veilig online te winkelen en om korting te krijgen op je abonnementen!

Lees ons volledige artikel hieronder voor meer tips over hoe je jezelf kunt beschermen tijdens het online winkelen!

Online winkelen is sneller en handiger dan ooit. Helaas is het onvermijdelijk dat waar veel geld in omloop is, er ook mensen zijn die het willen stelen. Daarom hebben wij 10 tips voor veilig online winkelen voor jou op een rijtje gezet. Gewapend met deze kennis kun je jouw computer en smartphone beveiligen, je privacy beschermen en zelfs online geld besparen. Lees hieronder verder voor de beste tips voor veilig online shoppen.

Veilig online shoppen: 10 tips om je gegevens veilig te houden

10 tips om veiliger online te shoppen met icoontjes

Hopelijk ben je al bekend met een aantal van deze online veiligheidstips, zoals het niet klikken op verdachte links of het downloaden van e-mailbijlagen van onbekende bronnen. Er zijn echter nog veel meer belangrijke zaken als het gaat om veilig online shoppen en het veilig bewaren van je gegevens. Hieronder vertellen we je onder andere waarom je een openbaar wifi-netwerk beter kunt vermijden. Ook leggen we uit waarom het aan te raden is om een wachtwoordmanager te installeren.

1. Lees reviews over de webwinkel

Zorg ervoor dat je alleen winkelt bij betrouwbare webwinkels. Gerenommeerde websites zullen er niet op uit zijn om jouw betalingsgegevens te stelen. Deze websites hebben normaal gesproken ook strenge beveiligingsprotocollen. Als je op zoek bent naar een nichedeal en een website vindt via Google of een andere zoekmachine, moet je nog steeds op je hoede zijn. Het is aan te raden om dan eerst te controleren of de webshop betrouwbaar is.

Dit kun je doen door op internet te zoeken naar referenties en reviews van andere consumenten. Kieskeurig.nl of Vergelijk.nl zijn handige bronnen om onbekende websites of bedrijven door te lichten. Ook via Trustpilot kun je controleren of een website veilig is om van te kopen.

2. Kijk naar het keurmerk van de webshop

Veel webshops zijn aangesloten bij een keurmerk. Een Europees erkend webwinkel-keurmerk garandeert dat je bij een betrouwbare webshop winkelt. Een aantal bekende keurmerken zijn:

 • Thuiswinkel Waarborg
 • Webshop Keurmerk
 • ANVR (bij reisondernemingen)

Let op! Controleer ook of de webwinkel echt lid is van het keurmerk. Malafide webwinkels kunnen een logo van het keurmerk op hun website zetten zonder dat ze lid zijn. Op de website van het keurmerk kun je checken of de webshop echt is aangesloten.

3. Zorg ervoor dat er een hangslotje in de URL-balk staat

Het is erg belangrijk dat de website waar je shopt een geldig beveiligingscertificaat heeft. Als de URL van de website van de webwinkel begint met HTTPS in plaats van HTTP en een hangslotje naast de naam heeft, betekent dit dat het beveiligingscertificaat geldig is.

URL-balk in een browser met daarin het slotje en HTTPS uitgelicht

Vul nooit je betalingsgegevens in op een website die geen geldig SSL (Secure Sockets Layer)-certificaat heeft. Deze beveiligingsmaatregel is standaard voor alle betrouwbare websites. Zoekmachines zullen een website meestal als onbeveiligd markeren als het certificaat ontbreekt of verlopen is.

4. Controleer je bankafschriften

Iedereen is anders als het gaat om het controleren van zijn uitgaven. Sommige mensen controleren hun bankieren-app elke ochtend, terwijl anderen misschien maar een paar keer per week inloggen. Als je jouw bankafschriften vaker controleert, zul je inconsistenties veel sneller opmerken.

Herken je een transactie niet? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je bank. Gebruik voor alle zekerheid het telefoonnummer dat op de achterkant van je betaal- of kredietkaart vermeld staat.

5. Gebruik een wachtwoordmanager

Laptop met wachtwoordscherm eropHet gebruik van een wachtwoordmanager kan je helpen je wachtwoorden te onthouden en tegelijkertijd te beschermen. Wat doet een wachtwoordmanager? Een wachtwoordmanager beheert en bewaart letterlijk al jouw wachtwoorden. Het kan je ook helpen om in de toekomst nieuwe, zeer veilige wachtwoorden te maken.

Met een wachtwoordmanager hoef je niet langer al jouw verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden te onthouden (we hopen dat je niet voor alles dezelfde wachtwoorden gebruikt!). Dit betekent dat je geen Post-Its of Word-documenten meer hebt rondslingeren met al jouw gevoelige gegevens. Sommige wachtwoordmanagers kunnen jouw inloggegevens zelfs automatisch invoeren. Als je ooit het slachtoffer wordt van keyloggersoftware kan een wachtwoordmanager je leven redden. Keyloggersoftware is kwaadaardige software die jouw toetsenbordinvoer registreert. We hebben de beste wachtwoordmanagers voor je op een rijtje gezet.

6. Doe geen online aankopen op openbare wifi-netwerken

Het is niet aan te raden om online te winkelen op een openbaar wifi-netwerk. Ten eerste loop je het risico dat iemand over jouw schouder meekijkt terwijl je jouw kaartgegevens invoert. Iemand kan echter ook jouw kaartgegevens stelen zonder zelfs maar een voet binnen de deur te zetten. Hackers kunnen onbeveiligde netwerken in de buurt hacken en gegevens stelen, waaronder jouw betalingsgegevens.

En daar ligt het probleem met openbare wifi-netwerken. Het is geen beveiligde internetverbinding. Ze zijn behoorlijk gevaarlijk, vooral wanneer ze geen wachtwoordbeveiliging of andere vormen van authenticatie of beveiliging hebben. Je kunt onder andere het slachtoffer worden van identiteitsfraude, packet sniffing, en man-in-the-middle aanvallen. Je kunt meer lezen over deze gevaren in ons uitgebreide artikel over de gevaren van openbare wifi.

7. Gebruik een veilige betaalmethode

Smartphone met een vingerafdruk icoonSteeds meer mensen betalen contactloos. Naast het betalen met een pinpas wordt ook het betalen met je smartphone steeds populairder. De verwachting is dat de betaalpas in de toekomst steeds minder gebruikt zal worden. De meeste mensen hebben hun smartphone tegenwoordig de hele dag in de buurt. Met Apple Pay, Samsung Pay of Google Pay geïnstalleerd, kun je het risico dat je betaalgegevens worden gestolen grotendeels beperken.

Wanneer je betaalt via Paypal heb je vaak aankoopbescherming. Dit houdt in dat je je geld terugkrijgt als je bestelling niet aankomt. Een creditcard is ook een veilig betaalmiddel voor online shoppen. Veel creditcards zijn beschermd met de aflevergarantie. Als je bestelling niet aankomt of is beschadigd, dan wordt de betaling teruggedraaid. Je hoeft dan niets te betalen.

Wees wel altijd voorzichtig met waar je je creditcardgegevens invult. Creditcardfraude komt helaas nog steeds vaak voor.

Wanneer je betaalt via iDeal is het niet mogelijk om je geld terug te krijgen als een product niet wordt geleverd. Je kunt het geld alleen terugkrijgen als de winkel het geld handmatig naar jou overmaakt.

8. Let op je privacy

Webwinkels hebben bepaalde gegevens zoals adres en naam nodig om een product te leveren. Andere persoonlijke gegevens, zoals jouw geboortedatum, hebben webwinkels niet nodig. Wees dan ook voorzichtig wanneer je veel persoonlijke gegevens moet invullen om een bestelling te plaatsen. Controleer het privacybeleid van de webwinkel. In dit beleid moet de verkoper inzichtelijk moet maken wat er precies met jouw gegevens gebeurt. Ook als je verplicht bent om bepaalde gegevens af te staan heb je recht op duidelijke informatie. Wanneer jij je niet goed kunt vinden in de privacyverklaring moet je je misschien afvragen of het wel verstandig is om je online aankoop door te zetten.

9. Trap niet in ’te mooi om waar te zijn-aanbiedingen’

Er zijn veel deals te vinden online, maar als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is het dit meestal ook. Als je een hele scherpe prijs ziet, dan kan het een vervalsing zijn. Het kan ook zijn dat je jouw geld overmaakt en het artikel nooit op je deurmat ziet belanden!

10. Gebruik een VPN om veilig online te winkelen

Donkere laptop met daarop een VPN-schildVeel van de bovenstaande risico’s kunnen worden beperkt door een VPN (Virtual Private Network) te gebruiken. Wanneer je verbinding maakt met een VPN-server, wordt jouw IP-adres geanonimiseerd. Als je jouw IP-adres niet verbergt, kunnen mensen online mogelijk je locatie en zelfs jouw surfactiviteiten zien.

Naast het veranderen van je IP-adres leidt een VPN ook jouw internetverkeer om via een beveiligde server. Deze servers versleutelt je gegevens en beschermt ze tegen nieuwsgierige ogen.

Dit is waarom een VPN de beste manier is om je gegevens veilig te houden tijdens het online winkelen. We hebben het beste tot het laatst bewaard, omdat het gebruik van een VPN een aantal van de hierboven beschreven risico’s tenietdoet of op zijn minst minimaliseert. Als je bijvoorbeeld een VPN gebruikt op openbare wifi, ben je veel veiliger dan wanneer je inlogt zonder een VPN. Het netwerk zelf is niet veiliger, maar omdat al jouw gegevens zijn versleuteld, ben je beter beschermd tegen hackers.

Hoe een VPN installeren en de veiligheid van online winkelen verbeteren

Door een VPN te gebruiken om veilig online te winkelen, kun je anoniemer en veiliger online deals scoren. Je zult echter selectief moeten zijn bij het kiezen van een VPN-server. Als gevolg van regionale websitebeperkingen en software die jouw locatie detecteert, zul je waarschijnlijk willen kiezen voor een VPN-server in je eigen land. De enige uitzondering is wanneer je regionale kortingen probeert te scoren in een ander land. Daar komen we zo op.

Laten we eerst eens kijken hoe je veilig online kunt winkelen met een VPN.

VPN Algemeen Installeren Stappenplan Desktop

Veilig online winkelen met een VPN: stap-voor-stap handleiding

 1. Kies een betrouwbare VPN en sluit een abonnement af. NordVPN is wat ons betreft een goede VPN voor online winkelen vanwege het uitgebreide servernetwerk.
 2. Download de VPN-client en installeer de software. NordVPN heeft ook een gebruiksvriendelijke app, net als veel van de beste VPN’s.
 3. Start nu de VPN-software en log in op je account.
 4. Maak verbinding met een VPN-server naar keuze. Denk eraan, voor regelmatig online winkelen op je eigen terrein, moet je een VPN-server in je eigen land kiezen. Als je dat niet doet, kan het zijn dat sommige van je gebruikelijke websites niet toegankelijk zijn.
 5. Nu je verbinding hebt gemaakt met een VPN, zul je genieten van veel meer online veiligheid tijdens het winkelen!
Bekijk de speciale deal van NordVPN

Hoe geld besparen op abonnementen met een VPN

Je kunt zelfs goedkoper online shoppen met een VPN. Ook kun je mogelijk besparen op diverse zaken zoals vliegtickets en hotelreserveringen. Bekijk ons artikel over hoe je geld kunt besparen bij het boeken van een vakantie.

Tot slot

Nu de hele wereld online beweegt, is de veiligheid van online winkelen belangrijker dan ooit tevoren. Gelukkig kun je de meeste oplichting en gevaarlijke situaties vermijden door een beetje gezond verstand te gebruiken en je verbinding te beveiligen met een VPN. Met een VPN-verbinding wordt jouw IP-adres, en dus je locatie, verborgen. Daarnaast ben je met een VPN ook veiliger op openbare wifi-netwerken. Wees voorzichtig met waar je jouw kaartgegevens invoert en overweeg het gebruik van een creditcard of mobiele telefoon om af te rekenen.

10 tips voor veilig online winkelen in 2022: veelgestelde vragen

Bekijk hieronder onze meest gestelde vragen over veilig online winkelen.

Hier volgt een beknopte versie van onze top 10 tips voor veilig online winkelen. Voor de volledige lijst en meer informatie, zie ons volledige artikel.

 1. Lees reviews over de webwinkel.
 2. Kijk naar het keurmerk van de webshop.
 3. Zorg ervoor dat er een hangslotje (beveiligingscertificaat) in de URL-balk staat.
 4. Maak er een gewoonte van je bankafschriften te controleren.
 5. Gebruik een wachtwoordmanager.
 6. Doe geen online aankopen op openbare wifi-netwerken.
 7. Gebruik een veilige betaalmethode.
 8. Let op je privacy.
 9. Als een deal te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo!
 10. Gebruik een VPN om veilig online te winkelen.

Als je een VPN gebruikt om online te winkelen, kun je het risico verminderen dat je het slachtoffer wordt van identiteitsfraude en andere vormen van oplichting. Een VPN versleutelt je gegevens en anonimiseert je IP-adres en dus je locatie. Hierdoor ben je beter beschermd tegen kwaadwillende onbekenden online. Zolang je verbinding maakt met een VPN-server in je eigen land, zal je het verschil in je dagelijkse surfgedrag niet eens merken. Bovendien kun je met een VPN zelfs geld besparen op abonnementen en andere online aankopen!

Ja, het gebruik van een VPN voor online shoppen is veilig. Je loopt minder risico wanneer je online betalingen doet. Je bent veiliger met een VPN omdat jouw internetverkeer versleuteld is. Dit betekent dat het moeilijker is voor andere mensen om de informatie die je online invoert te onderscheppen en te lezen.

Techredacteur
Ronella houdt zich  bezig met de vraag hoe we onze digitale samenleving zo veilig mogelijk maken. De huidige digitale ontwikkelingen zorgen ervoor dat we steeds voor nieuwe veiligheidsvraagstukken komen te staan. Ronella wil daarom meer bewustwording creëren over cybersecurity en mensen wijzen op de risico’s en valkuilen. Meer over Ronella.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen