Minecraft modpacks in Play Store blijken ‘extreem opdringerige’ adware

Meisje speelt het spelletje Minecraft op haar tablet

In de Google Play Store stonden geruime tijd twintig malafide Minecraft modpacks. Spelers die deze applicaties op hun smartphone of tablet installeerden, werden op ‘extreem opdringerige’ wijze overspoeld met advertenties. Google heeft de meeste modpacks inmiddels verwijderd, maar vijf ervan zijn nog altijd voor iedereen beschikbaar.

Dat melden de onderzoekers van Kaspersky.

Minecraft is zeer populair onder gamers

Minecraft is een razendpopulaire game dat op alle platformen is te spelen. Het draait erom om een zo indrukwekkend mogelijke wereld te creëren uit driedimensionale pixels, ook wel voxels genoemd. In Survival Mode word je op de proef gesteld om zo lang mogelijk te overleven tegen creepers, , ravagers, pillagers en andere slechteriken. Van een eenvoudig huis tot een omvangrijke vesting, van harnassen en zwaarden tot vishengels en mijnwagens: in Minecraft kun je alles maken.

Mojang Studios lanceerde Minecraft in 2009. Het bedrijf werd in september 2014 overgenomen door techgigant Microsoft voor 2,5 miljard dollar. Sindsdien is de populariteit van het spel alleen maar verder toegenomen. Tot op heden is het spel meer dan 200 miljoen keer over de toonbank gegaan.

Minecraft apps in Play Store blijken ‘extreem opdringerige’ adware

De simplistische gameplay die eindeloos veel plezier met zich meebrengt is niet de enige reden waarom Minecraft zo geliefd is onder gamers. Het spel is gemaakt met de programmeertaal Java. Hierdoor was het voor ontwikkelaars eenvoudig om applicaties te ontwikkelen die compatibel zijn met de game: deze toepassingen worden ook wel modification packs of modpacks genoemd. Naar verluidt zijn er daarvan ruim 15.000 in omloop waar gamers uit kunnen kiezen.

Hoewel de meeste modpacks geen enkel probleem opleveren, moet je voor sommige daarentegen uitkijken. Kaspersky ontdekte sinds juli van dit jaar meer dan twintig apps in de Google Play Store die claimden authentieke modpacks voor Minecraft te zijn. In werkelijkheid waren het malafide en ronduit kwaadaardige applicaties die op ‘extreem opdringerige’ wijze gebruikers overladen met advertenties. Deze vorm van malware noemen we ook wel adware.

Van de twintig malafide apps heeft Google er inmiddels vijftien verwijderd uit de Play Store. Zone Modding Minecraft, Textures for Minecraft ACPE, Seeded for Minecraft ACPE, Mods for Minecraft ACPE en Darcy Minecraft Mod zijn nog altijd beschikbaar. Volgens Kaspersky zijn deze net zo gevaarlijk als de modpacks die Google reeds heeft verwijderd. Een enkeling daarvan is zelfs meer dan één miljoen keer gedownload.

‘Smartphone niet meer normaal te gebruiken na installatie Minecraft app’

De reden waarom Kaspersky aan de bel trekt, is dat deze apps lastig te herkennen zijn als adware. Zo zijn de reviews onbetrouwbaar: criminelen geven de apps vijf sterren en schrijven hoe blij ze zijn met de app. Slachtoffers daarentegen zijn daarentegen vreselijk boos op de ontwikkelaar en kennen maar één ster toe.

Eenmaal geïnstalleerd blijkt al snel dat de app niet doet wat ze belooft. Als je hem opstart, doet hij niks. Zodra je hem afsluit verdwijnt het app-icoontje van je scherm. Wat gebruikers niet weten is dat de app nog wel degelijk actief is op hun smartphone. Dat is te merken doordat ze voortdurend worden ‘getrakteerd’ op advertenties. Eén van de apps toonde om de twee minuten een venster waar een product werd aangeprezen, zoals een webbrowser, Facebook, YouTube of Google Play Store. De constante stroom aan advertenties maakt het volgens Kaspersky nagenoeg onmogelijk om je smartphone nog op een normale wijze te gebruiken.

Zo verwijder je ‘onzichtbare’ apps van je smartphone of tablet

Moet je je mobiele telefoon nu naar de milieustraat brengen? Gelukkig niet. Het enige dat je hoeft te doen om het probleem te verhelpen, is door de app te verwijderen. Maar hoe doe je dat als het app-icoontje niet langer zichtbaar is? Daar bestaat gelukkig een oplossing voor. Daarvoor ga je naar Instellingen > Apps en notificaties > Toon alle applicaties. Selecteer de malafide app in het overzicht en tik op Verwijderen. Volgens Kaspersky wordt de app op deze manier volledig van je toestel gewist en probeert hij zich, in tegenstelling tot sommige andere apps, niet op eigen kracht te herstellen.

Mocht dit niet lukken, dan kun je ook een antivirusprogramma op je smartphone installeren. Deze zijn in staat om kwaadaardige applicaties te identificeren en verwijderen. Sommige telefoons zijn standaard uitgerust met software van de fabrikant om malware te detecteren. Het is verstandig om zo snel mogelijk actie te ondernemen: als je het te lang voor je uit schuift, is de kans groot dat je het vergeet.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen