Rusland blokkeert SoundCloud wegens verspreiden ‘nepnieuws’

Het logo van SoundCloud op een smartphone die op een laptop ligt

SoundCloud is niet langer te beluisteren in Rusland. Het Kremlin heeft opdracht gegeven om het muziek- en audioplatform uit de lucht te halen. De reden: volgens de Russische overheid verspreidt de site nepnieuws en desinformatie over de oorlog in Oekraïne.

Dat meldt persbureau Reuters, die het Russische nieuwsagentschap Interfax citeert.

Censuur in Rusland

Rusland haalt alles uit de kast om de volledige controle over de berichtgeving over de oorlog in Oekraïne te beheersen. Op Russische staatsmedia is alleen het verhaal van het Kremlin te horen, over de successen van het Russische leger op het front. Zo trekken soldaten zich niet terug omdat ze overweldigd worden door het Oekraïense leger met Westerse tanks en wapens, maar om zich te ‘hergroeperen’ en nieuwe posities in te nemen die beter te verdedigen zijn.

Het moge duidelijk zijn: president Poetin doet er alles aan om het narratief over de oorlog naar zijn hand te zeggen. Iedereen die een ander geluid laat horen of een afwijkende mening heeft over de situatie in het buurland, maakt zich schuldig aan het verspreiden van nepnieuws. En daar staan hoge straffen op: critici en demonstranten riskeren een gevangenisstraf die kan oplopen tot vijftien jaar. De censuur in Rusland in van een ongekend formaat.

SoundCloud offline in Rusland vanwege ‘nepnieuws’

Om toch een tegengeluid over de oorlog in Oekraïne te vertellen, gebruikten nieuwstmakers gebruik van SoundCloud. Het audioplatform wordt voornamelijk door muzikanten en podcastmakers gebruikt om hun nummers en podcasts te delen met de rest van de wereld. De laatste tijd wordt het platform gebruikt om verhalen over de situatie in Oekraïne te vertellen.

En dat is tegen het zere been van het Kremlin. Daarom heeft de regering aan Roskomnadzor, de Russische telecomwaakhond, de opdracht gegeven om SoundCloud offline te halen. Volgens de officiële lezing van het Russisch Openbaar Ministerie is de toegang tot de dienst geblokkeerd, omdat er nepnieuws en desinformatie over de ‘speciale operatie’ in Oekraïne wordt verspreid. Dit gaat onder meer over “aanvallen op burgers, de civiele infrastructuur en talrijke burgerslachtoffers door het toedoen van Russische soldaten”.

“Roskomnadzor heeft de toegang tot de dienst SoundCloud beperkt in verband met het plaatsen van materiaal dat valse informatie bevat over de aard van de speciale militaire operatie op het grondgebied van Oekraïne”, zo zegt het Russische persbureau Interfax, aldus Reuters.

VPN-diensten mogelijk binnenkort verboden in Rusland

SoundCloud is niet de eerste dienst die op zwart gaat in Rusland. Vlak na de Russische invasie in Oekraïne blokkeerde Rusland onder meer Facebook, Instagram en Google News. En mogelijk houdt het daar niet bij op. Ruslandkenner Hubert Smeets zei afgelopen zomer in een interview met BNR dat VPN-diensten mogelijk ‘binnen enkele maanden’ verboden zijn in Rusland.

Rusland houdt sinds 2012 een lijst bij met websites die Russische burgers niet mogen bezoeken. Op deze lijst staan diverse VPN-aanbieders, waaronder NordVPNSurfsharkPrivate Internet Access (PIA) en ExpressVPN. “De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, zei daar eerder over dat niet te willen verbieden omdat hij zelf ook gebruik maakt van een VPN. Het zou goed denkbaar zijn dat dit binnen nu en een paar maanden gaat gebeuren. Dan ben je wel behoorlijk geïsoleerd als kritische Rus”, zo legde Smeets uit.

In juni 2021 legde Roskomnadzor een verbod op aan Opera VPN en VyprVPN, omdat deze aanbieders als ‘bedreiging’ waren geclassificeerd. Ze boden namelijk toegang tot websites met zogeheten ‘verboden content’. Ben je op vakantie in Rusland en wil je toch bij al je favoriete websites en sociale media kunnen? Er zijn verschillende VPN’s om de Russische censuur te omzeilen.

Mocht je daarmee geen succes hebben, dan kun je de Tor webbrowser installeren. Deze browser stelt je in staat om zonder een VPN-verbinding anoniem op het internet te surfen. Tot slot kun je kijken of je een gratis VPN kunt installeren om je locatie en internetactiviteiten te verbergen.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen