Russische toezichthouder verbiedt OperaVPN en VyprVPN

Hoofdingang van de Russische telecomwaakhond Roskomnadzor

De Russische telecomwaakhond Roskomnadzor heeft een verbod opgelegd voor twee VPN-diensten: OperaVPN en VyprVPN. De toezichthouder heeft ze geclassificeerd als ‘bedreiging’, omdat ze toegang bieden tot verboden content. Er geldt een uitzondering voor bedrijven die zich bezighouden met ‘continue technologische processen’.

Dat schrijft Roskomnadzor in een persbericht.

VPN-diensten bieden vele voordelen

Het recht op digitale privacyanonimiteit en toegang tot informatie op internet zijn belangrijke waarden hier in het Westen. Deze rechten komen echter steeds vaker onder druk te staan, bijvoorbeeld omdat overheden websites blokkeren of end-to-end encryptie willen afzwakken, zogenaamd om de nationale veiligheid te waarborgen. Burgerrechtenbewegingen vrezen voor grootschalige afluisterpraktijken en massasurveillance.

Om zich te wapenen tegen dit soort daden en voornemens, gebruiken velen een virtueel privénetwerk of kortweg VPN. Een VPN maskeert je IP-adres en versleutelt al je internetverkeer zodat je onbezorgd en anoniem kunt internetten. Je internetprovider ziet wel dataverkeer voorbijkomen, maar niet welke websites je bezoekt. Advertentienetwerken als Google en Facebook kunnen geen profiel van je opbouwen. Tot slot kun je met een VPN-dienst internetblokkades en geografische restricties omzeilen.

Russen mogen niet langer OperaVPN en VyprVPN gebruiken

In Rusland denken ze daar anders over. Daar heeft de telecomwaakhond Roskomnadzor een verbod uitgevaardigd voor de VPN-diensten OperaVPN en VyprVPN. In een persverklaring schrijft de toezichthouder dat deze diensten als ‘bedreiging’ zijn geclassificeerd. Naar eigen zeggen bieden de VPN-diensten toegang tot verboden content als kinderpornografisch materiaal en websites over zelfmoord en narcotische middelen. Omdat OperaVPN en VyprVPN deze restricties kunnen omzeilen, zijn ze niet in overeenstemming met de Russische wet- en regelgeving.

Sinds 17 juni jongstleden mogen Russische burgers beide VPN-diensten niet meer gebruiken. Roskomnadzor durft het niet aan om een totaalverbod op te leggen. De telecomwaakhond heeft een zogeheten whitelist gemaakt. Daarop staan 130 Russische bedrijven die de VPN-diensten gebruiken in ‘continue technologische processen’.

OperaVPN trekt de stekker uit dienstverlening in Rusland

Een woordvoerder van OperaVPN heeft tegenover het Russische nieuwsagentschap TASS bevestigd dat het haar diensten niet langer aanbiedt in Rusland. “Opera streeft ernaar om zijn Russische gebruikers de uitstekende ervaring te bieden bij het gebruik van browsers. We hebben besloten om de ondersteuning voor VPN-diensten in onze browsers op Russisch grondgebied op te schorten in de vorm waarin het eerder werd aangeboden”, zo laat het bedrijf weten.

VyprVPN heeft tot op heden nog niet gereageerd op het verbod.

Russische internetcensuur omzeilen

Het is niet de eerste keer dat Rusland hard optreedt tegen aanbieders van VPN-diensten. In juli 2017 keurde het Russische parlement een wet goed die internetproviders verplicht om toegang tot websites die VPN- en proxydiensten aanbieden, te blokkeren. Rusland maakt het daarmee steeds moeilijker voor haar burgers om toegang te krijgen tot een VPN-provider. Om toch gebruik te kunnen maken van een VPN, moet men soms creatief te werk gaan. Ze kunnen kiezen om een gratis VPN te installeren, of een browser te installeren met ingebouwde VPN.

Wil je meer weten over de internetcensuur in Rusland en hoe je deze kunt omzeilen? Lees dan ons achtergrondartikel ‘Internetcensuur in Rusland: hoe omzeil je online censuur?’.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen