Viaplay bindt de strijd aan met VPN’s

Racewagen in de Formule 1

Via een VPN inloggen op je Viaplay-account om daar je favoriete films, series of sportwedstrijden te kijken. De Zweedse streamingdienst probeert dit in alle macht te voorkomen. Nederlandse gebruikers klagen dat ze een zwart scherm te zien krijgen als ze met een VPN proberen in te loggen.

Dat schrijft TotaalTV, dat klachten ontving van diverse abonnees.

VPN om geografische restricties te omzeilen

Een Virtual Private Network of VPN is een hulpmiddel dat een versleutelde verbinding tussen jouw computer en het internet tot stand brengt. Dankzij een VPN wordt al je dataverkeer naar een externe VPN-server gestuurd. Deze server maakt vervolgens contact met de website die je probeert te bezoeken en stuurt geanonimiseerde data door naar jouw apparaten. Daardoor ben je een stuk veiliger voor cybercriminelen, en partijen die stiekem over je schouder meekijken.

Tevens verbergt een VPN je echte IP-adres, waardoor je een stuk anoniemer bent op internet. Tot slot krijg je met een VPN toegang tot content die anders geblokkeerd zou zijn vanwege geografische restricties.

Dat laatste is voor velen een belangrijke reden om een abonnement bij een VPN-provider af te sluiten. Ze willen vanuit hun luie stoel bijvoorbeeld het Netflix-aanbod in de VS bekijken. Met behulp van een VPN verander je je Nederlandse IP-adres naar een Amerikaans IP-adres. En voilà, films en series die alleen in de VS te bekijken zijn liggen binnen handbereik.

Inlogproblemen Viaplay bij gratis VPN-diensten

Viaplay lijkt hier paal en perk aan te stellen. TotaalTV schrijft dat diverse lezers klagen dat ze een zwart scherm te zien krijgen zodra ze via een VPN proberen in te loggen op hun Viaplay-account. Ook als ze verbinding maken met een externe VPN-server in ons land lukt het niet om in te loggen.

De problemen doen zich voor bij klanten die een gratis VPN gebruiken. Ook in combinatie met commerciële VPN-providers als NordVPN, Surfshark of CyberGhost doet Viaplay het niet.

VPNGids.nl heeft vragen over deze kwestie gesteld aan de pers- en communicatieafdeling van Viaplay. Zodra we een reactie krijgen, updaten we dit bericht.

Viaplay verbiedt gebruik VPN in gebruikersvoorwaarden

In de gebruikersvoorwaarden schrijft Viaplay dat klanten het streamingplatform binnen “alle bestemmingen in de EU” kunnen gebruiken. Buiten de EU is Viaplay niet beschikbaar. Dat komt omdat de streamingdienst hier niet over de uitzendrechten beschikt. Daarom past het Zweedse bedrijf regioblokkering toe.

In de voorwaarden staat tevens nadrukkelijk dat klanten de streamingdienst van het bedrijf niet met een VPN mogen gebruiken. “Onze service wordt aangeboden volgens de EU-verordering (sic) voor draagbare apparatuur, waardoor je overal in de EU en EER kunt streamen. De service is echter niet bedoeld voor gebruik met een VPN.”

Viaplay is niet de enige streamingdienst die het gebruik van VPN’s aan banden probeert te leggen. Netflix en Disney+ zijn hier al langere tijd mee bezig.

Update (29 juli 2022): Viaplay laat in een reactie weten dat het inderdaad het gebruik van een VPN aan banden probeert te leggen. “Zoals de meeste wereldwijde streamingdiensten doen, beperken wij ook het gebruik van VPN’s om ervoor te zorgen dat onze content alleen beschikbaar is binnen de grenzen van verschillende contentdeals. Dit is een vereiste voor ons.” Verder zegt de Zweedse streamingdienst zich altijd aan de lokale wet- en regelgeving te houden. 

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen