Game of Thrones: downloadtrends en juridische implicaties

Laptopscherm met Game of Thrones Logo

Game of Thrones heeft al jaren de discutabele eer een van de meest gedownloade series te zijn. Met alle streamingservices die er hedendaags beschikbaar zijn is het illegaal downloaden al enkele jaren op zijn retour, maar voor Game of Thrones maken fans graag een uitzondering. Ook het nieuwe seizoen wordt wederom massaal via torrentnetwerken binnengehaald. De eerste aflevering van het laatste seizoen werd wereldwijd zo’n 54 miljoen keer illegaal gedownload binnen 24 uur na release, volgens statistiekenbureau Muso dat digitale piraterij in kaart brengt. De globale statistieken kennen we dus, maar hoe zit dat specifiek in Nederland? Wordt Game of Thrones hier ook massaal gedownload? En wat zijn eigenlijk de juridische implicaties hiervan? Nu het nieuwe seizoen Game of Thrones 3 afleveringen onderweg is, is het mogelijk de balans op te maken. Wij doken de statistieken rond Game of Thrones in Nederland in en gingen in gesprek met ICT-jurist Arnoud Engelfriet over auteursrechten en illegale downloads.

Trend 1. Opleving van The Pirate Bay

Er is de laatste jaren veel te doen rondom The Pirate Bay. Veel grote Nederlandse internetproviders hebben de toegang tot The Pirate Bay geblokkeerd. Google zoektrends tonen aan dat mensen ondanks de blokkade nog steeds erg geïnteresseerd zijn in toegang tot The Pirate Bay sinds Game of Thrones seizoen 8 uitkwam. Het beroemde torrentnetwerk is dan ook nog steeds een veelvuldig gebruikt medium om te downloaden.

Trend 2. Toegenomen interesse in anoniem downloaden

Met een VPN kunnen mensen veilig op internet, doordat een VPN je internetverkeer versleutelt en beveiligt tegen hackers. Het gebruik van een VPN wordt daarom zelfs aangeraden door de Nederlandse overheid. Met een VPN zorg je bovendien dat je IP-adres én identiteit verborgen blijven als je online gaat. Daardoor kun je niet meer getraceerd worden en wordt je surf- en downloadgedrag geanonimiseerd. Ook kan je met een VPN internetcensuur en online blokkades omzeilen, zoals de blokkade van The Pirate Bay. Het werkt door eenvoudig online een abonnement af te sluiten bij een betrouwbare VPN-provider en vervolgens een simpele app op je computer, tablet of smartphone te installeren. Binnen 5 minuten ben je veiliger, anoniemer en vrijer online.

We spraken met enkele VPN-providers over het gebruik van hun service in combinatie met  Game of Thrones. Zo spraken we met CyberGhost, een VPN-provider waarvan de software wereldwijd meer dan 30 miljoen keer gedownload is. Deze VPN-service wordt onder meer gebruikt voor het anoniem downloaden van torrents en het unblocken van streams. CyberGhost vertelde ons dat er een toename van zo’n 40% in websiteverkeer, serverload en nieuwe klanten wordt waargenomen op momenten dat er nieuwe Game of Thrones-seizoenen uitkomen. Het lijkt er dus op dat steeds meer mensen een VPN gebruiken om anoniem te blijven bij het downloaden en streamen van Game of Thrones.

NordVPN, een andere VPN-provider die torrentverkeer toestaat, rapporteert soortgelijke bevindingen. Bij elk seizoen Game of Thrones en zelfs bij elke individuele aflevering ziet NordVPN een duidelijk piek in de statistieken (serverload, websiteverkeer en nieuwe klanten).

Trend 3. Angst voor juridische gevolgen van downloaden

Opvallend is ook de interesse in het onderwerp downloadboetes. Dit suggereert dat er een bepaalde angst heerst bij mensen om bestraft te worden als zij Game of Thrones downloaden. Dit was voor ons reden om met ICT-jurist Arnoud Engelfriet in gesprek te gaan. Verderop in dit artikel legt hij uit hoe het precies zit met downloadboetes en het downloaden van Game of Thrones.

Wat zijn de juridische implicaties van het downloaden van Game of Thrones? In gesprek met ICT-jurist Arnoud Engelfriet

Met de release Game of Thrones is er dus sterk toegenomen interesse waarneembaar in The Pirate Bay, downloadboetes en anoniem downloaden. Vanuit VPNgids.nl vroegen wij ICT-jurist Arnoud Engelfriet hoe het juridisch precies zit met het downloaden van Game of Thrones in Nederland. Hieronder zijn antwoorden:

Vraag 1. Is het verboden voor Nederlanders om Game of Thrones te downloaden of uploaden via torrentnetwerken? 

“In Nederland is het sinds 2014 niet toegestaan om films of series te downloaden uit illegale bron. Uploaden was altijd al verboden, maar het Europese Hof van Justitie verklaarde in 2014 dat Nederland het downloaden ook illegaal moest maken. Gezien Game of Thrones niet met toestemming van HBO wordt aangeboden via torrentnetwerken, is het verboden om die serie te downloaden via torrents.”

Vraag 2. Welke juridische gevolgen kan het downloaden of uploaden van Game of Thrones hebben? Worden downloaders en uploaders door bepaalde instanties ook al aangepakt?

“Voor zover ik weet handhaaft HBO haar auteursrechten niet tegen downloaders via torrents. Er zijn wel geluiden geweest van maatschappij Dutch Filmworks maar die hebben (nog) niet doorgepakt. Deze organisatie heeft natuurlijk geen rechten op GoT en kan het verbod op downloaden van die serie daarom niet aanpakken.”

Vraag 3. Welke partij gaat over de opsporing van mensen die Game of Thrones downloaden? En welke maatregelen kunnen zij nemen? 

“Het verbod is gebaseerd op het auteursrecht. Dat wil zeggen dat een rechthebbende zelf iemand moet aanklagen. De politie treedt hier niet tegen op. HBO moet achter GoT-downloaders aan, net zoals Dutch Filmworks achter mensen die hun films downloaden aangaat.

In Nederland is stichting BREIN al een jaar of vijftijn actief, deze vertegenwoordigt auteursrechthebbenden. Als overkoepelende organisatie treedt de stichting namens een hoop rechthebbenden tegelijk op. Dat is natuurlijk effectiever. Punt is wel dat BREIN zich richt op uploaders en fora. Door een uploader of forum met links te treffen, kun je in één keer een heleboel downloads voorkomen. Als je een downloader aanspreekt, kun je één keer een verbod krijgen. Dan blijf je aan de gang met hoe veel downloaders er zijn.

BREIN kan op dit moment echter geen schadevergoeding eisen onder de wet, dat kan alleen HBO zelf. Mogelijk verandert dit over een paar jaar, omdat er een wetswijziging komt die partijen als BREIN wél het recht op schadevergoeding gaat toekennen. Maar dat is nog toekomstmuziek.”

Vraag 4. Sommige mensen kiezen ervoor hun identiteit op internet af te schermen met oplossingen als VPN, bijvoorbeeld als ze downloaden. Hoe verwacht u dat het gebruik van privacy-oplossingen zoals een VPN zich de komende jaren zal ontwikkelen?

“Ik zie een toename van het gebruik van dergelijke tools, omdat mensen om allerlei (legitieme) redenen aan privacy hechten. Ook gebruiken mensen VPN’s om geografische blokkades te omzeilen en inderdaad om illegaal te kunnen downloaden zonder gepakt te worden. Ik verwacht dat die laatste reden wel wat vaker naar voren treed als er meer handhaving komt. Daar staat tegenover dat mensen ook steeds vaker naar legaal aanbod grijpen, hoewel dat specifiek bij GoT lastig is gezien de hoge prijs van HBO bij Ziggo.

Mijn algemene verwachting is dat handhaving zich zal blijven richten tegen uploaders en platforms en dat individuele downloaders weinig te vrezen zullen blijven hebben. Mogelijk brengen acties van Dutch Filmworks daar verandering in, maar dat moet ik nog maar eens zien. Het punt is vooral dat de schadeclaim die je bij een downloader kan leggen, zo laag is dat het de kosten en moeite niet waard is.”

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen