DuckDuckGo zet lijst met privacy tools voor thuiswerken online

duckduckgo

Nu thuiswerken voorlopig de nieuwe standaard is, is het belangrijk dat je over een set goed beveiligde en privacyvriendelijke tools beschikt. Het aanbod is echter zo groot dat je door de bomen het bos bijna niet meer ziet. DuckDuckGo springt daar op in: de zoekmachine heeft een lijst gepubliceerd met daarop een aantal hulpmiddelen die thuiswerkers kunnen gebruiken om verantwoord en veilig te kunnen werken.

Het coronavirus is een naar virus dat vele slachtoffers eist. In ons land zijn volgens de officiële cijfers bijna 22.000 mensen besmet met het virus en ruim 2.400 mensen overleden. Om verdere verspreiding te voorkomen nam de overheid half maart een rigoureus besluit: iedereen die in staat is om van thuis uit te werken, werd opgeroepen om dat te doen. Velen geven hier gehoor aan en hebben in hun woonkamer een tijdelijke werkplek ingericht.

Privacy

Een computer aansluiten en opstarten lukt de meesten nog wel. Bij het inrichten van een werkplek komt echter meer kijken. Het is belangrijk dat de beveiliging van je internetverbinding en laptop goed is geregeld. Maar ook dat niemand ongemerkt over je schouder meekijkt wat je online allemaal uitspookt. Op de werkvloer is dit goed geregeld, de meeste huishoudens hebben hun zaakjes lang niet altijd op orde.

Om die reden heeft DuckDuckGo een aantal applicaties op een rij gezet waardoor je privacy niet in het geding komt. De lijst is opgedeeld in verschillende secties.

Video conferencing

De eerste gaat over in contact staan met je collega’s en klanten, oftewel video conferencing. Meer dan 200 miljoen mensen kennen en gebruiken Zoom. De chat- en videoapplicatie blijkt momenteel zijn beveiligings- en privacyzaakjes niet goed op orde te hebben. Bedrijven en particulieren zoeken daarom massaal naar alternatieven. Eén daarvan is FaceTime. Deze video conferencing dienst van Apple heeft end-to-end encryptie. Oftewel, privacy verzekerd. FaceTime biedt ruimte voor 32 man in een groepsgesprek, wat voor de meesten meer dan genoeg is. En de dienst is gratis. Enige keerzijde is dat alle deelnemers Apple-producten moeten hebben om het te kunnen gebruiken.

Een ander privacyvriendelijke applicatie voor video conferencing is Jami. Net als FaceTime heeft deze dienst end-to-end encryptie. Jami heeft een uiterst beknopt privacybeleid: de enige data die het bedrijf verzamelt, zijn algemene en geanonimiseerde statistieken om de functionaliteit van de site te analyseren. Je hoeft dus niet bang te zijn dat al je persoonsgegevens worden binnen geharkt.

Op zoek naar meer alternatieven om conference calls mee te voeren? VPNgids.nl heeft de beste programma’s voor veilig videobellen en online vergaderen voor je op een rijtje gezet.

Webcam bedekken

Bang dat je webcam wordt misbruikt? Dan is hem bedekken de beste oplossing. Dan weet je zeker dat er niemand meekijkt. De goedkoopste oplossing om je webcam af te schermen, is door er een sticker overheen te plakken. Eenvoudig en goedkoop, maar niet de meest elegante oplossing. Er zijn ook kleine schuifjes op de markt die je gemakkelijk over je camera kunt monteren en open kunt schuiven wanneer je je webcam wel nodig hebt.

Op onze site hebben we een gids waarin we je bijpraten over webcam veiligheid. We staan onder meer stil bij zaken als hoe je herkent dat je webcam is gehackt en hoe je jezelf beschermt tegen dit soort ongenode figuren.

Zoekmachine van DuckDuckGo

Google? Wacht, als je privacy belangrijk vindt, dan ben je bij Google niet aan het juiste adres. Het is immers ’s werelds grootste advertentieplatform dat zijn imperium heeft opgebouwd door zoveel mogelijk data te verzamelen (big data). Een privacyvriendelijk alternatief is DuckDuckGo. Voor wie het niet weet: DuckDuckGo is een privacyvriendelijke zoekmachine. In tegenstelling tot Google slaat DuckDuckGo geen gegevens op van haar gebruikers. Ze maakt dus ook geen gebruikersprofielen aan om aan advertentieplatformen te verkopen. De zoekmachine blokkeert automatisch trackers zoals de Facebook pixel. Daarnaast heeft DuckDuckGo een kill switch. Daarmee verwijder je met een druk op de knop heel je zoek- en surfgeschiedenis. Zoals je ziet staat privacy op nummer één bij DuckDuckGo.

Webbrowsers

Als we het over webbrowsers hebben, is de kans groot dat Chrome de eerste naam is die bij je te binnenschiet. De webbrowser van Google is de grootste dataverzamelaar van alle browsers. Gelukkig zijn er meer dan genoeg privacyvriendelijke webbrowsers. Denk bijvoorbeeld aan Safari, Firefox, Brave of Vivaldi. DuckDuckGo heeft een browserextensie die je privacy optimaal beschermt. Deze is uitgerust met features als tracker protection, private search en de mogelijkheid om (indien mogelijk) beveiligde versies van websites te bezoeken. De hier genoemde browsers zijn niet alleen beschikbaar voor desktops, maar ook smartphones.

VPN

De beste en eenvoudigste manier om je internetverbinding te beschermen, is met een VPN. VPN staat voor ‘virtueel privénetwerk’. Deze verbergt je IP-adres, zodat niemand je adres kan achterhalen. Ook versleutelt hij het internetverkeer tussen jou en de servers van de VPN-provider. Op deze manier surf je nagenoeg anoniem over het world wide web.

Er zijn tientallen VPN-providers. Hoe weet je nou welke je moet nemen? VPNgids.nl heeft een uitgebreide handleiding geschreven waarin we uitleggen op welke aspecten je moet letten voordat je een keuze maakt. Niet tevreden? De meeste aanbieders hebben een dertig dagen niet-goed-geld-terug garantie.

E-mail

Naar alle waarschijnlijkheid heeft je baas of opdrachtgever al een e-mailprovider, gebaseerd op de domeinnaam van het bedrijf waarvoor je werkt. Voor privédoeleinden gebruik je wellicht al jarenlang Gmail of Outlook.com. Overschakelen naar een andere e-mailprovider is dan niet eenvoudig. Als privacy belangrijk genoeg voor je is, is overstappen zeker de moeite waard.

Eén van de bekendste privacyvriendelijke e-mail clients is ProtonMail. De provider is gevestigd in Zwitserland, dat strenge privacywetten kent. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je privégegevens zonder pardon worden overgeheveld. Om een e-mail account aan te maken zijn geen persoonsgegevens nodig. Het bedrijf houdt ook geen logboeken met IP-adressen bij. Hackers kunnen dus onmogelijk e-mailadressen aan personen koppelen. Tevens hanteert de dienst standaard end-to-end encryptie. ProtonMail is open-source en gratis te downloaden. Als je het niet erg vindt om te betalen, dan zijn er een aantal abonnementen met geavanceerde opties. Deze heb je al vanaf 4 euro per maand.

Fastmail en Tutanota zijn twee andere e-mailproviders die voorzichtig omspringen met privégegevens. Fastmail toont geen advertenties, scant niet de inhoud van je e-mails, is snel en nauw geïntegreerd met je kalenderapplicatie en contactpersonen op al je apparaten. Tutanota is net als ProtonMail open-source, wat inhoudt dat iedereen in de broncode kan snuffelen om te controleren of de dienst inderdaad zo veilig is als de makers claimen. Naast end-to-end encryptie benut de e-mail client ook twee-factor-authenticatie (2FA). Niemand kan je berichten dus inzien of lezen. Dat betekent dus anonimiteit en geen opdringerige en ongevraagde advertenties. Tutanota is gratis te downloaden, je kunt ook een betaald abonnement afsluiten.

Chat

Om berichten over en weer te sturen, gebruik je waarschijnlijk WhatsApp. WhatsApp is in handen van Facebook, na Google het grootste advertentieplatform ter wereld. Geeft dat een rustgevend gevoel dat het wel goed zit met je privacy? Waarschijnlijk niet, en terecht. Zo staat er in de algemene voorwaarden onder meer dat WhatsApp gegevens mag delen met derden, waaronder je telefoonnummer, contacten en gebruikersdata.

Gelukkig zijn er meer dan genoeg alternatieven voor WhatsApp waar je privacy wel gegarandeerd is. Eén daarvan is Signal. Alle berichten die met de app verstuurd worden, zijn beveiligd van end-to-end encryptie. Tevens hebben de makers maatregelen genomen om spionagepraktijken tegen te gaan, onder meer door MITM-technieken en SSL/TLS-protocollen te gebruiken. Signal houdt geen gebruikerslogs bij en wordt je chatgeschiedenis enkel op je smartphone opgeslagen.

Data-opslag

Het overdragen en opslaan van bestanden is cruciaal voor het bedrijfsleven. Je wil dat dit op een veilige en verantwoorde manier gebeurt, zeker als je op afstand werkt. Cloudopslag is de oplossing. Data wordt dan centraal en beveiligd opgeslagen op de servers van de aanbieder. Het voordeel is dat documenten en andere bestanden overal ter wereld geraadpleegd kunnen worden. Clouddiensten nemen serieuze beveiligingsmaatregelen zodat jij met een gerust gevoel je data bij hen achterlaat.

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van clouddiensten als Google Drive, Apple iCloud, Microsoft OneDrive en Dropbox. Ze zijn allemaal gratis te gebruiken, maar komen vaak met beperkingen zoals beperkte hoeveelheid opslag, data-analyse van je bestanden of beperkt aantal gebruikers dat toegang heeft. Een alternatief dat niet moeilijk doet over deze zaken is STACK. Alle bestanden worden opgeslagen op een van de servers in Nederland. Dat betekent dat je niets te vrezen hebt van de grillen van buitenlandse bedrijven en je privacy gegarandeerd is. Gegevens worden bovendien versleuteld met een 256-bit AES sleutel. Bovendien krijg je maar liefst 1 terabyte aan gratis opslag. Dat is aanzienlijk meer dan die enkele gigabytes die andere clouddiensten bieden. En het mooiste van alles: STACK is gratis.

Meer tips

Wil je nog meer tips over veilig en verantwoord thuiswerken tijdens de coronacrisis? Wij hebben er diverse voor je op een rij gezet.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
1
Reacties
Plaats een reactie
  1. Interessante artikelen

Een reactie plaatsen