Zoom massaal verbannen door scholen

Zoom massaal verbannen door scholen

Zoom moet een pas op de plaats maken. Diverse Amerikaanse scholen verbieden hun leraren en leraressen om de videobel-applicatie nog langer te gebruiken. De groeiende zorgen over veiligheidslekken en privacyinbreuk zijn hiervoor de directe aanleiding. Dat schrijven diverse media, waaronder The Washington Post en NBC New York.

Het coronavirus waart de hele wereld over. De uitbraak begon eind 2019 in China en is inmiddels op alle continenten te vinden. Ook hier in Nederland eist het virus vele slachtoffers: op dit moment zijn bijna 20.000 mensen positief getest op het virus, een slordige 2.000 man overleden en dreigt de IC overspoeld te raken met nieuwe coronapatiënten.

Zoom onder vuur

Het kabinet en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nemen drastische maatregelen om de verspreiding van het virus te vertragen. Eén van die maatregelen is om, indien mogelijk, van thuis uit te werken. Velen geven gehoor aan deze oproep. Om te vergaderen of overleggen met collega’s en klanten, vertrouwen velen op chat- en videoapplicaties. Een van de populairste apps hiervoor is Zoom. Dat is ook niet zo vreemd: de app is gratis te gebruiken en je kunt tot wel honderd man toevoegen aan een conference call. De dienst groeide in korte tijd van 10 miljoen gebruikers naar meer dan 200 miljoen.

Het gebruik van Zoom is echter niet zonder gevaren. De afgelopen maanden wist Zoom meer dan eens het nieuws te halen, en niet in positieve zin. De app blijkt zo lek als een mandje. Op internet en social media klagen gebruikers steen en been dat ongenode gasten inbreken in hun videobelsessie (ook wel ‘zoombombing’ genoemd) en vervolgens de meest verschrikkelijke dingen uithalen. Zo zijn er voorbeelden bekend van mensen die racistische dingen roepen, doodsbedreigingen uiten, pornografisch materiaal tonen of poedelnaakt door beeld wandelen. Ook worden videogesprekken en chatberichten zowel in audio als transcript opgeslagen. Een nachtmerrie voor wie waarde hecht aan zijn of haar privacy.

De kritiek is Eric S. Yuan, de algemeen directeur van Zoom, niet onopgemerkt gebleven. In een blog reageerde hij op de ontstane consternatie en beloofde beterschap. Zo gaat het platform de komende drie maanden geen nieuwe functionaliteiten uitrollen. In plaats daarvan doen de programmeurs er alles aan om de privacy te verbeteren en notoire beveiligingsgaten te dichten. Het implementeren van end-to-end encryptie is wellicht één van de maatregelen die het team van Zoom gaat nemen.

Verbod op Zoom

Amerikaanse scholen zijn niet van plan om zolang te wachten en nemen nu al actie. Het ministerie van onderwijs van New York City, dat leiding geeft aan een van de grootste schooldistricten van het land, verbiedt haar docenten om nog langer Zoom te gebruiken. Hen wordt aangeraden om per direct met Microsoft Teams te werken. Scholen in onder meer Nevada treffen dezelfde maatregel om “een onveilige omgeving voor leraren en studenten” te voorkomen.

Danielle Filson, een woordvoerster voor het ministerie van onderwijs in New York City, zegt in een verklaring tegenover The Washington Post:

“Het leveren van een veilige en beveiligde leeromgeving voor onze studenten is onze hoogste prioriteit. In afwachting van het onderzoek naar beveiligingslekken bij Zoom, moeten scholen zo snel mogelijk stoppen met het gebruik van de app. Er komt veel kijken bij het aanbieden van onderwijs op afstand en wij nemen op stel en sprong beslissingen die in het belang zijn van onze medewerkers en studenten. Wij zullen de staff en studenten ondersteunen bij de transitie van Zoom naar andere platformen, zoals Microsoft Teams, die dezelfde mogelijkheden bieden, maar met gepaste veiligheidsmaatregelen.”

Scholen in New York City en de staat Nevada zijn niet de eerste die stoppen met het gebruik van Zoom. Uit veiligheidsoverwegingen besloten in Los Angeles, Utah en Washington scholen afgelopen week al om Zoom niet langer te gebruiken. Hetzelfde geldt voor bedrijven als NASA en SpaceX.

Alternatieven

Gebruik je Zoom om met je collega’s te vergaderen, maar zie je dat na het lezen van dit artikel niet meer zitten? Dan is het goed om te weten dat er genoeg andere chat- en videobel-applicaties zijn die hun beveiliging wel op orde hebben en je data niet delen met advertentiebedrijven als Google. In ons artikel over veilig online videobellen en vergaderen vind je een aantal alternatieven voor Zoom, inclusief een korte beschrijving en plus- en minpunten van de apps.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen