Zoom stelt wachtwoord verplicht voor iedereen

Zoom stelt wachtwoord verplicht voor iedereen

Iedereen die een Zoom Meeting wil starten, is verplicht om een wachtwoord in te stellen. Op deze manier wil de videobeldienst ongewenste bezoekers buiten de deur houden. De nieuwe maatregel gaat in vanaf zaterdag 9 mei.

Dat schrijft Zoom op haar blog.

Veiligheidsmaatregelen

Het rommelt al een tijdje bij Zoom. De immens populaire videobelapplicatie had te kampen met veiligheids- en privacyproblemen. Ongenode gasten konden zomaar inbreken bij videovergaderingen van anderen, ook al hadden ze geen uitnodiging. Dit fenomeen wordt ook wel ‘zoombombing’ genoemd. Videogesprekken en chatberichten werden in transcript en audio opgeslagen op de servers van Zoom. Tot slot lekten er afgelopen maand meer dan een half miljoen inlognamen en wachtwoorden van gebruikers online, die voor maar één cent per stuk te koop werden aangeboden. Geen wonder dat Nederlandse en Amerikaanse scholen sindsdien Zoom massaal vermijden. Dat geldt ook voor bedrijven als SpaceX, NASA en het Nederlandse ministerie van Defensie.

CEO Eric S. Yuan beloofde beterschap door maatregelen te nemen om de beveiliging van haar dienst en privacy van haar gebruikers te verbeteren. De topman loste deze belofte in door eind april Zoom 5.0 met verbeterde veiligheidsfuncties te lanceren. Zo is de encryptiesleutel verbeterd zodat verzonden en ontvangen bestanden nog beter worden beveiligd. Accountbeheerders bepalen zelf via welke datacentra het internetverkeer voor een Zoom Meeting verloopt. Diverse veiligheidsopties zijn samengevoegd in het beveiligingsicoon en beheerders hebben zelf in de hand aan welke veiligheidseisen een wachtwoord moet voldoen. Deze en nog veel meer maatregelen rolde Zoom in april uit.

Wachtwoord verplicht

Nu komt de videobeldienst opnieuw met nog een veiligheidsmaatregel: iedereen is verplicht om een wachtwoord in te stellen voor een Zoom Meeting. Gebruikers van de betaalde versie kregen afgelopen weekend de mogelijkheid om unieke codes voor vergaderingen (Personal Meeting IDs of PMI’s) in hun bedrijf uit te schakelen. Deze codes worden gebruikt om vergaderingen over specifieke onderwerpen te vinden. Keerzijde is dat gebruikers daarmee de deur naar openzetten voor ‘zoombombers’.

Door PMI’s uit te schakelen, krijgen gebruikers er meer veiligheid en privacy voor terug, aldus Zoom. Dat ligt niet langer in handen van individuele gebruikers. Deelnemers aan videogesprekken kunnen straks alleen nog maar handmatig uitgenodigd worden in plaats van via een link of code. Sterker nog, links en codes worden straks onbruikbaar.

Het verplichte wachtwoord geldt vanaf zaterdag 9 mei. Leden die de codes toch willen gebruiken, worden geadviseerd om hun vergaderingen te voorzien van wachtwoorden en een wachtruimte in te stellen. Degene die de vergadering beheert bepaalt dan of iemand toegang krijgt of niet.

Correctie

Zoom is in korte tijd hard gegroeid. In december telde de videobeldienst een kleine 10 miljoen leden. Volgens de laatste cijfers staat de teller op 300 miljoen gebruikers. Afgelopen week corrigeerde Zoom deze aantallen. De 300 miljoen verwees naar het aantal deelnemers aan videobelgesprekken, niet het aantal dagelijkse gebruikers. Een gebruiker kan in theorie op een dag aan meerdere videogesprekken deelnemen. Daarmee wordt deze persoon meerdere malen geteld terwijl het één en dezelfde gebruiker is. Volgens het bedrijf ging het om een ‘oprechte vergissing’.

Doordat Zoom kijkt naar het aantal videogesprekken op een dag in plaats van het aantal deelnemers, is het lastig om Zoom te vergelijken de concurrentie. Microsoft Teams heeft dagelijks gemiddeld 75 miljoen actieve gebruikers en 200 miljoen videovergaderingen. Google Meet krijgt volgens de zoekgigant dagelijks zo’n 3 miljoen nieuwe gebruikers en organiseert iedere dag zo’n 100 miljoen meetings. Getallen van concurrenten als Cisco Webex zijn niet bekend. Omdat er omtrent verschillende videobeldiensten vragen ontstonden over de privacyrisico’s maakte wij een overzicht van de beste videobelprogramma’s.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen