Zoom start volgende week met end-to-end encryptie

Videobelapplicatie Zoom op een iPad

Volgende week is het eindelijk zover: vanaf dan biedt Zoom end-to-end versleuteling aan voor videogesprekken, zowel voor gratis abonnees als betalende klanten. De uitrol is nog niet definitief: het gaat om een zogeheten Technical Preview. In deze testperiode worden sommige reguliere functies tijdelijk uitgeschakeld.

Dat maakt Zoom bekend via haar weblog.

End-to-end encryptie voor iedereen

Mensen die zonder pardon inbreken bij Zoom meetings (zoombombing), videogesprekken en chatberichten die in transcript en audio worden opgeslagen op de servers van Zoom, inlognamen en wachtwoorden die op straat belanden. Het afgelopen half jaar ging er van alles mis bij de videobeldienst. Grote klanten als SpaceX en NASA namen daarom afscheid van Zoom en wendden zich tot een andere diensten om hun online meetings mee te houden.

Bij monde van Eric S. Yuan, de algemeen directeur van Zoom, beloofde het bedrijf beterschap. Sinds april heeft Zoom de ene na de andere maatregel getroffen om de veiligheid en privacy van haar klanten te garanderen. Met Zoom 5.0 introduceerde het videobelplatform verbeterde veiligheidsfuncties en sinds mei is iedereen verplicht om een wachtwoord in te stellen voor een Zoom Meeting.

In juni beloofde Zoom end-to-end encryptie naar haar platform te brengen. Dat houdt in dat alle conference calls en meetings worden versleuteld en alleen toegankelijk zijn voor de zender en ontvanger. De meeste videobel- en chatapplicaties bieden deze extra laag van bescherming aan om de privacy van haar klanten te waarborgen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat alleen betalende klanten end-to-end encryptie kregen. Na een hoop kritiek van onder meer burgerrechtenorganisaties besloot Zoom dat ook gebruikers met een gratis account straks over deze feature kunnen beschikken.

Zo werkt end-to-end encryptie op Zoom

Lange tijd is het stil gebleven rondom end-to-end versleuteling bij Zoom. In een nieuwe blog komt het videobelplatform met een update. Zoom staat op het punt om de extra beveiligingslaag uit te rollen. Volgende week kan iedereen end-to-end encryptie gebruiken. Deze functie moet wel eerst ingeschakeld worden door de host of gastheer. Dan verschijnt er een icoontje (een groengekleurd logoschild met hangslot) linksboven in beeld. Ook toont je scherm een cijfercode om te verifiëren dat end-to-end encryptie is ingeschakeld.

Hoe werkt end-to-end encryptie bij Zoom? Normaal gesproken genereren de servers van Zoom encryptiesleutels en verdelen deze onder de deelnemers van een Zoom Meeting zodat zij kunnen aansluiten. Met end-to-end versleuteling maakt het apparaat van de organisator van de videovergadering encryptiesleutels. Met public keys worden deze onder de participanten verspreid. Zodoende kan Zoom geen videogesprekken ontsleutelen.

Zoom gebruikt testperiode om feedback te verzamelen

Het gaat om een Technical Preview van dertig dagen. Een maand lang test Zoom de nieuwe functionaliteit. Deze fase gebruikt het bedrijf om feedback van klanten te verzamelen. Tijdens de testperiode zijn enkele reguliere functies tijdelijk uitgeschakeld. Zo zijn Live Transcription, Cloud Recording en Meeting Reactions uitgeschakeld, kun je geen polls opzetten, kun je niet één-op-één vergaderen en kunnen deelnemers aan een vergadering zich niet aanmelden voordat de host aanwezig is.

Wanneer is end-to-end encryptie voor Zoom Meetings definitief? Daar kan Zoom op dit moment nog geen antwoord op geven. In de blog lezen we dat de aangekondigde testperiode de eerste van vier fases is om veiligheid en privacy van gebruikers te garanderen. De definitieve uitrol vindt ergens in de loop van 2021 plaats.

Update (27 oktober 2020): Zoom laat via Twitter weten dat end-to-end encryptie voor iedereen wereldwijd beschikbaar is. Dat geldt niet alleen voor abonnees die een betaald abonnement hebben, maar ook voor gebruikers met een gratis account. Doordat de apparaten van gebruikers de sleutels voor end-to-end encryptie aanmaken, kan Zoom de data op haar eigen servers niet ontsleutelen. Als je een logo met groen schild in beeld ziet, weet je dat je videogesprek op deze nieuwe manier is beveiligd.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen