Internxt review (2022): gedecentraliseerd en gericht op privacy

Devices verbonden met de cloud waar een Internxt logo op staat naast een ster met de score 8,0

Internxt is een relatief nieuwe clouddienst uit Spanje. Sinds 2020 werkt het hard om online diensten te bieden die focussen op de veiligheid en privacy van de gebruiker. Alle software is bovendien open-source.

Zelfs zonder abonnement kun je gebruikmaken van alle voordelen van Internxt cloudopslag. Je bestanden worden decentraal opgeslagen, volledig versleuteld en afgeschermd voor zelfs Internxt zelf.

In deze review onderzoeken we of Internxt zijn beloften waarmaakt. Wil je de service direct zelf uittesten? Klik dan op deze oranje knop om de Internxt website te bezoeken.

Bezoek Internxt

Internxt review in het kort: hoe doet de dienst het?

Internxt is een goede optie voor iedereen die zijn bestanden veilig in de cloud wil opslaan. We geven de cloudservice dan ook een mooie 8. Toch zijn er ook nog enkele verbeterpunten voor de dienst, zoals je in de tabel ziet.

PluspuntenMinpunten
Zero knowledge met AES-encryptieAlleen in het Engels beschikbaar
Alle features zijn te gebruiken zonder abonnementVirusscanner staat los op de website in plaats van geïntegreerd in de drive
Decentrale opslagNiet helemaal duidelijk van wie de servers waarop data wordt opgeslagen zijn
De gratis variant heeft tot 10 GB opslagruimte
Er is een live chat
De apps en website zijn gemakkelijk in gebruik
Er wordt gewerkt aan een e-mailservice

In tegenstelling tot bij bijvoorbeeld NordLocker kun je bij Internxt gebruikmaken van alle features met een gratis account. Je krijgt tot wel 10 GB aan cloudopslag op een ongelimiteerd aantal devices, kunt gebruikmaken van de wachtwoord- en virusscannertool en je krijgt toegang tot de livechat van de klantenservice.

De decentrale manier van cloudopslag is uniek voor Internxt. Door je files niet op één plek te bewaren, blijf je nog beter beveiligd. Mocht er een hack plaatsvinden op een van de servers, betekent dat namelijk nog niet dat een crimineel je (versleutelde) bestand in handen heeft. De hacker zou in zo’n geval slechts een klein deel van dit versleutelde bestand vergaren.

Internxt prijzen en abonnementen

Cloudopslag via Internxt is in eerste instantie gratis. Door een account aan te maken krijg je direct 2 GB opslagruimte. Je kunt dit uitbreiden tot 10 GB door de volgende dingen te doen:

 • De mobiele app installeren en één bestand uploaden. Je verdient hiermee 1 GB extra.
 • Een bestand delen via een link. Je verdient hiermee 1 GB.
 • Jezelf inschrijven voor de nieuwsbrief. Je verdient dan 1 GB.
 • De desktop-app installeren en één bestand uploaden. Je verdient nogmaals 1 GB.
 • Nodig vier vrienden uit om Internxt ook te gebruiken. Je verdient hiermee 4 GB extra opslag.

Je kunt je opslag ook uitbreiden door middel van een premium abonnement.

FeatureGratisOptie 1Optie 2Optie 3
Prijs per maand€0,-€0,99€4,49€9,99
Prijs per jaar€0,-€10,68€41,88€107,88
Opslagruimte2 – 10 GB20 GB200 GB2 TB
Live chat support
Versleutelde opslag
Online virusscanner
Ongelimiteerd aantal devices
Mogelijkheid tot synchronisatie
Mogelijkheid tot lokale back-up

Als je een betaald abonnement afsluit op de VPN Hide.me, krijg je een jaar lang 2 TB cloudopslag via Internxt helemaal gratis. Meer informatie over de VPN lees je in onze Hide.me review. Wil je direct gebruikmaken van deze combideal, sluit dan een abonnement af bij de VPN-dienst.

Bezoek Hide.me

Betaalmethode en geld-terug-garantie

Als je een premium abonnement op Internxt wilt afsluiten, kun je alleen betalen met creditcard. Internxt biedt wel een geld-terug-garantie van 30 dagen aan. Deze garantie is geldig op alle premium abonnementen. Je hebt hier echter slechts één keer recht op, en dit geldt niet als je al gebruik hebt gemaakt van een gratis proefperiode van de betaalde service.

Als je je geld terug wilt, vraag je hier eenvoudigweg naar via de klantenservice. Deze kun je bereiken via de live chat en via e-mail. Het adres is ‘[email protected]’.

Internxt heeft ook zijn eigen cryptocurrency, INXT. Als je meer dan 1.000 INXT hebt, krijg je 90% korting op je abonnement en als je 100 INXT hebt, krijg je al 50% korting. Om deze korting te verrekenen, moet je de klantenservice een e-mail sturen.

Opties: wat heeft Internxt te bieden?

Scorebalk die de score "8/10" laat zien

Cloudservices moeten uiteraard cloudopslag bieden. Verschillende bedrijven willen zich echter onderscheiden, bijvoorbeeld door extra features aan te bieden. Dit is waarvan je bij Internxt gebruikmaakt:

 • Versleutelde en sharded cloudopslag. Dit is erg veilig.
 • Mogelijkheid om versleuteld bestanden te delen, ook met niet Internxt-gebruikers.
 • Cross-platform synchronisatie van bestanden.
 • Een online virusscanner.
 • In de toekomst: een mailservice en file sharing service.

Voor nu scoort de service dus een 8. Wanneer de extra services beschikbaar worden, kan dit cijfer stijgen.

Gedecentraliseerde cloudopslag met Internxt Drive

Zodra je een bestand uploadt naar de Internxt-cloud, wordt het bestand versleuteld met AES-256 encryptie. Ook wordt het bestand opgesplitst (file sharding). Dit betekent dat een bestand dat je uploadt nergens als één geheel wordt opgeslagen. Je bestand wordt opgesplitst in meerdere versleutelde stukjes en op verschillende servers opgeslagen.

Hier merk jijzelf niets van. Je kunt gewoon je bestanden uploaden en downloaden uit de (web)app, delen met anderen en (online) inzien.

Veilig bestanden delen

Bestanden die je in de Internxt-cloud hebt staan, kun je delen met iedereen, ook als de andere persoon geen Internxt-account heeft. Elke keer dat je een bestand wilt delen, creëert Internxt een nieuwe link op basis van je private key.

Je kunt zelf instellen hoe vaak iemand de link kan openen. Zo stel je in dat de ontvanger de link bijvoorbeeld slechts één keer kan openen. Klikt deze het bestand dan weg, dan is het echt weg tot jij een nieuwe link stuurt.

De link die je verstuurt is versleuteld op basis van end-to-end encryptie. Aangezien Internxt geen complete bestanden op één locatie opslaat, verstuur je bovendien niet het bestand zelf. De ontvanger moet deze zelf downloaden om het bestand te kunnen zien.

Cross-platform synchronisatie en Internxt Photos

Internxt heeft een webapp, desktop-app en apps voor zowel je Android-telefoon als iPhone. Files die je bewaart via de cloudservice zijn beschikbaar op al je apparaten. Je kunt het bovendien zo instellen dat de bestanden automatisch worden geüpdatet door de back-up feature te gebruiken. Dit werkt zo:

 1. Open de app op je computer of smartphone en ga naar de instellingen door op het tandwieltje te klikken.
 2. Internxt desktop app waarbij het tandwieltje is uitgelicht
 3. Ga naar ‘Backups‘ en selecteer een map waarvan je automatisch een back-up wilt laten maken.
 4. Kies of je deze back-up elke 6 uur, 12 uur, elke dag of binnen een ander tijdsinterval wilt laten plaatsvinden.
 5. Internxt app backup-scherm
 6. Je kunt nu de meest recente versie van je bestanden openen op al je apparaten.

Internxt Photos is een vergelijkbare feature als de back-up feature. Als je ‘Photos‘ opent in de app op je smartphone, maak je automatisch een cloudback-up van alle foto’s op je telefoon. Je kunt niet zelf kiezen om slechts enkele foto’s naar de cloud te uploaden. Wel staan al je foto’s hierdoor veilig in de cloud opgeslagen, waardoor je ze overal kunt bekijken en ze van de interne opslag kunt verwijderen.

Online virusscanner

Op de website van Internxt vind je een gratis virusscanner. Deze werkt vanuit de site zelf. Hiervoor hoef jij alleen een bestand naar het daarvoor bedoelde vak te slepen.

Internxt scherm "Virus Scanner"

Aan de ene kant is dit een fijne, makkelijke feature die bovendien helemaal gratis is. Aan de andere kant vraagt dit veel van de gebruiker. Het zou veiliger zijn om deze virusscanner in te bouwen binnen de drive zelf. Dan zouden alle bestanden die je uploadt automatisch gescand worden.

Internxt Send en Internxt Mail

Het bedrijf is momenteel bezig met twee nieuwe services: Send en Mail. Internxt Send is sinds 1 juli 2022 beschikbaar. De diensten zijn gratis voor iedereen met een Internxt-account.

Internxt Send is een manier waarop je nog gemakkelijker je bestanden deelt. Het is eigenlijk een alternatief voor WeTransfer. Dus in plaats van je bestanden te uploaden naar de cloud en vanuit daar te delen, deel je de files direct met een ander. Dit gebeurt door middel van dezelfde versleuteling en gedecentraliseerde opslag als je van Internxt gewend bent.

Internxt Mail is momenteel in de bètafase. Het gaat hier om een e-mailservice op basis van zero-knowledge client-side encryptie. Internxt en andere partijen kunnen dus niet zien wat je stuurt en ontvangt binnen dit mailsysteem. Het zal mogelijk worden om zowel je eigen domeinnaam te gebruiken als een @internxt.com-adres.

Veiligheid: hoe veilig is Internxt?

Scorebalk die de score "8/10" laat zien

Internxt profileert zichzelf als een service die is gebouwd op het principe van zero knowledge. Alle data worden versleuteld en decentraal opgeslagen en het bedrijf wil geen persoonlijke data verzamelen en verkopen.

Deze cloud-serviceprovider verdient wat ons betreft een 8. Dit zijn onze belangrijkste conclusies:

 • Je hoeft geen onnodige persoonlijke informatie op te geven bij het aanmaken van een account.
 • Internxt verkoopt geen persoonsgegevens.
 • Je hebt de optie tot tweestapsverificatie.
 • Internxt geeft goede tips om je online veiligheid en privacy te vergroten.
 • Internxt knipt je bestanden op in delen en slaat de losse delen versleuteld op in servers van derden. Van wie de servers precies zijn wordt niet helemaal duidelijk.

Welke gegevens verzamelt Internxt?

In het privacybeleid benadrukt Internxt dat het je opgeslagen bestanden en foto’s zelf niet kan inzien en deze niet opslaat op zijn eigen servers. Wel verzamelt het bedrijf in de volgende situaties gegevens over je:

 • Informatie die je zelf opgeeft tijdens het maken van je account, het inschrijven voor de nieuwsbrief of het contacteren van de klantenservice. Het gaat hierbij onder andere om je e-mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord en eventuele betaalgegevens. Deze gegevens zijn allemaal versleuteld.
 • Wanneer je de website of apps gebruikt, verzamelen Internxt en zijn serviceproviders gegevens door middel van cookies. Hiermee verzamelt de organisatie welke pagina’s je bezocht hebt, welke links je hebt aangeklikt, hoe lang je op een pagina zat, welke browser je gebruikt en wat je device ID is. Ook slaat Internxt op een geanonimiseerde of geaggregeerde (samengenomen met de data van andere gebruikers) manier je IP-adres op.

Alle informatie die Internxt verzamelt is “niet gerelateerd aan een specifieke gebruiker en zal opgeslagen worden in onze databases”. De informatie die het bedrijf verzamelt via cookies wordt bovendien gepseudonimiseerd.

Hiermee verzamelt Internxt zelfs minder over je dan NordLocker. In tegenstelling tot de cloudprovider van NordVPN slaat Internxt namelijk geen data over je app-gebruik op. Zelfs je eigen locatie blijft anoniem bij Internxt, terwijl dit door andere providers eigenlijk bijna altijd gelogd wordt.

Met wie deelt Internxt mijn gegevens?

Internxt deelt geen persoonlijke gegevens met derden, tenzij dit nodig is om zijn service te leveren of om te voldoen aan de wetgeving. In het privacy statement staan de Spaanse belastingdienst en andere banken en financiële instituten specifiek genoemd.

Daarnaast maakt Internxt gebruik van Google Analytics. De informatie die verzameld wordt door cookies komt zo dus ook in handen van Google. Internxt geeft in het cookiebeleid wel een handig stappenplan om trackers en cookies uit te schakelen, waardoor je dit kunt voorkomen. Dezelfde tips en tricks geven wij ook in ons artikel over cookies beheren en verwijderen.

Beveiligingsinstellingen

Via je accountomgeving op de website kun je de beveiligingsinstellingen aanpassen. Ook al heb je al ingelogd, de site vraagt nogmaals om je wachtwoord voordat je hier iets aan de security settings mag veranderen. Dit is misschien iets meer werk, maar wijst wel op de extra veiligheidsmaatregelen die het bedrijf inzet.

In het security menu kun je je wachtwoord veranderen, tweestapsverificatie (twee-factor-authenticatie (2FA)) instellen en je back-up key downloaden. Er staan bovendien extra tips over hoe je jouw account zo veilig mogelijk houdt. Zo wijst Internxt al op het belang van sterke wachtwoorden en raadt het aan een wachtwoordmanager te gebruiken. Voor 2FA werkt Internxt met een authenticator-app, wat veiliger is gezien het risico op sim-swapping bij sms-controle.

Internxt security-instellingen

Overigens heeft Internxt een gratis tool waarmee je kunt controleren hoe sterk je wachtwoord is. Als je je wachtwoord intypt, vertelt de tool je hoe lang het duurt om dit wachtwoord te kraken en hoe vaak het aangetroffen wordt in gelekte databases. Ook geeft de tool feedback, als je een veelvoorkomende ‘fout’ maakt, zoals een naam in het wachtwoord verwerken.

X Core

In het begin gebruikte Internxt X Core, een peer-to-peer netwerk om data op te slaan. Hierbij konden mensen over de hele wereld een deel van hun computeropslag verhuren. De opslag van deze zogenaamde Storage Nodes gebruikte Internxt om de versleutelde delen van jouw bestanden op te slaan.

Iedere storage node moest zich hierbij houden aan de AVG. Daar staat tegenover dat deze nodes in landen over de hele wereld stonden. Niet al deze landen hebben goede privacywetgevingen. Internxt is dan ook gestopt met deze methode van data-opslag.

Blockchain

Dat Internxt is afgestapt van X Core, wil niet zeggen dat het bedrijf nu de data-oposlag zelf in handen heeft. Het gebruikt hiervoor nog steeds andere partijen, waaronder OVHCloud. Hoewel Internxt niet zegt met welke andere partijen het samenwerkt, zegt het wel dat deze voldoen aan de AVG. Bovendien zijn je file shards versleuteld, waardoor ze sowieso niet te bekijken zijn door Internxt of de servereigenaar.

Waar je files zijn opgeslagen wordt bijgehouden op een blockchain. Deze technologie is voornamelijk bekend uit de wereld van cryptocurrency. Transacties van crypto worden namelijk via de blockchain bijgehouden. Een blockchain is te vergelijken met een online activiteitenlogboek waarbij iedereen kan zien welke activiteiten er plaatsvinden. Als je bestand verplaatst wordt, wordt dit vermeld op de blockchain. Niemand kan deze melding dan nog aanpassen. In een interview met Techcrunch zegt het bedrijf blockchaintechnologie met een proof of work protocol gebruikt om te bewijzen dat een server die claimt een stukje van jouw bestand op te slaan, dit ook echt doet.

Gebruiksgemak: is Internxt gebruiksvriendelijk?

Scorebalk die de score "8,5/10" laat zien

Internxt is eenvoudig te gebruiken en installeren en verdient wat ons betreft dus een 8,5. Samengevat kunnen we het volgende over de service concluderen:

 • De website is makkelijk te navigeren.
 • De website en software zijn alleen in het Engels beschikbaar.
 • De online cloud-omgeving werkt intuïtief.
 • Installatie van zowel de desktop- als smartphone app is erg simpel.
 • Je kunt geen bestanden aanmaken binnen de cloud-omgeving, alleen bestanden uploaden. Wel kun je op je telefoon foto’s direct opslaan in de cloud.

Internxt web

De website van Internxt is professioneel vormgegeven en makkelijk te navigeren. Vooralsnog is de site alleen beschikbaar in het Engels, al merken we dat dit niet de moedertaal is van de oprichters. We komen namelijk vaker zinnen tegen met een vreemde constructie, zoals “How can I keep safe my credentials?”. Toch staat dit ons niet in de weg om de informatie goed te begrijpen.

Door op ‘Log in’ te klikken kom je terecht in je online accountomgeving. Hier zie je de bestanden die je hebt opgeslagen in de cloud-omgeving. Ook kun je hier handmatig bestanden uploaden vanaf je computer of een nieuwe map aanmaken.

In tegenstelling tot de cloud-omgeving van Google (Google Drive) of Microsoft (OneDrive), kun je bij Internxt niet direct files aanmaken of aanpassen binnen de cloud. Internxt heeft geen eigen office-applicaties en is bedoeld voor opslag.

In je accountomgeving is het ook mogelijk om je beveiligingsinstellingen aan te passen, zoals we al eerder hebben verteld. Ook kun je hier makkelijk je abonnement upgraden en betaalhistorie inzien.

Zo installeer je Internxt op desktop

Internxt installeren op je laptop of desktop is erg gemakkelijk. Je hoeft alleen deze stappen te volgen:

 1. Ga naar de officiële website van Internxt en klik op ‘Get started‘ of ‘Get up to 10GB – for free‘.
 2. Internxt homepage
 3. Vul je gegevens in om een account aan te maken. Je kunt hier een pseudoniem invullen en een anoniem e-mailadres gebruiken.
 4. Internxt scherm "Create an Internxt account"
 5. Ga direct aan de slag binnen de online Internxt omgeving. Hier heb je ook de optie om de desktop app te downloaden. Klik hiervoor op ‘Desktop app‘ aan de linkerkant van je scherm.
 6. Internxt web-applicatie
 7. Selecteer het gedownloade bestand en de installatie begint vanzelf. Zodra deze is voltooit vul je je e-mailadres en wachtwoord in om in te loggen.
 8. Internxt Drive login op desktop
 9. Je kunt nu vanuit Windows-verkenner bestanden en foto’s uploaden naar de cloud-omgeving of je bestanden synchroniseren vanuit de app.

Zo installeer je Internxt op Android en iOS

De Internxt-app installeren op je smartphone is erg gemakkelijk. Je doet dit via de App Store of Google Play Store:

 1. Open de Appstore en zoek naar ‘Internxt‘.
 2. Installeer de app ‘Internxt, Secure Cloud Storage‘.
 3. Internxt in de Google Play Store
 4. Open de app en log in met je e-mailadres en wachtwoord. Mocht je nog geen account hebben aangemaakt, kun je hier op ‘Get started‘ klikken om dat alsnog te doen.
 5. Internxt Drive login op Android
 6. Je kunt nu direct beginnen met bestanden uploaden of je fotogalerij synchroniseren.

Internxt app

Op je laptop of desktop maak je gemakkelijk gebruik van Internxt. De service maakt een nieuwe map aan in de Windows Verkenner en alle bestanden die je hierin zet worden automatisch versleuteld opgeslagen in de cloud. Binnen de app kun je, zoals eerder vermeld, automatische back-ups maken van mappen. Dit kun je ook handmatig doen door op het driehoekje rechtsonder in beeld te klikken.

De smartphone-app ziet er overzichtelijk uit. Op het homescreen zie je de recente files die je hebt geüploaded. Als je navigeert naar ‘Drive‘ zie je alle mappen en bestanden die je in de Internxt-cloud hebt opgeslagen. Klik je op ‘Photos‘, dan worden alle afbeeldingen in je galerij automatisch geüploaded.

Je ziet ook een ‘+’. Hier voeg je nieuwe bestanden toe. Je hebt hier vier keuzes:

 • Upload een file.
 • Upload een foto.
 • Maak een foto en sla hem meteen op in de cloud.
 • Maak een nieuwe map aan.

Internxt Android app uploadopties

Klantenservice: is Internxt support nuttig?

Scorebalk die de score "7,5/10" laat zien

Als je ergens tegenaan loopt, wil je natuurlijk snel en goed geholpen worden. Je wilt dus informatieve handleidingen en FAQ’s kunnen vinden en een competente klantenservicemedewerker spreken.

Dit is waarom Internxt een mooie 7.5 verdient:

 • De kennisbank bevat duidelijke artikelen in het Engels.
 • De klantenservice is te bereiken via e-mail en live chat.
 • Medewerkers reageren niet altijd even snel, maar wel erg behulpzaam en kundig.
 • De klantenservicemedewerkers spreken Engels, Spaans, Frans en Russisch.

Internxt support center

Op de Internxt-website zie je niet direct dat er een supportcentrum is. We hadden het fijn gevonden als er in het menu bovenaan de pagina een tabblad met ‘Help’ had gestaan. In plaats daarvan moet je naar beneden scrollen en zie je ‘Support’ onderaan de pagina. Ook kun je via de live chat button naar het kenniscentrum navigeren.

Binnen het kenniscentrum vind je iets meer dan 30 artikelen. Deze artikelen leggen duidelijk uit hoe je bestanden versleuteld worden, hoe je je abonnement cancelt of hoe de andere services van Internxt werken. Al deze informatie is beschikbaar in het Engels.

Internxt bereiken

Mocht je meer hulp nodig hebben dan het support center heeft te bieden, kun je contact opnemen met de klantenservice. Dit kun je op twee manieren doen:

 • Een e-mail sturen naar [email protected]
 • Gebruikmaken van de live chat functie op de website.

Wij hebben zelf een medewerker via de live chat benaderd. Toen we de widget openden, stond er dat medewerkers gemiddeld binnen 3 uur reageren. Wij kregen de eerste keer al binnen een minuut antwoord en de tweede keer pas na een dag. Ook onthoudt de website dat je al met de klantenservice hebt gesproken. Toen we de chat enkele dagen later nogmaals opstartten, kregen we de optie om ons originele gesprek voort te zetten of om een nieuw gesprek te starten.

De medewerkers spreken Engels, Spaans, Frans en Russisch.

Internext livechat

Conclusie: is Internxt de moeite waard?

Internxt Review Scores

Internxt bestaat pas sinds 2020. De dienst staat dus nog in de kinderschoenen, maar is veelbelovend. Met sterke encryptie en decentrale opslag focust Internxt zich echt op je privacy. Je kunt de cloudservice bovendien gratis op verschillende devices gemakkelijk gebruiken.

Wil je Internxt zelf testen? Klik dan op onderstaande button om direct aan de slag te gaan.

Bezoek Internxt
Internxt review: veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over Internxt? Kijk dan in onze FAQ of jouw vraag ertussen staat. Zo niet, stel hem in de reacties!

Internxt is een decentrale cloudopslagdienst. Al je persoonlijke bestanden kun je hier veilig opslaan en Internxt zorgt ervoor dat deze versleuteld worden en verspreid over meerdere locaties. Dit zorgt voor extra beveiliging.

Tevens is Internxt bezig met zijn eigen file sharing dienst en e-mailservice.

Ja, Internxt is een veilige cloudservice. Het versleutelt je bestanden met de sterkste vorm van encryptie: AES-256. Ook knipt het je bestanden op om ze decentraal op te slaan om de veiligheid nog meer te garanderen.

Lees meer over de veiligheid en features van Internxt in onze uitgebreide review.

Ja, Internxt biedt tot 10 GB aan gratis cloudopslag. Hierbij maak je gebruik van alle extra features, zoals live chat support. Zodra de e-mail en file sharing diensten beschikbaar zijn, zullen deze ook een gratis variant hebben.

Wil je meer opslagruimte? Dan heeft Internxt ook premium opties met ruimte tot 2 TB. Meer over de verschillende features en abonnementen lees je in onze uitgebreide Internxt-review.

Techredacteur
Tamara is al jaren bezig met taal en communicatie. De steeds vernieuwde kennis over tech en cybersecurity weet ze zo goed over te brengen op het grote publiek. Tamara is geïnteresseerd in kwesties rondom (overheids)censuur en de balans tussen privacy en vrijheid online.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen