IVPN PNG Logo

IVPN Review 2021

Update: 7 juli 2021
Hoogtepunten
 • Zeer goed voor online privacy en veiligheid, houdt geen verkeerlogs bij
 • Snel tijdens browsen, downloaden en gamen
 • Behoorlijk prijzig
Score
7.4

Onze IVPN score

 • Snelheid
  7.5
 • Veiligheid
  9.0
 • Gebruiksgemak
  8.0
 • Servers
  5.0

IVPN review (2021) – Een zeer veilige maar prijzige VPN

IVPN is een VPN-aanbieder die in 2009 is ontwikkeld door een aantal online veiligheidsspecialisten van de “Information Security Group” aan de Universiteit van London. De oorsprong van deze VPN is goed terug te zien in de grote nadruk die wordt gelegd op veiligheid en privacy. Deze aanbieder is in Gibraltar gevestigd. Er heest momenteel wat discussie over hoe gunstig Gibraltar is als hoofdlocatie voor een VPN. Gibraltar is namelijk strikt genomen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, wat op zijn beurt weer onderdeel is van 5 Eyes. Los daarvan is IVPN een zeer transparante en veilige VPN die geen logs bijhoudt over het internetverkeer van zijn gebruikers. Hun gebruikersovereenkomst is heel duidelijk over welke gegevens ze wel en niet bijhouden. Ook maken ze gebruik van het meest populaire en wellicht het beste encryptieprotocol van dit moment: OpenVPN.

De basisfuncties van IVPN zijn zeer overzichtelijk en makkelijk navigeerbaar. Dit geldt helaas niet voor de extra opties, waar we later nog op terug zullen komen. Ook qua mogelijkheden doet het ietwat onder voor de grote VPN-providers zoals NordVPN, Surfshark en ExpressVPN. IVPN is bijvoorbeeld niet echt geschikt voor Netflix. Qua snelheid is de VPN zeker niet slecht (ook al doen de speedtests anders vermoeden). Echter, ook op dit front kan IVPN niet op tegen bijvoorbeeld ExpressVPN. Het grootste nadeel van IVPN is de prijs. Het goedkoopste abonnement (een jaarabonnement) kost €7,50 per maand, wat aan de dure kant is vergeleken met andere (top) VPN’s.

Specificaties IVPN
Besturingssysteem
 • Android
 • ,
 • Windows
 • ,
 • Mac
 • ,
 • iOS
 • ,
 • Linux
Gelijktijdige verbindingen
 • 2
Torrents
 • Torrents toegestaan
Netflix
 • Werkt met Netflix
Logbeleid
 • Zero logs
Protocollen
 • OpenVPN
 • ,
 • IKEv2
 • ,
 • Wireguard
Betaalmethoden
 • PayPal
 • ,
 • Creditcard
 • ,
 • Bitcoin
Geld-terug-garantie
 • Ja
Werkt ook met
 • Netflix
 • Torrent

Snelheid – Hoe snel is IVPN?

Snelheid is natuurlijk een enorm belangrijke factor als je een VPN uitkiest. Hoewel je een VPN in eerste instantie meestal voor de privacy- en veiligheidsvoordelen aanschaft, wil je natuurlijk niet dat het je verbinding teveel vertraagt. Zeker omdat sommige gebruikers juist een VPN willen voor tijdens activiteiten waar een snelle verbinding noodzakelijk is, zoals het downloaden van torrents of het kijken van Netflix, is snelheid belangrijk. Daarom hebben we IVPN uitvoerig getest op snelheid. We hebben hiervoor onder verschillende omstandigheden tests met speedtest.net uitgevoerd. De resultaten van deze speedtests vind je hieronder.

Speedtest resultaten IVPN

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat de snelheid van een internetverbinding, met of zonder VPN, afhangt van verschillende factoren. Zo spelen je locatie, internetprovider, verbindingsvorm (breedband of wifi) en zelfs het tijdstip van de meting mee. Om te zorgen dat we echt alléén het effect van de VPN op onze verbindingssnelheid testen, tonen we daarom eerst de snelheid van onze verbinding zonder VPN. Alle metingen zijn verricht vanuit Nederland met het OpenVPN-protocol (UDP-port).

Snelheid zonder VPN (speedtest.net):

 

 

 

Dit zijn de resultaten van de snelheidstest zonder VPN, die we als nulmeting zullen gebruiken. Het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat dit een vrij snelle kabelverbinding is. Dit om een goed en eerlijk beeld te krijgen van de snelheid van IVPN.

Snelheid snelste Nederlandse IVPN-server (speedtest.net):

 

 

 

Dit zijn de resultaten van de snelheidstest van IVPN als we ons met de snelste Nederlandse server verbinden. Zoals je kunt zien, is de ping verdubbeld, hoewel een ping van 6 nog steeds vrij laag is. De uploadsnelheid is vrij weinig veranderd, maar het grootste verschil is de aanzienlijk lagere downloadsnelheid van IVPN. Nu is deze met onze verbinding nog steeds vrij hoog (56.35), maar deze vermindering is zeker noemenswaardig. Dit kan een groot verschil maken als je bijvoorbeeld een wat langzamere wifi-verbinding hebt en wel graag torrents wilt kunnen downloaden.

Snelheid snelste IVPN-server in de VS (speedtest.net):

 

 

 

Dit zijn de resultaten van de snelheidstest van de snelste IVPN-server in de VS. Zoals je ziet, zijn dit hele andere resultaten dan in onze nulmeting en onze test met een Nederlandse IVPN-server. Op zich is het niet meer dan normaal dat de ping en de uploadsnelheid flink achteruitgaan bij het gebruik van een Amerikaanse VPN-server. Dit is iets dat we zelfs bij de beste VPN’s, zoals CyberGhost, NordVPN en Surfshark, merken – vaak wel in iets mindere mate, maar toch. Dit komt omdat je verbinding helemaal langs de Verenigde Staten wordt geleid, in plaats van enkel langs een andere plek in Nederland. Dat kost tijd, en zorgt dus voor slechtere snelheden. Alsnog is het bij IVPN opvallend dat de downloadsnelheid wederom flink omlaag gaat. Bij de Amerikaanse server is dit, percentueel gezien, vrij extreem.

Snelheid in alledaags gebruik

Wat fijn (en misschien wat eigenaardig) is, is dat het snelheidsverlies bij IVPN in praktijk een veel minder groot probleem lijkt dan de speedtests doen vermoeden. Vooral tijdens het browsen merkten we weinig snelheidsverlies. Als we al een kleine vertraging merkten, dan was dit, je raadt het al, bij het browsen via een Amerikaanse server. Af en toe merkten we dat de pagina net iets langzamer laadde met een Amerikaanse server. Het ging echter om een minimaal snelheidsverschil dat niet echt storend was.

Het snelheidsverschil was tijdens het streamen van video’s op YouTube en Netflix al iets meer merkbaar. Met de Nederlandse IVPN-server was er nagenoeg geen snelheidsverlies te zien. Netflix wordt geblokkeerd op deze Nederlandse IVPN-server, dus kunnen we geen uitspraken over die snelheid doen. Wel merkten we wat vertraging bij het Netflixen via een Amerikaanse server. Dit gold ook voor het kijken van YouTube video’s. Persoonlijk vonden wij dit niet storend. Alsnog maakt dit snelheidsverlies bij IVPN dat andere VPN’s, bijvoorbeeld ExpressVPN (een provider die bekend staat om zijn snelheid), wellicht geschikter zijn om mee te streamen. Dit is helemaal het geval als je je bedenkt dat IVPN niet goed werkt met sommige streamingdiensten (zoals Netflix).

Wat we erg opvallend vonden, is dat het downloaden van torrents met IVPN erg snel ging. Zo slaagden we erin om, via de Nederlandse server, binnen 5 minuten een bestand van 1.4 GB te downloaden. Dit is toch een meevaller, zeker als je terugdenkt aan de relatief lage downloadsnelheid van de Nederlandse IVPN-server bij onze speedtests.

IVPN wist ons nog een keer te verrassen: tijdens het gamen merkten we nagenoeg geen snelheidsverschil. Zowel via een Nederlandse als een Amerikaanse IVPN-server konden we met gemak en zonder enige lag een multi-player shooter spelen. We waren in beide gevallen verbonden met een Europese gaming-server. Het enige verschil dat we merkten, is dat het draaien van ons poppetje met de Amerikaanse server iets minder vloeiend ging. Dit is maar een minimale vertraging, en zou dus nauwelijks verschil moeten maken tijdens het gamen.

Conclusie snelheid IVPN

 • De speedtests van IVPN waren voor de Nederlandse servers vrij goed, maar voor de Amerikaanse servers niet
 • IVPN zorgt tijdens het browsen, downloaden en gamen voor weinig tot geen vertraging
 • Streamen met IVPN levert wel wat vertragingen op

Veiligheid – Hoe veilig is IVPN?

Veiligheid is wellicht het belangrijkste aspect van een VPN. De meeste mensen nemen een VPN uit privacyoverwegingen, en hier speelt veiligheid een gigantische rol in. Het moet gezegd worden dat IVPN zeer transparant is over zijn veiligheids- en privacybeleid. De dienst lijkt er alles aan te doen om de privacy van zijn gebruikers te waarborgen. Ze gebruiken sterke protocollen, zoals OpenVPN, bieden een speciale ‘Multihop’-verbinding aan, hebben een speciale ‘kill switch’-optie en geven duidelijk aan welke gegevens ze wel en niet nodig hebben in hun logbeleid.

IVPN’s protocollen

IVPN gebruikt OpenVPN, WireGuard (een experimenteel protocol) en IPSec/IKEv2 (alleen voor iOS). Wat ietwat eigenaardig is, is dat IVPN op zijn website vier protocollen met elkaar vergelijkt, terwijl je er in de desktop app maar twee kunt gebruiken. Gelukkig is één van die twee, OpenVPN, dan wel meteen een zeer sterk en veilig protocol. Bovendien is OpenVPN heel transparant, omdat de code van het protocol open-source is. Dat wil zeggen dat iedereen de code en de veiligheid hiervan kan inspecteren. IVPN biedt zeven varianten van het OpenVPN-encryptieprotocol aan, namelijk vier versies van UDP en drie van TCP. De UDP-protocollen garanderen doorgaans een hogere snelheid, terwijl de TCP-protocollen een (nog) veiligere en stabielere verbinding bieden. Mocht je willen, dan kun je met deze verschillende opties en ‘ports’ experimenteren om te zien welke het beste bij jouw wensen aansluit.

Zoals je hierboven kunt zien, is IVPN’s tweede protocol, WireGuard, een experimenteel protocol dat nog in ontwikkeling is. IVPN raadt dit protocol alleen aan voor testen en in situaties waar veiligheid niet erg belangrijk is. Wij raden dan ook aan om voorlopig gewoon voor OpenVPN te kiezen. Zo garandeer je maximale online privacy en veiligheid.

Tot slot kun je in de iOS-app op je iPhone ook nog kiezen voor een derde protocol: IPSec/IKEv2. Ook dit protocol is zeer veilig. Toch is het OpenVPN-protocol volgens veel experts nét iets beter en veiliger.

Multihop

Voor extra veiligheid en beter bewaarde privacy, biedt IVPN ook de mogelijkheid tot een zogeheten Multihop-verbinding. Dit wil zeggen dat je tegelijkertijd verbonden bent met twee verschillende VPN-servers. In sommige gevallen is dit erg handig en zelfs belangrijk. Stel je bijvoorbeeld voor dat je met een Amerikaanse server wilt verbinden om een groter aanbod van Netflix te bekijken, maar geen groot fan bent van het online privacybeleid van de VS (één van de Five Eyes). Of dat je een nieuwssite wilt raadplegen uit een land dat je niet vertrouwt qua online privacy. Met IVPN’s Multihop kun je dan een ‘entry server’ (de eerste van de twee servers waar je mee verbindt) kiezen in een land dat je wél vertrouwt om je veiligheid en privacy te garanderen. Het fijne is dat dit voor de snelheid van je verbinding niet veel uit lijkt te maken: zelfs als je twee servers kiest die erg ver van elkaar afliggen, blijft de snelheid zo goed als hetzelfde als bij één server.

Dit systeem maakt dus gebruik van verschillende ‘omleidingen’ om je verbinding zo goed mogelijk te beveiligen en verbergen. Het lijkt in die zin een beetje op hoe de Tor-browser zijn verbinding tot stand brengt. Ook ProtonVPN’s Secure Core gebruikt een soortgelijke strategie voor zijn premium-leden.

Kill switch

Naast een sterk encryptieprotocol en zijn Multihop-functie, biedt IVPN ook een eigen “kill-switch equivalent” aan. Hiervoor gebruikt IVPN geen traditionele kill-switch, maar een geïntegreerde firewall. Het interessante aan deze firewall is dat deze volgens IVPN onafhankelijk kan opereren van de VPN-dienst, hoewel het alsnog in IVPN geïntegreerd is.

Je kunt deze firewall op verschillende manieren instellen. Wil je absolute veiligheid? Gebruik dan de “always on”-functie. Hiermee maak je van de firewall een “über kill switch”. Naar IVPN’s zeggen betekent dit dat je computer helemaal geen onveilig internetverkeer toelaat. Enkel data die verzonden is door de IVPN-tunnel, komt door de firewall heen. Zelfs voor Windows is opgestart, ben je dan beschermd. Vind je de firewall te beperkend? Dan kun je deze uiteraard ook uitschakelen of zo instellen dat hij alleen aanstaat wanneer je verbinding maakt via de VPN.

Logbeleid en privacy

Zoals we aangaven, is IVPN zeer transparant over zijn privacy- en logbeleid. Dit is, zeker voor een iets minder bekende provider, altijd goed om te zien. IVPN doet meer dan enkel claimen dat ze geen logs bijhouden. Hun privacyovereenkomst vertelt heel duidelijk welke informatie ze wel en niet bijhouden en inzien.

Wat ze niet over je bijhouden:

 • Welke websites je opvraagt en bezoekt
 • Wanneer en voor hoe lang je verbinding maakt met IVPN
 • Hoeveel data (bandbreedte) je gebruikt
 • Op welke van IVPN’s servers je hebt gezeten
 • En met welk IP-adres

Wat ze wel bijhouden en kunnen inzien, is het volgende:

 • Je e-mailadres
 • Je IVPN ID
 • De einddatum van je abonnement
 • Hoeveel apparaten je tegelijk verbindt met het IVPN-netwerk (al kunnen ze dit enkel op het moment zelf zien: ze slaan deze info na afloop niet op)

Deze informatie is noodzakelijk om een account voor je aan te kunnen maken en te zorgen dat je je aan het maximum aantal gelijktijdige verbindingen (vijf) houdt.

IVPN lijkt dus geen logs bij te houden over het internetverkeer van zijn gebruikers. Ook je bandbreedte wordt niet bijgehouden. Dit betekent dat niemand, mochten ze op de een of andere manier jouw verkeer kunnen inzien (wat wij sterk betwijfelen), kan raden waar jij IVPN voor gebruikt. Dit laat zien dat IVPN extra aandacht heeft voor de privacy van zijn gebruikers.

Verder is IVPN heel duidelijk over wat er gebeurt als er een copyrightclaim tegen de provider wordt ingediend, bijvoorbeeld als een gebruiker iets illegaals heeft gedownload. Omdat ze geen logs over gebruikersactiviteit hebben, kunnen ze deze informatie ook niet afstaan aan officiële instanties. In dit soort gevallen stellen zij alle gebruikers op de hoogte van de situatie en doen ze er alles aan om de privacy van IVPN-gebruikers in tact te houden.

Ook als de privacywetten in Gibraltar zouden veranderen of IVPN zijn eigen beleid aan zou passen, stellen ze alle gebruikers op de hoogte vóór de nieuwe regels ingaan. Zodoende kunnen we op het privacy- en logbeleid van IVPN niks aanmerken.

Een aantal secties uit de algemene voorwaarden zijn ook nog noemenswaardig. Deze lijken namelijk in strijd te zijn met het principe van privacy en online veiligheid. Zoals je hieronder kunt lezen, beloof je als IVPN-gebruiker automatisch dat je de service niet gebruikt voor het downloaden en uploaden van illegale torrents op bijvoorbeeld de Pirate Bay:

Je zou hierbij kunnen denken: “Maar wacht eens even. Ik gebruik de service juist zodat mensen zich niet bezig kunnen houden met wat ik online doe. Hoe zit dat?” Het lijkt inderdaad een beetje vreemd dat een VPN-service die zich 100% inzet voor jouw online privacy probeert te dicteren wat je met die privacy doet. In praktijk kunnen ze het verbreken van deze algemene voorwaarde ook niet afstraffen, omdat ze geen logs bijhouden en dus niet kunnen zien waar jij je online mee bezighoudt. Dit is enkel een formaliteit om in lijn met de wet te blijven.

Een ander merkwaardig punt uit de voorwaarden is dat IVPN geen garantie biedt voor de snelheid van zijn verbindingen. Op zich is het logisch dat IVPN de snelheid van zijn encryptieprotocollen en verbindingen niet kan garanderen. Dit heeft namelijk ook veel met jouw eigen internetverbinding en talloze andere factoren te maken. Wat daarop volgt, betekent echter dat ze geen verantwoordelijkheid nemen voor de continuïteit van je verbinding met IVPN en eventuele schadelijke gevolgen die daaruit voortvloeien.

Welke informatie heeft IVPN nodig?

Wanneer je een account aanmaakt, bewaart IVPN alleen je e-mailadres, IVPN ID en de einddatum van je abonnement. Je IVPN ID is een combinatie van een gebruikersnaam en een wachtwoord. Als je ervoor zorgt dat deze zaken geen persoonlijke informatie over jou bevatten (meld je bijvoorbeeld niet aan met een e-mailadres met je geboortedatum erin), dan zit je goed. Het is dan erg lastig om deze gegevens naar jou te herleiden. IVPN verwerkt uiteraard ook gegevens van elke betaling die je doet. Net als bij andere (VPN-)services, kun je hier kiezen om anoniem te betalen, met een cryptocurrency zoals Bitcoin bijvoorbeeld. Hier later meer over.

Conclusie veiligheid IVPN

 • Het garanderen van de online veiligheid en privacy van zijn gebruikers is voor IVPN belangrijker dan snelle, explosieve groei.
 • IVPN werkt met OpenVPN en IPSec/IKEv2 (enkel op de iOS-app) en heeft ook een experimenteel protocol: WireGuard. Wij raden het gebruik van OpenVPN aan zolang WireGuard nog in zijn proefperiode zit.
 • IVPN heeft een Multihop-optie die toestaat dat je meerdere VPN-verbindingen tegelijkertijd gebruikt.
 • De kill switch van IVPN werkt als super strikte firewall.
 • IVPN geeft de mogelijkheid om een extra strenge anti-tracker toe te passen.
 • IVPN slaat geen logs op.
 • Je kunt in het privacybeleid van IVPN gemakkelijk terugvinden wat er met klantendata wordt gedaan.

De gebruiksvriendelijkheid van IVPN

Voor veel mensen wordt het gebruik van een VPN onderdeel van het dagelijks leven. Daarom is ook gebruiksvriendelijkheid erg belangrijk. Dit is een vlak waar IVPN nog wat steken laat liggen. De website is wat rommelig.

De “basis-interface” van IVPN is erg strak, simpel en overzichtelijk. Echter, als je meer opties wilt kiezen en bijvoorbeeld van protocol wilt switchen, wordt het rommelig. Verder is IVPN’s website niet altijd even gemakkelijk te navigeren en ontbreekt een centrale zoekfunctie op de homepagina. Hierdoor is het niet zo makkelijk als eigenlijk zou moeten om bepaalde pagina’s en informatie te vinden. Overigens willen we benadrukken dat dit niks met de transparantie en duidelijkheid van de informatie op de website te maken heeft. Als je eenmaal de juiste pagina hebt gevonden, komt IVPN als duidelijk en eerlijk over, ook al is het taalgebruik en jargon soms wat lastig. Verder zijn de IVPN app, website en klantenservice alleen in het Engels beschikbaar. Dit valt wellicht te verklaren door het feit dat IVPN niet bij de grootste providers hoort, maar het is toch iets om rekening mee te houden. Ook moet opgemerkt worden dat de klantenservice van IVPN niet de meest toegankelijke en efficiënte is.

De IVPN website

De website van IVPN heeft veel informatie, maar is rommelig. Wat de website goed doet, is dat je bovenaan de website al meteen een paar van de belangrijkste opties ziet, zoals “sign up” en “pricing”, waar je de prijzen van de service vindt. Dit vrij uitgebreide keuzemenu is fijn, omdat je daardoor niet de hele website door hoeft te scrollen om iets te vinden.

Top menu van de IVPN website

Dit is echter ook meteen een grote valkuil van de IVPN website: het menu en de website in het algemeen ogen er wat rommelig door. In het menu staan veel dingen die naar onze mening niet in een hoofdmenu thuishoren, maar aan de andere kant ontbreekt er juist ook belangrijke informatie. Het privacybeleid en de algemene voorwaarden, bijvoorbeeld.

Als je naar beneden scrolt, wordt de situatie niet beter: je ziet veel tekst met af en toe wat icoontjes tussendoor, zonder fijne visuals zoals tabellen en afbeeldingen. Al met al kan de website zeker nog wat verbetering gebruiken.

Het installatieproces van IVPN

Het installatieproces van IVPN is eenvoudig en vooral heel snel. Wel moet je even weten waar je moet zijn: eerst kun je de software van IVPN downloaden door in de menubalk onder “Apps” jouw besturingssysteem te selecteren. Om het gemakkelijk voor je te maken, hebben we hier stap voor stap uitgelegd hoe je IVPN kunt downloaden:

 1. Ga naar www.ivpn.net
 2. Hover over de “Apps”-knop in het hoofdmenu en selecteer jouw besturingssysteem (Windows, Mac etc.)
 3. Klik op de blauwe knop: “Download IVPN for …” (en dan de naam van jouw besturingssysteem)
 4. Doorloop de installatie
 5. Open de IVPN-app (dit gebeurt automatisch als je de optie hiervoor aangekruist laat)
 6. Als je nog geen account hebt, klik dan op “Start my free trial”
 7. Je wordt nu doorgestuurd naar de “Sign up”-pagina, waar je jouw gegevens kunt invullen
 8. Klik op de groene “Start free trial now”-knop
 9. Nadat je betaling is ontvangen, krijg je een e-mail met je gebruikersnaam
 10. Gebruik deze gebruikersnaam en het wachtwoord dat je hebt ingevuld om in te loggen op de IVPN-app
 11. Je kunt nu aan de slag met IVPN

Je kunt ook buiten de software om een nieuwe account bij IVPN aanmaken door op de knop ‘Sign up’ in de menubalk te klikken.

Uitstraling en gebruiksvriendelijkheid IVPN-software

IVPN kiest voor een andere aanpak dan veel grote en bekende VPN-providers. Je begint bij de IVPN-software met een klein scherm dat je niet kunt vergroten. In dit scherm kun je de meest basale dingen regelen. Je kiest hier met welke server(s) je wilt verbinden, of je via één (single-hop) of twee servers tegelijkertijd (multi-hop) wilt verbinden en je kunt de firewall en anti-tracker gemakkelijk aan- of uitschakelen. Tot slot kun je enkele gegevens zien over je connectie, zoals je lokale en publieke IP-adres (die laatste is het IP van je gekozen VPN-server), en het gebruikte encryptieprotocol. Deze gegevens worden, volgens IVPN, niet gelogd of bewaard.

Helaas houdt IVPN zich niet vast aan de uitstraling van dit elegante interface zodra je de instellingen opent (door op het tandwieltje linksonder te klikken). Er verschijnt dan een onoverzichtelijk menu met onduidelijke opties. Dit is heel anders dan bij bijvoorbeeld NordVPN, waar je één scherm hebt met twee tabjes: één waar je alles over je serverkeuze kunt regelen en één waar je algemene of juist specifiekere voorkeuren (zoals het aan- of uitschakelen van een kill switch) instelt. IVPN heeft 2 aparte vensters, waarvan één heel simpel en fijn te navigeren is, maar de ander zoveel mogelijk opties in een paar kleine tabs lijkt te willen proppen, zonder (goed) uit te leggen wat deze opties inhouden. Dit doet af aan IVPN’s gebruiksvriendelijkheid, vooral voor mensen die niet veel ervaring hebben met VPN’s.

Op zich valt voor de aanpak van IVPN zeker wat te zeggen, omdat de basis-interface super simpel is en fijn werkt. Toch voelt de totale interface in zijn huidige vorm niet zo fijn aan.

Prijzen en betaalmogelijkheden

Het valt meteen op dat IVPN geen goedkope VPN-provider is. Een maandelijks abonnement kost $15 USD (ongeveer €13,50), terwijl dit bij NordVPN en Surfshark respectievelijk €10,50 en €9,89 kost. Neem je een kwartaal abonnement bij IVPN, dan betaal je $13,33 USD (ongeveer €12,-) per maand. Bij een jaarabonnement wordt dit $8.33 USD (ongeveer €7,50) per maand.

Vooral voor een VPN-service die op het gebied van snelheid niet zo goed presteert als bekendere doch goedkopere VPN-providers, is deze hogere prijs apart. Al helemaal als je bedenkt dat IVPN een aantal speciale opties die velen waarderen, niet biedt. Denk hierbij aan speciaal geoptimaliseerde P2P-downloadservers en de mogelijkheid tot het aanvragen van een dedicated IP. Wel is het zo dat IVPN alles uit de kast haalt om online veiligheid en privacy te garanderen. Je moet natuurlijk voor jezelf beslissen of dat voor jou de relatief hoge prijzen van IVPN rechtvaardigt.

IVPN kent vier verschillende betaalopties die overzichtelijk worden gepresenteerd tijdens het aanmeldproces:

 • Creditcard
 • PayPal
 • Bitcoin
 • Cash

Cashbetalingen zijn alleen mogelijk voor jaarabonnementen. De betaalmethode die wij, vanwege privacy- en anonimiteitsredenen, aanraden is Bitcoin. Voor alle betaalmethoden geldt een zeven dagen niet-goed-geld-terug-garantie, al is dit bij anonieme betalingen wel lastiger.

Klantenservice

Wij hebben gemengde gevoelens over de klantenservice van IVPN. De klantenservice reageerde snel op onze vragen: binnen vijf minuten kregen we al antwoord. Helaas kun je de customer support van IVPN alleen bereiken met een contactformulier of via Twitter. Wij vulden het contactformulier in met de vraag wat het beste protocol is om te gebruiken. Via e-mail kregen wij al snel reactie. De klantenservice vroeg ons wat extra gegevens te geven, in plaats van direct antwoord op onze vraag te geven. Dit ging een tijdje zo door tot we uiteindelijk ons antwoord hadden. Aangezien onze vraag vrij algemeen was en geen gevoelige, account-gebonden informatie nodig leek te hebben, vonden we dit nogal vreemd. Alle verificatie die bij het contact kwam kijken was lichtelijk irritant en naar onze mening onnodig.

Bovendien is IVPNs klantenservice uitsluitend beschikbaar in het Engels. Dit is iets om aan te denken, mocht je liever een VPN-service willen met een Nederlandstalige klantenservice, zoals GOOSE VPN.

IVPN zou zijn klantenservice kunnen verbeteren door deze toegankelijker te maken, bijvoorbeeld door middel van een telefonisch contactnummer of een live chat. Ook zouden ze kunnen overwegen hun klantenservice in meer talen aan te bieden, bijvoorbeeld om een groter Nederlands publiek aan te trekken. Echter snappen we natuurlijk dat vooral dit laatste veel tijd en geld zou kosten.

Conclusie gebruiksvriendelijkheid IVPN

 • De IVPN-website is wat rommelig en verwarrend
 • Het installeren van IVPN is simpel en snel
 • Hoewel het basisvenster van de software fijn en intuïtief werkt, zijn de instellingen rommelig en onoverzichtelijk
 • IVPN is een redelijk dure VPN
 • Er zijn verschillende betaalopties, waaronder anonieme mogelijkheden
 • De IVPN-klantenservice werkt enkel met een contactformulier of via Twitter en is niet erg effectief

Servernetwerk IVPN

Naast het belang van veiligheid en privacy, zegt ook de grootte en kwaliteit van het servernetwerk van een VPN veel over de dienst. Met een groot servernetwerk is de kans dat je websites en diensten kunt unblocken veel groter. Helaas heeft IVPN een vrij klein netwerk met weinig extra opties, waardoor de provider op dit vlak punten laat liggen.

Aantal servers en locaties

IVPN heeft geen groot servernetwerk. De provider heeft 40 servers in 29 landen, met 12 servers in de VS. Als je dit vergelijkt met de enorme servernetwerken van bijvoorbeeld Surfshark (1000+) en NordVPN (5000+), is dit een zeer klein netwerk. Aan de andere kant heeft IVPN veel minder gebruikers dan de meest bekende en populaire VPN-providers, waardoor er minder servers nodig zijn om het klantenbestand te ondersteunen.

Helaas is ook het aantal landen en serverlocaties erg klein. IVPN heeft bijvoorbeeld maar half zoveel locaties als NordVPN. Dit betekent dat IVPN automatisch ook minder goed scoort op internetvrijheid, omdat je er simpelweg minder geografisch-geblokkeerde content en websites mee kunt unblocken dan bij sommige andere providers. Om maar een voorbeeld te geven: in Nederland wonen veel mensen met Turkse afkomst. Stel dat je graag een Turkse serie wilt kijken die in Nederland geblokkeerd is, dan kan dit niet met IVPN. De provider heeft namelijk geen server in Turkije.

Dedicated IP-adres

IVPN heeft geen mogelijkheid tot het aanvragen van een dedicated IP-adres. Dit betekent dat je niet je eigen persoonlijke ‘neppe’ IP-adres kunt krijgen om daar online mee te surfen. Een dedicated IP-adres heeft zowel voor als nadelen. Zo maakt een dedicated IP-adres het gemakkelijker voor buitenstaanders om je online te volgen. Tegelijkertijd is de kans dat je verbinding geblokkeerd wordt door diensten zoals Netflix een stuk kleiner. IVPN werkt vanwege veiligheidsredenen helemaal niet met dedicated IP-adressen. Dit is toch een gemis, zeker aangezien de prijs van IVPN behoorlijk hoog ligt.

Conclusie servernetwerk IVPN

 • IVPN heeft 40 servers in 29 landen
 • IVPN biedt geen dedicated IP-adressen aan

Mogelijkheden IVPN

Naast de basiszaken die je van een VPN mag verwachten, biedt IVPN ook een aantal extra functies en opties. De meeste van deze functies zijn bedoeld om je privacy en online veiligheid nóg meer te waarborgen. Daarnaast kun je met IVPN ook veilig torrents downloaden. Sommige servers werken bovendien met Netflix, al is dat lang niet voor alle servers het geval. In deze sectie leer je meer over de verschillende mogelijkheden van IVPN.

IVPN’s extra veiligheidsopties

Zoals we eerder al aangaven, neemt IVPN online veiligheid zeer serieus. Het is dan ook geen verrassing dat de meeste extra opties die IVPN aanbiedt hiermee te maken hebben. De meeste opties zijn al eerder uitgebreid besproken onder het kopje gebruiksviendelijkheid, maar voor het gemak zetten we ze hier nog even voor je op een rijtje.

 • Multihop: de dubbele VPN-verbinding van IVPN, waarbij je met twee VPN-servers tegelijk verbindt voor extra veiligheid. Deze optie leidt je verbinding niet één, maar twee keer om. Dit is vooral handig als je gebruik wilt maken van een bepaalde server om content te unblocken, maar je de locatie van die server niet volledig vertrouwt. Multihop werkt goed en zorgt niet voor extra vertragingen.
 • Firewall: de ultieme kill switch van IVPN. Ook over deze optie zijn wij zeer te spreken. Als je VPN-verbinding onverwacht verbroken wordt, lek je met deze firewall niet per ongeluk persoonlijke informatie op het internet. Het mooie is dat je de firewall op verschillende manieren in kunt stellen: voor meer veiligheid of juist iets meer gebruiksgemak.
 • Anti-tracker: de IVPN-functie die online tracking tegenwerkt. Ook de anti-tracker heeft verschillende standen. Het werkt uitermate goed, al helemaal “hardcore-mode”. Dit is een unieke optie die we nog niet bij andere VPN’s hebben gezien. De anti-tracker houdt in dat alle domeinen verbonden aan Facebook of Google (dus bijvoorbeeld ook YouTube) geblokkeerd worden. Dit omdat deze domeinen erg bekend staan om hun gebruikers-surveillance en tracking.

IVPN en Netflix

Of Netflix werkt terwijl je IVPN gebruikt, hangt er maar net van af. Sommige IVPN-servers werken namelijk wel met Netflix, terwijl anderen dat juist niet doen. De Nederlandse server werkte voor ons bijvoorbeeld niet met Netflix. Ook bij de Amerikaanse servers moet je maar net geluk hebben. Het zou goed kunnen dat Netflix in de toekomst zelfs nog meer IVPN-servers blokkeert, waardoor de toegang tot Netflix content not lastiger te verkrijgen is.

IVPN geeft op zijn website aan dat Netflix actief bezig is VPN en proxy-gebruikers van hun platform te weren en dat het steeds moeilijker wordt om deze blokkades te omzeilen. IVPN biedt helaas ook geen dedicated IP-adressen aan, waarmee je hoogstwaarschijnlijk wel op Netflix zou kunnen komen. Helaas moeten we dus concluderen dat IVPN niet geschikt is voor Netflix.

IVPN en torrents

Op het downloaden van torrents met IVPN valt niks aan te merken. We zijn erin geslaagd om binnen vijf minuten met een Nederlandse IVPN-server een torrent-bestand van 1,4 GB binnen te halen. IVPN heeft geen speciale P2P-servers, maar dat heeft gelukkig geen negatieve invloed op het downloaden van torrents.

Conclusie opties van IVPN

 • IVPN blinkt uit in opties voor extra veiligheid met Multihop, de hardcore anti-tracker en de “always on”-firewall
 • IVPN werkt niet optimaal met Netflix
 • Met IVPN kun je veilig en snel torrents downloaden

Conclusies – Onze ervaring met IVPN

PluspuntenMinpunten
Zeer overzichtelijk en compact “basisscherm”Het scherm voor extra opties is onoverzichtelijk
Simpel en snel installatieprocesHet servernetwerk is vrij klein
Biedt één van de veiligste protocollen aan: OpenVPNNetflix geblokkeerd op veel servers (ook Nederlandse)
Erg transparant, eerlijk en geen logsEnige vertragingen tijdens het streamen
Handige extra opties voor je veiligheidGeen dedicated IP-adres
Torrents downloaden mogelijk en snelVrij duur (goedkoopste abonnement kost $8.33 p/m)
Goede snelheid tijdens browsen, downloaden en gamenGeen Nederlandse software of klantenservice

IVPN is een transparante, eerlijke en zeer veilige VPN-provider. Hun duidelijkheid, no-logbeleid, goede protocollen en veilige extra opties zoals de firewall en Multihop maken IVPN één van de veiligste VPN’s die we hebben getest.

Toch scoort IVPN op andere fronten minder dan grote VPN-providers zoals ExpressVPN en NordVPN. De VPN heeft bijvoorbeeld veel minder servers (slechts 40), is niet geschikt voor Netflix, biedt geen dedicated IP-adressen aan en kent meer vertragingen van de verbinding dan bijvoorbeeld ExpressVPN. Ook is de klantenservice niet het meest efficiënt en is deze, net als de website en software, uitsluitend beschikbaar in het Engels. Tot slot is het zeker geen goedkope VPN (minstens $8.33 per maand).

Zodoende adviseren wij deze VPN alleen te overwegen als veiligheid en privacy absoluut jouw belangrijkste overwegingen zijn bij het kiezen van een VPN. Zoek je echter een uitzonderlijke, sterke, all-round VPN met een super indrukwekkende snelheid en tal van mogelijkheden? Dan raden wij één van onze top 5 beste VPNs aan.

Persoonlijke meningen experts VPNgids.nl

“Een VPN die goed scoort op privacy en veiligheid. Wel een klein servernetwerk en alleen beschikbaar in het Engels.”
Onze score
7.4
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Bezoek IVPN