NSO Group: ‘Ten minste vijf Europese landen gebruiken Pegasus’

Vrouw houdt vergrootglas vast boven een smartphone

Minimaal vijf Europese lidstaten maken gebruik van de Israëlische spionagesoftware Pegasus. Om welke landen het gaat is onbekend. We weten wel dat NSO Group, de ontwikkelaar van de afluistersoftware, het contract heeft opgezegd met één van deze landen.

Dat zei Chaim Gelfand, juridisch adviseur bij NSO Group, dinsdag tegen de PEGA-commissie, zo schrijft Politico. Deze commissie, bestaande uit 38 leden van het Europees Parlement, onderzoekt het gebruik van spionagesoftware in de EU.

Journalisten en politici massaal afgeluisterd met Pegasus

Pegasus is een spionageproduct van NSO Group. Met het afluisterprogramma kunnen inlichtingen- en veiligheidsdiensten alle denkbare informatie van smartphones en andere geïnfecteerde apparaten halen. Naast digitale communicatie (sms’jes, e-mails en WhatsApp-berichten) verzamelt de software ook foto’s, video’s, telefoonnummers, locatiegegevens en opgeslagen documenten. Tevens is het mogelijk om telefoongesprekken af te luisteren en ongemerkt screenshots en video’s te maken.

Kortom, Pegasus is invasieve software die een ernstige inbreuk vormt op onze privacy en veiligheid. Vorig jaar juli meldden 17 nieuwsorganisaties dat de software tussen 2016 en juni 2019 is gebruikt om minimaal 189 journalisten af te luisteren. Hun telefoonnummers stonden op een lijst waar in totaal 50.000 nummers werden genoemd.

Ook prominente figuren als de Franse president Emmanuel Macron, de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en de koning van Marokko Mohammed VI zouden met Pegasus bespioneerd zijn. Onlangs werd bekend dat Pegasus tevens werd gebruikt om Catalaanse en Spaanse politici af te luisteren, waaronder de Spaanse minister van Defensie en de minister van het Presidentschap. De zaak was dusdanig ernstig en omvangrijk dat het hoofd van de Spaanse geheime dienst werd ontslagen.

NSO Group: ‘Er zijn fouten gemaakt’

In maart van dit jaar besloot het Europees Parlement dat de onderste steen boven moest komen. Een onderzoekscommissie genaamd PEGA kijkt in hoeverre Europese landen Pegasus gebruiken om politici, journalisten en mensenrechtenactivisten stiekem te bespioneren. De Nederlandse Europarlementariër Sophie in ’t Veld is de voorzitter van deze commissie. Begin volgend jaar presenteert de commissie haar bevindingen.

Afgelopen dinsdag sprak de onderzoekscommissie met Chain Gelfand, de juridisch raadsman van NSO Group. Tijdens de hoorzitting zei hij dat ten minste vijf Europese landen de spyware van het Israëlische bedrijf gebruiken. Welke landen het betreft hield hij voor zich. Gelfand beloofde om later met een “concreter aantal” te komen. Hij erkent dat er “fouten zijn gemaakt”. Daarom is het contract met één EU-lidstaat opgezegd. Wederom weigerde de raadsman te zeggen om welk land het gaat. Hij zegt dat zijn bedrijf hierdoor flink wat inkomsten is misgelopen.

Roep om internationale regels en regulering

“We proberen het juiste te doen en dat is meer dan andere bedrijven in de sector”, zei Gelfand tegen de leden van de PEGA-commissie. “Elke klant aan wie we verkopen, doen we van tevoren aan due diligence om de rechtsstaat in dat land te beoordelen. Maar werken op basis van openbaar beschikbare informatie zal nooit genoeg zijn.”

Volgens Politico was er een gespannen sfeer tijdens de hoorzitting. De leden van de onderzoekscommissie ergerden zich aan het feit dat Gelfand sommige vragen wegwuifde en afdeed als onbelangrijk. Daardoor vlogen er verwijten over en weer. Om de vijandige sfeer te doorbreken, stelde Gelfand voor om internationale regels in het leven te roepen voor de regulering van spyware. Alleen landen die met deze regels instemmen, zouden dan gebruik mogen maken van spionagesoftware als Pegasus. “Er is veel te doen, daarom vragen we om een internationale standaard”, voegde hij daar aan toe.

NSO Group belandt op Amerikaanse zwarte lijst

Ook in ons land zou de spionagesoftware van NSO Group gebruikt worden. De Volkskrant schreef onlangs dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) de omstreden spyware gebruikte om Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in het Marengo-proces, af te luisteren. De veiligheidsdienst en NSO Group willen dit niet bevestigen.

Het Israëlische bedrijf houdt vol dat Pegasus is ontwikkeld om de nationale veiligheid te waarborgen. “Onze technologieën worden dagelijks gebruikt om pedofilienetwerken en netwerken van drugs- en sekshandelaars op te rollen, vermiste en ontvoerde kinderen op te sporen, overlevenden op te sporen die onder ingestorte gebouwen vastzitten en het luchtruim te beschermen tegen verstorende penetratie door gevaarlijke drones”, zo luidt de officiële verklaring van het bedrijf.

De VS heeft NSO Group op een zwarte lijst geplaatst. Dat houdt in dat Amerikaanse bedrijfsleven geen zaken mag doen met het Israëlische bedrijf. Onder meer WhatsApp, Apple en Amnesty International hebben NSO Group aangeklaagd en eisen een onafhankelijk onderzoek naar de werkwijze van het bedrijf.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen