Hoofd van Spaanse geheime dienst ontslagen vanwege gebruik Pegasus

Man houdt vergrootglas vast om zijn smartphone en tablet te bekijken

Paz Esteban, het hoofd van de Spaanse geheime dienst CNI, is vandaag de laan uitgestuurd. Vorige week erkende ze dat de dienst mobiele telefoons van Catalaanse politici, activisten en advocaten heeft afgeluisterd. Daarvoor gebruikte de dienst de omstreden spionagesoftware Pegasus.

Dat schrijft de Spaanse krant El País.

Pegasus gebruikt om Catalaanse en Spaanse politici af te luisteren

Pegasus, een afluisterprogramma dat is ontwikkeld door het Israëlische NSO Group, houdt Spanje al enkele weken in zijn greep. Afgelopen maand werd bekend dat de software is gebruikt om tientallen Catalaanse politici af te luisteren. Ook leden van het Europees Parlement, activisten, journalisten en maatschappelijke organisaties zijn naar verluidt in de gaten gehouden met Pegasus. Dat alles gebeurde tussen 2017 en 2020. Het gerucht gaat dat de Spaanse overheid opdracht daarvoor zou hebben gegeven.

Het schandaal is groter. Félix Bolaños, de Spaanse minister van het Presidentschap, vertelde vorige week tijdens een persconferentie dat president Pedro Sánchez en minister van Defensie Margarita Robles vorig jaar stiekem zijn afgeluisterd met Pegasus. “Het is geen veronderstelling, dit zijn zeer ernstige feiten”, vertelde Bolaños. Hij gaf de Spaanse justitie de opdracht om een onderzoek in te stellen naar de “onwettige en ongeoorloofde operatie”.

Spaanse media meldden dat er ruim 2,6 GB aan informatie is gestolen met de Israëlische spionagesoftware. Of dat zo is en welke data zijn buitgemaakt, is niet bevestigd door de regering.

‘Een groot falen van de CNI’

Paz Esteban verscheen na de bekendwording van de afluisterpraktijken verschillende malen voor een onderzoekscommissie van het Spaanse Lagerhuis. Daar is ze urenlang ondervraagd en aan de tand gevoeld over de afluisterpraktijken. Toen gaf ze toe dat er onder haar leiding spionageactiviteiten hadden plaatsgevonden. Daar had ze de premier of andere bewindslieden niet van op de hoogte gebracht.

“De afgelopen twee weken zijn op zichzelf al een groot falen van de CNI, die onder de radar moet blijven en niet het onderwerp van gesprek hoort te zijn”, zo vatte een lid van de regering afgelopen weekend samen. De ministers besloten unaniem dat Esteban niet langer kon aanblijven als hoofd van CNI.

‘De geheime dienst versterken’

Minister Robles maakte het nieuws van haar ontslag vandaag bekend. In haar toespraak bedankte ze de 64-jarige Esteban voor haar inzet in de strijd tegen het terrorisme. “Het is noodzakelijk om de geheime dienst te versterken en een stap voorwaarts te zetten en moderniseren (…) Vandaag zetten we een nieuwe stap om Spanje te verdedigen tegen de aanvallen die uit verschillende delen van de wereld komen”, zo verdedigde Robles het besluit om Esteban de ontslaan.

Volgens de Spaanse krant El País was het lastige opgave van Robles om Esteban te ontslaan. Zij was degene die haar benoeming tot directeur van de geheime dienst openlijk steunde. En nu is uitgerekend Robles degene die haar de laan uit moet sturen. Tijdens haar toespraak zei Robles dan ook dat het geen ontslag was, maar “een vervanging”.

De opvolger van Esteban is Esperanza Casteleiro, de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen