Sophie in ’t Veld benoemd tot rapporteur Pegasus-onderzoek

Plenaire zaal van het Europees Parlement in Straatsburg

Sophie in ’t Veld gaat namens het Europees Parlement het onderzoek leiden naar de afluistersoftware Pegasus. In totaal kijkt een groep van 38 Europarlementariërs in hoeverre de spionagesoftware is gebruikt om Europese politici, journalisten en activisten te monitoren. Volgend jaar presenteert de commissie haar bevindingen en conclusies.

Dat meldt persbureau ANP.

Pegasus is invasieve spionagesoftware

Pegasus is het afluisterprogramma van NSO Group. Het Israëlische bedrijf staat al jaren in een kwaad daglicht vanwege deze software. Vorig jaar juli meldden 17 nieuwsorganisaties, waaronder The Guardian en The Washington Post, dat de software tussen 2016 en juni 2019 is gebruikt om minimaal 189 journalisten af te luisteren. Hun telefoonnummers stonden op een lijst waar in totaal 50.000 nummers werden genoemd.

Ook prominente figuren als de Franse president Emmanuel Macron, de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en de koning van Marokko Mohammed VI zouden met Pegasus bespioneerd zijn. Mogelijk zijn honderden, zo niet duizenden anderen eveneens in de gaten gehouden met de surveillancesoftware van NSO Group. De zojuist genoemde lijst bevatte ook namen van verschillende captains of industry en mensenrechtenactivisten.

Pegasus verzamelt digitale correspondentie, documenten, foto’s, video’s, locatiegegevens en telefoonnummers van contactpersonen. Ook kan de spionagesoftware telefoongesprekken opnemen, de microfoon afluisteren, screenshots maken en ongemerkt foto’s en video’s maken.

Wereldwijde onvrede over Pegasus

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, noemde het gebruik van Pegasus vorig jaar “volstrekt onacceptabel”. Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, riep afgelopen zomer overheden op om niet langer gebruik te maken van de spionagesoftware van de NSO Group.

De Verenigde Naties (VN) pleitte voor een algemeen verbod op spionagesoftware door Europese overheden. Amazon besloot om alle banden met het Israëlische bedrijf te breken door alle accounts die aan Amazon Web Services (AWS) gekoppeld waren te sluiten.

Ook in de rechtbank ligt NSO Group onder vuur. Diverse partijen hebben de afgelopen jaren een rechtszaak aangespannen tegen de ontwikkelaar van de afluistersoftware. Dan moet je denken aan WhatsApp, Amnesty International en Apple.

Europees Parlement stelt onderzoekscommissie in

Begin dit jaar kondigde het Europees Parlement aan dat het een onderzoekscommissie ging lanceren naar Pegasus. “Er zijn duidelijke aanwijzingen dat regeringen spyware van Pegasus misbruiken tegen de democratische oppositie”, zo zei Europarlementariër Sophie in ’t Veld. Volgens haar is de afluistersoftware van NSO Group gebruikt om de Poolse verkiezingen van 2019 te beïnvloeden. Dat is in haar ogen een ernstige ondermijning en aantasting van de democratie. Daarom moet de onderste steen boven komen.

Inmiddels zijn we ruim twee maanden verder en zit er schot in de zaak. In ’t Veld is door het Europees Parlement benoemd tot rapporteur en mag het onderzoek naar Pegasus leiden. Samen met 37 andere Europarlementariërs gaat ze kijken in welke mate de afluistersoftware is gebruikt om Europese politici en andere prominente figuren te bespioneren.

De commissie presenteert volgend jaar haar bevindingen. Dan stemt het Europees Parlement over de conclusies en aanbevelingen.

NSO Group ontkent aantijgingen

NSO Group heeft altijd ontkend dat hun klanten Pegasus gebruiken om dissidenten af te luisteren. Naar eigen zeggen doen overheden een beroep op deze software om terroristen en cybercriminelen op te sporen en de nationale veiligheid te beschermen.

“Onze technologieën worden dagelijks gebruikt om pedofilienetwerken en netwerken van drugs- en sekshandelaars op te rollen, vermiste en ontvoerde kinderen op te sporen, overlevenden op te sporen die onder ingestorte gebouwen vastzitten en het luchtruim te beschermen tegen verstorende penetratie door gevaarlijke drones”, zo zei het bedrijf nadat het nieuws over de lijst met 50.000 telefoonnummers opdook.

Het Israëlische bedrijf heeft gedreigd om organisaties aan te klagen wegens smaad en laster.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen