Democraten willen sancties instellen tegen NSO Group

Logo van de NSO Group op een smartphone die op een toetsenbord ligt

Diverse prominente Amerikaanse politici van de Democratische Partij willen dat de regering maatregelen treft tegen de NSO Group en nog drie andere bedrijven die surveillanceproducten en -diensten aanbieden. Ze vinden het onacceptabel dat ze totalitaire regimes helpen om de mensenrechten te schenden. Daarom vragen ze aan het ministerie van Financiën en departement van Binnenlandse Zaken om financiële sancties in te stellen tegen de bedrijven.

Dat blijkt uit een brief die de politici hebben geschreven aan de overheid. Deze brief is ingezien door persbureau Reuters.

‘De kraan van Amerikaanse dollars dichtdraaien’

De brief is ondertekend door Ron Wyden, Adam Shiff en nog 16 andere prominente leden van de Democratische partij. In de brief vragen ze om sancties op te leggen aan topbestuurders van de NSO Group, cybersecuritybedrijf DarkMatter en de Europese leveranciers van surveillanceproducten Nexa Technologies en Trovicor.

De Democraten vinden het onacceptabel dat de NSO Group en de andere bedrijven faciliteren in “de verdwijning, martelpraktijken en moord op mensenrechtenactivisten en journalisten”. Om hun afkeur hierover uit te spreken, moeten ze in hun portemonnee worden geraakt. “Om hen op een zinvolle manier te straffen en een duidelijk signaal af te geven aan de sector van bewakings- en surveillancetechnologie, zou de Amerikaanse regering financiële sancties op moeten leggen”, aldus de politici.

“Deze surveillance-huurlingen verkochten hun diensten aan autoritaire regimes met een lange staat van dienst op het gebied van mensenrechtenschendingen, en gaven enorme spionagebevoegdheden aan tirannen”, zo vertelt Senator Wyden aan Reuters. “Deze naties gebruikten vanzelfsprekend surveillance-instrumenten om verslaggevers en mensenrechtenactivisten op te sluiten, te martelen en te vermoorden. De regering Biden heeft de kans om de kraan van Amerikaanse dollars dicht te draaien en hen voorgoed uit te schakelen.”

NSO Group ontkent spionagepraktijken met Pegasus-software

De NSO Group ligt al jaren onder vuur vanwege zijn Pegasus-software. Pegasus is feitelijk spyware dat onder meer sms-berichten, e-mails, foto’s, video’s, locatiegegevens en telefoonnummers van contactpersonen verzamelt. Daarnaast kan de spionagesoftware telefoongesprekken opnemen, schermafbeeldingen maken en de camera inschakelen.

De NSO Group wordt verweten dat ze Pegasus aan dictatoriale regimes heeft verkocht. Volgens Amnesty International en andere NGO’s gebruiken de overheden van deze landen de surveillancesoftware om onafhankelijke mensenrechtenactivisten en kritische journalisten te volgen. Afgelopen zomer dook er een lijst met 50.000 telefoonnummers op, waarvan de communicatie de afgelopen vijf jaar werd afgeluisterd.

Het Israëlische bedrijf ontkent dat ze daar software aan louche overheden en criminele organisaties verkoopt. “Onze technologieën worden dagelijks gebruikt om pedofilienetwerken en netwerken van drugs- en sekshandelaars op te rollen, vermiste en ontvoerde kinderen op te sporen, overlevenden op te sporen die onder ingestorte gebouwen vastzitten en het luchtruim te beschermen tegen verstorende penetratie door gevaarlijke drones”, zo claimde de NSO Group afgelopen zomer in een persverklaring.

Kritiek op NSO Group zwelt aan

Steeds meer partijen ondernemen actie tegen de NSO Group. In juli verbrak Amazon haar banden met het Israëlische bedrijf door alle accounts die gekoppeld waren aan Amazon Web Services (AWS) af te sluiten. “Toen we lucht kregen van deze activiteiten, hebben we snel gehandeld om de relevante infrastructuur en accounts af te sluiten”, zo vertelde een woordvoerder van de online retailer.

Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, riep deze zomer overheden op om niet langer gebruik te maken van de spionagesoftware van de NSO Group. “De onthullingen over het kennelijk wijdverbreide gebruik van de Pegasus-software om journalisten, mensenrechtenverdedigers, politici en anderen in diverse landen te bespioneren, zijn uiterst alarmerend. Ze lijken enkele van onze grootste nachtmerries te bevestigen over het mogelijke misbruik van bewakingstechnologie om de mensenrechten van mensen illegaal te ondermijnen”, aldus Bachelet.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, noemde het gebruik van Pegasus ‘volstrekt onacceptabel’. “De vrijheid van de media is een van de kernwaarden van de EU. Hacken is volstrekt onacceptabel, als daarvan daadwerkelijk sprake is”, vertelde ze tegenover Reuters. Afgelopen maand kondigde Apple aan dat ze het Israëlische bedrijf aanklaagt voor het surveilleren en gericht onderzoeken van Apple-klanten.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen